Zobacz pełną wersję : Przygody z mikro od E-M10 począwszy
Witam,
idąc za zmianami jakie funduje nam Olek pozbyłem się E-30 i ZD 12-60 i postanowiłem popróbować sił w mikro 4/3, nadal wiernie korzystając z produktów wiodącej firmy :-). Na początek mam body E-M10 ( srebrne, a jakże ;-) ) i okazyjnie nabyty od forumowego Kolegi mZD 12-50. W drodze do mnie jest dłuższy kit 40-150, a marzę o Panasonicu 100-300.
Okazją do przygody z fotografią w plenerze stały się targi Opolagra 2014 jakie w dniach 13-15 czerwca odbywają się w Kamieniu Ślaskim koło Opola.
Czerwcowa pogoda przyniosła ochłodzenie i chmury ( hostessy nieco marzły ;-) ), ale w sumie nie padało.
Frekwencja dopisała, tradycyjnie najwięcej odwiedzających było w niedzielę.
120780
Impreza odbywa się na obszarze lotniska, więc terenu jest pod dostatkiem i na ekspozycje i na parkingi także.
120781
Prezentowano zwierzęta
120782
Ale dominowała jednak myśl techniczna:
120784
Jako że targi rolnicze więc nie mogło zabraknąć traktorów
120785
120786
Wystawiono małe ciągniki, drobny sprzęt do prac w komunalce lub ogrodach
120806
Wzbudzał on spore zainteresowanie. Najwięcej chętnych do robienia zdjęć i oglądania gromadziły giganty takie jak te:
120807120808120809
Nie mogło się też obyć bez kombajnów i innych dużych maszyn. Zagęszczenie sprzętu komplikowało kadrowanie, a tłumy gości często zasłaniały te najciekawsze eksponaty.
120829120830120831120832
widać polskie rolnictwo ma się dobrze, skoro najwięksi europejscy producenci agrosprzętu przywożą swoje zabawki by chwalić się nimi w Polsce :)
a fotki fajne :)
widać polskie rolnictwo ma się dobrze, skoro najwięksi europejscy producenci agrosprzętu przywożą swoje zabawki by chwalić się nimi w Polsce :)
Niektóre z tych zabawek to nawet nie przywiezione, a wyprodukowane u nas :)
Jan_S, Epicure dziękuję za wizytę. Pozostawiamy rolnictwo samemu sobie, a wracamy do fotografii. :-)
Dotychczas ze szkieł mikro miałem tylko 12-50, dzisiaj nadszedł kitowy 40-150. Na początek konsternacja, wykonanie kita jest w widoczny sposób gorsze od 12-50, ale widać tak ma być :-).
Potem miła spodziewanka. Dłuższy z kitów mikro ma gwint 58 mm i pasują do niego filtry jak też osłony przeciwsłoneczne z dużych szkieł kitowych :-)
Przed zmrokiem udało mi się zrobić kilka zdjęć nowym dla mnie szkłem.
120944120945120946
Czyżbyś założył sobie wątek ?? fiu fiu :mrgreen:
To tak jak początkującym - numeruj zdjęcia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Największe wrażenie, to traktor na gąsienicach - jak czołg wygląda.
Dobre zdjęcie lemieszy na trzecim.
A cielaczka spaprałeś :-P
120976 120977
Widząc ten sprzęt aż chce się zostać rolnikiem :).
Rysiek, ciągniki są, a gdzie hostessy?
Ale fajne tjjjjjjjjaktory - normalnie wsadziłbym je sobie gdzieś na pole i postrzelał IR'enki w wiejskich klimatach :)
Udanej zabawy nowym sprzętem :)
Bardzo fajna tematyka, czekam na więcej tego typu zdjęć. :)
Widząc ten sprzęt aż chce się zostać rolnikiem :).
Rysiek, ciągniki są, a gdzie hostessy?
Na hostessy przyjdzie pora później...... Na razie żona ocenzurowała i ni ma ;-)
Ale fajne tjjjjjjjjaktory - normalnie wsadziłbym je sobie gdzieś na pole i postrzelał IR'enki w wiejskich klimatach :)
Udanej zabawy nowym sprzętem :)
Dziękuję, dziekuję! CzaRmaX w polu te traktory takie fajne już nie są, tu nawet opony miały wypastowane, a tam kurz wszechobecny jest. Jako że mieszkam na wsi, spróbuję pokazać żniwa, gdy nadejdzie ich pora.
Bardzo fajna tematyka, czekam na więcej tego typu zdjęć. :)
Będą rolne, wiejskie i inne. Grunt to rozmaitość.
Dzisiaj wyszedłem z aparatem wieczorem, ale zwyczajnie uciekłem do domu przed komarami :-)
---------- Post dodany o 21:10 ---------- Poprzedni post był o 21:08 ----------
Czyżbyś założył sobie wątek ?? fiu fiu :mrgreen:
To tak jak początkującym - numeruj zdjęcia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Największe wrażenie, to traktor na gąsienicach - jak czołg wygląda.
Dobre zdjęcie lemieszy na trzecim.
A cielaczka spaprałeś :-P
Racja - do cielaczka się nie przyłożyłem, Twój jest fajny.
Traktory Fendta najładniejsze, szkoda, że nie było Trisixa, to jest dopiero potwór.
Fajne pojazdy. :mrgreen:
Dawaj następne. :mrgreen:
Ja też bym jeszcze zobaczył. Może jakiś detal sfociłes?
Traktory Fendta najładniejsze, szkoda, że nie było Trisixa, to jest dopiero potwór.
Trisix faktycznie ciekawy, ale nie miałem okazji zobaczyć go na żywo
Coś znajdę w czasie żniw, a to już niedługo.
Ja też bym jeszcze zobaczył. Może jakiś detal sfociłes?
Kilka fotek jeszcze mam. Detale próbowałem focić, ale nie były to jak na razie udane próby, więc nie ma co oglądać. Popracuję nad tym przy następnych okazjach.
1
121168
2
121169
Też mi się podobają te maszyny. :) Wrzucaj kolejne, gdyż na forum jest ich jak na lekarstwo.
Też mi się podobają te maszyny. :) Wrzucaj kolejne, gdyż na forum jest ich jak na lekarstwo.
ech, pojeździło by się takim :)
Mówisz i masz :-), wstawiam kolejne.
ech, pojeździło by się takim :)
Zapraszam do Kamienia Śląskiego w czerwcu 2015, będziesz mógł pojeździć :-)
3
121197
4
121198
5
121199
6
121200
Jako przerywnik ciągnik pomocy drogowej:
7121201
8
121202
Przydało by się traktorzystki teraz na tych sprzętach pokazać ;) :)
Przydało by się traktorzystki teraz na tych sprzętach pokazać ;) :)
Nie widziałem ani jednej, chyba te czasy odeszły do lamusa wraz z pewną epoką ;-). Korciło mnie czasem aby pokazać przy takim dużym sprzęcie jakąś drobną niewiastę, w kolejnej edycji popracuję nad tym. A to już za niecałe 12 miesięcy :-)
Z niedzielnego spaceru wśród pól:
121374
Ziemniak jako roślina ozdobna może nie pachnie zniewalająco, ale wizualnie może się podobać taki łan kwiatów.
ech, pojeździło by się takim :smile:
Zapraszam do Kamienia Śląskiego w czerwcu 2015, będziesz mógł pojeździć :-)
naprawdę? papier jakby co mam tylko że już dawno nie praktykowałem :) ale oferta niezwykle kusząca
Widowiskowe są te maszyny, a jako mieszczuch ich przeznaczenia mogę się tylko domyślać. Ale co to jest ta wyrzutnia czerwonych rakiet na stronie pierwszej? Katiusza?
Widowiskowe są te maszyny, a jako mieszczuch ich przeznaczenia mogę się tylko domyślać. Ale co to jest ta wyrzutnia czerwonych rakiet na stronie pierwszej? Katiusza?
To przystawka do kombajnu umożliwiająca zbiór kukurydzy. Zboża rosną gęsto i są koszone takim urządzeniem jak np na fotce z nr 1 ( żółta duża maszyna) Natomiast kukurydza rośnie w rzędach co 70-80 cm i te czerwone "rakiety" umocowane poziomo rozdzielają rzędy i prowadzą łodygi do mechanizmu tnącego. Na czas koszenia wymienia się ten zestaw zbożowy własnie na taki "rakietowy"
121521
Na powyższej fotce jest adapter do kukurydzy w pozycji transportowej- ostre "dzioby" są na zawiasach przechylone do tyłu.
Dzięki Rysiek_O za objaśnienie.
Widać w życiu wiele rzeczy nie jest tym, na co początkowo wygląda.
Z ludźmi też często tak jest :)
U mnie w Beskidzie to jednak tzw. "zwykłe traktory". Takich potężnych maszyn to na oczy nie widziałem, no ale na naszych stromiznach, to coś to by się wykopyrtnęło :mrgreen:
maszyny robią wrażenie. na takich to przyjemność popracować. klima radio masaż tylko hostessy donoszącej driny w upalny dzień brakuje :) pozdr
Patrząc na niektóre z tych maszyn to aż chciało by się na chwil kilka zostać rolnikiem. Mi do gustu zwłaszcza przypadł ten żółty gąsienicowy z pierwszej strony.:grin:
Czas na nowy temat. Lato się zaczęło, więc naród udał się w podróż. Wybrałem się i ja, naturalnie ze swoim E-M10 :-).
Bamberg jest jednym z nielicznych miast, którego zabytkowe Stare Miasto przetrwało bez większego szwanku burzliwy okres II wojny światowej. Najcenniejszym zabytkiem jest tu przepiękna romańsko-gotycka trójnawowa Katedra Świętych Piotra i Jerzego. Jest to jedna z siedmiu średniowiecznych katedr cesarskich (miejsce koronacji oraz mauzoleum królów niemieckich). W jej murach zobaczyć możemy wykonany przez Wita Stwosza Ołtarz Salwatora (pierwotnie znajdował się on w kościele Najświętszego Salwatora w Norymberdze), nagrobek cesarza Henryka II i jego żony Kunegundy, oraz grobowiec papieża Klemensa II. Na jednej ze ścian świątyni znajduje się słynny posąg przedstawiający Jeźdźca Bamberskiego. Jest to wykonana w XIII wieku (przez nieznanego artystę) rzeźba przedstawiająca siedzącego na koniu mężczyznę w koronie w stroju rycerskim. Uważa się, że jest to pierwszy od czasów antycznych zachowany po dziś dzień posąg konny. ( Zródło: www.navtur.pl (http://www.navtur.pl))
Na obecną chwilę w wielu miejscach przeprowadzane są remonty i elewacje budowli zasłaniają rusztowania. Tak jest z jedną z wież katedry, więc zrezygnowałem z fotografowania bryły budowli, a na początek zapraszam do drzwi wejściowych katedry:
11
123837
W jej wnętrzu moją uwagę zwróciły organy.
12
123838
Nieopodal katedry znajduje się Opactwo św Michała.
13
123839
Z racji dużego nasłonecznienia moje próby sfotografowania ołtarza Salwatora nie są zbyt udane, dla chętnych zamieszczam plik z prośbą o obróbkę.
123840
Sam na pewno jeszcze wrócę do Bambergu i do Katedry, mam nadzieję, że wtedy będą lepsze warunki.
znajdował się on w kościele Najświętszego Salwatora w Norymberdze), ...
123840
Sam na pewno jeszcze wrócę do Bambergu i do Katedry, mam nadzieję, że wtedy będą lepsze warunki.
Nie mogłem się oprzeć: przeczytałem - "Najświętszego Saboora w Norymberdze".
...
Tak mi wyszło:
123914
Prawy dolny róg mocno przepalony, coś się dało uratować, równocześnie delikatnie naprostowałem.
Moja sugestia, abyś w przyszłości raczej mocno niedoświetlił, bo z czerni więcej da się wyciągnąć, albo trzeba było strzelić bracketing.
Mi tak, w Lightroom: 123916
Tak jak pisał Bodzip, lepiej niedoświetlić niż przepalić.
W tym konkretnie zdjęciu niepotrzebnie dałeś tak wysokie iso, stąd przepalenia.
Mi tak, w Lightroom: 123916
Tak jak pisał Bodzip, lepiej niedoświetlić niż przepalić.
W tym konkretnie zdjęciu niepotrzebnie dałeś tak wysokie iso, stąd przepalenia.
Dobra robota ;)
Swoją drogą dość dziwnie aparat dobrał parametry ekspozycji. Tryb priorytet przysłony, f5.6, iso 2500 i czas 1/13s, pomiar światła matrycowy i tak poprzepalał. Mniejsze iso wydłużyłoby jeszcze czas (wcześniej na czas nie zwróciłem uwagi) ekspozycji z którym stabilizacja mogłaby sobie nie poradzić, a poziom przepaleń by się nie zmienił. Jedyne co, to można było wprowadzić samemu korektę ekspozycji.
Andtor2, Bodzip, dziękuję Wam. Ołtarz Sabora ;-) jak się patrzy :-) Katedra to romańska budowla z małymi oknami, a w czasie mojej w niej bytności na zewnątrz mocno świeciło słonce i w środku światło było bardzo niejednorodne.
W sąsiedztwie katedry ulokowana jest Nowa Rezydencja - budynek w którym mieści się obecnie galeria i biblioteka miejska, na dziedzińcu Nowej Rezydencji jest rozarium z widokiem na starówkę i klasztor św. Michała
14
123917
15
123918
16
123919
17
123920
Z racji dużego nasłonecznienia moje próby sfotografowania ołtarza Salwatora nie są zbyt udane, dla chętnych zamieszczam plik z prośbą o obróbkę.
123840
123922
Może i tak.
15-krople wody sa swietne.
Jck, Kon - dziękuje!
Jeszcze nieco Bambergu. Na placu katedralnym, w budynku Nowej Rezydencji mieści się galeria miejska. Budowla z zewnątrz prezentuje się tak:
18
123991
To szczegół jednej z części ozdób nad wejściem:
19
123992
Na kanałach przecinających miasto panuje ruch:
20
123993
Woda jest obecna w różnych miejscach i dostępna dla zwiedzających.
21
123994
W Bambergu na każdym kroku spotykamy rzeźby, ozdobne elewacje domów i pomniki. Tutaj jeden z budynków o ciekawej wg mnie elewacji:
22
123995
Aktywna fontanna fajna (15) :-)
Rysiu, pozwoliłem sobie grzebąć :grin:. Mam nadzieję, że się nie obrazisz...
123996
Rysiu, pozwoliłem sobie grzebąć :grin:. Mam nadzieję, że się nie obrazisz...
Naturalnie, że się nie obrażę. W Twojej wersji niebo nabrało dramatycznych tonów, a robiłem zdjęcie w pogodny dzień. Prostowanie i owszem może być ;-), ale woda spływa z góry na dół ;-).
Naturalnie, że się nie obrażę. W Twojej wersji niebo nabrało dramatycznych tonów, a robiłem zdjęcie w pogodny dzień. Prostowanie i owszem może być ;-), ale woda spływa z góry na dół ;-).
Na Twoim zdjęciu nie widzę grama słoneczka :), zresztą lubię "mocniejsze" klimaty zdjęciowe :wink:
Twoje zdjęcia z pięknego Bambergu są jakieś takie ... jasne i bez cieni, które mi tak często sprawiają kłopoty, a w ich exifach nie znalazłem żadnego wyjaśnienia. Ta klarowność to efekt twojej obróbki, czy zasługa słońca i lekko zachmurzonego nieba?
Twoje zdjęcia z pięknego Bambergu są jakieś takie ... jasne i bez cieni, które mi tak często sprawiają kłopoty, a w ich exifach nie znalazłem żadnego wyjaśnienia. Ta klarowność to efekt twojej obróbki, czy zasługa słońca i lekko zachmurzonego nieba?
Pogoda była własnie taka jak piszesz - słoneczko z lekkim zachmurzeniem. Lekko obrobiłem zdjęcia w LR i wyostrzyłem, preferuję taką nieco bladą tonację. Jeśli chcesz to wstawię RAW z wybranej przez Ciebie fotki i pokażesz swoją wersję. Co Ty na to?
O Bambergu wiele słyszałem ale samego miasta nie widziałem. Dziękuję więc za te zdjęcia. Mam wrażenie, zresztą już sygnalizowe przez innych Forumowiczów, że światłomierz w Twoim E-M10 prześwietla zdjęcia.
Pogoda była własnie taka jak piszesz - słoneczko z lekkim zachmurzeniem. Lekko obrobiłem zdjęcia w LR i wyostrzyłem, preferuję taką nieco bladą tonację. Jeśli chcesz to wstawię RAW z wybranej przez Ciebie fotki i pokażesz swoją wersję. Co Ty na to?
Podoba mi się taka tonacja i nie czuję potrzeby jej poprawiania. Zresztą w obróbce nie czuję się zbyt mocny i nie bardzo mam na czym. Spróbuję twoje prace z Bambergu potraktować jako inspirację :)
Trafiłem z moim E-M10 na Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowanych "Master Truck". Warunki nie były zbytnio sprzyjające - ostre słońce i temperatura dochodząca do 33 st C. A oto co udało się nam sfotografować.
Jest Madonna
23
124550
Skoro wielkie auta i długie podróże to nie mogło zabraknąć nawiązania do Route 66:
24
124551
Raz jeszcze ten sam zestaw, lecz z innej perspektywy:
25
124552
Na dzisiaj ( tak na gorąco- dosłownie i w przenośni) tyle. Obiecuję ciąg dalszy. :-)
obok tego pierwszego stał cudak na różowo-zielonych felgach - nie pstryknąłeś oryginała?
obok tego pierwszego stał cudak na różowo-zielonych felgach - nie pstryknąłeś oryginała?
Niestety, w tej mnogości maszyn ( było ich ok 200) i ograniczonym czasie ( odwiedziłem imprezę ok 13.30, a przed 17 auta zaczęły się rozjeżdżać) nie miałem głowy do wszystkich szczegółów.
Madonna wymiata :)
Podziękował :-)
Obiecany ciąg dalszy:
26
124593124594
27
28
124595
kiedy byłem małym chłopcem, w jakiejś gazetce (Świat Młodych?) widziałem zdjęcia tak pomalowanych wielkich ciężarówek. Wtedy bardzo mi się to podobało. Zresztą nie mogło być inaczej w czasach Jelcza, Stara i Kamaza... Dziś większość z tych malowideł kojarzy mi się z kiczem. No cóż,
i taka mała ramotka w klimacie:
http://www.youtube.com/watch?v=Eh2_jUzAugA
Na Master Truck swoje miejsce miały też pojazdy zabytkowe:
29
124757
30
124758
31
124759
Prawdziwe MO nie miało takich kolorów ...
Prawdziwe MO nie miało takich kolorów ...
Za wiele z nimi do czynienia nie miałem ale chyba faktycznie było to bardziej tak:
32
124760
Faktem jest, że Warszawa utrzymana jest w doskonałym stanie. Nawet w wnętrzu są oryginalne przyrządy pomiarowe :-).
Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam
Polonez to już późniejsza wersja. Oryginalny kolor milicyjnych Warsza nie był tak jasny. W latach 80-tych wypuszczono serię bardzo poszukiwanych maluchów o kolorze ZOMO :D
Polonez to już późniejsza wersja. Oryginalny kolor milicyjnych Warsza nie był tak jasny. W latach 80-tych wypuszczono serię bardzo poszukiwanych maluchów o kolorze ZOMO :D
jeśli mnie pamięć nie myli, to w latach 80tych wszystkie maluchy były poszukiwe... nawet jakieś przedpłaty były
jeśli mnie pamięć nie myli, to w latach 80tych wszystkie maluchy były poszukiwe... nawet jakieś przedpłaty były
Zgadza się. Mój pierwszy był piaskowy, a potem na Marysi książeczkę w kolorze kupy
Rozciągnięty?
33
124855
Dobrze się błyszczy?
34
124856
Jesteś Rysiek mistrzem w tropieniu pokazów :)
Poprzednio pokazywałeś maszyny rolnicze, teraz ciężarówki.
Nawet nie wiedziałem, że w koło dzieje się tyle ciekawych imprez.
Opolszczyzna to taki mniej uprzemysłowiony region, ale są różnego rodzaju imprezy, od festiwalu piosenki, przez zloty i targi po koncerty muzyki poważnej. Moją pasją, poza fotografią, jest szeroko pojęta technika, więc odwiedzam takie imprezy na których można jej dotknąć. W sumie z Gliwic nie masz daleko do Opola.
29
124757
Jakby tak zobaczyc Stara 20..
Jakby tak zobaczyc Stara 20..
No takiego akurat nie było na zlocie :-) Pozdrawiam
29
Ten Star to fajna maszyna :)
Wujek kiedyś miał podobnego, ale w zdecydowanie gorszym stanie.
Ten Star to fajna maszyna :)
Wujek kiedyś miał podobnego, ale w zdecydowanie gorszym stanie.
Tajest :grin:
tu było, co już było a ni zauważyłem i powtórzyłem. Patrz post #50
Saboor (https://forum.olympusclub.pl/members/8165-Saboor) - patrz post #50 :)
Saboor (https://forum.olympusclub.pl/members/8165-Saboor) - patrz post #50 :)
O kupa(po angielsku)! już wywalam.
29
124757
Star 25 z taką zabudową to dziś już biały kruk. Mam tylko kilka fotografii tego modelu, jednak wszystkie w wersjach wozów pożarniczych, z których tylko dwa są z kabinami starego typu jak ta na Twoim zdjęciu (drugi to skrzyniowy Star 21). Niestety akurat te pojazdy sfociłem dawno temu kompaktem, więc jakość pozostawia trochę do życzenia.
Fuuuu, fuuuuuu! Pora zdmuchnąć kurz :-).
Wyprowadziłem na spacer po Opolu Panasonica G5. Zbratałem go z Olympusowym szkiełkiem 12-50, a gdy jest za szeroko to zapinam Lumixa 45-200.
Opole to małe, nieco senne, czy jak mówią niektórzy prowincjonalne miasteczko położone nad Odrą. Daje o sobie znać wiosną, gdy odbywa się Krajowy Festiwal Polskiej Piosenki. O mieście możemy usłyszeć także wtedy gdy marzy się nam budowanie. Opole miało na swoim obszarze cztery cementownie. Groszowice, Bolko, Piast i Odra. Do dzisiaj pracuje ta ostatnia, konkurując z Cementownią Górażdże w niedalekiej Choruli.
Miasto ma szereg malowniczych elementów. Zaczniemy od jednej z uliczek.
133927
Rzeka dodaje miastu uroku
133928133929
Na rynku można pospacerować Aleją Gwiazd. Każdy z utytułowanych uczestników Festiwalu ma tam swój ślad.
Jest ich sporo, ja na początek wstawię jeden.
133930
Czas na małą przerwę w jednej z licznych kawiarenek. C.d.n :)
Zaczniemy od jednej z uliczek.
Czyli rozgrzewka.
Wspominałem już o produkcji cementu. Eksploatacja złóż margla potrzebnych do jego wytworzenia daje takie wyrobiska:134030
Odra tworzy w Opolu malownicze zakątki, a część miasta położona jest na wyspie. 134113
Fajne !
Kiedyś byłem w Opolu.. ale kiedy to było...
Jak nie bylo A4 to sie przejezdzalo przez Opole.A skansen.....
Z Opola przenosimy się 650 km na południowy zachód i jesteśmy w Norymberdze.
Zdjęcia z Lumix G5+ mZD 12-50 robione przy pochmurnej pogodzie.
135418
Wsiadamy do metra i ruszamy do centrum. W mieście historyczne budowle przeplatają się z nowoczesną infrastrukturą i współistnieją w pełnej harmonii.
135419
W pobliżu centrum napotykam na liczniejsze grupki turystów, wielu z nich poszukuje fontanny na rynku.
135420
Schöner Brunnen (z niem: Piękne źródło, Piękna studnia) - dawna studnia miejska w północno-zachodnim narożniku Rynku Starego Miasta w Norymberdze, tuż obok Ratusza
135421135422
Na terenie starego miasta pełno jest budynków podobnych do tego:
135423135424
Teraz pora na piwo, apotem zobaczymy czy coś jeszcze się uda sfocić :-).
na ostatnim zdjęciu jest dom Durera?
kiedy ja tam ostatnio byłem.. w ubiegłym stuleciu :)
na ostatnim zdjęciu jest dom Durera?
kiedy ja tam ostatnio byłem.. w ubiegłym stuleciu :)
Tego budynku akurat nie mam sfotografowanego:(.
Po przerwie ruszamy w dalszy spacer po Norymberdze.
135596
Amatorzy lodów wiedzą z czym to się je :-). W Norymberdze jest spory zakład Schellera.
W mieście sporo jest nowoczesnych budynków o ciekawych kształtach.
135598135599
Farensbach
15.11.14, 23:08
Faktycznie te pokazane mają interesujące kształty.
[QUOTE=Rysiek_O;1145318]
Na terenie starego miasta pełno jest budynków podobnych do tego:/QUOTE]
Fajnie wyląda, taki wciśnięty wąski i wysoki :-)
Fontanny jesienne, już gotowe do zimy.
135917135918135919
a te dwie kobitki to co to jest?
Faktycznie te pokazane mają interesujące kształty.
Fajnie wyląda, taki wciśnięty wąski i wysoki :-)
Fajny ten sęp :)
Dziękuję! Podoba mi się Norymberga, mam nadzieję odwiedzić w tym roku tamtejszy weinachtsmarkt. Mam trochę zdjęć z roku 2010, zrobionych w świetle zastanym E-420, zobaczymy na ile w tej nocnej scenerii przydatne będzie wyższe użyteczne ISO mojego mikrusa.
A na razie pora do domu. Będą znowu zdjęcia z Opola i okolic :-)
Będą znowu zdjęcia z Opola i okolic :-)
Cos mi sie wydawalo,ze tak nagle zaniklo.
Ryśku, wstaw starsze również...
kamil_andrzej
20.11.14, 16:24
Odra tworzy w Opolu malownicze zakątki, a część miasta położona jest na wyspie.
Wstyd się przyznać ale nigdy nie byłem w Opolu, w Norymberdze zresztą też. Fajne fotki...
Pozdrawiam
Czas już na jarmark bożonarodzeniowy. Weihnachtsmarkt w Norymberdze to impreza z tradycjami i rozmachem.
Zaczniemy skromnie od jednego z elementów świąt - od bombek :-).
Jest dzwoneczek:
137665
Dla tych spragnionych konkretów gastronomicznych może być taka:
137666
Przy chwilowym braku śniegu przypominać nam o nim może fikuśny bałwanek
137667
Za pozwoleniem żony powiesić można i coś takiego:
137668
To tyle tytułem rozgrzewki. Gdy uporam się ze świątecznymi przygotowaniami to być może nastąpi ciąg dalszy ;-)
Robi sie swiatecznie..
Już pora :-)
137779137780
Widzę że G5 jak prawdziwy Japończyk - Kosi Mazaki, jestem mile zaskoczony :) Pewnie to zasługa Rysia :)
Święta, nie święta - czasem warto zajrzeć do kuchni ;-)
137788
Święta, nie święta - czasem warto zajrzeć do kuchni ;-)
137788
Zaglądasz do kuchni CzaRmaX-a ? :shock:
Zaglądasz do kuchni CzaRmaX-a ? :shock:
Pewnie,ze tak, widać przecież...
To kuchnia z kramu bożonarodzeniowego. Do takiej miniaturki trzeba maleńkie serwisy:
137807
Zdjęcia OK, dalej tylko nie rozumiem dlaczego stosujesz do statycznych motywów priorytet czasu, a nie np, priorytet przysłony czy nawet na auto. Ale już się o to chyba pytałem
Zdjęcia OK, dalej tylko nie rozumiem dlaczego stosujesz do statycznych motywów priorytet czasu, a nie np, priorytet przysłony czy nawet na auto. Ale już się o to chyba pytałem
Na takim jarmarku światła jest niewiele, starałem się nie błyskać, Panas G5 z Olympusowym 12-50 to zestaw zupełnie bez stabilizacji, a ręce mam niespokojne, więc wolałem korzystać z kontroli czasu ekspozycji, a otwór i tak oscylował w granicach maksymalnego otwarcia. W takich warunkach może faktycznie auto było by lepsze, ale ja postawiłem na kontrolę czasu migawki.
Znam podstawowe zasady i zależności pomiędzy czasem a otworem i kojarzę relację światłoczułości do oświetlenia w jakim fotografuję. Wszak zaczynałem jeszcze ze Smieną, Czajką i Zenitem :-).
Fajne zdjęcia te targowe. Bardzo przypadły mi do gustu zwłaszcza pierwsze bombki. Pozdrowionka!
Na takim jarmarku światła jest niewiele, starałem się nie błyskać, Panas G5 z Olympusowym 12-50 to zestaw zupełnie bez stabilizacji, a ręce mam niespokojne, więc wolałem korzystać z kontroli czasu ekspozycji, a otwór i tak oscylował w granicach maksymalnego otwarcia. W takich warunkach może faktycznie auto było by lepsze, ale ja postawiłem na kontrolę czasu migawki.
Znam podstawowe zasady i zależności pomiędzy czasem a otworem i kojarzę relację światłoczułości do oświetlenia w jakim fotografuję. Wszak zaczynałem jeszcze ze Smieną, Czajką i Zenitem :-).
Dzięki za wyjaśnienia. Teraz mniej więcej wiem dlaczego. Tak nie do końca się zgodzę co do tego otworu przysłony zbliżonym do maksymalnego. W ostatnim zdjęciu to było f9 (mogło być f 3.5), a były chyba też i takie z f11.
W priorytecie przysłony np. f5.6 zszedłbyś wtedy z iso pewnie na 800, a w przypadku innych zdjęć może i niżej.
Choć przyznam, ze G5 z iso 1600 radzi sobie bardzo dobrze. Przyglądam się bardziej temu aparacikowi z racji ewentualnego zakupu.
PS
Odnośnie jeszcze Twojego wyjaśnienia i ostatniego zdjęcia. Przy ogniskowej 12 mm (ekwiwalent dla FF 24mm) wystarczy czs 1/30s (użyłeś 1/125s) aby bez stabilizacji nie poruszyć zdjęcia. Czyli mogłoby być iso 400, a nie 1600. Podobnie w poprzednich zbyt duży "zapas" niepotrzebnie brałeś.
Dzięki za wyjaśnienia. Teraz mniej więcej wiem dlaczego. Tak nie do końca się zgodzę co do tego otworu przysłony zbliżonym do maksymalnego. W ostatnim zdjęciu to było f9 (mogło być f 3.5), a były chyba też i takie z f11.
W priorytecie przysłony np. f5.6 zszedłbyś wtedy z iso pewnie na 800, a w przypadku innych zdjęć może i niżej.
Choć przyznam, ze G5 z iso 1600 radzi sobie bardzo dobrze. Przyglądam się bardziej temu aparacikowi z racji ewentualnego zakupu.
PS
Odnośnie jeszcze Twojego wyjaśnienia i ostatniego zdjęcia. Przy ogniskowej 12 mm (ekwiwalent dla FF 24mm) wystarczy czs 1/30s (użyłeś 1/125s) aby bez stabilizacji nie poruszyć zdjęcia. Czyli mogłoby być iso 400, a nie 1600. Podobnie w poprzednich zbyt duży "zapas" niepotrzebnie brałeś.
Myślę, że zaawansowany amator określa te czasy i przysłony mniej więcej kierując się histogramem, jest wiele dróg wystarczających do osiągnięcia swego celu...
Myślę, że zaawansowany amator określa te czasy i przysłony mniej więcej kierując się histogramem, jest wiele dróg wystarczających do osiągnięcia swego celu...
Dobrze mówisz Apz. Czas na dalszy rozwój wiedzy i umiejętności mojego hobby.
Jeszcze uraczę Was fotkami makiety z jarmarku.
137827137828
Jeszcze uraczę Was fotkami makiety z jarmarku.
137827137828Dolny obrazek wydaje się mi nazbyt do przodu pochylony.
można prosić o więcej jarmarku?
Dolny obrazek wydaje się mi nazbyt do przodu pochylony.
Myślę, że to wynik złudzenia z powodu "sklejenia" z poprzedzającą fotką. Ale za 5 zł mogę do "odchylić" ;-)
można prosić o więcej jarmarku?
Proszącym się nie odmawia.
138437
138438
138439
138440
Dobrze sie poszwedac po terminie..Szopki beda bo mnostwo akcesoriow?
Dobrze sie poszwedac po terminie..Szopki beda bo mnostwo akcesoriow?
Już dawno po jarmarku. Zdjęcia zrobiłem 17 grudnia.
Proszącym się nie odmawia.
Dziękuję, jest kolorowo i bogato!
Dziękuję, jest kolorowo i bogato!
To cd:
138453
138454
138455
Już dawno po jarmarku.
To ja wiem,zagladam i liczylem na wiecej.
Rysiu piękna relacja z jarmarku.
Fajnie było znów tu zaglądnąć :grin:
Rysiu piękna relacja z jarmarku.
Fajnie było znów tu zaglądnąć :grin:
Dziękuję za wizyty. Pora kończyć z jarmarkiem. Ostatki tego tematu z roku 2014:
138536
138537
138538
138539
Kramów w Norymberdze jest ok 200, trudno pokazać cały plac, gdyż stoiska są zadaszone i widok z góry nic nie wnosi ciekawego - widać tylko dachy. Odwiedzających jest sporo, grzane wino i miejscowe kiełbaski pachną i schodzą "na pniu". Trzeba trafu, by w kadrze nie było tłumu.
Do tegorocznego jarmarku! (będzie w grudniu) :-)
Świecidełka i kolory dają po oczach, aż miło. :)
Powiedz - kupiłeś coś ?
Fajne foty :D
Świecidełka i kolory dają po oczach, aż miło. :)
Powiedz - kupiłeś coś ?
Fajne foty :D
Dziękuję za odwiedziny. Jarmark świąteczny kipi kolorami ( i dźwiękami oraz zapachami, których tu nie sposób przekazać ;-) ) tak to jest zgodnie z tradycją.
Ceny są zawrotne, więc z zasady nic tam nie kupuję, wszak oszczędzam na nowe szkiełka ;-).
Święta, święta i po świętach :-). By nieco się rozruszać, wybrałem się do Gogolina na wieczorny foto spacer. Zaopatrzony w aparat, szkła i obowiązkowy statyw krążyłem to tu, to tam po mieście znanym z ludowej piosenki.
Zadanie okazała się dość trudne, bo w ciemności to i śnieg ma różne barwy i o przepały nie trudno, ale od czegoś trzeba zacząć.
Widok miasta od strony Strzelec Opolskich:
138558
Jak Gogolin to i pomnik Karolinki i Karlika:
138559
138560
Miasto może się pochwalić nowym obiektem - Hotel Vertigo został otwarty w październiku 2014 roku.
138561
W sąsiedztwie hotelu na uwagę zasługują odrestaurowane piece do wypalania wapna.
138562
fajne piece i fajnie że gdzieniegdzie dba się o takie zabytki
Na mnie piece również robią największe wrażenie. Pozdr
też postawię na piece, żeby się tak w nich jeszcze paliło...:roll:
też postawię na piece, żeby się tak w nich jeszcze paliło...:roll:
Nie da rady, hotel by zbankrutował na starcie. Ryśku, fajowe foty dajesz :)
Nocna przyjemna wedrowka.
Fajny spacerek. Piece najlepsze, zgrane z hotelem :)
fajne to pierwsze z ostatniej sesji..
pierwsze i te piece są fajne. pozdr
W sąsiedztwie hotelu na uwagę zasługują odrestaurowane piece do wypalania wapna.
138562
Można do nich wejść?
Bardzo dziękuję za wizyty i komentarze. Korcił mnie ten Gogolin w świątecznych iluminacjach i ozdobach, ale nie wszystko co cieszy oko da się prosto przekazać za pośrednictwem matrycy. Miasteczko samo w sobie jest fajne, więc nie raz jeszcze wrócę do niego i pokażę zdjęcia.
Można do nich wejść?
Od czasu odrestaurowania ( a było to ze trzy lata temu) wszystko jest pozamykane, ale popytam czy przewidziana jest możliwość otwarcia dla zwiedzających. Upewnię się czy chociaż schody w środku są.
"Od strony miasta" bajkowy klimat. Te matryce Panasonica są straszne, strasznie fajne :)
Jak co roku w czerwcu odbyły się targi Opolagra w Kamieniu Śląskim.
Maszyn rolniczych moc, widzów sporo, żar lał się z nieba. Postanowiłem tym razem powstrzymać się od prezentacji sprzętu rolniczego, a przyjrzeć się nieco otoczce targów.
Oto co zobaczyłem.
151136151137151138151139151140151141151142
Pora najwyższa reanimować wątek.
Sprzętowo się pozmieniało - jako podstawową puszkę mam teraz GX7, udało mi się też skompletować nieco szklarni. Część jest z Panasa - 42,5 oraz 100-300, a część z Olka - 17 i 12-50.
No i wyobraźcie sobie - strzeliłem byka ;-)
176527
Sprzętowo się pozmieniało - jako podstawową puszkę mam teraz GX7, udało mi się też skompletować nieco szklarni. Część jest z Panasa - 42,5 oraz 100-300, a część z Olka - 17 i 12-50.
176527
Niezła sztuka :D
strzeliłem byka ]
Co na to pani od polskiego..
Co na to pani od polskiego..
Pani też lubi byki. :wink::mrgreen:
Był czarny potwór? To teraz pora na żółtego olbrzyma:
176533
176527
Zepsułeś balans bieli, ten niby czarny jest u Ciebie ciemno czerwony, ale są takie które są antracytowo-czarne, więc jak tutaj było na tej Opolagrze?
Moim zdaniem balans bieli dobrze dobrany, nie zauważam tu ciemno czerwonego
Zepsułeś balans bieli, ten niby czarny jest u Ciebie ciemno czerwony, ale są takie które są antracytowo-czarne, więc jak tutaj było na tej Opolagrze?
Monitory bywają różne, ale pipeta i wartości RGB tylko jedno mają imię ;)
---------- Post dodany o 14:47 ---------- Poprzedni post był o 14:41 ----------
Dla ułatwienia dodam, że uśredniony byk wychodzi mi w okolicach 54, 54, 52. Niemal doskonale czarny ;)
Apz - wywal ten badziew na którym oglądasz zdjęcia :)
Monitory, zegary, przyciski, lampki... to kręci chłopców w każdym wieku. ;-) I W Harley Davidson o tym wiedzą. :-)
176562
Mógłbyś wkleić w lusterka jakieś ładniejsze widoczki ;)
179014
Trwa ładowanie zdjęć .......
Doroczna wystawa ciężarówek Mater Truck w Opolu - Polskiej Nowej Wsi zgromadziła istne tłumy. Przerosło to możliwości organizatorów, bo w sobotnie popołudnie wjazd na przygotowany parking dla gości wymagał odczekania w prawie dwugodzinnej kolejce. Stanie umilały rozmowy na CB :-), jedne zabawne, albo pomocne inne do przedstawienia publicznie tylko w formie ******
Każdy jechał tym co miał:
179015
Za linią kas witał gości pokaz jazdy terenowej autem ciężarowym. Wiadomo, emocji sporo, mocno trzęsie, więc dobrze zadbać za wczasu, aby było się czego trzymać
179016
Szkoda, że dopiero po imprezie dowiaduję się, że była.... może gdybym wiedziała wcześniej udałoby mi się dopasować grafik w pracy :-(
Edorka, nic się nie martw, za rok kolejna edycja, dam Tobie znać z wyprzedzeniem.
No to dla tych co nie byli obecni jeszcze kilka fotek.
179030179031179032179033179034179035
Witam.
Lubię takie motoryzacyjna imprezy. Fajnie je pokazujesz.
Witam.
Lubię takie motoryzacyjna imprezy. Fajnie je pokazujesz.
Dziękuję. Ja też lubię takie klimaty. Sprawa jest trudna z racji bardzo dużego zagęszczenia eksponatów oraz tłumów wchodzących w kadr przy każdej okazji, Bez okazji też wchodzą. ;-)
Dziękuję. Ja też lubię takie klimaty. Sprawa jest trudna z racji bardzo dużego zagęszczenia eksponatów oraz tłumów wchodzących w kadr przy każdej okazji, Bez okazji też wchodzą. ;-)
Ale poradziłeś sobie z tym. Znam ten problem kiedy ktoś zamyślony patrzy w chmury i ładuje się na pierwszy plan:)
Fajna impreza, jeżdżące dzieła sztuki. Dla kierowców to drugi dom, albo i pierwszy więc fajnie o to dbać.
Piękne i mocarne bestie! Szczena opada! Dzięki za podzielenie się takimi potworami! :-)
Ale gdy patrzę na jazdę terenową, w trosce o kręgosłup nie poważyłbym się chyba na taką przejażdżkę...
Jeszcze coś zlotowego:
179064179063
Jest co ogladac... .Fajna impreza i fajna kolekcja fot z takiego zjazdu.
Wozy ekstra. Bardzo ładne i bardzo mi się podobają.
Ale tak mnie ciekawi jak ten zielony Mercedes z ostatniej wrzutki jeździ po drogach. Z tymi lampkami pod zderzakiem chyba musi trzeć po asfalcie :shock:
A widzę że jakąś nagrodę zdobył.
Duże jest piękne. :mrgreen:
Rysiek trzymaj rękę na pulsie i koniecznie daj znać odpowiednio wcześniej, może uda się dopasować terminy :-)
[QUOTE=Rysiek_O;1279823]Doroczna wystawa ciężarówek Mater Truck w Opolu - Polskiej Nowej Wsi zgromadziła istne tłumy. Przerosło to możliwości organizatorów, bo w sobotnie popołudnie wjazd na przygotowany parking dla gości wymagał odczekania w prawie dwugodzinnej kolejce. Stanie umilały rozmowy na CB :-), jedne zabawne, albo pomocne inne do przedstawienia publicznie tylko w formie ******
[QuoTE]
Sympatyczne pszedsięwzięcie, Czemu go nie włożyłeś do forumowego kalendarza?
Doroczna wystawa ciężarówek Mater Truck w Opolu - Polskiej Nowej Wsi zgromadziła istne tłumy. Przerosło to możliwości organizatorów, bo w sobotnie popołudnie wjazd na przygotowany parking dla gości wymagał odczekania w prawie dwugodzinnej kolejce. Stanie umilały rozmowy na CB https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif, jedne zabawne, albo pomocne inne do przedstawienia publicznie tylko w formie ******
Działa jednak cytowanie, zarówno metodą (kopiuj, popraw, wklej https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_wink.gif ), jak i tradycyjnie"Odpowiedz z cytatem".
Bardzo fajne te zdjęcia. Wozy niektóre piękne. Na żywo musiały robić niezłe wrażenie. Jest co podziwiać.
Wiosna idzie ( ponoć :wink: ), więc pora poodkurzać.
O a tu nawet pajęczyną zarosło :grin:
Na start bobry!
187966
187966
Dużo już nie brakuje do powalenia tych drzew:)
PS. Coś się źle wstawiło, zdjęcia się stykają, taka panorama.
Dużo już nie brakuje do powalenia tych drzew:)
PS. Coś się źle wstawiło, zdjęcia się stykają, taka panorama.
No właśnie, skleiły się i nie potrafię ich rozdzielić :(
Oj tam, na pewno się da:), kursor za pierwsze zdjęcie i spacja czy tam enter.
a gdzie te bobry? ;-)
Nie mogłem z nimi się dogadać. :wink:
Porzuciły robotę i poszły sobie. Ale zapewniam, że ja tego drzewa nie podgryzałem ;-)
Bedzie zapora, będzie jeziorko, będzie miejsce na bezpieczne mieszkanie... bobrowe oczywiście, chyba,że obecny Minister całe to towarzystwo każe powystrzelać...
Kilka zdjęć z zestawu E-M1 mk II + mZD 12-100.
195859
195860
195861
"Kilka zdjęć z zestawu E-M1 mk II + mZD 12-100. "
Ładny zestaw, ładne miasto to i ładne fotki.:grin:
"Kilka zdjęć z zestawu E-M1 mk II + mZD 12-100. "
Ładny zestaw, ładne miasto to i ładne fotki.:grin:
Nooooo :D
Muszę przyznać, że bardzo ładne miasto. Przy ograniczonym czasie zobaczyłem sporo fajnych miejsc.
Jesteś w Gdańsku ? Gdzie , do kiedy ?
Łazisz tymi samymi drogami co ja :)
Do muzeum bursztynu idź :)
Łazisz tymi samymi drogami co ja :)
Do muzeum bursztynu idź :)
Jeszcze pójdę :-) Ale to przy następnej okazji :-)
Jesteś w Gdańsku ? Gdzie , do kiedy ?
Byłem wiosną, dopiero teraz fotki nieco ogarniam :(
Ale... mam nadzieję zajrzeć znowu po zimie i marzy mi się taki mini zlot i pifo z Wami Oly Tubylcami :-)
Jesień sprzyja wizytom w aptekach
195952
Przy takiej okazji można poznać kawałek historii.
195953
Kontrasty toruńskiej ulicy
196550
Kontrasty toruńskiej ulicy ...Szeroka?
Szeroka?
No wąska nie jest :)
Kamieniczki ładne.
Szeroka?
No wąska nie jest :)Pytałem nazwę tej ulicy ;)
Pytałem nazwę tej ulicy ;)
No popatrz, człowiek się całe życie uczy... ;)
Szeroka?
Nie byłem pewien, ale sprawdziłem, to ul. Szeroka. Stałem na wysokości budynku nr 42.
Tak dobrze znasz Toruń, czy to jakaś "sztuczka" np z Google?
Nie byłem pewien, ale sprawdziłem, to ul. Szeroka. Stałem na wysokości budynku nr 42.
Tak dobrze znasz Toruń, czy to jakaś "sztuczka" np z Google?
Kiedyś znałem, mieszkałem w Toruniu od '56 do '68 :)
PS
Wtedy jeszcze, po tej ulicy jeździł tramwaj :)
Toruń ładne miasto. Mam też do niego pewien sentyment :)
Wieża ciśnień w Głogówku. Tym razem w akcji mZD 7-14 z E-M1 MK II
197389197390
W każdym mieście takie same wieże :-)
Podoba mi się.
Podoba mi się.
Tylko w tych starszych i to tam, gdzie nie zburzyli:-)
Podoba mi się.
Tylko w tych starszych i to tam, gdzie nie zburzyli:-)
Bywają różne, ciekawe, ale często zaniedbane.
W kolejce przed obiektywem pałac w Głogówku:
197431
Prace remontowe pałacu w Głogówku trwają:
207378
Prace remontowe pałacu w Głogówku trwają:
No nie wierzę - dużo się zmieniło :)
No nie wierzę - dużo się zmieniło :)
Miejscami jeszcze nie, bynajmniej nie na lepsze ;-(
207402
Dobrze, że już poleciała, bo kapryśna to była modelka :wink::-P
207464
Wiosenne porzadki czas zacząć. Trochę odkurzyć.
Już nie E-M10, ale wierny GX7.
Pewnego dnia w samo południe w zaułku:
219998
Taki sam zaułek jest na podwórzu Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie. Tylko znaków wiary brak :mrgreen:
Taki sam zaułek jest na podwórzu Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie. Tylko znaków wiary brak :mrgreen:
Widać Bawaria jest bardziej religijna :-) Zdjęcie zrobiłem w Landshut.
Jeżyna, nie mylić z jarzyną. ( Język polski jest jednak skomplikowany)
Chyba idzie ku jesieni...
224691
Do czarnej jej jeszcze daleko ;)
Do czarnej jej jeszcze daleko ;)
Bo Czarna Białostocka daleko od Śląska położona.
Czas i pogoda zrobią swoje.
Jeszcze taki bałagan próbowałem opanować:
224692
Na drzewach można spotkać różne rzeczy:
225887
225888
Ta gruszka smakowicie wygląda :grin:
A jagódki cisu nie? Tylko... biada temu, kto się na nie skusi.
A jagódki cisu nie? Tylko... biada temu, kto się na nie skusi.
Niektórzy mogą :D
225916
Chyba gdzieś czytałem, że truje cała reszta, poza tym czerwonym,
Chyba gdzieś czytałem, że truje cała reszta, poza tym czerwonym,
Masz rację,
https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/zatrucia,zatrucia-cisem-pospolitym,artykul,1583149.html
czyli to czerwone wokół pestki jest zjadliwe, reszta ... brrrrr :(
Odwiedzając Norymbergę zajrzałem na lotnisko. Ruch znikomy, ale oprócz sałaty rośnie też nowy parking.
226171
Wioski obok portu lotniczego w Norymberdze pełne są malowniczych domów:
226179
226182
226180
226181
A gdzie ludzie? Czy to "skansen"? :grin:
A gdzie ludzie? Czy to "skansen"? :grin:
To prawdziwa zaludniona miejscowość. Zdjęcia robiłem ok godziny 10, więc ruch był niewielki. Jak to w sypialni dużego miasta przed południem w roboczy dzień.
Od szczegółu
226227
Do
226228
ogółu
226229
Coś na słodko ( samo oglądanie nie tuczy :wink:)
233367
Rysiek nie prowokuj. Tak się zawsze zaczyna :wink:. Od patrzenia nikt nie utył, od jednego też. Dwa nie zaszkodzą, trzy doddzą siły ... a potem w spodnie się nie mieszczę olaboga..! :mrgreen:
Karnawał w środku lata
235948
Karnawał w środku lata. Interesujące, gdzie to było.
Interesujące, gdzie to było.
Francuzka Tuluza
235961
235960
Kilka słów wstępu dla kolejnej wrzutki zaczerpnąłem z https://www.krajoznawcy.info.pl/norymberga-czyli-historia-w-alei-praw-49505
Germańskie Muzeum Narodowe. Co najmniej dwie rzeczy są tu niezwykłe. Po pierwsze, siedzibą muzeum narodowego nie jest, jak na ogół bywa, stolica kraju. Po drugie, jest to muzeum poświęcone historii, literaturze i sztuce CAŁEGO obszaru kulturowego niemieckojęzycznej Europy. Zbiory GMN należą do najbogatszych na świecie: stale wystawianych jest ponad 25 tysięcy eksponatów z ogólnej liczby 1,3 miliona. Pozwalają odbyć podróż w przeszłość, począwszy od toporów z epoki kamiennej, przez średniowieczne rzeźby urodzonego w Norymberdze Wita Stwosza, portrety pędzla Albrechta Dürera (także rodem z Norymbergi) aż po sztukę i wzornictwo przemysłowe Bauhausu oraz ekspresjonistyczne obrazy Ernsta Ludwiga Kirchnera, zaliczonego przez nazistów do twórców "sztuki zdegenerowanej".
Jest drogocenny, najstarszy istniejący na świecie, globus Martina Behaima z 1492 roku. Mistrz nie uwzględnił na nim Ameryki, Kolumb wrócił do Europy ze swoimi rewelacjami dopiero rok później. Są meble, instrumenty muzyczne, biżuteria, monety, judaica, broń, zabawki, sztuka ludowa.
Rozdzieleni rodzice Dürera
Wybrałam malarstwo renesansowe, licząc na obfitość obrazów Dürera. Okazało się jednak, że jest to zbiór stosunkowo skromny ? dzieła artysty rozeszły się po całej Europie. Ucieszył mnie portret jego matki Barbary Holper, który powstał jako część dyptyku przedstawiającego rodziców. Malarz nie rozstawał się z nim do końca życia. Po śmierci Dürera dyptyk rozdzielono. Portret ojca w czarnym czepcu zawędrował do Florencji, do galerii Uffizi. Matka w białym welonie ściśle przysłaniającym włosy pozostała w rodzinnych stronach. Wzruszający jest portret starca, malarza i rytownika Michaela Wolgemuta ? hołd, jaki złożył Dürer swojemu nauczycielowi.
Muzeum ufundował w 1852 roku pewien zamożny frankoński szlachcic-kolekcjoner, pięć lat później król Bawarii podarował mu lokum: XIV-wieczne zabudowania byłego klasztoru kartuzów na południowym obrzeżu Starego Miasta.
Zimą 1945 roku Norymberga po serii alianckich nalotów dywanowych legła w gruzach. Zabudowania muzealne także bardzo ucierpiały. Po wojnie połączono resztki klasztoru kartuzów z nowoczesną architekturą, całość znacznie rozbudowano w latach 90. Przeszklona konstrukcja Museum-Forum z rozległym holem wejściowym robi dziś ogromne wrażenie. Podobnie jak umieszczone na zewnątrz monumentalne kolumny tworzące Drogę Praw Człowieka. Kolumn jest trzydzieści, ponieważ tyle artykułów zawiera Powszechna Deklaracja Praw Człowieka. Na każdej kolumnie wyryto tekst w języku niemieckim i obcym. Nam przypadł w udziale artykuł 6.: Każdy człowiek ma prawo do uznawania wszędzie jego osobowości prawnej.
Nie jest przypadkiem, że do pracy nad projektem kolumnady ojcowie miasta zaprosili wybitnego izraelskiego artystę Daniego Karavana.
238812
238813
238814
Ciekawie się zapowiada i myślę, że z wnętrza tego obiektu aby zaspokoić wzbudzone zainteresowanie też coś zamieścisz.
Ciekawie się zapowiada i myślę, że z wnętrza tego obiektu aby zaspokoić wzbudzone zainteresowanie też coś zamieścisz. Wiejo Postaram się pokazać co nieco :-)
Nie jestem stałym bywalcem muzeów, ale kilka odwiedziłem. Germanisches Nationalmuseum podoba mi się bo ma przestronne sale (sporo korzystałem z Panasa42,5 który szeroki nie jest). Utrudzonych zwiedzaniem nakarmi i zrelaksuje pobyt w kawiarni Cafe Arte położonej wewnątrz obiektu i stosującej niewygórowane ceny.
Ekspozycje są bardzo różnorodne, każdy znajdzie coś bliższego własnym zainteresowaniom. W większości sal znajduje się po kilka miejsc siedzących, można dłużej oglądać eksponaty, albo po prostu odpocząć. Fotografować (bez flasha) można do woli. Utrudniać to potrafią szyby gablot, ale sporo zbiorów jest bez takich osłon.
Na dzisiaj mamy pojazdy :wink:
238950
238951
238952
racjonalny44
17.11.21, 21:55
Polecam Drezno
"Nikt z nas nie może zmienić swojego wczoraj, ale każdy z nas może zmienić swoje jutro".
Colin Powell
Muszę przyznać, ż te sanki-sanie są bardzo ciekawe.
Wielkie dzięki Rysiu i myślę, że to nie koniec. Po tym fragmencie nasuwają mi się pewne wnioski ale chcę się upewnić co do ich trafności.
Ponoć szczęśliwi czasu nie liczą, ale ludzkość od dawna tworzy urządzenia i mechanizmy do pomiaru czasu.
238995
238996
238997
Łooo .... piękne cacuszka :grin:
Ciekawe gadżety.
Patrzę tak na zdjęcie numer 3 i...
I mimo, że główny element jest cały nieźle pokazany to zdjęcie psują te wszystkie "przeszkadzajki" włażące w widok z prawie każdej strony.
Rozumiem, że przy robieniu zdjęcia trzeba było złapać szerszy kadr, ale w postprodukcji mogłeś to poprawić - wystarczyło przyciąć zdjęcie z prawej i z lewej i już byłoby o wiele lepiej.
Sam mam często problem z upilnowaniem porządku w kadrze w trakcie fotografowania, ale kiedy szykuję zdjęcie do pokazania, to jednak staram się takie "śmieci" z kadru powyrzucać.
Ciekawe gadżety.
Patrzę tak na zdjęcie numer 3 i...
I mimo, że główny element jest cały nieźle pokazany to zdjęcie psują te wszystkie "przeszkadzajki" włażące w widok z prawie każdej strony.
Rozumiem, że przy robieniu zdjęcia trzeba było złapać szerszy kadr, ale w postprodukcji mogłeś to poprawić - wystarczyło przyciąć zdjęcie z prawej i z lewej i już byłoby o wiele lepiej.
Sam mam często problem z upilnowaniem porządku w kadrze w trakcie fotografowania, ale kiedy szykuję zdjęcie do pokazania, to jednak staram się takie "śmieci" z kadru powyrzucać.
August68 Dziękuję. Bardzo słuszna uwaga. Tak będzie lepiej?
238998
Bardzo ciekawe eksponaty.
@August68 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50762) Dziękuję. Bardzo słuszna uwaga. Tak będzie lepiej?
238998
Bez porównania :-)
@August68 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50762) Dziękuję. Bardzo słuszna uwaga. Tak będzie lepiej?
238998A może trochę popracować stemplem?
239005
A może trochę popracować stemplem?
helmuth dobra robota!
Przy takim "powtarzalnym" tle to moim zdaniem najlepsze, najbardziej eleganckie rozwiązanie. Postaram się je wykorzystywać przy kolejnych okazjach.
Arcyciekawe eksponaty i z wielkim zainteresowaniem pooglądałem . Niestety system bezlitosny.
No to jedziemy dalej...:wink:
239041
A kto nie ruchawy niech się schowa do szafy:
239042
Oczywiście wciąż jesteśmy pośród zbiorów Germanisches Nationalmuseum w Norymberdze
Piękne eksponaty tam mają.
Ostatnie dwa zdjęcia bardzo dobre :-)
Piękne eksponaty tam mają.
Ostatnie dwa zdjęcia bardzo dobre :-)
Dziękuję :wink:
Sporą część zasobów Muzeum stanowią zbiory malarstwa. By nie przeciągać relacji pokażę kilka.
Portret 31-letniej damy:
239057
Znawcy malarstwa i sympatycy twórczości Albrechta Durera podążają ku obrazowi matki malarza Barbary Durer z domu Holper.
Urodzony w Norymberdze Durer stworzył portrety własnych rodziców z którymi się nie rozstawał za życia ( Można domniemywać, że były to swoiste referencje kunsztu malarza, powstały na początku jego twórczości, gdy miał 19 lat)
W późniejszym czasie obrazy rozdzielono. Portret matki pozostał w zbiorach w Norymberdze, a portret ojca trafił do galerii Uffizi we Florencji.
239058
@Wiejo (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2910) Postaram się pokazać co nieco :-)
Nie jestem stałym bywalcem muzeów, ale kilka odwiedziłem. Germanisches Nationalmuseum podoba mi się bo ma przestronne sale (sporo korzystałem z Panasa42,5 który szeroki nie jest). Utrudzonych zwiedzaniem nakarmi i zrelaksuje pobyt w kawiarni Cafe Arte położonej wewnątrz obiektu i stosującej niewygórowane ceny.
Ekspozycje są bardzo różnorodne, każdy znajdzie coś bliższego własnym zainteresowaniom. W większości sal znajduje się po kilka miejsc siedzących, można dłużej oglądać eksponaty, albo po prostu odpocząć. Fotografować (bez flasha) można do woli. Utrudniać to potrafią szyby gablot, ale sporo zbiorów jest bez takich osłon.
Na dzisiaj mamy pojazdy :wink:
238950
238951
238952
Szkło masz fajne.Posiadam takie i jestem z niego bardzo zadowolony. A z pojazdów najbardziej przypadły mi do gustu sanie. Fajne wynalazki.
Szkło masz fajne. Posiadam takie i jestem z niego bardzo zadowolony. A z pojazdów najbardziej przypadły mi do gustu sanie. Fajne wynalazki. paparapa Dziękuję za wizytę i informację. Coś mi się zdaje, że do tego szkła mnie by się przydał filtr polaryzacyjny. Stosujesz?
A wracając do muzeum... Sporo obrazów świętych, ale też są bardziej swobodne malowidła:
239076
Coś mi się zdaje, że do tego szkła mnie by się przydał filtr polaryzacyjny.Filtr polaryzacyjny nie jest lekarstwem na całe zło. Fotografując eksponat w gablocie, będziesz miał odbicia od szyb znajdujących się w różnych płaszczyznach.
Nie wszystkie odbicia uda się wyeliminować ale na pewno znajdziesz takie położenie filtra, w którym te odbicia nie będą przeszkadzały w pokazaniu eksponatu w gablocie.
Filtr polaryzacyjny nie jest lekarstwem na całe zło. Fotografując eksponat w gablocie, będziesz miał odbicia od szyb znajdujących się w różnych płaszczyznach.
Nie wszystkie odbicia uda się wyeliminować ale na pewno znajdziesz takie położenie filtra, w którym te odbicia nie będą przeszkadzały w pokazaniu eksponatu w gablocie.
Z tym zgoda, ale coś za coś. Filtr polaryzacyjny zabierze część światła, a więc konieczna będzie wyższa czułość ISO lub wydłużenie czasu ekspozycji. A światła w salach muzealnych zwykle nie jest zbyt wiele, na dodatek zazwyczaj nie wolno używać lamp błyskowych ani statywu.
Jak napisał helmuth, polar nie jest lekarstwem na wszelkie zło. Jednak czasem może się przydać.
Ja osobiście wyleczyłem się z polarów, po tym co mi zrobił polar z szerokim szkłem w pejzażu...
Ale już w pomieszczeniu muzealnym ze szklanymi gablotami, czy obrazami olejnymi jest sporym ułatwieniem w znalezieniu optymalnego kadru bez paskudnych artefaktów.
Tym bardziej, że to nie jest duży filtr, więc majątku nie stracisz. A przydać się na pewno przyda.
Musisz jednak brać pod uwagę to, że dla ogniskowych poniżej ca. 24mm zaczynają się pojawiać dziwne rzeczy, które mogą okazać widoczne dopiero na monitorze.
Ja wiem, że jestem niereformowalny... ale ne mogłem się powstrzymać....
Jak by co, to proszę o usunięcie. :)
239077
Z tym zgoda, ale coś za coś. Filtr polaryzacyjny zabierze część światła, a więc konieczna będzie wyższa czułość ISO lub wydłużenie czasu ekspozycji. A światła w salach muzealnych zwykle nie jest zbyt wiele, na dodatek zazwyczaj nie wolno używać lamp błyskowych ani statywu.
Z tego co widziałem w ostatnim czasie, modne stało się w muzeach doświetlanie eksponatów światłem ledowym. Więc może się okazać, że światło jest, a nawet w nadmiarze. I powstające na błyszczących eksponatach paskudne bliki, polar jest w stanie trochę utemperować.
Ale to mój punkt widzenia. :)
.....
Ja wiem, że jestem niereformowalny... ale ne mogłem się powstrzymać....
Jak by co, to proszę o usunięcie. :)
@parapapa Podoba mi się Twoja wersja. Wyostrzone, czy coś jeszcze?
@parapapa Podoba mi się Twoja wersja. Wyostrzone, czy coś jeszcze?
Specjalnie nie ostrzyłem. Dodałem tylko odrobinę życia...:)
A poważnie pisząc, poprawiłem trochę mikro kontrasty. Do tego nie ma suwaka. Robię to na to zrobić "piechotę", bo "clarti" nawet nie dotykam, jeśli zależy mi na zdjęciu. :)
Specjalnie nie ostrzyłem. Dodałem tylko odrobinę życia...:)
A poważnie pisząc, poprawiłem trochę mikro kontrasty. Do tego nie ma suwaka. Robię to na to zrobić "piechotę", bo "clarti" nawet nie dotykam, jeśli zależy mi na zdjęciu. :)
Podziękował pięknie
Fajne i interesujące eksponaty. Bardzo mnie zainteresowało siodełko w rowerze bo to co widać do dłuższej jazdy nie zachęca, chyba że z ochraniaczem.
Fajne i interesujące eksponaty. Bardzo mnie zainteresowało siodełko w rowerze bo to co widać do dłuższej jazdy nie zachęca, chyba że z ochraniaczem.
Wiejo, może ktoś zajumał siodełko, jak właściciel poszedł na zakupy...:)
Wiejo, może ktoś zajumał siodełko, jak właściciel poszedł na zakupy...:)
Proszę sobie żartów nie robić z siodełka:wink:
Zabytkowe odzienie siedziska mole zjadły, a twardsze elementy roweru zostały. Konserwator już pracuje nad odtworzeniem tego zjedzonego:grin:
Proszę sobie żartów nie robić z siodełka:wink:
Zabytkowe odzienie siedziska mole zjadły, a twardsze elementy roweru zostały. Konserwator już pracuje nad odtworzeniem tego zjedzonego:grin:
Dobra dobra, ale my możemy źle podchodzić do tematu.... Może rower nie posiadał siodełka, tylko trzeba było mieć specjalne odzienie je zawierające. :lol: Taki system antykradzieżowy. :mrgreen:
I już sobie nie żartuję..... :)
Wracamy do eksponatów. Prace rzeźbiarzy to głownie tematyka religijna, więc takie też pokażę.
Trzej królowie oddają hołd
239133
Święta rodzina ucieka do Egiptu
239134
Dla odmiany - chłopiec z trójzębem siedzący na delfinie
239135
Prace rzeźbiarzy to głownie tematyka religijna, więc takie też pokażę.Uważaj! Religia jest zakazana na tym forum. :-P
Ciekawa sprawa z tym chłopcem. Ta symbolika właściwie nie pasuje do żadnych znanych w naszej kulturze kanonów.
Chyba że o czymś nie wiem i ktoś mnie oświeci.
Założę się, że artysta nieznany, a rzeźba pochodzi zca. połowy 19 wieku.
Ciekawa sprawa z tym chłopcem. Ta symbolika właściwie nie pasuje do żadnych znanych w naszej kulturze kanonów.Ale przecież Rysiek nie napisał, że to jest eksponat z tego samego okresu co pozostałe w tym poście. Pewnie masz rację i jest on znacznie młodszy.
Mam jeszcze jedną wersję tej figury i bardzo niekompletny opis, ale wydaje mi się, że to część fontanny stworzona w 1620 roku.
239138
239139
Wracamy do eksponatów. Prace rzeźbiarzy to głownie tematyka religijna, więc takie też pokażę.
Święta rodzina ucieka do Egiptu
Fajne zdjęcia. A w związku z tym drugim takie coś mi się przypomniało, nie wiem czy znacie i czy lubicie... (?)
https://www.youtube.com/watch?v=DSJCUSVZ0g4
Ale przecież Rysiek nie napisał, że to jest eksponat z tego samego okresu co pozostałe w tym poście. Pewnie masz rację i jest on znacznie młodszy.
Ja też nie napisałem, że porównuję ją do pozostałych.
Nie ma szans stwierdzenia z jakiego jest okresu. Wskazówką i to istotną jest to, że była to rzeźba jakiejś większej infrastruktury wodnej.
Coraz częściej widuję przy eksponatach tabliczki z napisem. Odnowiono w roku takim a takim i nic więcej. Nie ma kompletnie żadnych informacji o wielu budynkach, fontannach czy rzeźbach. To dość zabawna sytuacja jak dla mnie.
Mam jeszcze jedną wersję tej figury i bardzo niekompletny opis, ale wydaje mi się, że to część fontanny stworzona w 1620 roku.
239138
239139
Dziękuję za wizyty i zostawione wpisy:)
Wycieczka rusza dalej. Czas na.... zegary:wink: Tym razem już mechaniczne. Większość z napędem obciążnikowym. Problem, że ciężarki bardzo często były bardzo nisko. Byłem sam na sali i aż mnie korciło, by podnieś obciążniki, tak by swobodnie mieściły się w kadrze bez sprowadzania tarczy do bardzo małych rozmiarów. Powstrzymałem się jednak i często w kadrze jest tylko tarcza i jeden z ciężarków.
239186
239187
239188
239189
... często w kadrze jest tylko tarcza i jeden z ciężarków.Można próbować oszukać. :-P
239192
Można próbować oszukać. :-P
Prawie się udało. :grin:
Jesień ma swoje zasoby też w muzealnych zbiorach.
Po zakończeniu prac polowych narzędzia wiszą sobie spokojnie całe dnie
239201
Chłopcy zajmowali się łapaniem ptaków, często były to czyże lub strzygły. Biedaki trafiały do klatek. Może takich?
239202
239203
Zaś wieczory dobrze było spędzić w pobliżu takiego kaflowego cudu:
239204
Jesień ma swoje zasoby też w muzealnych zbiorach.
Po zakończeniu prac polowych narzędzia wiszą sobie spokojnie całe dnie Coś co i u nas można zobaczyć o tej tematyce.