Zobacz pełną wersję : [Test] Olympus E-M1 vs. Panasonic GX7
Po kilku miesiącach w systemie przyszła pora na wybór drugiego, większego korpusu poza GM1.
W szranki stanęły:
- Olympus E-M1
- Panasonic GX7
Alternatywa jest porzucenie m43 na rzecz Fuji.
Porównanie głównie od strony użytkowej. Jakość zdjęć we wszystkich korpusach jest obecnie tak wysoka, że w niczym nie ogranicza.
Na ten moment wyniku jeszcze nie ma.
Cześć pierwsza - Olympus E-M1
1. Stabilizacja
Moim zdaniem największa zaleta Olympusa.
Absolutnie wymiata. IBIS jest znacznie lepsza niż ta w szkłach. Nawet porównując z Panasoniciem 35-100.
Pozwala utrzymać czasy zupełnie magiczne :-)
2. Konfigurowalność
Tutaj będzie banał. Da się pozmieniać prawie wszystko. Wielka zaleta tego korpusu.
A czego nie da się zrobić o tym później.
3. AF.
Tutaj też nie można niczego zarzucić. Aczkolwiek nie jest on IMHO szybszy niż ten w Panasonicu.
4. Niedociągnięcia (w porównaniu do najlepszych rozwiązań na rynku)
Nazywam to niedociągnieciami, bo żadne nie dyskwalifikuje aparatu. Są co najwyżej upierdliwe.
Focus peaking - nie wiadomo czemu nie można wybrać koloru (innego niż biały i czarny). Dodatkowo nie włącza się automatycznie przy obiektywach manualnych.
Wyświetlenie informacji w trybie portretowym.
Polecam zobaczyć jak to jest zrobione w X-T1.
Auto ISO
Przydała by się możliwość korekcji ekspozycji w trybie M oraz możliwość ustawiania maksymalnego czasu (a nie tylko 1/f).
Cena.
Czemu on jest 2 razy droższy niż Panasonic - nie rozumiem. Polityka Olympusa jest dla mnie zupełnie niejasna.
Nawet X-T1 jest tańszy.
Jakość zdjęć.
W niektórych warunkach odstaje od Fuji na minus. Ale do przeżycia.
Ogólnie po tygodniu zabawy wrażenia są bardzo pozytywne.
Ze szczególnym uwzględnieniem stabilizacji.
Wybór będzie ciężki.
ja tu się spodziewam pierwszej :D
traktuje to jako wstęp.
Druga część będzie?
Będzie też druga i trzecia. (dojdzie E-M5).
Czekam, aż mi przesyłka dojdzie.
To ten nowy tak testowałeś? :) http://allegro.pl/okazja-nowy-olympus-om-d-e-m1-warszawa-bcm-i4211507308.html
To ten nowy tak testowałeś? :) http://allegro.pl/okazja-nowy-olympus-om-d-e-m1-warszawa-bcm-i4211507308.html
Nie.
Mam tego więcej.
tymczasowy_
13.05.14, 19:26
Focus peaking - nie wiadomo czemu nie można wybrać koloru (innego niż biały i czarny). Dodatkowo nie włącza się automatycznie przy obiektywach manualnych.
A powiedz mi jaka inna puszka włącza "peaking" automatycznie przy obiektywach manualnych?
PS
Moja dobra rada dla Ciebie, już nic nie testuj, kup sobie Fuji X i zacznij robić zdjęcia .... tym bardziej, że Fuji takie tanie.
A powiedz mi jaka inna puszka włącza "peaking" automatycznie przy obiektywach manualnych?
Zdziwię Cię - Panasonic GM1 :)
PS
Moja dobra rada dla Ciebie, już nic nie testuj, kup sobie Fuji X i zacznij robić zdjęcia .... tym bardziej, że Fuji takie tanie.
A kto powiedział, że nie robię zdjęć :)
Po prostu mam rzadką okazję pobawić się sprzętem przed zakupem - więc korzystam i opisuje wrażenia.
Oraz pokazuje ciekawe rozwiązania, które są na rynku.
tymczasowy_
13.05.14, 19:39
Zdziwię Cię - Panasonic GM1 :)Opisz jak to działa?
Zakładasz na korpus manualny obiektyw, a ten jak kręcisz pierścieniem ostrości pokazuje peaking, a jak przestajesz kręcić to peaking znika aby ułatwić wykadrowanie?
PS
Powiększenie wycinka kadru włączasz natomiast siłą woli?
Opisz jak to działa?
Zakładasz na korpus manualny obiektyw, a ten jak kręcisz pierścieniem ostrości pokazuje peaking, a jak przestajesz kręcić to peaking znika aby ułatwić wykadrowanie?
PS
Powiększenie wycinka kadru włączasz natomiast siłą woli?
Nie. Założenie obiektywu manualnego powoduje włączenie Focus Peakingu. (jeżeli jest on włączony w menu)
Tylko, że on podświetla inaczej niż w Olympusach - nie degraduje obrazu.
Ad PS.
Do tego jest przycisk.
tymczasowy_
13.05.14, 19:55
Nie. Założenie obiektywu manualnego powoduje włączenie Focus Peakingu. (jeżeli jest on włączony w menu)
Tylko, że on podświetla inaczej niż w Olympusach - nie degraduje obrazu.
.Tralalala ... jakbym nie miał porównania w wielu korpusach :wink: różnych producentów.
PS
A jaki problem jest założyć obiektyw i wcisnąć przycisk? Szukasz problemów na silę.
A z resztą Twój test, pisz co chcesz
PPS
Z resztą GM1 ma tak wielką ilość definiowalnych klawiszy, że faktycznie byłby problem z przypisaniem takiej funkcji :wink:
W Fuji przełączenie wajchy na MF uruchamia focus peaking.
Tralalala ... jakbym nie miał porównania w wielu korpusach :wink: różnych producentów.
PS
A jaki problem jest założyć obiektyw i wcisnąć przycisk? Szukasz problemów na silę.
A z resztą Twój test, pisz co chcesz
PPS
Z resztą GM1 ma tak wielką ilość definiowalnych klawiszy, że faktycznie byłby problem z przypisaniem takiej funkcji :wink:
Akurat pod jedyny przycisk funkcyjny (konfigurowalny) mam przypisane ISO, więc byłby problem.
Reszta jest w miarę sensownie:
- korekta ekspozycji
- WB
- tryb AF
- tryb wyzwalania migawki
Od pół roku mój główny aparat. Stosunek jakości zdjęć do wielkości jest genialny
GX7
podpinasz szkło manualne i masz :)
są dwa poziomy focus peaking, oba mają do wyboru kolory zaznaczenia
tymczasowy_
13.05.14, 22:18
GX7
podpinasz szkło manualne i masz :)
są dwa poziomy focus peaking, oba mają do wyboru kolory zaznaczeniaJuż pisałem, nie zawsze chce się mieć włączony peaking - jak wtedy wyłączyć? Albo przycisk włącz/wyłącz lub grzebanie w menu ...
Ważniejszym problemem, od wł/wył peaking, jest włączenie powiększenia wycinka kadru ... gdyby tu ktoś z producentów wymyślił "podłączenie" ringu ostrości obiektywu manualnego do body, to było by to co tygrysy lubią najbardziej ....
PS
Z resztą jeśli mówimy o obiektywach manualnych, to faktycznie m43 najmniej się nadaje (mnożnik, matryca).
Osobiście gdybym był zainteresowany manualami to stawiałbym na najtańszego NEX'a lub na A7.
Już pisałem, nie zawsze chce się mieć włączony peaking - jak wtedy wyłączyć? Albo przycisk włącz/wyłącz lub grzebanie w menu ...
Ważniejszym problemem, od wł/wył peaking, jest włączenie powiększenia wycinka kadru ... gdyby tu ktoś z producentów wymyślił "podłączenie" ringu ostrości obiektywu manualnego do body, to było by to co tygrysy lubią najbardziej ....
PS
Z resztą jeśli mówimy o obiektywach manualnych, to faktycznie m43 najmniej się nadaje (mnożnik, matryca).
Osobiście gdybym był zainteresowany manualami to stawiałbym na najtańszego NEX'a lub na A7.
chyba nigdy nie widziałeś funkcji focus peaking w GX7/GM1 ?
funkcja powiekszenia kadru jak dla mnie jest badziewna i całkowicie bezużyteczna , nagle w wizjerze/ekranie wyskakuje ci prostokąt z powiększonym wycinkiem kadru i kompletnie nie kontrolujesz co jest na reszcie ujecia, moze byc od biedy w makro, ale to jest tylko moje zdanie
od kiedy mam GX7 głównie uzywam sonnara 135/3,5 i rokkora 50/1,7 ( oba manualne) z funkcją focus pekaking, jak dla mnie petarda, manualne ostrzenie jest banalnie proste :)
uzywam pierwszego poziomu z podswietleniem na zielono, bawiłem się 2 poziomem, ale jak dla mnie jest za bardzo dokładny, foty tylko ze statywu
własnie sobie obejrzałem FP na YT w EM5, jezeli myślisz o czymś takim , to nie ma nic wspólnego z GX7/GM1
Z taką nieśmiałością zapytam - ciąg dalszy będzie? :)
Kilka słów o Gx7, jestem teraz na wakacjach :)
zabralem Gx7+ panas 20 , do tego chiński odpowiednik mmf1+ ZD 14-54 ver2+ ZD 9- 18
1. chinski odpowiednik mmf1 - jest ogólnie ok, czasami potrafi nie do końca sie " zapiąc" , od strony obiektywu, nie mam oryginału wiec nie wiem czy tam tez wystepuje te problem ? rozwiazaniem jest delikatne poruszenie obiektywem i sprawdzenie czy sie dokładnie zapiął ? reszta działa idealnie, gdyby ktoś miał dylemat, kupic czy nie bo to chińskie gó........., ja swój kupiłem na ebay.co.uk za 30 funciaków co daje jakies 150 zł
2. ZD 14-54/9-18 jak dla mnie spokojnie daja rade w fotografii wycieczkowej w połaczeniu z GX7, demonami szybkości nie sa ale spokojnie można robić foty, głównie używam ZD 9-18, jest moim zdaniem minimalnie wolniejszy od ZD14-54v2 w tych samych warunkach
3. panas 20, miód, nic wiecej nie trzeba pisac :)
4. GX7, złego slowa nie powiem o tej puszce, ergonomia jak dla mnie na najwyższym poziomie, lepiej niz w E620 do którego mam porównanie, jedyny minus to zasilanie, ze szkłami m43 jest powiedzmy ok, ze szkłami ZD i właczoną stabilizacją, prund znika w zastraszającym tempie
mam 3 aku, oryginał, hahnel za 150 złociszy i OTB za 40 zł
oryginał klasa, hahnel moim zdaniem przegrywa z OTB, mimo tego, że ma większa pojemnośc, polecam jako zamiennik aku OTB jezeli ktos chce kupic zamiennik
5.połaczenie aparatu przez wifi z tabletem/telefonem android, moze nie do końca ogarniam ? tylko co tam do ogarniania ?
w tablecie ustawiamy wifi direct, parujemy użądzenia, odpalamy na tablecie aplikację image app i wysylamy zdjecia z aparatu na tablet/telefon
u mnie przy zaznaczeniu wiecej niz 20 zdjec transmisja sie przerywa ( tablet Lenovo A3000), pojedyncze foty są przesyłane prawidłowo, troszke to wkurzające !
6. cd GX7- ekran LCD/wizjer
jestem w Turcji/Grecji, Bodrum z wypadami na Kos
jest ciepło i słoneczni, nawet bardzo słonecznie
kadrowanie na zombie przez ekran nie powiem, ze nie jest mozliwe, ale życzę wiele powodzenia i cierpliwości w momencie kiedy słońce świeci prosto w ekranik
widziałem, ze ten sam problem mają inni posiadacze aparatów, z innej beczki chyba jest tyle samo bezlusterkowców co lustrzanek, w tym rejonie w którym ja jestem
najwiecej widziałem Sony, potem Olympus i kilka Nikon'ów, za to w kompatch przoduje Panasonic :)
Bogu dzieki za wizjer w GX7 !!! jeszcze wieksze bravo za to, ze jest uchylny !!!
nie trzeba być wysportowanym jak chiński akrobata :)
kominek w górę i jazda, chwila na opanowanie kadrowania, mocne ułatwienie w bardzo słoneczne dni, tam gdzie nie za bardzo sprawdza sie wizjer
mechanizm ruchu ekranu to moim zdaniem krok wstecz w stosunku do g 3/5, tutaj minus
( bedę dopisywał na bieżąco)
to tak na szybko :)