Zobacz pełną wersję : Czym obrabiać RAW-y z OM-D E M-1?
Przesiadłem się niedawno na OM-1 i nie będąc biegłym w informatyce poszukuję programu, który zechciałby widzieć RAW-y z tego aparatu. Mam CS-6 a znajomy LR i oba programy nie dostrzegają tych plików. RT 4.1.39 nie ma w pakiecie OM-D. Proszę o podpowiedź prostego dojścia do możliwości obrabiania w zakresie większym niż OV-3.
Mozesz sprobowac RawTherapee, jest darmowy.
Dzięki, ale ten, który wymieniłem w pytaniu nie zawiera w pakiecie obsługi OM-a.
LR czyta RAWy E-M1, trzeba sprawdzić od której wersji (od 5.2?). Z darmowych wspomniany RawTherapee, Photivo, LightZone...
Dzięki, ale ten, który wymieniłem w pytaniu nie zawiera w pakiecie obsługi OM-a.Co to znaczy? Przeciez RT czyta RAWy z E-M1...
Uaktualniony Lightroom 5 i CS6 (zapewne też) czytają RAW-y z OMD E-M1.
LR bodajze od wersji 5.3, a jest już 5.5.
Ja wywołuje w załączonym programie olympusa do TIFFa a potem w moim ulubionym paint pro shop x2 tiffa obrabiaam trochę na okrętkę ale robię tak od lat bo ani e30 ani E 5 też paint shop nie czytał...
robert1088
23.07.14, 18:02
LR wywołuje rawy z OMD EM1 wiem bo testowałem .
CS-6 otwiera rawy OMD EM-1 - Camera Raw 8.3 :)
Można tak:OV-3 , zapis do TIFF, obróbka w CS-6 lub LR otwierając jako normalnie lub otwórz jako CameraRaw - ale to bez sensu.
Dziękuję wszystkim za pomoc, mam już jasność w temacie.
Jeżeli dysponujesz CS6, przekonwertuj cały folder do DNG i po bólu. Program DNG jest darmowy ze strony ADOBE.
Przesiadłem się niedawno na OM-1 i nie będąc biegłym w informatyce poszukuję programu, który zechciałby widzieć RAW-y z tego aparatu. Mam CS-6 a znajomy LR i oba programy nie dostrzegają tych plików. RT 4.1.39 nie ma w pakiecie OM-D. Proszę o podpowiedź prostego dojścia do możliwości obrabiania w zakresie większym niż OV-3.
Makromaniak
23.03.15, 01:29
DxO optics pro 9. Ma ciekawą opcję ściągnięcia profili dla konkretnych obiektywów (rozpoznaje je z exif)
DxO optics pro 9. Ma ciekawą opcję ściągnięcia profili dla konkretnych obiektywów (rozpoznaje je z exif) Ma ją każde DXO, 8-ka ściąga profile do E-m5 markI i systemowych szkieł każdorazowo, lub na początku po uruchomieniu hurtem.
Makromaniak
24.03.15, 12:24
Ma ją każde DXO, 8-ka ściąga profile do E-m5 markI i systemowych szkieł każdorazowo, lub na początku po uruchomieniu hurtem.
No tak, ale 8 nie obsługuje EM-1, a była nawet przez dłuższy czas darmowa.....
Mnie się wydaje, ze w 8 konkretny profil do obiektywu/body jest ściągany dopiero po wykryciu danego obiektywu w EXIF, Tak to działało u mnie z RAW z EM-5 jak i starszymi z Alfy i D7D. Co ciekawe, kombinacje matryca/obiektyw nie sa identyczne dla wszystkich obiektywów, co właśnie zauważyłem na Sony. Jest profil minolta 100 Macro + Sony A700, ale nie ma profilu D7D+100 Macro
No tak, ale 8 nie obsługuje EM-1, a była nawet przez dłuższy czas darmowa.....
Mnie się wydaje, ze w 8 konkretny profil do obiektywu/body jest ściągany dopiero po wykryciu danego obiektywu w EXIF, Tak to działało u mnie z RAW z EM-5 jak i starszymi z Alfy i D7D. Co ciekawe, kombinacje matryca/obiektyw nie sa identyczne dla wszystkich obiektywów, co właśnie zauważyłem na Sony. Jest profil minolta 100 Macro + Sony A700, ale nie ma profilu D7D+100 Macro Jak zapłacisz za dziesiątkę to do maja nie będzie E-M5 MarkII, zawsze są jakieś plusy ujemne... Piszę tylko, że mechanizm pobierania profili jest jest we wszystkich wersjach programu dla wspieranych aparatów.
Oglądałeś Zonera, Raw Therapee, Gimpa?
Jest profil minolta 100 Macro + Sony A700, ale nie ma profilu D7D+100 MacroProfile w DxO sa tylko do przetestowanych przez nich kombinacji sprzętowych... Wykrywanie szkieł nie zawsze działa poprawnie - do mojej S17-70 2.8-4.5 (tego szkła nie testowali) proponuje profile do S10-20 lub S17-50.