Zobacz pełną wersję : Pomóżcie w wyborze super małpki
Rafał Czarny
25.10.07, 20:15
Jak w temacie. Grupa pracowników chce dać prezent 75-letniej pani doktor. Wymyślili, że będzie to aparat fotograficzny. Pani doktor jeździ dwa razy w roku na wycieczki zagraniczne, gdzie robi zdjęcia. Lusterko odpada - starsza pani obsługuje gupiego jaśka na film.
Acha, i najważniejsza sprawa - może kosztować 1500 zł. Myślę, że za tę kwotę można kupić coś naprawdę porządnego.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
R.
Ricoh GX 100.
http://www.olbrycht.pl/ricoh/capliogx100opis.htm
Troch więcej kosztuje ale niewiele.
Rafał Czarny
25.10.07, 20:30
I jeszcze doprecyzuję - małpka nie musie mieć RAWów, bo starsza pani nie obrabia fota na kompie. Zaniesie po prostu kartę prosto do labu, by zrobić odbitki.
EDIT: Wojtek, trochę za drogi ten ricoh. Wg. ceneo tylko w jednym sklepie cena ok. 1700, reszta to prawie 2 tys. lub więcej.
JAk ma być proste i przyjemne to Fujika z serii F lub olka 790sw(pancerny) - oba fajne, małe.
Sporo dobrego ludziska piszą o małpkach Fuji serii Fxx.
Osobiście nie miałem doczynienia, ale ci którzy zdecydowali się na zakup,
są naprawdę bardzo zadowoleni i wychwalają pod niebiosa - za obsługę, ergonomię, jakość itp.
Złego słowa o nich nie znalazłem, natomiast z innymi markami to bywa różnie.
Pozdrówka.
Rafał Czarny
25.10.07, 20:35
JAk ma być proste i przyjemne to Fujika z serii F lub olka 790sw(pancerny) - oba fajne, małe.
Znam te aparaty, są bardzo fajne. Ale mają jedną wadę w tym przypadku. Są za tanie :D . To ma być prezent od pracowników - jeśli pani profesor dowie się, że aparat był tani, to... :roll: ;) Cena ok. 1500 zł.
Znam te aparaty, są bardzo fajne. Ale mają jedną wadę w tym przypadku. Są za tanie :D . To ma być prezent od pracowników - jeśli pani profesor dowie się, że aparat był tani, to... :roll: ;) czy ja wiem ? Chyba ten lepsiejszy fuji z serii F to koło 1,5 k a olek 770sw też koło 1,4k. Zostaje na kartę i zapasowy akumulator i ładne pudełko ;) Chyba ultrazoom to nie bardzo, małpka lepsza
Znam te aparaty, są bardzo fajne. Ale mają jedną wadę w tym przypadku. Są za tanie :D . To ma być prezent od pracowników - jeśli pani profesor dowie się, że aparat był tani, to... :roll: ;) Cena ok. 1500 zł.
Ten Ricoh byłby bardzo prestige ;)
Po prostu tzrzeba zrobić większą składkę...
Ricoh jest cool :mrgreen:
Rafał Czarny
25.10.07, 20:53
Rocoh jest cool, ale nie wiem czy przejdzie cena. Oświećcie mnie proszę, skąd takie różnice w cenach. Wg. Ceneo pierwszy sklep to niecałe 1700 zł, kolejne sklepy to 2 tysiaki. Ten pierwszy jest godny zaufania? LINK (http://www.ceneo.pl/596190)
Znam te aparaty, są bardzo fajne. Ale mają jedną wadę w tym przypadku. Są za tanie :D . To ma być prezent od pracowników - jeśli pani profesor dowie się, że aparat był tani, to... :roll: ;) czy ja wiem ? Chyba ten lepsiejszy fuji z serii F to koło 1,5 k a olek 770sw też koło 1,4k. Zostaje na kartę i zapasowy akumulator i ładne pudełko ;) Chyba ultrazoom to nie bardzo, małpka lepsza
Za fotomic'iem.
No, to zależy czy ma być tylko aparat, czy full zestaw tzn. aparat + karta pamięci + akumulatory z ładowarką, do tego pokrowiec lub małą torbę by to wsio spakować, i już jest przyzwoicie wyglądający zestaw podróżny.
Rafał Czarny
25.10.07, 20:58
No, to zależy czy ma być tylko aparat, czy full zestaw tzn. aparat + karta pamięci + akumulatory z ładowarką, do tego pokrowiec lub małą torbę by to wsio spakować, i już jest przyzwoicie wyglądający zestaw podróżny.
To ma być małpka, żaden super-zoom z wystającym wielgachnym obiektywem. Do tego oczywiście jakaś przyzwoita karta. No i jakiś ładny "kondomik" na aparat.
Polecam Fuji F31fd. Kupiłem go córce. Posiada nawet ISO 3200 i to nawet użyteczne, inteligentny flesz o dużym zasięgu, no i kręcić można filmy 640x480. Jakość fotek bardzo dobra i cena w necie poniżej 900 PLN. Metalowa solidna obudowa, duży 2,5" ekranik, dedykowany akumulator, szybko ładowany bez wyjmowania z aparatu, łatwa obsługa, fajne menu i oprogramowanie. Sample na: http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf31fd/page18.asp
Rafał Czarny
25.10.07, 21:17
Polecam Fuji F31fd. Kupiłem go córce. Posiada nawet ISO 3200 i to nawet użyteczne, inteligentny flesz o dużym zasięgu, no i kręcić można filmy 640x480. Jakość fotek bardzo dobra i cena w necie poniżej 900 PLN. Metalowa solidna obudowa, duży 2,5" ekranik, dedykowany akumulator, szybko ładowany bez wyjmowania z aparatu, łatwa obsługa, fajne menu i oprogramowanie. Sample na: http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf31fd/page18.asp
Dzięki Cadman za odpowiedź, ale to ma być prezent za ok. 1500 zł. Dla siebie pewnie był wziął tego Fujika, ale na prezent jest za tani.
Rocoh jest cool, ale nie wiem czy przejdzie cena. Oświećcie mnie proszę, skąd takie różnice w cenach. Wg. Ceneo pierwszy sklep to niecałe 1700 zł, kolejne sklepy to 2 tysiaki. Ten pierwszy jest godny zaufania? LINK (http://www.ceneo.pl/596190)
pixmania nie posiada dobrej opinii, ten sklep jest chyba we Francji, b. duże problemy z kontaktem, serwisem
ale za to ceny mają niskie
Rafał Czarny
25.10.07, 21:33
Matka moich dzieci (to ona nakręciła temat) właśnie mi powiedziała, że doktory pewnie będą chcieli kupić aparata w normalnym sklepie (nie w Internecie). Czyli cena tego Ricoha jeszcze wzrośnie.
to spokojnie można brać Olympusa albo Fuji, akurat cena styknie :D
Matka moich dzieci (to ona nakręciła temat) właśnie mi powiedziała, że doktory pewnie będą chcieli kupić aparata w normalnym sklepie (nie w Internecie). Czyli cena tego Ricoha jeszcze wzrośnie.
A może Panas LX1, albo LX2 ?
Świetne na wycieczki zagraniczne, robią znakomite zdjęcia w warunkach dobrego światła i najlepiej się sprawdzają w krajobrazie.
Wylądają świetnie i prestiżowo.
Sam się zastanawiałem nad takim zakupem.
No i obiektyw Leica dodaje splendoru.
Pozdrówka
Rafał Czarny
25.10.07, 21:50
Ten lumix LX2 wydaje się spoko. I cena w sam raz. Miał z nim ktoś kiedyś okoliczność?
Ten lumix LX2 wydaje się spoko. I cena w sam raz. Miał z nim ktoś kiedyś okoliczność?
Bawiłem się aparatem LX2, należącym do kolegi i myślę, że nie dość, że wychodzą bardzo dobre fotki przy niewymagającym oświetleniu, to może starszą panią zainteresować fotografią i stworzyć jej ciekawe hobby na jesień życia.
Pozdrówka
hehe, powiem, że pierwszy raz się spotykam że Ceneo i Skapiec zostaną użyte to znalezienia danego produktu najdrożej w polsce :D
Czemu nikt nie pisał nic o Sonym? Serio pytam. Z H1 byłam super zadowolona. Prosta obsługa, przejrzyste menu, fajny zoom i dobra jakość. Wygląd ładny i duży LCD (a nie ukrywajmy, dla starszej osoby to moim zdaniem wygoda). W tej cenie na pewno się kupi H5, jak nie H7 w sklepie.
------------------
W razie czego mogę przesłać Ci oryginalne foty z H1 ;)
A może Panasonic Lumix DMC-TZ3? 10x zoom (od 28mm!), 8mln pixeli... I to stylowa małpka. Trzeba by wybadać jak z jakością, ale wydaje się być ciekawą propozycją do pamiątkowego pstrykania. A cena to ok. 1300zl, więc z kartą i pokrowcem powinno być akurat.
Pzdr
Nie śledziłem wątku od początku, ale jeśli to dla osoby starszej, to warto pomyśleć też nad prostotą obsługi (menu itd.), jeśli to ma być trafnie kupiony prezent, a nie tylko drogo. Pozdr.
Nie śledziłem wątku od początku, ale jeśli to dla osoby starszej, to warto pomyśleć też nad prostotą obsługi (menu itd.), jeśli to ma być trafnie kupiony prezent, a nie tylko drogo. Pozdr.
I dlatego polecam 770SW ;p albo 790SW
Ciekawe na co padnie wybór :)
Ciekawe na co padnie wybór :)
Panasa kupią.
jezeli Pani Doktor i tak nie będzie siedzieć przy kompie nad zdjęciami tylko z kartą odda do zakładu to nie lepiej kupić solidny kompaktowy analaog i do tego parę slajdów a z efektu będzie na pewno zadowolona.
skoro pani ma juz swoje lata, to ... no niewiem ale jakos wezcie tez pod uwage DUUUUUUZY LCD, ułatwiajacy kadrowanie, no i prostote obsługi... zeby menusy nie były zbyt skomplikowane...
moze samsung NV? maja bardzo intuicyjne menu, no i duuuuzi wyswietlacz... + optic zoom... i mały... i stylowy... i ladny no nie :Pkobiety to lubia zeby ladne bylo...
Rafał, napisz proszę, na co w końcu wypadło?
Rafał Czarny
29.10.07, 22:34
Rafał, napisz proszę, na co w końcu wypadło?
Jeszcze nie wiadomo. Jak doktory się zdecydują (sugerując się pośrednią moją opinią) to nie omieszkam napisać.
Jeszcze raz dziękuję za rady.
Piotr_0602
29.10.07, 23:34
Skoro rozpatrujecie Panasa to może kupić to samo, ale ze znaczkiem...
LEICA
To będzie dopiero prestiżowy prezent.
Piotr_0602
29.10.07, 23:38
poza tym dlaczego zaraz małpka
może coś niewiele większych rozmiarów, ale ... lustrzankę
czyli w zbliżonej cenie Olympus E400 + 14-42
może pani profesor się wciągnie w hobby i dokupi jeszcze sprzętu
a co pani wykładała? może obiektyw makro do robaczków i innych drobiazgów?
E400 + ZD 35
poza tym dlaczego zaraz małpka
może coś niewiele większych rozmiarów, ale ... lustrzankę
czyli w zbliżonej cenie Olympus E400 + 14-42
może pani profesor się wciągnie w hobby i dokupi jeszcze sprzętu
...
...i przybędzie nam nowa forumowiczka :mrgreen:
Myślę, że małpka dla starszej osoby jest po prostu wygodniejsza i lżejsza.
Ze starszymi osobami też ten problem, że ciężko im wytłumaczyć dlaczego tylko pierwszy plan jest ostry ;]. Więc może rzeczywiście lepiej małpke
Cały czas tak myślę. Starsze osoby nie lubią zmian, anie też uczyć się nowych rzeczy. Myślę, że to powinien być sprzęt typu - pstryk i gotowe, odwiedziny z kartą w fotolabie i wydruk - czyli typowa małpka, a nie zaawansowana lustrzanka.
Starsze osoby nie lubią zmian, anie też uczyć się nowych rzeczy.
Nawet nie wiesz ile ja syna nauczylem,wnuka tez przy okazji.Teraz pstrykamy we trojke.
Mam wielu znajomych w wieku 60-80 (sic!) lat. Bardzo ich cenię za otwarty umysł i błyskotliwość pojmowania nowości. Fakt - oni wszyscy posiadają jakiś tam stopień naukowy i całe życie pracują umysłowo. Bardzo chciałbym dożyć tego wieku z taką głową. :razz:
Ale to są jednostki.
Ale to są jednostki.
Właśnie. Mamy tu na forum takiego jednego, ale straszny skromniacha - pewnie się nie ujawni choć wie, że o nim piszę. ;)
Ale to są jednostki.
Właśnie. Mamy tu na forum takiego jednego, ale straszny skromniacha - pewnie się nie ujawni choć wie, że o nim piszę. ;)
wiem o kogo chodzi ;) bardzo miły i pomocny ;)
Rafał Czarny
12.11.07, 19:28
Wybór padł na Fuji F31fd. Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Dobrzy z Was ludzie ;) .
to skoro wybór już padł
pozwolę sobie na mały OT
SUPER MAŁPKA - na Allegro
http://www.allegro.pl/item266412068_super_malpka_kokos_rzezba.html
nawet tytuł aukcji jak szukałeś :)
a cena - super niska.
pozdrawiam i sorry za Ot
ale nie mogłem się powstrzymać
...a widziales moze zdjecia z sw790? -pytam, bo jak zobaczylem je w sieci to sie za glowe zlapalem :)
...a widziales moze zdjecia z sw790? -pytam, bo jak zobaczylem je w sieci to sie za glowe zlapalem :)
Są bardzo ok jak na małpke.
Używam też fe230 - i na odbitki 10*15 i na monitorek czy TV się nadają jak najbardiziej :D
A w takim celu je zakupiłem.
Wybór padł na Fuji F31fd. Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Dobrzy z Was ludzie ;) .
Czy obdarowana jest zadowolona? A nie było brać 50fd?
Używam też fe230 - i na odbitki 10*15 i na monitorek czy TV się nadają jak najbardiziej :D
zero ostrości w tych zdjeciach w skali 1:1
-nie uważasz?
zero ostrości w tych zdjeciach w skali 1:1
-nie uważasz?
Nie uważam :D
Ale naprawdę to nie są aparaty do cropów ;p
Wywołaj sobie 10*15 to naprawde bedziesz zadowolony
Czy obdarowana jest zadowolona? A nie było brać 50fd?
50fd, to chyba taka gorsza/popsuta wersja znakomitego 31fd. :D
Jęte marketingowym szałem, niektóre firmy psują dobre aparaty upychając na małej matrycy coraz więcej pikseli, co skutkuje pogorszeniem obrazu.
Skok z 6Mpx na 12Mpx podobno w tym przypadku bardzo zaszkodził. :D
Pozdrówka
Pewnie tak, na małej matrycy zwiększanie ilości megapikseli to czyzty marketing.
Bardzo chciałbym zobaczyć sample z 31fd.
Rafał bardzo dobry wybór, chyba lepszy niż F50fd. Z dwóch powodów
1. Cena superancko niska
2. Rzeczywiście mniej pikseli tu daje lepszą jakość
Oleryk tu masz sample
F31d (http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf31fd/page18.asp)
albo na F31fd -sample (http://www.pbase.com/cameras/fujifilm/finepix_f31_fd)
Sam zacząłem oglądać ponownie sample i jestem pod wrażeniem ISO1600 :)