Zobacz pełną wersję : Rozpiętość tonalna kompaktów
Dar-i-jush
25.10.07, 11:08
Z ciekawości pytam. Jak kształtuje się R.T. np. takiego SP-350 w porównaniu do słynnej już niskiej rozpiętości E-510? Czy nowe kompakty są pod tym względem usprawniane, czy to parametr zupełnie pomijany w kompaktach?
w kompaktach nikt sie o to nie martwi, a sensowne pod wzgledem dynamiki obrazu kompakty skonczyly sie w roku 2005
kompakty obecne maja 1/2 lub 3/5 dynamiki lustrzanek.
do kompaktów trudniej znaleść tutaj zakres SP-550
http://www.optyczne.pl/41.5-Test_aparatu-Olympus_SP-550_UltraZoom_Własności_matrycy.html
nooo, jak SP-550 ma dynamike prawie 8EV przy iso50, a Canon 40D "ledwo" ma 9EV, czy Nikon D200 8.2EV, to chyle czapke przed optycznymi za "rzetelny" test .....
HrabiaMiod
25.10.07, 18:20
Hmm.. z ciekawości - jak się ma RT C5060, do dzisiejszych lustrzanek Olka?
A lustra Olka do konkurencji?
Najwieksza rozpietosc ma Dziadek, ta? Jak on ma się do dzisiejszej oferty konkurencji?
Pozdrawiam
Z ciekawości pytam. Jak kształtuje się R.T. np. takiego SP-350 w porównaniu do słynnej już niskiej rozpiętości E-510? Czy nowe kompakty są pod tym względem usprawniane, czy to parametr zupełnie pomijany w kompaktach?
Mnie również bardzo interesowała taka informacja, jednak nie znalazłem odpowiedzi.
Przyjąłem za pewnik, że RT lustrzanki będzie wyższa niż w kompakcie.
Ale w związku z tym, że mam obecnie c7070 i e510 „pstryknąłem” kilka fotek dla porównania.
Zaznaczam, że są to moje subiektywne wrażenia. Otóż w jpg „prawie nie widać różnicy, cienie nieznacznie na + dla c7070, a światła na +e510. Różnica w każdym razie niewielka i wynika pewnie z różnic ekspozycji-choć ustawione były tak samo. W RAW-ach jest już inaczej o ile w cieniach (c7070) ma jeszcze informacje, to w światłach już nie. Natomiast E 510 w światłach „kryje” sporo, a w cieniach, też trochę-ale niewiele w stosunku do świateł (szum)... Tylko te kolorki i WB z c7070- żeby e510 takie miał :? .