Zobacz pełną wersję : Olku Olku co porabiasz czyli dziwne pytanka...
Juz chyba kiedys sygnalizowalem pewien problem...
Tak to jest ze jak sie czegos nie ma lub ma tylko w 1 egzemplarzu to nie szuka sie problemow ;) Niestety od pewnego czasu mam 2 aparaty w tym swojego Olka po naprawie i ten fakt naprawy wzbudza pewne moje watpliwosci tzn czy po naprawie Olek reaguje tak samo jak przed...
Pare dni temu w slonecznej pogodzie robilem fotki w parku. Mialem i C4000 i Canona A610. Celowo staralem sie uzywac tych samym ustawien (priorytet przysłony) w obydwoch.
Ku mojemu zaskoczeniu ewidentnie potwierdzilo sie to co juz kiedys zauwazylem... :(
A610 na danej przyslonie potrzebowal czasu 1/500 sek a C4000 na tej samej przeslonie 1/100 sek !
Po zmianach przeslony (znowu jednakowych na obydwoch aparatach) róznice w czasach ustawianych przez aparaty byly zachowane...
Czy to mozliwe aby 2 kompakty az tak roznily sie ustawieniami?
A610 na danej przyslonie potrzebowal czasu 1/500 sek a C4000 na tej samej przeslonie 1/100 sek !
Po zmianach przeslony (znowu jednakowych na obydwoch aparatach) róznice w czasach ustawianych przez aparaty byly zachowane...
Czy to mozliwe aby 2 kompakty az tak roznily sie ustawieniami?
Zakładam, że czułość (ISO) w obu aparatach była ustawiona na jednakową wartość...
Przy podobnym sposobie pomiaru światła i tym samym kadrze IMHO różnice ponad 2 EV nie są możliwe. Nie piszesz czy Twoje kadry były poprawnie naświetlone przy tych różnicach - jeśli nie to po tych plikach zobaczysz który aparat przegina i w którą stronę - 2 EV to bardzo dużo... Sprawdziłbym też zewnętrznym światłomierzem (ew. innym aparatem) światło i zobaczyłbym, który aparat podaje poprawne wartości ekspozycji...
uzupelniam info... nie dysponuje swietlomierzami ani podobnym sprzetem. Serwis foto w mojej wsi ;) jest 1 i to bardzo niechetny do pomocy (dziala na zasadzie platnego guru wiedzy tajemnej).
ISO bylo 100, WB na sloneczko, pomiar swiatla wielopunktowy w obydwoch.
A co do fotek, to te z Canona wyszly ciemniejsze od Olkowych, tyle ze aparaty same dobieraly sobie czas w trybie priorytetu przyslony. Tak naprawde, to fotki z Canona wyszly o tyle zbyt ciemne w stosunku do rzeczywistosci o ile fotki z Olka zbyt jasne.
Dobór parametrów to chyba kwestia softu. C4000 zawsze mi dobierał nieco za jasno a teraz ciężko mi było się przestawić na e-330 który wg mnie dobiera nieco za ciemno (przy wielopunktowym pomiarze). ustaw manualnie takie same parametry i strzel ten sam kadr. Fotki wówczas powinny być takie same.
zadam może durne pytanie, ale nie napisałeś:
Poza tym, że program byłe ten sam (priorytet przysłony) to wartość liczbowa owej przysłony była identyczna ?
Ewentualnie, czy nie był zmieniony parametr EV +/- ?
Poza tym, z tego co wiem (nie jest to imperatyw, mogę się mylić), starsze Olki kompaktowe dobierały parametry na cienie, przez co zdarzało im się prześwietlać zdjęcia.
RadioErewan
19.10.07, 15:04
Wrzuć oryginalne fotki, będzie można coś wydumać.
Przy różnych algorytmach pomiaru światła różnica 2EV to nie jest zaskoczenie. Tryb matrycowy (ESP) jest nieprzewidywalny w swoich rojeniach.
Pozdrawiam
dzieki. Nie mam juz oryginalnych fotek bo pogoda sie zepsula a chcac tamte słoneczne powysylac popoprawialem je, ale przy okazji zrobie test porownawczy i zaprezentuje... Pozdrawiam i zycze milego weekendu!
PS. Jesli uzywam zwrotu ze cos bylo identyczne to takim bylo w stopniu maksymalnie mozliwym... tak wiec nie bylo roznic na EV, bylo zawsze 0.