Zobacz pełną wersję : Samoistna zmian trybu fotografowania w E-510
Witam. Czy znana jest forumowiczom samoistna zmiana trybu fotografowania? a polega to na tym, że ustawiam tryb "A" i wykonuję fotografie. Po kilku dniach po włączeniu aparatu -sam przestawia się na tryb "P" , mimo że pokrętło jest ustawione na tryb "M"
Pozdrawiam
W mojej 520-ce od 2-3 miesięcy mam podobną sytuację. Zdarza się losowo. Na razie z tym żyję, ale wychodzi na to, że jest problem w kółkiem trybów. Ostatnio, gdy mimo ustawionego trybu A, aparat sam od siebie pokazał, że jest w trybie P, zamiast kręcić kółkiem docisnąłem je od góry i "wrócił" tryb A. Wygląda, że po prostu z wiekiem się wyrobiło i przydałaby się wizyta w ASO ;)
u mnie w 520 też tak było, mimo, że bardzo rzadko zmieniałem tryby; nie przeszkadzało to zbytnio - przyzwyczaiłem się i za każdym razem sprawdzałem w wizjerze jaki jest tryb - wystarczyło przekręcić kółkiem na następny i wrócić do poprzedniego; E-510 do młodzików nie należy - olej to i rób foty tylko pilnuj swojego trybu; :wink:
pzdr
Hołek
Ziootek1971
19.08.14, 12:14
Miałem podobną przypadłość w E-30. Skutecznym remedium okazało się wysłanie aparatu do serwisu.
Miałem podobną przypadłość w E-30. Skutecznym remedium okazało się wysłanie aparatu do serwisu.
Miałem to samo w 30-tce i do serwisu ale mi się udało bo był jeszcze na gwarancji :-P
Ziootek1971
19.08.14, 12:33
Miałem to samo w 30-tce i do serwisu ale mi się udało bo był jeszcze na gwarancji :-P
Mój też
U mnie zaś w E-30 z trybu P przechodzi w art. Czytałem coś gdzieś kiedyś na forum o wyczyszczeniu styków, aby zapobiec tzw. prądom pływającym, które są podobno winne temu zjawisku.