PDA

Zobacz pełną wersję : Jak kupić czyli rzecz o zamówieniach grupowych

maver1ck
10.06.14, 15:10
Hej,

Jako, że od dłuższego czasu poluje na jakąś zniżkę na Panasa 7-14 zastanawiam się nad następująca sprawą:
Czy ktoś myślał o zorganizowania zamówienia grupowego tak, żeby kwota tego zamówienia pozwalała nam na negocjacje cenowe ze sklepami ?

W innych dziedzinach takie rzeczy da się robić (jako przykład podam swój Klub Wysokogórski, które regularnie organizuje zamówienia grupowe na sprzęt gdzie rabaty dochodzą do 37% a kwoty zamówień do 100 tysięcy zł przy 1500 członkach klubu).

Może my byśmy też dali radę ? Forumowiczów jest kilkukrotnie więcej a i ceny sprzętu fotograficznego są wyższe niż wspinaczkowego.

Obstawiam, że zebranie, dajmy na to, zamówienia na kilkadziesiąt tysięcy zł nie byłoby problematyczne, a otwiera możliwości negocjacyjne.

Co wy na to ? Jest ktoś kto planuje jakieś zakupy ?
Chodzi mi oczywiście tylko i wyłącznie o sprzęt Panasonica.

I jeszcze jedno pytanie - jest ktoś na Forum z Panasonic Polska ?

Pozdrawiam,
Maciek

--- Aktualizacja ---

OK.
W takim razie proponuje takie zasady:
1) Poniżej link do google docs
2) Proszę chętne osoby o wpisywanie potencjalnych zakupów
3) Ceny na potrzeby zamówienia bierzemy z Panasonic Gliwice (http://www.panasonic.gliwice.pl/)
4) Zakładam, że cel to minimum 10% zniżki od tych cen i tylko przy takim warunku zamówienie dojdzie do skutku.
5) Deadline: 30.06.2014 lub 50 tysięcy zł (po tym zaczynam negocjacje ze sklepami)
6) Jak będzie wiadomo co dalej to dam znać.

Link:
https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1kO_5FQ_hNRGJf3eGBRIAaRQwrjR_i4LbaNkyLSL8LuY/edit?usp=sharing)

grizz
10.06.14, 17:11
Zabierz się za to od drugiej strony - skontaktuj ze sklepem / dystrubutorem i dowiedz, co i przy jakich warunkach mają do zaoferowania.

Łatwiej będzie zebrać kilka osób… ale nie liczyłbym na dużo. Jednak ilość osób kupująca 7-14, jest zdecydowanie mniejsza od ludzi kupujących worek hmsów.

maver1ck
10.06.14, 17:26
Ale to nie musi być 7-14.
Ja to widzę tak, że w zamówieniu mogą być dowolne produkty Panasonica.

A łatwiej się rozmawia mówiąc : chce kupić 3 x 7-14 do tego 5 x 25/1.4 i kilka GM1 :-)

Zastanawiam się czemu tylko środowisko górskie umie się tak zorganizować (a mam też do czynienia z motocyklistami i fotografami innych marek).
Chociaż z tego co kojarzę kiedyś na forum Pentaxa coś takiego było robione.

henry1
10.06.14, 17:28
Trudny temat. Biadolenie w wątku zakupowym bezcenne. :grin:

maver1ck
10.06.14, 17:37
Trudny temat. Biadolenie w wątku zakupowym bezcenne. :grin:

Po prostu wkurzają mnie ceny w Polsce i już.

A takie rzeczy naprawdę działają, mało który sklep obróci się do Ciebie plecami jak robisz zamówienie za kilkadziesiąt tysięcy.

Pytanie tylko - jaką marżę mają sklepy foto i ile są w stanie opuścić, żeby to się opłacało.

Koriolan
10.06.14, 17:53
A dlaczego nie pytasz na forum Panasonica? A kto umarł ten nie żyje?

Bodzip
10.06.14, 17:54
Zastanawiam się czemu tylko środowisko górskie umie się tak zorganizować
Tak, potwierdzam - południowa Polska jest lepiej zorganizowana. Można na upartego powiedzieć, że górska. Ogólnie twierdzi się, że na południe od Tarnowa to górale :mrgreen:

maver1ck
10.06.14, 17:58
A dlaczego nie pytasz na forum Panasonica? A kto umarł ten nie żyje?

Bo forum Panasonica nie żyje (ostatni post - 16 kwietnia i średnio 3 posty na miesiąc).

A wydaje mi się, że forum Olympusa trochę wbrew nazwie jest forum użytkowników 43 i m43 w Polsce (a nie tylko samego Olympusa).

---------- Post dodany o 17:58 ---------- Poprzedni post był o 17:56 ----------

Tak, potwierdzam - południowa Polska jest lepiej zorganizowana. Można na upartego powiedzieć, że górska. Ogólnie twierdzi się, że na południe od Tarnowa to górale :mrgreen:

Nie do końca mi o to chodziło.
95% osób, które są w moim klubie to mniej lub bardziej przyjezdni warszawiacy.
A ogarnęli się tak:
http://kw.warszawa.pl/znizki/

grizz
10.06.14, 18:10
Zastanawiam się czemu tylko środowisko górskie umie się tak zorganizować (a mam też do czynienia z motocyklistami i fotografami innych marek).

Kwestia sprzętu… szpeju kupuje się więcej i cześciej - zwłaszcza jak jest okazja, choćby na zapas, bo się zużywa. Szkiełka, to sprzęt, który zazwyczaj kupuje jak się ma środki, albo plan.
Dodatkowo katalizuje to wielkość środowiska.

---------- Post dodany o 18:10 ---------- Poprzedni post był o 18:08 ----------

Nie do końca mi o to chodziło.
95% osób, które są w moim klubie to mniej lub bardziej przyjezdni warszawiacy.
A ogarnęli się tak:
http://kw.warszawa.pl/znizki/

A tak przy okazji, większość tych zniżek, to jedynie sformalizowanie tego, co i tak w sklepie bez problemu dostaniemy pytając o zniżkę, albo zabierając kartę lojalnościową.

maver1ck
10.06.14, 18:18
Kwestia sprzętu… szpeju kupuje się więcej i cześciej - zwłaszcza jak jest okazja, choćby na zapas, bo się zużywa. Szkiełka, to sprzęt, który zazwyczaj kupuje jak się ma środki, albo plan.
Dodatkowo katalizuje to wielkość środowiska.

KW: 967 osób
Olympus Club: 16563 osób
Stan na dzisiaj (10.06.2014).

Zakładam, że procent aktywnych jest podobny. Czyli mamy wielkość x 17.

Co do zakupów - z doświadczenia wiem, że dosyć często sprzęt się kupuje jak powstaje zamówienie grupowe - bo jest ono stosunkowo rzadkie. (1-3x do roku dla popularnych marek)
Czyli lepiej kupić jak jest okazja, alternatywnie mieć plan i poczekać na okazję.

A tak przy okazji, większość tych zniżek, to jedynie sformalizowanie tego, co i tak w sklepie bez problemu dostaniemy pytając o zniżkę, albo zabierając kartę lojalnościową.

To ja poproszę jeden sklep fotograficzny gdzie wchodząc z ulicy dostanę 10% :)

Poza tym tak jak mówiłem - siła tkwi w dużych zamówieniach. I tam zniżki są powyżej 30%.

grizz
10.06.14, 18:34
KW: 967 osób
Olympus Club: 16563 osób
Stan na dzisiaj (10.06.2014).

Zakładam, że procent aktywnych jest podobny. Czyli mamy wielkość x 17.

Co do zakupów - z doświadczenia wiem, że dosyć często sprzęt się kupuje jak powstaje zamówienie grupowe - bo jest ono stosunkowo rzadkie. (1-3x do roku dla popularnych marek)
Czyli lepiej kupić jak jest okazja, alternatywnie mieć plan i poczekać na okazję.

To ja poproszę jeden sklep fotograficzny gdzie wchodząc z ulicy dostanę 10% :)

Poza tym tak jak mówiłem - siła tkwi w dużych zamówieniach. I tam zniżki są powyżej 30%.

1. Nie zakłądałbym tak aktywności, jak Ty to robisz ;)

2. Te 10% pisałem w kontekście sklepów górskich.

---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post był o 18:33 ----------

Aaa i żeby nie było. Nie zniechęcam.

Weź wybadaj teren. Przedstaw więcej konkretów, to i promować zaczniemy.

maver1ck
10.06.14, 18:51
Aaa i żeby nie było. Nie zniechęcam.

Weź wybadaj teren. Przedstaw więcej konkretów, to i promować zaczniemy.

W związku z tym traktuje ten wątek jako zbadanie terenu i popytu na takie zakupy.

Jak będę znał wielkość potencjalnego zamówienia - mogę targować się ze sklepami.

hades
10.06.14, 19:00
Maver1ck, spróbuj. Niech wątek trochę powisi. Ludzie przemyślą, przeliczą. Po tygodniu czy dwóch będzie wiadomo ilu jest chętnych. W międzyczasie sprawdź czy któryś sklep czy bezpośrednio producent da upust przy zakupie grupowych. A poza tym, tak jak pisze Grizz, skala zakupów fotograficznych jest trochę inna od sprzętu wspinaczkowego.

maver1ck
10.06.14, 20:14
Maver1ck, spróbuj. Niech wątek trochę powisi. Ludzie przemyślą, przeliczą. Po tygodniu czy dwóch będzie wiadomo ilu jest chętnych. W międzyczasie sprawdź czy któryś sklep czy bezpośrednio producent da upust przy zakupie grupowych. A poza tym, tak jak pisze Grizz, skala zakupów fotograficznych jest trochę inna od sprzętu wspinaczkowego.

OK.
W takim razie proponuje takie zasady:
1) Poniżej link do google docs
2) Proszę chętne osoby o wpisywanie potencjalnych zakupów
3) Ceny na potrzeby zamówienia bierzemy z Panasonic Gliwice (http://www.panasonic.gliwice.pl/)
4) Zakładam, że cel to minimum 10% zniżki od tych cen i tylko przy takim warunku zamówienie dojdzie do skutku.
5) Deadline: 30.06.2014 lub 50 tysięcy zł (po tym zaczynam negocjacje ze sklepami)
6) Jak będzie wiadomo co dalej to dam znać.

Link:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1kO_5FQ_hNRGJf3eGBRIAaRQwrjR_i4LbaNkyLSL8LuY/edit?usp=sharing

@Hades,
Jak to sensownie uwidocznić ? Może osobny przyklejony i zamknięty wątek z zasadami a ten zostaje do komentarzy ?

hades
10.06.14, 20:58
Myślę, że na chwilę obecną przykleimy ten wątek w dziale. Przeniosę też zasady do pierwszego postu. Rozmnoży się wątków i zainteresowani zgubią się.

Edit: Zrobione.

MARSCooL
10.06.14, 23:24
Idea bardzo zacna. Spróbuje podpytać u źródła. Ciekaw jestem odpowiedzi. Ale to dopiero za 2 tygodnie jak wrócę z zagranicy.

maver1ck
10.06.14, 23:37
Daj znać. Jak widzisz planuje cała akcję na trochę dłużej niż 2 tygodnie

MARSCooL
11.06.14, 00:03
Tak zobaczymy co nazbierasz - może bedzie karta przetargowa :)

epicure
11.06.14, 00:29
Jak ktoś potrzebował obiektywu, to już go kupił. Jak ktoś nie potrzebuje, to 10% zniżki go nie zachęci. Szczerze mówiąc już wolałbym wziąć raz czy dwa nadgodziny, dopłacić do normalnej cenie i mieć obiektyw na drugi dzień po zakupie, niż kombinować, dogadywać się z kimś, czekać aż się inni zdecydują. Ale życzę powodzenia :)

Jan_S
11.06.14, 08:43
Kiedyś czytałem że w Niemczech mieszkańcy osiedla się zmówili i zaczęli "hurtowo" kupować paliwo. Ugrali 5 centów na litrze... Ale obiektywy to nie paliwo, tego się nie kupuje codziennie. Tak jak epicure (https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure) pisze - jest potrzeba i pieniądze to się kupuje. Kupowanie "bo jest okazja" jest bez sensu, no chyba że wcześniej była potrzeba i polowanie na tę okazję...

Ja lubię "zabawki", gdzieś tam chodzi po głowie np. 12-35, ale 10% zniżka raczej nie zachęci mnie do podjęcia decyzji o zakupie już teraz. Nie mam aż takiego parcia. 35-100 też by kusiło ale jak wyżej. Inne szkła mam albo mam ich odpowiedniki więc raczej luz... no chyba że się uda ugrać jakąś naprawdę istotną obniżkę cen,

---
czasami po głowie zupełnie inny pomysł chodzi - wyprzedać to wszystko do zera i zostawić sobie tylko X100tkę

epicure
11.06.14, 08:58
czasami po głowie zupełnie inny pomysł chodzi - wyprzedać to wszystko do zera i zostawić sobie tylko X100tkę

To może grupowa wyprzedaż? :D

cube007
11.06.14, 09:04
A dlaczego nie pytasz na forum Panasonica? A kto umarł ten nie żyje?Które forum, ja znam trzy :mrgreen:
Takie info od admina www.lumix-forum.org (http://www.lumix-forum.org) - jakieś 18 miesięcy temu mieli kontakt z kimś reprezentującym PP, ze strony admina padła propozycja min. zakupów grupowych. Zero odzewu (nie tylko w tym temacie).
Cala aktywność PP ograniczyła się do zorganizowania jednych warsztatów dla forumowiczów - żeby nie było zbyt wielu chętnych, poinformowano o nich na tydzień przed terminem :mrgreen:

Janeczek
11.06.14, 09:58
Panas lezy i kwiczy ale dopinguje w marzeniach dobrej ceny na szkla czy tez korpusy.

pozdroofka

PS
"fantazja... moja fantazja":)

KoValus
11.06.14, 13:17
Inicjatywa fajna, chociaż jestem raczej sceptyczny. Moim zdaniem nie ma co liczyć na duże upusty, bo zazwyczaj marża przy produktach elektronicznych nie jest duża. Łatwiej byłoby powalczyć o rabaty przy różnego typu akcesoriach, lub ew. można by spróbować u przedstawiciela Olympusa, żeby sprzedał sprzęt po cenach hurtowych (takich jak dla sklepów).

maver1ck
11.06.14, 13:48
Inicjatywa fajna, chociaż jestem raczej sceptyczny. Moim zdaniem nie ma co liczyć na duże upusty, bo zazwyczaj marża przy produktach elektronicznych nie jest duża. Łatwiej byłoby powalczyć o rabaty przy różnego typu akcesoriach, lub ew. można by spróbować u przedstawiciela Olympusa, żeby sprzedał sprzęt po cenach hurtowych (takich jak dla sklepów).

Akurat mi zależy bardziej na Panasonicu :mrgreen:

Zobaczymy czy społeczność jest w stanie się zorganizować.
I nadal szukam namiarów na kogoś z Panasonic Polska.

epicure
11.06.14, 13:50
I nadal szukam namiarów na kogoś z Panasonic Polska.

http://www.panasonic.com/pl/kontakt.html

maver1ck
11.06.14, 13:54
http://www.panasonic.com/pl/kontakt.html

Wiesz, że takich rzeczy tak się nie załatwia.

epicure
11.06.14, 13:57
Wiesz, że takich rzeczy tak się nie załatwia.

Akurat pracuję w korporacji i wiem, że takich rzeczy nie załatwia się po znajomości. Wszystko musi przejść odpowiednią ścieżką przez odpowiednie osoby, a ścieżka zawsze zaczyna się od maila z Twoją ofertą, a w odpowiedzi ewentualnie (jeśli oferta będzie interesująca) otrzymujesz kontakt do kogoś, kto się tym zajmuje. Gdyby Panas stosował inne standardy, to byłbym zdziwiony.

maver1ck
11.06.14, 13:59
Akurat pracuję w korporacji i wiem, że takich rzeczy nie załatwia się po znajomości. Wszystko musi przejść odpowiednią ścieżką przez odpowiednie osoby, a ścieżka zawsze zaczyna się od maila z Twoją ofertą, a w odpowiedzi ewentualnie (jeśli oferta będzie interesująca) otrzymujesz kontakt do kogoś, kto się tym zajmuje. Gdyby Panas stosował inne standardy, to byłbym zdziwiony.

No ja właśnie też i wiem, że posiadanie kogoś wewnątrz skraca przebieg tej ścieżki.

Poza tym obecnie nie mam nic do zaoferowania.

tymczasowy_
11.06.14, 16:29
Najlepszy sposób na tanie zakupy, to wyjazd w strefę tanich cen, czyli tam gdzie jest niewielki podatek np. USA - z definicji masz 30% taniej niż w Europie. Robisz zakupy na kilka tysi $$$ (i już z tego powodu dostajesz rabat - myślę że kilka % bez łaski). W sumie te 35% taniej wyjdzie jak w banku. Oczywiście podróż kosztuje, ale łączysz to w ramach wyjazdu wakacyjnego i atrakcyjnego pleneru foto ... masz dwa w jednym :wink:

maver1ck
11.06.14, 16:44
Najlepszy sposób na tanie zakupy, to wyjazd w strefę tanich cen, czyli tam gdzie jest niewielki podatek np. USA - z definicji masz 30% taniej niż w Europie. Robisz zakupy na kilka tysi $$$ (i już z tego powodu dostajesz rabat - myślę że kilka % bez łaski). W sumie te 35% taniej wyjdzie jak w banku. Oczywiście podróż kosztuje, ale łączysz to w ramach wyjazdu wakacyjnego i atrakcyjnego pleneru foto ... masz dwa w jednym :wink:

Próbowałem tego.
I uwaga: w całym Pekinie nie znalazłem ani jednego egzemplarza 7-14. Ani jednego. Panasonic w Chinach nie istnieje.
Gdyby nie to, to bym pewnie całej akcji nie zaczynał.

M.

PASQD
13.06.14, 21:30
Próbowałem tego.
I uwaga: w całym Pekinie nie znalazłem ani jednego egzemplarza 7-14. Ani jednego. Panasonic w Chinach nie istnieje.
Gdyby nie to, to bym pewnie całej akcji nie zaczynał.
M.

42,5 przytule ale na pewno nie za 7300 pln, ani nawet za 6300 pln :lol:

W Stanach stoi już po 1500$, wiec nie zamierzam wydać na niego więcej niż 5000.

maver1ck
13.06.14, 21:51
42,5 przytulilbym za cene Fuji 56 :)

maver1ck
25.06.14, 11:17
Widzę, że zainteresowanie jest zerowe (dosłownie).

Do tego udało mi się w dobrej cenie dorwać używane 7-14.

W związku z tym proponuje zamknąć wątek.

ziemia01
26.06.14, 12:35
Widzę, że zainteresowanie jest zerowe (dosłownie).

Do tego udało mi się w dobrej cenie dorwać używane 7-14.

W związku z tym proponuje zamknąć wątek.
z ciekawości za ile można "wyrwać" 7-14 ?

maver1ck
26.06.14, 14:17
z ciekawości za ile można "wyrwać" 7-14 ?

Ja dałem 3200 z FV. (co dla mnie jest ważne).
Bez faktury pewnie taniej. Teraz jest aukcja na allegro.