Zobacz pełną wersję : 12-40 2.8 PRO - jaki filtr
Witam, jestem przed zakupem tego obiektywu i chciałbym dopasować jakiś filtr do niego w celu ochrony soczewek.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z filtrami UV (bo to chyba będzie najprostsze) dla tego obiektywu ?
Pytanie: czy chcesz odkręcać ten filtr i robić zdjęcia gołym obiektywem, czy też focić przez filtr.
W pierwszym przypadku najtańszy, w drugim najdroższy.
W drugiej wersji polecam B&W
Sugeruję zakładać osłonę p. słoneczną. A jak potrzebny to polar. Żadnych innych szkieł.
Robić zdjęcia bez odkręcania :)
Czyli polar, a jakiś konkretnie ?
Osłona jeszcze bardziej powiększy i tak już duży obiektyw :)
Może to:
http://www.redcoon.pl/B140595-B-W-UV-Haze-10-62-mm-MRC-Slim_UV?refId=ceneo
Z polarów jakie miałem/mam to:
Marumi Exus CPL - duża transmisja światła, świetnie się czyści, trudno brudzi, inny odcień niż pozostałe - jakby cieplejszy (mi pasuje), drogi, obecnie używam, mam wrażenie, że najdelikatniejsze powłoki, ale to może tylko wrażenie. Jakbym dzisiaj miał kupować to właśnie ten
MarumiCircular P.L.D - tani i fajny
B+W MRC Slim Kasemann - b. dobra jakość, drogi
Hoya PRO 1 Digital - też może być
Z tańszymi nie ma co ryzykować. Generalnie jako ochronę stosuję osłonę przeciwsłoneczną, UV nie mam.
A takie coś ?
http://www.getolympus.com/us/en/accessories/camera/caps-filters/62mm-pro-protective-filter-prf-d62.html
Jaką osłonę przeciwsłoneczną polecasz do tego obiektywu ?
A takie coś ?
http://www.getolympus.com/us/en/accessories/camera/caps-filters/62mm-pro-protective-filter-prf-d62.html
Daj sobie spokój z filtrami Oly. Po/Słuchaj Bodzipa lub DżejPi albo wydasz kasę dwa razy.
Ok, pozamiatane :)
Przekonaliście mnie :)
Osłona będzie chyba najlepszym rozwiązaniem lub ten filtr: B+W UV Haze (10) 62 mm MRC Slim
Jaką osłonę przeciwsłoneczną polecasz do tego obiektywu ?
Tą, która z nim jest, po co kombinować?
Aaaaa! nie wiedziałem że jest :) W sumie to PRO więc powinna być, dzięki raz jeszcze. Dopiero kupuję 12-40 w przyszłym tygodniu, dlatego nie wiedziałem.
Z polarów jakie miałem/mam to:
Marumi Exus CPL - duża transmisja światła, świetnie się czyści, trudno brudzi, inny odcień niż pozostałe - jakby cieplejszy (mi pasuje), drogi, obecnie używam, mam wrażenie, że najdelikatniejsze powłoki, ale to może tylko wrażenie. Jakbym dzisiaj miał kupować to właśnie ten
MarumiCircular P.L.D - tani i fajny
B+W MRC Slim Kasemann - b. dobra jakość, drogi
Hoya PRO 1 Digital - też może być
Z tańszymi nie ma co ryzykować. Generalnie jako ochronę stosuję osłonę przeciwsłoneczną, UV nie mam.
Alnico: ja z kolei dziękuję za tą wypowiedź: jest konkretna i rozwiała moje wątpliwości jakie miałem gdy zastanawiałem się nad tym jaki ewent. filtr kupić.