PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy z obróbką - wysokie ISO

aldii
22.06.14, 12:27
Robiłem ostatnio ślub w ciemnym kościele i postanowiłem robić na świetle zastanym na auto ISO, czego do teraz żałuję. Tutaj http://www.piekne-chwile.pl/test.html znajduje się do pobrania .NEF. Mi udalo się wycisnąć tyle z tego zdjęcia. 121752
Nie jestem zadowolony. Czy możecie mi pomóc aby to zdjęcie (jedno z wielu) miało wiecej życia. Pomijam wyraz twarzy młodych i kadr, chodzi o przykład.

And.N
22.06.14, 19:15
Generalnie widziałbym to trochę jaśniej (głównie twarze), coś w tym kierunku 121843

robtor
22.06.14, 19:32
Generalnie widziałbym to trochę jaśniej (głównie twarze), coś w tym kierunku
Pytanie:jakiego koloru był w zasadzie garnitur pana młodego :) , a tak poza tym to taka interpretacja mnie się podoba :)

And.N
22.06.14, 19:47
Pytanie:jakiego koloru był w zasadzie garnitur pana młodego :)...
Też się nad tym zastanawiałem:smile: Biorąc pod uwagę drugi plik RAW, a także to, że LR potrafi w ciemnych partiach "oszukiwać" kolorystykę to przyjąłem, że czarny:smile:

koronax
22.06.14, 19:53
Pytanie:jakiego koloru był w zasadzie garnitur pana młodego :) , a tak poza tym to taka interpretacja mnie się podoba :)

Garnitur raczej w kolorze granatowym jest, z tego co widzę. Garnitur w kolorze czarnym do ślubu to za bardzo chyba się nie nadaje. :mrgreen:

aldii
22.06.14, 20:04
Pytanie:jakiego koloru był w zasadzie garnitur pana młodego :) , a tak poza tym to taka interpretacja mnie się podoba :)Garnitur granatowy.

Krakman
22.06.14, 20:04
Garnitur raczej w kolorze granatowym jest, z tego co widzę. Garnitur w kolorze czarnym do ślubu to za bardzo chyba się nie nadaje. :mrgreen:

No to jesteś w mylnym błędzie.....:grin:

aldii
22.06.14, 20:30
No tak... dyskusja jaki garnitur do ślubu a ja tu się zamartwiam zepsutymi zdjęciami.

Mirek54
22.06.14, 21:08
Ja bym w takie kierunki pojechal.Bawilem sie z fotka z posta,nie pobieralem Nefa.
Takie trzy rozne wersje.121858121859121860

Holek
22.06.14, 21:41
Uwaga - wypowiedź amatora:

zrób z tego BW - tutaj zawsze szum wygląda dobrze...

chyba mam monitor do wymiany - to jest duży szum?

ja na miejscu pana młodego (pomimo że zwracam uwagę czasem na "niedociągnięcia") nie miałbym zastrzeżeń co do szumu - weź pod uwagę, że focisz (chyba i w głównej mierze) dla amatorów - więc tak jak dla mojej żony - ma być kolorowe, wyraźne, jasne, w miarę poprawnie skadrowane; bez głupich min i zamkniętych oczu - koniec kwestii;

inna rzecz, że nie podoba się Tobie - chcesz mieć gładkie jak pupa niemowlaka - to już jest zboczenie zawodowe :wink:

pzdr
Hołek

aha - zapytałem właśnie żony czy to zdjęcie szumi... powiedziała że nic nie słyszy...

ahutta
22.06.14, 22:01
ja na miejscu pana młodego (pomimo że zwracam uwagę czasem na "niedociągnięcia") nie miałbym zastrzeżeń co do szumu - weź pod uwagę, że focisz (chyba i w głównej mierze) dla amatorów - więc tak jak dla mojej żony - ma być kolorowe, wyraźne, jasne, w miarę poprawnie skadrowane; bez głupich min i zamkniętych oczu - koniec kwestii;

...

aha - zapytałem właśnie żony czy to zdjęcie szumi... powiedziała że nic nie słyszy...

Niby tak, ale teraz nawet amator zna się co nieco na fotografii (taki żart). A poważnie, to jak zdjęcia będą drukowane i wyjdą kolorowe ciapki, to będą marudzić.

Syd Barrett
22.06.14, 22:32
121882Ja bym się takim szumem nie przejmował, bardziej zwrócił uwagę na wory pod oczami i rękę.

Mirek54
22.06.14, 22:36
121882Ja bym się takim szumem nie przejmował, bardziej zwrócił uwagę na wory pod oczami i rękę.

Z reka nie trafiles.Akurat tego bym nie likwidowal.

sepi19
22.06.14, 22:44
Mirku, czy pierwsze i trzecie z twojej wrzutki różnią się jedynie ostrością na oczach?

Mirek54
22.06.14, 22:52
Mirku, czy pierwsze i trzecie z twojej wrzutki różnią się jedynie ostrością na oczach?

Twarz mlodej jest w tych wersjach troche inna(wlosy,ucho,oczy)

apz
22.06.14, 23:08
121882Ja bym się takim szumem nie przejmował, bardziej zwrócił uwagę na wory pod oczami i rękę.Na moim monitorze , pani jest jakby w czasie żółtaczki, a pan po wódeczce, nieco zaczerwieniony. Jakiś problem z balansem bieli wylazł?

gietrzy
22.06.14, 23:15
Bawilem sie z fotka z posta,nie pobieralem Nefa.

Strach się bać co byś wyciągnął z nefa.

121858121859121860

Rękę z dwójki na jedynce i jest ok mbsz. Szacunek za obróbkę. Imho pokazuje to tylko jak dużo zmian w algorytmach Adobe musi pozmieniać by te programy (PS/E, LR) mogły być używane - tak jak sobie tego życzy Adobe - przez Kowalskiego.

Holek
23.06.14, 01:53
121882

o widzisz... i to jest szum...

Aldii - sam widzisz że nie ma szumu o szum... masz całą listę innych rzeczy "do poprawy" :)

pzdr

aldii
23.06.14, 07:28
121882Ja bym się takim szumem nie przejmował, bardziej zwrócił uwagę na wory pod oczami i rękę.Ręka jest poparzona i Pani Młoda nie chciała jej korygować. Jeśli chodzi o szum to może i udało mi się go zniwelować ale jakoś nie mogłem dopasować tego kolorystycznie itp.

---------- Post dodany o 07:28 ---------- Poprzedni post był o 07:25 ----------

Ja bym w takie kierunki pojechal.Bawilem sie z fotka z posta,nie pobieralem Nefa.
Takie trzy rozne wersje.121858121859121860 A możesz Mirku podpowiedzieć co w środkowym zrobiłeś?

hades
23.06.14, 13:12
Mam takie pytanie poza obróbkowe. Dlaczego nie musnąłeś ich lekko lampą na wprost? Główne światła w kościele są za nimi. Wówczas nie martwiłbyś się autoISO, a miałbyś doświetlony pierwszy plan. Mógłbyś nawet przełączyć się trwale na 3200 ISO i przymknąć nieco przysłonę by łapać więcej pola.

A jeśli chodzi o obróbkę. Doświetliłbym pierwszy plan tak jak to zrobił Andtor2, a gładzenie zrobił jak Mirek w wersji 2. W LR 4 trzeba nałożyć adjustment brush na skórę z parametrami Clarity -10, Sharpness -10 a może nawet -15, Noise +20. Trzeba poeksperymentować.

aldii
23.06.14, 14:11
Mam takie pytanie poza obróbkowe. Dlaczego nie musnąłeś ich lekko lampą na wprost? Główne światła w kościele są za nimi. Wówczas nie martwiłbyś się autoISO, a miałbyś doświetlony pierwszy plan. Mógłbyś nawet przełączyć się trwale na 3200 ISO i przymknąć nieco przysłonę by łapać więcej pola.

A jeśli chodzi o obróbkę. Doświetliłbym pierwszy plan tak jak to zrobił Andtor2, a gładzenie zrobił jak Mirek w wersji 2. W LR 4 trzeba nałożyć adjustment brush na skórę z parametrami Clarity -10, Sharpness -10 a może nawet -15, Noise +20. Trzeba poeksperymentować. Tak jak pisałem, żałuję że nie błyskałem lampą. Nie wiem co mnie tym razem skusiło na zastane światło.

And.N
23.06.14, 14:23
Drugi RAW tak bym widział na moje amatorskie oko i umiejętności w obróbce. Nie wątpię, że można wywołać lepiej.
Ogólnie sadzę, że jakiejś tragedii nie ma, choć wiadomo, że mogłoby być lepiej i mniej czasu by się straciło w późniejszej obróbce.

przed 121918 po 121919

aldii
23.06.14, 14:43
Drugi RAW tak bym widział na moje amatorskie oko i umiejętności w obróbce. Nie wątpię, że można wywołać lepiej.
Ogólnie sadzę, że jakiejś tragedii nie ma, choć wiadomo, że mogłoby być lepiej i mniej czasu by się straciło w późniejszej obróbce.

przed 121918 po 121919No właśnie mi też tak wychodzi. Tak jakby malowane pastelami.

And.N
23.06.14, 15:21
No właśnie mi też tak wychodzi. Tak jakby malowane pastelami.
Jakiś wpływ pewnie ma odszumianie ale w tym akurat zdjęciu głębia ostrości też nie jest jakaś duża. Zaczyna się od Pani Młodej w zasadzie i zbyt daleko nie sięga, a może potrzeba lepszego speca od obróbki:)

macieknr1
23.06.14, 15:36
Jak dla mnie to tu nie mam ostrosci, to po pierwsze po 2 ciemne i szum. Lamapa mogla temu zaradzic ale wiem ze robiles bez. Druga mozliwosc jasny obiektyw nie wiem czym to robiles ale wyglada slabo.

toko
23.06.14, 19:28
Ja poszedłbym w tym kierunku, szumem bym się nie przejmował, na papierze i tak tego nie będzie widać. Obrabiane w ACR.

121960121961

aldii
23.06.14, 20:03
Jak dla mnie to tu nie mam ostrosci, to po pierwsze po 2 ciemne i szum. Lamapa mogla temu zaradzic ale wiem ze robiles bez. Druga mozliwosc jasny obiektyw nie wiem czym to robiles ale wyglada slabo.Robione Nikon 35mm/1.8 na 3.2.

Mirek54
23.06.14, 20:11
Ręka jest poparzona i Pani Młoda nie chciała jej korygować. Jeśli chodzi o szum to może i udało mi się go zniwelować ale jakoś nie mogłem dopasować tego kolorystycznie itp.

---------- Post dodany o 07:28 ---------- Poprzedni post był o 07:25 ----------

A możesz Mirku podpowiedzieć co w środkowym zrobiłeś?

Dlatego pisalem,ze reki bym nie uzdrawial.
Co zrobilem w srodkowym. Oprócz tego ze lewa strone zrobilem zimniejsza,przy ogólnie zdjetym zoltym,to.To sa zrobione tezy warstwy.Jedna to twarz i wlosy mlodej,druga to twarz mlodego trzecia to sam welon.Z twarzy mlodego w kolorze selektywnym w czerwieniach dodalem zoltego i pozniej lekko rozjasnilem.W warstwie z twarza mlodej tez w selektywnym na zolciach dodalem czerwieni,wyostrzylem selektywnie.W warstwie trzeciej z samym welonem opcja podswietlenie,zabawa w swiatla i cienie by uwydatnic welon.
Nic wiecej nie robilem.W sumie to minutowa zabawa w PS