PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia dyscyplin sportowych - tenis ziemny

Bar_Jan
16.06.14, 23:40
Witam !
Mam na imię Bartosz. To mój pierwszy wątek oraz pierwszy pokaz swoich zdjęć na forum.
Zajmuje się hobbistycznie grą w tenisa ziemnego i nasze lokalne stowarzyszenie miłośników tego sportu, zgłosiło prośbę o wykonywanie zdjęć w trakcie rozgrywanych meczów ligowych. W sobotę zrobiłem swoją pierwszą sesję fotek i chciałbym Wam pokazać kilka, aby usłyszeć opinie na temat ujęć, kadrowania, obróbki i dynamiki zdjęć, zanim oddam fotki moim kolegom tenisistom.

Pozdrawiam
Miłośnik Olków
Bartosz

120961120960120959120964120965120966

szafir51
17.06.14, 00:27
hej,

takie moje przemyślenia:
pierwsze zdjęcie ma ciekawą perspektywę ale samo ujęcie już nieciekawe. Lepszy byłby moment, kiedy tenisista np. podnosi piłeczkę przyciskając ją rakietą do buta. Drugie zdjęcie ma fajnie uchwyconą pracę nóg i dynamikę, ale jest jakoś dziwnie ucięte w połowie zawodnika... z mocnym punkcie pozostała d... tzn. pozostało niewiele. Trzecie zdjęcie najlepsze, chociaż dałbym więcej miejsca po lewej stronie. Czwarte dla mnie kompletnie nieciekawe, raczej prędko bym je skasował przy selekcji. Piąte zdjęcie pokazuje... no właśnie co? Ręka zgięta w łokciu, wygięty nadgarstek - tenisista ewidentnie spóźnił się z dobiegnięciem do piłki i ratuje się przed utratą punktu - fatalna poza :) I do tego mina nietęga. Na ostatnim zdjęciu ułożenie tenisisty też jakieś nienaturalne, tutaj również mina niespecjalna.

Gdybym miał coś radzić to trochę szerzej kadrować, ustawić AF-C i strzelać serią, bo przy tak dynamicznym sporcie jak tenis ciężko jest zrobić jedno dobre zdjęcie. Zdjęcia nie są złe, ale widać w nich potencjał na znacznie lepsze kadry.

pozdrawiam

ssonic
17.06.14, 06:49
Ladne kolorki, ale rzeczywiscie jakies dziwne te kadry. Mi tez najbardziej ciekawe wydaje sie drugie, ale zgadzam sie z przedmowca, ze uciete niepotrzebnie

robtor
17.06.14, 08:06
Tenis to piękny sport, grywam amatorsko :) . Jest (tenis) dynamiczny, ale przewidywalny w kierunkach poruszania się zawodnika :) , af-s w zupełności wystarcza, szybka seria i krótkie czasy za to pomagają z całą pewnością uchwycić ciekawe ujęcie :) . 3,5,6 dla mnie ok, te pozostałe to tak do całej sesji efektowo można dodać spokojnie, moim zdaniem oczywiście. Dla mnie najciekawsze fotki w tenisie to właśnie takie z minami i pozami. Ludziom grającym czasami się wydaje że wyglądają nie wiadomo jak zarąbiście przy odbijaniu piłeczki czy czy innym serwie a tym czasem nie ma nikogo kto by dziwnych min i póz nie robił :lol: .

Bodzip
17.06.14, 08:14
Buciki na pierwszym - pierwsza klasa. Pozostałe - klasyka.
Brakuje mi trochę dynamiki - rozmytego tła z ostrym zawodnikiem, rozmytej piłki złapanej nad siatką... ale to pewnie w przayszłości.
Na razie super.

jaclas
17.06.14, 10:57
Buciki na pierwszym - pierwsza klasa. Pozostałe - klasyka.
Zgadzam się z powyższym całkowicie. Pierwsze najciekawsze.

robtor
17.06.14, 11:15
Co w tym zdjęciu takiego że uważacie go za "pierwszą klasę" :shock:, poważnie pytam? Moim zdaniem tak średnio przeciętne, co najwyżej.
Jak by chodziło o buty to chyba rzeczywiście pierwsza klasa:grin:.

Bodzip
17.06.14, 11:27
Co w tym zdjęciu takiego że uważacie go za "pierwszą klasę" :shock:, poważnie pytam? Moim zdaniem tak średnio przeciętne, co najwyżej.
Po pierwsze nietypowe. To nie sztampa.
Płytka głębia uwypukla temat zdjęcia,
jest rakieta, więc widać, że tenis
złapane w ruchu - super, widać że to nie pokaz
dobrze zgrane kolorystycznie - i kolor buta i ceglana nawierzchnia, także odcień skóry
Mnie to zdjęcie naprawdę gra. Ok - gusta różne są jak sam wiesz.
A i jeszcze dodam, że gdyby to zdjęcie skonwertować do B&W to już go nie widzę. Spróbowałem sobie to zrobić i takie do mnie nie gada :D

jaclas
17.06.14, 11:34
Żeby nie wdawać się w jakieś wywody. Po prostu najdłużej przyciągnęło moją uwagę. Często właśnie, gdy temat jest "obpstrykany", zaciekawić możemy bardziej jakimś detalem.

robtor
17.06.14, 12:09
No tak, gusta :) . To w przypadku tego zdjęcia najlepszy argument :) .

Bar_Jan
17.06.14, 14:46
hej,

Drugie zdjęcie ma fajnie uchwyconą pracę nóg i dynamikę, ale jest jakoś dziwnie ucięte w połowie zawodnika... z mocnym punkcie pozostała d... tzn. pozostało niewiele. Czwarte dla mnie kompletnie nieciekawe, raczej prędko bym je skasował przy selekcji. Na ostatnim zdjęciu ułożenie tenisisty też jakieś nienaturalne, tutaj również mina niespecjalna.

pozdrawiam

Dzięki za komentarz! Osobiście najbardziej lubię drugie zdjęcie i czwarte. Zdjęcia rejestrowałem zoomem i zgadzam się, że przy niektórych ujęciach potrzebna byłaby szersza perspektywa. Niestety drugie zdjęcie zostało tak zarejestrowane i pokazuje co pokazuje :-). Podoba mi się tam uchwycona praca nóg i uniesiona od pędu cegła z boiska, ale może wykadruje same nogi pod kolanami i zostawię jedynie lewą część boiska.
Z czwartego zdjęcia cieszyłem się, że udało się uchwycić jak siatka poddaje się pod naporem piłki pędzącej z ogromną prędkością.. Szkoda mi teraz że nie wydłużyłem czasu żeby rozmyć ruch miejsca zdarzenia. Całą sesje robiłem na ustawieniach preselekcji czasu z czasem migawki 1/2000.
Czy uważacie że dłuższy czas naświetlania pozwoliłby na pokazanie większej dynamiki ?
W tenisie trudno szukać jakikolwiek nieruchomy element ciała podczas uderzenia, gdyż tenisista wykonuje uderzenie całym tułowiem.
Kolege na ostatnim zdjęciu będę bronił, gdyż jest idealnie przygotowany do wspaniałego forhendu i prawdopodobnie nabiera powietrze żeby za sekunde jęknąć wraz z uderzeniem :-)

szafir51
17.06.14, 14:55
Kolege na ostatnim zdjęciu będę bronił, gdyż jest idealnie przygotowany do wspaniałego forhendu i prawdopodobnie nabiera powietrze żeby za sekunde jęknąć wraz z uderzeniem :-)

stąd moja wcześniejsza sugesta, żeby walić serią. Miałbyś zarejestrowany ów wspaniały forhend i jestem pewien, że taka fotka bardziej by się koledze spodobała :)