Zobacz pełną wersję : Problem z xz2
Witam,
niedawno zakupiłem olympusa xz2 i do tego kartę sdhc I 4 gb 30 mb/s sony,problem w tym że po zrobieniu zdjęć części z nich nie ma na karcie,w trakcie gdy robię zdjęcia i co jakiś czas przeglądam to czasem są a czasem nie,a gdy zrzucam na komputer to jest ich jeszcze mniej i zdarza się że są w różnej kolejności,nie wiem czy to wina karty czy aparatu?
Włóż inną kartę, jeśli efekt będzie taki sam, to trzeba szukać po stronie aparatu.
A skąd my to możemy wiedzieć czyja to jest wina?:-) Weź od kogoś inną kartę i sprawdź. Albo jeszcze lepiej kup inną np. sandisk. Ja od zawsze mam te karty i nigdy problemów nie miałem. Spróbuj może jeszcze sformatować pod fat 32 tą kartę którą posiadasz.
Spróbuj może jeszcze sformatować pod fat 32 tą kartę którą posiadasz.
NIe próbuj żadnych formatowań poza tym dostępnym w menu aparatu.
NIe próbuj żadnych formatowań poza tym dostępnym w menu aparatu.
Dlaczego tylko w aparacie? Ja zawsze pod fata na komputerze formatuję karty i nigdy, przenigdy źle na tym nie wyszedłem
Wiem,że z opisu ciężko jest wywnioskować czy to wina aparatu czy karty,chodziło mi bardziej o to czy sama karta jest odpowiednia(kompatybilna)czy może aparat ma jakiś problem z zapisem danych na niej,problem braku zdjęć wystąpił kilka razy,kartę formatowałem na początku i jeszcze kilka razy potem,od wczoraj próbuje różnych technik,formatuje,wyłączam włączam,wyciągam kartę itp.,zrobiłem kilkaset zdjęć wszystkie liczyłem i stan się zgadza,będę próbował i może metodą prób i błędów odkryje w czym problem :???:
wszystkie zdjęcia są zapisane w JPEG?
Tak,przynajmniej te które zostają na karcie