Zobacz pełną wersję : Problem z kolorami w GIMPie
Problem polega na tym, że Gimp wyświetla nie właściwie kolory. Problem tyczy się tylko wyświetlania bo jak w Gimpie zapiszę obraz i potem otworzę go w innym programie to wszystko jest ok. Wiecie co może być przyczyną? Coś w Gimpie trza ustawić?
Załączyłem 2 obrazki na których widać problem.
Na moje oko pliki różnią się jakością wynikającą ze sposobu kompresji .jpg.
Gdy dasz w okienku zapisu .jpg oprócz ustawienia stopnia kompresji warto kliknąć (rozwinąć) 'ustawienia zaawansowane'. I tam przede wszystkim :
- podróbkowanie na 1x1,1x1,1x1
- wygładzanie na 0
Nie salvador. To jest ten sam plik otworzony jednocześnie w Gimpie i w Irfan View. Zrobiłem zrzut ekranu i zamieściłem go w poście. Ze zrzutu ekranu wyciąłem te dwa obrazki i zapisałem z tą samą kompresją. Skoro ten sam plik otwarty w dwóch programach wygląda inaczej to problem jest z wyświetlaniem.
Plik->Preferencje->Zarządzanie kolorami : tutaj było "Z zarządzaniem kolorami", przestawiłem na "Bez zarządzania kolorami" i wszystko gra.
Jeszcze tylko muszę wyszukać jedną rzecz: Jak się w GIMPie zmniejsza obraz lupą to jest on niewyraźny. Czyli coś nie teges - pewnie robi to "szybciej" zamiast "dokladniej"