Zobacz pełną wersję : Chyba czas na zmianę systemu
Witam, mój E-520 nagle odmówił całkowicie posłuszeństwa. W serwisie powiedzieli że padły jakieś 2 moduły elektroniczne, a koszt naprawy ok 520 zł i raczej może być w górę. Objawy - nie podnosi lustra a po wyłączeniu słychać piłowanie jak w tartaku. Przez 5 lat działał bez zarzutu a teraz padł. Czy to się opłaca naprawiać? ja myślę raczej o przejściu na Nikona, szkoda mi tylko dobrych szkieł.
Ale ten post napisałeś dlaczego ? - aby Cię odwieźć d podjętej decyzji ?
Więc spokojnie, sprzedaj szkła i łap Nikona, baaardzo dobry system.
ps. na pewno nie będzie taniej ;)
Naprawa pewnie będzie droższa niż zakup używanej sprawnej puszki. Zmiana systemu będzie jeszcze droższa. Ale jeśli masz kasę i nie masz co z nią zrobić, to zmieniaj. Zmiany są dobre... :)
Post napisałem trochę na siłę. Jestem tzw biernym uczestnikiem forum, a żeby zamieścić ogłoszenie na giełdzie to musiałem mieć min 3 posty, co też dzisiaj uczyniłem, ale mimo tego ciągle nie mogę dodać ogłoszenia. Wiem że zmiana systemu będzie droższa, ale jakoś tak po tych 5 latach z olkiem ciągnie mnie w innym kierunku.
Post napisałem trochę na siłę. Jestem tzw biernym uczestnikiem forum, a żeby zamieścić ogłoszenie na giełdzie to musiałem mieć min 3 posty, co też dzisiaj uczyniłem, ale mimo tego ciągle nie mogę dodać ogłoszenia. Wiem że zmiana systemu będzie droższa, ale jakoś tak po tych 5 latach z olkiem ciągnie mnie w innym kierunku.
EM10 sobie kup, aparat na wskros uniwersalny, a i szkiel nie trzeba bedzie zmieniac...
podpisano:
Wujek Dobra Rada.
tymczasowy_
12.06.14, 11:42
ralien,
Na początek wybierz sobie obiektywy jakich chciałbyś używać ... wybór puszki to mały pikuś.
Darekw1967
12.06.14, 12:15
Witam !
Jak focisz wycieczkowo i nie masz cisnienia na makra, sporty, chcesz miec lekko i wygodnie i uzyskiwac jakosc obrazu jak z lustrzanki to se... kup
za tanioche... z marketu Olympusa XZ-2.
Pozdrawiam
Zmiany są dobre i podobno zawsze są na lepsze ;)
I pamiętaj, że nie ma systemów idealnych - w każdym będzie coś irytującego :)
Jak focisz wycieczkowo i nie masz cisnienia na makra, sporty, chcesz miec lekko i wygodnie i uzyskiwac jakosc obrazu jak z lustrzanki to se... kup
za tanioche... z marketu Olympusa XZ-2.
Calkowicie popieram, ostatnio nabylem ten aparacik i jest naprawde fajny, choc oczywiscie jak zauwazyl przedmowca ma swoje ograniczenia.
Ale wydaje mi sie ze stosunek jakosci do ceny jest naprawde dobry.
Focę wycieczkowo ,rodzinnie ale nie tylko tak i to już prawie 30 lat, jakieś małe kompakty przyzwoitej klasy " też posiadam. Ja poprostu chcę zmienić system bo jakoś tak czuję że czegoś mi brakuje, a jak pisał RobertW3d zmiany podobno zawsze są lepsze. Ale dzięki za rady
Focę wycieczkowo ,rodzinnie ale nie tylko tak i to już prawie 30 lat, jakieś małe kompakty przyzwoitej klasy " też posiadam. Ja poprostu chcę zmienić system bo jakoś tak czuję że czegoś mi brakuje, a jak pisał RobertW3d zmiany podobno zawsze są lepsze. Ale dzięki za rady
Jeśli tak to M4/3, to jest super system. Dzisiaj puszki M4/3 dają już dobrą jakość obrazka, mają dobry AF i super filmy. Ja oprócz Nikona mam GH1, który robi za kamerę i zapełnia album rodzinny.
Zmieniaj, zmieniaj. Polecam epl5.
Teraz w dobrych cenach.
Lub
Epm2 w jeszcze lepszych.
Zrób tak jak ja - oczyść Torby foto ze wszystkiego co masz, zobacz na ile możesz sobie pozwolić, pomyśl o tym co zawsze chciałeś mieć, czego Ci brakowało i sprawdź czy Ciebie na to stać. Jeżeli nie - to zbieraj - zawsze jakiś konkretny cel w życiu :) Jeżeli tak .... to co jeszcze robisz na tym forum? Idź do sklepu :D
Ja jestem na etapie medytacji i zbierania środków na to co mi się podoba :)
A że z wielu względów nie będzie to Olympus, to cóż .... takie życie ;)
Mówisz to co ja myślę, dodajesz mi otuchy w starciu z żonką:)
pozdrawiam
Robert
Jakie starcie - przytocz fakty - ja bym powiedział, że jeżeli ktoś nie planuje przejścia na mikro, to jest to ostatnia szansa na pozbycie się szklarni i odzyskanie chociażby ułamka za to co się oddało Wujkowi Olkowi (ileż tego było ... ) - jeszcze trochę i Olympus i s-ka uzupełnią braki w zoomach a wtedy ciężko będzie znaleźć kogokolwiek kto będzie chciał nosić te strasznie wielkie, ciężkie i nieporęczne szkła o których zapomniał już sam producent i nie rozwijał od powstania ;)
Wiesz, to trochę jak gra w Piotrusia - ostatni zostaje ze wszystkimi kartami - pytanie czy Ty chcesz nim być ...
A może nie zmieniaj systemu, kup E3 i patrz z politowaniem jak te małe, do kieszeni, padają jak muchi a Twój trwa i trwa.
Nie mogę się doczekać aż Olek znowu zmieni system .Tym razem micro 4/3 na micromicro 4/3 :) Wiem złośliwy jestem ale gdyby tak E520 z af z E3 i matrycą z OMD - komu to przeszkadzało (:
Czemu Nikon?
Zmieniając system zmieniasz adres serwisu. W Nikonie nie jest już tak słodko. Tam liczą się tylko Ci z legitymacją prasową lub Ci co są w NPSie. No i to Nasze forum. Takiego klimatu tam nie znajdziesz. Zobacz ilu Nikoniarzy na Olympusclub wróciło :-) Wiem, gonimy tego "królika" a jak go dopadniemy to on jakiś taki wyłiniały :-) Często przeglądam portal 500px. Tam w zasadzie ludzie focą wszystkim :-)
Czemu Nikon?
Zmieniając system zmieniasz adres serwisu. W Nikonie nie jest już tak słodko. Tam liczą się tylko Ci z legitymacją prasową lub Ci co są w NPSie.
aha....... za kilka dni minie miesiąc odkąd mój (no już nie mój) D3 trafił do serwisu (NPS oczywiście) na wymianę migawki. Status: oczekiwanie na części.......
Czemu Nikon, hmm może trochę presja tłumu (mam w otoczeniu samych nikoniarzy), a może takie prozaiczne fakty jak większa klatka, większy i tańszy wybór obiektywów i co najistotniejsze bardziej podobają mi się zdjęcia z Nikona niż z Olka. Ta nikonowa matryca ma coś w sobie. A jeśli chodzi o forum to jestem raczej biernym obserwatorem ale fakt klimat u nas najlepszy.
Czemu Nikon?
Zmieniając system zmieniasz adres serwisu. W Nikonie nie jest już tak słodko. Tam liczą się tylko Ci z legitymacją prasową lub Ci co są w NPSie.
A ja mam wrażenie, że w Olku wcale tak cudnie z serwisem nie jest. Odkąd zlikwidowano ten w PL i zrobiono hub w Pradze musisz czekać 3 tygodnie jak nic.
Chcesz szybciej? Wykup opcję Pro. Nie wiem jak Tobie, ale mi coś to przypomina .... Chcesz nieoficjalny - jeszcze gorzej. Ostatnio gdy byłem w starym, zacnym i sprawdzonym serwisie na Grzybowskiej w Wawie, to dowiedziałem się, że oni w Olkach to w zasadzie mogą tylko nowy firmware wgrać - bo nie mogą kupić ani urządzeń do korekcji toru optycznego a z częściami zamiennymi to jest dramat.
To jest kolejny powód dlaczego na pewno nie zostanę w Olku :(
Forum jest fantastyczne - coś o tym wiem - w końcu parę lat już jestem jego członkiem ;) Olympus PL i ludzie tam pracujący - MEGA SYMPATYCZNI i pomocni - naprawdę - do rany przyłóż.
Ale polityka firmy - rozłożyła mnie na łopatki. Nie zaufam im i nie wejdę w nowy system z obawy przed tym czy znowu czegoś "nie wykręcą" - dokładnie tak jak napisał szamaniec. Teraz nowym osobom na forum może się to wydawać śmieszne, ale gdy w 2005 roku wchodziłem w 4/3 też myślałem, że ma przed sobą dłuuugą przyszłość (niczym stary OM). A starczyło jej raptem gdzieś do 2009-2010 roku.
Może nie miałem łez w oczach niczym Niemiec sprzedający polskiemu handlarzowi swojego starego Passata - ale czułem (i czuję nadal) strasznego doła wiedząc, że w zasadzie muszę sprzedać niemal nowy sprzęt znacznie poniżej jego wartości tylko dlatego, że komuś na górze coś się odwidziało. Osobiście strasznie mi się podoba Fuji X-T1 i jego obrazki - ale właśnie - ładować naście tysięcy w nowy, niesprawdzony i niepewny system. To już chyba wole oglądać te paskudne mydło i winietę na zdjęciach z ważącego kilka kilogramów zestawu :(
Jest na to wszystko sposob, slac jak cos siadzie, do zagranicznego serwisu.
Tak robilem z Sigma i nikonem.
pozdroofka
Ale polityka firmy - rozłożyła mnie na łopatki. Nie zaufam im i nie wejdę w nowy system z obawy przed tym czy znowu czegoś "nie wykręcą" - dokładnie tak jak napisał szamaniec. Teraz nowym osobom na forum może się to wydawać śmieszne, ale gdy w 2005 roku wchodziłem w 4/3 też myślałem, że ma przed sobą dłuuugą przyszłość (niczym stary OM). A starczyło jej raptem gdzieś do 2009-2010 roku.
Może nie miałem łez w oczach niczym Niemiec sprzedający polskiemu handlarzowi swojego starego Passata - ale czułem (i czuję nadal) strasznego doła wiedząc, że w zasadzie muszę sprzedać niemal nowy sprzęt znacznie poniżej jego wartości tylko dlatego, że komuś na górze coś się odwidziało. Osobiście strasznie mi się podoba Fuji X-T1 i jego obrazki - ale właśnie - ładować naście tysięcy w nowy, niesprawdzony i niepewny system. To już chyba wole oglądać te paskudne mydło i winietę na zdjęciach z ważącego kilka kilogramów zestawu :(
Ależ czara goryczy.
Ale rzeczywiście jest w tym wiele racji.
Częściowo zmieniłem system na Canona i nie żałuję ale szkoda mi rzeczy, których w nowym, lepszym świecie nie znajdę.
Zostawiłem sobie dwie najlepsze rzeczy z systemu i dalej używam ale wejścia na maxa w m43 nie planuję. Jedynie któraś z prostych puszeczek żebym miał do czego ZD50 przypiąć gdy padnie mi E-1
krzysiek29
13.06.14, 12:44
Jeśli przechodzący do innego systemu wierzy, że będzie mu lepiej; to jak najbardziej niech przechodzi. Z Nikona żal mi, że nie zostawiłem sobie D70 z S30/1.4 :grin:
Wchodzenie dzisiaj w m4/3 jest przeżyciem porównywalnym z kupnem akcji po wzrostach. Warto śledzić ofertę jednocalowych kompaktów. Ciemnozoomy nie przetrwają. Masz ochotę na szerokie stałki (poniżej 24mm ekw.), to wchodź. Cała reszta do głębokiej reformy lub czekajmy na nowe, niekompatybilne super m4/3 de luxe :)
Jakiś forumowy idiota/fanboy nie miał odwagi, żeby skomentować w tym miejscu, więc sam wkleję cytat: "chrzanisz jak zawsze". Możliwe. Jeśli uważasz, że jest inaczej, to postaw na to kasę. Olek się ucieszy. Ja uważam, że przed Olkiem jest epoka tanich zoomów 2,8-4 i innych atrakcji lub epoka szukania nowej niszy. Choćb FF. Tam w segmencie bezluster szanse są jeszcze równe :). XZ-2 jest/był równorzędnym partnerem dla pena z kitem, jednocalowy kompakt o podobnej jasności zabije peny z kitem i mocno ugryzie olkowe PRO ze światłem 2,8. To moje bardzo subiejtywne zdanie, a teraz zapraszam do klikania w reputację :D
Kliknalem, zeby nie bylo.
Jednocalowki pozamiataja. Juz taki XZ-2 pokazal, ze wstydu nie ma.
Srodek pozostanie dla tlukow (czyt. podatnych na markieting).
Okielznany 1cal XZ-3 (w co nie watpie), a potem juz tylko powazne puchy. Zapedy sa na hiperzooma, jasnego i tu jak cos pokroju optycznie X-S1, Stylusa1, to tym bardziej tylko dajhardy czy dambhardy, kupia cos innego.
Jak w zyciu i aktualnie w Polandii, Tuzy, dlugo, dlugo nic, a potem biedota.
howgh!
fret, Janeczek - macie Panowie rację, problem w tym że to wasza racja :grin: , ktoś inny może mieć inne zdanie i inną rację w tym samym temacie :) , a tego kogoś racja nie będzie ani lepsza ani gorsza od waszej ;) :) , hehe... mam nadzieję że jasno napisałem wszystko :)
Kliknalem, zeby nie bylo.
Jednocalowki pozamiataja. Juz taki XZ-2 pokazal, ze wstydu nie ma.
Srodek pozostanie dla tlukow (czyt. podatnych na markieting).
Okielznany 1cal XZ-3 (w co nie watpie), a potem juz tylko powazne puchy. Zapedy sa na hiperzooma, jasnego i tu jak cos pokroju optycznie X-S1, Stylusa1, to tym bardziej tylko dajhardy czy dambhardy, kupia cos innego.
Jak w zyciu i aktualnie w Polandii, Tuzy, dlugo, dlugo nic, a potem biedota.
howgh!
No Panaś fz 1000 będzie ciekawy -na Optycznych jest specyfikacja.
Jeśli uważasz, że jest inaczej, to postaw na to kasę. Olek się ucieszy.
Wielu już to zrobiło :)
Wchodzenie dzisiaj w m4/3 jest przeżyciem porównywalnym z kupnem akcji po wzrostach. Warto śledzić ofertę jednocalowych kompaktów. Ciemnozoomy nie przetrwają. Masz ochotę na szerokie stałki (poniżej 24mm ekw.), to wchodź. Cała reszta do głębokiej reformy lub czekajmy na nowe, niekompatybilne super m4/3 de luxe :)
Jakiś forumowy idiota/fanboy nie miał odwagi, żeby skomentować w tym miejscu, więc sam wkleję cytat: "chrzanisz jak zawsze". Możliwe. Jeśli uważasz, że jest inaczej, to postaw na to kasę. Olek się ucieszy. Ja uważam, że przed Olkiem jest epoka tanich zoomów 2,8-4 i innych atrakcji lub epoka szukania nowej niszy. Choćb FF. Tam w segmencie bezluster szanse są jeszcze równe :). XZ-2 jest/był równorzędnym partnerem dla pena z kitem, jednocalowy kompakt o podobnej jasności zabije peny z kitem i mocno ugryzie olkowe PRO ze światłem 2,8. To moje bardzo subiejtywne zdanie, a teraz zapraszam do klikania w reputację :D
Mam (właściwie mój ojciec ma, bo dla niego go kupiłem) XZ-2. I nie dorównuje nadal E-PL1 (o E-PL5 nie będę wspominał) z kitem. Owszem po zmniejszeniu zdjęć do wersji internetowej może się tak wydawać. A ostrzejsze szkła w mikro (np. tania sigma 60mm) robi już znaczącą różnicę.
Jednocalowe kompakty to problem optyki. Te lepsze są niestety drogie. Te tańsze ....
Darekw1967
13.06.14, 16:28
Mam (właściwie mój ojciec ma, bo dla niego go kupiłem) XZ-2. I nie dorównuje nadal E-PL1 (o E-PL5 nie będę wspominał) z kitem. Owszem po zmniejszeniu zdjęć do wersji internetowej może się tak wydawać. A ostrzejsze szkła w mikro (np. tania sigma 60mm) robi już znaczącą różnicę.
Jednocalowe kompakty to problem optyki. Te lepsze są niestety drogie. Te tańsze ....
Witam !
Kiedys tez tak myslalem, ze mala matryca to lipa ale nie jest to do konca prawda.
XZ-2 pokazal jak bardzo mozna sie pomylic.
Ten aparat za niecale 1200 zl wymiata.... jakosciowo a foty wychodza jak z dobrej klasy lustrzanki.
Do wielu zastosowan fotograficznych super narzedzie i nie naciaga dalej... budzetu domowego.
Nieco wieksza matryca 1" przy odpowiedniej optyce wyprodukuje jeszcze lepszej jakosci obraz od XZ-2
ktory niewiele bedzie ustepowal jakosci obrazowi z PEN-a.
Przy dobrej obrobce z RAW-a i przelozeniu materialu na papier okaze sie, ze nie poznasz, ktore zdjecie czym zostalo zrobione ;)
Pozdrawiam
Ciekawi mnie czy fuji x10 będzie lepszy od xz2 w jakości obrazka. Tu pewnie zależy od optyki bo matryca większa w Fuji. Jak to widzicie ( praktycy) ?
banc - gadasz. Nie rozwijaj tematu, bo sie zacznie zbedna dyskusja o iso, szumach i rozdzielczosci.
Nam tu chodzi o zgola cos innego. Taki kompakt z jasnym zoomem i 1 calowka, bedzie tak samo dobry, a moze i nawet lepszy, nizli te entry z kitem pokroju wlasnie epli.
Dysputa bez sensu, zmiennych jest tak wiele, ze kazdy znajdzie cos by sie moc przyczepic do czegokolwiek.
Liczy sie zarys i caloksztalt bez zbednego wglebiania sie w szczegoly.
Punkt dla Darka.
Szkoda tylko, ze na wysjciu z rynku XZ-2 u kresu jego taniosci, nagle ludzie go odkryli.
pozdroofka
PS
Szamaniec,
X10 wg mnie tonalnie jest duzo lepsza i tez nie chodzi mi o wykresy, slupki i inne popierdolki, po prostu widze wydruki (40x60) za to XZ-2 jest jednak ostrzejszy i bardziej rozdzielczy, tego X10tce brakuje, szkoda wielka...
banc - gadasz. Nie rozwijaj tematu, bo sie zacznie zbedna dyskusja o iso, szumach i rozdzielczosci.
Nam tu chodzi o zgola cos innego. Taki kompakt z jasnym zoomem i 1 calowka..
pozdroo....O czymś trzeba czasem po dyskutować...
A dyskusja o wyższości xz-2 nad eplem to jeszcze wiekszy bezsens. Każdemu takie narzędzie jak jego potrzeby, Nikon też, to wolny kraj.
Szkoda tylko, ze na wysjciu z rynku XZ-2 u kresu jego taniosci, nagle ludzie go odkryli.
W sensie, szkoda, że tak późno? Czy masz na myśli to, że wykupią wszystkie i nie będziesz miał w zapasie? :wink:
Ja czekam na XZ-3, może sobie dokupię kompakt, a może nie :)
...Szkoda tylko, ze na wysjciu z rynku XZ-2 u kresu jego taniosci, nagle ludzie go odkryli...A już ktoś zapowiedział zejście z rynku?;-)
Ciekawi mnie czy fuji x10 będzie lepszy od xz2 w jakości obrazka. Tu pewnie zależy od optyki bo matryca większa w Fuji. Jak to widzicie ( praktycy) ?
W tym przypadku najwięcej zależy od konstrukcji matrycy, która w Fuji jest nietypowa. Ten aparat ma 12 mpx, ale piksele ułożone są w taki sposób, że nie wyciągniesz z niego takiej ostrości, jak z Olka. Za to jeśli przełączysz go na 6 mpx, to piksele będą pracowały w parach, wyraźnie wpływając na szerszy zakres DR. Rezultaty bywają naprawdę imponujące - wiem, bo sam używałem. Fuji ma też funkcję panoramy i bardzo fajny gadżet poprawiający jakość zdjęć nocnych (robi 4 zdjęcia i łączy je w jedno, redukując szum). Jest jednak problem z oprogramowaniem do rawów - ten dołączony na płycie jest fatalny w obsłudze, a jedynym innym znanym mi softem, który pozwala wycisnąć soki z ten matrycy, jest płatny Lightroom.
Olek jest nowocześniejszy, ma Wi-Fi, bodajże dotykowy i ruchomy ekran, zapewnia bezprzewodowe sterowanie błyskiem, dobre wykrywanie twarzy, ma lepsze video i chyba ogólnie jest bardziej zwinny w działaniu. Dzięki wyższej rozdzielczości pozwala też na mocniejsze cropowanie albo wielkoformatowe wydruki. Jako przewidywalny, prosty w obsłudze kompakty rodziny poleciłbym właśnie Olka. Natomiast sama jakość obrazu, o ile jesteś w stanie pogodzić się z niższą rozdzielczością, lepsza jest w Fuji. X20 ma już bardziej konwencjonalną matrycę, choć z niekonwencjonalnym układem filtrów, który też wymaga Lightrooma lub inny płatny soft.
Wielkie dźwięki za te informacje.
Darekw1967
13.06.14, 23:42
O czymś trzeba czasem po dyskutować...
A dyskusja o wyższości xz-2 nad eplem to jeszcze wiekszy bezsens. Każdemu takie narzędzie jak jego potrzeby, Nikon też, to wolny kraj.
Witam !
Ale tutaj nie chodzi o wyzszosc XZ-2 nad EPL-em.
Istotne jest, ze w wielu przypadkach roznica w jakosci obrazka miedzy tymi aparatami bedzie niewielka tym
bardziej, ze czesto potrzebny format wyjsciowy jest o mniejszej rozdzielczosci i roznice w obrazie beda jeszcze mniejsze.
Zauwazylem, ze XZ-2 produkuje bardzo dobrej jakosci JPG-i ktore praktycznie nie wymagaja grzebania softem i
mozna od reki... zaniesc to do cyfrowego labu.
Masz racje, ze kazdy ma wlasny pomysl na realizacje fotograficzne i mozna indywidualnie podejsc do tematu i
korzystac z roznych rozwiazan ktore oferuje rynek foto.
Pozdrawiam
Otoz to Darku, APZ w rejsie, to moze nie mial czasu doczytac, czy tez ja sie az tak precyzyjnie nie wyrazilem.
pozdroofka
Otoz to Darku, APZ w rejsie, to moze nie mial czasu doczytac, czy tez ja sie az tak precyzyjnie nie wyrazilem.
pozdroofkaTak doczytałem, wszystko-funkcyjny kompakt marzenie, tylko, że ja w coraz mniej wierzę...
Też bym kupil, może...