Zobacz pełną wersję : Pojedynek: Hades-Andtor2-Helmuth
Ok. Mam RAW-a? Kto chętny do pojedynku?
Jeśli mogę, chciałbym ustalić reguły. Max. 2 osoby i używamy wyłącznie rozbudowanych wywoływarek (Darktable, Lightroom, After Shot) bez pluginów z poza standardowej listy. Oprócz wyniku poproszę o przepis wykonania, prozą.
RAW rezyduje tu: https://www.dropbox.com/s/wg8vjxd7iahgn9u/HDS01363.dng
To RAW Hadesa:
124132
bez retuszu
--- Aktualizacja ---
Andtor2 i Helmuth dodali swoje wersje pliku powyżej. A ankiecie dodanej do wątku można oddać głos na jedno z poniższych zdjęć:
124322
124323
124324
Wersja Hadesa
Wersja Helmutha
Wersja Andtora2
używamy wyłącznie rozbudowanych wywoływarek (Darktable, Lightroom, After Shot) bez pluginów z poza standardowej listy.
To moze byc hak na ktorym co niektorzy sie zastanowia aby brac udzial."Narzucasz" jakies programy i nie pozwalasz na dowolnosc.Ale masz prawo,tylko w imie czego lub kogo:-P:-P:-P
używamy wyłącznie rozbudowanych wywoływarek (Darktable, Lightroom, After Shot)
Super, to następnym razem ktoś rzuci wyzwanie i wyskoczy z niszowym softem, którego akurat (tylko) on używa i będzie ograniczanie możliwych zawodników na ringu w drugą stronę. Oj, Łukasz, Łukasz. To może skoro forum Olkowe, to tylko OV3 można wykorzystać.
/.../Ale masz prawo,tylko w imie czego lub kogo:-P:-P:-P
In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti
Jeśli mogę, chciałbym ustalić reguły. Max. 2 osoby i używamy wyłącznie rozbudowanych wywoływarek (Darktable, Lightroom, After Shot) bez pluginów z poza standardowej listy. Oprócz wyniku poproszę o przepis wykonania, prozą.
RAW rezyduje tu: https://www.dropbox.com/s/wg8vjxd7iahgn9u/HDS01363.dng
A to wersja bez retuszu:
124132
Dodaj Zonner-a, PS-a DxO i kilka innych i wtedy będzie w porządku, inaczej nawet nie spojrzę na to,to. Że o Gimp-ie nie wspomnę....
To mamy pojedynek czy popRAWkę, bo się zgubiłem? Jak pojedynek, to 2 osoby maksymalnie i wybór "broni" należy do ogłaszającego. Jak będziemy mieli otwartą arenę (czyli popRAWkę) to tam zasady są znane.
A co do wywoływarki... OV3 jest wywoływarką. Te 3 najpopularniejsze podałem jako przykład tego co mam na myśli.
Mnie się wydaje, że hadesowi chodziło aby całą obróbkę wykonać w programie do wołania RAW-a (tu już chyba nie jest istotne w jakim) bez późniejszej obróbki np. w PS , Gimp, itp.
Tak nawiasem mówiąc OV3 nie czyta plików .dng
2 osoby + zgłaszający, czy w sumie dwie osoby
Mnie się wydaje, że hadesowi chodziło aby całą obróbkę wykonać w programie do wołania RAW-a (tu już chyba nie jest istotne w jakim) bez późniejszej obróbki np. w PS , Gimp, itp.
Szkoda, że musimy tłumaczyć co autor miał na myśli. Prawie jak analiza wiersza na maturze.
A mnie się wydaje, że w PS jest wywoływarka , która nazywa się ACR i jest tożsama z tą w Lightroomie, a potem są "moduły uszlachetniające obraz w ruchu... Zły przykład, trafiony jak kulą w płot.
Szczerze mówiąc wolałbym oryginalnego orfa, a nie dng
A jak nikonem szczelal i nefa tylko ma??????
Oso tu chodzi, siem zastanawiam :???: Wybaczta, blondyką jestem ;)
To jest E-P5
To jest E-P5
Prawie jak nikon ;)
Prawie jak nikon ;)
Prawie zawsze robi dużą różnicę :wink:
---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post był o 22:06 ----------
Ja też na żadnej mojej wywo... tfu... oprogramowaniu, nie czytam DNG. A mam ci ja i DXO, i C1... :wink:
---------- Post dodany o 22:10 ---------- Poprzedni post był o 22:09 ----------
To politycznie niepoprawne na tym forum jest.
Oso tu chodzi, siem zastanawiam :???: Wybaczta, blondyką jestem ;)
ja brunetka i też nie kapuje - ale niech se robią pojedynki
ja nie ogarniam tej kuwety więc robiąc coś nawet nie wiedzialabym czy regulamin który hades wymyślił złamałam czy nie ;)
także enjoy Panowie
To jest E-P5
Aaaaaaa.czyli trza pakupic E-P5 aby mozna bylo obrabiac i walczyc.
ja brunetka i też nie kapuje - ale niech se robią pojedynki
ja nie ogarniam tej kuwety więc robiąc coś nawet nie wiedzialabym czy regulamin który hades wymyślił złamałam czy nie ;)
także enjoy PanowieDis is a men uooooorłd... :lol:
A mnie się wydaje, że w PS jest wywoływarka , która nazywa się ACR i jest tożsama z tą w Lightroomie, a potem są "moduły uszlachetniające obraz w ruchu... Zły przykład, trafiony jak kulą w płot.
Małe sprostowanie. Po wywołaniu zdjęcia w ACR i przejściu do PS nie pracujesz już z RAW-em, a z formatem wynikowym, najczęściej z TIFF-em.
Dlaczego wywoływarki? Bo to zarazem najprostsze narzędzia, ale i sparametryzowane kombajny do pracy ze zdjęciami. Wywoływarki prócz czytania RAW-ów czasami mają dodatkowe narzędzia maskowania oraz filtry gradientowe.
Oso tu chodzi, siem zastanawiam
Ja też nie wiem.
Jest zdjęcie, jest wyzwanie, są warunki wstępne (a nie regulamin) i dyskusja na 2 strony co by było lepiej.
---
Zatem 2 osoby, niech poradzą sobie z tym plikiem czymkolwiek, ale proszę by opisały czym i jak tego dokonały. Prozą, w punktach jak kto woli.
Małe sprostowanie. Po wywołaniu zdjęcia w ACR i przejściu do PS nie pracujesz już z RAW-em, a z formatem wynikowym, najczęściej z TIFF-em.
Dlaczego wywoływarki? Bo to zarazem najprostsze narzędzia, ale i sparametryzowane kombajny do pracy ze zdjęciami. Wywoływarki prócz czytania RAW-ów czasami mają dodatkowe narzędzia maskowania oraz filtry gradientowe.
...
Jak w takim razie pracuje po wywoływaniu Lightroom? Dalej na samym RAW-ie ? Pytam z czystej ciekawości.
To jest tylko rozbudowany ACR zintegrowany programem do katalogowania? A te jego filtry i inne przystawki nie wymagają przetworzenia pliku? nie wiem, brak mi wiedzy jak to działa na prawdę.
PS. Przenieś moje posty do stosownego wątka o niuansach działania oprogramowania. Jest na pewno taki na forum.
Jak w takim razie pracuje po wywoływaniu Lightroom? Dalej na samym RAW-ie ? Pytam z czystej ciekawości.
To jest tylko rozbudowany ACR zintegrowany programem do katalogowania? A te jego filtry i inne przystawki nie wymagają przetworzenia pliku? nie wiem, brak mi wiedzy jak to działa na prawdę.
Według mojej wiedzy/niewiedzy LR i ACR (z nowszego PS CS) to te same programy do wywołania RAW różniące się wyglądem, interfejsem. Silnik programów jest ten sam. LR ma dodatkowo kilka innych funkcji do katalogowania, zarządzania, plikami RAW ale to nie istotne jeśli chodzi o obróbkę.
Po wywołaniu w LR, kiedy efekt nas powiedzmy zadowala można RAW-a wyeksportować np. do .jpg z jednoczesną zmianą rozmiaru np. dłuższy bok 1024 pix. Możliwości eksportu są oczywiście większe. Do wyboru np. tif, psd, jpg i kilka jeszcze parametrów przy eksporcie są do wybrania jak np. przestrzeń kolorów, z wyostrzeniem (3 poziomy) lub bez.
W ACR z tego co wiem (mogę się mylić) po wywołaniu trzeba danego RAW-a otworzyć w PS i w nim zapisać (zmienić rozmiar) do docelowego formatu np. .jpg.
Ilu Forumowiczów trzeba, żeby wkręcić żarówkę?
Jeszcze się tylu na forum nie zapisało...
Tych typu "saboor" czy tych typu "mirek"????``???????????
Ilu Forumowiczów trzeba, żeby wkręcić żarówkę?Czy Ty aby, nie chcesz obrazić forumowiczów? :roll::-P
Tych typu "saboor" czy tych typu "mirek"????``???????????
:mrgreen:
---------- Post dodany o 09:19 ---------- Poprzedni post był o 09:16 ----------
Czy Ty aby, nie chcesz obrazić forumowiczów? :roll::-P
Broń Boże, tylko popatrz: tyle gadania, mędzenia, taki-sraki regulamin i... d0pa.
Przeczytaj w tym wątku posty grizz'a, prorok normalnie!
A wracając do sprawy to zróbcie to tak jak my, dogadajcie strony pojedynku i start.
proste?
edit:
proroctwo:
Gosh... naprawdę wszystko musicie formalizować?
Broń Boże, tylko popatrz: tyle gadania, mędzenia, taki-sraki regulamin i... d0pa.
No co zrobić. Moja prośba połączona z RAW-em to niesamowite wyzwanie.
A wracając do sprawy to zróbcie to tak jak my, dogadajcie strony pojedynku i start.
Ale kto "zróbcie"? Przecież nikt nie podjął tematu.
Piotrek, stań do walki w turnieju łuczniczym i wyraź swoją opinie, że właściwie to zamiast łuku i strzał chciałbyś broń palną. To mniej więcej skala "problemu" jaki powstał po moim poście.
Szczerze mówiąc chciałem zacząć od prostego tematu jakim jest wywoływanie z RAW.
PS. ORF tego zdjęcia jest już niedostępny, ale poszukam czegoś innego.
---------- Post dodany o 15:49 ---------- Poprzedni post był o 15:38 ----------
Andtor2 właściwie napisał wszystko co trzeba wiedzieć ogólnie. Możemy podyskutować kiedyś na temat techniki. Trochę poczytałem, trochę się domyślam. Może ktoś ma więcej informacji na ten temat.
W LR właściwie nie ma czegoś takiego jak "po wywołaniu". Lightroom i podobne programy pracując na RAW robią sobie pośrednie podglądy, ale tylko po to by wyświetlić owy podgląd na ekranie. Wszystkie maski filtry zarówno te pracujące na całym obrazie, jak i te nakładane lokalnie, w trakcie działania programu jak i w finalnym eksporcie do pliku wynikowego przetwarzają RAW. Dlatego niektórym wydaje się, że LR zamula komputer, ale ma powód.
Jedynie użycie zewnętrznych pluginów lub programów do edycji (PS, GIMP) powoduje, że wyliczany jest TIFF. Ten sam TIFF może wrócić do Lightrooma. Warto dodać, że LR pracuje także z plikami graficznym przetwarzając je tym samym silnikiem co RAW-y.
Szczerze mówiąc chciałem zacząć od prostego tematu jakim jest wywoływanie z RAW.Jaki prosty temat?
Dla kogoś z PS-em, może prosty ale dla innych?
Nie mogłem podjąć wyzwania, bo OV nie otwiera pliku który zaproponowałeś. Nawet gdyby otworzył, musiałbym po wywołaniu, obrabiać dalej w Gimpie a to już niezgodne z Twoim założeniem:
... używamy wyłącznie rozbudowanych wywoływarek (Darktable, Lightroom, After Shot) bez pluginów z poza standardowej listy.
:-P
Piotrek, stań do walki w turnieju łuczniczym i wyraź swoją opinie, że właściwie to zamiast łuku i strzał chciałbyś broń palną. To mniej więcej skala "problemu" jaki powstał po moim poście.
Szczerze mówiąc chciałem zacząć od prostego tematu jakim jest wywoływanie z RAW.
Szczerze mówiąc, sam jesteś temu winien. Powiedziałeś kilka słów za dużo. Te słowa, to nazwy wymienionych programów, co dało jasno do zrozumienia, że oczekujesz wykorzystania jedynie wskazanych przez siebie narzędzi.
Uwielbiam pojedynki, szczególnie te, w których inni się naparzają, a ja mogę się poprzyglądać. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Bólu niet, a jakie emocje, nawet nie muszę płacić składek na NFZ. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Podczas pojedynku będę trzymał stronę obydwóch stron, obiecuję. :mrgreen:
Nie mogłem podjąć wyzwania, bo OV nie otwiera pliku który zaproponowałeś.
OV otwiera inne RAW-y poza olkowymi?
Edit: piszę to w kontkście tego, że gdybym dał np. NEF-a, to też powstałby problem.
...Ale kto "zróbcie"? Przecież nikt nie podjął tematu. ...
Właściwie to myślałem, ze wybierzesz sam 2 osoby do pojedynku:) bo to chyba na tej zasadzie powinno się odbyć? (Patrząc na pierwszy post w tym wątku.)
Teraz jak zmienisz .dng na .orf to nie wiem czy wezmę udział. Najprawdopodobniej od czwartku mnie nie będzie na 4,5 dni.
Nawet gdyby otworzył, musiałbym po wywołaniu, obrabiać dalej w Gimpie a to już niezgodne z Twoim założeniem::razz:
Musiał albo nie musiał:)
Darmowy RawTherapee4.1.1 otwiera plik .dng i ma całkiem duże możliwości. ZPS 15 (ma moduł do wywoływania RAW) też daje rade z .dng
Z drugiej strony posiadacze LR i ACR (PS) sa na uprzywilejowanej nieco pozycji bo .dng to format stworzony przez firmę Adobe.
OV otwiera inne RAW-y poza olkowymi?
Z tego co wiem to nie, tylko .orf
Szczerze mówiąc, sam jesteś temu winien. Powiedziałeś kilka słów za dużo. Te słowa, to nazwy wymienionych programów, co dało jasno do zrozumienia, że oczekujesz wykorzystania jedynie wskazanych przez siebie narzędzi.
Przecież co chwile słyszę, że nikt nie czyta instrukcji... ;)
Tak, wydawało mi się, że wystarczy wspomnieć kilka tytułów programów by wyjaśniać o jaką klase oprogramowania chodzi :). Człowiek uczy się całe życie. Będę precyzyjnieszy.
OV otwiera inne RAW-y poza olkowymi?Nie :)
124161
Będę precyzyjnieszy.
Podasz tylko jeden program :mrgreen:
Właściwie to myślałem, ze wybierzesz sam 2 osoby do pojedynku:) bo to chyba na tej zasadzie powinno się odbyć? (Patrząc na pierwszy post w tym wątku.)
Rzecz w tym, że nie mam pojęcia, kto ma rozeznanie w takich narzędziach. Zakładam, że rzuconą rękawice podnoszą przygotowani i nikt nie dyskutuje na warunkami wejściowymi, tylko kombinuje jak sobie poradzić z zadaniem.
Teraz jak zmienisz .dng na .orf to nie wiem czy wezmę udział.
ORF czy DNG, będąc pod ścianą wszystko można sprowadzić do TIFF-a 16-bit.
---------- Post dodany o 16:39 ---------- Poprzedni post był o 16:38 ----------
Podasz tylko jeden program :mrgreen:
Paint :).
---------- Post dodany o 16:44 ---------- Poprzedni post był o 16:39 ----------
Dobra wrzućmy na luz. Wszystkie programy dozwolone. Wyciągnijcie najwięcej jak się da. Ma być ładnie. Czekam na zgłoszenia pierwszych dwóch osób, ale jeśli nie zamierzacie wrzucać opisu procesu nawet nie podejmujcie wyzwania.
Rzecz w tym, że nie mam pojęcia, kto ma rozeznanie w takich narzędziach. Zakładam, że rzuconą rękawice podnoszą przygotowani i nikt nie dyskutuje na warunkami wejściowymi, tylko kombinuje jak sobie poradzić z zadaniem.
Może i masz racje. Kto pierwszy ten lepszy w takim razie, a nie więcej niż 2 osoby z tego co pisałeś wcześniej:)
ORF czy DNG, będąc pod ścianą wszystko można sprowadzić do TIFF-a 16-bit.
To już będzie się nieco kłóciło z Twoim założeniem, że zabawa ma polegać na jak najlepszym wywołaniu RAW-a (dng można powiedzieć, że to taki uniwersalny RAW) i w programie do tego przeznaczonym.
Edytowałeś widzę:)
Wszystkie programy dozwolone. Wyciągnijcie najwięcej jak się da. Ma być ładnie.Wchodzę w to :)
Tez wchodzę:) Gotowca gdzie zamieszczać? W tym wątku czy powstanie jakiś drugi z ankietą do głosowania? Rozmiar 900pix w pionie wystarczy?
Jeszcze tylko: gdzie, jak i do kiedy :)
Czyli andtor2 i helmuth.
Fajnie by było gdyby był wątek: "Pojedynki"
a w nim podwątki po kolei: Bodzip vs Winnetou (Saboor się dolepił :mrgreen: )
potem andtor2 kontra helmuth
potem kolejni. W każdym ankieta do głosowania.
Zabawa będzie przednia :)
Acha - rawa w głównym wątku ktoś wrzuca i tam wyłaniają się potencjalni wrogowie :-P
===edit===
i jeszcze jedno. Ja zazwyczaj pracuję na rawie i eksportuję do tifa, którego potem męczę w Gimpie. Gimp jest precyzyjniejszy od mojej wołarki i ma więcej pluginów.
Tak sobie myślę, że nie powinno być żadnych ograniczeń - ma być ładnie.
A nie będzie organizatora pojedynku hadesa? Tak pytam bo w tym wątku (zgodnie z tym co w tytule), pojedynku, brały udział w sumie 3 osoby.
Czyli andtor2 i helmuth.
Tu masz rację
a w nim podwątki po kolei: Bodzip vs Winnetou (Saboor się dolepił :mrgreen: )
tu Ci d0pę skopie i bratków nawsadzam a pomysł był czyj pamiętasz? Dziadu jeden Ty! :-P
potem andtor2 kontra helmuth
potem kolejni. W każdym ankieta do głosowania.
Acha - rawa w głównym wątku ktoś wrzuca i tam wyłaniają się potencjalni wrogowie :-P
I to jest glut sprawy.
---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post był o 18:29 ----------
Piotrek, stań do walki w turnieju łuczniczym i wyraź swoją opinie, że właściwie to zamiast łuku i strzał chciałbyś broń palną. To mniej więcej skala "problemu" jaki powstał po moim poście./.../
Tak, to prawda a teraz do roboty! Heniek jest kto jeszcze?:grin:
To już będzie się nieco kłóciło z Twoim założeniem, że zabawa ma polegać na jak najlepszym wywołaniu RAW-a (dng można powiedzieć, że to taki uniwersalny RAW) i w programie do tego przeznaczonym.
16-bitowy TIFF to ostateczność, a przeważnie wszystkie narzędzia potrafią go przeczytać.
W tej rozgrywce rezygnuje z tego konkretnego typu aplikacji. Wrócimy do tego następnym razem. Genralnie chodzi o to by wywołać i wyciągnąć wszystkimi dostępnymi narzędziami, ale i opisać krok po kroku jak uzyskać taki efekt.
Gotowca gdzie zamieszczać? W tym wątku czy powstanie jakiś drugi z ankietą do głosowania? Rozmiar 900pix w pionie wystarczy?
Gotowca... hmmm, plik 1080 pikseli w pionie, kompresja do rozmiaru 1024 kB. Będzie w miarę dobry, kompresja go nie zje. A gdy się go wyklika do pełnej rozdzielczości z wątku będzie widać go bardzo przyzwoicie.
---
Ok. Andtor2 i Helmuth walczą z RAW-em. Ciekawe czego użyją.
Czyli andtor2 i helmuth.
Zobaczymy jak przebiegnie ten pojedynek. Ale mam zapisany ten pomysł.
Ja przede wszystkim liczę na fajne opisu krok po kroku. Może coś dodam do swoich procesów.
Moim zdaniem lepiej niech zgłosi się dwóch przygotowanych. Zadania wolałbym jednak by były z czasem trudniejsze, niż tylko wyciąganie. Dlaczego chciałem dwie osoby to już napisałem. Łatwiej ogarnąć dwa opisy jak dziesięć.
i jeszcze jedno. Ja zazwyczaj pracuję na rawie i eksportuję do tifa, którego potem męczę w Gimpie. Gimp jest precyzyjniejszy od mojej wołarki i ma więcej pluginów.
Tak sobie myślę, że nie powinno być żadnych ograniczeń - ma być ładnie.
To właśnie chciałem pokazać przy użyciu wyłącznie wywoływarki, by przekonać do spróbowania wywoływania i maskowania na poziomie zaawansowanych wywoływarek. A dopiero później jak zostanie coś do wyretuszowania robić to faktycznie na pliku wynikowym.
16-bitowy TIFF to ostateczność, a przeważnie wszystkie narzędzia potrafią go przeczytać.Zdaje się, że Gimp czyta ale konwertuje je do 8-bitowych i takie obrabia.
Ok. Andtor2 i Helmuth walczą z RAW-em.Ty nie walczysz? W tytule wątku jest trzech ;)
Ja przede wszystkim liczę na fajne opisu krok po kroku.Razem z ustawieniami suwaczków? To chyba lekka przesada z tą precyzją. Chyba wystarczy opis kolejnych operacji i użytych narzędzi.
...plik 1080 pikseli w pionie, kompresja do rozmiaru 1024 kB. Będzie w miarę dobry, kompresja go nie zje. A gdy się go wyklika do pełnej rozdzielczości z wątku będzie widać go bardzo przyzwoicie...
Miałbym tu sugestie co do rozmiaru w pionie 1024pix. Niewielka różnica, a jest pewnie jeszcze trochę użytkowników monitorów 17, 19 calowych o rozdzielczości 1280x1024pix. I tak trzeba będzie wejść w tryb pełnoekranowy przeglądarki (F11 z klawiatury) ale zdjęcie zmieści się w całości w pionie na takich ekranach.
...Ok. Andtor2 i Helmuth walczą z RAW-em. Ciekawe czego użyją...
Cóż nie jest to tajemnicą ja użyje głównie LR4 i skoro nie ma specjalnie ograniczeń to jakieś drobne poprawki w Photoshop Elements.
Ponawiam pytanie, które padało wcześniej. Do kiedy jest termin i gdzie wstawiamy zdjęcia?
Tu mówi Inczuczuna, ojciec Winetou..... Ciekawie się bawicie.......
Mogę być seniorem w radzie starszych.... i Was pojedynkowiczów dobijać komentarzami..... :wink:
Zdaje się, że Gimp czyta ale konwertuje je do 8-bitowych i takie obrabia.
Ty nie walczysz? W tytule wątku jest trzech ;)
Ja już tym kadrem nawalczyłem. Jest w moim wątku. Zachęcam do poszukiwań ;). Podpowiem tylko, że to Skalne Miasto.
Edit: napiszę co sam zrobiłem temu RAW-u.
Razem z ustawieniami suwaczków? To chyba lekka przesada z tą precyzją. Chyba wystarczy opis kolejnych operacji i użytych narzędzi.
Ustawienia suwaczków mogą być kluczowe. Ale zrób to na wyczucie. Napisz to co jest ważne. Dla przykładu, napisałbym o wyostrzaniu, że "stosuje agresywne wyostrzanie z minimalnym promieniem oraz maską wyostrzania na 50%".
---------- Post dodany o 22:32 ---------- Poprzedni post był o 22:27 ----------
Miałbym tu sugestie co do rozmiaru w pionie 1024pix. Niewielka różnica, a jest pewnie jeszcze trochę użytkowników monitorów 17, 19 calowych o rozdzielczości 1280x1024pix. I tak trzeba będzie wejść w tryb pełnoekranowy przeglądarki (F11 z klawiatury) ale zdjęcie zmieści się w całości w pionie na takich ekranach.
Oj, ja niejednokrotnie pobieram sobie zdjęcia do folderu na pulpit by na spokojnie obejrzeć bez otoczki przeglądarki. Ale, ok. rozdzielczość taka by nie była "znaczkiem pocztowym". W tej chwili to 1080 w pionie to standard, ale 1024 tez nie jest źle.
Ponawiam pytanie, które padało wcześniej. Do kiedy jest termin i gdzie wstawiamy zdjęcia?
Pisałeś, że od czwartku Cię nie będzie przez 4-5 dni. Czy zatem przyszła środa 23 może być? Jeśli tak to środa 23 lipca będzie terminem ostatecznym.
---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post był o 22:32 ----------
Tu mówi Inczuczuna, ojciec Winetou..... Ciekawie się bawicie.......
Mogę być seniorem w radzie starszych.... i Was pojedynkowiczów dobijać komentarzami..... :wink:
Kolegów zapytaj czy uniosą napór pytań, a jednocześnie nie będzie to przeszkadzało w pracy ;).
... Czy zatem przyszła środa 23 może być? Jeśli tak to środa 23 lipca będzie terminem ostatecznym...
Jeśli o mnie chodzi w zupełności wystarczy. Właściwie mógłbym wstawić jutro ale po co rywal ma się sugerować:wink::)
Właściwie mógłbym wstawić jutro ale po co rywal ma się sugerować:wink::)Jutro chybaa nie będę miał czasu ale pojutrze pewnie będę gotowy :)
Ok to czekamy na wersje obu panów :).
---
A tymczasem posty zostały przeniesione do nowego wątku.
No to czekamy na doping wiernych fanów! :mrgreen:
siedzę na trybunach i dmię w trąbkę kibica
Do boju, do boju, do boju :mrgreen:
ja czekam na wyniki
To są wuwuzele :mrgreen:
To są wuwuzele :mrgreen:Że co???
Wszystko co głośne...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wuwuzela
:mrgreen:
Ałłłłłćććć, moje uszy :lol: Też będę kibicować :mrgreen:
Co na to kibic?
Co za doping, aż się zgrzałem od klikania :D
Helmut ! Helmut ! :mrgreen:
Andtor2 ! Andtor2 ! :mrgreen:
Kibicuję obydwóm. :mrgreen:
A i tak wygra ten, który ma wygrać. :shock:
Helmut ! Helmut ! :mrgreen:
Andtor2 ! Andtor2 ! :mrgreen:
Kibicuję obydwóm. :mrgreen:
A i tak wygra ten, który ma wygrać. :shock:
O Hadesie zapomniałeś :roll:
Ok. Mam RAW-a?
1. To już nie jest RAW taki czysty, po co go było traktować Adobe DNG Converter'em?
Jeśli mogę, chciałbym ustalić reguły. Max. 2 osoby
2. Czyli uczestników może być od 0 do 2?!
3. Pełna zgoda z Mirkiem54 i ahuttą.
1. To już nie jest RAW taki czysty, po co go było traktować Adobe DNG Converter'em?
Jak ktoś ma starszą wersję LR, czy PS nie obsługującą RAW-a z nowszego aparatu konwersja do .dng to najtańsze (darmowe) rozwiązanie:)
Trzymać na dysku jednocześnie .orf i .dng tego samego zdjęcia nie wiem czy jest sens.
Propozycja: mniej gadać, więcej robić?????
O Hadesie zapomniałeś :roll:
Hades to prowokator, :mrgreen: On już ma gotowca. :wink:
To Helmut i Andtor będą się naparzać na obrazki, im musimy kibicować. :grin:
Hades to prowokator, :mrgreen: On już ma gotowca. :wink:
To Helmut i Andtor będą się naparzać na obrazki, im musimy kibicować. :grin:
Ja tylko dla dotrzymania towarzystwa ;). Daje plik i opiszę jak go zrobiłem, ale to koledzy grają tu pierwsze skrzypce. Poza tym plik wynikowy jest na forum od prawie roku.
A poważnie. Nie zależnie od formatu pliku jest temat do zrobienia i metoda do opisania, jak radzić sobie z takimi rzeczami by to przyzwoicie wyglądały. Formę pojedynku łatwiej ogarnąć. Tu można opowiedzieć się binarnie za jednym lub drugim.
Ja tylko dla dotrzymania towarzystwa ;). Daje plik i opiszę jak go zrobiłem, ale to koledzy grają tu pierwsze skrzypce....
Czuję się zwolniony, Nie mam programów z krótkiej listy. Wesołej zabawy życzę uczestnikom....
Propozycja: mniej gadać, więcej robić...
Jest zrobione:), jako,że mnie parę dni nie będzie i trzeba jeszcze opis przygotować, wstawię w poniedziałek, najpóźniej wtorek.
Czuję się zwolniony, Nie mam programów z krótkiej listy...
Dobra wrzućmy na luz. Wszystkie programy dozwolone.
Wesołej zabawy życzę uczestnikom...
dziękihttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif
... trzeba jeszcze opis przygotować, wstawię w poniedziałek, najpóźniej wtorek.Zara zara!
Najpierw zdjęcie. Pojedynek jest na efekt, nie na metodę.
Najpierw widzowie rozstrzygną a potem dopiero opis! :evil:
Tu można opowiedzieć się binarnie za jednym lub drugim.
Ha ha ha ha ha :mrgreen: a miało nie być polityki na forum :mrgreen:
Zara zara!
Najpierw zdjęcie. Pojedynek jest na efekt, nie na metodę.
Najpierw widzowie rozstrzygną a potem dopiero opis! :evil:
Fakt, masz rację:oops: To co, wstawiamy razem w poniedziałek wieczorem, może być?
Rozmiar dłuższego boku 1024 pix.
Fakt, masz rację:oops: To co, wstawiamy w poniedziałek wieczorem, może być?Trochę późno ale skoro Cię nie będzie:)
Samo zdjęcie, bez opisu, w poniedziałek wieczorem.
Jak macie teraz... to może... ;)
... a opisy w poniedziałek. Ludzie zagłosują przez ten czas w ankiecie.
Wstawicie np. równo o 22:15 żeby nie było, że się inspirowaliście i coś jeszcze było poprawiane.
Trochę późno ale skoro Cię nie będzie:)
Samo zdjęcie, bez opisu, w poniedziałek wieczorem.
Tak wypadło, że mnie nie będzie i bez dostępu do internetu. Jeśli jesteś gotowy teraz to możemy wstawiać:)
Werble były, a gdzie obrazki ??? :shock:
Dobra, niech stracę. :D
Powinienem jeszcze raz się do niego zabrać (najpierw skalibrować monitor) ale szkoda czasu- jak zabawa to zabawa :mrgreen:
124321
Spokojnie. Wystarczy, że ja ich podkręcam ;). Niech sami zdecydują kiedy wstawią.
Helmuth wcześniej wspominał, że na dziś raczej nie da rady i tak to się złożyło. Także werble chyba były przedwczesne:)
edit.
Już wstawiam, muszę przejść z lapka na stacjonarny:)
Helmuth wcześniej wspominał, że na dziś raczej nie da rady i tak to się złożyło. Także werble chyba były przedwczesne:)
Ale wstawił już.
Ja też dodam swoje. Tak to wyglądało u mnie w wątku: https://forum.olympusclub.pl/threads/12322-Hades-fotografie/page33?p=1007310&viewfull=1#post1007310
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100630&d=1379884263
Moje, niestety skutkiem rozkalibrowanego monitora, jest deko za ciemne :(
edit
A niech tam, wiem, że to nie w porządku ale widziałem to już po wrzuceniu mojej wersji, zanim andtor wstawił swoją.
Podmieniłem moją pierwszą wersję.
Jeżeli będą protesty- wrócę do pierwszej wersji.
No to wstawiamy do pierwszego postu i robimy ankietę. Moje zdjęcie wstawiłem poglądowo i opiszę przeprowadzone na nim akcje jako dodatek do tego pojedynku, ale oczekuje, że opiszecie swoje wrażenia z obróbki i to jakich narzędzi użyliście. A to spokojnie do poniedziałku czy wtorku może poczekać.
No to wstawiamy do pierwszego postu i robimy ankietę.Niech naród rozstrzygnie :D
Podmieniłem moją pierwszą wersję.
Jeżeli będą protesty- wrócę do pierwszej wersji.
Protestować nie będę:) to tylko zabawa. Powiem, że też coś miałem kłopoty z wstawieniem, dlatego trochę trwało:)
Niech naród rozstrzygnie https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_biggrin.gif
Parę osób kibicowało:wink: to może trochę głosów będzie. Zobaczę dopiero w poniedziałek:)
Protestować nie będę:) to tylko zabawa.Ufff! Kamień z serca :D
Ankieta dodana. Można głosować.
Tak myślę, że w ankiecie powinna być też możliwość głosowania na wersję autorską ale to już wola Hadesa.
też tak myślę w końcu pojedynek poprzedni był 3 osobowy łącznie z autorem
chyba że się hadesie boisz :-P (oczywiście jaja se robię jakby kto nie załapał :roll: )
I tak to właśnie jest z obróbką - każda dobra. Jak tu dokonać wyboru...
tymczasowy_
16.07.14, 23:53
Nie zagłosuję, bo różnice są tak niewielkie, że nie idzie wskazać zwycięscy. Jak dla mnie remis - biorę pod uwagę wszystkie trzy obrazki. Wszyscy poszli w tym samym kierunku, różnice są w detalach, jedno jest bardziej zielonkawe, inne niebieskie, ja np. dałem więcej ciepła i wyszły intensywniejsze żółcie. Jednym słowem minimalne indywidualne preferencje.
Tym razem aż się prosi o jakąś propozycja w B&W, tu byłby potencjał na interpretację.
tymczasowy_, poczekaj. Liczę na to, że pomysł się rozwinie. Ten pojedynek to takie "wąchanie" się...
Ten pojedynek to takie "wąchanie" się...
Myślisz? Ciekawe, ciekawe...
też tak myślę w końcu pojedynek poprzedni był 3 osobowy łącznie z autorem
chyba że się hadesie boisz :-P (oczywiście jaja se robię jakby kto nie załapał :roll: )
Ty to potrafisz zmotywować ;)...
(chyba załapali ;))
---
Pojedynek miał być między dwoma osobami, ale przecieramy szlak, więc dołączę siebie do ankiety. Zobaczymy jak to wyjdzie.
---------- Post dodany o 06:57 ---------- Poprzedni post był o 06:53 ----------
tymczasowy_, poczekaj. Liczę na to, że pomysł się rozwinie. Ten pojedynek to takie "wąchanie" się...
Dokładnie.
---------- Post dodany o 06:59 ---------- Poprzedni post był o 06:57 ----------
Tym razem aż się prosi o jakąś propozycja w B&W, tu byłby potencjał na interpretację.
Przygotuj RAW-a na następny tydzień. Coś co wcześniej zrobiłeś w BW, wiesz jak to może wyglądać i zobaczymy jak poradzą sobie osoby, które przystąpią do pojedynku.
---------- Post dodany o 07:05 ---------- Poprzedni post był o 06:59 ----------
Pamiętajcie, że będziemy mieli też opisy wykonania. Ktoś kto będzie miał podobne narzędzia do tego co będzie w opisie może spróbować powtórzyć kroki i sprawdzić technikę jaką posłużyli się uczestnicy pojedynku.
Na mój gust andtorowe bardziej pojechane w kolorach i nadmiernie wyprzeźroczyszczone. Dodatkowo przeostrzone. Zgubiło to efekt lekko mglistej perspektywy krajobrazu. Pod tym względem najlepsza z trzech wydaje mi się helmuthowa praca.
To nie była złota godzina, drewno skały wydają się mi zbyt ciepłe, zieleń w cieniach zbyt żywa...
cdn.
A ja sobie dla sportu też przy tej fotce pogrzebałem i wyszło mi zupełnie inaczej niż kolegom :)
Tylko ja na ubitej ziemi nie stoję ;)
Głos oddany, choć uważam, że każda z tych wersji oglądana indywidualnie jest ok.
Na mój gust andtorowe bardziej pojechane w kolorach i nadmiernie wyprzeźroczyszczone. Dodatkowo przeostrzone. Zgubiło to efekt lekko mglistej perspektywy krajobrazu. Pod tym względem najlepsza z trzech wydaje mi się helmuthowa praca.
To nie była złota godzina, drewno skały wydają się mi zbyt ciepłe, zieleń w cieniach zbyt żywa...
cdn.
Zastanawiam, się dlaczego w opisywanej przez mnie wersji nie ma świecących śmieci z matrycy, czyżby poszedł w ruch stempel? w wywoływarce???? cdn...
Zastanawiam, się dlaczego w opisywanej przez mnie wersji nie ma świecących śmieci z matrycy, czyżby poszedł w ruch stempel? w wywoływarce???? cdn...
LightRoom ma "Spot Removal", ktory moze byc do tego uzyty... a LR to wywolywarka
Do ankiety proszę dodać jeszcze opcje "żadna z powyższych" :P
Skłaniałbym sie do wersji helmutha, ale za mdłe toto jakkolwiek pięknie wyciągnął szczegóły.
T.
Tak, spot removal mógł pójść w ruch. To jest właśnie plus tych wywoływarek.
Jeśli chodzi o "świecące śmieci" to nie są one z matrycy, ale to podświetlony kurz. Trochę czasu zajęło zastanawianie się nad tym problemem, jak go bardziej uwydatnić by był rozpoznawany jako kurz, a nie brudny obiektyw czy matryca.
Do ankiety proszę dodać jeszcze opcje "żadna z powyższych" :P
Skłaniałbym sie do wersji helmutha, ale za mdłe toto jakkolwiek pięknie wyciągnął szczegóły.
T.
Z ust mi wyjeles.Troche za pieknie wyciagal.Za duzo tez turkusu w niebie wykrzesal.Mimo tego jednak na niego klknelem.
tymczasowy_
17.07.14, 22:44
Z ust mi wyjeles.Troche za pieknie wyciagal.A fuj chłopaki ...
PS
... a przed czy po?
A fuj chłopaki ...
PS
... a przed czy po?
A czemu fuj.Cos ty taki swietojeb.......liwy:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mr green::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen ::mrgreen:
tymczasowy_
18.07.14, 14:38
A czemu fuj.Cos ty taki swietojeb.......liwy:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mr green::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen ::mrgreen:A bo ja tradycjonalista jestem, czyli zacofany moher hetero i takie zabawy robię wyłącznie z płcią odmienną ... na te nowe tryndy nowoczesnej europy wyznawane przez młodych wykształconych z wielkich miast to mnie jakoś obrzydzenie bierze. No jeszcze na dwie kobitki, jak to powiedział jeden nasz poseł, to jeszcze można się popatrzeć (jak mają atrakcyjne ciałka), ale na dwa samce na jednej klamce to tylko obrzydzenie mnie bierze, na ale ja to małomiasteczkowy, a właściwiej wiejski prostak i moher jestem.
A fuj chłopaki ...
A czemu fuj.Cos ty taki ...
A bo ja tradycjonalista jestem, czyli zacofany moher hetero ...Dobra, wolno Ci :)
PS
... a przed czy po?A ta niezdrowa ciekawość to dlatego, że tradycjonalista czy że zacofany moher? :-P
Dobra, wolno Ci :)
A ta niezdrowa ciekawość to dlatego, że tradycjonalista czy że zacofany moher? :-P
No przecie, że bo wyciąga z ust przed a nie po.:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
... wyciąga z ust przed a nie po.Żeby nie było grzesznej przyjemności :wink:
Żeby nie było grzesznej przyjemności :wink:
Nie prowokuj :mrgreen: :mrgreen:
tymczasowy_
18.07.14, 19:04
A ta niezdrowa ciekawość to dlatego, że tradycjonalista czy że zacofany moher? :-PNo właśnie niezdrowa ciekawość ...
Trzeba by podsumować pojedynek.
W pojedynku wzięło udział 3 uczestników. W ankiecie zagłosowało 30 osób. Wedle jej wyników wygrał "prowokator" tego zamieszania.
Jutro opublikuje przepis na wykonanie obróbki, mam nadzieje, że koledzy także opiszą metodę i narzędzia jakie zastosowali, co było wspominane na początku.
Gratulacje dla "prowokatora":) Postaram się jutro wieczorem wstawić opis obróbki.
Wedle jej wyników wygrał "prowokator" tego zamieszania.
Jutro opublikuje przepis na wykonanie obróbki, mam nadzieje, że koledzy także opiszą metodę i narzędzia jakie zastosowali, co było wspominane na początku.
Chętnie przeczytam wszystkie trzy. Teraz wyszło, że przez tą prowokację masz dodatkową robotę ;)
gratulacje, czekam na przepis :)
Czekałem na opis obróbki zwycięzcy pojedynku ale skoro się nie pojawia to się wyrwę przed szereg i przedstawię swoją. Jak już wcześniej pisałem do obróbki użyłem dwu programów tj. Lightroom4 i Photoshop Elements 6. Główna obróbka była w LR4. W panelu Basic główne zmiany to podniesienie ekspozycji (+2,85EV), przygaszenie świateł, rozjaśnienie cieni, korekta balansu bieli. Do korekcji WB użyłem próbnika (WB Selector) klikając gdzieś pod koniec drewnianej kładki.
Ustawienia były takie dokładnie: 125050
Krzywa tonalna – Średni kontrast: 125051
W panelu HSL suwaki były ruszane tylko w odniesieniu do saturacji. Celowo uwydatniłem nieco zielony.
Znając tendencję programu LR (przy mocniejszym wyciąganiu cieni) zmniejszyłem nasycenie purpury i meganty.
Suwaki w panelu HSL: 125052
Ustawienie suwaków w panelu Detail (wyostrzanie i redukcja szumu)
(niepodświetlone wartości są domyślnymi jak zresztą i w wcześniejszych zrzutach ekranowych)
125053
W panelu Lens Correction zaznaczyłem tylko usuwanie aberracji chromatycznych. Zdałem tu się na automatykę programu i domyślne ustawienia.
W panelu Effects użyta lekka winieta. Suwak Amount na -7, pozostałe wartości domyślne.
W panelu Camera Calibration wybrałem profil kolorystyczny – Camera Natural i skorygowałem nieco odcień koloru niebieskiego (suwak Hue).
Te czynności wykonałem jak dobrze pamiętam w drugiej kolejności po korekcji ekspozycji w panelu Basic.
125054
W kilku miejscach użyta była lokalna obróbka pędzlem korekcyjnym (Adjusment Bursh). Głównie to miejscowe przygaszenie świateł, rozjaśnienie cieni, podniesienie saturacji (+6 tam gdzie były skrawki na skałach z kolorem zielonym), podniesienie nieco przejrzystości i ostrości (Clarity +12 i Sharpness +20) na skałach.
Z lokalnych korekt w użyciu był jeszcze tzw. Spot Removal (Heal). Usunąłem nim sporo pojedynczych świecących „kropek”. Możliwe, ze to drobiny kurzu w świetle. Czy to była słuszna decyzja to inna kwestia:) Mnie te drobiny raziły nieco, a po zmniejszeniu wyglądały jak świecące, gorące piksele. To by było chyba na tyle co było zrobione w wywoływarce RAW.
Następnie wyeksportowałem zdjęcie z LR jako 16-bitowego Tif-a i otworzyłem je w PSE6.
Tu jeszcze skorygowałem odcień nieba. Za bardzo mi jeszcze w turkus leciał.
125055
W trybie 16bit użyłem Ulepsz/Dopasuj Oświetlenie/Cienie podświetlenia.
Jeszcze odrobinę przygasiłem światła i zwiększyłem nieco kontrast półcieni:
125056
Z racji tego, ze chciałem wydobyć bardziej strukturę skał użyłem filtru górnoprzepustowego do wyostrzenia, podkreślenia krawędzi.
To już było na powielonej warstwie i wcześniejszym przejściem w tryb 8bit (PSE na warstwach nie umożliwia pracy w 16 bit)
125057
Mieszanie warstw – Łagodne światło, po czym warstwy scaliłem.
Później już tylko zmiana rozmiaru obrazka z dłuższym bokiem 1024pix.
Po zmniejszeniu lekkie wyostrzenie maską wyostrzającą:
125058
Bardzo możliwe, że na którymś etapie obróbki nieco przesadziłem z wyostrzeniem (górnoprzepustowy, miejscowe clarity i ostrość)
I to by było na tyle.
Czekałem na opis obróbki zwycięzcy pojedynku ale skoro się nie pojawia to się wyrwę przed szereg i przedstawię swoją.
Jutro opublikuje przepis na wykonanie obróbki.
no co Ty andtor2 - wspomniane "jutro" było dopiero przedwczoraj - jeszcze czasu a czasu :mrgreen:
kawał dobrego przepisu - gratuluję - plus już poszedł :)
no co Ty andtor2 - wspomniane "jutro" było dopiero przedwczoraj - jeszcze czasu a czasu :mrgreen:
Niby tak, szczęśliwi czasu nie mierzą:grin:
kawał dobrego przepisu - gratuluję - plus już poszedł :)
Czy to dobry przepis, po wynikach ankiety można by dyskutować:) Sam też nie jestem zbyt zadowolony z efektu:)
W każdym razie (tak mi się zdaje), że dość dokładnie opisałem co było zrobione.
nie śledziłam Waszych obszernych dyskusji na temat prac
ale mi osobiście w każdej czegoś brakuje
Twoja i hadesa IMO przegięta , u healmutha można było jeszcze ciut zaszaleć...
niemniej przepis jaki zamieszczasz na pewno pomoże laikom odnaleźć jakieś nowości w temacie obróbki
sama na tym się nie znam i co chwilę odkrywam jakieś nowe narzędzia które mogą zdziałać cuda z RAWA :)
póki ta zabawa cieszy to jest dobrze :)
nie śledziłam Waszych obszernych dyskusji na temat prac
ale mi osobiście w każdej czegoś brakuje
Twoja i hadesa IMO przegięta , u healmutha można było jeszcze ciut zaszaleć...
niemniej przepis jaki zamieszczasz na pewno pomoże laikom odnaleźć jakieś nowości w temacie obróbki
sama na tym się nie znam i co chwilę odkrywam jakieś nowe narzędzia które mogą zdziałać cuda z RAWA :)
póki ta zabawa cieszy to jest dobrze :)
Jeśli chodzi o przegięcie, pewnie masz tu trochę racji. Powiem tylko jakby to był plik .orf to otworzyłbym go najpierw w programie Olympus Viewer i zobaczył jak ogólnie kolorystycznie zinterpretuje go program dedykowany (po podniesieniu ekspozycji i rozjaśnieniu cieni). Nie chcę się tu usprawiedliwiać:) i szanuję wybór głosujących.
Miało być ładnie i wszystkie programy dozwolone:), a "ładność" każdy inaczej postrzega:)
Zwykle wywołuję orf-a w OV i dalej obrabiam w Gimp-ie. Tym razem plik nie dawał się otworzyć w OV, więc otworzyłem go w Raw Therapee. Mam bardzo małe doświadczenie z tym programem ale postanowiłem zrobić w nim ile dam radę. Każdą zmianę dokumentowałem odpowiednim zrzutem z ekranu. Niestety, brak doświadczenia z RT spowodował, że kilkakrotnie wracałem do wcześniej wykonanych operacji, aż w którymś momencie coś mi się pop ...suło i nie wszystkie etapy mam udokumentowane. Nie mogę więc teraz ich odtworzyć.
Wydaje mi się, że zasadnicze operacje udało mi się udokumentować więc przedstawię moją obróbkę a to czego nie mam, postaram się sprytnie ominąć :grin:
Otworzyłem zdjęcie w profilu "Neutral" i użyłem przycisku "Wyrównaj poziomy"
"Krzywą Tonalną 1" podbiłem cienie i osłabiłem światła. W sekcji "Kontrast wg precyzji detali", przesunąłem suwak 3 (na 3,13) i 4 (na 1,30)
Zredukowałem szumy, zwiększyłem "Luminancję" (25), "Chrominancję" (30) i "Różnicę chrominancji czerwonych" (30)
Zmniejszyłem jasność i podniosłem kontrast
Ociepliłem balansem bieli (7000K) a w sekcji "Jaskrawość" zmniejszyłem odcienie pastelowe (-20)
W sekcji "Tone mapping", zwiększyłem siłę (0,34)
To byłyby te zasadnicze operacje. W międzyczasie, często poprawiałem jasność, kontrast i czerń. Chodziło mi o to, żeby wąwóz nie wyglądał jakby był oświetlony rozstawionymi reflektorami. Miało być jasno ale od światła słonecznego, wpadającego z góry.