PDA

Zobacz pełną wersję : XZ-2 czy E-pl2

robros1
19.05.14, 20:53
Nowy kompakt czy używany zestaw m4/3 + ob.45mm? Bliski dołączenia do fanklubu xz-owców, zacząłem zastanawiac sie nad wymienną optyką, która z czasem pasowalaby do omd-10. Obecnie na to cacko pozwolic sobie nie mogę, ale wiem, że wkrótce pewnie tak. Zaawansowany, zachwalany kompakt na wakacje byłby jak znalazł. Jednak to zamknięcie się na wspomniany doskonały obiektyw jak i nie tylko olkowską szklarnię.

ahutta
20.05.14, 01:14
Zadaj sobie pytanie, jak dużo będziesz w stanie zainwestować w obiektywy w przyszłości. Jeśli masz zamiar kupić E-PLa i jedno szkło, to moim zdaniem lepiej wybrać XZ-2.

apz
20.05.14, 06:58
Zadaj sobie pytanie, jak dużo będziesz w stanie zainwestować w obiektywy w przyszłości. Jeśli masz zamiar kupić E-PLa i jedno szkło, to moim zdaniem lepiej wybrać XZ-2.

Raczej odpowiedz sobie czy masz w sobie wolę do obrabiania zdjęć. Jeśli się zadowolisz tylko JPG prosto z aparatu to jest to wszystko jedno.

m4/3 ma znaczenie gdy chcesz szukać szczegółów, poprawiać zdjęcia, bawić się HDR-em, zależy Ci na rozmyciu tła, słowem gdy szukasz jakości swojej fotografii.
Jeśli głównie miałbyś fotografować tyko kitami, to xz-2 da podobny obrazek.

gietrzy
20.05.14, 07:34
XZ-2 - używane spodziewałbym się w okolicach 800-1000 zł.
m/43 - PM2 - 600-800 zł., 45/1.8 - 800 zł., 17/1.8 - nie wiem, ale pewnie w okolicach 20/1.7 czyli 100-1200 zł., do którejkolwiek stałki tu wymienionej, na wakacje, warto kupić telaska 40-150, nie pamiętam ceny, ale jest niesamowicie ostry i śmiesznie tani. Do PM2 jest dodawana fajna, mała lampka. Na początek pewnie się przyda. Teraz już masz czarno na białym, decyzja należy do ciebie.

Ze swojej strony powiem, że super frajdę sprawia mi używanie czy to XZ-1 czy PM2 z np. 12-35. Tu nie ma złego wyboru, wcześniej lub później dokupisz sobie drugie ;)

/edit: m/43 kupowałbym z drugiej ręki, to kolejny "cichy" plus tego systemu.

Darekw1967
20.05.14, 09:34
Nowy kompakt czy używany zestaw m4/3 + ob.45mm? Bliski dołączenia do fanklubu xz-owców, zacząłem zastanawiac sie nad wymienną optyką, która z czasem pasowalaby do omd-10. Obecnie na to cacko pozwolic sobie nie mogę, ale wiem, że wkrótce pewnie tak. Zaawansowany, zachwalany kompakt na wakacje byłby jak znalazł. Jednak to zamknięcie się na wspomniany doskonały obiektyw jak i nie tylko olkowską szklarnię.

Witam !

Kup XZ-2 i bedziesz robil tym aparatem wysokiej jakosci foty. Lekki i poreczny i zajmuje mniej miejsca ;)
Obecnie cena jest bardzo atrakcyjna i nie wydasz wiecej kasy na dodatkowe szkla.
Byc moze przejdzie Ci ochota na... omd-10 i wymienna optyke i dalsze inwestycje ;)

m4/3 + 45mm to jedna ogniskowa i do portretu czy focenia paro-osobowych grup super sprawa ale pewnie
chcialbys korzystac z szerszego zakresu ogniskowych to czeka Ciebie kolejny wydatek na zooma czy inna stalke ;)

Uzywam do portretow zestawu E-PL5 + 75mm/1.8 a do focenia reszty XZ-2.
W praktyce znacznie bardziej funkcjonalny jest XZ-2 a portret z mala GO robie od czasu do czasu.

Decyzja co i za ile kupisz nalezy do Ciebie a ja Ci z mojej praktyki pisze jak to jest... i teraz widze nieco inaczej
mozliwosci kompaktow z malymi gabarytowo matrycami.

Pozdrawiam

GoBo
20.05.14, 09:49
kompakt na wakacje byłby jak znalazł.
koniec cytatu ;-)

A po wakacjach się zobaczy...
Polecam zostawić XZ-2 jako zooma z tele. Dozbierać i dokupić OMD + 2 stałki.

robros1
20.05.14, 13:56
Amen :)

Nic dodać, nic ująć. Dzięki za podpowiedzi, zrobię jak wstępnie myślałem, a Wy utwierdziliście mnie w podjęciu decyzji.

Za rzeczowość właśnie lubię ten portal.

Janeczek
20.05.14, 16:43
1 z 10ciu kupujac wymienna optyke dalej nie inwestuje, chyba po prostu sie nie da:)
XZ-2, to spoko kombajnik, polecam, polecam, polecam.

pozdroofka

zosia
20.05.14, 17:03
Jednak to zamknięcie się na wspomniany doskonały obiektyw jak i nie tylko olkowską szklarnię.

oj tam oj tam... jedno nie wyklucza drugiego
a kupując xz-2 dostajesz gratis wsparcie emocjonalno-techniczne w naszym wątku ;)

robros1
20.05.14, 19:02
Ten wątek to już fan-klub xz- 2:)