PDA

Zobacz pełną wersję : EM-5 preset dla Lightroom 5

inkoguto
28.07.14, 17:29
W bezdennych otchłaniach internety znalazłem ostatnio bardzo ciekawą i moim zdaniem przydatną rzecz, preset do e-m5.
Jeżeli ktoś z was korzysta z lightroom może się przydać. Mnie osobiście efekt jaki daje bardzo odpowiada. Autorem presetu jest Erik Meijs (archeogeolab) z forum DPReview. Erik pisze, że swój preset traktuje jako punkt wyjścia do dalszej obróbki w Lightroom-ie. Osobiście uważam, że w wielu przypadkach zdjęcia nie wymagają dalszych ingerencji. Nie na każdym zdjęciu preset daje fajne efekty, ale polecam wypróbować, u mnie się sprawdza.

Ustawienia są następujące:
Exposure: -0,95
Contrast: -20
Highlights: -45
Shadows: 25
Whites: 5
Blacks: 30
Clarity: 15
Vibrance: 14
Saturation: 23
Sliders in tone curve:
border between shadows and darks: 10
border between darks and lights: 35
border between lights and highlights: 90
Hightlights: -40
Lights: 52
Darks: 54
Shadows: -15
Point curve: Linear
Color:
Red hue: 8
Red saturation: -13
Red luminance: -18
Orange hue: 14
Orange saturation: 14
Orange luminance: 0
Yellow hue: -4
Yellow saturation: 16
Yellow luminance 0
Green hue: -18
Green saturation: 11
Green luminance: 4
Aqua hue: -11
Aqua saturation: 11
Aqua luminance: 7
Blue hue: 1
Blue saturation: 12
Blue luminance: 22
Purple hue: -7
Purple saturation: 18
Purple luminance: 4
Magenta hue: -10
Magenta saturation: -18
Magenta luminance: 4
Sharpening:
amount: 40
radius: 0,5
detail: 10
Camera Calibration:
process: 2012 (Current)
profile: Adobe Standard
Red primary:
hue: 0
saturation: 0
Green primary:
hue: 20
saturation: -40
Blue primary:
hue: -1
saturation: 1

dla zainteresowanych, źródło czyli wątek autora presetu: http://www.dpreview.com/forums/thread/3193944?page=8

And.N
28.07.14, 18:01
Też kiedyś myślałem, że można zrobić uniwersalny preset dla danego aparatu. Teraz uważam, że jest to niemożliwe. Szczególnie jeśli chodzi o suwaki w panelu Basic jak np. Exposure, Contrast, Highlights...itd. Dlaczego z góry zakładać, że w większości zdjęć z EM-5 należy obniżyć ekspozycję o - 0,95 EV? Pewnie jest takie samo prawdopodobieństwo (może i większe), ze ekspozycji nie trzeba ruszać wcale lub podnieść nap. o + 0,95 EV.
Jeśli, jak piszesz, traktować to jako punkt wyjścia do dalszej obróbki to można spróbować...

inkoguto
28.07.14, 18:07
andtor2 dokładnie tak, punkt wyjścia, choć czasem i to wystarczy. Sugeruję spróbować, spasuje super, nie spasuje, żadna strata.

Co do - 0,95 EV też byłem zaskoczony, ale jest to "rekompensowane" pracą na krzywej, choć moim zdaniem zwiększa poziom szumów (ziarnistości).

To na pewno nie jest ideał, ale w mojej ocenie przydatny preset, który może okazać się dość przydatny, na tyle by go mieć zwłaszcza, że jest darmowy i ewoluuje. Jak zajrzysz do wątku na Dpreview to pod wpływem sugestii użytkowników autor cały czas coś w nim poprawia.

And.N
28.07.14, 18:17
Spróbować na pewno nie zaszkodzi:) Szczególnie mogą dać dobre efekty suwaki korygujące kolorystykę.
Zawsze też można jeszcze taki preset skorygować nieco pod swoje potrzeby i zapisać z swoją nową nazwą.
Idealny do wszystkich zdjęć na pewno nie będzie. Głównie jeśli chodzi o parametry ekspozycji. Zdarzają się zdjęcia mocniej niedoświetlone i ekspozycje trzeba będzie podnieść na +.