PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 18-35 f/1.8 + Pentax

Lucas1981r
24.06.14, 12:37
Czyzby pokazala sie Sigma 18-35 F1.8 na bagnet Pentaxa :twisted:
-> http://www.yaotomi.co.jp/blog/walk/2014/06/-2014-sigma-18-35mm-f18-dc-hsm-art-with-pentax-k-3.html
-> http://pentax.photoble.net/?page=1&lens=18-35

Jan_S
24.06.14, 13:05
była zapowiadana, podobnie jak wersja do Sony

Lucas1981r
24.06.14, 13:50
Zgadz sie ze byla - od jesieni...a teraz juz sie ukazala - ale nie u nas ;/

wuzet
24.06.14, 14:16
Nie tylko Pentaksiarze czekaja jeszcze na ten obiektyw.

Mcarto
24.06.14, 14:57
Nie tylko Pentaksiarze czekaja jeszcze na ten obiektyw.
Po niedawnej przygodzie z Sigmą 17-50mm dostałem alergii na "kundelki". Stałki P są może mniej wygodne ale o wieelee pewniejsze.

Janeczek
24.06.14, 15:19
Po niedawnej przygodzie z Sigmą 17-50mm dostałem alergii na "kundelki". Stałki P są może mniej wygodne ale o wieelee pewniejsze.

Wybacz ale Sigma od pewnego czasu wypuszcza genialne szkla, z pewnoscia do tego mozna zaliczyc 18-35, zreszta zawsze wypuszczala szkla godne uwagi, kiedys miala tez i wtopy ale te czasy minely.
18-35 to genialne szklo do apsc, absolutnie! Nowe 17-50 tez jest swietne.

pozdroofka

jarovit
24.06.14, 15:19
"kundelki"

W epoce sigm EX może i uzasadniona łatka, ale dziś już chyba nie koniecznie, jeśli rozpatrywać li tylko jakość obrazowania.

RobertW3D
24.06.14, 17:15
W epoce sigm EX może i uzasadniona łatka, ale dziś już chyba nie koniecznie, jeśli rozpatrywać li tylko jakość obrazowania.

Bez przesady - miałem 50 F/1.4 i tak naprawdę poza wolnym AF i widocznymi CA na 1.4-2.0 nie mogłem na nią narzekać. No ok, waga i wymiary były nieadekwatne do ogniskowej. Ale ostatnio testowałem 24-104 F/4 pod FF - różnica w jakości wykonania i działania była ogromna - tylko rozmiar pozostał - na żywo wygląda jak lufa armaty ;)

Mcarto
24.06.14, 18:49
Jeśli chodzi o jakość obrazowania to 17-50 była fantastyczna ale serwis z UK za nic nie mógł sobie poradzić z kalibracją, z tego co wiem to ich koledzy w Polsce też mają z tym samym BF identyczne problemy.

Minus-ikowi obrońcy Sigmy pragnę tylko zwrócić uwagę, że nie porównuję stałek do zoomów tylko ryzyko kupna niesystemowego zamiennika - zostałem z niepotrzebnym mi filtrem polaryzacyjnym i straciłem kilka tygodni.

Janeczek
24.06.14, 20:01
A ten pipek sigmy do kalibracji co niedawno wypuscili nie zalatwia sprawy?

Swoja droga dziwie sie, ze w UK nie ogarniaja kalibracji, bo to, ze w Polsce wala w kija to wiem doskonale.

Slijciena Niemcy to pierwszy i najwiekszy dystrybutor w EU, tam robia dobrze:)
Sprawdzone.

pozdroofka

banc
25.06.14, 00:41

Swoja droga dziwie sie, ze w UK nie ogarniaja kalibracji, bo to, ze w Polsce wala w kija to wiem doskonale.

Sprawdzone.

pozdroofka

O ile mi wiadomo to ten pipek do kalibracji działa tylko z nowszymi obiektywami.
"*urządzenie SIGMA USB DOCK oraz oprogramowanie SIGMA Optimization PRO kompatybilne jest wyłącznie z obiektywami SIGMA z serii C, A, S."

Jeśli chodzi o kundle to 18-35 nie ma konkurencji, a przy takim nowym 35 1.4 tzw. firmówki wyglądają jak wyliniałe kundle.

Mcarto
25.06.14, 00:44

Sprawdzone.

pozdroofka
Janeczku do niedawna była super promocja na 17-50 starszego typu, szkło fajne, b.ostre, jasne wiec sprzedałem limitedy 21mm i 40mm i za cenę jednego nabyłem w.w. Sigmę.
Niestety Servis wydaje się niekompetentny - nie potrafili sobie dac rady z powtarzającym się błędem.
Nie chcę już przerabiać kolejnego serwisu - wracam do stałek bo na firmowy jasny standard mnie nie stać.

Janeczek
25.06.14, 06:58
Janeczku do niedawna była super promocja na 17-50 starszego typu, szkło fajne, b.ostre, jasne wiec sprzedałem limitedy 21mm i 40mm i za cenę jednego nabyłem w.w. Sigmę.
Niestety Servis wydaje się niekompetentny - nie potrafili sobie dac rady z powtarzającym się błędem.
Nie chcę już przerabiać kolejnego serwisu - wracam do stałek bo na firmowy jasny standard mnie nie stać.

Ten firmowy jasny wcale nie jest taki dobry, jesli mowa o 16-50, mialem takie 2 i do kazdego mialem zastrzezenia.
Rozumiem twoje frustracje, mialem to samo z rodzimym serwisem, niestety nie ogarniaja pewnych rzeczy, nie potrafia i dodatkowo im sie nie chce.

pozdroofka