Zobacz pełną wersję : 150 zl za filtr?
Witam. Zdaje sobie sprawe, ze kwestia filtrow analizowana byla juz wiele razy na forum, dlatego nie chcialbym rozpoczynac kolejnej dyskusji na ten temat. Zadam proste (dla niektorych pewnie tak) pytanie. Otoz mam 150 zl i chce kupic sobie jakis filtr do mojego olympusa c 4000 z. Nie znam sie na filtrach wiec zwracam sie z prosba o porade. Chcialbym jakis filtr ochronny, ktory jednoczesnie nasycalby barwy. Taki jakis uniwersalny, bez specjalnego zastosowania. Czy za 150 zl moglbym cos kupic? Nie chce zeby ponownie opisywano roznice miedzy filtrem uv i polarkiem czy czymkolwiek innym. Chcialbym po prostu zobaczyc jakas konkretna propozycje filtra, ktory radzilibyscie kupic.
Dzieki :roll:
Hoya HMC ( czarna ) UV tylko jaka srednica filtra ? bo nie wiem czy 52mm mieszczą się w tej cenie wiem, ze 58 mm kosztuje prawie 200 zł a szara UV - ka Hoi 58mm 90 zł fioletowa - 67 zł i najprostsza zielona 35 zł....tylko, że ja kupuje filtry 58 mm
Mam nadzieje, ze nic nie poplatałam jesli cos pomieszałam to przepraszam ale takie ceny były w niedzelę na giełdzie
Polecam ten: http://www.fotozakupy.pl/?page=product&product=746
99zl
Wypadl najlepiej ze wszystkoch 3 z hoya
Hoya UV(0) 55mm HMC SUPER
OK. Arturo teraz znamy wynik testu , a kiedy sam test ? :)
Dzieki za odpowiedzi :D Chyba sie na ten wlasnie filtr zdecyduje. :roll: Rozumiem, ze do niego bede musial jeszcze dokupic tuleje. Czy tuleja i filtr wystarcza? Bede potrzebowal czegos jeszcze (dekielek? :roll: )? Czy latwo jest zamontowac samemu cos takiego w swoim aparacie? I tu jeszcze takie pytanie. Czy po zakupie tego filtra uv bede mogl w przyszlosci dokupic np filtr polaryzacyjny i uzywac obu tych filtrow jednoczesnie? Czy moze nie bede juz potrzebowal innych filtrow? :roll:
dziekuje i pozdrawiam
Dzieki za odpowiedzi :D Chyba sie na ten wlasnie filtr zdecyduje. :roll: Rozumiem, ze do niego bede musial jeszcze dokupic tuleje. Czy tuleja i filtr wystarcza? Bede potrzebowal czegos jeszcze (dekielek? :roll: )? Czy latwo jest zamontowac samemu cos takiego w swoim aparacie?
:arrow: bardzo łatwo :wink: , a jak juz kupujesz filtr to i tuleja jest ci nezbedna i w sumie dakiel tez by sie ptzydal dla osony filtra.
I tu jeszcze takie pytanie. Czy po zakupie tego filtra uv bede mogl w przyszlosci dokupic np filtr polaryzacyjny i uzywac obu tych filtrow jednoczesnie? Czy moze nie bede juz potrzebowal innych filtrow? :roll:
dziekuje i pozdrawiam
Filty moga ze soba wspólpracowac... notabene sam filtr UV ci wiele nie daje jesli chodzi o efekty wizualne na zdjeciu. Jego glowne zadanie to ochrona optyki lub innego filtra ew wyostrza on lekko obraz i poprawia kolor [u mnie nie jest to widoczne bo mam najtanszy filtr hoya zielony]
Czesto ludze [np ja :wink: ] nakreca fitr UV na polara w celu ochronnym polarka który jest znacznie drozszym filtrem. Oba te filtry moga pracowac razem i sobie na wzajm ne przeszkadzaja, tylko pamietaj im wiecej filtrów tym wiesza wineta.
To czy bedzesz potrzebowal innych filtów zalezy tylko i wylacznie od ciebie, filtry Uv i polar to dwa podstawowe. Są jesze flitry efektowe [np polowkowe, zmiekczajace, gwiazdkowe itp]
wiecej o nich:
http://www.cyfrowka.com/modules/nsections/index.php?op=viewarticle&artid=33
Czy po zakupie tego filtra uv bede mogl w przyszlosci dokupic np filtr polaryzacyjny i uzywac obu tych filtrow jednoczesnie?
Czy latwo jest zamontowac samemu cos takiego w swoim aparacie?
BTW z tego co piszesz wydaje mi sie ze nie za badzo sie orentujesz jak sie zakłada filtry na olka. Tak jak tuleje,i wszytkie inne elementy [obietywy, cokiny] je sie po prostu nakręca na gwint i w kazdej chwili mozesz je zdjac/ odkrecic.
Dzieki k2 :D Tego mi bylo trzeba. Nie wiedzialem nawet ze tam przy obiektywie jest gwint, dopiero jak napisales, ze filtry i tuleje sie przykreca (do tej chwili myslalem ,ze je sie jakos nasuwa albo wciska :roll: ) przyjrzalem sie blizej obiektywowi, i rzeczywiscie masz racje :D
Jesli o sprawy fotografii chodzi to jestem laikiem, ale z ambicjami :D
dziekuje i pozdrawiam :D
Od dwoch dni probuje sie czegos dowiedziec odnosnie filtra proponowanego przez Arturo w sklepie, do ktorego dostalem linka, i nic :evil: Wyslalem juz trzy maile i bez odzewu :evil:
Od dwoch dni probuje sie czegos dowiedziec odnosnie filtra proponowanego przez Arturo w sklepie, do ktorego dostalem linka, i nic :evil: Wyslalem juz trzy maile i bez odzewu :evil:
jezlei chesz wydac na filtry ok 150zł
to polecam ci to co ja mam, UV [najtansza dobrej firmy] czyli hoya sieria zielona i POlarka na tej samej zasadze + tyleja
UV 36zł
POLAR 115zł
Tuleje ok. 50zł nie pamietam.
Razem cos ok 190zł
Jezeli zaczynasz dobier zabawe z fotografia [ja zaczynalem jakies pół roku temu]
praca z filter polaryzacyjnym kołowym na pewno ci sie spodoba, a i fotki wychodza o niebo lepsze.
Chyba kupie ten filtr, ktory proponuje Arturo razem z tuleja i dekielkiem :roll: A za jakis czas dokupie filtr polaryzacyjny, bo skoro kosztuje on troche ponad 100 zl, to jeszcze bede w stanie tyle uskladac. Oczywiscie zakladam, ze pracownicy sklepu odpowiedza mi z laski swojej na moje maile.
Teraz i tak nie moglbym w pelni wykorzystac mozliwosci filtra polaryzacyjnego, bo mimo, iz zdjecia bylby bardziej efektowne w sensie kolorystyki i kontrastu to ja pewnie wszystko zepsulbym swoim amatorskim podejsciem poprzez np. zle kadrowanie. A za jakis czas (mam nadzieje, ze jak najkrotszy) dokupie filtr polaryzacyjny. :roll: Taki mam zamiar, ale co z tego wyniknie czas pokaze.
Dzieki k2
pozdr
Przymierzam sie do zakupu nastepujacego zestawu:
Hoya UV(0) 52mm HMC SUPER <----- 86 zl (to chyba ten polecany
przez Arturo tylko o mniejszej srednicy :roll: )
King zamiennik CLA-1 i CLA-5 (S) <------ 49 zl
Dekielek (snap-on) 52mm <---- 19 zl
Lacznie ----> 154 zl (plus przesylka)
ceny znalazlem w sklepie, do ktorego dostalem linka.
...a za jakis czas dokupie filtr polaryzacyjny...
Co sadzicie o powyzszym zestawie? Warto kupic? A moze macie jakies inne sugestie? :roll:
Witam, zlozylem zamowienie na podany powyzej zestaw i tak sie zastanawiam czy dekielek bedzie mi potrzebny skoro mam zatyczke Olympusa do obiektywu, ktora dostalem razem z aparatem? Czy zamiast dekielka mozna stosowac te zatyczke w celu ochrony filtra?
przeciez tulejka jest wieksza...
Zatyczka na aparacie jest 41 mm a filtr który kupujesz ma 52mm więc dekielek będzie ci potrzebny nowy.
jak juz sie rozwodzimy na temat dekielkow to musze powiedziec ze IMHO dekielek z foto-tipa (ktory dostalem w zestawie z tuleja) jest do kitu - nierowno przylega ...
To moze taki
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24035792
Dzieki za informacje :D
Jeronimo albo jestes pechowcem i zaopatrzasz sie w wadliwe rzeczy albo jestes malkontentem :D Czytalem Twoje posty i co raz pojawiaja sie jakies uwagi, a to, ze kupiles aparat na allegro i cos chyba z nim nie tak :roll: albo filtr jakis nie taki i psuje zdjecia, a teraz dekielek nie lezy jak powinien (jesli cos pominalem to prosze o uzupelnienie) :D Chyba nie jest az tak zle, zauwaz tez dobre strony np to, ze masz niezly aparat i duze mozliwosci :D
pozdrawiam
Asan z tym dekielkiem to Jeronimo ma rację , mam na 46 mm z foto-tipa i nie przylega on dokładnie , ma taki mały luzik ;)
Zwracam honor :roll: Przed chwila dostalem przesylke z filtrem, tuleja i dekielkiem i rzeczywiscie dekielek przywiera niezbyt dokladnie :D Ale to taka mala usterka, nie ma co przywiazywac zbyt wielkiej wagi do tego :D Cieszmy sie mozliwoscia robienia pieknych zdjec i niech nie psuja nam tej radosci takie malutkie niedociagniecia techniczne :D
pozdrawiam
Troszke pospieszylem sie z komentarzem Zalozylem dekielek na tuleje bez filtra :roll: Z filtrem dekielek umocowany jest dosc dobrze :roll:
Przed chwilka wrocilem z pierwszego wypadu plenerowego z moim aparatem. Robilem zdjecia w roznych miejscach. Bylem bardzo podekscytowany i radowalem sie z mozliwosci ujecia zastanych widokow na zdjeciu i pozniejszego podziwiania ich...
Zapadal zmrok... Zalozylem dekielek z postanowieniem powrotu do domu. Nagle przechodzac przez waska kladke nad strumyczkiem ujrzalem piekny widok i postanowilem zrobic ostatnie zdjecie... Chwytam za aparat, patrze... a DEKIELKA NIE MA :cry: :cry: :cry:
Dostalem dzis nowiutki dekielek w paczce... Zgubilem go... :cry: w lesie... :cry:
jestem podlamany... :cry:
Znalazlem DEKIELEK !!!!! jupi jupi :mrgreen: Lezal sobie samotnie posrod sciolki lesnej :shock: Szukalem go ponad godzine i juz mialem isc zniechcecony do domu... Szedlem lesna drozka i myslalem sobie : "tedy to na pewno nie przechodzilem", zrobilem pare krokow, patrze a tam.. moj DEKIELEK !!!!! Ze szczescia zrobilem mu nawet dwie fotki na pamiatke tego wydarzenia :mrgreen:
Nie dziwie sie teraz tym, ktorzy narzekali, ze ich dekielek nie ma zaczepu na sznurek :roll: Gdybm ja mial cos takiego to nie zgubilbym dekielka... A tak nawet nie wiem kiedy odczepil sie od tulejki i czmychnal w zarosla wygodnie usadawiajac sie na miekkim lesnym podlozu :D
Teraz bede zwracal baczniejsza uwage na moj cudny sprzecik :mrgreen:
Miejcie baczenie na swoje dekielki kolezanki i koledzy :D Dekielki maja w zwyczaju chadzac wlasnymi drogami :D
Kupilem filtr polaryzacyjny --->
http://www.fotozakupy.pl/?page=product&product=1101
(fakt ze mialem dostac filtr z darmowa przesylka z racji, iz nieco wczesniej kupilem zestaw : tuleja, uv i dekielek, ale za przesylke musialem zaplacic, mimo zapewnien, ze zostane z oplaty zwolniony :evil: )
Nie mam teraz zbyt wiele czasu na robienie fotek z racji sesji egzaminacyjnej, ktora niebawem sie zacznie i nauki do zblizajcych sie egzaminow ale..
spostrzezenia laika:
- do chwili otrzymania filtra polaryzacyjnego myslalem ze bede mogl swobodnie przykrecac filtr uv i polaryzacyjny w dowolnej kolejnosci, a tu okazuje sie, ze nie da sie na przykrecony filtr polaryzacyjny przykrecic filtra uv, zatem z koniecznosci juz, filtr polaryzacyjny musi byc przykrecony jako drugi w kolejnosci :roll:
- po drugie nakrecajac filtr polaryzacyjny nie mozna oslonic go dekielkiem, bo nie ma nań miejsca
:roll: - do tej chwili myslalem, ze bede mogl miec na stale przykrecone oba filtry do tulejki i robic zdjecia, ale skoro nie da sie zalozyc dekielka to filtr polaryzacyjny bede musial nosic w odzielnym miejscu i w nakrecac go kiedy zapragne robic zdjecia-----> czy sa jakies specjalne opakowania na filtry?
- zrobilem dwa zdjecia nieba z samym filtrem uv i dodatkowo z polarem i nie bardzo widze roznice, ale wynika to pewnie z mojego malego rozeznania. Byc moze powinienem wprowadzic jakas korekcje swiatla, gdyz czytalem, ze filtr polaryzacyjny jest ciemniejszy (i rzeczywiscie jest) a wiec nalezy zrobic korekcje na plus. Ale tego nie jestem pewien.
Jesli ktos orientuje sie to napiszcie czy robiac zdjecia z filtrem polaryzacyjnym nalezy wprowadzac jakies reczne poprawki do parametrow robionego zdjecia? Czy filtra polaryzacyjnego uzywac mozna zawsze czy tylko w wybranych sytuacjach? :roll:
Nie bardzo wiem do czego sluzy ta cieniutka plaszczyzna w filtrze ktora mozna krecic w okolo. Jaki jest sens krecenia filtrem skoro jest on na calej powierzchni taki sam? Czy to ma jakies znaczenie? :roll:
hmm..przyslali mi wyszczerbiony na obudowie filtr :evil: nie ma to wplywu na funkcjonalnosc, ale placac 235 zl moge sie domagac w pelni sprawnego produktu :roll:
Jutro zareklamuje przesylke... nie zapomne tez nadmienic, ze mialem byc zwolniony z oplaty przesylki, a tak sie nie stalo :evil:
zobaczymy jak fotozakupy.pl potraktuja klienta :roll:
WOW, Wyglada to jak jakis monolog, albo rozmowa z PHANTOMEM.
Mozesz na przyszlosc uzywac opcji ZMIEN do swojego posta a nie tworzyc nowych.
Zrob sobie sam sznureczek na dekielek. Byl topic o tym i byly przykladowe fotki takiego rozwiazania. http://forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?p=5339#5339
Dziwne ze nie masz gwintu na filtrze PL-CIR, powinien tam byc albo do nakrecenia kolejnego filtra albo do zamocowania nan dekielka.
Plaszczyzna obrotowa jest potrzebna. I kreci sie ja wlasnie w celu aby wybrac w jakiej sile wyeliminowac odbicia od powierzchni niemetalicznych. Ustaw sobie aparat np na statywie, skieruj na niebo i strzelaj fotki przy roznych ustawieniach filtra.
Na allegro dostepne sa pojemniczki i futeraly na filtry.
Witam, zlozylem zamowienie na podany powyzej zestaw i tak sie zastanawiam czy dekielek bedzie mi potrzebny skoro mam zatyczke Olympusa do obiektywu, ktora dostalem razem z aparatem? Czy zamiast dekielka mozna stosowac te zatyczke w celu ochrony filtra?
Nie raczej nie można stosować: obiektyw jest wystający ale filterek ma większą srednicę (zobaczysz jak dostaniesz zestaw).