Zobacz pełną wersję : parę ptaszków
zacząłem trochę bezkrwawo polować, potrzebuję konstruktywnej krytyki w tym zakresie
Numeruj proszę swoje zdjęcia, będzie łatwiej rozmawiać.
Popatrz na wątek "Pokaż swojego ptaka", będziesz miał punkt odniesienia względem doświadczonych myśliwych.
Na pierwszym brakuje Ci kontrastu, a na wszystkich chyba trochę ostrości.
Mewa w locie jest całkiem, całkiem.
Tak jak napisał Mareksopl nie ten kontrast, nie ta ostrość.
Pierwsze niestety do kosza - światło; kadrowo nie tragicznie (oprócz gałązki zasłaniającej ptaka).
Drugie bez lewej strony i raczej bardziej by pasowało w pionie, no i może ptak trochę niżej.
Trzecie lepiej by było żeby ptak był bardziej po prawej, a jeszcze lepiej na trawniku.
Czwarte ok, tylko szkoda poucinanych skrzydeł.
Materiał z tego wątku doskonale wpisuje się w niedawną dyskusję 'obrabiać zdjęcia, czy nie'. Żywy przykład na to, jak z matrycy może wyglądać 'płaski' obraz, jaki ona zarejestruje.
Co do zdjęć - ćwiczenie czyni mistrza. Podobnie, jak odpowiednie wywołanie w programie do wywoływania zdjęć - a tutaj co najmniej wymagane jest poprawienie kontrastu, oraz ewentualne kadrowanie. Z tym, że kadrowanie można uskutecznić w terenie precyzyjniej określając położenie obiektów - na początek choćby wg. złotego podziału.
Już wiesz że gdzieniegdzie trochę nie ten kontrast, ostrość, kadrowanie itp.
To co mogę Ci podpowiedzieć z własnego niezbyt dużego doświadczenia - postrzelaj trochę z różnymi ustawieniami aparatu tak żeby być świadomym jakich ustawień używasz. Po czasie mniej więcej zaczniesz rozumieć jaki czas, przysłona, ISO ... i jakie funkcje stosować żeby było dobrze. Nie przyjdzie to szybko ale jak już będzie wychodzić da dużo frajdy.
Przeglądaj inne wątki z działu ocena zdjęć, oglądaj zdjęcia z galerii, patrz jak są oceniane.
Wrzucaj swoje fotki do wątku, tak żeby po pierwsze widzieć postęp, po drugie posiłkować się pomocą koleżanek i kolegów "po fachu" :)
Czekamy na następne fotki
Na razie starałem sie ustawiać obiekty w miejsca złotej zasady trójpodziału, podchodzić do nich tak aby ich nie spłoszyć, ćwiczyc ostrość ustawiając na oko ptaszyny, sporo nauki przede mną....pomimo niedoskonałości technicznych moich zdjeć, zabawa nad morzem gdzie ustrzelilem te okazy, a także w środku miasta na osiedlu (gołąbki, kawki, wróbelki) z takim polowaniem jest przednia... wszystko robione z ręki bez statywu...dziękuje za konstruktywną krytykę.
I oglądaj dużo zdjęć innych i staraj się robić "podobne". A jak się wkręcisz, to z czasem wyrobisz sobie swój własny styl
jeszcze ten miejski... utrzymanie ostrości z ręki jest wyzwaniem..
jeszcze ten miejski... utrzymanie ostrości z ręki jest wyzwaniem..
Portrecik byłby całkiem fajny, ale sam wiesz co....
Czym właściwie fotografujesz - aparat, obiektyw?
Do tego roku byl to e-420 i kitowe obiektywy, ale całkiem niedawno zainwestowałem w szkła 70-300 i 12-60 oraz e-5. Ptaszki byly robione jak jeszcze nie miałem e-5 czyli 420 i 70-300
To ciekawe, jedno i drugie Oly, więc powinno lepiej współpracować jak mój zestaw - też mam 70-300, a korpus Panasonic DMC-L10.
Do tego roku byl to e-420 i kitowe obiektywy, ale całkiem niedawno zainwestowałem w szkła 70-300 i 12-60 oraz e-5. Ptaszki byly robione jak jeszcze nie miałem e-5 czyli 420 i 70-300
To nie rozumiem czemu takie wyszły. Trzeba się bardzo starać by tak nieostre wyszły.... :???:
W jakim trybie robiłeś , auto , manual, jakie nastawianie ostrości??
ja poradziłbym Ci jak najszybciej zacznij chodzić na fotołowy ze statywem, powinny skończyć się kłopoty z ostrością. długi obiektyw tego wymaga, szczególnie nie za jasny.
szkoda nieostrej pliszki.
uważaj, takie łowy wciągają po szyję:wink:
tryb M, S-AF, pliszkę zrobiłem seryjnie
do poruszającej się przyrody używaj ciąglego af, i myslę że praktyczniej będzie używac programu preselekcji przesłony lub czasu migawki. ja stosuję zamiennie te dwa tryby.
znaczenie będzie miał też wybór pkt af do ostrzenia. jeśli używasz wszystkich zawsze może ostrość się złapać tam gdzie nie trzeba
ISO 100, 1/800s f=5,6 300 mm
Na tych parametrach powinno wyjść ostre jak żyleta. Fakt, to E-420 a i 300 mm w obiektywie 70-300 nie grzeszy ostrością.
Raczej nie dokręcaj do końca. Ustawiaj tak ok. 250 mm a przysłonę ustaw na 7,0 do 8,0.(na początek. Potem jak się nauczysz, możesz dawać minimalne przysłony)
Nie bój się wysokiego ISO. W E-420 spokojnie możesz podnieść do 400, a w nowym E-5 do 1600 ISO.
Sprawdź czy masz włączoną stabilizację w aparacie.
Sprawdź też czy z tym konkretnym obiektywem nie masz błędu BF / FF (back focus/front focus). W E-5 jest możliwość mikroregulacji tych parametrów.
Z dzisiejszego poranka przed blokiem...zdjęcie 1, 2,3
tym razem nie ptaszki (one poleciały do otwartego wątku) ale makroprzyroda... jest gdzieś otwarty wątek makro bo nie zauważyłem...
kurcze,
o pierwszym zdjęciu nic dobrego nie powiem
drugie - mogłeś listka mu zapodać, już byłoby bardziej naturalnie, a nie tak na betonie, szukam ostrości i nie znajduję jej, niech kolega zada sobie trud i położy się na pempku, ale własnym:mrgreen: i wtedy zrobi zdjęcie ślimakowi, perspektywa dużo wnosi do zdjęcia.
za pozwoleniem, wiem że to autorski wątek, ale... początkujących, więc pokarzę o co mi chodzi. to są kadry poglądowe, dopasowane do tematu
zdjęcie na parapecie, jednak z listkiem jest inaczej
120163
tu perspektywa obiektu który fotografujesz - przy samej ziemi i ostrość świadomie wybierana - gdzie ma być, zabawa go też ma znaczenie jak widać
120164
120165
dawno się tak nie wymądrzałem, jest mi niezmiernie głupio:oops:, bo i na co dzień nie mam zbytnio czym,
ale ćwicz, trop zwierzynę i nie idź na łatwiznę. kolana trzeba mocno zginać:mrgreen:
kurcze,
o pierwszym zdjęciu nic dobrego nie powiem
drugie - mogłeś listka mu zapodać, już byłoby bardziej naturalnie, a nie tak na betonie, szukam ostrości i nie znajduję jej, niech kolega zada sobie trud i położy się na pempku, ale własnym:mrgreen: i wtedy zrobi zdjęcie ślimakowi, perspektywa dużo wnosi do zdjęcia.
za pozwoleniem, wiem że to autorski wątek, ale... początkujących, więc pokarzę o co mi chodzi. to są kadry poglądowe, dopasowane do tematu
zdjęcie na parapecie, jednak z listkiem jest inaczej
120163
tu perspektywa obiektu który fotografujesz - przy samej ziemi i ostrość świadomie wybierana - gdzie ma być, zabawa go też ma znaczenie jak widać
120164
120165
dawno się tak nie wymądrzałem, jest mi niezmiernie głupio:oops:, bo i na co dzień nie mam zbytnio czym,
ale ćwicz, trop zwierzynę i nie idź na łatwiznę. kolana trzeba mocno zginać:mrgreen:
Dałbym Ci plusa, ale muszę rozdać :mrgreen:
+ dla mnie jest żartowanie z Tobą i spotkania - ale ze mnie wazelina, muszę się umyć:roll:
w życiu nie tylko trzeba brać - trzeba też coś dać, po to tu się spotykamy. tak sądzę:grin:
niech kolega uczy się na naszych zdartych kolanach.
większość tych zdjęć jest robiona na spcerze z rocznym szkrabem, który we wózku już usiedzieć nie może więc jedno oko na dziecko a drugie na wizjer aparatu ...po dzisiejszej burzy i deszczu wszytskie slimaczki wywędrowały na kostkę brukową. Autorski wątek może byc otwartym wątkiem fotografii makro bo takiego chyba brakuje na tym forum. Trzeba by tylko zmienić nazwę tego wątku ;-)
A ja po prostu nie musze rozadaweac aby dac.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Dalem bo chcialem,albo zostalem "zuasugerowny da dawania":-P
większość tych zdjęć jest robiona na spcerze z rocznym szkrabem, który we wózku już usiedzieć nie może więc jedno oko na dziecko a drugie na wizjer aparatu ...po dzisiejszej burzy i deszczu wszytskie slimaczki wywędrowały na kostkę brukową. Autorski wątek może byc otwartym wątkiem fotografii makro bo takiego chyba brakuje na tym forum. Trzeba by tylko zmienić nazwę tego wątku ;-)
lepiej zachowaj go dla siebie.
nie musisz tłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej zrobiłeś konkretne zdjęcie, miałeś powód. sam widzisz że ciężko poświęcić się dla fotografii (zabrudzić spodnie, zedrzeć skórę, wleźć na drzewo, oparzyć się pokrzywami, itd....) robiąc przy tym jeszcze inne rzeczy, a tym bardziej tak odpowiedzialne jak spacer z dzieckiem (pewnie własnym:mrgreen:) i opieka nad nim. ale niewiele trzeba żeby zdjęcie wyglądało lepiej. zostaw raz syna z mamą i wyjdź tylko z aparatem, zauważysz różnicę.
ja żonę zostawiam z aparatem do tlenoterapii i idę w teren, jest różnica:mrgreen:
lepiej zachowaj go dla siebie.
nie musisz tłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej zrobiłeś konkretne zdjęcie, miałeś powód. sam widzisz że ciężko poświęcić się dla fotografii (zabrudzić spodnie, zedrzeć skórę, wleźć na drzewo, oparzyć się pokrzywami, itd....) robiąc przy tym jeszcze inne rzeczy, a tym bardziej tak odpowiedzialne jak spacer z dzieckiem (pewnie własnym:mrgreen:) i opieka nad nim. ale niewiele trzeba żeby zdjęcie wyglądało lepiej. zostaw raz syna z mamą i wyjdź tylko z aparatem, zauważysz różnicę.
ja żonę zostawiam z aparatem do tlenoterapii i idę w teren, jest różnica:mrgreen:
Spodnie były krótkie więc do zabrudzenia powierzchnia niewielka ;-) W piąteczek jadę po drugie dziecko nad morze - po drodze pojezierze drawskie zwiedzane zeszłego roku na rowerze to może na jakieś znajome drzewo wlezę ;-)
Są wątki otwarte o makro:
https://forum.olympusclub.pl/threads/83029-macro-w-micro-4-3
i ten lepszy
https://forum.olympusclub.pl/threads/7884-Macro-praca-zbiorowa?highlight=makro+otwarty
jeszcze ten miejski... utrzymanie ostrości z ręki jest wyzwaniem..Ale nie aż takim wielkim, zobacz moje https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-55113
Jest EXIF to możesz porównać.
... potrzebuję konstruktywnej krytyki...
Zwracaj uwagę co jest w tle. Fauna i flora z kostka brukową w tle nie prezentuje się dobrze. Tak samo owady na betonie, asfalcie czy jakimś materiale. Musisz jak wiesz popracować nad ostrością. Staraj się unikać centralnych kadrów. Poczytaj o podstawach fotografowania jest tego dużo w internecie. Zmniejszaj też zdjęcia przed wstawieniem na forum do rozsądnych rozmiarów.
Ale nie aż takim wielkim, zobacz moje https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-55113
Jest EXIF to możesz porównać.
EXIF-u akurat brak.
Postawiłeś pierwsze kroki w fotografii teraz będzie już tylko lepiej. abir ma rację, wiem to bo też przerabiałem plenery z dzieciakami i efekty były kiepskie. Teraz dzieciaki są starsze to inaczej wygląda. Pozdrawiam.
EXIF-u akurat brak.Sorry :oops:
Na inne patrzałem, inne wkleiłem. Niestety nie pamiętam parametrów ale na pewno był to ZD70-300 i na pewno na długim końcu.