PDA

Zobacz pełną wersję : AF Illuminator

Wektor
20.10.07, 22:34
Sprawdziłem i okazuje się, że seria błysków do ustawienia ostrości jest generowana tylko w programach tematycznych, oprócz trybu sportowego. W pozostałych lampa wysyła 1 krótki (IMO patologiczny) błysk, który jest wybitnie za krótki do ustawienia ostrości AF.

Coś się zrypało, czy tak ma być? Ktoś coś wie?
[ Puszka E-330]

RadioErewan
20.10.07, 22:37
A jak masz ustawione AF Illuminator w ustawieniach aparatu? Tryby tematyczne zlewają ustawienia z menu, co nie dotyczy trybów dla myślących.

Pozdrawiam

Wektor
20.10.07, 22:41
Rozważamy tu sytuację, kiedy AF Illum. jest na ON ;-)

Zastanawia mnie ten nielogiczny, krótki przedbłysk w zamian...

paakayttaja
21.10.07, 00:29
Sprawdź, jak się AF Illuminator zachowa przy S-AF (i S-AF-MF) - zmienić to możesz w AF Mode - przy trybie C-AF nie ma szans, aby zadziałało (oświetlany jest tylko obiekt poruszający się, aby go zamrozić). Oczywiście, mówimy o trybach A, S oraz M - o tematycznych zapominamy.

Wektor
21.10.07, 16:11
S-AF i S-AF-MF działa.Sypie błyskami, C-AF oczywiscie nie.
W takim trybie jest ów 1 krótki błysk i w temacie sport.

Myślę,że to było rozwiazanie problemu (C-AF a S-AF)

Dzięki!

PS. czy też tak macie,że po serii owych błysków AF trzeba jednak moment odczekać przed naciśnięciem spustu, w przeciwnym razie lampa nie zdąży sie doładować i nie błyśnie?

paakayttaja
21.10.07, 20:54
AF Illuminator w trybie C-AF zadziała w momencie śledzenia obiektu - nie inaczej. Przy zmianie AF dopiero doświetli sobie obiekt. Na nierychomym obiekcie będzie to jeden błysk. Normalnym jest też odczekanie paru sekund "na złapanie oddechu" przez lampę.

Wektor
21.10.07, 21:26
Dzięki :-)
Będę spał spokojnie:)