PDA

Zobacz pełną wersję : Pomóżcie w wyborze super małpki

Rafał Czarny
25.10.07, 20:15
Jak w temacie. Grupa pracowników chce dać prezent 75-letniej pani doktor. Wymyślili, że będzie to aparat fotograficzny. Pani doktor jeździ dwa razy w roku na wycieczki zagraniczne, gdzie robi zdjęcia. Lusterko odpada - starsza pani obsługuje gupiego jaśka na film.

Acha, i najważniejsza sprawa - może kosztować 1500 zł. Myślę, że za tę kwotę można kupić coś naprawdę porządnego.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
R.

Oleryk
25.10.07, 20:18
Ricoh GX 100.
http://www.olbrycht.pl/ricoh/capliogx100opis.htm
Troch więcej kosztuje ale niewiele.

Rafał Czarny
25.10.07, 20:30
I jeszcze doprecyzuję - małpka nie musie mieć RAWów, bo starsza pani nie obrabia fota na kompie. Zaniesie po prostu kartę prosto do labu, by zrobić odbitki.

EDIT: Wojtek, trochę za drogi ten ricoh. Wg. ceneo tylko w jednym sklepie cena ok. 1700, reszta to prawie 2 tys. lub więcej.

fotomic
25.10.07, 20:32
JAk ma być proste i przyjemne to Fujika z serii F lub olka 790sw(pancerny) - oba fajne, małe.

dziobolek
25.10.07, 20:34
Sporo dobrego ludziska piszą o małpkach Fuji serii Fxx.
Osobiście nie miałem doczynienia, ale ci którzy zdecydowali się na zakup,
są naprawdę bardzo zadowoleni i wychwalają pod niebiosa - za obsługę, ergonomię, jakość itp.
Złego słowa o nich nie znalazłem, natomiast z innymi markami to bywa różnie.

Pozdrówka.

Rafał Czarny
25.10.07, 20:35
JAk ma być proste i przyjemne to Fujika z serii F lub olka 790sw(pancerny) - oba fajne, małe.

Znam te aparaty, są bardzo fajne. Ale mają jedną wadę w tym przypadku. Są za tanie :D . To ma być prezent od pracowników - jeśli pani profesor dowie się, że aparat był tani, to... :roll: ;) Cena ok. 1500 zł.

fotomic
25.10.07, 20:37

Znam te aparaty, są bardzo fajne. Ale mają jedną wadę w tym przypadku. Są za tanie :D . To ma być prezent od pracowników - jeśli pani profesor dowie się, że aparat był tani, to... :roll: ;) czy ja wiem ? Chyba ten lepsiejszy fuji z serii F to koło 1,5 k a olek 770sw też koło 1,4k. Zostaje na kartę i zapasowy akumulator i ładne pudełko ;) Chyba ultrazoom to nie bardzo, małpka lepsza

Oleryk
25.10.07, 20:39
Znam te aparaty, są bardzo fajne. Ale mają jedną wadę w tym przypadku. Są za tanie :D . To ma być prezent od pracowników - jeśli pani profesor dowie się, że aparat był tani, to... :roll: ;) Cena ok. 1500 zł.
Ten Ricoh byłby bardzo prestige ;)
Po prostu tzrzeba zrobić większą składkę...

Warmik
25.10.07, 20:43
Ricoh jest cool :mrgreen:

Rafał Czarny
25.10.07, 20:53
Rocoh jest cool, ale nie wiem czy przejdzie cena. Oświećcie mnie proszę, skąd takie różnice w cenach. Wg. Ceneo pierwszy sklep to niecałe 1700 zł, kolejne sklepy to 2 tysiaki. Ten pierwszy jest godny zaufania? LINK (http://www.ceneo.pl/596190)

dziobolek
25.10.07, 20:54

Znam te aparaty, są bardzo fajne. Ale mają jedną wadę w tym przypadku. Są za tanie :D . To ma być prezent od pracowników - jeśli pani profesor dowie się, że aparat był tani, to... :roll: ;) czy ja wiem ? Chyba ten lepsiejszy fuji z serii F to koło 1,5 k a olek 770sw też koło 1,4k. Zostaje na kartę i zapasowy akumulator i ładne pudełko ;) Chyba ultrazoom to nie bardzo, małpka lepsza

Za fotomic'iem.
No, to zależy czy ma być tylko aparat, czy full zestaw tzn. aparat + karta pamięci + akumulatory z ładowarką, do tego pokrowiec lub małą torbę by to wsio spakować, i już jest przyzwoicie wyglądający zestaw podróżny.

Rafał Czarny
25.10.07, 20:58

No, to zależy czy ma być tylko aparat, czy full zestaw tzn. aparat + karta pamięci + akumulatory z ładowarką, do tego pokrowiec lub małą torbę by to wsio spakować, i już jest przyzwoicie wyglądający zestaw podróżny.

To ma być małpka, żaden super-zoom z wystającym wielgachnym obiektywem. Do tego oczywiście jakaś przyzwoita karta. No i jakiś ładny "kondomik" na aparat.

cadman
25.10.07, 21:05
Polecam Fuji F31fd. Kupiłem go córce. Posiada nawet ISO 3200 i to nawet użyteczne, inteligentny flesz o dużym zasięgu, no i kręcić można filmy 640x480. Jakość fotek bardzo dobra i cena w necie poniżej 900 PLN. Metalowa solidna obudowa, duży 2,5" ekranik, dedykowany akumulator, szybko ładowany bez wyjmowania z aparatu, łatwa obsługa, fajne menu i oprogramowanie. Sample na: http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf31fd/page18.asp

Rafał Czarny
25.10.07, 21:17
Polecam Fuji F31fd. Kupiłem go córce. Posiada nawet ISO 3200 i to nawet użyteczne, inteligentny flesz o dużym zasięgu, no i kręcić można filmy 640x480. Jakość fotek bardzo dobra i cena w necie poniżej 900 PLN. Metalowa solidna obudowa, duży 2,5" ekranik, dedykowany akumulator, szybko ładowany bez wyjmowania z aparatu, łatwa obsługa, fajne menu i oprogramowanie. Sample na: http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf31fd/page18.asp

Dzięki Cadman za odpowiedź, ale to ma być prezent za ok. 1500 zł. Dla siebie pewnie był wziął tego Fujika, ale na prezent jest za tani.

Warmik
25.10.07, 21:24
Rocoh jest cool, ale nie wiem czy przejdzie cena. Oświećcie mnie proszę, skąd takie różnice w cenach. Wg. Ceneo pierwszy sklep to niecałe 1700 zł, kolejne sklepy to 2 tysiaki. Ten pierwszy jest godny zaufania? LINK (http://www.ceneo.pl/596190)

pixmania nie posiada dobrej opinii, ten sklep jest chyba we Francji, b. duże problemy z kontaktem, serwisem
ale za to ceny mają niskie

Rafał Czarny
25.10.07, 21:33
Matka moich dzieci (to ona nakręciła temat) właśnie mi powiedziała, że doktory pewnie będą chcieli kupić aparata w normalnym sklepie (nie w Internecie). Czyli cena tego Ricoha jeszcze wzrośnie.

Warmik
25.10.07, 21:36
to spokojnie można brać Olympusa albo Fuji, akurat cena styknie :D

m_o_b_y
25.10.07, 21:39
Matka moich dzieci (to ona nakręciła temat) właśnie mi powiedziała, że doktory pewnie będą chcieli kupić aparata w normalnym sklepie (nie w Internecie). Czyli cena tego Ricoha jeszcze wzrośnie.

A może Panas LX1, albo LX2 ?
Świetne na wycieczki zagraniczne, robią znakomite zdjęcia w warunkach dobrego światła i najlepiej się sprawdzają w krajobrazie.
Wylądają świetnie i prestiżowo.
Sam się zastanawiałem nad takim zakupem.
No i obiektyw Leica dodaje splendoru.
Pozdrówka

Rafał Czarny
25.10.07, 21:50
Ten lumix LX2 wydaje się spoko. I cena w sam raz. Miał z nim ktoś kiedyś okoliczność?

m_o_b_y
25.10.07, 22:37
Ten lumix LX2 wydaje się spoko. I cena w sam raz. Miał z nim ktoś kiedyś okoliczność?

Bawiłem się aparatem LX2, należącym do kolegi i myślę, że nie dość, że wychodzą bardzo dobre fotki przy niewymagającym oświetleniu, to może starszą panią zainteresować fotografią i stworzyć jej ciekawe hobby na jesień życia.
Pozdrówka

rodia
25.10.07, 23:08

hehe, powiem, że pierwszy raz się spotykam że Ceneo i Skapiec zostaną użyte to znalezienia danego produktu najdrożej w polsce :D

Ania_
25.10.07, 23:20
Czemu nikt nie pisał nic o Sonym? Serio pytam. Z H1 byłam super zadowolona. Prosta obsługa, przejrzyste menu, fajny zoom i dobra jakość. Wygląd ładny i duży LCD (a nie ukrywajmy, dla starszej osoby to moim zdaniem wygoda). W tej cenie na pewno się kupi H5, jak nie H7 w sklepie.

------------------
W razie czego mogę przesłać Ci oryginalne foty z H1 ;)

suchar
25.10.07, 23:22
A może Panasonic Lumix DMC-TZ3? 10x zoom (od 28mm!), 8mln pixeli... I to stylowa małpka. Trzeba by wybadać jak z jakością, ale wydaje się być ciekawą propozycją do pamiątkowego pstrykania. A cena to ok. 1300zl, więc z kartą i pokrowcem powinno być akurat.
Pzdr

paszczol
26.10.07, 06:51
Nie śledziłem wątku od początku, ale jeśli to dla osoby starszej, to warto pomyśleć też nad prostotą obsługi (menu itd.), jeśli to ma być trafnie kupiony prezent, a nie tylko drogo. Pozdr.

grizz
26.10.07, 08:30
Nie śledziłem wątku od początku, ale jeśli to dla osoby starszej, to warto pomyśleć też nad prostotą obsługi (menu itd.), jeśli to ma być trafnie kupiony prezent, a nie tylko drogo. Pozdr.

I dlatego polecam 770SW ;p albo 790SW

Ania_
26.10.07, 20:06
Ciekawe na co padnie wybór :)

Oleryk
26.10.07, 20:45
Ciekawe na co padnie wybór :)
Panasa kupią.

Wiejo
27.10.07, 00:05
jezeli Pani Doktor i tak nie będzie siedzieć przy kompie nad zdjęciami tylko z kartą odda do zakładu to nie lepiej kupić solidny kompaktowy analaog i do tego parę slajdów a z efektu będzie na pewno zadowolona.

Alleg_pl
29.10.07, 21:18
skoro pani ma juz swoje lata, to ... no niewiem ale jakos wezcie tez pod uwage DUUUUUUZY LCD, ułatwiajacy kadrowanie, no i prostote obsługi... zeby menusy nie były zbyt skomplikowane...

moze samsung NV? maja bardzo intuicyjne menu, no i duuuuzi wyswietlacz... + optic zoom... i mały... i stylowy... i ladny no nie :Pkobiety to lubia zeby ladne bylo...

Oleryk
29.10.07, 21:27
Rafał, napisz proszę, na co w końcu wypadło?

Rafał Czarny
29.10.07, 22:34
Rafał, napisz proszę, na co w końcu wypadło?

Jeszcze nie wiadomo. Jak doktory się zdecydują (sugerując się pośrednią moją opinią) to nie omieszkam napisać.

Jeszcze raz dziękuję za rady.

Piotr_0602
29.10.07, 23:34
Skoro rozpatrujecie Panasa to może kupić to samo, ale ze znaczkiem...
LEICA

To będzie dopiero prestiżowy prezent.

Piotr_0602
29.10.07, 23:38
poza tym dlaczego zaraz małpka
może coś niewiele większych rozmiarów, ale ... lustrzankę
czyli w zbliżonej cenie Olympus E400 + 14-42
może pani profesor się wciągnie w hobby i dokupi jeszcze sprzętu
a co pani wykładała? może obiektyw makro do robaczków i innych drobiazgów?
E400 + ZD 35

Oleryk
30.10.07, 00:06
poza tym dlaczego zaraz małpka
może coś niewiele większych rozmiarów, ale ... lustrzankę
czyli w zbliżonej cenie Olympus E400 + 14-42
może pani profesor się wciągnie w hobby i dokupi jeszcze sprzętu
...
...i przybędzie nam nowa forumowiczka :mrgreen:

Ania_
30.10.07, 21:08
Myślę, że małpka dla starszej osoby jest po prostu wygodniejsza i lżejsza.

rodia
30.10.07, 21:18
Ze starszymi osobami też ten problem, że ciężko im wytłumaczyć dlaczego tylko pierwszy plan jest ostry ;]. Więc może rzeczywiście lepiej małpke

paszczol
30.10.07, 21:19
Cały czas tak myślę. Starsze osoby nie lubią zmian, anie też uczyć się nowych rzeczy. Myślę, że to powinien być sprzęt typu - pstryk i gotowe, odwiedziny z kartą w fotolabie i wydruk - czyli typowa małpka, a nie zaawansowana lustrzanka.

Mirek54
30.10.07, 21:34
Starsze osoby nie lubią zmian, anie też uczyć się nowych rzeczy.

Nawet nie wiesz ile ja syna nauczylem,wnuka tez przy okazji.Teraz pstrykamy we trojke.

Kris_1
30.10.07, 22:30
Mam wielu znajomych w wieku 60-80 (sic!) lat. Bardzo ich cenię za otwarty umysł i błyskotliwość pojmowania nowości. Fakt - oni wszyscy posiadają jakiś tam stopień naukowy i całe życie pracują umysłowo. Bardzo chciałbym dożyć tego wieku z taką głową. :razz:
Ale to są jednostki.

rodia
30.10.07, 22:36
Ale to są jednostki.
Właśnie. Mamy tu na forum takiego jednego, ale straszny skromniacha - pewnie się nie ujawni choć wie, że o nim piszę. ;)

paszczol
30.10.07, 23:01
Ale to są jednostki.
Właśnie. Mamy tu na forum takiego jednego, ale straszny skromniacha - pewnie się nie ujawni choć wie, że o nim piszę. ;)

wiem o kogo chodzi ;) bardzo miły i pomocny ;)

paszczol
11.11.07, 18:13
I co z tym wyborem???

Rafał Czarny
12.11.07, 19:28
Wybór padł na Fuji F31fd. Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Dobrzy z Was ludzie ;) .

dobas
12.11.07, 19:54
to skoro wybór już padł
pozwolę sobie na mały OT

SUPER MAŁPKA - na Allegro

http://www.allegro.pl/item266412068_super_malpka_kokos_rzezba.html

nawet tytuł aukcji jak szukałeś :)
a cena - super niska.

pozdrawiam i sorry za Ot
ale nie mogłem się powstrzymać

arcturus
20.11.07, 12:42

...a widziales moze zdjecia z sw790? -pytam, bo jak zobaczylem je w sieci to sie za glowe zlapalem :)

grizz
20.11.07, 13:04

...a widziales moze zdjecia z sw790? -pytam, bo jak zobaczylem je w sieci to sie za glowe zlapalem :)

Są bardzo ok jak na małpke.
Używam też fe230 - i na odbitki 10*15 i na monitorek czy TV się nadają jak najbardiziej :D
A w takim celu je zakupiłem.

Oleryk
20.11.07, 13:05
Wybór padł na Fuji F31fd. Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Dobrzy z Was ludzie ;) .
Czy obdarowana jest zadowolona? A nie było brać 50fd?

arcturus
20.11.07, 13:30

Używam też fe230 - i na odbitki 10*15 i na monitorek czy TV się nadają jak najbardiziej :D
zero ostrości w tych zdjeciach w skali 1:1
-nie uważasz?

grizz
20.11.07, 13:41

zero ostrości w tych zdjeciach w skali 1:1
-nie uważasz?

Nie uważam :D

Ale naprawdę to nie są aparaty do cropów ;p
Wywołaj sobie 10*15 to naprawde bedziesz zadowolony

m_o_b_y
20.11.07, 13:48
Czy obdarowana jest zadowolona? A nie było brać 50fd?

50fd, to chyba taka gorsza/popsuta wersja znakomitego 31fd. :D
Jęte marketingowym szałem, niektóre firmy psują dobre aparaty upychając na małej matrycy coraz więcej pikseli, co skutkuje pogorszeniem obrazu.
Skok z 6Mpx na 12Mpx podobno w tym przypadku bardzo zaszkodził. :D
Pozdrówka

Oleryk
20.11.07, 14:02
Pewnie tak, na małej matrycy zwiększanie ilości megapikseli to czyzty marketing.
Bardzo chciałbym zobaczyć sample z 31fd.

zibi1303
20.11.07, 14:44
Rafał bardzo dobry wybór, chyba lepszy niż F50fd. Z dwóch powodów
1. Cena superancko niska
2. Rzeczywiście mniej pikseli tu daje lepszą jakość

Oleryk tu masz sample

F31d (http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf31fd/page18.asp)

albo na F31fd -sample (http://www.pbase.com/cameras/fujifilm/finepix_f31_fd)

Sam zacząłem oglądać ponownie sample i jestem pod wrażeniem ISO1600 :)