Zobacz pełną wersję : Jak kupić czyli rzecz o zamówieniach grupowych
Hej,
Jako, że od dłuższego czasu poluje na jakąś zniżkę na Panasa 7-14 zastanawiam się nad następująca sprawą:
Czy ktoś myślał o zorganizowania zamówienia grupowego tak, żeby kwota tego zamówienia pozwalała nam na negocjacje cenowe ze sklepami ?
W innych dziedzinach takie rzeczy da się robić (jako przykład podam swój Klub Wysokogórski, które regularnie organizuje zamówienia grupowe na sprzęt gdzie rabaty dochodzą do 37% a kwoty zamówień do 100 tysięcy zł przy 1500 członkach klubu).
Może my byśmy też dali radę ? Forumowiczów jest kilkukrotnie więcej a i ceny sprzętu fotograficznego są wyższe niż wspinaczkowego.
Obstawiam, że zebranie, dajmy na to, zamówienia na kilkadziesiąt tysięcy zł nie byłoby problematyczne, a otwiera możliwości negocjacyjne.
Co wy na to ? Jest ktoś kto planuje jakieś zakupy ?
Chodzi mi oczywiście tylko i wyłącznie o sprzęt Panasonica.
I jeszcze jedno pytanie - jest ktoś na Forum z Panasonic Polska ?
Pozdrawiam,
Maciek
--- Aktualizacja ---
OK.
W takim razie proponuje takie zasady:
1) Poniżej link do google docs
2) Proszę chętne osoby o wpisywanie potencjalnych zakupów
3) Ceny na potrzeby zamówienia bierzemy z Panasonic Gliwice (http://www.panasonic.gliwice.pl/)
4) Zakładam, że cel to minimum 10% zniżki od tych cen i tylko przy takim warunku zamówienie dojdzie do skutku.
5) Deadline: 30.06.2014 lub 50 tysięcy zł (po tym zaczynam negocjacje ze sklepami)
6) Jak będzie wiadomo co dalej to dam znać.
Link:
https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1kO_5FQ_hNRGJf3eGBRIAaRQwrjR_i4LbaNkyLSL8LuY/edit?usp=sharing)
Zabierz się za to od drugiej strony - skontaktuj ze sklepem / dystrubutorem i dowiedz, co i przy jakich warunkach mają do zaoferowania.
Łatwiej będzie zebrać kilka osób… ale nie liczyłbym na dużo. Jednak ilość osób kupująca 7-14, jest zdecydowanie mniejsza od ludzi kupujących worek hmsów.
Ale to nie musi być 7-14.
Ja to widzę tak, że w zamówieniu mogą być dowolne produkty Panasonica.
A łatwiej się rozmawia mówiąc : chce kupić 3 x 7-14 do tego 5 x 25/1.4 i kilka GM1 :-)
Zastanawiam się czemu tylko środowisko górskie umie się tak zorganizować (a mam też do czynienia z motocyklistami i fotografami innych marek).
Chociaż z tego co kojarzę kiedyś na forum Pentaxa coś takiego było robione.
Trudny temat. Biadolenie w wątku zakupowym bezcenne. :grin:
Trudny temat. Biadolenie w wątku zakupowym bezcenne. :grin:
Po prostu wkurzają mnie ceny w Polsce i już.
A takie rzeczy naprawdę działają, mało który sklep obróci się do Ciebie plecami jak robisz zamówienie za kilkadziesiąt tysięcy.
Pytanie tylko - jaką marżę mają sklepy foto i ile są w stanie opuścić, żeby to się opłacało.
A dlaczego nie pytasz na forum Panasonica? A kto umarł ten nie żyje?
Zastanawiam się czemu tylko środowisko górskie umie się tak zorganizować
Tak, potwierdzam - południowa Polska jest lepiej zorganizowana. Można na upartego powiedzieć, że górska. Ogólnie twierdzi się, że na południe od Tarnowa to górale :mrgreen:
A dlaczego nie pytasz na forum Panasonica? A kto umarł ten nie żyje?
Bo forum Panasonica nie żyje (ostatni post - 16 kwietnia i średnio 3 posty na miesiąc).
A wydaje mi się, że forum Olympusa trochę wbrew nazwie jest forum użytkowników 43 i m43 w Polsce (a nie tylko samego Olympusa).
---------- Post dodany o 17:58 ---------- Poprzedni post był o 17:56 ----------
Tak, potwierdzam - południowa Polska jest lepiej zorganizowana. Można na upartego powiedzieć, że górska. Ogólnie twierdzi się, że na południe od Tarnowa to górale :mrgreen:
Nie do końca mi o to chodziło.
95% osób, które są w moim klubie to mniej lub bardziej przyjezdni warszawiacy.
A ogarnęli się tak:
http://kw.warszawa.pl/znizki/
Zastanawiam się czemu tylko środowisko górskie umie się tak zorganizować (a mam też do czynienia z motocyklistami i fotografami innych marek).
Kwestia sprzętu… szpeju kupuje się więcej i cześciej - zwłaszcza jak jest okazja, choćby na zapas, bo się zużywa. Szkiełka, to sprzęt, który zazwyczaj kupuje jak się ma środki, albo plan.
Dodatkowo katalizuje to wielkość środowiska.
---------- Post dodany o 18:10 ---------- Poprzedni post był o 18:08 ----------
Nie do końca mi o to chodziło.
95% osób, które są w moim klubie to mniej lub bardziej przyjezdni warszawiacy.
A ogarnęli się tak:
http://kw.warszawa.pl/znizki/
A tak przy okazji, większość tych zniżek, to jedynie sformalizowanie tego, co i tak w sklepie bez problemu dostaniemy pytając o zniżkę, albo zabierając kartę lojalnościową.
Kwestia sprzętu… szpeju kupuje się więcej i cześciej - zwłaszcza jak jest okazja, choćby na zapas, bo się zużywa. Szkiełka, to sprzęt, który zazwyczaj kupuje jak się ma środki, albo plan.
Dodatkowo katalizuje to wielkość środowiska.
KW: 967 osób
Olympus Club: 16563 osób
Stan na dzisiaj (10.06.2014).
Zakładam, że procent aktywnych jest podobny. Czyli mamy wielkość x 17.
Co do zakupów - z doświadczenia wiem, że dosyć często sprzęt się kupuje jak powstaje zamówienie grupowe - bo jest ono stosunkowo rzadkie. (1-3x do roku dla popularnych marek)
Czyli lepiej kupić jak jest okazja, alternatywnie mieć plan i poczekać na okazję.
A tak przy okazji, większość tych zniżek, to jedynie sformalizowanie tego, co i tak w sklepie bez problemu dostaniemy pytając o zniżkę, albo zabierając kartę lojalnościową.
To ja poproszę jeden sklep fotograficzny gdzie wchodząc z ulicy dostanę 10% :)
Poza tym tak jak mówiłem - siła tkwi w dużych zamówieniach. I tam zniżki są powyżej 30%.
KW: 967 osób
Olympus Club: 16563 osób
Stan na dzisiaj (10.06.2014).
Zakładam, że procent aktywnych jest podobny. Czyli mamy wielkość x 17.
Co do zakupów - z doświadczenia wiem, że dosyć często sprzęt się kupuje jak powstaje zamówienie grupowe - bo jest ono stosunkowo rzadkie. (1-3x do roku dla popularnych marek)
Czyli lepiej kupić jak jest okazja, alternatywnie mieć plan i poczekać na okazję.
To ja poproszę jeden sklep fotograficzny gdzie wchodząc z ulicy dostanę 10% :)
Poza tym tak jak mówiłem - siła tkwi w dużych zamówieniach. I tam zniżki są powyżej 30%.
1. Nie zakłądałbym tak aktywności, jak Ty to robisz ;)
2. Te 10% pisałem w kontekście sklepów górskich.
---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post był o 18:33 ----------
Aaa i żeby nie było. Nie zniechęcam.
Weź wybadaj teren. Przedstaw więcej konkretów, to i promować zaczniemy.
Aaa i żeby nie było. Nie zniechęcam.
Weź wybadaj teren. Przedstaw więcej konkretów, to i promować zaczniemy.
W związku z tym traktuje ten wątek jako zbadanie terenu i popytu na takie zakupy.
Jak będę znał wielkość potencjalnego zamówienia - mogę targować się ze sklepami.
Maver1ck, spróbuj. Niech wątek trochę powisi. Ludzie przemyślą, przeliczą. Po tygodniu czy dwóch będzie wiadomo ilu jest chętnych. W międzyczasie sprawdź czy któryś sklep czy bezpośrednio producent da upust przy zakupie grupowych. A poza tym, tak jak pisze Grizz, skala zakupów fotograficznych jest trochę inna od sprzętu wspinaczkowego.
Maver1ck, spróbuj. Niech wątek trochę powisi. Ludzie przemyślą, przeliczą. Po tygodniu czy dwóch będzie wiadomo ilu jest chętnych. W międzyczasie sprawdź czy któryś sklep czy bezpośrednio producent da upust przy zakupie grupowych. A poza tym, tak jak pisze Grizz, skala zakupów fotograficznych jest trochę inna od sprzętu wspinaczkowego.
OK.
W takim razie proponuje takie zasady:
1) Poniżej link do google docs
2) Proszę chętne osoby o wpisywanie potencjalnych zakupów
3) Ceny na potrzeby zamówienia bierzemy z Panasonic Gliwice (http://www.panasonic.gliwice.pl/)
4) Zakładam, że cel to minimum 10% zniżki od tych cen i tylko przy takim warunku zamówienie dojdzie do skutku.
5) Deadline: 30.06.2014 lub 50 tysięcy zł (po tym zaczynam negocjacje ze sklepami)
6) Jak będzie wiadomo co dalej to dam znać.
Link:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1kO_5FQ_hNRGJf3eGBRIAaRQwrjR_i4LbaNkyLSL8LuY/edit?usp=sharing
@Hades,
Jak to sensownie uwidocznić ? Może osobny przyklejony i zamknięty wątek z zasadami a ten zostaje do komentarzy ?
Myślę, że na chwilę obecną przykleimy ten wątek w dziale. Przeniosę też zasady do pierwszego postu. Rozmnoży się wątków i zainteresowani zgubią się.
Edit: Zrobione.
Idea bardzo zacna. Spróbuje podpytać u źródła. Ciekaw jestem odpowiedzi. Ale to dopiero za 2 tygodnie jak wrócę z zagranicy.
Daj znać. Jak widzisz planuje cała akcję na trochę dłużej niż 2 tygodnie
Tak zobaczymy co nazbierasz - może bedzie karta przetargowa :)
Jak ktoś potrzebował obiektywu, to już go kupił. Jak ktoś nie potrzebuje, to 10% zniżki go nie zachęci. Szczerze mówiąc już wolałbym wziąć raz czy dwa nadgodziny, dopłacić do normalnej cenie i mieć obiektyw na drugi dzień po zakupie, niż kombinować, dogadywać się z kimś, czekać aż się inni zdecydują. Ale życzę powodzenia :)
Kiedyś czytałem że w Niemczech mieszkańcy osiedla się zmówili i zaczęli "hurtowo" kupować paliwo. Ugrali 5 centów na litrze... Ale obiektywy to nie paliwo, tego się nie kupuje codziennie. Tak jak epicure (https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure) pisze - jest potrzeba i pieniądze to się kupuje. Kupowanie "bo jest okazja" jest bez sensu, no chyba że wcześniej była potrzeba i polowanie na tę okazję...
Ja lubię "zabawki", gdzieś tam chodzi po głowie np. 12-35, ale 10% zniżka raczej nie zachęci mnie do podjęcia decyzji o zakupie już teraz. Nie mam aż takiego parcia. 35-100 też by kusiło ale jak wyżej. Inne szkła mam albo mam ich odpowiedniki więc raczej luz... no chyba że się uda ugrać jakąś naprawdę istotną obniżkę cen,
---
czasami po głowie zupełnie inny pomysł chodzi - wyprzedać to wszystko do zera i zostawić sobie tylko X100tkę
czasami po głowie zupełnie inny pomysł chodzi - wyprzedać to wszystko do zera i zostawić sobie tylko X100tkę
To może grupowa wyprzedaż? :D
A dlaczego nie pytasz na forum Panasonica? A kto umarł ten nie żyje?Które forum, ja znam trzy :mrgreen:
Takie info od admina www.lumix-forum.org (http://www.lumix-forum.org) - jakieś 18 miesięcy temu mieli kontakt z kimś reprezentującym PP, ze strony admina padła propozycja min. zakupów grupowych. Zero odzewu (nie tylko w tym temacie).
Cala aktywność PP ograniczyła się do zorganizowania jednych warsztatów dla forumowiczów - żeby nie było zbyt wielu chętnych, poinformowano o nich na tydzień przed terminem :mrgreen:
Panas lezy i kwiczy ale dopinguje w marzeniach dobrej ceny na szkla czy tez korpusy.
pozdroofka
PS
"fantazja... moja fantazja":)
Inicjatywa fajna, chociaż jestem raczej sceptyczny. Moim zdaniem nie ma co liczyć na duże upusty, bo zazwyczaj marża przy produktach elektronicznych nie jest duża. Łatwiej byłoby powalczyć o rabaty przy różnego typu akcesoriach, lub ew. można by spróbować u przedstawiciela Olympusa, żeby sprzedał sprzęt po cenach hurtowych (takich jak dla sklepów).
Inicjatywa fajna, chociaż jestem raczej sceptyczny. Moim zdaniem nie ma co liczyć na duże upusty, bo zazwyczaj marża przy produktach elektronicznych nie jest duża. Łatwiej byłoby powalczyć o rabaty przy różnego typu akcesoriach, lub ew. można by spróbować u przedstawiciela Olympusa, żeby sprzedał sprzęt po cenach hurtowych (takich jak dla sklepów).
Akurat mi zależy bardziej na Panasonicu :mrgreen:
Zobaczymy czy społeczność jest w stanie się zorganizować.
I nadal szukam namiarów na kogoś z Panasonic Polska.
I nadal szukam namiarów na kogoś z Panasonic Polska.
http://www.panasonic.com/pl/kontakt.html
http://www.panasonic.com/pl/kontakt.html
Wiesz, że takich rzeczy tak się nie załatwia.
Wiesz, że takich rzeczy tak się nie załatwia.
Akurat pracuję w korporacji i wiem, że takich rzeczy nie załatwia się po znajomości. Wszystko musi przejść odpowiednią ścieżką przez odpowiednie osoby, a ścieżka zawsze zaczyna się od maila z Twoją ofertą, a w odpowiedzi ewentualnie (jeśli oferta będzie interesująca) otrzymujesz kontakt do kogoś, kto się tym zajmuje. Gdyby Panas stosował inne standardy, to byłbym zdziwiony.
Akurat pracuję w korporacji i wiem, że takich rzeczy nie załatwia się po znajomości. Wszystko musi przejść odpowiednią ścieżką przez odpowiednie osoby, a ścieżka zawsze zaczyna się od maila z Twoją ofertą, a w odpowiedzi ewentualnie (jeśli oferta będzie interesująca) otrzymujesz kontakt do kogoś, kto się tym zajmuje. Gdyby Panas stosował inne standardy, to byłbym zdziwiony.
No ja właśnie też i wiem, że posiadanie kogoś wewnątrz skraca przebieg tej ścieżki.
Poza tym obecnie nie mam nic do zaoferowania.
tymczasowy_
11.06.14, 16:29
Najlepszy sposób na tanie zakupy, to wyjazd w strefę tanich cen, czyli tam gdzie jest niewielki podatek np. USA - z definicji masz 30% taniej niż w Europie. Robisz zakupy na kilka tysi $$$ (i już z tego powodu dostajesz rabat - myślę że kilka % bez łaski). W sumie te 35% taniej wyjdzie jak w banku. Oczywiście podróż kosztuje, ale łączysz to w ramach wyjazdu wakacyjnego i atrakcyjnego pleneru foto ... masz dwa w jednym :wink:
Najlepszy sposób na tanie zakupy, to wyjazd w strefę tanich cen, czyli tam gdzie jest niewielki podatek np. USA - z definicji masz 30% taniej niż w Europie. Robisz zakupy na kilka tysi $$$ (i już z tego powodu dostajesz rabat - myślę że kilka % bez łaski). W sumie te 35% taniej wyjdzie jak w banku. Oczywiście podróż kosztuje, ale łączysz to w ramach wyjazdu wakacyjnego i atrakcyjnego pleneru foto ... masz dwa w jednym :wink:
Próbowałem tego.
I uwaga: w całym Pekinie nie znalazłem ani jednego egzemplarza 7-14. Ani jednego. Panasonic w Chinach nie istnieje.
Gdyby nie to, to bym pewnie całej akcji nie zaczynał.
M.
Próbowałem tego.
I uwaga: w całym Pekinie nie znalazłem ani jednego egzemplarza 7-14. Ani jednego. Panasonic w Chinach nie istnieje.
Gdyby nie to, to bym pewnie całej akcji nie zaczynał.
M.
42,5 przytule ale na pewno nie za 7300 pln, ani nawet za 6300 pln :lol:
W Stanach stoi już po 1500$, wiec nie zamierzam wydać na niego więcej niż 5000.
42,5 przytulilbym za cene Fuji 56 :)
Widzę, że zainteresowanie jest zerowe (dosłownie).
Do tego udało mi się w dobrej cenie dorwać używane 7-14.
W związku z tym proponuje zamknąć wątek.
Widzę, że zainteresowanie jest zerowe (dosłownie).
Do tego udało mi się w dobrej cenie dorwać używane 7-14.
W związku z tym proponuje zamknąć wątek.
z ciekawości za ile można "wyrwać" 7-14 ?
z ciekawości za ile można "wyrwać" 7-14 ?
Ja dałem 3200 z FV. (co dla mnie jest ważne).
Bez faktury pewnie taniej. Teraz jest aukcja na allegro.