Zobacz pełną wersję : Zuiko 12-60mm i awaria?
tomekskura
18.06.14, 11:01
Witam Olymaniaków!
Podczas wyjazdu wakacyjnego zauważyłem niepokojącą rzecz z moim 12-60 (na E-5).
Na pełnym otworze wszystko jest ok, natomiast przymykając bardziej (np. do F12 - F14)
okazuje się, że prawie całe zdjęcie jest prześwietlone niemal do białej plamy.
Dotyczy to przede wszystkim "jasnych" kadrów (które przy pełnej dziurze wcale prześwietlone nie są).
Załączam przykłady (ten sam kadr na pełnej dziurze oraz po przymknięciu do ok F12-F14) ale także
np. jak niżej kadrów ze sporą dozą niebieskiego..
Oczywiście nie muszę dodawać, że zrobienie zdjęcia z lampą (na migawce 1/250) nie wchodzi w grę
gdyż po przymknięciu do F12-F14 wychodzi prawie kompletnie biała plama..
121112121113121114121115121116121117121118121119
Na moim 14-54 wszystko jest ok - sprawdzałem dla porównania.
Pytanie: Awaria mechaniki (na pozór wszystko chodzi, nic nie pyka nie tyka..)?
Awaria transmisji światła?
Wysyłać do serwisu także E-5 skoro na 14-54, 50-200, 9-18 jest wszystko w porządku?
Pytanie dodatkowe: czy czyszczenie body na gwarancji jest operacją bezpłatną? (pojawił się paproch widoczny na
wszystkich kadrach m.in. z 9-18.
w jakim trybie robione zdjęcia? Priorytetu przysłony czy pełnym manualnym? Bo jak na priorytecie przysłony to zmniejszając otwór wydłużasz czas i może być jakiś problem z działaniem przysłony - nie domyka ile trzeba i przy zwiększonym czasie zdjęcia wychodzą prześwietlone. Jak mam rację to sprawdź na manualu z jednakowym czasem i różnymi przysłonami.
tomekskura
18.06.14, 12:39
W trybie A oczywiście. Niekiedy na P (jeśli akurat automat ustawi przymknięcie przysłony, im więcej tym większe prześwietlenie).
Na infolinii twierdzą, że prawdopodobnie właśnie listki przysłony w obiektywie się nie domykają.. Mam im go wysłać.
Gdy robię na M np. z czasem 1/500 i z różnymi przysłonami, to jeśli pomiar światła nie pokazuje prze- lub niedoświetlenia to wszystko jest ok.
Fot.Krzysiek
14.08.15, 20:28
Podepnę sie pod temat, tez zauważyłem problem z moim 12-60, jakiś czas temu zauwazyłem jak by nie trafiał z ostrością. A teraz obojętnie czy dam f4 czy f22 zrobi takie samo zdjęcie oczywiście inne parametry zostają takie same. Co sie mogło stać?
Na innych obiektywach jest ok.
Gdzie mogę wysłać do naprawy taki obiektyw? I czy ktoś sie orientuje jakie mogą być koszty?
Podepnę sie pod temat, tez zauważyłem problem z moim 12-60, jakiś czas temu zauwazyłem jak by nie trafiał z ostrością. A teraz obojętnie czy dam f4 czy f22 zrobi takie samo zdjęcie oczywiście inne parametry zostają takie same. Co sie mogło stać?
Gdzie mogę wysłać do naprawy taki obiektyw? I czy ktoś sie orientuje jakie mogą być koszty?Serwis Olka w Pradze, prawie 1000 PLN, zasięgnij informację w Olympus Polska.
Fot.Krzysiek
14.08.15, 21:03
Serwis Olka w Pradze, prawie 1000 PLN, zasięgnij informację w Olympus Polska.
Czyli trzeba by było wysłać do Czech?
Czy są też inne polecane serwisy które sie tym zajmują czy zostaje tylko serwis Olka?
Czyli trzeba by było wysłać do Czech?
Czy są też inne polecane serwisy które sie tym zajmują czy zostaje tylko serwis Olka?
Koriolanowi grzebali w OK Serwisie, z wątpliwym skutkiem...
Witam, ja mam podobny problem przysłona nie reaguje na zmianę wartości na ogniskowej 20-60 poniżej działa. Dzwoniłem do OKsewis i powiedzieli że to pewnie flex ale nie są pewni czy naprawa się uda. W Warszawie za 450 byli pewni że dadzą radę.
Fot.Krzysiek
14.08.15, 21:16
W poniedziałek zadzwonie do Olka i zapytam, mam nadzieję że nie bedzie to jednak aż tyle kosztowało.
Fot.Krzysiek
26.08.15, 19:10
Wysłałem obiektyw do Olka , dzis otrzymałem kosztorys naprawy na 480zł
sprawdź czy podali ci cenę netto czy brutto... mi ostatnio miła pani przez telefon podała cenę netto przy naprawie 12-60... nie używając słowa netto... ;-)
Fot.Krzysiek
26.08.15, 22:05
To cena brutto, na maila dostałem kosztorys 175netto za jakąś część i 216netto robocizny
mi coś tam opykało na pierścieniu... wysłałem wymienili mi całą przednią soczewkę za prawie 700 zeta...
...A teraz obojętnie czy dam f4 czy f22 zrobi takie samo zdjęcie oczywiście inne parametry zostają takie same. Co sie mogło stać?
Zupełnie jak w moim ZD50-200. Choć u mnie przyczyną jest pewnie zaklątwienie pewnej nerwowej cieciowej ale to cała śmieszno-gorzka historia ;) Z początku nie domykał do roboczej powyżej 100mm, a później poszedł na całość i już na całym zakresie, i tak na razie pozostało.
Możesz powiedzieć czy wysyłałeś swój obiektyw poprzez formularz ze strony Olympusa ? I czy w kosztorysie wspomnieli co wymienili ? Próbowałem w serwisie niezależnym, wycenili przyjemność na 1500PLN. Ponoć jakiś caly moduł do wymiany, trudno dostępny i przez to kosztowny.
Fot.Krzysiek
27.08.15, 21:31
Napisałem do nich maila z zapytaniem jak mogę wysłać obiektyw do serwisu , dość szybko dostałem wszystkie informacje i formularz zgłoszeniowy ktory trzeba wypełnić i wysłać razem z obiektywem.
Na kosztorysie mam wyszczególniona jakąś część o nazwie FRAME 3ZS za 175netto i 60minut robocizny za 216netto
Zapytałem też przed wysyłką co jesli koszty bedą zbyt wysokie i nie zgodzę sie na naprawe, dostałem odpowiedź że wtedy odsyłaja obiektyw i nie ponosze żadnych kosztów nawet za wysyłke zwrotną. Więc nie ma sie nic do stracenia, jedyny koszt to wysyłka do nich.
Kosztorys trzeba tez zatwierdzić i wybrać jedna opcję:
1) zgoda na naprawę płatną (patrz kosztorys),
2) odesłanie nienaprawionego sprzętu z powrotem do nadawcy,
3) ekologiczne zlikwidowanie sprzętu.
Na naprawę udzielają 6miesiecznej gwarancji.