Zobacz pełną wersję : Pomocy z obróbką - wysokie ISO
Robiłem ostatnio ślub w ciemnym kościele i postanowiłem robić na świetle zastanym na auto ISO, czego do teraz żałuję. Tutaj http://www.piekne-chwile.pl/test.html znajduje się do pobrania .NEF. Mi udalo się wycisnąć tyle z tego zdjęcia. 121752
Nie jestem zadowolony. Czy możecie mi pomóc aby to zdjęcie (jedno z wielu) miało wiecej życia. Pomijam wyraz twarzy młodych i kadr, chodzi o przykład.
Generalnie widziałbym to trochę jaśniej (głównie twarze), coś w tym kierunku 121843
Generalnie widziałbym to trochę jaśniej (głównie twarze), coś w tym kierunku
Pytanie:jakiego koloru był w zasadzie garnitur pana młodego :) , a tak poza tym to taka interpretacja mnie się podoba :)
Pytanie:jakiego koloru był w zasadzie garnitur pana młodego :)...
Też się nad tym zastanawiałem:smile: Biorąc pod uwagę drugi plik RAW, a także to, że LR potrafi w ciemnych partiach "oszukiwać" kolorystykę to przyjąłem, że czarny:smile:
Pytanie:jakiego koloru był w zasadzie garnitur pana młodego :) , a tak poza tym to taka interpretacja mnie się podoba :)
Garnitur raczej w kolorze granatowym jest, z tego co widzę. Garnitur w kolorze czarnym do ślubu to za bardzo chyba się nie nadaje. :mrgreen:
Pytanie:jakiego koloru był w zasadzie garnitur pana młodego :) , a tak poza tym to taka interpretacja mnie się podoba :)Garnitur granatowy.
Garnitur raczej w kolorze granatowym jest, z tego co widzę. Garnitur w kolorze czarnym do ślubu to za bardzo chyba się nie nadaje. :mrgreen:
No to jesteś w mylnym błędzie.....:grin:
No tak... dyskusja jaki garnitur do ślubu a ja tu się zamartwiam zepsutymi zdjęciami.
Ja bym w takie kierunki pojechal.Bawilem sie z fotka z posta,nie pobieralem Nefa.
Takie trzy rozne wersje.121858121859121860
Uwaga - wypowiedź amatora:
zrób z tego BW - tutaj zawsze szum wygląda dobrze...
chyba mam monitor do wymiany - to jest duży szum?
ja na miejscu pana młodego (pomimo że zwracam uwagę czasem na "niedociągnięcia") nie miałbym zastrzeżeń co do szumu - weź pod uwagę, że focisz (chyba i w głównej mierze) dla amatorów - więc tak jak dla mojej żony - ma być kolorowe, wyraźne, jasne, w miarę poprawnie skadrowane; bez głupich min i zamkniętych oczu - koniec kwestii;
inna rzecz, że nie podoba się Tobie - chcesz mieć gładkie jak pupa niemowlaka - to już jest zboczenie zawodowe :wink:
pzdr
Hołek
aha - zapytałem właśnie żony czy to zdjęcie szumi... powiedziała że nic nie słyszy...
ja na miejscu pana młodego (pomimo że zwracam uwagę czasem na "niedociągnięcia") nie miałbym zastrzeżeń co do szumu - weź pod uwagę, że focisz (chyba i w głównej mierze) dla amatorów - więc tak jak dla mojej żony - ma być kolorowe, wyraźne, jasne, w miarę poprawnie skadrowane; bez głupich min i zamkniętych oczu - koniec kwestii;
...
aha - zapytałem właśnie żony czy to zdjęcie szumi... powiedziała że nic nie słyszy...
Niby tak, ale teraz nawet amator zna się co nieco na fotografii (taki żart). A poważnie, to jak zdjęcia będą drukowane i wyjdą kolorowe ciapki, to będą marudzić.
Syd Barrett
22.06.14, 22:32
121882Ja bym się takim szumem nie przejmował, bardziej zwrócił uwagę na wory pod oczami i rękę.
121882Ja bym się takim szumem nie przejmował, bardziej zwrócił uwagę na wory pod oczami i rękę.
Z reka nie trafiles.Akurat tego bym nie likwidowal.
Mirku, czy pierwsze i trzecie z twojej wrzutki różnią się jedynie ostrością na oczach?
Mirku, czy pierwsze i trzecie z twojej wrzutki różnią się jedynie ostrością na oczach?
Twarz mlodej jest w tych wersjach troche inna(wlosy,ucho,oczy)
121882Ja bym się takim szumem nie przejmował, bardziej zwrócił uwagę na wory pod oczami i rękę.Na moim monitorze , pani jest jakby w czasie żółtaczki, a pan po wódeczce, nieco zaczerwieniony. Jakiś problem z balansem bieli wylazł?
Bawilem sie z fotka z posta,nie pobieralem Nefa.
Strach się bać co byś wyciągnął z nefa.
121858121859121860
Rękę z dwójki na jedynce i jest ok mbsz. Szacunek za obróbkę. Imho pokazuje to tylko jak dużo zmian w algorytmach Adobe musi pozmieniać by te programy (PS/E, LR) mogły być używane - tak jak sobie tego życzy Adobe - przez Kowalskiego.
121882
o widzisz... i to jest szum...
Aldii - sam widzisz że nie ma szumu o szum... masz całą listę innych rzeczy "do poprawy" :)
pzdr
121882Ja bym się takim szumem nie przejmował, bardziej zwrócił uwagę na wory pod oczami i rękę.Ręka jest poparzona i Pani Młoda nie chciała jej korygować. Jeśli chodzi o szum to może i udało mi się go zniwelować ale jakoś nie mogłem dopasować tego kolorystycznie itp.
---------- Post dodany o 07:28 ---------- Poprzedni post był o 07:25 ----------
Ja bym w takie kierunki pojechal.Bawilem sie z fotka z posta,nie pobieralem Nefa.
Takie trzy rozne wersje.121858121859121860 A możesz Mirku podpowiedzieć co w środkowym zrobiłeś?
Mam takie pytanie poza obróbkowe. Dlaczego nie musnąłeś ich lekko lampą na wprost? Główne światła w kościele są za nimi. Wówczas nie martwiłbyś się autoISO, a miałbyś doświetlony pierwszy plan. Mógłbyś nawet przełączyć się trwale na 3200 ISO i przymknąć nieco przysłonę by łapać więcej pola.
A jeśli chodzi o obróbkę. Doświetliłbym pierwszy plan tak jak to zrobił Andtor2, a gładzenie zrobił jak Mirek w wersji 2. W LR 4 trzeba nałożyć adjustment brush na skórę z parametrami Clarity -10, Sharpness -10 a może nawet -15, Noise +20. Trzeba poeksperymentować.
Mam takie pytanie poza obróbkowe. Dlaczego nie musnąłeś ich lekko lampą na wprost? Główne światła w kościele są za nimi. Wówczas nie martwiłbyś się autoISO, a miałbyś doświetlony pierwszy plan. Mógłbyś nawet przełączyć się trwale na 3200 ISO i przymknąć nieco przysłonę by łapać więcej pola.
A jeśli chodzi o obróbkę. Doświetliłbym pierwszy plan tak jak to zrobił Andtor2, a gładzenie zrobił jak Mirek w wersji 2. W LR 4 trzeba nałożyć adjustment brush na skórę z parametrami Clarity -10, Sharpness -10 a może nawet -15, Noise +20. Trzeba poeksperymentować. Tak jak pisałem, żałuję że nie błyskałem lampą. Nie wiem co mnie tym razem skusiło na zastane światło.
Drugi RAW tak bym widział na moje amatorskie oko i umiejętności w obróbce. Nie wątpię, że można wywołać lepiej.
Ogólnie sadzę, że jakiejś tragedii nie ma, choć wiadomo, że mogłoby być lepiej i mniej czasu by się straciło w późniejszej obróbce.
przed 121918 po 121919
Drugi RAW tak bym widział na moje amatorskie oko i umiejętności w obróbce. Nie wątpię, że można wywołać lepiej.
Ogólnie sadzę, że jakiejś tragedii nie ma, choć wiadomo, że mogłoby być lepiej i mniej czasu by się straciło w późniejszej obróbce.
przed 121918 po 121919No właśnie mi też tak wychodzi. Tak jakby malowane pastelami.
No właśnie mi też tak wychodzi. Tak jakby malowane pastelami.
Jakiś wpływ pewnie ma odszumianie ale w tym akurat zdjęciu głębia ostrości też nie jest jakaś duża. Zaczyna się od Pani Młodej w zasadzie i zbyt daleko nie sięga, a może potrzeba lepszego speca od obróbki:)
Jak dla mnie to tu nie mam ostrosci, to po pierwsze po 2 ciemne i szum. Lamapa mogla temu zaradzic ale wiem ze robiles bez. Druga mozliwosc jasny obiektyw nie wiem czym to robiles ale wyglada slabo.
Ja poszedłbym w tym kierunku, szumem bym się nie przejmował, na papierze i tak tego nie będzie widać. Obrabiane w ACR.
121960121961
Jak dla mnie to tu nie mam ostrosci, to po pierwsze po 2 ciemne i szum. Lamapa mogla temu zaradzic ale wiem ze robiles bez. Druga mozliwosc jasny obiektyw nie wiem czym to robiles ale wyglada slabo.Robione Nikon 35mm/1.8 na 3.2.
Ręka jest poparzona i Pani Młoda nie chciała jej korygować. Jeśli chodzi o szum to może i udało mi się go zniwelować ale jakoś nie mogłem dopasować tego kolorystycznie itp.
---------- Post dodany o 07:28 ---------- Poprzedni post był o 07:25 ----------
A możesz Mirku podpowiedzieć co w środkowym zrobiłeś?
Dlatego pisalem,ze reki bym nie uzdrawial.
Co zrobilem w srodkowym. Oprócz tego ze lewa strone zrobilem zimniejsza,przy ogólnie zdjetym zoltym,to.To sa zrobione tezy warstwy.Jedna to twarz i wlosy mlodej,druga to twarz mlodego trzecia to sam welon.Z twarzy mlodego w kolorze selektywnym w czerwieniach dodalem zoltego i pozniej lekko rozjasnilem.W warstwie z twarza mlodej tez w selektywnym na zolciach dodalem czerwieni,wyostrzylem selektywnie.W warstwie trzeciej z samym welonem opcja podswietlenie,zabawa w swiatla i cienie by uwydatnic welon.
Nic wiecej nie robilem.W sumie to minutowa zabawa w PS