PDA

Zobacz pełną wersję : Podsumowanie cen

C+
2.11.07, 17:41
mimo fali pesymizmu i zapowiadanych kosmicznych cen sprawa wygląda tak:

E3 super tanio + bonusy
50-200 SWD - 200 zł droższe od starej wersji 50-200
12-60 SWD - 300 zł drożej od 11-22
70-300 - taniość widzę
TCx2 - 200 zł taniej niż TCx1,4

FL50R - drożej o 100 zł od zwykłej FL50

FL36R - taka sama cena

:esystem:

The z00m
2.11.07, 17:45
Ceny są dobre. I tyle w temacie... ;-) Logować się i zamawiać :mrgreen:

C+
2.11.07, 17:48

A to canon nie jest tańszy? :twisted:

The z00m
2.11.07, 17:57

No nie wiem :twisted: Wszystko zależy od obiektywów ;-) Topy chyba nie potaniały ;) I teraz pytanie... co z jakością zdjęć? Dobre ISO1600 i ISO3200 do obróbki pozwoli zapomnieć o konieczności celowania w bardzo jasne/drogie obiektywy. 12-60 SWD i 50-200 SWD wystarczą. To jak jest z jakością?

fotomic
2.11.07, 17:59

No nie wiem :twisted: Wszystko zależy od obiektywów ;-) Topy chyba nie potaniały ;) I teraz pytanie... co z jakością zdjęć? Dobre ISO1600 i ISO3200 do obróbki pozwoli zapomnieć o konieczności celowania w bardzo jasne/drogie obiektywy. 12-60 SWD i 50-200 SWD wystarczą. To jak jest z jakością? dziś (podobno) wkońcu poznamy odpowiedź ;)

The z00m
2.11.07, 18:02

No nie wiem :twisted: Wszystko zależy od obiektywów ;-) Topy chyba nie potaniały ;) I teraz pytanie... co z jakością zdjęć? Dobre ISO1600 i ISO3200 do obróbki pozwoli zapomnieć o konieczności celowania w bardzo jasne/drogie obiektywy. 12-60 SWD i 50-200 SWD wystarczą. To jak jest z jakością? dziś (podobno) wkońcu poznamy odpowiedź ;)

I na to już tylko czekam.

fotomic
2.11.07, 18:02
chyba jak każdy.

C+
2.11.07, 18:10
Coś mi się wydaje że 11-22 będzie dużo lepszy optycznie od 12-60 patrząc na cenę :roll:

fotomic
2.11.07, 18:10
Coś mi się wydaje że 11-22 będzie dużo lepszy optycznie od 12-60 patrząc na cenę :roll: a mnie sie to nie wydaje.

The z00m
2.11.07, 18:20
Coś mi się wydaje że 11-22 będzie dużo lepszy optycznie od 12-60 patrząc na cenę :roll: a mnie sie to nie wydaje.

Mnie się zaś już nie chce wydawać :mrgreen: Za dużo "wydaje mi się" było na tym forum :razz: Czekam na opinie.

mariush
2.11.07, 18:24
E3 super tanioTo ile w końcu?

fotomic
2.11.07, 18:25
E3 super tanioTo ile w końcu? przecież masz cennik w olyjedi ;)

C+
2.11.07, 18:26

Dla mnie tyle https://forum.olympusclub.pl/topics30/cennik-jedi-obowiazujacy-od-1112007-czesc-1-lustrzanki-vt12254.htm

KaarooL
2.11.07, 18:27
The Zoom:

wiedziałem że wymiękniesz... SSWF rozpieszcza...

C+
2.11.07, 18:32
a pamiętacie te posty że body za 7,5k a kit z 12-60 za 11k :mrgreen:

mariush
2.11.07, 18:35

Dla mnie tyle https://forum.olympusclub.pl/topics30/cennik-jedi-obowiazujacy-od-1112007-czesc-1-lustrzanki-vt12254.htm
Dzieki, pierwsze dwa tysie za 400D odłożone... :-)

qbic
2.11.07, 18:38
Gdzie sa te ceny bo nie widze?
Znalazlem tylko w jednym z imho lepszych sklepow

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/browse/menu/aparaty_cyfrowe__olympus

C+
2.11.07, 18:39

Dzieki, pierwsze dwa tysie za 400D odłożone... :-)

Jak kupisz do końca grudnia to grip za 900 zł dostaniesz gratis i jakiś plecak :roll:

qbic
2.11.07, 19:06
Ile ta wasza forumowa cena odbiega od tej z Foto Zakupow? Tam jest 5699.

Rafał Czarny
2.11.07, 19:16
Ceny rozsądne. Jeśli E3 będzie wypluwał ładne obrazki to jest gitara.

KaarooL
2.11.07, 19:22
qbic:

nie dochrapałeś się Jedi, więc link się nie wyświetla. ujawnianie cen = ban z Jedi.

qbic
2.11.07, 19:37
Aha "jedi", cokolwiek by to było....
Jezeli jest taniej niż w USA...to może warto.

C+
2.11.07, 19:41

Zależy od kursu dolara :mrgreen:

dog_master
2.11.07, 19:54
https://forum.olympusclub.pl/sugestie-uwagi-dotyczace-naszej-strony-i-forum-vf13.htm, przyklejone tematy wyjasnia Ci, co to Jedi :)

The z00m
2.11.07, 19:56
The Zoom:

wiedziałem że wymiękniesz... SSWF rozpieszcza...

KaarooL'u ja bardzo lubię Olympusa, ale chcę dobrej jakości wysokie ISO. Po sprzedaniu swoich klamotów mam swobodę wyboru. I spokojnie czekam. Ceny są ok. Teraz czekam na wiarygodne opinie nt matrycy. Nie musi być najlepsza, wystarczy bardzo dobra. W innym przypadku to te wszystkie bajery są o pupę potłuc.

qbic
2.11.07, 19:56
dog_master:

aż tak ślepy nie jestem. Jedynie nazwa Jedi mnie drażni, kojarzy sie z sektą

The z00m
2.11.07, 19:59
dog_master:

aż tak ślepy nie jestem. Jedynie nazwa Jedi mnie drażni, kojarzy sie z sektą

Ech chłopie... każde dzicko wie, że Jedi to "wrażliwy na Moc". To Zakon. Ty tu z sektą wyskakujesz :roll:

KaarooL
2.11.07, 20:02
qbic:

bo to jest sekta, przynajmniej w opinii wezyrów z CF...

The z00m
2.11.07, 20:04
qbic:

bo to jest sekta, przynajmniej w opinii wezyrów z CF...

Raczej Sithów ;-)

Karol
2.11.07, 20:04
Ceny jak najbardziej zjadliwe. E-3 to w końcu plastikowa wydmuszka nie jest. Pytanie o zdjęcia oraz AF co do którego Olek zrobił duże oczekiwania. O resztę raczej można być spokojnym w przypadku Olympusa.

Oleryk
2.11.07, 20:19
Ceny są do przyjęcia, zwłaszcza nowego 50-200 :)
Hmm, na pewno nikt nie chce kupić mojej Sigmy?

willow32
2.11.07, 20:19
Ceny bardzo sympatyczne, czekam tylko na info odnośnie możliwości otrzymania FV przy zakupach w OlyJedi :)

Rafał Czarny
2.11.07, 20:23

To taka sekta (związek wyznaniowy lepiej w sumie brzmi). Aby do niej przystąpić, musisz przepisać notarialnie swoje nieruchomości na Rafała Czarnego. I wtedy dostąpisz pierwszego wtajemniczenia. :D

willow32
2.11.07, 20:26

To taka sekta. Aby do niej przystąpić, musisz przepisać notarialnie swoje nieruchomości na Rafała Czarnego. I wtedy dostąpisz pierwszego wtajemniczenia. :D

a wszelkie ruchomości na fotomica a ten przykład :D

Oleryk
2.11.07, 20:27
Po ukończeniu osiemdziesiątego roku życia mogę przepisać Ci swoją "nieruchomość" gratis ;)

ziemia01
2.11.07, 21:38

To taka sekta (związek wyznaniowy lepiej w sumie brzmi). Aby do niej przystąpić, musisz przepisać notarialnie swoje nieruchomości na Rafała Czarnego. I wtedy dostąpisz pierwszego wtajemniczenia. :D
prawda :) ja już to zrobiłem :D i zobacz ;)

luc4s
2.11.07, 21:50
Ceny bardzo sympatyczne, czekam tylko na info odnośnie możliwości otrzymania FV przy zakupach w OlyJedi :)

Przy zakupie zd50 otrzymałem fakture VAT bez kłopotów.

RadioErewan
2.11.07, 22:06
Pytanie o zdjęcia oraz AF co do którego Olek zrobił duże oczekiwania.
AF miażdży. Jest co najmniej tak jak w Nikonie (wielki komplement dla E3).
Konstrukcja... Jak patrzę na dziadka, to jest brzydkim staruszkiem o kształtach Poloneza.
Migawka w E-3 głośniejsza. Wizjer - różnica wielka. Porównując - jak między cropem 1,5 i pełną klatką. To trzeba zobaczyć. Nie myślałem, że da się zrobić tak dużą matówkę w esystemie.
Ciężki.
12-60 konstrukcyjnie rzondzi. Poziom wykonania AF-S 28-70. Ciężki.

Pozdrawiam

YxasoR
2.11.07, 22:13
Konstrukcja... Jak patrzę na dziadka, to jest brzydkim staruszkiem o kształtach Poloneza.
Migawka w E-3 głośniejsza. Wizjer - różnica wielka. Porównując - jak między cropem 1,5 i pełną klatką. To trzeba zobaczyć. Nie myślałem, że da się zrobić tak dużą matówkę w esystemie.
Ciężki.

Pozdrawiam
tell me more, tell me more... :mrgreen:
Super i oczywiście jak trzeba to zobaczyć to z przyjemnością byśmy zobaczyli ;)

pozdrawiam

willow32
2.11.07, 22:17

Przy zakupie zd50 otrzymałem fakture VAT bez kłopotów.

a to ciekawe bo ja dostałem wiadomość od Jacka ze na FV jednak nie ma szans :/ to teraz zgłupiałem trochę :)

RadioErewan
2.11.07, 22:20
a to ciekawe bo ja dostałem wiadomość od Jacka ze na FV jednak nie ma szans :/ to teraz zgłupiałem trochę :)
Czasem można mieć szczęście. marne szanse na FV prosto od Olka. Jak się odważę, to możliwe, że będę mógł refakturować FV z Olka dla Olyjedajów. Przeraża mnie, że będę brał bez marży odpowiedzialność gwarancyjno/serwisową.

Jack
2.11.07, 22:24

Przy zakupie zd50 otrzymałem fakture VAT bez kłopotów.Czy to była typowa faktura VAT z nazwą firmy i NIP-em, czy faktura VAT ogólna (zatytułowana "Odbiorca detaliczny)? To jest różnica z punktu widzenia Willowa.
Jac

Koriolan
2.11.07, 22:33

E3 super tanio + bonusy
50-200 SWD - 200 zł droższe od starej wersji 50-200
12-60 SWD - 300 zł drożej od 11-22
70-300 - taniość widzę
TCx2 - 200 zł taniej niż TCx1,4

FL36R - taka sama cena

Co to za podsumowanie.. znowu ściema
poproszę konkrety zapisane cyframi arabskimi.
Ile macie rabatu od cen sugerowanych OP?

YxasoR
2.11.07, 22:37
Co to za podsumowanie.. znowu ściema
Ile macie rabatu od cen sugerowanych OP?

Nie wiem czy to prawda [wstyd się przyznać], ale podobno za podanie cen z cennika grozi ban z tego programu. Dlatego do czasu aż sam się tam nie znajdziesz - chyba nie będzie chętnego do napisania publicznie cen...

pozdrawiam ;)

cadman
2.11.07, 22:38
Najbardziej mnie cieszy cena body E-3. Nie sprawdziły się "czarne wizje" niektórych dyskutantów. Oby tak dalej. Z takimi cenami olkowy interes będzie się kręcił. E-3 będzie dobrą alternatywą dla "wydmuszek".

Jack
2.11.07, 22:39
....Co to za podsumowanie.. znowu ściema
Ile macie rabatu od cen sugerowanych OP?Spojrzyj sam. Gdzie jest cennik Oly Jedi - to już wiesz, cennik detaliczny publiczny - znajdziesz tu: http://www.partner.olympus.pl/img/Olympus%20Cennik%20Listopad%202007.xls
Jack

RadioErewan
2.11.07, 22:40
Ile macie rabatu od cen sugerowanych OP?Spojrzyj sam. Gdzie jest cennik Oly Jedi - to już wiesz, cennik detaliczny publiczny - znajdziesz tu: http://www.partner.olympus.pl/img/Olympus%20Cennik%20Listopad%202007.xls
Jack
Do forum OJ mają dostęp tylko członkowie.
Powiem, że zniżka mniejsza to prawie VAT.

Pozdrawiam

luc4s
2.11.07, 22:46

Przy zakupie zd50 otrzymałem fakture VAT bez kłopotów.Czy to była typowa faktura VAT z nazwą firmy i NIP-em, czy faktura VAT ogólna (zatytułowana "Odbiorca detaliczny)? To jest różnica z punktu widzenia Willowa.
Jac

Tak, była to faktura VAT na firmę. Napisałem dane w mailu z prośbą o fakturę VAT na firmę szwagra i nie było najmniejszego problemu... Czyżbym teraz już nie dostał fakturki?

The z00m
2.11.07, 23:04
Ciężki.

Pozdrawiam

I to już niebawem będzie moje :twisted: ajajajajajajajajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj :mrgreen:

fotomic
2.11.07, 23:04

Jac

Tak, była to faktura VAT na firmę. Napisałem dane w mailu z prośbą o fakturę VAT na firmę szwagra i nie było najmniejszego problemu... Czyżbym teraz już nie dostał fakturki? zazwyczaj nikt nie dostaje, dlatego nie wiem dlaczego Ty dostałeś, gratuluje szczęścia.

P
2.11.07, 23:10
A optycznie? lepiej/tak samo/... od 14-54?

Koriolan
2.11.07, 23:19
Jack
Do forum OJ mają dostęp tylko członkowie.
Powiem, że zniżka mniejsza to prawie VAT.

No i to jest konkretna informacja. Bo co sądzę o oficjalnym cenniku detalicznym to już pisałem :)

Moje plany wyjazdowe- a miała być Kenia- legły w gruzach.. to może dla kaprysu kupić E3 ;-)

The z00m
2.11.07, 23:19
A optycznie? lepiej/tak samo/... od 14-54?

Optycznie powinno być ciut lepiej chociaż niekoniecznie :mrgreen: 14-54 jest świetny więc nie spodziewam się by 12-60 SWD był znacząco lepszym.

P
2.11.07, 23:28
(...) 14-54 jest świetny więc nie spodziewam się by 12-60 SWD był znacząco lepszym.
Nie musi. Może być taki sam :mrgreen:

Rafał Czarny
2.11.07, 23:32
Moje plany wyjazdowe- a miała być Kenia- legły w gruzach.. to może dla kaprysu kupić E3 ;-)

Jedź do Kenii. Lepsze zdjęcia z małpki zrobione z Kenii, niż tablice testowe z najnowszego smarka.

fotomic
2.11.07, 23:33

Jedź do Kenii. Lepsze zdjęcia z małpki zrobione z Kenii, niż tablice testowe z najnowszego smarka. dokładnie

Koriolan
2.11.07, 23:34

Jedź do Kenii. Lepsze zdjęcia z małpki zrobione z Kenii, niż tablice testowe z najnowszego smarka.
Pewnie.. Niestety moja lepsza połowa paskudnie się rozchorowała i nawet w ferie zimowe wyjazd byłby mało rozsądny.

YxasoR
2.11.07, 23:40
Jedź do Kenii (http://www.zse.bytom.pl/kenia.htm)

Jack
2.11.07, 23:47
... 12-60 konstrukcyjnie rzondzi... A kręciłeś już pierścieniem ostrości bez przełączania na MF :?: :D
Jack

C+
3.11.07, 10:09
willow no ja mogę zrobić dla Ciebie wyjątek i wystawić Ci FVA na zakup w OJ, ale zapłacisz podatki od tej minimalnej marży - załóżmy że marża to będzie 100 zł ;) Z mojej strony sprawa otwarta.

lukafa
3.11.07, 11:47
ciekawe interesy się tutaj kręcą :D
szkoda, że nie każdy posiadacz ejedynki dostanie zniżke za cierpliwość i starte szkliwo ;)

jak to się dzieje, że różnica w cenie w pstryku i fotozakupach to cale 8 stów?
i czy w Polsce będą rozdawane gripy z żuka? na w/w stronach nie ma nic na ten temat

R@fi
3.11.07, 12:32

Wolny rynek, konkurencja? Może lepiej sprzedać taniej i zarobić mniej lub nie sprzedać wcale?

i czy w Polsce będą rozdawane gripy z żuka? na w/w stronach nie ma nic na ten temat

Fajnie byłoby znać jednoznaczne stanowisko OPL, na temat gratisów do E-3. Czy tylko torba i grip będą marzeniem ściętej głowy w PL?

grizz
3.11.07, 12:35
grip i plecak będą.
Trzeba tylko aparat kupić do końca roku kupić.

willow32
3.11.07, 13:20

fotozakupy zawsze miały najniższe ceny na e-system, istnieje prawdopodobieństwo że realizują targety sprzedażowe za które dostają extra bonusy, stara handlowa zasada, sprzedawać po minimalnych marżach zeby odrobić to odbierając bonus u producenta.

lukafa
3.11.07, 13:23
fotozakupy zawsze miały najniższe ceny na e-system, istnieje prawdopodobieństwo że realizują targety sprzedażowe za które dostają extra bonusy, stara handlowa zasada, sprzedawać po minimalnych marżach zeby odrobić to odbierając bonus u producenta.

jest to sposób na biznes. dobra nasza ;)

luc4s
3.11.07, 13:44

Jac

Tak, była to faktura VAT na firmę. Napisałem dane w mailu z prośbą o fakturę VAT na firmę szwagra i nie było najmniejszego problemu... Czyżbym teraz już nie dostał fakturki? zazwyczaj nikt nie dostaje, dlatego nie wiem dlaczego Ty dostałeś, gratuluje szczęścia.

Może nie prosiliście :)

R@fi
4.11.07, 12:08
grip i plecak będą.

To trzeba zamawiać i się cieszyć. Chyba zrobię sobie wyczekiwany autoprezent :mrgreen:

KaarooL
4.11.07, 12:40
kupujcie chłopaki, kupujcie i pstrykajcie dużo kontrastowych kadrów a potem na forum z tym...

drzewa i chmurki, zacienione budowle i chmurki, laski ubrane w coś białego w słoneczny dzień itp.

R@fi
4.11.07, 13:05
Czy ktoś wie kiedy E-3 trafi pod sklepowe strzechy?

Oleryk
4.11.07, 13:08
Ktoś tu już pisał, że 23 listopada.

Karol K.
4.11.07, 18:02
Tak naprawdę taniej, bo dają:
-FLRA-1 Reflector Adapter
-FLBA-1 Bounce Adapter
w zestawie :mrgreen:, a to już coś :D

willow32
4.11.07, 18:03
Tak naprawdę taniej, bo dają:
-FLRA-1 Reflector Adapter
-FLBA-1 Bounce Adapter
w zestawie :mrgreen:, a to już coś :D
patrzac na ceny tych gadżetów to całkiem spore coś :D

kalfas
9.11.07, 21:51
Witam, mam teraz SP 510 UZ, i nie da rady zrobic cos wiecej niz iso 100, jako ze startowalem na zenicie, mam sentyment do luster (zenitem mozna bylo zrobic znacznie lepsze fotki niz tym "aparatem" co mam teraz". Mam zamiar kupic e510 i szklo 14-54, uwazam ze nic lepszego do 5tys wymyslic sie nie da. Problem z kasą, malpke kupilem w oficjalnej sprzedazy tak wiec czoje sie z gory rozgrzeszony, jako ze nie mam zamiaru placic 2400 za korpus i 2200 za szklo, tylko 500 $ za body i 420$ za szklo + koszty przesylki, widzialem ze po tyle sprzet jest wystawiany na aukcjach z USA, problem w tym ze nie znalazlem zadnego sklepu gdzie mogl bym kupic obie zabawki, i gdzie wysylaja do europy. Czy zna moze ktos z was jakis fajny sklep internetowy gdzie mogl bym sie zaopatrzyc? Pomocy i ratunku! Faze zastanawiania sie "co lepsze" mam juz za soba i jestem zdecydowany wlasnie na 510 + 14-54, tylko gdzie to kupic tanio i pewnie, na ceny krajowe po prostu mie nie stac.

pozdr.

mateuss
9.11.07, 21:53
14-54 na allegro dostępne od ręki z USA jest u użytkownika lord of allegro. za 1600 bodajże. więc taniej.

kalfas
9.11.07, 21:58
wiem, widzialem, ale w stanach jest po 420$+ koszty przesylki -czyli ok 460$, to znacznie taniej, dla mnie te 500 zeta to sporo, nie przelewa mi sie ostatnio, a aparat naprawde by sie przydal. problem ze nie znalazlem sklepu z przesylka tego obiektywu na europe, niech to, jest kupa sprzetu, body 510, standardowe obiektywy+ makro, torba lampa FL 50, statywy pamiec 4g, i inne pierdoly, wszystko za 1149, wysylka do europy 68$, u nas ten zestaw by byl za ponad 5tys, sprawdzalem, problem ze nie maja tam 14-54, no cholery mozna dostac...!!!

cadman
9.11.07, 22:42
A kitem jakiś czas nie da się pofocić. Olkowe kity są bardzo dobre. Sam do niedawna fociłem kitem. Jakiś czas można się przemęczyć. Na Allegro są w śmiesznej cenie. Lustrzanka ma tę niewątpliwą zaletę, że można zakupy rozłożyć na raty, tzn. kupować etapami, w miarę posiadania środków. Nie musisz kupować wszystkiego od razu. Chyba nie wielu jest kolegów na forum, którzy kupili cały wypasiony zestaw. Większość z nas kupowała etapami.

willow32
9.11.07, 23:54
wiem, widzialem, ale w stanach jest po 420$+ koszty przesylki -czyli ok 460$, to znacznie taniej, dla mnie te 500 zeta to sporo, nie przelewa mi sie ostatnio, a aparat naprawde by sie przydal. problem ze nie znalazlem sklepu z przesylka tego obiektywu na europe, niech to, jest kupa sprzetu, body 510, standardowe obiektywy+ makro, torba lampa FL 50, statywy pamiec 4g, i inne pierdoly, wszystko za 1149, wysylka do europy 68$, u nas ten zestaw by byl za ponad 5tys, sprawdzalem, problem ze nie maja tam 14-54, no cholery mozna dostac...!!!

przede wszystkim koszt przesyłki takiego zestawu zbliży się do 100$ no chyba że Ci się nie pali i mozesz poczekać ze 3tygodnie na przesyłkę morską :) druga sprawa to vaty sraty i inne cła, kolejne drobne zostawiasz gdzieś po drodze i nagle okazuje się ze masz taniej o powiedzmy 300 zeta zestaw a gdzie 12 miesięcy gwarancji które poszło się paść bo towar spoza unii? Przy takich tanich zabawka opłaca się tylko wtedy gdy ktoś miejscowy kupi na miejscu i przywiezie w walizce inaczej zapomnij...
http://stores.ebay.com/Cameta-Camera ale skoro się tak upierasz to Ci wysyłają do Polski

PS na Twoi miejscu zadzwonił bym do Fotozakupy.pl i potargował się, myślę ze parę stówek przy takim zestawie jesteś w stanie urwać ;)

kalfas
10.11.07, 00:31
dzieki za pomoc, w przyszlym tygodniu sprawe zalatwie, albo przez ebay, albo na fotozakupach, fajny aparat sie przyda, zwlaszcza ze jest co fotografowac:)

barber
11.11.07, 15:26

Ten zestaw podałeś prawdopodobnie jak napisał willow32 z cameta camera.
Wysyłka do europy w takim zestawie realnie wyniosła by pewnie minimum 150$ plus u nas 22% vat od kwoty na fakturze, a cło to petka parę procent. Wysyłka przez sklep z usa nie opłaca się, sprawdziłem i wiem.

przemur
11.11.07, 18:31
http://stores.ebay.com/Cameta-Camera ale skoro się tak upierasz to Ci wysyłają do Polski

Uwazaj na Camete. Dwa miesiace temu probowalem kupic w Camecie E-330 (rok wczesniej kupilem tam 14-54 i wszystko poszlo z platka). Okazalo sie ze nie wysylaja do Polski przesylek inaczej niz UPS-em! Z jakiegos powodu zrezygnowali z USPS Global Express do Polski. Efekt jest taki ze przesylka zamiast ~50$ kosztuje prawie 200$ (!). Na szczescie anulowali mi transakcje (jako ze w opisie pisalo ze USPS idzie w caly swiat od nich).

Co do cła, to sam wielokrotnie boleśnie przekonałem się że panowie urzędnicy celni nic nie przepuszczą. :-] Wiec trzeba zawsze doliczać cło (jeśli dotyczy) + 22% VAT + prowizja. Choć przy obecnych kursach dolara chyba i tak się opłaca kupować w USA (z dokładnością że dostajesz gwarancję nie do zrealizowania...)

kalfas
11.11.07, 19:43
Dzieki za info, wlasnie mialem zamiar kupic w Camecie, to jedyny sklem gdzie znalazlem zestaw 510, i 14-54 w rozsadnej cenie, przesylka do europy gratow miala wyniesc nieecale 100$, faktycznie nie zwrocilem uwagi ze do nas nie wysylaja standardowo. Co do watu to chcialem kupic bez rachunku, jako prezent, by uniknac podatku i cla, zaryzykowal bym. Widze ze to bardziej skomplikowana sprawa,niz mi sie wydawalo.

willow32
11.11.07, 19:47
Dzieki za info, wlasnie mialem zamiar kupic w Camecie, to jedyny sklem gdzie znalazlem zestaw 510, i 14-54 w rozsadnej cenie, przesylka do europy gratow miala wyniesc nieecale 100$, faktycznie nie zwrocilem uwagi ze do nas nie wysylaja standardowo. Co do watu to chcialem kupic bez rachunku, jako prezent, by uniknac podatku i cla, zaryzykowal bym. Widze ze to bardziej skomplikowana sprawa,niz mi sie wydawalo.

niestety żaden sklep nie będzie się bawił w takie kombinacje, wszystkie podają wartosć przesyłki i jej zawartosć. Zabawy w udawanie podarków to tylko z osobami prywatnymi.
Tak jak pisałem jezeli nie masz kogoś kto zjeżdża w najbliższym czasie do Polski to lepiej sobie daruj zabawę w zakupy za wielką wodą...

kalfas
11.11.07, 19:55
no tak, jak nie uda mi sie kupic bez wsadzenia rachunku, to odpuszczam, jak dolicze koszta przesylki + podatki i reszte oplat, to zaoszczedze niewiele, no i bez gwarancji, szkoda. Chcialem sobie sprawic lustro jeszcze w tym roku, liczylem na to ze jak kupie za wielka woda zestaw z dotatkami, osobno 14 54, sprzedam wszystko na allegro oprocz body, pamieci, obiektywu 40-150, to bede mial 510, 14-54,40-150 za ok 2 tys, to by bylo super, ale widze ze to nierealne. Na nasze krajowe ceny mie nie stac. Zreszta sprawiedliwosc musi byc, POlska to bogaty kraj, ludzie zarabiaja kupe kasy, to i wysokie ceny sa uzasadnione, jankesow na nasze ceny nie stac to musza miec taniej. SPrawiedliwosc musi byc, szkoda tylko ze u nas takie niskie podatki,mysle ze stac nas na wiecej, przydala by sie jeszcze akcyza na sprzet foto+podatek od luksusu.

przemur
11.11.07, 20:14

niestety żaden sklep nie będzie się bawił w takie kombinacje, wszystkie podają wartosć przesyłki i jej zawartosć. Zabawy w udawanie podarków to tylko z osobami prywatnymi.
Tak jak pisałem jezeli nie masz kogoś kto zjeżdża w najbliższym czasie do Polski to lepiej sobie daruj zabawę w zakupy za wielką wodą...

Dokładnie tak to wygląda w praktyce. :-( Jeszcze jedna rada: oprócz osób prywatnych (które zwykle też nie bedą chciały bądż co bądż łamać prawa i ryzykować że przepadnie ubezpieczenie), możesz poszukać też sklepów z Hong Kongu i generalnie z Chin (tylko raczej takich co maja przynajmniej 99% pozytywnych komentarzy) - często zmniejszają oni rzeczywistą wartość towaru i generalnie mają "problemy" z prawidłowym wypełnieniem papierów celnych. Ot taka wschodnia mentalność....

barber
11.11.07, 22:58
no tak, jak nie uda mi sie kupic bez wsadzenia rachunku, to odpuszczam, jak dolicze koszta przesylki + podatki i reszte oplat, to zaoszczedze niewiele, no i bez gwarancji, szkoda. Chcialem sobie sprawic lustro jeszcze w tym roku, liczylem na to ze jak kupie za wielka woda zestaw z dotatkami, osobno 14 54, sprzedam wszystko na allegro oprocz body, pamieci, obiektywu 40-150, to bede mial 510, 14-54,40-150 za ok 2 tys, to by bylo super, ale widze ze to nierealne. Na nasze krajowe ceny mie nie stac. Zreszta sprawiedliwosc musi byc, POlska to bogaty kraj, ludzie zarabiaja kupe kasy, to i wysokie ceny sa uzasadnione, jankesow na nasze ceny nie stac to musza miec taniej. SPrawiedliwosc musi byc, szkoda tylko ze u nas takie niskie podatki,mysle ze stac nas na wiecej, przydala by sie jeszcze akcyza na sprzet foto+podatek od luksusu.

W opisie aukcji cameta wyjaśnia że wysyła przesyłki jako oznaczone że to zakup na ebayu i że przed zakupem należy sprawdzić u siebie w kraju koszty celno-skarbowe.
Fakturka w paru egzemplarzach jest w kopercie foliowej na zewnątrz opakowania.
Wysyłają do nas FedExem w dwóch opcjach economy i express. 14-54 koszt przesyłki wersja economy 93$.

kalfas
13.11.07, 20:03
witam, a kupowal ktos z Was na amazon.com? tam ceny niskie, body 510 za 580$, 14-54 za 425, przesylaja do polski (nie obczailem jeszcze za ile), no i jest opcja ze amazon przesyla jako gift (chyba trzeba wyrobic cos co sie nazywa gift certyfikate)...?, nie mam doswiadczenia, nie kupowalem nic ani przez amazon, ani ebay, co myslicie, jest tam jakis "podstep"? bo gdyby nie bylo to wiekszosc miala by juz pewnie 510 i 14-54 za niewilee ponad 1000$ lacznie...?:)

pafcio
14.11.07, 01:01
Do Polski wysyłają tylko nieliczne towary. Akurat aparaty fotograficzne nie mieszczą się w tej grupie, więc raczej na nich nie licz. Zresztą możesz spróbować - system odrzuci Twoje zamówienie. Pozostaje eBay i Azja oraz nieliczni sprzedawcy w USA.