PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki statyw do pena? Velbon SHERPA 600R?

edisk
29.06.14, 23:44
Witam

Jestem posiadaczem E-P3, Szukam do niego statywu, zainteresował mnie Velbon Sherpa 600r z głowicą PH-157Q

Szczegółowe informacje:
Maksymalna wysokość: 170 cm
Minimalna wysokość: 29 cm
Wysokość po złożeniu: 63 cm
Waga: 2,15 kg
Maksymalny udźwig: 4 kg
Liczba sekcji nóg: 3
Średnica pierwszej sekcji nogi: 26 mm
Typ blokady nóg: klamry

Czy ktoś z was miał taki statyw i może coś o nim powiedzieć?
Dodam że w przyszłości zamierzam zmienić aparat na OM-D E-M10 ale to nic nie zmienia.

Mcarto
29.06.14, 23:57
To solidny starszy model Velbona, nigdy go nie miałem ale sporo osób z niego korzysta bo ma dobry stosunek ceny do jakości.
Nie wiem tylko czy do pena nie warto wybrać czegoś mniejszego i lżejszego.

edisk
30.06.14, 00:12
Masz może jakiś konkretny model na myśli?

Holek
30.06.14, 00:13
witaj,

użytkuję podobny - 750 z tą samą głowicą i obciążeniem - po przesiadce z plastiku - szok - stabilny a głowica chodzi bardzo płynnie i blokuje się na sztywno w miejscu gdzie chcesz ustawić... a nie jak te cholerne plastiki... :wink: - wsadziłem na niego na razie niecałe 1,5kg - nie mam zastrzeżeń a planuję więcej...
- możesz go ustawiać na nierównych powierzchniach z nogami pod różnym kątem;
- rozkłada się bardzo nisko;
- głowica działa płynnie i blokuje się pewnie w każdym położeniu;
- szybkozłączka trzyma się stabilnie na głowicy;

ponieważ nogi nie mają wewnętrznego wzmocnienia (takiego dynksa co nie pozwala im się rozjechać na boki) to jak mocno dociążysz to się powygina konstrukcja - i to jest wg mnie minus (ale inaczej nie zejdziesz do parteru - coś za coś) ale Twój sprzęt raczej nie nadwyręży tego statywu :wink:;

jeśli chodzi o jakość do ceny - polecam

pzdr
Hołek

edisk
30.06.14, 01:27
użytkuję podobny - 750 z tą samą głowicą i obciążeniem - po przesiadce z plastiku - szok - stabilny a głowica chodzi bardzo płynnie i blokuje się na sztywno w miejscu gdzie chcesz ustawić... a nie jak te cholerne plastiki... :wink:

Wiem doskonale o czym mówisz, użytkuje takiego "plastika" mam go już serdecznie dość, dlatego rozglądam się za czym solidnym, ale rozsądnym cenowo.

Pozdrawiam
edisk

apz
30.06.14, 01:34
O wiele za mocny ponad wymagania...
Wystarczy lżejszy, chyba, że korzystacie z dużych szkieł 4/3 lub dużych manuali analogowych.

cissic
30.06.14, 01:52
Mam i polecam. Z 4/3 doskonale sobie radzi, choć na dłuższych czasach przy wietrze czasem wydaje się być za lekki. Na Pena bedzie dobry ;)

edisk
30.06.14, 03:39
O wiele za mocny ponad wymagania...
Wystarczy lżejszy, chyba, że korzystacie z dużych szkieł 4/3 lub dużych manuali analogowych.

Tylko obiektywy M 4/3

Czyli może być lżejszy statyw? Może mógłbyś zaproponować jakiś model?
Szukam czegoś porządnego, bo mój tandetny statyw zaczął mnie bardzo irytować, to o czym pisał Holek...

DzejPi
30.06.14, 06:16
Mam ten statyw(używałem z zestawem ciężkiego Canona). Zostawiłem bo jego walory są nie do przecenienia. W zestawie z Pen-em (i innymi m4/3) ma jedyną "wadę", jest cięższy od zestawu Pena z obiektywami:wink:. Ale też gwarantuje to jego stabilność.

Mcarto
30.06.14, 10:58
Masz może jakiś konkretny model na myśli?
Poczytaj o statywach do bezluster - na pewno kilka modeli będzie się powtarzać. Nie wiem do czego będziesz używał statywu, w codziennych sytuacjach mniejszy statyw będzie lepszym rozwiązaniem ale sama waga i stabilność Sherpy czasami może być b.przydatna.
Mam dwa statywy - w domu i w plenerze lepiej mi się pracuje z cięższym ale w na wycieczki, spontaniczne wypady po mieście wole zabierać mniejszy.

idako
30.06.14, 11:09
Sherpa 600 jest świetny, ale wg. mnie to statyw na wyrost. Przy bardzo lekkim aparacie, i obiektywach będziesz miał stosunkowo ciężki statyw.
Przy obecnym wyborze można pokusić się o coś lżejszego. A jak kupisz statyw z haczykiem u dołu (żeby móc go dociążyć), to i wiatr niestraszny.

maver1ck
30.06.14, 12:17
Strasznie ciężkie te statywy proponujecie.

Polecam:
- Sirui T025 (jak drożej bo carbon - ten mam)
- Sirui T005 (jak taniej bo aluminium)
Wersje T025x i T005x są nowsze.

Alternatywnie to wydaje się sensowne jako kopia:
http://www.optyczne.pl/6894-news-Statywy_Triopo_G130_i_M130.html

wyszomir
30.06.14, 12:43
Statyw należy dobierać nie tylko do aparatu, ale i posiadanych obiektywów. Generalnie im dłuższa ogniskowa tym solidniejszy statyw jest wymagany - zarówno ze względu na ciężar obiektywu jak i ze względu na węższy kąt widzenia (im węższy kąt widzenia tym większe jest poruszenie w wyniku takiej samej zmiany pochylenia osi optycznej obiektywu wskutek drgań). Uwzględnienie obiektywu jest szczególnie ważne, gdy korpus jest tak lekki jak Pen - długi obiektyw będzie przecież znacznie cięższy od korpusu. Jeśli planujesz tylko używanie obiektywów lekkich i niezbyt długich ten Velbon powinien nawet z zapasem wystarczyć, przy ogniskowych powyżej 200mm zastanawiałbym sie, czy nie pomyśleć jednak o czymś solidniejszym - szczególnie, jeśli maja to być jasne, ciężkie obiektywy.

apz
30.06.14, 12:49
Tylko obiektywy M 4/3

Czyli może być lżejszy statyw? Może mógłbyś zaproponować jakiś model?
Szukam czegoś porządnego, bo mój tandetny statyw zaczął mnie bardzo irytować, to o czym pisał Holek...

Mam sirui T025, trochę słabą ma głowiczkę , ale jest leciutki i dobrze składany.

Do dużych szkieł mam Sherpę 600 i Manfrotto prob 055

edisk
30.06.14, 14:13
To poszukam jednak czegoś lżejszego, na wycieczki piesze i spacery będzie praktyczniejszy.

E-M10 nad którym się zastanawiam też jest lekki nawet z 12-40 2.8

WoRaS
30.06.14, 14:19
Witam

Jestem posiadaczem E-P3, Szukam do niego statywu

Body to nie wszystko, dużo zależy od tego jakie szkła będziesz używał. Generalnie, im dłuższa ogniskowa, tym stabilniejszy statyw jest wymagany. To samo jesli chodzi o czas naświetlania. "Stabilniejszy" niestety wiąże się bardzo często z "droższy" lub/i "cięższy".

Jeśli chcesz robić np. zdjęcia nocnych krajobrazów potrzebujesz czegoś naprawdę solidnego, jeśli natomiast potrzebujesz czegoś, żeby robić głównie zdjęcia sobie z rodziną np. na wycieczce, wtedy nie jest to tak istotne.

Inna kwestia to noszenie statywu - ten Velbon to ponad 2kg - jeśli zamierzasz to nosić ze sobą podczas np. wspinaczki lub długich wycieczek po górach, to nie wróżę temu sukcesu.

Ja używam statywu węglowego Triopo GX-1027 i głowicy Sirui C-10X i po kilku latach jestem bardzo zadowolony - użytkowałem go kiedyś z Pentaxem K-5 i Pentaxem 17-70 i był bardzo stabilny (teraz z E-M5 jest jeszcze lepiej).

Zalety:
- 3 sekcje (im więcej sekcji tym mniej stabliny statyw, dlatego omijam cztero- i pięcio-sekcyjne statywy)
- cena (chyba najtańszy statyw węglowy)
- hak na kolumnie centralnej, na którym wieszam plecak, co stabilizuje dodatkowo statyw
- waga (razem z głowicą to ok. 1kg)
- szybkie rozkładanie nóg (system "zakrętek", a nie zatrzasków)
- zaletą głowicy jest malutka szybkozłączka, która nie wystaje poza obrys aparatu

Wady:
Nie za bardzo lubię sposób mocowania aparatu ze szybkozłączką do głowicy - wymaga to zakręcenia śruby - ja bym wolał w tym przypadku zatrzask.

Uwaga na koniec: używam go do robienia zdjęć w kiepskich warunkach oświetleniowych gdzie nawet 5-osiowa stabilizacja już nie wyrabia (np. tuż przed świtem), do panoram i do robienia "selfies" :-)

apz
30.06.14, 14:28
...Uwaga na koniec: używam go do robienia zdjęć w kiepskich warunkach oświetleniowych gdzie nawet 5-osiowa stabilizacja już nie wyrabia (np. tuż przed świtem), do panoram i do robienia "selfies" :-)

Zgadzam się całkowicie - solidny statyw lub inna podpora i koniecznie zwalnianie migawki wężykiem, o ile ma wyjść z tych starań nie porozmazywane zdjęcie.
I taka skromna uwaga - w plenerze , w czasie wiatru z długim szkłem (np ZD 50-200 m-ZD 75-300, Lumix 100-300) statyw musi być być naprawdę solidny i obciążony.
Gdy jadę na zdjęcia samochodem i nie zamierzam wędrować, zabieram najsolidniejszy.

tymczasowy_
30.06.14, 14:49
To solidny starszy model Velbona, nigdy go nie miałem ale sporo osób z niego korzysta bo ma dobry stosunek ceny do jakości.
Nie wiem tylko czy do pena nie warto wybrać czegoś mniejszego i lżejszego.Zazwyczaj te mniejsze i lżejsze mają jedną "wadę" - są niższe np. 120 - 140cm. Co prawda można kombinować z odchylaniem LCD, ale z wizjerem już nie pokombinujesz, a dłuższa praca w "kucki" czy ze zgiętym karkiem nie jest wygodna...
Tak więc czasami "długość" (wysokość) gra rolę :wink:

PS
Wężyk można "zastąpić" samowyzwalaczem z nastawą 2 lub 10 sekund ...

PPS
Przy dużym szkle, rolę zaczyna odgrywać solidna głowica, może nawet większą niż solidność statywu, gdyż nawet rachityczny statyw dociśnięty np. ZD35-100mm staje się jakby bardziej stabilny :wink: nawet worka z kamieniami nie trzeba wieszać na haczyku ...

edisk
30.06.14, 15:19
Body to nie wszystko, dużo zależy od tego jakie szkła będziesz używał. Generalnie, im dłuższa ogniskowa, tym stabilniejszy statyw jest wymagany. To samo jesli chodzi o czas naświetlania. "Stabilniejszy" niestety wiąże się bardzo często z "droższy" lub/i "cięższy".

Jeśli chcesz robić np. zdjęcia nocnych krajobrazów potrzebujesz czegoś naprawdę solidnego, jeśli natomiast potrzebujesz czegoś, żeby robić głównie zdjęcia sobie z rodziną np. na wycieczce, wtedy nie jest to tak istotne.

Inna kwestia to noszenie statywu - ten Velbon to ponad 2kg - jeśli zamierzasz to nosić ze sobą podczas np. wspinaczki lub długich wycieczek po górach, to nie wróżę temu sukcesu.

Statyw ma służyć do zdjęć nocnych, zdjęć burzy. Do zdjęć rodzinnych używam małego stołowego statywu, taki niezbyt stabilny "pajączek", ale to zazwyczaj w dzień przy krótkich czasach.
Na trekking jakiś kieszonkowy statyw, bo trzeba jeszcze dziecko nosić w nosidełku:)

---------- Post dodany o 15:19 ---------- Poprzedni post był o 15:14 ----------

Wężyk zamówiłem, ale do tej pory używałem samowyzwalacza albo opcji Anti-Shock

Mam 190 cm wzrostu, więc chciałbym wysoki statyw, to jednak komfort pracy.

Chyba zdecyduje się na tego sherpa 600 + na wycieczki coś "kieszonkowego"

WoRaS
30.06.14, 15:27
Statyw ma służyć do zdjęć nocnych, zdjęć burzy. Do zdjęć rodzinnych używam małego stołowego statywu, taki niezbyt stabilny "pajączek", ale to zazwyczaj w dzień przy krótkich czasach

No to chyba jlepiej sprawdzi się coś "solidnego" i "ciężkiego".

Na trekking jakiś kieszonkowy statyw, bo trzeba jeszcze dziecko nosić w nosidełku:smile:

Oooo, to tak jak ja :-)

edisk
30.06.14, 17:22
No to chyba jlepiej sprawdzi się coś "solidnego" i "ciężkiego".

Oooo, to tak jak ja :-)

Więc sherpa w góry odpada i tak, ale jak gdzieś autem jadę może być, przynajmniej to wysoki statyw.

Nie lubię robić zakupów bo to ciągle dylemat czy dobry sprzęt wybiorę.

cissic
30.06.14, 17:53
Więc sherpa w góry odpada i tak, ale jak gdzieś autem jadę może być, przynajmniej to wysoki statyw

W góry to każdy statyw zasadniczo odpada bo to dodatkowe ciężary. Sherpa jest kompaktowy, ale nawet w lekkie góry go nie biorę. Szkoda mi prądu i zdrowia. Mam i tak sporo na grzbiecie a kilometrów jest zawsze sporo. Wszystko walę z ręki lub używam najmocniejszego gorillapoda bo waży nic a zawsze uda mi się go jakoś postawić i zrobić coś na dłuższym czasie ;)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://joby.com/img/gp/gpfamily-cams.jpg)

WoRaS
30.06.14, 18:09
W góry to każdy statyw zasadniczo odpada bo to dodatkowe ciężary. Sherpa jest kompaktowy, ale nawet w lekkie góry go nie biorę. Szkoda mi prądu i zdrowia. Mam i tak sporo na grzbiecie a kilometrów jest zawsze sporo. Wszystko walę z ręki lub używam najmocniejszego gorillapoda bo waży nic a zawsze uda mi się go jakoś postawić i zrobić coś na dłuższym czasie ;)

Jeśli chodzi o GorillaPod to radzę przed zakupem potestować gdzieś to urządzenie. Mimo swoich zalet (np. można wnieść w miejsca gdzie "normalnego" statywu często nie wolno, jak np. do jaskiń) mnie nie przypadło do gustu (uważam, że prawdziwego statywu nie zastąpi).

Używałem modelu SLR-ZOOM i ciężko było mi to ustawić tak jak chciałem. Ale wykonane był solidnie.

edisk
30.06.14, 18:12
Dziękuję za wszystkie porady.

---------- Post dodany o 18:12 ---------- Poprzedni post był o 18:10 ----------

zamiast GorillaPod myślałem nad małym statywem stołowym, taki mini statyw.

Bodzip
30.06.14, 18:32
Miałem w planie Sirui, bo dużo po górach łażę, a statyw lekki jest i wytrzymały. Ale karbonowego w Polsce nie ma, więc kupiłem sobie takie coś.
https://forum.olympusclub.pl/threads/10583-Co-sobie-kupili%C5%9Bcie-ostatnio?p=1095420&viewfull=1#post1095420
Jeszcze szczękę zbieram z ziemi.

maver1ck
30.06.14, 18:40
To jak mówiłem. Jak lekki to:
http://www.fotoaparaciki.pl/pl/p/Statyw-Triopo-G130-glowica-KK-0S/8273

edisk
30.06.14, 18:53
właśnie lekkie są niższe, droższe więc chyba zostanę przy tym Velbon sherpa, cena atrakcyjna, jest wysoki, bardzo stabilny.

maver1ck
30.06.14, 19:36
właśnie lekkie są niższe, droższe więc chyba zostanę przy tym Velbon sherpa, cena atrakcyjna, jest wysoki, bardzo stabilny.

I waży na tyle dużo, że nie będzie chciało Ci się go nosić. Przerabiałem to.

cissic
30.06.14, 19:43
I waży na tyle dużo, że nie będzie chciało Ci się go nosić. Przerabiałem to.

Miałem tak samo. Statyw w górach to dramat :)

nightelf
30.06.14, 19:48
Ja w górach noszę Sirui i nie jest źle, bo to tylko 1kg :)
Jednak Manfrotto 055 nie chciałoby mi się targać.

cissic
30.06.14, 19:49
Jeśli chodzi o GorillaPod to radzę przed zakupem potestować gdzieś to urządzenie. Mimo swoich zalet (np. można wnieść w miejsca gdzie "normalnego" statywu często nie wolno, jak np. do jaskiń) mnie nie przypadło do gustu (uważam, że prawdziwego statywu nie zastąpi).

Używałem modelu SLR-ZOOM i ciężko było mi to ustawić tak jak chciałem. Ale wykonane był solidnie.

To oczywista oczywistość, żeby sprawdzić. Nigdy jednak nie spotkałem z sytuacją żeby mnie ludzie nie chcieli wpuszczać gdzieś z racji posiadania "poda". Do kompletu kupiłem taką poziomicę i nigdy nie miałem problemu z ustawieniem tego ustrojstwa ;)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/06/poziomica_3D_04-2.jpg
źródło (http://www.e-trade.com.pl/aukcje/poziomica_3D_04.jpg)

idako
30.06.14, 21:20
Poza wagą statywu, warto jeszcze zwrócić uwagę na sposób ułożenia nóg po złożeniu.
Bardzo wygodne są statywy, których nogi można ułożyć w jednej linii, np:

http://foto-tip.pl/pl/sirui-statyw-s-2204-n.html

i tańsza alternatywa

http://fotozakupy.pl/benro-a0190t-traveler-flat/31674s

Mcarto
30.06.14, 21:51
Dziękuję za wszystkie porady.

---------- Post dodany o 18:12 ---------- Poprzedni post był o 18:10 ----------

zamiast GorillaPod myślałem nad małym statywem stołowym, taki mini statyw.
Te Gorille są ciekawe - sam mam podróbkę którą dostałem w salonie Sigmy i czasem jej używam. Utrzymuje bez problemu GX1 ze stałką a waży prawie nic.

cissic
30.06.14, 22:55
Te Gorille są ciekawe - sam mam podróbkę którą dostałem w salonie Sigmy i czasem jej używam. Utrzymuje bez problemu GX1 ze stałką a waży prawie nic.

Zgadzam się w 100%. Idealne uzupełnienie plecaka ;)

alnico
30.06.14, 23:09
Podróbki to najlepiej sprawdzić przed zakupem, kiedyś jedną kupiłem w ciemno ale to była porażka. Po kilku użyciach występowały takie luzy, że strach było to używać. Pewnie zdarzają się lepsze i gorsze. Oryginał za to jest super, stawiałem na nim (SLR-Zoom) EOSAa 60 + elkę 24-105 i nie było problemu.
Z typowych statywów używam lekkich Sirui, w razie czego, gdy czasy nie są zbyt długie, z wiatrem radzi sobie stabilizacja w aparacie.

cissic
1.07.14, 00:39
Podróbki to najlepiej sprawdzić przed zakupem, kiedyś jedną kupiłem w ciemno ale to była porażka. Po kilku użyciach występowały takie luzy, że strach było to używać. Pewnie zdarzają się lepsze i gorsze. Oryginał za to jest super, stawiałem na nim (SLR-Zoom) EOSAa 60 + elkę 24-105 i nie było problemu.

Dokładnie. Mam oryginalnego poda już z 5 lat, zero luzów, super stan i spokojnie dźwiga E3+ZD75-300. Dla mnie rozwiązanie idealne ;)

Mcarto
1.07.14, 01:10
Z typowych statywów używam lekkich Sirui, w razie czego, gdy czasy nie są zbyt długie, z wiatrem radzi sobie stabilizacja w aparacie.
Moją podróbkę dostałem w prezencie - spisuje się całkiem nieźle ale lustra pewnie nie utrzyma.

DzejPi
1.07.14, 06:33
Miałem w planie Sirui, bo dużo po górach łażę, a statyw lekki jest i wytrzymały. Ale karbonowego w Polsce nie ma, więc kupiłem sobie takie coś.
https://forum.olympusclub.pl/threads/10583-Co-sobie-kupiliście-ostatnio?p=1095420&viewfull=1#post1095420
Jeszcze szczękę zbieram z ziemi.
Ale jak podsumujesz statyw z głowicą
to:
Waga podobna do Sherpy 600R a cena 3 x wyższa.

edisk
2.07.14, 00:17
Ale jak podsumujesz statyw z głowicą
to:
Waga podobna do Sherpy 600R a cena 3 x wyższa.

Pod wzgledem cenowyn to jednak sherpa wypada najkorzystniej. Bardzo dobry stosunek ceny do jakości.

Pozdrawiam

Olo73
3.07.14, 19:17
Mam tą sherpę 600r to stabilny wysoki statyw, z czasów kiedy jeszcze używałem pentaxa, bez trudu utrzymywałą zestaw samsung gx 20 + tamron 70-200 2.8, ale jak przesiadłem się na mikro to kupiłem coś takiego . http://fotonia.eu/kurier-gratis-hama-4214-traveller-compact-pro-statyw-o_976.html i do mikro starcza bez problemu a jest mały i dość lekki po złożeniu. A do kieszeni coś takiego http://www.saturn.pl/statyw-slik-mini-pro-dq,id-150723?gclid=CjkKEQjw_tOdBRDv9tuvl7eAtNEBEiQA9Qm5I jZGC-jM5zYPZiDboyIXX5H98g03ltjZi3jKrjITjXrw_wcB zaskakująco solidny jak na te małe rozmiary.

wyszomir
3.07.14, 19:45
A do kieszeni coś takiego http://www.saturn.pl/statyw-slik-mini-pro-dq,id-150723?gclid=CjkKEQjw_tOdBRDv9tuvl7eAtNEBEiQA9Qm5I jZGC-jM5zYPZiDboyIXX5H98g03ltjZi3jKrjITjXrw_wcB zaskakująco solidny jak na te małe rozmiary.

Ten Slik jest solidny, ale niestety ma też swoją słabą stronę - szybkozłączkę w głowicy. Po pierwsze - trzeba ją strasznie silnie dokręcać do aparatu by się nie kręciła w kółko (czasem aż się boję by gwintu nie uszkodzić), po drugie - miejsce gdzie szybkozłączka jest blokowana dźwignią głowicy dość łatwo się wyciera i powstają luzy. U mnie pierwsza taka glowica wytrzymała ok. 2 lat, teraz mam drugą (wymieniałem komplet - głowicę wraz z szybkozłączką - sama szybkozłączka kosztuje niewiele mniej niż głowica a nie byłem pewien, czy wyciera sie tylko szybkozłączka, czy również i dźwignia mocująca) i po półtora roku też juz widzę, ze niedługo będę musiał znów wymienić.

edisk
5.07.14, 23:02
ale jak przesiadłem się na mikro to kupiłem coś takiego . http://fotonia.eu/kurier-gratis-hama-4214-traveller-compact-pro-statyw-o_976.html i do mikro starcza bez problemu a jest mały i dość lekki po złożeniu.

Bardzo ciekawa propozycja, byłem już bardzo zdecydowany na sherpe bo inne alternatywy miały wysoką cenę, a na hobby nie chce wydawać dużo, ale "porządny" statyw potrzebny bo mam taki "fomei" Jego stabilność można poprawić, dociążając go, najgorsze ustawienie aparatu, ustawiam pionowo i zawsze jest pod skosem, zresztą w poziomie jest identycznie.

Mcarto
6.07.14, 01:16
Bardzo ciekawa propozycja, byłem już bardzo zdecydowany na sherpe bo inne alternatywy miały wysoką cenę, a na hobby nie chce wydawać dużo, ale "porządny" statyw potrzebny bo mam taki "fomei" Jego stabilność można poprawić, dociążając go, najgorsze ustawienie aparatu, ustawiam pionowo i zawsze jest pod skosem, zresztą w poziomie jest identycznie.
Hama nie jest dobrą firmą, produkują dużo i tanio.

DzejPi
6.07.14, 08:35
http://www.saturn.pl/statyw-slik-min...jKrjITjXrw_wcB (http://www.saturn.pl/statyw-slik-mini-pro-dq,id-150723?gclid=CjkKEQjw_tOdBRDv9tuvl7eAtNEBEiQA9Qm5I jZGC-jM5zYPZiDboyIXX5H98g03ltjZi3jKrjITjXrw_wcB)
Mam prawie taki sam kieszonkowy. jak ten tylko "Fomei" za 30 złotych!! (z pokrowcem). Jest o tyle lepszy, że ma głowicę 3 D z poziomicą i szybkozłączki nie trzeba w żadnym wypadku dokręcać. Pozwoliłem sobie nawet zmodernizować to to jeszcze i po wyjęciu środkowego elementu z głowiczką wkładam w trójnóg monopod i mam wyższy "ministatyw" do Pen-a lub lampy błyskowej.

edisk
7.07.14, 00:17

Racja, ale czy to oznacza że nie mogą mieć "dobrych" produktów?
Oczywiście chodzi o stosunek ceny do jakości. Bo gdy np. zastanawiamy się nad statywem za jakieś 350 zł, proponowanie dwa razy droższych jest trochę bez sensu.

Mcarto
7.07.14, 01:56
Racja, ale czy to oznacza że nie mogą mieć "dobrych" produktów?
Oczywiście chodzi o stosunek ceny do jakości. Bo gdy np. zastanawiamy się nad statywem za jakieś 350 zł, proponowanie dwa razy droższych jest trochę bez sensu.
Rób jak chcesz Sherpa jest sprawdzonym produktem a Hama do tej pory kojarzy mi się z tandetą.

edisk
7.07.14, 03:05
Rób jak chcesz Sherpa jest sprawdzonym produktem a Hama do tej pory kojarzy mi się z tandetą.

Dziękuję za cenną opinie.

wyszomir
8.07.14, 20:19

Z tego co wiem, Hama nic sama nie produkuje a tylko zamawia u innych firm produkty ze swoim znakiem firmowym. I z jakością ich bywa bardzo różnie - niektóre są bardzo OK, inne to tandeta.

Mcarto
8.07.14, 21:55
Z tego co wiem, Hama nic sama nie produkuje a tylko zamawia u innych firm produkty ze swoim znakiem firmowym. I z jakością ich bywa bardzo różnie - niektóre są bardzo OK, inne to tandeta.
Dobry statyw musi trochę kosztować: materiały, elementy, każda śrubka dobrej jakości - to wszystko ma swoją cenę. Nie mówię, że taka Hama nie sprawdzi się ale osobiście bałbym się wydawać 200zł na Hamę, że nie wspomnę o serwisie i ew. problemach z częściami w przyszłości.

strOOs
8.07.14, 22:40
Manfrotto 7322YSHB. Mam, polecam. Nie wiem jak z dostępnością dzisiaj, ale to śmieszny (na oko model), a działa pięknie.

Wycofany wg Cyfrowe.pl http://www.cyfrowe.pl/archiwum/aparaty/manfrotto-7322yshb-micro-statyw.html

Może jakiegoś bezpośredniego następcę poszukać?