Zobacz pełną wersję : Olympus E-M5 OM-D
Witam
zamierzam zakupic aparat i
opini na temat Olympus E-M5 OM-D poszukuje
czy moze w cos innego lepiej zainwestowc?
Ma byc to mily, maly wygodny aparat, turystyczno-przyrodniczno -urbanistyczny
z mozliwoscia wymiany obiektwow.
I czy zakup obiektwow potem nie bedzie sie wiazal ze sprzedaza auta:wink:
pozdrawiam i z gory dziekuje za rzeczowe porady.
onika
Witaj
Tu https://forum.olympusclub.pl/threads/81154-Olympus-OM-D-E-M5 masz obszerny wątek na temat owego aparatu .
Pozdrawiam
Dzieki
ale to Watek sprzed dwoch lat,
myslalam ze moze ktos uzywal , poleci , odradzi :D kupi:DD
ps. nie wiem czemu ale ten watek mi nie wyskoczyl jak szukalam, cos z wyszukiwarka moze nie tak ..:roll:
---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post był o 19:08 ----------
cos mi chyba komputer szwankuje, bo teraz mi przeskoczylo juz ze sa nowesze watki :D
poczytam napewno !!
Pytanie
czy warto brac uzywke z Ebay czy lepiej w nowke zainwestowc?
np http://www.ebay.de/itm/141266115689?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
albo
http://www.mydigitaland.com/olympus-omd-em5-body-black.html?___store=germany&gclid=CLuzvvDTj74CFerpwgodN1IAsA
albo http://rhinocamera.de/product.asp?force_translation=1&ProductName=Olympus-OM-D-E-M5-Black-14-42mm-F3.5-5.6R-II-+-40-150mm-F4-5.6R&ProductID=21078
Zawsze lepiej kupić nowy.
To taki czy lepiej samo body i wtedy dobrac obiektywy?
bo czytam i czytam i juz nic nie wiem :(
Jak rozumiem mieszkasz w Niemczech, stąd oferty do niemieckich sklepów? Czy warto kupić samo body i dokupić obiektyw zależy wyłącznie od Twoich preferencji i tego, czy już masz jakieś obiektywy. Standardowy kit 12-50 w zestawie z body wychodzi dużo taniej, ale jak chcesz fotografować stałkami, to nie będzie Ci potrzebny. Wszystko też zależy jaki masz budżet.
Tak, tak, Niemcy,
napewno bedzie mi szeroki kat potrzebny do architektoniczno-urbanistycznych fotek a taze cos do detalu firzdygalkow flory i fauny.
a budzet heh musze przekonac malzona ze PS 4 jest mu niepotrzebna :)
To może z e-m5 + 12-40?
http://www.partner.olympus.pl/2014.03.14_Olympus_E-M5_Pro_Kit.html
---------- Post dodany o 14:22 ---------- Poprzedni post był o 14:21 ----------
Rozważ, czy nie lepiej kupić w Polsce, dostaniesz dodatkowo grip za 1 zł, jeżeli kupisz w wybranych sklepach. Nie wiem, czy analogiczna promocja jest w Niemczech.
http://www.foto-erhardt.de/product_info.php?products_id=6008333?piwik_campaig n=preise&piwik_kwd=idealo
jest taki
Jestem zadowolony z posiadania e-m5 12-40 Pro-Kit i polecam.
wezme chyba taki bo 1500 ojrosow to za bardzo
budzet mi szarpnie
http://www.ebay.de/itm/360908360030?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
ostatnie pytanie ( prawdopodobnie w tym temacie:)
OLYMPUS E-M5 OM-D-Kamera inkl. Objektiv M.Zuiko Digital 14-42mm (http://www.ebay.de/itm/360908360030?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT) F/3.5-5.6 czy lepiej na poczatek z tym obiektywem 12-50mm F/3.5-6.3
Zdecydowanie lepiej 12-50mm F/3.5-6.3
Szerszy, uszczelniony, fajny tryb makro, fajnie się nim filmuje, dużo lepiej wykonany, ale oba to obiektywy na początek. 12-40 to jest obiektyw z którym aparat pokazuje pazurki :)
Zatem Zakupilma i byla promocja i w cenie dostalam HLD-6 z kitowym 12-50
teraz filtry ( no wlasnie )i szal i w teren :D jak przestanie lac:D
jakies sugestie jaki polar i szary do tego obiektywu?:D
pstryk pstryk pstryk az paluchy zdretwieja albo bateria padnie :D
Potrzebujesz filtrów 52mm.
Jako polar osobiście używam Marumi kołowy DHG jak ten: http://www.stopfoto.pl/marumi-52-mm-cpl-dhg,4,13872,6636
Jeśli masz więcej pieniędzy to zainwestuj w B+W albo Heliopan
Marumi wystepuje u mnie obecnie tylko w wersji Super i kosztuje okolo 47 € :(
a taki Heliopan 8028 - 52 MM POL CIRKULAR 45 €
Zerknij od czasu do casu na to forum w w ten dzial.Mozna czesto trafic cos w dobrej cenie .O tu http://oly-e.de/2009/bshowthread.php4?group=e.fundgrube.
O dziekuje :D
i pytan ciag dlaszy:D
jaki obiektyw na szeroki kat
cos stalego? Olympus M.Zuiko Digitak 45 mm f1.8 albo cos tanszego?
bo nie wiem jakie pasuja a jak mam sie przebic przey wszytskie informacje to bym musiala urlop wziac:)
jakis Zoom do tego , ale jaki ?
niekoniecznie najdrozsze opcje :)
jaki obiektyw na szeroki kat
cos stalego? Olympus M.Zuiko Digitak 45 mm f1.8 albo cos tanszego?
Zbyt krótko siedzę w systemie Olympusa by doradzić konkretny obiektyw, ale jeśli coś na szeroki kąt, to na pewno nie ogniskowa 45mm. Ogniskowa 45mm w systemie micro 4/3 to kąt widzenia odpowiadający 90mm dla formatu małoobrazkowego - a więc raczej krótkie tele a nie szeroki kąt. Jeśli potrzebujesz szerokiego kąta to musisz szukać ogniskowej 18mm lub krótszej.
jaki obiektyw na szeroki kat cos stalego? Olympus M.Zuiko Digitak 45 mm f1.8 albo cos tanszego?
jeśli chcesz szerzej to masz 9-18 lub 7-14 panasa, od olka 7-14 na jesień,
ja jako szerokie kupiłem 7,5 samyjanga - fisheye - od olka masz 9 mm
portretówki 45 i 75 :) a od sigmy 60
Nie wiem co potrzebujesz
Napewno wiecej €:D i urlopu :D
teraz rozeznam sie cenowo co i jak.
dziekowac za pomoc
gregorio1972
23.08.14, 22:13
Witam Wszystkich bardzo serdecznie :D
1. Przymierzam się do do zakupu Olka tylko mam dylemat odnośnie jakości obrazka pomiędzy OMD EM-1 a OMD EM-5. Mniej więcej różnice znam między nimi - wykresy, słupki są ważne ale przy tym można zgłupieć. Interesuje mnie czy strasznie ten szum przeszkadza czy nie psuje strasznie fotki. czy są straszne różnice między tymi puszkami. (nie mówiąc o wodotryskach z których się rzadko korzysta) 2. Czy brać z obiektywem 12-40 czy 12-50 + jakaś stałeczka?
3. Czy M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm 1:2.0 jest w wersji czarnej ?Nie ukrywam, że bardzo poważnie zastanawiam się na lutrem K-3 Pentaxa ale:
1. Miałem już lustra C i N sprzedałem bo gabaryty
2. Pentax podobnie jak OMD jest bardzo solidny i śliczny tylko trochę chyba kuleje serwis i uboga troszkę szklarnia
3. Serwis Olympusa dużo Osób chwali no i sam system jest bardzo mobilny i ogólnie fajny.
Jeżeli Ktoś mógłby coś podpowiedzieć i doradzić będę wdzięczny :D
Pozdrawiam Grzegorz
Zwięźle:
1. nie ma różnic strasznych :grin:
2. ja bym brał 12-40, kiedyś później stałkę
3. jest
gregorio1972
23.08.14, 22:57
Dzięki za treściwą podpowiedź - przeczytać 441 stron wątku to coś strasznego :D
Czy ten 12-40 takie pseudo makro tez zrobi i dobrze to wygląda. Poza tym stałki nie potrzebuje jakby ten 12-40 fajnie małą i przyjemnie dla oka głębię pokazywał - Lubię takie fotki :D
Dzięki za treściwą podpowiedź - przeczytać 441 stron wątku to coś strasznego :D
Czy ten 12-40 takie pseudo makro tez zrobi i dobrze to wygląda. Poza tym stałki nie potrzebuje jakby ten 12-40 fajnie małą i przyjemnie dla oka głębię pokazywał - Lubię takie fotki :D
Makro to nie, ale ja jestem z niego zadowolony :-)
Nie piszesz jakie zdjęcia chcesz robić. 12-40 ma skalę odwzorowania około 0,32 więc takie duże pseudomakro, podobne jak w 12-50 zrobi. Jakością miażdży 12-50 i dla mnie wybór jest prosty. 12-40 jest jasny więc na stałkę nie ma dużej presji, chyba że jakąś dłuższą.
Co do szumów to nie mam E-M1 więc nie porównam. Z opisów wynika, że lepszy E-M1 dla dużych ISO nie jest to jednak duża różnica, pojawiły się też głosy, że dla długich czasów jest odwrotnie - lepszy E-M5.
gregorio1972
23.08.14, 23:46
1.Właśnie tez się skłaniam do EM-5 i 12-40 - kupować to raz a dobrze. Zdjęcia jakie robię hmm różne co mi się spodoba - nie jestem jakoś na czymś strasznie skoncentrowany. Trochę włóczę się po górach więc częściej widoczki może.
2. Może Ktoś zna stronę gdzie są przykładowe RAW do pobrania - coś nie mogę znaleźć
z góry dziękuję :D
1.Właśnie tez się skłaniam do EM-5 i 12-40 - kupować to raz a dobrze. Zdjęcia jakie robię hmm różne co mi się spodoba - nie jestem jakoś na czymś strasznie skoncentrowany. Trochę włóczę się po górach więc częściej widoczki może.
2. Może Ktoś zna stronę gdzie są przykładowe RAW do pobrania - coś nie mogę znaleźć
z góry dziękuję :D
Więc raczej nie masz presji na wysokie ISO, szczególnie że 12-40 jest jasny. Wolałbym przeznaczyć kasę na szkła niż zawracać sobie głowę różnicami w szumach pomiędzy tymi dwoma aparatami :grin:, chyba że cena nie gra roli.
gregorio1972
24.08.14, 06:57
No niestety cena gra rolę. Chyba poważnie rozważę 12-40 do tego kiedyś 60 makro i by był spoko. Dziękuję za "sugerację" :D
Sam niedawno stałem przed podobnym wyborem i kupiłem e-m5 z 12-40. Obecnie bawię się tym zestawem podczas rodzinnych wakacji. Jak dla mnie jest to dokładnie taki zestaw jakiego szukałem. Z samej puszki jestem bardzo zadowolony, matryca jest świetna i pozwala sporo wyciągnąć zarówno z cieni jak i ze świateł. Ergonomia po przyzwyczajeniu bardzo dobra, zwłaszcza po podpięciu 1 segmentu gripa. Jedyna wada, na którą zwracam uwagę to słaba bateria. Problem rozwiązałem dokupując dwa zapasowe ogniwa. Co do obiektywu, powiem krótko rewelacja. Dla mnie powyższy zestaw jest mały i kompaktowy, wygodnie mogę go z sobą brać na każdą wycieczkę i nie stanowi on specjalnego obciążenia, co jest istotne podczas wędrówek z dzieciakiem w plecaku.
Trochę się rozpisałem. Reasumując miałem okazję używać 12-50 i jeżeli możesz sobie na to pozwolić polecam zakup 12-40/2.8. W komplecie z e-m5 to cudny sprzęt. Przy okazji muszę powiedzieć, że dla mnie po przesiadce z DSLR APS-C z przed 8 lat (czyli matryca tak ze dwie generacje do tyłu) szokiem jest praca na wysokim ISO. ISO1600 jest świetne, a i z ISO 3200 korzystam bez oporu, np. we wnętrzach świątyń i zwiedzając skanseny.
Sam niedawno stałem przed podobnym wyborem i kupiłem e-m5 z 12-40. Obecnie bawię się tym zestawem podczas rodzinnych wakacji. Jak dla mnie jest to dokładnie taki zestaw jakiego szukałem. Z samej puszki jestem bardzo zadowolony, matryca jest świetna i pozwala sporo wyciągnąć zarówno z cieni jak i ze świateł. Ergonomia po przyzwyczajeniu bardzo dobra, zwłaszcza po podpięciu 1 segmentu gripa. Jedyna wada, na którą zwracam uwagę to słaba bateria. Problem rozwiązałem dokupując dwa zapasowe ogniwa. Co do obiektywu, powiem krótko rewelacja. Dla mnie powyższy zestaw jest mały i kompaktowy, wygodnie mogę go z sobą brać na każdą wycieczkę i nie stanowi on specjalnego obciążenia, co jest istotne podczas wędrówek z dzieciakiem w plecaku.
Trochę się rozpisałem. Reasumując miałem okazję używać 12-50 i jeżeli możesz sobie na to pozwolić polecam zakup 12-40/2.8. W komplecie z e-m5 to cudny sprzęt. Przy okazji muszę powiedzieć, że dla mnie po przesiadce z DSLR APS-C z przed 8 lat (czyli matryca tak ze dwie generacje do tyłu) szokiem jest praca na wysokim ISO. ISO1600 jest świetne, a i z ISO 3200 korzystam bez oporu, np. we wnętrzach świątyń i zwiedzając skanseny.
Tez jestem zadowolony z takiego zestawu :-)
Tez jestem zadowolony z takiego zestawu :-)No jakiś dziwak jestem, ostatnio doszedłem do wniosku, że jednak nie z 12-40. Poza świetnym AF reszta jest ciekawa, lecz nie więcej niż zadawalająca. ZD 12-60 wciąz królem pozostał w mojej skromnej ocenie.
I jakoś nie bardzo mogę sie dopatrzyc tego bezwzględnego miażdźenie 12-50 na 12 mm, tak na marginesie. Jest trochę lepszy. Może kiedys porównam go na tej samej tablicy z którąś z 12-stek systemowych.
...
3. Serwis Olympusa dużo Osób chwali ..
Raczej chwaliło, po przeprowadzce zalicza wtopy jak każdy inny.
gregorio1972
24.08.14, 22:16
A jakieś konkrety ? Z tego co wiem to jest w Czechach - no chyba, że już nie? W czy stopy zalicza?
W czym wtopy zalicza ?
Np. sytuacja opisana tu: https://forum.olympusclub.pl/threads/89938-E-M10-OMD-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/page134 - zacznij lekturę od postu 1340 na dole strony. Stan aparatu przed wyslaniem do serwisu był opisany wcześniej - nawet ze zdjęciami - chyba też w tym samym wątku.
gregorio1972
25.08.14, 11:49
To fakt ale wydaje mi się, że nie można przekreślać na podstawie jednego wątku. Miejmy nadzieję, że to był jednostkowy przypadek.
Oczywiście, że na podstawie jednej czy dwóch wpadek przekreślać nie można - każdemu serwisowi (i nie tylko serwisowi - nie popełnia błędów tylko ten, kto nic nie robi) zdarzaja się różne potknięcia. Problem w tym, aby tych potknięć nie było zbyt dużo w stosunku do liczby zgłoszonych reklamacji. Dokładnych statystyk reklamacji dobrze i nie do końca dobrze załatwionych nikt nie publikuje (pytanie, czy w ogóle ktoś to rzetelnie bada i jakimi metodami?), więc przeciętnemu użytkownikowi pozostaje wyrobienie sobie zdania o pracy serwisu na podstawie opinii na forach.
gregorio1972
25.08.14, 13:48
W pełni się z Tobą zgadzam :-)
Chyba zaszło drobne nieporozumienie.
1. To nie jest jedyny przypadek, ten jest po prostu najnowszy i dobrze opisany przez wiarygodną osobę.
2. To nie znaczy, że serwis Olka jest zły, jednak po przeprowadzce do Czech przestał być wyjątkowy.
3. Najlepszy jest ten serwis, z którym nie trzeba się kontaktować :) Mam wrażenie, że ilość kontaktów z serwisem Olka wzrasta...
...
2. To nie znaczy, że serwis Olka jest zły, jednak po przeprowadzce do Czech przestał być wyjątkowy.
....
Gdzie wcześniej był serwis Olympusa. W Słowacji?
W związku z tym, że obecnie można kupić w tej samej cenie body E-M5 i E-M10 jak rownież z obiektywami: 5 z 12-50 i 10 z naleśnikiem 14-42 mam spory problem co wybrać. Doradźcie coś proszę.
1. Czy w przypadku 5ki obiektyw kitowy jest tylko uszczelniony? Jeżeli np podepnę pod nią olympusa 45mm 1.8 to rownież można będzie focic pluski w wodzie? ;)
2. Jak wyglądają kwestie wifi? Czy są jakieś różnice w obsłudze?
3. Czy TruePic VI i VII różnią się czymś szczególnym?
Generalnie 5 to konstrukcja starsza, ale niby wyżej postawiona w hierarchii OMD i zawsze była dużo droższa. Po pojawieniu się 10 bodajże różnica była nawet 800 zł.
1. Nie. Nie, 1.8/45 nie jest uszczelniony.
2.Jeden ma drugi nie ma tyle w kwestii wi-fi. Tak em5 nie ma wifi.
3. Ja nie widzę różnicy.
Mam em5 kolega em10 w jakości generowanego obrazka nie dostrzegam przewagi jednego nad drugim. Imho jedyna różnica to wielkość - jedyna istotna z mojej perspektywy. Em10 jest śliczny, ale jak dla mnie za mały, ale to bardzo indywidualna kwestia. Polecam "zmacać" oba korpusy przed zakupem i wybrać ten, który lepiej leży w ręce.
...
3. Ja nie widzę różnicy.
Mam em5 kolega em10 w jakości generowanego obrazka nie dostrzegam przewagi jednego nad drugim. Imho jedyna różnica to wielkość - jedyna istotna z mojej perspektywy. ...
Podstawowa róznica jest w stabilizacji. Przy długich czasach bez statywu z E-M5 może być lepiej.
Za to E-M10 to lepiej dopracowany, późniejszy aparat. Trzeba wybrać wg. potrzeb. Róznic wielkich w obrazowaniu bym się nie spodziewał. Zapewne będą niedostrzegalne. Lub ich nie będzie wcale.
luzaczek82
30.04.15, 08:33
Jak Ci zależy na uszczelnieniach i lepszej stabilizacji to EM5 jak nie to bierz 10(ja tak zrobiłem i nie żałuje)
To może małe podsumowanie
Przewaga E-M10 względem E-M5 to:
- wbudowana lampa błyskowa
- ekran LCD o większej rozdzielczości (1.037.000px vs. 610.000 w E-M5)
- nowszy procesor (ten sam co w E-M1 i E-M5 mkII
- Wifi
- tryby Live Composite, Live Bulb
- tryb Time lapse
- mniejsze wymiary i waga
- poprawiona ergonomia (rozmieszczenie kółek, przycisków)
- przycisk multifunkcji
- focus peaking
Przewaga E-M5 względem E-M10 to:
- uszczelniony korpus
- stabilizacja 5-osiowa (3 osiowa w E-M10)
- 9 fps (8 fps w E-M10)
- port akcesoriów
- bateria o większej pojemności
Jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to niech dopisze do listy.
Według mnie podstawowa różnica to uszczelnienia. Różnica w 5-osiowej stabilizacji E-M5 i "nowej" stabilizacji 3-osiowej z E-M10 będzie marginalna.
Się dopisuję:
Przewaga E-M5 względem E-M10 to:
- Pionowy grip z drugą baterią
E-M5 ma Live Bulb, za to gdzieś doczytałem, że wizjer e-m10 ma trochę większe powiększenie.
E-M5 ma Live Bulb, za to gdzieś doczytałem, że wizjer e-m10 ma trochę większe powiększenie.
Według Olympusa E-M10 też ma Live Bulb (sprawdzę jak przyjdę do domu). Wizjery raczej takie same, jeśli różnica jest to pomijalna...
Większy wizjer ma E-M5mkII i E-M1 (i każdy PEN z VF-4)
Według Olympusa E-M10 też ma Live Bulb (sprawdzę jak przyjdę do domu). Wizjery raczej takie same, jeśli różnica jest to pomijalna...
To z Live Bulb w E-M5 było odnośnie tego, że wymieniłem ten tryb przy E-M10 i wyszło jakby E-M5 go nie miał - a zgodnie z tym, co napisał KoValus - ma.
W kilku recenzjach czytałem, że E-M10 ma większą częstotliwość odświeżania w EVF. Czy to prawda - tego nie wiem.
Znajdź sobie mój wątek E-M5 vs. E-M10. Mam oba, częściej używam 5.
To z Live Bulb w E-M5 było odnośnie tego, że wymieniłem ten tryb przy E-M10 i wyszło jakby E-M5 go nie miał - a zgodnie z tym, co napisał KoValus - ma.
W kilku recenzjach czytałem, że E-M10 ma większą częstotliwość odświeżania w EVF. Czy to prawda - tego nie wiem.
E-M10 ma lepszy procesor. Nie wiem jak się to ma względem E-M5, ale E-PL5 (który też ma TruePic VI) miał zauważalnego laga w EVF. W E-M10 nie zaobserwowałem tego problemu.
Moim zdaniem E-M10, mimo że jest mniejszy, ma lepiej rozlokowane przyciski i kółka.
E-M10 sprawia wrażenie delikatniejszego. Wybrałem go bo ma niższy "pryzmat" i zasilanie jak w Penie, co jest wygodniejsze i tańsze - jak ktoś równolegle używa Pena. Poza tym jakoś nie udało mi się dowieźć lepszej stabilizacji w starszym aparacie w trybie fotografowania. W obu jest świetna. Gdybym jednak miał kupować pierwszy aparat m4/3 wybrałbym E-M5, a obecnie najpewniej jego II wersję. W gruncie rzeczy, jak ktoś nie potrzebuje konkretnych cech danego modelu, to każdy z nich będzie dobrym wyborem.
Ja wybrałbym e-m10 choćby ze względu na focus peking(działa oczywiście w wizjerze). Wifi i zdecydowanie wygodniejsze przyciski.
luzaczek82
30.04.15, 21:47
Moi zdaniem focus Pekinu EM10 nie jest najwyżych lotów. Wole powiększyć obraz
Moi zdaniem focus Pekinu EM10 nie jest najwyżych lotów. Wole powiększyć obraz
Mam teraz przejściowo Sony A3000 gdzie focus peeking jest niby bardzo dobrze zrobiony, a mnie się nie podoba. Zaznacza tylko linie równoległe do krótszego boku (czyli pionowe w kadrze poziomym i poziome w pionowym)
Olympus obniża odświeżanie wizjera, ale łatwiej mi się nim nastawia ostrość.
Kwestia gustu, ja nie potrafię znowu pracować na powiększeniu, znaczy potrafię ale na statywie i ekraniku i okej, ale do szybszych scen z manualem z ręki focus peaking w wizjerze jest niezastąpiony:)
Dzięki wszystkim za opinie. Póki co jestem zdecydowany na 10 z obiektywem 45mm 1.8. Z tym szkłem uszczelnienia nic mi nie dadzą. Wczoraj w FJ macalem oba aparaty i rzeczywiście ergonomia 10 jest ciut lepsza. Różnica w wielkości właściwie żadna.
Jak byś kupował EM10 to pomyśl na gripem ECG-1,jest o wiele lepiej.
Ja tez zamierzam w niedługim czasie kupić jakiś dobry aparat w rozsądnej cenie. Wcześniej miałam doczynienia z firmą Olympus i byłam zadowolona.