Zobacz pełną wersję : Filtry do Olka 4000Z - jaki rozmiar ??
Witajcie, chcę kupić filtry do mojego Olka 4000Z. Widzę, że większość użytkowników, przy tym modelu ma filtry 52 mm. Czy można jednak zastosować inne? Mniejsze lub większe ??
Chcę mieć pewność zanim zamówię :D
mniejsze mozesz bodajze 49 mm, ale 52 jest w miare optymalnym rozwiazanien i zarowno cenowo jak i jakosciowo( przy mnijejszej srednicy moze troche winietowac ew miec znieksztalcony obraz na skraju kadru.)
Pzdr
mniejsze mozesz bodajze 49 mm, ale 52 jest w miare optymalnym rozwiazanien i zarowno cenowo jak i jakosciowo( przy mnijejszej srednicy moze troche winietowac ew miec znieksztalcony obraz na skraju kadru.)
Pzdr
wninietować przy mniejszych ?? a nie większych ?? Pytam bo przed chwilą rozmawiałem z handlowcem z www.fotozakupy.pl i mówił, że przy większych występuje to zjawisko :D
jak dostaniesz tulejkę z redukcją na większe np.55mm to czemu nie ;) , ja sam nie wiem na jaki rozmiar się zdecydować 46 mm czy 52mm . Przy rozmiarze 46 mm trochę mniej tulejka przyslania celownik , ale troche ciężko dostać filtry na ten rozmiar , więcej jest na 52 mm
jak dostaniesz tulejkę z redukcją na większe np.55mm to czemu nie ;) , ja sam nie wiem na jaki rozmiar się zdecydować 46 mm czy 52mm . Przy rozmiarze 46 mm trochę mniej tulejka przyslania celownik , ale troche ciężko dostać filtry na ten rozmiar , więcej jest na 52 mm
chciałem zwykły filtr UV Hoya bez redukcji 52 mm. Podobno przy mniejszych są problemy z konwenterami, bo trzeba zakładać dodatkowe przejściówki itp.
czekaj ... bo coś mi się plącze chcialeś filtr bez redukcji , jakiej redukcji , tulejka 41/52 za 50 zł i jedziesz , sorki jak coś niekumam ale kiepskawy dzisiaj mam dzień :? ( chyba że masz już tulejke 41/46 , ale Hoyę UV też dostaniesz HMC )
czekaj ... bo coś mi się plącze chcialeś filtr bez redukcji , jakiej redukcji , tulejka 41/52 za 50 zł i jedziesz , sorki jak coś niekumam ale kiepskawy dzisiaj mam dzień :? ( chyba że masz już tulejke 41/46 , ale Hoyę UV też dostaniesz HMC )
dokładnie chciałem tulejkę Kinga:
http://www.fotozakupy.pl/?page=product&product=892
do tego filtr UV Hoya HMC Super:
http://www.fotozakupy.pl/?page=product&product=745
o redukcji nawet nie pomyślałem :D.
dokładnie mam taką samą tulejkę i jest bardzo OK. Mam też tulejkę 41/46 i musze ci powiedzieć że lepiej mi się trzyma aparat z ta wiekszą ( to moje subiektywne odczucie ;) ) , tez czekam co nasz " Boss " :D napisze na temat filtów .
dokładnie mam taką samą tulejkę i jest bardzo OK. Mam też tulejkę 41/46 i musze ci powiedzieć że lepiej mi się trzyma aparat z ta wiekszą ( to moje subiektywne odczucie ;) ) , tez czekam co nasz " Boss " :D napisze na temat filtów .
hehe recka...(A)rturo wie o co chodzi :D .
To powiedz mi jeszcze czy przy tej większej tulei występuje winietowanie ??
mi sie wydaje ze zawsze w centrum filtra jest dokladniejszy i wyrazniejszy obraz( wiadomo kazda firma stara sie zeby na calej powierzchi bylo tak samo,, 52 jest optymalne jak napisalem i masz najwieksza game akcesorii wlasnie na ta srednice( no i oczywiscie wiadomo , ze im wiekszy filtr tym drozszy ;)
POzdr
Witam. Sorki ale się przyłączę z lamerskim pewno pytaniem co to to "winietowanie" czy jak to tam nazywacie ;) Wzieliście pod uwagę że większe tuleje dają pewno większy cień bardziej zasłaniając flasha ? (mowa o C4000Z) Mam 52mm i z fleszem zdjęć nie zrobie bo mi flash niedoświetla znaczną częśc fotki oczywiście w dolnym lewym rogu. Może na 46mm by to nie występowało, lub w mniejszym stopniu ?
na tulejce 41/46 też występuję , no może troche w mniejszym stopniu ale jest . Kiedys dzwoniłem do sklepu foto-net .pl w sprawie orginalnej tulejki olympusa 41/43 , gość mi powiedział że też lekko zasłania jednocześnie odradził mi kupna bo jest za krotka ( sic ! )
Wzieliście pod uwagę że większe tuleje dają pewno większy cień bardziej zasłaniając flasha ? (mowa o C4000Z) Mam 52mm i z fleszem zdjęć nie zrobie bo mi flash niedoświetla znaczną częśc fotki oczywiście w dolnym lewym rogu.
To właśnie nazywamy winietowaniem :D (That what we call "pisanki" :D )
Winietowanie, pociemnienie brzegów pola widzenia układu optycznego spowodowane częściowym ograniczaniem wiązek promieni biegnących pod dużymi kątami przez przesłony znajdujące się w układzie. Winietowanie występuje najwyraźniej w szerokokątnych obiektywach fotograficznych.
Winietowanie
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.
Winietowanie - wada zdjęcia fotograficznego polegająca na przyciemnieniu jego rogów z powodu niedoświetlenia.
Przyczyny zjawiska:
z powodu jakości optyki urządzenia:
użycie najtańszego aparatu fotograficznego typu compact z miernej jakości obiektywem o stałej przysłonie - winietowanie jest w tym przypadku normą a przyciemnienie obrazu może wystąpić nie tylko w rogach ale nawet wokół całości kadru
użycie tańszego obiektywu (o gorszej optyce) niż markowy
użycie bardzo jasnego obiektywu przy całkowicie otwartej przysłonie - tutaj zdarza się, że nawet producenci najlepszych obiektywów lojalnie informują o skali winietowania
z powodu złego oświetlenia:
użycie lampy błyskowej o zbyt wąskim kącie padania światła w stosunku do kąta widzenia widzenia obiektywu (źle dobrana lampa o stałym kącie, lub źle ustawiona lampa o kącie regulowanym)
z powodu zasłonięcia brzegów obiektywu:
nieodpowiednia (za długa) osłona przeciwsłoneczna
niepoprawnie założona (obrócona) osłona przeciwsłoneczna w obiektywie szerokokątnym
założenie na obiektyw nieodpowiedniego filtru (zbyt wystającego do przodu) lub założenie na obiektyw zbyt dużej liczby filtrów - im krótsza ogniskowa, tym większe ma to znaczenie
Efekt winietowania maleje wraz ze wzrostem przysłony. W obiektywach zoom efekt winietowania maleje wraz ze wzrostem ogniskowej. Winietowanie w obiektywach szerokokątnych może być spowodowane filtrem polaryzacyjnym.
Winietowanie można próbować kompensować odpowiednim doświetleniem brzegów planu, lub specjalnym filtrem szarym z ciemnym środkiem i jasnym brzegiem.
@Dares Winietowanie to, chyba jednak nie to samo co cień tulejki/konwertera.
pozdr
w mniejszych srednicahc tez jest ale mniej z racji mniejszej srednicy, asz oryginalna tulejka jest o ok mm krotsza i sie na filtrze obiektyw opiera no i pozatym jezt troszke drozsza ;)
POzdr
Czy moglby ktos pokazac jakas fotke z tym przyciemnionym rogiem?
Czy moglby ktos pokazac jakas fotke z tym przyciemnionym rogiem?
np http://3miasto.makor.pl/~skoki/18.10.03/Pa190577.html
POzdr
Przy filtrze 46mm jest duzo mniejsze te zaciemnienie, czy podobnej wielkosci?
cudow się niespodziewaj , mam tulejkę 41/46 , jest cień , trochę mniejszego " tele " trzeba użyć by go zlikwidować niz przy tulejce 41/52