PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z xz2

rumcajs252
4.05.14, 17:32
Witam,
niedawno zakupiłem olympusa xz2 i do tego kartę sdhc I 4 gb 30 mb/s sony,problem w tym że po zrobieniu zdjęć części z nich nie ma na karcie,w trakcie gdy robię zdjęcia i co jakiś czas przeglądam to czasem są a czasem nie,a gdy zrzucam na komputer to jest ich jeszcze mniej i zdarza się że są w różnej kolejności,nie wiem czy to wina karty czy aparatu?

ahutta
4.05.14, 17:41
Włóż inną kartę, jeśli efekt będzie taki sam, to trzeba szukać po stronie aparatu.

fazi75
4.05.14, 17:44
A skąd my to możemy wiedzieć czyja to jest wina?:-) Weź od kogoś inną kartę i sprawdź. Albo jeszcze lepiej kup inną np. sandisk. Ja od zawsze mam te karty i nigdy problemów nie miałem. Spróbuj może jeszcze sformatować pod fat 32 tą kartę którą posiadasz.

grizz
4.05.14, 20:17
Spróbuj może jeszcze sformatować pod fat 32 tą kartę którą posiadasz.

NIe próbuj żadnych formatowań poza tym dostępnym w menu aparatu.

fazi75
4.05.14, 21:15
NIe próbuj żadnych formatowań poza tym dostępnym w menu aparatu.
Dlaczego tylko w aparacie? Ja zawsze pod fata na komputerze formatuję karty i nigdy, przenigdy źle na tym nie wyszedłem

rumcajs252
4.05.14, 22:00
Wiem,że z opisu ciężko jest wywnioskować czy to wina aparatu czy karty,chodziło mi bardziej o to czy sama karta jest odpowiednia(kompatybilna)czy może aparat ma jakiś problem z zapisem danych na niej,problem braku zdjęć wystąpił kilka razy,kartę formatowałem na początku i jeszcze kilka razy potem,od wczoraj próbuje różnych technik,formatuje,wyłączam włączam,wyciągam kartę itp.,zrobiłem kilkaset zdjęć wszystkie liczyłem i stan się zgadza,będę próbował i może metodą prób i błędów odkryje w czym problem :???:

Karampuk
4.05.14, 23:11
wszystkie zdjęcia są zapisane w JPEG?

rumcajs252
5.05.14, 07:16
Tak,przynajmniej te które zostają na karcie