Zobacz pełną wersję : Strzelec - moje fotografie wszelakie...
Stało się. Czaiłam się długo. A wszystko przez dyskusję na temat pokazywania zdjęć w wątkach "Pokaż swojego...". Postanowiłam w końcu wziąć temat na klatę: zakładam wątek z moimi własnymi, osobistymi zdjęciami.
Zapraszam serdecznie do oglądania moich prac oraz ich komentowania.
1. 122874
Zdjęcie wykonane w okolicach Iłży, woj. mazowieckie.
Oglądam i czekam na ciąg dalszy....
Z wiatrakami łatwo nie jest. Ale Myślę, że tobie się udało. Zdjęcie jest czytelne, a wiatraki wydają sie fajnie monumentalne. Mnie się podoba
Dobry kadr. Szkoda, że światło nie dopisało.
Nie byłbym sobą, gdybym nie pogrzebał- można?
Dobry kadr. Szkoda, że światło nie dopisało.
Nie byłbym sobą, gdybym nie pogrzebał- można?
Proszę, możesz grzebać :)
Fazi75 i Rysiek_O, dziękuję.
Dzieki niebu widac,ze bedzie burzowo i wiatraki sa niezbedne.
Proszę, możesz grzebać :)Tak bym to widział
122876
Dobry początek, podoba się kadr i klimat. Jakbym miał coś poprawiać to ewentualnie sam dół odrobinę jaśniej z nieco większym nasyceniem koloru.
W poprawionej niepotrzebne takie widoczne przyciemnienie przy krawędziach, ale to na mój gust.
Proszę, możesz grzebać :)
Moge tez?.Ja bardzo lubie grzebac,az do granic wytrzymalosci.
No to se pogrzebalem,zeby bardziej strachliwe bylo122897
Ładne zdjęcie, czekam na następne.
W poprawionej niepotrzebne takie widoczne przyciemnienie przy krawędziach ...To dlatego. że na oryginale jest ramka. Użyłem filtra, który potraktował ją jak jasną partię zdjęcia :D
To dlatego. że na oryginale jest ramka. Użyłem filtra, który potraktował ją jak jasną partię zdjęcia :D
Wiesz, napisałeś: "Tak bym to widział" i widziałeś co wstawiasz. Wybieram oryginał:)
Wybieram oryginał:)Trudno, będę musiał z tym żyć :mrgreen:
Fajnie, że zdecydowałaś się na swój wątek. Choc lubię pogrzebać w fotach to tutaj nie mam ochoty. Zdjęcie trochę wyblakłe i ponure jak pogoda, którą na nim widać i jest git :grin:
Wersja Mirka dopiero wydobyła potencjał, jaki się krył w tym zdjęciu.
Witam Was w moim wątku :)
Dziękuję grzebiącym za pokazanie swoich wersji i Waszych punktów widzenia na moje zdjęcie. Mirku, pojechałeś nieźle po suwakach i faktycznie zrobiło się niepokojąco; też rozważałam taki kierunek. Helmuth, bardzo ładnie rozjaśniłeś dół.
Przyznam się szczerze, że przygotowując zdjęcie do publikacji właśnie dół przyciemniłam, gdyż wydawało mi się, że jasny odwróci uwagę widza od głównego tematu - monumentalności wiatraków. Chciałam też wytworzyć pewną rytmiczność pasów tła: ciemny-jasny-ciemny.
A teraz wezmę się do roboty i pozbieram trochę zdjęć z wątków zbiorowych ;)
Rozpocznę od pozbierania ptaszydeł.
2. Balkonowy Ćwirek
122928
3. Śniadanie na parapecie
122929
W 2 szpecą te kolorowe sznurki w kadrze, 3 mz. za ciasno kadrowane. Na plus trafiona ostrość.
Pierwsze zdjęcie jak napisał andtor2. Natomiast co do drugiego to mam inne zdanie. Zdjęcie mnie się bardzo podoba i w mojej ocenie nie jest za ciasno skadrowane. Ja bym jeszcze troszkę z lewej strony obciął tak aby wyeliminować to coś co wystaje (jakaś blaszka, czy coś?).
Kochani, sznurki wyeliminuję dopiero na jesieni. Ale o Waszych uwagach będę pamietać, jak będę popełniać kolejne zdjęcie balkonowe :)
@Kolba, no faktycznie ten wystający element możnaby zamaskować. Jest to fragment plastikowego okapu z okna.
Pierwsze zdjęcie jak napisał andtor2. Natomiast co do drugiego to mam inne zdanie. Zdjęcie mnie się bardzo podoba i w mojej ocenie nie jest za ciasno skadrowane. Ja bym jeszcze troszkę z lewej strony obciął tak aby wyeliminować to coś co wystaje (jakaś blaszka, czy coś?).
Mam takie samo zdanie. Gołąb mi się podoba, bo jest właśnie inaczej pokazany niż na setkach innych fotek. Pozdrawiam:)
W 2 szpecą te kolorowe sznurki w kadrze ...Ponieważ sznurki będą wisiały do jesieni, sposobem na pozbycie się ich z kadru, jest podniesienie aparatu.
Trochę wyższa perpektywa i sznurki zejdą niżej- łatwiej będzie je wyciąć ;)
3 mz. za ciasno kadrowane.A może jeszcze ciaśniej?
Ponieważ ostra jest tylko główka ptaka i ziarno, może tylko do tych partii ograniczyć kadr?
...A może jeszcze ciaśniej? ...
A czemu nie. Tak jak teraz, po prostu trochę przestrzeni bym dodał tak z 1cm (max) na każdym boku.
Ponieważ sznurki będą wisiały do jesieni, sposobem na pozbycie się ich z kadru, jest podniesienie aparatu.
Słuszna uwaga, Panie Kolego. Trochę się bałam, że mi ten wróbel nawieje i bałam się ruszyć. Cóż, następne będzie bez sznurków i tyle.:lol:
A czemu nie. Tak jak teraz, po prostu trochę przestrzeni bym dodał tak z 1cm (max) na każdym boku.
Zobaczę jak będzie takie super ciasne zbliżenie wyglądać i zaprezentuję w najbliższym czasie. Andtor, teraz nie pamiętam, dlaczego zdecydowałam się na takie kadrowanie. Jest to 100% kadru. Prawdopodobnie coś tam z boków wchodziło w kadr. Parapet ma dosyć ograniczoną szerokość.
Gołębica jest na tyle oswojona, że dziobie ziarno z ręki i dosyć chętnie pozuje. Nie boi się aparatu. Mam nadzieję ją obfotografować z każdej strony :D
Moja wersja ciasnego kadrowania w kwadrat:
4.
122961
BTW. Helmuth, pokazałbyś swój punkt widzenia na ciasny kadr dla tego zdjęcia?
Moja wersja ciasnego kadrowania w kwadrat:
4.
122961
Można i tak, ale poprzednie, bez przycinania, miało swój urok.
Helmuth, pokazałbyś swój punkt widzenia ...Proszę :)
Podobnie- w kwadrat, tylko trochę w prawo:
122976
Proszę :)
Podobnie- w kwadrat, tylko trochę w prawo:
Dziękuję. Też może być :)
Dziękuję wszystkim za odwiedziny :)
Inny temat, który lubię fotografować, to kwiatki*.:)
5.123067; 6.123068; 7.123066.
*Zdjęcia zebrane z wątku kwiatkowego.
Planistigmat
2.07.14, 23:42
Gołębiowy kadr helmutha rzeczywiscie jest dobry. Podoba mi sie plastyka na zdjeciu 5. Zdjecie nr 7 zupelnie sie zmienia po powiekszeniu, duzo zyskuje na uroku.
Kadr z gołębiem faktycznie niebanalny, z ostatnich 5 najbardziej mi sie spodobała.
Dziękuję za odwiedziny i opinie, Planistigmat i Farensbach.
Zbieractwa z wątków ciąg dalszy. Czasami przyplącze się stworzenie do kwiatka:
8.123178; 9.123179; 10.123180.
c.d.n.
Fajny ten gołąbek, szczególnie poprawione wersje:grin:
ciekawe czasy nastały...
Kiedyś dział "ocena zdjęć" był elitarny, dla szerszej rzeszy fotografujących był przeznaczony dział "zdjęcia początkujących". Kiedyś "ludzie by za to zjedli". Dziś jest wyrozumiałość, poklepywananie po pleckach i pochwały. Może to grzeczność i szarmanckość? bo ... (wycięte przez auto-cenzurę ze względu na przepisy o nie dyskryminowaniu ze względu na płeć)
Cóż, jeśli wolno mi swoją opinię wyrazić to zdjęcia takie sobie. Ani specjalnie złe, bo złe przecież nie są, ani jakieś wybitne bo takie pstryki u początkujących często spotkać można.
Ale żeby ten wpis miał jakąś wartość merytoryczną, proponuję zapoznać się z wątkiem o skalowaniu zdjęć:
https://forum.olympusclub.pl/threads/89787-Skalowanie-zdj%C4%99%C4%87?highlight=skalowanie+zdj%EA%E6
Nawiązuję tu do zdjęcia elektrowni wiatrowych. Efekt schodków wprawdzie nie jest bardzo widoczny ale warto nań uważać.
Planistigmat
4.07.14, 13:50
Bo w tym watku pojawia sie znacznie ciekawsze zdjecia, a przeciez nie ma sensu zakladac dwoch watkow, jednego w ocenie zdjec, a drugiego w zdjeciach poczatkujacych. Bialy golab zostal pokazany moze tez dlatego, ze to ciekawy okaz, a Strzelec jest autorka ksiazki o hodowli golebi.
Bo w tym watku pojawia sie znacznie ciekawsze zdjecia,...
jeśli tak, to odwołuję to co wcześniej napisałem :)
ciekawe czasy nastały...
Kiedyś dział "ocena zdjęć" był elitarny, dla szerszej rzeszy fotografujących był przeznaczony dział "zdjęcia początkujących". Kiedyś "ludzie by za to zjedli". Dziś jest wyrozumiałość, poklepywananie po pleckach i pochwały. Może to grzeczność i szarmanckość? bo ... (wycięte przez auto-cenzurę ze względu na przepisy o nie dyskryminowaniu ze względu na płeć)
Cóż, jeśli wolno mi swoją opinię wyrazić to zdjęcia takie sobie. Ani specjalnie złe, bo złe przecież nie są, ani jakieś wybitne bo takie pstryki u początkujących często spotkać można.
Może to nie kwestia czasów, a konkretnych użytkowników? Ja, jak zakładałam swój wątek jakiś rok temu, to bez wahania zrobiłam to w dziale dla początkujących. Jak mnie administracja przeniosła do "oceny", to normalnie skakałam z radości. Może należałoby zaptać autorkę, czemu zdecydowała się na dział "dla zaawansowanych"? ;) A swoją drogą coś w tym jest, jak patrzę na starsze posty, to mam wrażenie, że kiedyś było więcej konstruktywnej krytyki, a mniej poklepywania się po plecach.
Bo w tym watku pojawia sie znacznie ciekawsze zdjecia, a przeciez nie ma sensu zakladac dwoch watkow, jednego w ocenie zdjec, a drugiego w zdjeciach poczatkujacych.
W tym wątku pojawiło się raptem kilka zdjęć, w tym w większości zwykłe pstryki kwiatków (bez obrazy), więc Twoje stwierdzenie jest chyba na wyrost :) Albo się jest początkującym i zakłada wątek w tym dziale, albo nie i jest się gotowym na krytykę, a nie tylko miłe rady.
Mi tam nie podoba się taki podział (ocena zdjęć i dla początkujących) ale jest to jest i trzeba się z tym pogodzić:) W dziale dla początkujących krytykować (oceniać) nie można? Albo w dziale ocena zdjęć nie można doradzać co ewentualnie można poprawić?
Strzelec takim znowu początkującym fotografem nie jest.
Sama definicja początkującego jest mocno relatywna. Można nie wyjść poza ten poziom przez całe życie ;)
więc tak jak pisałem wcześniej - czekamy w takim razie na foty które jakością dorównają zamysłowi administratora który był podział na "ocenę zdjęć" i "zdjęcia początkujących" wprowadził :)
Mi tam nie podoba się taki podział (ocena zdjęć i dla początkujących) ale jest to jest i trzeba się z tym pogodzić:) W dziale dla początkujących krytykować (oceniać) nie można? Albo w dziale ocena zdjęć nie można doradzać co ewentualnie można poprawić?Cieszę się , ze chociaż ten podział akceptujesz. Idea podziału była nieco inna. W wątkach dla początkujących pomagamy. W wątkach dla skończonych fotografów oceniamy i zajmujemy się krytyką do bólu...
Cieszę się , ze chociaż ten podział akceptujesz. Idea podziału była nieco inna. W wątkach dla początkujących pomagamy. W wątkach dla skończonych fotografów oceniamy i zajmujemy się krytyką do bólu...
dobrze apz (https://forum.olympusclub.pl/members/10285-apz) że to przypomniałeś, bo to co zrobili ze zdjęciem wiatraków helmuth (https://forum.olympusclub.pl/members/6333-helmuth) i Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) właśnie pod tę pierwszą grupę podpada.
Planistigmat
4.07.14, 21:36
W tym wątku pojawiło się raptem kilka zdjęć, w tym w większości zwykłe pstryki kwiatków (bez obrazy), więc Twoje stwierdzenie jest chyba na wyrost :) Albo się jest początkującym i zakłada wątek w tym dziale, albo nie i jest się gotowym na krytykę, a nie tylko miłe rady.
Calkowicie zgadzam sie z Toba , ze pojawilo sie tu sporo zwyklych pstrykow. Jednak mam troche przewage, bo widzialem juz wiele zdjec autorki i dlatego napisalem, ze pojawia sie nie takie zwykle pstryki, wiec moje stwierdzenie nie tak do konca jest na wyrost. ;)
Swoja droga chcialbym zeby tyle osob co tutaj zajrzalo do mojego watku, bo mam wrazenie, ze cztytaja go ze 3 osoby i jeszcze dwie zajrza przypadkiem. ;)
....
Swoja droga chcialbym zeby tyle osob co tutaj zajrzalo do mojego watku, bo mam wrazenie, ze cztytaja go ze 3 osoby i jeszcze dwie zajrza przypadkiem. ;)
wstaw sobie w stopce linka do wątku... może ktoś zajrzy, może się zainteresuje, może doda do subskrypcji...
Zrobiło się straszne i niezamierzone zamieszanie, więc chciałabym dodać parę zdań od siebie.
Na forum jestem od niedawna i zakładając watek nie do końca zdawałam sobie sprawę z intencji jakie kierowały administracją przy zakładaniu działow "Zdjęcia początkujących" i "Ocena zdjęć".
Krytyka merytoryczna moich zdjeć jest jak najbardziej mile widziana. Dlatego też należą się wielkie podziękowania dla helmutha i Mirek54, za pochylenie sie nad moimi zdjęciami i uświadomienie mi pewnych niedociągnięć.
Jeśli administracja uważa, że wątek znajduje się w nieodpowiednim dziale, to proszę o przeniesienie go do działu "Zdjęcia początkujących". Natomiast ze swojej strony przestanę zbierać tu zdjęcia porozrzucane po różnych wątkach tematycznych i pokażę coś "z szuflady".
... zamysłowi administratora który był podział na "ocenę zdjęć" i "zdjęcia początkujących" wprowadził :)O ile pamiętam, podział ten został wprowadzony nie tyle ze względu na poziom zdjęć, ile na podejście autora do własnych zdjęć i jest w pełni dobrowolny. To autor decyduje gdzie zakłada wątek.
Generalnie, zasada jest taka, jak pisze apz:
W wątkach dla początkujących pomagamy. W wątkach dla skończonych fotografów oceniamy i zajmujemy się krytyką do bólu...To czy w konkretnym wątku pomagamy czy krytykujemy, zależy i tak od autora. Jego podejścia do własnej "twórczości" i oceny fotograficznego zaawansowania. Jedni, zaawansowani, zakładają wątek w dziale dla początkujących, bo chcą (mimo wszystko) rad. Inni (już na pierwszy rzut oka widać, że potrzebują rad) uważają, że ich prace należy podziwiać, oceniać (najlepiej pozytywnie) i dlatego zakładają wątek w dziale ocen.
Życie i tak zweryfikuje wybór :-P
helmuth (https://forum.olympusclub.pl/members/6333-helmuth) - tyle podejść do zagadnienia ilu forumowiczów. Jedni zakładają tu, drudzy tam. Kiedyś ktoś jeszcze tego pilnował. Pamiętam kilka wątków przeniesionych z początkujących do oceny... w drugą stronę chyba nie. Chociaż, nawet "ocena" nie jest gwarantem dobrych zdjęć. Zrobiłem sobie niedawno rekonesans po wątkach naprawdę niezłych fotografów z naszego forum i zdarzały się okresy sporej cienizny. Normalna sinusoida w procesie twórczym...
nieważne, niepotrzebnie ruszyłem temat. Czekamy na kolejne zdjęcia Autorki, ale takie że kapcie z nóg zlecą. Dwoje forumowiczów podżyrowało kredyt zaufania, nie wypada by musieli wstydem zapłacić.
Ale macie problemy - widać, że szczęśliwi z Was ludzie :-) Ten podział dawno już jest umowny - i "starzy" forumowi wyjadacze w dziale "ocena zdjęć" też wstawiają różne fotki (lepsze i gorsze) i też odbywa się w nich dyskusja bynajmniej nie związana z oceną zdjęć.
Zmień płeć ale podszyj się pod białogłowę - odwiedziny wzrosną, gwarantuje hihi ;) :)
O ile pamiętam, podział ten został wprowadzony nie tyle ze względu na poziom zdjęć, ile na podejście autora do własnych zdjęć i jest w pełni dobrowolny. To autor decyduje gdzie zakłada wątek.
A czy ktoś mógłby założyć dział DLA POWALONYCH? Ja się z miłą chęcią tam przeniosę :)
...A czy ktoś mógłby założyć dział DLA POWALONYCH? Ja się z miłą chęcią tam przeniosę :)
Zawsze możesz założyć wątek... :wink::lol:
Zawsze możesz założyć wątek... :wink::lol:
Tam wątek - chodzi o dział. Zbieram zapisy do tego działu. Kto chętny? :)
Tam wątek - chodzi o dział. Zbieram zapisy do tego działu. Minimalista jesteś!
Załóż forum :-P
...
...musisz rozdać ... :mrgreen:
..
...musisz rozdać ... :mrgreen:
ale ja dam bo pomysł zaiste przedni. Będzie to najbardziej odjechane i zajefajne forum w całym naszym smutno-poważnym świecie!
Minimalista jesteś!
Wolę gotowce ;) :)
(...) Dwoje forumowiczów podżyrowało kredyt zaufania, nie wypada by musieli wstydem zapłacić.
Aby nie zawieść zaufania Żyrantów oraz Szanownych Forumowiczów oglądających mój wątek, pogrzebałam w szufladzie i postaram się pokazać coś chyba fajniejszego niż dotychczas. Mam nadzieję, że się uda.
11.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/07/_MG_0127_b1-1.jpg
źródło (http://i17.photobucket.com/albums/b100/EwaStrzelec/_MG_0127_b-1.jpg)
12.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/07/wazki_21-1.jpg
źródło (http://i17.photobucket.com/albums/b100/EwaStrzelec/wazki_2-1.jpg)
11. trafiona, oj trafiona!
... postaram się pokazać coś chyba fajniejszego niż dotychczas.Z czystego lenistwa nie chciało mi się wracać do początku, nie wiem więc czy fejniejsze ale 11 naprawdę dobra :D
11 faktycznie fajna, 11 zdecydowanie mniej i niestety, z tego co widzę, poruszona. Nie masz nic nowszego, że takie starocie wyciągasz? :)
Ostatnie oba zdjęcia jak dla mnie przepiękne.
11 faktycznie fajna, 11 zdecydowanie mniej ...:shock:
No to w końcu jak jest z tą 11-ką? :roll:
11 i 12 się podobają, lubię takie minimalizmy.
11 mi się podoba, ale zastanawiam się ile trzeba było się napracować przy zakopywaniu jelenia, by zrobić to zdjęcie. No i druga sprawa, czy takie zakopanie jest legalne, bo można mieć wątpliwości.
Planistigmat
15.07.14, 10:03
Oba ostatnie zdjecia mi sie podobaja.
... ale zastanawiam się ile trzeba było się napracować przy zakopywaniu jelenia, by zrobić to zdjęcie.
Zakopac to jeszcze nic, potem jeszcze trzeba bylo odczekac pewnie ze 2 miesiace aby wiatr wygladzil powierzchnie. ;)
:shock:
No to w końcu jak jest z tą 11-ką? :roll:
No, chodziło w drugiej części o 12 ;P
11. wydaje mnie się bardzo udane :) , ale 12 też fajne
Saboor, Kolba, Lilen, Ahutta, Planistigmat, Robtor - dziękuję Wam za odwiedziny i miłe słowo.
Helmuth, dzieki za słowa otuchy i dociekliwość.
11 faktycznie fajna, 11 zdecydowanie mniej i niestety, z tego co widzę, poruszona. Nie masz nic nowszego, że takie starocie wyciągasz?
Realnasty, dzięki za spostrzegawczość i uwagę. Faktycznie, 12. wydaje się być nieznacznie poruszone.
Jak napisałam we wcześniejszym poście, teraz będę prezentować starsze zdjęcia. :)
(...) ale zastanawiam się ile trzeba było się napracować przy zakopywaniu jelenia, by zrobić to zdjęcie. No i druga sprawa, czy takie zakopanie jest legalne, bo można mieć wątpliwości.
Ahutta, wybrałam wersję bardziej ekonomiczną, zakopałam tylko rogi. Ale nie pytajcie skąd je wzięłam ;-).
Ale nie pytajcie skąd je wzięłam ;-).
Zabrałaś cichcem swojemu ...? Ciekawe, czy się zorientował? :roll::-P
Zabrałam. Od razu mu się zrobiło lżej na głowie :-P
Dzięki, CzaRmaXie, że zajrzałeś :)
Chciałem Ci dać plusa, ale... no sam wiesz :evil:
Od razu mu się zrobiło lżej na głowie :-PTo musiało być pokaźne poroże :grin:
Chciałem Ci dać plusa, ale... no sam wiesz :evil:Nic to!
Siądę sobie cichutko w kąciku i zaszlocham :cry:
owe poroże o którym takie dysputy się tu odbywają bardzo podobają się i mnie :D
czekam na więcej :)
Miło powitać Cię, Gulasz, w moim wątku. Dziękuję za miłe słowo :)
Oto kolejne zdjęcia. Zapraszam do oglądania.
13.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/07/EST_gesi-1.jpg
źródło (http://i17.photobucket.com/albums/b100/EwaStrzelec/EST_gesi.jpg)
14.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/07/EST_tunel-1.jpg
źródło (http://i17.photobucket.com/albums/b100/EwaStrzelec/EST_tunel.jpg)
15.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/07/EST_mgla-1.jpg
źródło (http://i17.photobucket.com/albums/b100/EwaStrzelec/EST_mgla.jpg)
Zdjęcie 14 super.
Cieszę się, że Ci się podoba.
14 fajna ale 15 najfajniejsza i obróbka też miła MZ - taka jakaś nostalgiczna, musiałem oglądając ją zużyć całe opakowanie chusteczek ;) :)
Planistigmat
18.07.14, 10:01
Tak, z ostatniej wrzutki 15 najbardziej mi sie podoba, ale 13 tez ma swoj urok.
15 - bardzo fajne, takie bardzo czmielkowe (https://forum.olympusclub.pl/members/5764-czmielek) (link) (https://forum.olympusclub.pl/threads/86837-Powr%C3%B3t-w-oparach-emulsji-srebrowej-czmielek)
15 super. A może zdradzisz, jak uzyskałaś taki efekt?
Bardzo mi się spodobały 11 i 12, no i 15 rzeczywiscie super.
Trzynastka mi się skojarzyła z wycieczką Koła Gospodyń Wiejskich nad rzekę :wink:
Czternastka fajna tylko szkoda, że ta postać to fotograf, a nie jakiś osobnik(czka) "spoza branży" :)
CzaRmaX , Planistigmat, Jan_S, Realnasty, Seba, Ravbog - dziękuję za odwiedziny i za tyle miłych słów.
14 fajna ale 15 najfajniejsza i obróbka też miła MZ - taka jakaś nostalgiczna, musiałem oglądając ją zużyć całe opakowanie chusteczek :wink::wink:
Tak, z ostatniej wrzutki 15 najbardziej mi sie podoba, ale 13 tez ma swoj urok.
15 - bardzo fajne, takie bardzo czmielkowe (https://forum.olympusclub.pl/members/5764-czmielek)(link) (https://forum.olympusclub.pl/threads/86837-Powrót-w-oparach-emulsji-srebrowej-czmielek)
15 super. A może zdradzisz, jak uzyskałaś taki efekt?
Bardzo mi się spodobały 11 i 12, no i 15 rzeczywiscie super.
Jak widzę 15-tka najbardziej Wam się podoba. Oczywiście odpowiem na pytanie Realnasty :)
Dawno, dawno temu (2005 r.), za siedmioma górami, za siedmioma lasami (Austria, a konkretnie okolice Irdning), w późnych czasach fotografii analogowej, a w początkach fotografii cyfrowej, dysponowałam skromnym aparatem Minolta Dynax 505si i m.in. obiektywem tele M100-300 APO D. Jednym słowem: aparat małoobrazkowy, jakby to dzisiaj powiedzieć – pełna klatka ;)
Warunki, jakie wtedy panowały, były następujące: piękny jesienny poranek w alpejskiej dolinie Ens, wolna chwila przed pójściem do pracy, tworzące się mgły, ja na przeciwległej górce w stosunku do tego obrazu i wtedy… nacisnęłam spust migawki.
Materiał światłoczuły, to o ile mnie pamięć nie myli, było to jakieś proste Fuji 200, dostępne w każdym sklepie. Wywołaniem oraz skanem negatywu zajął się miejscowy Drogerie Markt (DM). Zeskanowany materiał (JPG) posłużył do dalszej obróbki w Fotoszkapie po powrocie do kraju. Zdjęcie oryginalnie było większe i prawie bez kolorów (jakieś zielenie i brązy przechodzące w czernie). Ponieważ było to jakiś czas temu, więc wielce przypuszczam, że moja obróbka polegała na wykadrowaniu, ustaleniu wielkości zdjęcia, konwersji do cz-b, suwanie na masce – Poziomy, chyba nawet specjalnie jakoś nie wyostrzałam. I niestety na tym kończy się moja pamięć. Mam nadzieję, że mój opis będzie pomocny.
Janie_S, dziękuję Ci za podpowiedź i link do świetnego wątku z analogowymi zdjęciami Czmielka :)
Spodobała mi się 11. z wcześniej pokazanych, natomiast z ostatnich 15. super to uchwyciłaś.
tak jest 15 faktycznie ma w sobei klimat - który czytając opis powstania uwydatnił się jeszcze bardziej :)
fajne :)
a wątek czmielka równie mocno polecam :)
Dziękuję za odwiedziny, Muminku i Gulaszowo :)
Oto kolejne zdjęcia.
16.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/07/patyczki_EST-1.jpg
źródło (http://i17.photobucket.com/albums/b100/EwaStrzelec/patyczki_EST.jpg)
17.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/07/ptok_EST-1.jpg
źródło (http://i17.photobucket.com/albums/b100/EwaStrzelec/ptok_EST.jpg)
Zdjęcie zrobione w wolierze.
Piekny ptak (to chyba orzel, nie? ;) ) ... troche ten cien na nim przeszkadza, chyba od jakiegos krzeczka... ale nie bede sie czepial bo i tak zdjecie jest super :)
Piekny ptak (to chyba orzel, nie? ;) ) ... troche ten cien na nim przeszkadza, chyba od jakiegos krzeczka... ale nie bede sie czepial bo i tak zdjecie jest super :)
Witam Cię, Ssonic :)
Zdjęcie ptaka było robione w wolierze. Stąd ten niezbyt ładny cień. Jeżeli jest ktoś w stanie określić gatunek, to będę wdzięczna.
ktoś w stanie określić gatunek
Na moje oko to Kania ruda Milvus milvus.
Podoba mi się ten zakrzywiony dziób a że ma cień no to cóż tak życie kadr potraktowało (na ucho powiedziałbym Ci co zrobić z tym ptakiem aby nikt cienia się nie czepiał ale to może na 11.11 w święto narodowe):) a co do 16 to na prawdę brakuje mi sztachet u dołu :)
Zdjęcie 17 jest rewelacyjne. Wzrok ptaszora genialny.
Ronin75, CzaRmaX i Kolba - dziękuję za odwiedziny i Wasze opinie.
Na moje oko to Kania ruda Milvus milvus.
Dziękuję. Masz dobre oko :)
Podoba mi się ten zakrzywiony dziób a że ma cień no to cóż tak życie kadr potraktowało (na ucho powiedziałbym Ci co zrobić z tym ptakiem aby nikt cienia się nie czepiał ale to może na 11.11 w święto narodowe):grin: a co do 16 to na prawdę brakuje mi sztachet u dołu :grin:
Elektronicznym odpowiednikiem ucha jest PW, więc czekam na sugestie :mrgreen:
Elektronicznym odpowiednikiem ucha jest PW, więc czekam na sugestie :mrgreen:
Pokażę Ci co możesz zrobić ze swoim orzełkiem na podstawie tego co teraz na szybko zmontowałem. A z drugiej strony mamy jutro okrągłą rocznice Powstania Warszawskiego więc pozwolę sobie to pokazać u Ciebie wątku :)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=125524&d=1406835560
Pokażę Ci co możesz zrobić ze swoim orzełkiem na podstawie tego co teraz na szybko zmontowałem. A z drugiej strony mamy jutro okrągłą rocznice Powstania Warszawskiego więc pozwolę sobie to pokazać u Ciebie wątku :)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=125524&d=1406835560
Godz.17.00 Bacznosc.
Pokazałeś kawał dobrej grafiki. Szkoda tylko, że orzeł to bielik amerykański (Haliaeetus leucocephalus) :-P
Kania ruda też się nie bardzo do tego nadaje :wink:
Godz.17.00 Bacznosc.
Się wie.
Planistigmat
1.08.14, 17:27
Bo to mial byc symbol przyjazni polsko-amerykanskiej, tylko nie wszyscy sie zorientowali. ;-)
Dzięki, Planistigmat, za wizytę :)
I kolejne moje zdjęcia...
18.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/08/trawki_EST-1.jpg
źródło (http://i17.photobucket.com/albums/b100/EwaStrzelec/trawki_EST.jpg)
A dla ochłodzenia, coś z Kieleckiej Szkoły Krajobrazu z użyciem kwadrychromii:
19.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/08/KSK_EST-1.jpg
źródło (http://i17.photobucket.com/albums/b100/EwaStrzelec/KSK_EST.jpg)
18-to ja lubię. Niby nic, acieszy oko. A to za sprawą ciepłych barw zapewne.
19-super. W tym zestawieniu wygląda bardzo atrakcyjnie :-)
Jeśli chodzi o Orła Bielika, to zawsze ten nasz nie orzeł był dla mnie orłem. I tak na prawdę jaki ptak jest naszym godłem pozostaje w sferze donysłów.
Fazi75, Kolba - dziękuję za odwiedziny. Miło mi, że 19. przypadła Wam do gustu.
18 bardzo fajnie wyszło bo nietypowo więc jest git a 19 też fajnie ale takie widoki są trochę oblatane jak zachody słońca :)
Kielecczyzna bardzo przyjemna dla oka, zwłaszcza w te upały :)
Jeśli chodzi o Orła Bielika, to zawsze ten nasz nie orzeł był dla mnie orłem. Ta jest!
I tak na prawdę jaki ptak jest naszym godłem pozostaje w sferze donysłów.
Doszukiwanie się czy to Bielik czy orzeł to "odkrycia Amerykańskich Naukowców, którzy odkryli że ludzie uwierzą we wszystko co odkryją Amerykańscy Naukowcy"
I kolejne moje zdjęcia...
18.
19.
19. fantazja!
... takie widoki są trochę oblatane jak zachody słońca :)Nie każdemu żona pozwala bawić się klamerkami :-P
Nie każdemu żona pozwala bawić się klamerkami :-P
Jej klamerka - jej sprawa. Jego spinacz - jego problem.:mrgreen:
CzaRmaXie, Bufetowo, Saborze, Helmucie - dziękuję za odwiedziny i komentarze.
Nie każdemu żona pozwala bawić się klamerkami:)
Jej klamerka - jej sprawa. Jego spinacz - jego problem.:)
To ja może pożyczę resoraka i coś zmontuję :lol:
CzaRmaXie, Bufetowo, Saboorze, Helmucie - dziękuję za odwiedziny i komentarze.
Działaj! :grin:
barmichal76
5.08.14, 12:29
19....
Świtna jest 19-tka. Idealna perspektywa dla takiego kadru. Tylko kwadry..-co? :shock:
Pozdr
Witaj Barmichal76 :)
Tylko kwadry..-co? :shock:
Taka bichromia, tylko na cztery kolory. W tym przypadku czarny oraz trzy odcienie szarości. Biały - gratis.
Nie każdemu żona pozwala bawić się klamerkami :-P
Od klamerek to jest chyba inny wątek :-P :)
Dawaj, dawaj bo brak konkurencji rodzi stagnację, nudę, samozadowolenie i zanik kreatywności do ZERA a tak będzie co podpatrzeć albo co krytykować :)
Wracając do 18 i 19 to umieszczając je koło siebie 19'stka miałaby pełno ocen ach i och bo jest do czego porównywać a z kolei 18'stka miałaby o wiele więcej wyświetleń bo zwraca uwagę (wyrywa oko) :), chociaż ocen i wpisów mniej bo nie wiadomo do czego to porównać i czy czasami się nie wygłupię dając komentarz lub na zasadzie poczekam na innych hihi :). Sama musisz wybierać i decydować co bardziej lubisz albo robić jedno i drugie :). Lubię Twoje kadry ale najbardziej właśnie te nietypowe bo zawsze daje to coś nowego, chociażby mnie :)
Dawaj, dawaj bo brak konkurencji rodzi stagnację, nudę, samozadowolenie i zanik kreatywności do ZERA a tak będzie co podpatrzeć albo co krytykować :-P
Jak skończę kompletować sprzęt mini-studyjny, to mam nadzieję, że doścignę MISTRZA :)
Wracając do 18 i 19 to umieszczając je koło siebie 19'stka miałaby pełno ocen ach i och bo jest do czego porównywać a z kolei 18'stka miałaby o wiele więcej wyświetleń bo zwraca uwagę (wyrywa oko) :-P, chociaż ocen i wpisów mniej bo nie wiadomo do czego to porównać i czy czasami się nie wygłupię dając komentarz lub na zasadzie poczekam na innych hihi :-P. Sama musisz wybierać i decydować co bardziej lubisz albo robić jedno i drugie :-P. Lubię Twoje kadry ale najbardziej właśnie te nietypowe bo zawsze daje to coś nowego, chociażby mnie :-P
Bardzo Ci dziękuję za docenienie moich skromnych wysiłków. :oops:
W porcie, w Aberystwyth:
126075
Cześć! Do wcześniejszej dyskusji się odwołam jako początkujący. Wg mnie zdjęcia co do kt. mam wątpliwości raczej pasują do wątku 'zdjęcia początkujących', natomiast te gdzie byłbym przekonany, że są OK i nadają się do prezentacji dawałbym w dziale 'ocena'. I znów IMHO to co u Ciebie widzę to z jednej strony klasyfikuje się do - jak to interlokutorzy wskazywali - krytyki, a z drugiej do sugestii jak to lepiej ująć.
I w ten deseń zdjęcie z portu w Aberystwyth zaklasyfikowałbym do 'początkujących', czyli do zapytania o sugestie dotyczących poprawy zdjęcia. Wg mnie kadrowo jest ok, ale postać z lewej strony za odciąga uwagę ze względu na intensywniejszy kolor torby i samej postaci od latarni morskiej (bledsze, mniej kontrastowe barwy). Chyba że... taki efekt chciałaś uzyskać, tylko że struktura obrazu nie sugeruje tego.
PS. Niech ktoś to przeczyta czy to co napisałem ma sens ;) Niekiedy obrazy/zdjęcia zdarza mi się interpretować poszukując przekazu. I wtedy dostaję łomot od impresjonistów :)
W porcie, w Aberystwyth:
Brakuje pazura a z drugiej strony kobita zbyt agresywna do pastelowej sielanki.
W moje ocenie bez kobity zdjęcie byłoby dużo lepsze. Jak zauważył Saboor kobieta za agresywna do pozostałego zdjęcia. Ja bym kobiet przegonił na czas zdjęcia (kulturalnie oczywiście).
Ja sama nie wiem, czy postać mi pasuje, natomiast należałoby usunąć aberrację, bo ma błękitną obwódkę.
Sklonuj latarnię morską ;) ciekaw jestem efektu.
... postać z lewej strony za odciąga uwagę ...
... bez kobity zdjęcie byłoby dużo lepsze.
To może krakowskim targiem:
126142
helmuth potrafi :)
Wygląda jak zjawa :) Wakacje z duchami :D
Careme, Saboor, Kolba, Realnasty, Helmuth – dziękuje za wizytę i Wasze opinie.
Szczególne podziękowania składam Helmuthowi za wkład pracy i czasu. Czy mogę Cię prosić o tutorial jak zrobić takiego ducha?
Pozwolę sobie zamieścić zdjęcie bez postaci ludzkiej, gdyż i takowe popełniłam w owym czasie.
W dwóch wersjach, bo nie mogłam się zdecydować.
21.
126192
22.
126193
21.
22.
Mnie na przykład podoba się wersja kolor :)
a mnie C-B - tylko ta nieszczęsna barierka....
Planistigmat
8.08.14, 21:48
Kobietę Ewa wrzuciła do morza, to niewybaczalne żeby włazić komuś w kadr niepasując zupełnie do sceny i odciągać sobą uwagę od głównego motywu. Barierki wyrwać się nie dało. ;)
Ech, żarty jakieś się mnie trzymają. A tak na poważnie to wersja w kolorze i bez kobiety najbardziej mi się podoba, ale czuję że czegoś mi tam brakuje.
No i pogoniłeś kobietę i fota dużo lepsza. Mnie najbardziej pasuje wersja czarno-biała.
Czy mogę Cię prosić o tutorial jak zrobić takiego ducha?Używam Gimpa, więc jeśli używasz innego programu (musi mieć możliwość pracy na warstwach), powinno wystarczyć ogólny ops kolejnych czynności.
Więc jak? Ogólnie, czy szczegółowo, krok po kroku?
Używam Gimpa, więc jeśli używasz innego programu (musi mieć możliwość pracy na warstwach), powinno wystarczyć ogólny ops kolejnych czynności.
Więc jak? Ogólnie, czy szczegółowo, krok po kroku?
Używam PS, Gimpa nie znam, więc wybór metody oddaję Tobie.
OK. Przygotuję dokładnego tutka dla Gimpa i wkleję go do odpowiedniego wątku. Może Gimpiarze skorzystają "na żywca" ale PSiarze (jak będą chcieli skorzystać) będą musieli znaleźć odpowiednie narzędzia w PS-ie.
Bardziej naturalne - kolor.
Bardziej kontrastowe - B&W.
Jak widać głosy podzielone, ale to wynika z tego co kto lubi :)
PS. Do kolejnego ujęcia przemaluj barierkę tak żeby współgrała z resztą i ewent. dodaj kobietę ;)
OK. Przygotuję dokładnego tutka dla Gimpa i wkleję go do odpowiedniego wątku. Może Gimpiarze skorzystają "na żywca" ale PSiarze (jak będą chcieli skorzystać) będą musieli znaleźć odpowiednie narzędzia w PS-ie.
Dziękuję, Helmucie, i czekam :)
PS. Do kolejnego ujęcia przemaluj barierkę tak żeby współgrała z resztą i ewent. dodaj kobietę ;)
Careme, moment, może jest coś tam jeszcze w szufladzie, takie jak piszesz ;)
Dziękuję, Helmucie, i czekam :)Jest tu: https://forum.olympusclub.pl/threads/72725-Jak-zrobi%C5%82am-%C5%82em-to-zdj%C4%99cie/page16?p=1115170&viewfull=1#post1115170
Pozwolę sobie zamieścić zdjęcie bez postaci ludzkiej, gdyż i takowe popełniłam w owym czasie.
W dwóch wersjach, bo nie mogłam się zdecydować.
Kolor po "zmurszeniu(postarzeniu)" mola
B&W bez winiety z ciemniejszą czerwienią.
Saborze, dziękuję za wskazówki. :)
Tymrazem dwa zdjęcia w czerni i bieli.
23.126534
Gdzieś nad Bałtykiem ////.////
24.126533
Mikołajki, Kościół ewanegelicko-augsburski
Zdecydowanie 24! :) Ładny kontrast, choć ta środkowa kolumna jakby ciut w prawo była umieszczona to jeszcze lepiej.
Saborze, dziękuję za wskazówki. :)
A prosz, proosz... :-D
24.
Mikołajki, Kościół ewanegelicko-augsburski
Między środkowym filarem a najbliższym jakiś dzyndzel psuje harmonię.
Poza tym fajne.
Mikołajki, Kościół ewanegelicko-augsburskiTo jest to :)
Careme, Saborze, Helmucie - dziękuję za odwiedziny i cenne wskazówki. :)