Zobacz pełną wersję : filtr ochronny glownie na 35macro
Szukam jakiegos filtru ochronnego na obiektywy zuiko digital 14-42 i 35macro. Zalezy mi na tym aby nie wplywal na jakosc zdjec ani nie zabieral swiatla ...jedynie chronil obiektyw glownie macro. licze na Wasze odpowiedzi... i z gory mowie ze korzystalem z funkcji "szukaj":D
nie korzystales z funkcji szukaj :) bo bys wiedzial ze chyba wszyscy, ktorzy kupili filtr na ochrone w tym i ja, zakupili UV ale w pewnych momentach te uv przeszkadzaja i wychodza jakies duszki albo inne dziwne rzeczy.
Hmm, 35-ka Zuiko ma tak głęboko zchowaną soczekę, ze raczej trudno ją uszkodzić.
Jeśli już musisz, to zalóż UV-kę z dobrymi powłokami antyrefleksyjnymi, np. Hoya HMC.
nie korzystales z funkcji szukaj :) bo bys wiedzial ze chyba wszyscy, ktorzy kupili filtr na ochrone w tym i ja, zakupili UV ale w pewnych momentach te uv przeszkadzaja i wychodza jakies duszki albo inne dziwne rzeczy.
Szukalem ale wynikow bylo za duzo:P dzieki za odpowiedzi... zaraz poczytam dokladnie o tym filtrze
Dar-i-jush
20.10.07, 10:32
Podepnę się z lamerskim pytaniem ;) Da się założyć jednocześnie filtr i osłonę przeciwsłoneczną?
kozak:
ZD35 ma głęboko osadzoną przednią soczewkę i ponoć jak Ci czegoś tam nawłazi, to będzie dramat z czyszczeniem. komuś z forum jakiś owad tam się dostał i napaskudził.
osobiście zawsze polecam filtry MARUMI WPC Slim - piękna sprawa i czyszczą się jednym przetarciem (woda + mikrofibra).
miś:
a dlaczego nie? problem polega jedynie na tym, że przy założonym tulipanie nie zdejmiesz/nie założysz dekla o ile nie ma łapek w środku.
Dar-i-jush
20.10.07, 10:55
miś:
a dlaczego nie? problem polega jedynie na tym, że przy założonym tulipanie nie zdejmiesz/nie założysz dekla o ile nie ma łapek w środku.
Aparat kupię na początku grudnia i na razie nie mam pojęcia gdzie i jak się to wszystko wkręca, nakłada, itd. Widzę tylko, że obiektywy mają gwint i myślałem, że jak nakręcę filtr, to osłony już nie nakręcę.
A przy założonym filtrze założę dekiel?
KArol czy mowa o takim filtrze?? http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=17847&grupa=filtry&producent=Marumi%20UV&
Dar-i-jush
20.10.07, 10:58
KArol czy mowa o takim filtrze?? http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=17847&grupa=filtry&producent=Marumi%20UV&
Zobacz TU (http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%F3w_UV.html) :D
kozak:
raczej nie, bo chodzi o UV(0) czyli neutralny. jedynym dystrybutorem pełnej gamy filtrów Marumi jest Raysfoto - www.raysfoto.pl
trzeba zamawiać telefonicznie, ale przysyłają szybko i bez problemów. UV WPC Slim neutralny na Twoją średnicę - tego potrzebujesz.
Jak kupilem UVki na wszystkie obiektywy coby je chronic to tez sie cieszylem, ale z czasem zauwazylem ze w niektorych sytuacjach te filtry przeszkadzaja wiec radze nosic etui od filtra ze soba jak sie nie chce potem ogladac roznych duszkow na zdjeciach i slac fotek do "nie do wiary". Dodam ze Uvki kupilem naprawde dobrych firm (slim Uv 0 itd itd).
kozak:
raczej nie, bo chodzi o UV(0) czyli neutralny. jedynym dystrybutorem pełnej gamy filtrów Marumi jest Raysfoto - www.raysfoto.pl
trzeba zamawiać telefonicznie, ale przysyłają szybko i bez problemów. UV WPC Slim neutralny na Twoją średnicę - tego potrzebujesz.
Hmm...
Policzyłem właśnie, że gdybym chciał wyposażyć wszystkie moje szkiełka (oprócz fiszaja) w filtry Marumi Slim WPC z Rays Foto zapłacilbym 1113,- zlotych :/
Bagatela...