Zobacz pełną wersję : Mój wnuczek Artur 23 miesiące.
Taki duzy chlopiec i jeszcze smoczekw buzi ;)
chłopak bardzo zapowiadający się, jak rodzice go nie zepsują mogą być z niego ludzie. :mrgreen:
trzyma smoczka odwrotnie, moje przygarnięte też tak miały.
choć w tym wieku to smoczek szkodzi na ukształtowanie uzębienia - to już mówię bardzo poważnie
Nie lepiej takie zdjęcia pokazać rodzinie, zamiast na forum, bądź co bądź, fotograficznym?
Nie lepiej takie zdjęcia pokazać rodzinie, zamiast na forum, bądź co bądź, fotograficznym?
Też tak pomyślałam.
Fajny chlopak.Ale mam inne pytanie.Gdzie kupiles ten dywanik z pierwszej fotki(taki z podwinietym rogiem)i czy sam przerabiales te polke w segmencie zeby sie wysuwala.Moze jakis tutek jak to zrobic??Fajna sprawa,taka wysuwana polka.
przecież puzli tu nie pokazał tylko zdjęcie, chyba nie złamał regulaminu
Też tak pomyślałam.
wy się chyba dzieciów boicie.:mrgreen:
kolega ma chęć lub potrzebę pokazania i pochwalenia się wnuczkiem, i już
barmichal76
10.07.14, 13:28
Może kolega zobaczył, że w wątkach dla początkujących można uzyskaćporady jak robić lepsze zdjęcia i te dwa wstawił w tym właśnie celu? A że nie napisał wprost - można w sumie się domyślić.
W zasadzie gdyby ktoś chciał pomóc to nie będzie wiedział od czego zacząć.
Moje rady jako ojca 24-miesięcznego chłopaka:
1. Kadrowanie z wysokości dziecka, czyli patrzeć na nie tak jak ono patrzy na świat.
2. Dbanie o to, żeby nie było bałaganu w tle.
3. Odpowiednie kadrowanie - czyli nie ciąć dziecku kończyn, wybrać co chcę pokazać - bliski portret, dalszy, cała postać.
4. Użyć mniejszej głębi ostrości (większy otwór przysłony, dłuższa ogniskowa) dla odseparowania dziecka od tła, jeżeli jest nieciekawe i nic z tym zrobić nie możemy
5. Ograniczyć do mininimym użycie lampy błyskowej, szczególnie wbudowanej i wykorzystać maksimum światła zastanego. Pierwsze ze zdjęć ma parametry: F/8, 1/250, ISO200 + lampa. A można by było dać F/5.6, czas 1/60, ISO1600 + ew. lampa na minimalnej mocy.
6. No i w końcu - pokazać na tych zdjęciach coś ciekawego, szczególnie jeżeli przedstawiamy je osobom niezwiązanym emocjonalnie z dzieckiem na zdjęciu. Ciekawa mina, spojrzenie, uśmiech, nieskrępowana zabawa, itp. Bez smoczków, butelek i innych gadżetów :)