Zobacz pełną wersję : Olympus E520 to dobry wybór?
Jestem po przejściach z rodziną Pentax`a - problemy z sprzęgłem AF w dwóch szkłach i FF/BF w puszce (K10D).
Ostatnio dość mocno zainteresowałem się systemem 4/3 i modelami E510/E520 ze względu na dość dobre ceny na alledrogo w zestawie z dwoma szkłami (m.in. E520 w pełnym komplecie za 700 złotych z przesyłką).
Jak to jest z niedomaganiem AF w ciemniejszym miejscu? Aparat mocno musi "myśleć"? Dotychczas używałem, z racji uwalonego sprzęgła AF w Kdyszce, manualnego ostrzenia - szło nieźle dopóki kadr był w miarę statyczny. Wyczytałem, że przy nieciekawym oświetleniu Olympusy używają doświetlenie lampą błyskową (efekt spawarki) - można tą funkcję wyłączyć i mieć nadzieję, że ostrość zostanie bez tego również ustawiona?
Głownie zależy mi też na LV - dużo używam aparatu do robienia zdjęć towarom na aukcję internetowe i kadrowanie z wizjera nie zawsze jest wygodne.
Jaka jest żywotność migawki? Na co zwracać uwagę przy szukaniu sprzętu?
Darekw1967
16.07.14, 23:01
Jestem po przejściach z rodziną Pentax`a - problemy z sprzęgłem AF w dwóch szkłach i FF/BF w puszce (K10D).
Ostatnio dość mocno zainteresowałem się systemem 4/3 i modelami E510/E520 ze względu na dość dobre ceny na alledrogo w zestawie z dwoma szkłami (m.in. E520 w pełnym komplecie za 700 złotych z przesyłką).
Jak to jest z niedomaganiem AF w ciemniejszym miejscu? Aparat mocno musi "myśleć"? Dotychczas używałem, z racji uwalonego sprzęgła AF w Kdyszce, manualnego ostrzenia - szło nieźle dopóki kadr był w miarę statyczny. Wyczytałem, że przy nieciekawym oświetleniu Olympusy używają doświetlenie lampą błyskową (efekt spawarki) - można tą funkcję wyłączyć i mieć nadzieję, że ostrość zostanie bez tego również ustawiona?
Głownie zależy mi też na LV - dużo używam aparatu do robienia zdjęć towarom na aukcję internetowe i kadrowanie z wizjera nie zawsze jest wygodne.
Jaka jest żywotność migawki? Na co zwracać uwagę przy szukaniu sprzętu?
Witam !
Mialem tez K10D i jest to rewelacyjny aparat. Uszczelniony korpus, swietny wizjer, duzy DR i swietne odwzorowanie kolorow.
Przejscie na 4/3 E510/E520 moze byc dla Ciebie bolesne.
Mam na mysli wyraznie slabszy DR i latwe przepalanie fot.
LV przy E510/E520 to lipa... i tutaj odpusc sobie ten bajer.
Fakt, ze szkla do Olka sa swietne i tutaj warto miec ZD 14-54/2.8
Przy E510/e520 bedziesz musial nauczyc sie znacznie dokladniej naswietlac foty aby unikac przepalow.
Zastanow czy na dzisiaj... nie lepiej wejsc w dopracowane bezlusterkowce gdzie masz wieksza rozdzielczosc
lepsza prace na wysokim ISO oraz swietne filmowanie w HD ?
Pozdrawiam
Hmm w sumie to bezlusterkowców nie brałem pod uwagę, a widzę, że może to być ciekawa opcja... Powiedz mi tylko jak wygląda sprawa szkieł M42 pod system micro4/3? Nie ma problemu z ostrzeniem itp?
Darekw1967
17.07.14, 08:51
Hmm w sumie to bezlusterkowców nie brałem pod uwagę, a widzę, że może to być ciekawa opcja... Powiedz mi tylko jak wygląda sprawa szkieł M42 pod system micro4/3? Nie ma problemu z ostrzeniem itp?
Witam !
W m.4/3 nie stosowalem szkiel M42.
Nie wiem czy jest sens pakowanie sie w m.4/3 w szkla pod M42 ?
Standard m.4/3 jak dla mnie to jak najwieksza redukcja gabarytow calosci sprzetu
przy zachowaniu wysokiej jakosci obrazu.
Standardowy obiektyw zaprojektowany pod m.4/3 jest dosc maly i lekki i daje wysokiej jakosci obraz,
wiec na Twoim miejscu nie kombinowalbym z m42.
Pozdrawiam
ja rozumiem że mayura64 (https://forum.olympusclub.pl/members/17798-mayura64) pyta o szkła m42 jako etap przejściowy gdy brak środków na zakup dedykowanej optyki. Inaczej by pewnie nie rozważał zakupu zestawu za 700 zł :)
I odpowiadając - jeśli się ma dobre szkła m42 to się da. Trzeba liczyć się z kropem 2x - większość ogniskowych traci swoje pierwotne przeznaczenie. Ale używać się da. Przydałby się wszak model z Focus-Peaking (czyli raczej drogie, nowsze konstrukcje). Te nieco starsze (E-M5 / E-PM2 / E-PL5) są pozbawione tego rozwiazania. W ostrzeniu pomaga powiększenie kadru i stabilizacja która jest genialna. Bez stabilizacji powiększony obraz mocno skacze i trudno jest coś utrafić.
Jeśli priorytetem są niskie koszty aparatu - polecałbym E-PL5 czy E-PM2. Zdaje sie że można je tanio upolować, nawet nowe...
i jeszcze jedna uwaga, niby wszyscy wiedzą ale mayura64 (https://forum.olympusclub.pl/members/17798-mayura64) jest nowym Forumowiczem i może nie znać tajników - lepiej unikać korpusów z pierwszych serii (E-P1 - E-P3, E-PM1 , E-PL1 - E-PL3) matryca w nowszych modelach jest dużo lepsza.
też wydaje mi się, że jak teraz chcesz wejść w nowy system to lepiej w m4/3, ale gdyby jednak 4/3 to z małych lustrzanek polecam E620, jest nieco droższa (z kompletem dwóch szkieł, teraz widze oferty na aledrogo za 900), ale LV już działa duuużo lepiej (niż E4xx/E5xx) ma obracany ekran na przegubie, bardzo tani dodatkowy grip(przy cięższych szkłach od m42 czy od 4/3 bardzo poprawia ergonomię) i mi po przesiadce z E410 dalej wydaje się bardzo dobrym aparatem.
W porównaniu do K10, E520 spokojnie można uznać za aparat bez wizjera :-P
Jeśli priorytetem jest niska cena i LV to może, NEX? Nawet najstarszy NEX-3 ma focus peaking. Do tego crop przyjaźniejszy dla starych szkiełek.
też wydaje mi się, że jak teraz chcesz wejść w nowy system to lepiej w m4/3, ale gdyby jednak 4/3 to z małych lustrzanek polecam E620, jest nieco droższa (z kompletem dwóch szkieł, teraz widze oferty na aledrogo za 900), ale LV już działa duuużo lepiej (niż E4xx/E5xx) ma obracany ekran na przegubie, bardzo tani dodatkowy grip(przy cięższych szkłach od m42 czy od 4/3 bardzo poprawia ergonomię) i mi po przesiadce z E410 dalej wydaje się bardzo dobrym aparatem.
Zgadzam się z kolega w zupełności. E620 moim zdaniem jest troszkę niedoceniany. Gabarytowo z mikro znacząco jedynie różni się tylko optyką, natomiast ergonomia jest bez porównania lepsza. Na temat jakości obrazka nie będę się wypowiadał, wiadomo, że mikro bije na głowę e620. Z jednym małym ale, a mianowicie : jak dla mnie nie ma to większego znaczenia. Po prostu jest dla mnie wystarczająca w e620. Głownie zdjęcia drukuję 10/15, max A4. Tu różnice się zacierają. Bardzo dużo tez podpinam m42, i ostrzenie przez wizjer na początku to loteria, ale z czasem ilość ostrych zdjęć wzrasta, a na lv i statywie nie ma żadnego problemu z ostrzeniem przy powiększeniu kadru (ogniskowe pow 150mm) . Czasem podpinam Maka 1500mm i z ostrzeniem nie ma problemu, tak samo jak z Heliosem i pierścieniami makro plus soczewka. Jeśli szukasz taniego 4/3, to E 620 polecam. Jeśli chodzi o trwałość, to tłukę nim 5 rok, i jedynie co się z nim dzieje, to guma na gripie lekko odchodzi.
E-520 ma też shutter lag który zniechęcił mnie do wykonywania street photo tym aparatem.
ZA 800 zł można kupić Panasa G3 który jest dużo lepszym aparatem (AF, używalne ISO) a kit jest klasy tego z E-520.
E520 to zły wybór. Nawet nie dlatego że aparat jest kiepski (bo nie jest, choć swoje lata ma, a trzeba pamiętać że wszystko poszło do przodu), tylko dlatego że Olympus porzucił duży system 4/3 i nie będzie już do niego ani nowych szkieł, ani nowych aparatów.
Jeśli chcesz kupić coś innego to albo bezlusterkowce - choć tutaj może być dość drogo jeśli chciałbyś wyjść poza kity - albo dowolny aparat Canona czy Nikona.
Plus jest taki że używanych szkieł do Canona i Nikona jest wybór przeogromny i na pewno da się skompletować ciekawy zestaw za rozsądne pieniądze.
Nie polecam kupowania Sony z bagnetem A - jak dla mnie sytuacja tego systemu jest niejasna i może się okazać że niedługo będą w ofercie same NEXy (czy ILCE jak teraz się one nazywają) - choć trzeba przyznać że jest parę ciekawych szkieł i puszek tego producenta.
Sam wybrałem Olympusa i m43, ale jeśli ma być tanio to szukałbym używanego Canona serii XXXD lub Nikona D5x00 ze wskazaniem jednak na Nikona (lepsze matryce).
D5100 + 18-105 3.5-5.6 VR AF-S wydaje się być ciekawym pomysłem na start, do tego 35mm 1.8 DX i można szaleć.
Jeśli Canon to 550D lub nowsze i do tego obiektyw 18-55 3.5-5.6 IS STM na początek, dodatkowo 35mm 2.0.
Przyjrzyj się też bezlusterkowej ofercie Samsunga wygląda dość ciekawie.
W m43 tanio kupisz korpusy serii E-PL i E-PM, z czego E-PL5 i E-PM2 mają wyraźnie lepsze matryce od poprzedników, jednak nie mają one wizjera, można dokupić, ale używany to około 700zł, więc dość drogo.
E-520 ma też shutter lag który zniechęcił mnie do wykonywania street photo tym aparatem.
ZA 800 zł można kupić Panasa G3 który jest dużo lepszym aparatem (AF, używalne ISO) a kit jest klasy tego z E-520.
Brałbym każdego Pena, Lumixa ze szkłem dedykowanym. Raczej stałki jak kitowe zoomy. Ze wskazaniem na montowane matryce Olka od Sony,
520 na dzisiejsze czasy to zły wybór. Jedyna zaleta to niska cena w podwójnym kicie. Za cenę około 700zł wybór używanego sprzętu jest gigantyczny. Począwszy od proponowanych penów kończąc na profesjonalnych konstrukcjach typu canon 30d, zgryz z tym co wybrać jest spory.
Sugeruję wybrać używany sprzęt którejś z wiodących firm ze względu na łatwość w sprzedaży bez wyraźnej straty. Olympus zakończył produkcję lustrzanek a Pentax ma zastój, Sony też nie wiadomo co wymyśli, jedynie Canon i Nikon muszą pozostać przy lustrzankach bo już nie mają innego wyjścia.
Ja mam e520 już kilka lat. Kiedy go kupowałem było warto. Lecz teraz już nie bardzo. Kilka miesięcy temu zakupiłem kompakta sobie, abym miał go często pod ręką. A teraz e520 traktuję jako uzupełnienie kompaktu.
Kupowanie teraz cokolwiek z 4/3 ma sens tylko w przypadku uzupełniania systemu w przypadku okazyjnych wyprzedaży - wchodzenie od zera w coś co jest martwe i na dodatek jest problem z serwisem w PL IMHO nie żadnego sensu - chyba że zakładasz muzeum fotografii.
Jeżeli jesteś miłośnikiem pryzmatów i zależy Ci na AF radzącym sobie z poruszającymi się obiektami, to kup sobie jakieś niedrogie (ale niekoniecznie najtańsze) lustro od Canona lub Nikona. Lubisz małe i modne rzeczy (a jednocześnie chcesz za to zapłacić extra) - wejdź w dowolny system bezlusterkowy.
W ogóle wchodzenie w tak starą konstrukcje jak e520 nie ma sensu. I dotyczy, to każdego systemu.
W ogóle wchodzenie w tak starą konstrukcje jak e520 nie ma sensu. I dotyczy, to każdego systemu.
Bzdura, w innych systemach można zacząć od starego korpusu, zgromadzić szkła, a później tylko ten stary korpus wymienić.
No i znowu wyszło że należy wybrać xz2 ! No chyba że ktoś biedny i auto ma bez dachu, telefon bez klawiatury i sery z pleśnią :)
Chyba rzeczywiście sobie daruję E520. Upatrzyłem ostatnio Canon`a 400D w pełnym komplecie (z dedykowaną lampą) w podobnej cenie co E520 - chyba to będzie lepszy wybór ze względu na to, że Canon`owskich szkieł jest od groma iw bardzo dobrych cenach. Mam na oku jeszcze Nikna D100 ale raczej sobie daruję ze względu, że to już leciwy staruszek.
(...)
(...)
Canon 400D? Przepraszam, że tak prosto z mostu - czy aby na pewno wiesz czego chcesz?
Podołałbym kadrowaniu wizjerem ;). Chyba, że 400D to rzeczywiście model niezbyt godny polecenia...
Podołałbym kadrowaniu wizjerem ;). Chyba, że 400D to rzeczywiście model niezbyt godny polecenia...
Ile chcesz przeznaczyć na sprzęt? Podaj kwotę to coś dobierzemy :-)
Rzeczywiście, może tak będzie łatwiej :).
Kwota maksymalna 750 złotych (trochę mało ale cóż... dlatego operuję wśród używek)
Przeznaczenie: często sprzedaję na allegro i potrzebuję sprzętu do fotografowania. Co nie oznacza, że nie lubię od czasu do czasu wyjść na świeże powietrze i popstrykać przyrodę ;). Dodatkowo działam czynnie w ASG i dokumentuję nasze spotkania.
Kompakt z jasną optyką. To moje zdanie.
Do końca nie wiesz czego chcesz i z żadnego wyboru nie będziesz zadowolony...
Kwota maksymalna 750 złotych (trochę mało ale cóż... dlatego operuję wśród używek)
Przeznaczenie: często sprzedaję na allegro i potrzebuję sprzętu do fotografowania. Co nie oznacza, że nie lubię od czasu do czasu wyjść na świeże powietrze i popstrykać przyrodę ;). Dodatkowo działam czynnie w ASG i dokumentuję nasze spotkania.
ASG to Air Soft Gun? To rozumiem że w terenie i przy różnej pogodzie się zdarza działać?
Do produktowej chciałbyś pewnie LV?
Prawdę powiedziawszy to przy takim budżecie to łatwo nie będzie.
Z Canona najtaniej z LV to będzie bodajże EOS 450D, może się zmieścisz w tych okolicach cenowych.
Jeśli to możliwe to jednak wolałbym dołożyć do EOS40D, wygodniejszy, solidniejszy i z lepszym AF co może mieć znaczenie przy ASG. Tyle że z kitem nawet to ten 1000zł trzeba by mieć.
Ewentualnie może faktycznie jakieś używane XZ-2, czy coś podobnego?
Z DSLR zdjęcia byłyby na pewno lepsze, ale jest ryzyko że coś znowu padnie bo musisz wybierać raczej w wiekowych sprzętach.
A możesz wyjaśnić dlaczego tak zależy Tobie na współpracy aparatu ze szkłami manualnymi? masz jakieś ciekawe szkła które możesz wykorzystać?
Mam kilka fajnych słoików pod M42 - m. in. Tair`a ;).
Mam na oku Canona 400D w kitem, gripem i całą resztą. Cena: 600 złociszy.
Bzdura, w innych systemach można zacząć od starego korpusu, zgromadzić szkła, a później tylko ten stary korpus wymienić.
A po co mam brać stary(tak stary jak e-520 7 lat blisko!) korpus, jeżeli dużo nowsze są za niskie pieniądze dostępne.
Oki, upolowałem Canon`a 450D z Sigmą 28-105 i pełnym zestawem (torba, karta, 2x bateria, ładowarka). Przebieg to niecałe 19 500 klapnięć. Za cały zestaw dałem 630 złotych.