PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E520 to dobry wybór?

mayura64
16.07.14, 22:51
Jestem po przejściach z rodziną Pentax`a - problemy z sprzęgłem AF w dwóch szkłach i FF/BF w puszce (K10D).

Ostatnio dość mocno zainteresowałem się systemem 4/3 i modelami E510/E520 ze względu na dość dobre ceny na alledrogo w zestawie z dwoma szkłami (m.in. E520 w pełnym komplecie za 700 złotych z przesyłką).

Jak to jest z niedomaganiem AF w ciemniejszym miejscu? Aparat mocno musi "myśleć"? Dotychczas używałem, z racji uwalonego sprzęgła AF w Kdyszce, manualnego ostrzenia - szło nieźle dopóki kadr był w miarę statyczny. Wyczytałem, że przy nieciekawym oświetleniu Olympusy używają doświetlenie lampą błyskową (efekt spawarki) - można tą funkcję wyłączyć i mieć nadzieję, że ostrość zostanie bez tego również ustawiona?

Głownie zależy mi też na LV - dużo używam aparatu do robienia zdjęć towarom na aukcję internetowe i kadrowanie z wizjera nie zawsze jest wygodne.

Jaka jest żywotność migawki? Na co zwracać uwagę przy szukaniu sprzętu?

Darekw1967
16.07.14, 23:01
Jestem po przejściach z rodziną Pentax`a - problemy z sprzęgłem AF w dwóch szkłach i FF/BF w puszce (K10D).

Ostatnio dość mocno zainteresowałem się systemem 4/3 i modelami E510/E520 ze względu na dość dobre ceny na alledrogo w zestawie z dwoma szkłami (m.in. E520 w pełnym komplecie za 700 złotych z przesyłką).

Jak to jest z niedomaganiem AF w ciemniejszym miejscu? Aparat mocno musi "myśleć"? Dotychczas używałem, z racji uwalonego sprzęgła AF w Kdyszce, manualnego ostrzenia - szło nieźle dopóki kadr był w miarę statyczny. Wyczytałem, że przy nieciekawym oświetleniu Olympusy używają doświetlenie lampą błyskową (efekt spawarki) - można tą funkcję wyłączyć i mieć nadzieję, że ostrość zostanie bez tego również ustawiona?

Głownie zależy mi też na LV - dużo używam aparatu do robienia zdjęć towarom na aukcję internetowe i kadrowanie z wizjera nie zawsze jest wygodne.

Jaka jest żywotność migawki? Na co zwracać uwagę przy szukaniu sprzętu?

Witam !

Mialem tez K10D i jest to rewelacyjny aparat. Uszczelniony korpus, swietny wizjer, duzy DR i swietne odwzorowanie kolorow.

Przejscie na 4/3 E510/E520 moze byc dla Ciebie bolesne.

Mam na mysli wyraznie slabszy DR i latwe przepalanie fot.
LV przy E510/E520 to lipa... i tutaj odpusc sobie ten bajer.

Fakt, ze szkla do Olka sa swietne i tutaj warto miec ZD 14-54/2.8
Przy E510/e520 bedziesz musial nauczyc sie znacznie dokladniej naswietlac foty aby unikac przepalow.

Zastanow czy na dzisiaj... nie lepiej wejsc w dopracowane bezlusterkowce gdzie masz wieksza rozdzielczosc
lepsza prace na wysokim ISO oraz swietne filmowanie w HD ?

Pozdrawiam

mayura64
16.07.14, 23:27
Hmm w sumie to bezlusterkowców nie brałem pod uwagę, a widzę, że może to być ciekawa opcja... Powiedz mi tylko jak wygląda sprawa szkieł M42 pod system micro4/3? Nie ma problemu z ostrzeniem itp?

Darekw1967
17.07.14, 08:51
Hmm w sumie to bezlusterkowców nie brałem pod uwagę, a widzę, że może to być ciekawa opcja... Powiedz mi tylko jak wygląda sprawa szkieł M42 pod system micro4/3? Nie ma problemu z ostrzeniem itp?

Witam !

W m.4/3 nie stosowalem szkiel M42.
Nie wiem czy jest sens pakowanie sie w m.4/3 w szkla pod M42 ?

Standard m.4/3 jak dla mnie to jak najwieksza redukcja gabarytow calosci sprzetu
przy zachowaniu wysokiej jakosci obrazu.

Standardowy obiektyw zaprojektowany pod m.4/3 jest dosc maly i lekki i daje wysokiej jakosci obraz,
wiec na Twoim miejscu nie kombinowalbym z m42.

Pozdrawiam

Jan_S
17.07.14, 09:08
ja rozumiem że mayura64 (https://forum.olympusclub.pl/members/17798-mayura64) pyta o szkła m42 jako etap przejściowy gdy brak środków na zakup dedykowanej optyki. Inaczej by pewnie nie rozważał zakupu zestawu za 700 zł :)

I odpowiadając - jeśli się ma dobre szkła m42 to się da. Trzeba liczyć się z kropem 2x - większość ogniskowych traci swoje pierwotne przeznaczenie. Ale używać się da. Przydałby się wszak model z Focus-Peaking (czyli raczej drogie, nowsze konstrukcje). Te nieco starsze (E-M5 / E-PM2 / E-PL5) są pozbawione tego rozwiazania. W ostrzeniu pomaga powiększenie kadru i stabilizacja która jest genialna. Bez stabilizacji powiększony obraz mocno skacze i trudno jest coś utrafić.

Jeśli priorytetem są niskie koszty aparatu - polecałbym E-PL5 czy E-PM2. Zdaje sie że można je tanio upolować, nawet nowe...

i jeszcze jedna uwaga, niby wszyscy wiedzą ale mayura64 (https://forum.olympusclub.pl/members/17798-mayura64) jest nowym Forumowiczem i może nie znać tajników - lepiej unikać korpusów z pierwszych serii (E-P1 - E-P3, E-PM1 , E-PL1 - E-PL3) matryca w nowszych modelach jest dużo lepsza.

RafS
17.07.14, 09:53
też wydaje mi się, że jak teraz chcesz wejść w nowy system to lepiej w m4/3, ale gdyby jednak 4/3 to z małych lustrzanek polecam E620, jest nieco droższa (z kompletem dwóch szkieł, teraz widze oferty na aledrogo za 900), ale LV już działa duuużo lepiej (niż E4xx/E5xx) ma obracany ekran na przegubie, bardzo tani dodatkowy grip(przy cięższych szkłach od m42 czy od 4/3 bardzo poprawia ergonomię) i mi po przesiadce z E410 dalej wydaje się bardzo dobrym aparatem.

cube007
17.07.14, 11:22
W porównaniu do K10, E520 spokojnie można uznać za aparat bez wizjera :-P
Jeśli priorytetem jest niska cena i LV to może, NEX? Nawet najstarszy NEX-3 ma focus peaking. Do tego crop przyjaźniejszy dla starych szkiełek.

sepi19
17.07.14, 11:45
też wydaje mi się, że jak teraz chcesz wejść w nowy system to lepiej w m4/3, ale gdyby jednak 4/3 to z małych lustrzanek polecam E620, jest nieco droższa (z kompletem dwóch szkieł, teraz widze oferty na aledrogo za 900), ale LV już działa duuużo lepiej (niż E4xx/E5xx) ma obracany ekran na przegubie, bardzo tani dodatkowy grip(przy cięższych szkłach od m42 czy od 4/3 bardzo poprawia ergonomię) i mi po przesiadce z E410 dalej wydaje się bardzo dobrym aparatem.

Zgadzam się z kolega w zupełności. E620 moim zdaniem jest troszkę niedoceniany. Gabarytowo z mikro znacząco jedynie różni się tylko optyką, natomiast ergonomia jest bez porównania lepsza. Na temat jakości obrazka nie będę się wypowiadał, wiadomo, że mikro bije na głowę e620. Z jednym małym ale, a mianowicie : jak dla mnie nie ma to większego znaczenia. Po prostu jest dla mnie wystarczająca w e620. Głownie zdjęcia drukuję 10/15, max A4. Tu różnice się zacierają. Bardzo dużo tez podpinam m42, i ostrzenie przez wizjer na początku to loteria, ale z czasem ilość ostrych zdjęć wzrasta, a na lv i statywie nie ma żadnego problemu z ostrzeniem przy powiększeniu kadru (ogniskowe pow 150mm) . Czasem podpinam Maka 1500mm i z ostrzeniem nie ma problemu, tak samo jak z Heliosem i pierścieniami makro plus soczewka. Jeśli szukasz taniego 4/3, to E 620 polecam. Jeśli chodzi o trwałość, to tłukę nim 5 rok, i jedynie co się z nim dzieje, to guma na gripie lekko odchodzi.

Mcarto
17.07.14, 11:46
E-520 ma też shutter lag który zniechęcił mnie do wykonywania street photo tym aparatem.
ZA 800 zł można kupić Panasa G3 który jest dużo lepszym aparatem (AF, używalne ISO) a kit jest klasy tego z E-520.

MAF
17.07.14, 11:50
E520 to zły wybór. Nawet nie dlatego że aparat jest kiepski (bo nie jest, choć swoje lata ma, a trzeba pamiętać że wszystko poszło do przodu), tylko dlatego że Olympus porzucił duży system 4/3 i nie będzie już do niego ani nowych szkieł, ani nowych aparatów.

Jeśli chcesz kupić coś innego to albo bezlusterkowce - choć tutaj może być dość drogo jeśli chciałbyś wyjść poza kity - albo dowolny aparat Canona czy Nikona.
Plus jest taki że używanych szkieł do Canona i Nikona jest wybór przeogromny i na pewno da się skompletować ciekawy zestaw za rozsądne pieniądze.

Nie polecam kupowania Sony z bagnetem A - jak dla mnie sytuacja tego systemu jest niejasna i może się okazać że niedługo będą w ofercie same NEXy (czy ILCE jak teraz się one nazywają) - choć trzeba przyznać że jest parę ciekawych szkieł i puszek tego producenta.

Sam wybrałem Olympusa i m43, ale jeśli ma być tanio to szukałbym używanego Canona serii XXXD lub Nikona D5x00 ze wskazaniem jednak na Nikona (lepsze matryce).
D5100 + 18-105 3.5-5.6 VR AF-S wydaje się być ciekawym pomysłem na start, do tego 35mm 1.8 DX i można szaleć.

Jeśli Canon to 550D lub nowsze i do tego obiektyw 18-55 3.5-5.6 IS STM na początek, dodatkowo 35mm 2.0.

Przyjrzyj się też bezlusterkowej ofercie Samsunga wygląda dość ciekawie.

W m43 tanio kupisz korpusy serii E-PL i E-PM, z czego E-PL5 i E-PM2 mają wyraźnie lepsze matryce od poprzedników, jednak nie mają one wizjera, można dokupić, ale używany to około 700zł, więc dość drogo.

apz
17.07.14, 11:51
E-520 ma też shutter lag który zniechęcił mnie do wykonywania street photo tym aparatem.
ZA 800 zł można kupić Panasa G3 który jest dużo lepszym aparatem (AF, używalne ISO) a kit jest klasy tego z E-520.

Brałbym każdego Pena, Lumixa ze szkłem dedykowanym. Raczej stałki jak kitowe zoomy. Ze wskazaniem na montowane matryce Olka od Sony,

wulf
17.07.14, 12:28
520 na dzisiejsze czasy to zły wybór. Jedyna zaleta to niska cena w podwójnym kicie. Za cenę około 700zł wybór używanego sprzętu jest gigantyczny. Począwszy od proponowanych penów kończąc na profesjonalnych konstrukcjach typu canon 30d, zgryz z tym co wybrać jest spory.
Sugeruję wybrać używany sprzęt którejś z wiodących firm ze względu na łatwość w sprzedaży bez wyraźnej straty. Olympus zakończył produkcję lustrzanek a Pentax ma zastój, Sony też nie wiadomo co wymyśli, jedynie Canon i Nikon muszą pozostać przy lustrzankach bo już nie mają innego wyjścia.

koronax
17.07.14, 15:06
Ja mam e520 już kilka lat. Kiedy go kupowałem było warto. Lecz teraz już nie bardzo. Kilka miesięcy temu zakupiłem kompakta sobie, abym miał go często pod ręką. A teraz e520 traktuję jako uzupełnienie kompaktu.

RobertW3D
17.07.14, 16:43
Kupowanie teraz cokolwiek z 4/3 ma sens tylko w przypadku uzupełniania systemu w przypadku okazyjnych wyprzedaży - wchodzenie od zera w coś co jest martwe i na dodatek jest problem z serwisem w PL IMHO nie żadnego sensu - chyba że zakładasz muzeum fotografii.
Jeżeli jesteś miłośnikiem pryzmatów i zależy Ci na AF radzącym sobie z poruszającymi się obiektami, to kup sobie jakieś niedrogie (ale niekoniecznie najtańsze) lustro od Canona lub Nikona. Lubisz małe i modne rzeczy (a jednocześnie chcesz za to zapłacić extra) - wejdź w dowolny system bezlusterkowy.

grizz
17.07.14, 17:04
W ogóle wchodzenie w tak starą konstrukcje jak e520 nie ma sensu. I dotyczy, to każdego systemu.

fret
17.07.14, 18:29
W ogóle wchodzenie w tak starą konstrukcje jak e520 nie ma sensu. I dotyczy, to każdego systemu.

Bzdura, w innych systemach można zacząć od starego korpusu, zgromadzić szkła, a później tylko ten stary korpus wymienić.

szamaniec
17.07.14, 18:33
No i znowu wyszło że należy wybrać xz2 ! No chyba że ktoś biedny i auto ma bez dachu, telefon bez klawiatury i sery z pleśnią :)

mayura64
18.07.14, 20:02
Chyba rzeczywiście sobie daruję E520. Upatrzyłem ostatnio Canon`a 400D w pełnym komplecie (z dedykowaną lampą) w podobnej cenie co E520 - chyba to będzie lepszy wybór ze względu na to, że Canon`owskich szkieł jest od groma iw bardzo dobrych cenach. Mam na oku jeszcze Nikna D100 ale raczej sobie daruję ze względu, że to już leciwy staruszek.

petreq
18.07.14, 20:16
(...)
(...)
Canon 400D? Przepraszam, że tak prosto z mostu - czy aby na pewno wiesz czego chcesz?

mayura64
18.07.14, 20:26
Podołałbym kadrowaniu wizjerem ;). Chyba, że 400D to rzeczywiście model niezbyt godny polecenia...

MAF
18.07.14, 21:40
Podołałbym kadrowaniu wizjerem ;). Chyba, że 400D to rzeczywiście model niezbyt godny polecenia...

Ile chcesz przeznaczyć na sprzęt? Podaj kwotę to coś dobierzemy :-)

mayura64
18.07.14, 21:49
Rzeczywiście, może tak będzie łatwiej :).

Kwota maksymalna 750 złotych (trochę mało ale cóż... dlatego operuję wśród używek)

Przeznaczenie: często sprzedaję na allegro i potrzebuję sprzętu do fotografowania. Co nie oznacza, że nie lubię od czasu do czasu wyjść na świeże powietrze i popstrykać przyrodę ;). Dodatkowo działam czynnie w ASG i dokumentuję nasze spotkania.

petreq
18.07.14, 22:00
Kompakt z jasną optyką. To moje zdanie.
Do końca nie wiesz czego chcesz i z żadnego wyboru nie będziesz zadowolony...

MAF
18.07.14, 22:11

Kwota maksymalna 750 złotych (trochę mało ale cóż... dlatego operuję wśród używek)

Przeznaczenie: często sprzedaję na allegro i potrzebuję sprzętu do fotografowania. Co nie oznacza, że nie lubię od czasu do czasu wyjść na świeże powietrze i popstrykać przyrodę ;). Dodatkowo działam czynnie w ASG i dokumentuję nasze spotkania.

ASG to Air Soft Gun? To rozumiem że w terenie i przy różnej pogodzie się zdarza działać?
Do produktowej chciałbyś pewnie LV?
Prawdę powiedziawszy to przy takim budżecie to łatwo nie będzie.

Z Canona najtaniej z LV to będzie bodajże EOS 450D, może się zmieścisz w tych okolicach cenowych.
Jeśli to możliwe to jednak wolałbym dołożyć do EOS40D, wygodniejszy, solidniejszy i z lepszym AF co może mieć znaczenie przy ASG. Tyle że z kitem nawet to ten 1000zł trzeba by mieć.

Ewentualnie może faktycznie jakieś używane XZ-2, czy coś podobnego?

Z DSLR zdjęcia byłyby na pewno lepsze, ale jest ryzyko że coś znowu padnie bo musisz wybierać raczej w wiekowych sprzętach.

Mcarto
19.07.14, 19:22

A możesz wyjaśnić dlaczego tak zależy Tobie na współpracy aparatu ze szkłami manualnymi? masz jakieś ciekawe szkła które możesz wykorzystać?

mayura64
21.07.14, 12:08
Mam kilka fajnych słoików pod M42 - m. in. Tair`a ;).

Mam na oku Canona 400D w kitem, gripem i całą resztą. Cena: 600 złociszy.

grizz
21.07.14, 17:14
Bzdura, w innych systemach można zacząć od starego korpusu, zgromadzić szkła, a później tylko ten stary korpus wymienić.

A po co mam brać stary(tak stary jak e-520 7 lat blisko!) korpus, jeżeli dużo nowsze są za niskie pieniądze dostępne.

mayura64
21.07.14, 22:50
Oki, upolowałem Canon`a 450D z Sigmą 28-105 i pełnym zestawem (torba, karta, 2x bateria, ładowarka). Przebieg to niecałe 19 500 klapnięć. Za cały zestaw dałem 630 złotych.