Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 50mm 1.4 EX - odłamany fragent obudowy

wodzio
29.06.14, 16:36
Witam!

Chwila nieuwagi i stało się. Uderzyłem obiektywem o stół i odpadł fragment obudowy. Oczywiście odłamany fragment plastiku przepadł. Znacie jakąś masę plastyczną, którą mógłbym uzupełnić brakujący fragment i nie miało by to negatywnego wpływu na optykę ? Serwis za wymianę obudowy zawołał 540zł.

122699

fret
29.06.14, 18:38
Nie znam się, nie kleiłem obiektywu, ale tak intuicyjnie to mało kleju, klej raczej na bazie żywicy, żadne superglu (opary sa agresywne, nie wiadomo z czym zareagują), wyrzeźbienie brakującej części z czarnego ABS i zalanie z zewnątrz czymś dwuskładnikowym.

opus5
29.06.14, 20:48
Widziałem ostatnio ten obiektyw na allegro. Kupiłeś, czy nie udało się sprzedać ? Estetycznie na pewno nie doprowadzisz tego do stanu "sprzed", ale jeśli chodzi o uszczelnienie, to niezły może okazać się silikon :)

pepe33
29.06.14, 21:44
niezły może okazać się silikon :)
Nigdy w życiu jest na bazie octu i zeżre elektronikę.

wodzio
29.06.14, 22:37
Zaryzykowałem i kupiłem. Cena adekwatna do stanu.
O estetykę mi nie chodzi. Najważniejsze żeby uszczelnić obiektyw nic przy tym nie uszkadzając.
Tylko nie mam pomysłu czym to wypełnić. W ostateczności oddam do serwisu.

A co sądzicie o wypełnieniu ubytku masą plastyczną POXILINA ??

opus5
30.06.14, 08:54
Nigdy w życiu jest na bazie octu i zeżre elektronikę.

Jak wiadomo, silikon (tutaj żeby w oczy aż tak bardzo nie raziło - czarny) jest po zastygnięciu w dalszym ciągu plastyczny. Jeśli ktoś się obawia, to można to przecież obrobić nożykiem, wypełnić ubytek i na kleju dwuskładnikowym skleić tak, że będzie cacy :) wystarczy trochę głową ruszyć żeby niczego nie uszkodzić, kto tu pisze o pchaniu tego ile wlezie w obudowę ? :) Masa plastyczna typu poxilina też powinna zdać egzamin.

Zaryzykowałem i kupiłem. Cena adekwatna do stanu.
O estetykę mi nie chodzi. Najważniejsze żeby uszczelnić obiektyw nic przy tym nie uszkadzając.
Tylko nie mam pomysłu czym to wypełnić. W ostateczności oddam do serwisu.

A co sądzicie o wypełnieniu ubytku masą plastyczną POXILINA ??

Zastanawiałem się nad nim, cena ogólnie bardzo dobra jak za tej klasy obiektyw, ale obawiałem się, że zaliczył jakiś poważny upadek i mimo zapewnień, nie do końca jest z nim "wszystko ok".

wodzio
30.06.14, 16:00
Powiedzcie, czy oprócz testu podczas normalnego użytkowania można obiektyw przetestować i sprawdzić dokładnie. jest jakiś sposób na to?

szafir51
30.06.14, 16:21
Cienka warstwa dwuskładnikowego poxipolu, po wyschnięciu okleić dookoła taśmą, wyszlifować drobnoziarnistym papierem ściernym, pomalować na czarno - nie będzie rzucało się w oczy.
Skoro obiektyw kupiłeś do normalnego użytkowania to przetestuj go... normalnym użytkowaniem. Możesz zrobić zdjęcie z założonym dekielkiem i długą ekspozycją świecąc jednocześnie z to miejsce latarką, czy gdzieś "lewe" światło nie wpada. Ale to chyba zabawa dla kogoś, kto ma za dużo wolnego czasu :)

A, przy całej zabawie odkręcił bym chyba bagnet, żeby móc kontrolować ile tego kleju wejdzie do środka. Odkręcenie bagnetu dla kogoś o przeciętnych zdolnościach manualnych nie powinno być trudne, wystarczy mieć odpowiednio małe śrubokręty. Uważał bym tylko ze odkręcaniem styków, żeby czegoś nie uszkodzić.

Roby
3.07.14, 16:41
Też go widziałem na allegro ,tak jak ktoś wcześniej pisał poxipol załatwi sprawę pamiętaj żeby dobrze odtłuścić klejoną -zaklejaną powierzchnię i wykorzystałbym do tego ten ciemniejszy klej bo z tego co mi wiadomo jest jasny prawie bialy i ciemny nie czarny ale taki szary.odkręcenie bagnetu to całkiem dobry pomysł też wolałbym mieć pod kontrolą ilość dozowanego kleju .Trzeba pamiętać że klej ten po wyschnięciu staje się naprawdę twardy .
Życzę powodzenia ,daj znać i pokaż fote jak Ci poszlo

DzejPi
3.07.14, 18:00
Zdecydowanie, cokolwiek i czymkolwiek byś robił odkręć przed tym bagnet, bagnet. Zabezpiecz środek niepylącą! miękką szmatką, lub niepylącą! bibułką. Pozwoli to Tobie na przyklejenie od wewn atrz bardzo cienkiego paska plastiku wygiętego w wycinek okręgu (może fragmencik cienkiego okrągłego pudełeczka). . A następnie na jego wzmocnienie od zewnątrz warstwa żywicy. Pasek musi stanowić "ruszt" wykończenia.

java
4.07.14, 10:32
Porpoś kogoś o wytoczenie jakiegoś ringu z aluminium brązu lub miedzi. Sporo zaoszczędziłes kupując szkło więc srebro i złoto też wchodzą w grę :) Ring niech ma na ułamek milimetra mniejsza srednicę. Wciśniesz ten ring siłą na obiektyw od strony bagnetu i po temacie. Bedziesz miał limitowaną wersję obiektywu z okazji igrzysk piłki nożnej 2014 :)

Poz.

prz3m
18.12.14, 09:08
Porpoś kogoś o wytoczenie jakiegoś ringu z aluminium brązu lub miedzi. Sporo zaoszczędziłes kupując szkło więc srebro i złoto też wchodzą w grę :) Ring niech ma na ułamek milimetra mniejsza srednicę. Wciśniesz ten ring siłą na obiektyw od strony bagnetu i po temacie. Bedziesz miał limitowaną wersję obiektywu z okazji igrzysk piłki nożnej 2014 :)

Poz.
Dobrze kolega prawi, zrobiłem podobną rzecz z mocowaniem lampy blyskowej, ring mam miedziany, wygląda jak złoto i świetnie spełnia swoje zadanie.

jck
18.12.14, 09:43
Póki co, zaklej kawałkiem taśmy samoprzylepnej. Najlepiej czarnej do izolacji przewodów elektrycznych.