PDA

Zobacz pełną wersję : E-PL1 vs NX11

Fuzbal
27.07.14, 19:48
Witam, rozglądałem się za prezentem dla mamuśki, która na dłuższy czas wyjeżdża za ocean. Odrzuciłem już wszelkiej maści kompakty (np Benq G1...) i kierując się dobrem obrazka
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/07/icon_twisted-1.gif
źródło (http://forum.optyczne.pl/images/smiles/icon_twisted.gif) kieruje moją uwage na bezlustrowce. Na polu boju został tylko NX11 i Olek e-pl1 na którego już prawie się zdecydowałem. Potrzebuje tylko potwierdzenia, że to sensowna decyzja i spokojnie moge olać NX11 (do którego musiałbym dopłacić ok 200zł co przy tych kwotach stanowi +/- 30%
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/07/icon_mrgreen-1.gif
źródło (http://forum.optyczne.pl/images/smiles/icon_mrgreen.gif) ). Weźcie pod uwagę, że to kobieta, więc za olkiem przemawia waga i rozmiar, ale czy w jakości obrazka będzie przepaść na korzyść NX? Czy jednak moge spokojnie brać Olka ?

Dodam, że będzie to zestaw z 14-42 w przypadku olka lub 18-55 w przypadku NX.

Koriolan
27.07.14, 19:51
Kupno aparatu dla kogoś kto jedzie za wielką wodę jest jak wozenie drewna do lasu.
XZ-2 i będzie ok

---------- Post dodany o 19:51 ---------- Poprzedni post był o 19:50 ----------

Ciekawe mamy awatary..

wuzet
27.07.14, 19:54
Jest kilka oceanów, a miejsc za nimi jeszcze więcej.

Fuzbal
27.07.14, 19:58
Tym bardziej, że ten ktoś sam sobie na bank żadnego aparatu nie kupi ;]

Zapomniałem dodać, że celuje w używki do +/- 600zł wiec XZ-2 odpada.

Karol
27.07.14, 22:00
Witam, rozglądałem się za prezentem dla mamuśki, która na dłuższy czas wyjeżdża za ocean. Odrzuciłem już wszelkiej maści kompakty (np Benq G1...) i kierując się dobrem obrazka
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/07/icon_twisted-1.gif
źródło (http://forum.optyczne.pl/images/smiles/icon_twisted.gif) kieruje moją uwage na bezlustrowce.

NX11 nie znam na tyle żeby cokolwiek doradzać. E-PL1 bardzo lubię, w pewnych warunkach może nawet bardziej niż znacznie nowsze i znacznie droższe konstrukcje. O "dobro obrazka" z E-PL1 jestem spokojny, jeżeli aparat będzie w dobrych rękach. Tu można mieć pewne obawy, kobiety potrafią mieć problem z tym składanym kitem, tym bardziej z myśleniem w kategoriach czasu, przysłony, czułości itd. Mylę się, czy to ma być aparat do fotografowania na automatycznym automacie ;-)?

Fuzbal
27.07.14, 22:21
Tak, to ma być możliwie najlepszy aparat z trybem auto... :P Chociaż niewykluczone, że będzie z tego coś więcej ;] No właśnie i tak tak pomyślałem o tym auto to znowu wrócił mi do głowy ten Benq g1...

apz
27.07.14, 23:30
Tak, to ma być możliwie najlepszy aparat z trybem auto... :P Chociaż niewykluczone, że będzie z tego coś więcej ;] No właśnie i tak tak pomyślałem o tym auto to znowu wrócił mi do głowy ten Benq g1...XZ-1 ????
Nie mialbym odwagi proponować EPL-1 z jego autofokusem nieświadomemu uzytkownikowi, raczej poszukałbym w triadzie EP3, EPL3lub lepiej EPM2,ew EPL-2 lub EP2.

Fuzbal
27.07.14, 23:57
Zaden z nich nie mieści się w 600zł ;/

Mcarto
28.07.14, 01:54
Zaden z nich nie mieści się w 600zł ;/
Canon s90, s95, s100?

gietrzy
28.07.14, 09:16
XZ-1 ????

Aparat OK, czasami udostępniam koleżance, która nie wychodzi poza iAuto. Jak czasami rzucę okiem na te jej fotki to mi szczęka opada, ale ja nie o tym.
Pisząc z doświadczenia napiszę tak: wszelkie próby kupowania na ślepo są bez sensu. Użytkownik, szczególnie użytkowniczka musi imho przemacać sprzęty na okoliczność wagi, rozmiaru i... zuma. Bez macanki może się skończyć klasykiem: albo megazum pokroju Panasa TZ albo iphone/nexus.

epicure
28.07.14, 10:52
Aparat w smartfonie powinien wystarczyć. Żadnych super zdjęć z tego wyjazdu i tak nie będzie, jedynie sama pamiątkowa rąbanka, więc szkoda pieniędzy.

Karol
28.07.14, 12:48
XZ-1 ????
Nie mialbym odwagi proponować EPL-1 z jego autofokusem nieświadomemu uzytkownikowi,
A co z tym AF jest nie tak? Dość powolny, ale precyzyjny, a już na pewno na tyle, że z ciemnym kitem daje ostre foty. Ja nie wymieniłbym E-PL1 na żadnego późniejszego Pena z matrycą od Panasa.

Moja znajoma, nie mająca pojęcia o technicznym aspekcie fotografii robi epeelem pierwszym bardzo poprawne a czasem nawet dobre foty. Ewidentnie schrzanionych jest ze 20% - zwykle ruszonych w gorszym świetle, oraz prześwietlonych - jasny obiekt na ciemnym tle prawie zawsze wymaga korekcji - 0,7-1 EV.
Ryzyko zakupu tego aparatu jest o tyle małe, że sprzęt tani i nawet jak w rękach kobiety się nie sprawdzi, to zawsze może posłużyć autorowi wątku jako body zapasowe, ew. do zastosowań gdzie innego sprzętu szkoda, nie chce się nosić itp. A aparacik wdzięczny, świetny silnik jpg, szczegół, kolorki, ergonomia wbrew pozorom całkiem do ogarnięcia.

gietrzy
28.07.14, 13:05
Na tym forum - m43, w ogóle nie powinno się pisać o AF. Już ten w GF1/EPL1 jest super ze szkłami MSC a że wolniejszy niż PM2 z 14/2.5, no cóż Fujiki i tak klękają przed PL1 :mrgreen:
To powyżej oczywiście dotyczy AF-S, C-AF działa fajnie tylko w GH4 a i tak tylko do 1080/60, C4K jeszcze musi poczekać.

W imieniu reedakcji,
Judyta ;)

apz
28.07.14, 13:19
A co z tym AF jest nie tak? Dość powolny, ale precyzyjny, a już na pewno na tyle, że z ciemnym kitem daje ostre foty. Ja nie wymieniłbym E-PL1 na żadnego późniejszego Pena z matrycą od Panasa.

Moja znajoma, nie mająca pojęcia o technicznym aspekcie fotografii robi epeelem pierwszym bardzo poprawne a czasem nawet dobre foty. Ewidentnie schrzanionych jest ze 20% - zwykle ruszonych w gorszym świetle, oraz prześwietlonych - jasny obiekt na ciemnym tle prawie zawsze wymaga korekcji - 0,7-1 EV.
Ryzyko zakupu tego aparatu jest o tyle małe, że sprzęt tani i nawet jak w rękach kobiety się nie sprawdzi, to zawsze może posłużyć autorowi wątku jako body zapasowe, ew. do zastosowań gdzie innego sprzętu szkoda, nie chce się nosić itp. A aparacik wdzięczny, świetny silnik jpg, szczegół, kolorki, ergonomia wbrew pozorom całkiem do ogarnięcia.

Jak go porównać do kompaktów to jest baaaaaaaardzo powolny nawet z dedykowanymi szkłami... Do penów trzecich i poźniejszych także. Cena body używki jest niewątpliwą zaletą, ostatnio odstąpiłem zbędne mi body za 250 PLN. Zakładam, że obdarowana nie spróbuje użyć breaketingu.
Na celność nigdy nie narzekałem. Jest OK. Oczywiście ze szkłami dedykowanymi.

gietrzy
28.07.14, 15:01
Jak go porównać do kompaktów to jest baaaaaaaardzo powolny nawet z dedykowanymi szkłami...

Przyznaję, najcześciej pod ten korpus miałem nakręcony albo 14/2.5 albo 14-150 MSC i nie miałem takich odczuć! Dlatego w ramach protestu przestrzelę młodego koleżkę tym zestawem w dniu dzisiejszym.

Do penów trzecich i poźniejszych także.

Właśnie o tym pisałem. Puszki serii P3+ rozpieściły użytkowników m43 na tyle, że pierwsza generacja popadła - imho niesłusznie - w niełaskę, jeśli chodzi o ten AF.
Mam, jedyny przypadek gdy ta puszka wolno ostrzyła dotyczył sytuacji gdy PL45 macro próbowałem trafić koleżankom w źrenice zamiast w rzęsy.

And.N
28.07.14, 15:10
... Zakładam, że obdarowana nie spróbuje użyć breaketingu...
Możesz bardziej rozwinąć myśl. Chodzi o długi czas wykonania serii zdjęć w tym trybie?

apz
28.07.14, 15:19
Możesz bardziej rozwinąć myśl. Chodzi o długi czas wykonania serii zdjęć w tym trybie?

Jak znajdę chwilę poproszę jck by to sfilmował, tego nie warto opowiadać. Wciąż mam EPL-1 przerobiony na IR.

epicure
28.07.14, 15:21
...no cóż Fujiki i tak klękają przed PL1 :mrgreen:

No cóż, z pewnością jak zwykle masz bardzo "mocne" podstawy do głoszenia takich tez.

And.N
28.07.14, 15:38
Jak znajdę chwilę poproszę jck by to sfilmował, tego nie warto opowiadać. Wciąż mam EPL-1 przerobiony na IR.
Nie, no, aż filmiku to nie potrzebuję. Pytałem ot tak z ciekawości:) Mój staruszek G1 też jest wolny w trybie bracketingu ekspozycji. Aby wykonać serię z rozpiętością +/- 2EV musi wykonać 7 ujęć co zajmuje mu 5 może i 6 sekund. W zwykłym trybie seryjnym robi 3 kl/s (tak jak i E-PL1). Teoretycznie więc powinno mu to zająć ok. 2sek, jednak tak nie jest. Statyw oczywiście wtedy konieczny, a że nie chce mi się go nosić z bracketingu praktycznie nie korzystam.

Fuzbal
28.07.14, 19:31
Aparat w smartfonie powinien wystarczyć. Żadnych super zdjęć z tego wyjazdu i tak nie będzie, jedynie sama pamiątkowa rąbanka, więc szkoda pieniędzy.

No jeszcze byś się zdziwił :twisted:

Ostatecznie stanęło jednak na... Benq G1 (ewentualnie GH650, musze to jeszcze przemyśleć)... Macałem dzisiaj e-pl1 i dość mocno mnie rozczarował (może przez przyzwyczajenie do większej puchy i jej bebechów?). W każdym razie stwierdziłem, że wole kupić ogarnięty kompakt i wystarczy, tym lepiej, że będzie nowy bo ma być prezentem.