Zobacz pełną wersję : Sample z E3 - są jakieś?
Janko Muzykant
17.10.07, 23:49
Sorry, że wykazuję się ignorancją i nie chce mi się przeczytać stu czterdziestu stron postów o E3 - mam pytanie - czy są gdzieś jakieś sample z tego nowego cuda, oczywiście w naturalnych wielkościach? O rawach nie wspomnę...
przelecenie po dwóch wątkach na szybko od tyłu i szukania tylko linków nie jest takie wcale trudne.
można też inaczej
szukaj - sample - wyświetl posty - ostatnie 24h i już coś wyskoczy.
Janko Muzykant
18.10.07, 00:01
szukaj - sample - wyświetl posty - ostatnie 24h i już coś wyskoczy.
Czyli nie ma, bo tych trzech znaczków pocztowych, być może z nokii nie biorę pod uwagę ;)
http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=olympus_e10_forum&page=4&sn1=&sid1=&divpage=19&sn=off&sid=off&ss=on&sc=off&select_arrange=headnum&desc=asc&no=101792
http://www.olympusamerica.com/e3/lenses.asp
http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=olympus_e10_forum&page=1&sn1=&sid1=&divpage=19&sn=off&sid=off&ss=on&sc=off&select_arrange=headnum&desc=asc&no=101912
http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=olympus_e10_forum&page=4&sn1=&sid1=&divpage=19&sn=off&sid=off&ss=on&sc=off&select_arrange=headnum&desc=asc&no=101789
Janko Muzykant
18.10.07, 00:23
Dzięki, ale to wszystko jest małe i mało dynamiczne. Trzeba będzie chyba zaczekać.
http://www.olympusamerica.com/e3/lenses.asp
Zdecydowanie powinni zatrudnić jakiegoś fotografa który zrobi im sample... To co pokazują jako reklamę obiektywów, można zrobić kitem.
Dzięki, ale to wszystko jest małe i mało dynamiczne. Trzeba będzie chyba zaczekać.
Wiem, wiem :/
Czekamy.
Jak ktoś coś ma to niech wrzuca do tego wątku!
Jakiessłabe te fotki chyba sobie odpuszczę to E-3 :mrgreen: :mrgreen:
Janko Muzykant
18.10.07, 09:54
Jakiessłabe te fotki chyba sobie odpuszczę to E-3 :mrgreen: :mrgreen:
Tak na marginesie - przy takich akcjach powinno się podrzucić wcześniej kilka egzemplarzy dobrym fotografom będącym jednocześnie fachowcom w dziedzinie cyfrowego obrazu - kilka sesji (plener, trudne warunki świetlne odpowiednio potraktowane, studio), to wszystko zrobione profesjonalnie (może być nawet bez szopowania, ale z uwzględnieniem możliwości konfiguracyjnych sprzętu, które mają naprawdę spory potencjał) i wystawione również profesjonalnie, w dużych wymiarach.
Takie działanie niesamowicie zwiększyło by notowania producenta - należy pamiętać o tym, że zainteresowanie ogólne firmą w środowiskach pojawia się tylko przy premierach i niedobrze pokazywać takie barachła, jak część ujęć z postów wyżej.
Najciekawsze jest to, że chyba żadna ze znanych marek foto tak nie robi, chwaląc się tylko, a jakże, profesjonalnymi zdjęciami... body :)
Reichmann spełnia warunki, ale Olka bym mu nie podrzucił. Generalnie zgadzam się z kolegą, jakość obrazu ma pierwszorzędne znaczenie.
Janko ty jesteś ten słynny Janko z forum KKM
Tutaj (http://gallery.photographyreview.com/showphoto.php?photo=86520) są dwa pełne strzały (z EXIFem) z egzemplarza przedprodukcyjnego prezentowanego na show w NYC.
Janko Muzykant
18.10.07, 10:52
Janko ty jesteś ten słynny Janko z forum KKM
Raczej nie bywałem nigdy na KKM :)
Janko Muzykant
18.10.07, 11:03
Tutaj (http://gallery.photographyreview.com/showphoto.php?photo=86520) są dwa pełne strzały (z EXIFem) z egzemplarza przedprodukcyjnego prezentowanego na show w NYC.
Dzięki, nareszcie coś, co może poznać możliwości.
Ciekawe, czy egzemplarze ostateczne będą miały coś lepiej, bo na razie jest... jak jest.
Zdjęcia z ręki na 1/6 i 1/5 sek. Stabilizacja działa nieźle, co do reszty trudno mi cokolwiek powiedzieć...
jak to nie bylo ze statywu to jestem pod wrazeniem, DR też mi się podoba.
kolejne zdjęcia
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=25255122
jest tego tam trochę ;)
no to jest pięknie :) szczegóły w cieniach mniodek :) Ostrość ładna, kolory super.
Janko Muzykant
18.10.07, 11:58
No, widać coraz więcej. Na razie w zasadzie tyle, że oprogramowanie robi krzywdę zdjęciom :) Ale tak to jest z jotpegami. Można założyć, że z rawa wyciągnie się potencjał drzemiący w rozdzielczości. Wciąż jednak nie wiadomo jak z pojemnością tonalną. Na podstawie wszystkich zdjęć do tej pory pokazanych nie można na ten temat nic dobrego powiedzieć.
Janko Muzykant
18.10.07, 12:03
no to jest pięknie :) szczegóły w cieniach mniodek :) Ostrość ładna, kolory super.
Sorry, to pewnie niepopularne tak mówić, ale ani cieni, ani szczegółów, ani ostrości - włoski maja schodki, ogólnie wszystko pokrywa glut z jpg. Czepiam się, bo chcę zmienić system i żywo myślę o E3 czekając już nań jakiś czas. 510 ostudziła bardzo moje sympatie, stąd krytycyzm ;)
Ech, kilka rawów i wszystko byłoby wiadomo...
faktycznie, nie podoba mi się trochę szum w ISO100, nie powinno go być.
Ale jak wiadomo są to foty ze sprzętu przedprodukcyjnego. Więc to jeszcze nie to co będzie.
prawda jest taka ze bez rawa niema o czym gadac
OBYWATELGC
18.10.07, 12:31
Zdjęcie nr 3 jest zrobione zestawem E3 + 35-100/2
jakość z tego szkła będzie lepsza niż z tańszych szkieł, ilu z Nas będzie stać na taki zestaw ?
Zdjęcie nr 3 jest zrobione zestawem E3 + 35-100/2
jakość z tego szkła będzie lepsza niż z tańszych szkieł, ilu z Nas będzie stać na taki zestaw ?
A co chcesz do e-3 podpinać? 14-42?
faktycznie, nie podoba mi się trochę szum w ISO100, nie powinno go być.
Ale jak wiadomo są to foty ze sprzętu przedprodukcyjnego. Więc to jeszcze nie to co będzie.
Ciekawe jak będzie szumieć przy opcji Noise Filter OFF bo te sample to widać, że mają włączony filtr, przez co detale są rozmazane.
Stanisław Rozalski
18.10.07, 14:32
No , nie powiem, mnie się sample podobają, w każdym bądź razie jest lepiej niż przy E-1
Dla mnie amatora jakość jest w pełni zadawalająca.
kolejne zdjęcia
jest tego tam trochę ;)
O ile daty z EXIFa są prawdziwe, to te zdjęcia pochodzą 1x z lipca 2x z października a pozostałe z września. Wyprodukował je firmware, jak sądzę, w wersji niostatecznej.
Janko Muzykant
18.10.07, 14:44
Dla mnie amatora jakość jest w pełni zadawalająca.
Tylko taką jakość możesz mieć za 25% ceny :)
Ano, sample z body celującego w półkę PRO zadowolą oczywiście amatora, ale powinny też zadowolić osobę bardziej wymagającą.
Z drugiej strony. Czy na ocenę korpusu składa się tylko jakość zdjęć ? To czynnik decydujący nieraz, ale nie bez znaczenia są pozostałe funkcje aparatu (i jakość ich funkcjonowania). I to wszystko determinuje cenę.
Można mieć podobne zdjęcia za mniejszą cenę ? Pewnie można - ale ile się trzeba okombinować i z ilu funkcji body zrezygnować ...
Sorry, że wykazuję się ignorancją i nie chce mi się przeczytać stu czterdziestu stron postów o E3 - mam pytanie - czy są gdzieś jakieś sample z tego nowego cuda, oczywiście w naturalnych wielkościach? O rawach nie wspomnę...
Janko, Ty do 4/3? po co? skoro w dynamice to polegnie ze wzgledu na male pipciele, a przy Twojej tworczosci krajobrazowo-bochomazowej (cool :-) ) to wydaje sie niezbedne :-)
Janko Muzykant
18.10.07, 15:07
Janko, Ty do 4/3? po co? skoro w dynamice to polegnie ze wzgledu na male pipciele, a przy Twojej tworczosci krajobrazowo-bochomazowej (cool :-) ) to wydaje sie niezbedne :-)
Nie chce mi się caiptolić z dużymi i niepewnymi sprzętami. Ten E3 byłby super - jeden obiektyw do wszystkiego (12-60), stabilizacja, w miarę powtarzalność i jakość Olka. Uważam, że skoro G9 daje radę na ''aby, aby'', to znaaacznie większa matryca Olka powinna dać znacznie więcej.
Zresztą tak na prawdę lustro potrzebuję tylko do roboty, do łażenia po świecie od jakiegoś czasu używam kompakta. Wygoda :)
Obawiam się jednak, że przyjdzie wejść w 400D + 17-55 - obecnie najlepszy stosunek możliwości do ceny (dwucyfrowego C nie chcę, bo sobie jaja robią z użytkowników, w trzycyfrowym przynajmniej nie przepłacę, a jakość ta sama, albo - jak śpiewają plotkary - nawet lepsza ze względu na brak liveview).
Inne sety nie mają sensu - P nie ma szkła dobrego 2,8, N nie ma stabilizowanego szkła, S też brakuje szkła... (myślę oczywiście o standardzie). Tak po prawdzie w całym tym bogactwie to jest jedna, wielka bryndza - same superzumy, jakieś armaty albo byle co.
Zresztą tak na prawdę lustro potrzebuję tylko do roboty, do łażenia po świecie od jakiegoś czasu używam kompakta. Wygoda :)
Lustro zamienilem na paralotnie, a do niej zabieram Canona S80 - ma 28 na szerokim i jest pancerny.
Obawiam się jednak, że przyjdzie wejść w 400D + 17-55 - obecnie najlepszy stosunek możliwości do ceny (dwucyfrowego C nie chcę, bo sobie jaja robią z użytkowników, w trzycyfrowym przynajmniej nie przepłacę, a jakość ta sama, albo - jak śpiewają plotkary - nawet lepsza ze względu na brak liveview).
mi E1 byl swietnym towarzyszem w gorach, ale tu dynamika byla potrzebna najbardziej i lekko niedoswietlajac dawalem rade, robiac panoramy z reki.
celowo chcialem sprowokowac Twoja odpowiedz, poniewaz sam czekam na rawy, zeby zobaczyc, czy wchodzic w E3 (no wlasnie, co z dynamika? w hdr nie chce mi sie bawic - lenistwo), ktory za dwa lata bedzie kosztowal 3333zl w kicie ;-)
Nie chce mi się caiptolić z dużymi i niepewnymi sprzętami. Ten E3 byłby super - jeden obiektyw do wszystkiego (12-60), stabilizacja, w miarę powtarzalność i jakość Olka. Uważam, że skoro G9 daje radę na ''aby, aby'', to znaaacznie większa matryca Olka powinna dać znacznie więcej.
Inne sety nie mają sensu - P nie ma szkła dobrego 2,8, N nie ma stabilizowanego szkła, S też brakuje szkła... (myślę oczywiście o standardzie). Tak po prawdzie w całym tym bogactwie to jest jedna, wielka bryndza - same superzumy, jakieś armaty albo byle co.
Moze i Canon nie jest drogi, ale sprobuj nim poszalec. Mam go serdecznie dosc. Wolal bym Nikona D40/40x+ 18-70/3,5-4,5.
Na fotki z E3 trzeba poczekac, sam czekam, bo szykuje zakupy( koniecznosc) i albo D300, albo E3. Wolabym E3 ze wzgledu na lampy i szkielka.
Czesc.Ch.
czesc.Ch.
Janko Muzykant
18.10.07, 16:34
Moze i Canon nie jest drogi, ale sprobuj nim poszalec.
Należy jednakże pamiętać, że na jeden rozwalony E3 możemy trzykrotnie rozwalić 400D ;)
lubie to, naprawdę lubie to, klasa, sysunia, poprostu miód na me oczy.
kolejne obrazki ;) ;) - są i full ;) - patrzać dokładnie, zwłaszcza na szumik ;) (np. tam gdzie wisi klient w obręczy) :razz:
http://marcof.smugmug.com/gallery/3669826#209730900
kolejne obrazki ;) ;) - są i full ;)
Przejrzałem fotki i wydaje mi się, że z rozpiętością tonalną jest całkiem dobrze (opieram się tylko na tych sample'ach), bo sceny z prawdopodobnie z zarówno jasnym niebem i głebokimi cieniami są naświetlone w sam raz, a w cieniach jest dużo szczegółów (szczególnie ta fotka z brama i zatoką). MZ dobrze to rokuje, ale trzeba poczekać na zdjęcia userów i testy.
Pzdr
Janko Muzykant
18.10.07, 19:00
kolejne obrazki ;) ;) - są i full ;) - patrzać dokładnie, zwłaszcza na szumik ;) (np. tam gdzie wisi klient w obręczy) :razz:
Szumik jak z 300D ;)
Bardzo dobry materiał, tzn. nie bardzo, raczej trzeba będzie zrezygnować z planów i to nie z powodu szumu w 800iso - największym problemem jest brak możliwości ostrzenia niskopromieniowego - wyłażą artefakty - widać to np. na zdjęciu ośnieżonej góry, pośrednie tego efekty powstają na włosach modelki przy przedziałku. Szkoda...
Jeszcze rawy sobie pooglądam jak będą, ale bez nadziei...
To wciąż przedproducyjne sample?
Szumik jak z 300D ;)
Bardzo dobry materiał, tzn. nie bardzo, raczej trzeba będzie zrezygnować z planów i to nie z powodu szumu w 800iso - największym problemem jest brak możliwości ostrzenia niskopromieniowego - wyłażą artefakty - widać to np. na zdjęciu ośnieżonej góry, pośrednie tego efekty powstają na włosach modelki przy przedziałku. Szkoda...
Jeszcze rawy sobie pooglądam jak będą, ale bez nadziei...
To wciąż przedproducyjne sample?
Ale te zdjecia (niewszystkie) sa juz mocno wyostrzone az zabardzo bym powiedzial. ACDsee w exif podaje ostrosc na HARD
Janko Muzykant
18.10.07, 19:20
Ale te zdjecia (niewszystkie) sa juz mocno wyostrzone az zabardzo bym powiedzial. ACDsee w exif podaje ostrosc na HARD
I dobrze, bo właśnie mocne ostrzenie jest dobrą metodą na porównywanie matryc - kiepskie, mocno wsparte softem pokazują artefakty i cuda jakieś, dobre po prostu dają nieprzyjemnie kłujące w oczy, ale gładkie krawędzie bez dziwnych grafik.
I dobrze, bo właśnie mocne ostrzenie jest dobrą metodą na porównywanie matryc - kiepskie, mocno wsparte softem pokazują artefakty i cuda jakieś, dobre po prostu dają nieprzyjemnie kłujące w oczy, ale gładkie krawędzie bez dziwnych grafik. poczekajmy na RAWY, dobrze radzę.
http://www.dpnet.com.cn/html/2007-10/20071018_26407.html
Rafał Czarny
18.10.07, 19:46
Janko, duży rozrzut w Twoich preferencjach. Od Olka E3 do Canona 300D. W sumie i ten potrafi robić zdjęcia i ten. Ale to tak, jakbyś chciał się przemieścić z punktu A do punktu B. Można samochodem, ale można też PKSem. ;)
400D + 17-55 - obecnie najlepszy stosunek możliwości do ceny (dwucyfrowego C nie chcę, bo sobie jaja robią z użytkowników, w trzycyfrowym przynajmniej nie przepłacę, a jakość ta sama, albo - jak śpiewają plotkary - nawet lepsza ze względu na brak liveview).
mam canona 2 cyfrowego i 3 cyfrowego i roznica jest bardzo duza na niekorzysc 3 cyferek - obcieta dynamika, zdjecia bardziej kontrastowe, glebsze cienie, mniej podatny na obrobke
Janko Muzykant
18.10.07, 19:49
Janko, duży rozrzut w Twoich preferencjach. Od Olka E3 do Canona 300D.
Na temat 300D wspomniałem tylko przy szumie. Na pozostałe tematy lepiej wspominać nie będę, dość powiedzieć, że praktycznie jedyne ograniczenie 300D to rozdzielczość i szumy w iso800 i wyżej (to o obrazie, bo o wartościach dodanych tu nie ma co mówić).
Janko Muzykant
18.10.07, 19:53
mam canona 2 cyfrowego i 3 cyfrowego i roznica jest bardzo duza na niekorzysc 3 cyferek - obcieta dynamika, zdjecia bardziej kontrastowe, glebsze cienie, mniej podatny na obrobke
Ale o której parze mówisz? Bo wychodzi 300D-10D - jakość identyczna. 350D-20D-30D - jakość nieco lepsza dla dwudziestki i trzydziestki (obie bez różnic). 400D - 40D - tu nie wiadomo, według mnie jakość bardzo zbliżona.
Na co dzień pracuję na 300, 350, 20, resztę miałem trochę w łapach.
http://marcof.smugmug.com...69826#209730900
Niezły szum na iso 400 - fotka motocyklisty. Jeśli na 400 taki to co będzie na 1600???
Janko Muzykant , mam 30d i 350d uzywane czasem jednoczesnie ;) i roznica jest bardzo duza na korzysc 30d
pzdr
Janko Muzykant
18.10.07, 20:07
Janko Muzykant , mam 30d i 350d uzywane czasem jednoczesnie ;) i roznica jest bardzo duza na korzysc 30d
pzdr
No przecież pisałem, że jest różnica - dla niższych iso nie taka duża, dla wyższych spora.
macie zdrowie, podziwiam, latać za samplami z aparatu którego produkcja dopiero rusza :) a jakie dysputy przy tym prowadzicie :D naprawde nic ciekawszego nie macie do roboty? Może mi ktoś pomoze z obrabianiem zdjeć bo nie wyrabiam :D
willow, podeślij jakieś ;)
Willow32, ja nie chcę, bo jeszcze kolejny mit upadnie, że kobiety maja w skórze pory ;D
(to żart)
ISO 100 jest ok, wyższe kiepsko widzę... :roll:
Ja się tak zastanawiam.
Wiekszośc z Was ma E1. Przecież ten aparat w momencie zakupu był najbardziej szumiąca lustrzanką na rynku. Zastanawia mnie po kiego grzyba toto kupiliście ? Przecież C i N w tamtym czasie szumialy o niebo mniej, a i szklarnia byla duuuuużo większa.
Kazda następna lustrzanka od Olka szumiała (E300, E500) dopiero wymiana matrycy pomogła, ale nadal nie jest genialnie w wysokich ISO.
Ja czekam na RAWy, a i tak z tego co widzę będę zadowolony jak posiądę jedną sztuke dla siebie. Nie spodziewałem się bóg wie czego (jak co poniektórzy sprzedający na gwałt sprzęt). Jakoś do wczoraj nim focili i nie narzekali. Dostali cos o wiele lepszego o czym w sumie marzyli (pamietam posty na forum) i marudzą, jakby kaszka manna była zbyt gruboziarnista.
Aparat słuzy do robienia zdjęć. E3 w stosunku do E1 to naprawdę duzy skok na przód. Może nie przegania konkurentów, ale chyba nie o to Wam chodzi, żeby sie przechwalać, że macie lepszy sprzęt niż koledzy od C i N. Fotograf jest od robienia zdjęć, aparat to tylko narzędzie, a dobry fotograf wyciągnie wspaniale rezultaty nawet z kaszany (vide Wilczewski z E300).
To tyle, Dziękuję za uwagę.
ale włosy na głowie jeszcze masz w komplecie czy już powyrywałes? :D
a miało być powaznie :mrgreen:
Ja się tak zastanawiam.
Wiekszośc z Was ma E1. Przecież ten aparat w momencie zakupu był najbardziej szumiąca lustrzanką na rynku. Zastanawia mnie po kiego grzyba toto kupiliście ? Przecież C i N w tamtym czasie szumialy o niebo mniej, a i szklarnia byla duuuuużo większa.
Kto na tym forum kupił E-1 gdy wchodził na rynek :mrgreen: Może z dwie osoby. Raczej jedna :twisted: Reszta kupiła za psie pieniądze, gdy E-1 dodawano jako dekielek do 14-54. Masz odpowiedź ;-)
Mnie cieszą takie posty jak Twój. Szczerze. To znaczy, że są ludzie zadowoleni. Teraz pytam poważnie. Kiedy możemy się spodziewać zdjęć z E-3 w Twoim wydaniu?
99% narzekań czy też mów pochwalnych oraz bełkotu, że nie aparat jest ważny, a E-3 to cud malina można wsadzić do... i spłukać. Z jednej przyczyny. Łatwo się gada jak człowieka nie stać na 7k za aparat. Wówczas wszystko jest cacy lub nic nie jest cacy ;-)
Ci których na ten aparat stać siedzą cicho i czekają na bliższe info nt jakości zdjęć. Bo wydać kasę można jak się ją ma i wówczas wystarczy kliknąć na "dodaj do koszyka" przy produkcie tej czy innej marki ;-) Marudzenie już się zdewaluowało ;-) wybór jest spory.
The zoom, dekielek za jakieś 1500-2000 zł, troche drogawy ;P Za tą kasę można było mieć 20D/30D ze znośnym kitem, albo Nikosia d70s/d80. Dodatkowo mniej rozumiem, bo szkło szkłem, ale pucha szumi jak cholera, więc możliwości szkła można tylko w studio wykorzystać i w jasnych miejscówach.
The zoom, dekielek za jakieś 1500-2000 zł, troche drogawy ;P Za tą kasę można było mieć 20D/30D ze znośnym kitem
przepraszam, na jakim swiecie zyjesz?
30d teraz to 3K samo body, a znosny kit w canonie nie istnieje - pierwszy to 24-70/2,8L za 4K :D
dlatego pisałem 20D/30D, nie mów, że 20D byś nie kupił w tej cenie. (chodziło mi o całość czyli 3500-4500 za E1)
Z resztą, wg waszych płaczy nawet 350d/400d jest lepszy od olka, więc tym bardziej łatwo się przesiąść, a i 50/1.8 za grosze mozna wyrwać.
z porzadnym kitem? ;)
dobra luzik, rozumiem zooma, jak oly ma zdobyc 20% skoro wiekszosc z forumowiczow chce kupic e-3 za 2 lata jak bedzie wyprzedawany za bezcen?
popatrzcie jak jest w innych systemach, body nie wyjdzie jeszcze a juz sa kolejki w przedplatach - to rokuje na rozwoj firmy
The zoom, dekielek za jakieś 1500-2000 zł, troche drogawy ;P Za tą kasę można było mieć 20D/30D ze znośnym kitem, albo Nikosia d70s/d80. Dodatkowo mniej rozumiem, bo szkło szkłem, ale pucha szumi jak cholera, więc możliwości szkła można tylko w studio wykorzystać i w jasnych miejscówach.
IMO E-3 prezentuje się fajnie. Czy dorównuje D300? Jakośc obrazu zdecyduje. Gadanie, że Nikon nie ma chermetycznych obiektywów przez co E-3 ma przewagę nad D300 staje się żenująca.
Mnie zasmuciły jedynie ceny. Ktoś tam przeliczał ceny z funciaków i wyszło mu niecałe 6k. Niestety nie będzie tak różowo i o ile za puszkę spodziewałem się kwoty 6-7k to ceny obiektywów mnie podłamały. Olympus skończył pewien etap. Teraz na dobry obiektyw będzie stać jeszcze mniej osób. Nie wiem jak to ma przyczynić się do rozwoju systemu. Widocznie Olympus doszedł do wniosku, że jest już tak mocny, że może być znacznie droższy od Canona i Nikona.
gary:
popatrz na udział w rynku innych firm (to po 1)
po 2. poszukaj problemów z ostrzeniem 40D (i D1 mark III)
po 3. Problemów z bandingiem w N D200, który naprawili po długim czasie, w efekcie tracąc kompletnie zainteresowanie sprzętem.
po 4. poszukaj infa o pękających obudowach K10D
Kazdy system ma swoje plusy i minusy. nie mozna byc bezkrytycznym. Ten ma małą matrycę, czyli ma większe szumy. Za to optyka i jakość jest miód i orzeszki.
The Zoom, ceny to jakis ogólny trend, zobacz ceny nowych szkieł Nikona. Myślę, że rynek mocno zrewiduje cenniki Olka. Zwłaszcza jeśli myśla naprawdę o 20% rynku.
Jest jeszcze coś. Nawet nie wiecie jak się ze mnie koledzy smiali jak kupiłem Olka E300. Oni z 350D, d70s, ja z Olkiem. I wiecie co, żaden z nich nie umie zrobic dobrych zdjęć. Bo tu sprzęt to tylko ułamek sukcesu.
dobra luzik, rozumiem zooma, jak oly ma zdobyc 20% skoro wiekszosc z forumowiczow chce kupic e-3 za 2 lata jak bedzie wyprzedawany za bezcen?
hehehe, palnalem sobie dla zabawy o tych 3333zl i dwoch latach i odrazu wiekszosc ;-)
popatrzcie jak jest w innych systemach, body nie wyjdzie jeszcze a juz sa kolejki w przedplatach - to rokuje na rozwoj firmy
a to prawda, ludzi bardziej hamuje maniana stosowana przez olka, albo sie ociaga, albo wypuszcza przestarzaly model.
dopuki kulawy jest marketing i biznes-plan olka, doputy bedzie tak a nie inaczej, tzn obiecanki tanszego niz konkurencja systemu, przy podobnych parametrach, ktore nijak nie maja sie do rzeczywistosci.
olek jest swietnym przykladem, ze marketing moze i spaprac biznes preznej firmy w danej dziedzinie (nie mam tu na mysli endoskopii, gdzie olek swietnie sobie radzi)
Poczekajmy na prawdziwe ceny, te, które pojawią się, jak E-3 będzie w sklepach. Po pierwsze nie wiadomo, czy rzeczywiście będzie te 2000$, a nawet jeśli będzie, to trudno przewidzieć, ile drożej będzie w Polsce. No i jak z jakością obrazu. Ja myślę, że nie będzie źle, choć może się okazać, że trochę za późno go jednak wypuścili. Poczekamy, zobaczymy.
hehehe, palnalem sobie dla zabawy o tych 3333zl i dwoch latach i odrazu wiekszosc ;-)
moze i palnales, ale celnie ;)
The Zoom, ceny to jakis ogólny trend, zobacz ceny nowych szkieł Nikona. Myślę, że rynek mocno zrewiduje cenniki Olka. Zwłaszcza jeśli myśla naprawdę o 20% rynku.
Właśnie patrzę i zdumiewa mnie, że dotąd koszmarnie drogi Nikon oferuje obiektywy po niższych cenach od Olympusa. O Canonie nie wspomnę. NIc nie zrewiduje cen Olumpusa. Właśnie je podniósł ;-) O tych 20% lepiej nie wspominać ;-) To tak jak z planami SONY na ten rok :mrgreen:
Jest jeszcze coś. Nawet nie wiecie jak się ze mnie koledzy smiali jak kupiłem Olka E300. Oni z 350D, d70s, ja z Olkiem. I wiecie co, żaden z nich nie umie zrobic dobrych zdjęć. Bo tu sprzęt to tylko ułamek sukcesu.
To największy banał powielany przez userów e-systemu szczególnie, gdy dochodzi do rozmowy o sprzęcie Olympusa ;-) W dodatku demagogia. Wiesz ilu posiadaczy sprzętu Nikona czy Canona robi świetne zdjęcia ? ;-)
Szkoda, że argument "nie sprzęt jest ważny" musi być podnoszony w wątku o E-3.
Ja się tak zastanawiam. Wiekszośc z Was ma E1. Przecież ten aparat w momencie zakupu był najbardziej szumiąca lustrzanką na rynku. Zastanawia mnie po kiego grzyba toto kupiliście ? Przecież C i N w tamtym czasie szumialy o niebo mniej, a i szklarnia byla duuuuużo większa.
Kto na tym forum kupił E-1 gdy wchodził na rynek :mrgreen: Może z dwie osoby. Raczej jedna :twisted: Reszta kupiła za psie pieniądze, gdy E-1 dodawano jako dekielek do 14-54. Masz odpowiedź ;-)
Kiedy zabrałem się za szukanie lustra rozpocząłem od obiektywu. Na początku niemal wziąłem 350D bo do niego można dokręcić 70-200/4L. Ale fala entuzjazmu spowodowana gratisową, dodatkową funkcjinalnością FF/BF ostudziła mój zapał. Potem okazało się, że istnieje w przyrodzie 14-54. Codowne i tanie szkło. Sample z E1 bardzo przypadły mi do gustu, jego ergonomia, wizjer i pancerność konstrukcji dopełniły dzieła. Zamówiłem podwójny kit, który kosztował 4500. Gdyby kosztował 6000 też bym wziął. Szumy miały w tym wszystkim trzeciorzędne znaczenie. Większa szklarnia konkurencji także. 14-54 + 40-150 pokrywa 95% moich potrzeb. Zresztą miałem wówcza i mam nadal F80 i niezłe (optycznie) szkła do niego jednak nie miałem wątpliwości że mój wybór to duet E1 + 14-54 dla którego alternatywą był wówczas D70. W 4/3 brakuje mi taniego szerokiego kąta, dokupiłem za to 50/2 i FL36.
Co do przyszlości... Jakość obrazu zdecyduje. Jeżeli nie przeskoczy wyraźnie E1 zostanę z dziadkiem aż padnie (albo raczej aż ja padnę). Nie zarabiam na foto i póki co nie zanosi się na to żebym zaczął tak zarabiać. W tej sytuacji zmiana systemu to czyste, niczym nie uzasadnione szaleństwo.
Ale, ale... O czym my tu rozmawiamy? Nikt jeszcze nie widział RAWa albo chociaż JPGa z E3 ze sklepu, bo go jeszcze nie ma w sklepach!
The z00m, nie zrozumialeś jak widac mojej wypowiedzi, która ma taki sens:
Nie jest ważne czym focisz, tylko co uzyskujesz. moje rezultaty przerastają kolegów. Znaczy, że nawet jakby dostali 1DmkIII robiliby nadal gnioty, a ja zwykłą małpą mogę zrobić lepsze foty niż oni.
Wiesz, że jeszcze 15 miesięcy temu nie umiałem w ogóle robić zdjęć portretowych.
Sprzęt od pewnego poziomu technologicznego nie ma już aż takiego znaczenia. Wiesz, widziałem kiedyś porównanie skanu z Pentacona Six i zdjęcia z Canona 5D. Pentacon bije go na łeb na szyje jeśli chodzi o jakość obrazu, dynamikę i ilość szczegółów (na każdym standardowym negatywie i diapozytywie).
Nie wiem gdzie patrzyłes na ceny szkieł Nikona, ale userzy sytemu lamentują, że nawet najdroższe L-ki od C nie sa tak drogie.
Janko Muzykant
18.10.07, 22:44
Nie jest ważne czym focisz, tylko co uzyskujesz. moje rezultaty przerastają kolegów. Znaczy, że nawet jakby dostali 1DmkIII robiliby nadal gnioty, a ja zwykłą małpą mogę zrobić lepsze foty niż oni. Wiesz, że jeszcze 15 miesięcy temu nie umiałem w ogóle robić zdjęć portretowych.
Raczysz zapominać, że dyskusja zaczęła się raczej na poziomie, gdy mniej więcej wiadomo czego się chce i po co :)
Gdyby nie były ważne te szczegóły, to chadzałbym sobie na zlecenia z sp350 czy ostatnio nabytym G9.
Wiesz, widziałem kiedyś porównanie skanu z Pentacona Six i zdjęcia z Canona 5D. Pentacon bije go na łeb na szyje jeśli chodzi o jakość obrazu, dynamikę i ilość szczegółów (na każdym negatywie i diapozytywie).
Oj, zapędziłeś się. O ile rozdzielczość średniego formatu rzeczywiście jest wyższa (pod warunkiem wszak zachowania dokładności, statywu i sprawnych szkieł), to dynamika poza ultradrobnoziarnistym bw została pobita i leży. Podobnie kolor i gładkość (rozumianą przez brak szumu). Do tego stopnia, że sensowniej jest w studio robić panoramy 2x2...2x4 z 5D niż bawić się średnim formatem.
nie znajde teraz tego, bo dawno to widziałem, ale test był dokładny z samplami i będę uważał, że Średniaki nadal sobie rewelacyjnie radzą, jedyny minus to dostępność wkładów (coraz mniejsza), papranina z chemią i brak widocznych rezultatów w rozsądnym czasie.
Krakus jesteś zbyt dosłowny, jak większość z tego forum. Czytaj proszę między wierszami, a nie szukaj dziury w całym.
Rafał Czarny
18.10.07, 22:56
Jezu, ten wątek idzie w kierunku total bełkotu. Czytać się tego nie da. Ludziska, idźta robić zdjęcia czym mata i pochwalta się nie stopkami (wiadomo, że jeden ma stopy czyste, inny mniej), ale fotami np. w dziale "ocena zdjęć".
czy nasz frontman RE miał dziś E3 w łapkach?? I pije teraz z radości czy ze zgryzoty.
ale włosy na głowie jeszcze masz w komplecie czy już powyrywałes? :D
Trochą sie powyrywało ale włosów mam na szczęście dużo :mrgreen: Liczyłem na lepsze ISO200 i 400, dobrze że stabilizacja jest bardzo skuteczna ;)
12-60 też jakąś aberracje ma... chociaż przy takich różnicach ogniskowych to jest nienajgorzej ;) IMO E-510 powinien wyglądać jak E-3, a sam E-3 powinien być jeszcze nieco lepszy :mrgreen: Ogólnie jednak jestem zadowolony :razz:
Dlaczego ludzie ciągle cytują powyższe zdanie? Jak bardzo może się różnić "przedprodukcyjny" pokazany i dany ludziom do łapek od seryjnego? Przecież te aparaty już leżą gdzieś w magazynach i co można w nich zmienić? Firmware na szybko?
Trzeba czekać na RAW-y w fotosite.pl, bo jak patrze na niektóre sample to iso 400 jest gorsze od iso 800
Dlaczego ludzie ciągle cytują powyższe zdanie? Jak bardzo może się różnić "przedprodukcyjny" pokazany i dany ludziom do łapek od seryjnego? Przecież te aparaty już leżą gdzieś w magazynach i co można w nich zmienić? Firmware na szybko?
Jasne, że nie. Problem w tym, że nie wiadomo co siedziało we wrześniu w puszcze, która robiła omawiane zdjęcia. Całkiem prawdopodobne, że jakiś build sprzed paru tygodni/miesięcy.
pochwalta się nie stopkami (wiadomo, że jeden ma stopy czyste, inny mniej), ale fotami np. w dziale "ocena zdjęć"
Słuszna uwaga.
ale bagno... wkręcajcie się dalej a ja poczekam na opinię RE, o ile zaszaleje i powie nam prawdę. za 3 tygodnie będzie pewnie test u Phila. podsumować maszynę można dopiero po przemieleniu własnoręcznie wykonanych ORF'ów, bo te sample z netu to o **** potłuc.
a tak poza tym po co jęczycie na coś, czego nie macaliście a co kupią 3 osoby z tego forum? reszta kupi trabanty albo poczeka rok/dwa na obniżkę cen?
z porzadnym kitem? ;)
The Z00m nie ma racji z jednej prostej przyczyny :). Polska w tych 20% ma maciupeńki udział, aż boje sie myśleć jaki. Decydować będzie to jak E3 będzie oceniony na dpreview itp. forach. Natomiast co do fotek to za wcześnie jeszcze go realnie oceniać. Zobaczcie ile czasu upłynęło od pokazania D3, a dopiero od niedawna są dowody na to że ma rewelacyjne fotki w wysokich ISO i w ogóle to świetny sprzęt. Te pierwsze sample traktuję bardzo z przymrużeniem oka. Maja miesiąc na to by to doczyścić... Tak naprawdę w grudniu może się pokaże coś z fotek co będzie można uznać za wiarygodne do oceny. Natomiast inne parametry jak najbardziej już można oceniać. mam nadzieję że ktoś potwierdzi tę szybkość AF z obiektywami SWD...
link1 (http://masterchong.com/v2/choosing/olympus-e3-official-sample-images-100-cropped.html)
Overall, I think that there are still room of improvements for the Olympus E3, noise are lesser compared to Olympus E1 and E330.
Leave me some comments, let me know what do you think about the new Olympus E3 image quality and are you going to purchase it?
To view all Olympus E3 Official Sample Images proceed to Olympus Korea via masterchong.com
Trochą sie powyrywało ale włosów mam na szczęście dużo :mrgreen: Liczyłem na lepsze ISO200 i 400, dobrze że stabilizacja jest bardzo skuteczna ;)
12-60 też jakąś aberracje ma... chociaż przy takich różnicach ogniskowych to jest nienajgorzej ;) IMO E-510 powinien wyglądać jak E-3, a sam E-3 powinien być jeszcze nieco lepszy :mrgreen: Ogólnie jednak jestem zadowolony :razz:
? Przepraszam, a te wnioski to zostały wyciągnięte na podstawie czego? Chyba mnie coś ominęło :roll: Czy to po prostu oznacza, że masz u siebie E-3 z 12-60? Jeśli tak, to nie kryj się tylko napisz, co sądzisz. Nie ma na razie źródeł, na podstawie których można by jakieś wnioski wyciągać, ale możesz stać się pierwszym takim...
Apeluję po raz kolejny o rozsądek.
Dar-i-jush
19.10.07, 21:27
A te niby oficjalne sample z linku maryo?
Po pierwsze, sa to niby "oficjalne" sample i jest ich garstka (jeśli ktoś chce wyciągać wnioski z tak skąpego materiału to proszę, ale moim zdaniem jest to bez sensu), a po drugie zacytowana przeze mnie wypowiedź została napisana przed wstawieniem linku przez maryo. Kilka z tych fotek już gdzieś było, ale przecież to śmiesznie mało i nie są to zdjęcia zwykłych użytkowników E-3.
Po pierwsze, sa to niby "oficjalne" sample i jest ich garstka (jeśli ktoś chce wyciągać wnioski z tak skąpego materiału to proszę, ale moim zdaniem jest to bez sensu), a po drugie zacytowana przeze mnie wypowiedź została napisana przed wstawieniem linku przez maryo. Kilka z tych fotek już gdzieś było, ale przecież to śmiesznie mało i nie są to zdjęcia zwykłych użytkowników E-3.
Już pisałem, że najlepiej poczekać na RAw-y z fotosite.pl i wtedy będzie pewność co do pochodzenia. Teraz nie ma co psioczyć tylko się cieszyć z nowej puchy.
? Przepraszam, a te wnioski to zostały wyciągnięte na podstawie czego? Chyba mnie coś ominęło :roll: Czy to po prostu oznacza, że masz u siebie E-3 z 12-60? Jeśli tak, to nie kryj się tylko napisz, co sądzisz. Nie ma na razie źródeł, na podstawie których można by jakieś wnioski wyciągać, ale możesz stać się pierwszym takim...
Apeluję po raz kolejny o rozsądek.
Sporo już sie fotek pokazało(np.http://marcof.smugmug.com/gallery/3669826#209730900) i po obejrzeniu ich można bardzo dużo powiedzieć...
Czy ja mówię, że jest źle? Jestem bardzo zadowolony z nowej premiery ;) chociaż spodziewałem sie niższej ceny :mrgreen:
Dar-i-jush
19.10.07, 21:56
Sporo już sie fotek pokazało(np.http://marcof.smugmug.com/gallery/3669826#209730900) i po obejrzeniu ich można bardzo dużo powiedzieć...
Czy ja mówię, że jest źle? Jestem bardzo zadowolony z nowej premiery ;) chociaż spodziewałem sie niższej ceny :mrgreen:
Z Raw'a dowiemy się wszystkiego. Póki co ISO400 z tych sampli nie zachwyca. Wyraźne parchy po odszumianiu...
EDIT: Są dwa ISO400. Na tym z motocyklem szum mi się podoba, ale to z panią-pilotem wygląda nieco gorzej... jakby kiepsko odszumione...
tak dla pokrzepienia serc porownanie zdjeć 400d i e-510
http://www.four-thirds.cn/forum/thread-53524-1-1.html
albo ja jestem jakiś ślepy, albo więcej szczegółów (nawet w cieniach) jest z olka. Bardzo to widać na pierwszej parce z tymi japońskimi robaczkami, nad tym świecącym daszkiem widać cos jeszcze u olka, za to u canona czarna dziura.
Za to na innym (reklama cartiera) sytuacja odwrotna. Co prawda i tu i tu widać flagi na maszcie, ale u canona wyraźnie więcej widać.
Za to jakośc zdjęć i ostrość przemawiają za olkiem. Ta 50/2 jest rewelacyjna.
RadioErewan
19.10.07, 23:50
Niestety, E-3 będzie w PL w okolicach 30 października dopiero.
Jak go dostanę w łapki, to napiszę co myślę o nim (jak bym nie mógł opublikować zdjęć).
O ile mi wiadomo, nasz kolega oglądał tydzień temu aparat z firmware 0.8, więc nie istnieje jeszcze wersja ostateczna.
I to by było na tyle. Za kilka(naście?) dni jest w Turcji prezentacja aparatu dla europejskich dziennikarzy i zapewne nawet gdyby Oly chciał i tak nie upilnuje ich wszystkich.
Pozdrawiam
Piotr_0602
20.10.07, 11:36
wygląda więc na to że Olek jeszcze nie wyrobił się z E3
podał datę 17 października ale się pośliznął z dokończeniem E3
jednak coś już musiał pokazać, więcej niż wydmuszkę
pokazał więc co ma, a Japońce nadal zasuwają po nocach nad poprawkami
Finanly produkt będzie pewnie w listopadzie, a potem jeszcze kilka upgradów firmware.
Pierwsi użytkownicy dostaną nieskończony produkt, coś jak pierwsi użytkownicy ostatniego Smarka.
Naprawdę o E3 będzie pewnie można coś powiedzieć w okolicach grudniowych świąt.
Naprawdę o E3 będzie pewnie można coś powiedzieć w okolicach grudniowych świąt.[/quote]
oby szybciej, bo na święta mam zamiar go nabyć :|
oczywiście w kicie 12-60 :D + kilka drobiazgów
Na gwiazdkę to już muszą w Stanach to największa sprzedaż... będą zasuwać nie tylko po nocach
Nie wiem czy Oly miałby się nie wyrobić... a jeżeli nawet to znaczy, ze za kilka miesięcy będzie upgrade ;p vide e400/e410
Nie wiem czy Oly miałby się nie wyrobić... a jeżeli nawet to znaczy, ze za kilka miesięcy będzie upgrade ;p vide e400/e410
raczej nie - E-XX albo może E-3xx - E-410/510 cały czas się dobrze prezentują...
... O ile mi wiadomo, nasz kolega oglądał tydzień temu aparat z firmware 0.8, więc nie istnieje jeszcze wersja ostateczna.
I to by było na tyle. Za kilka(naście?) dni jest w Turcji prezentacja aparatu dla europejskich dziennikarzy i zapewne nawet gdyby Oly chciał i tak nie upilnuje ich wszystkich.Konkretnie oglądałem w poniedziałek, 15.10. Te obydwa body, które oglądałem, chodzą na FW 0.9 a obiektywy 12-60 i 14-35 na FW 0.8. Dziennikarze będą pracować na etrójkach z firmware najprawdopodobniej jeszcze 0.9. To, o czym RE wspomniał, że obejrzy, powinno dotrzeć do 30.10. Aparat klasy Image Report Sample będzie raczej 16-18. listopada.
Pozdrawiam
Jack
... O ile mi wiadomo, nasz kolega oglądał tydzień temu aparat z firmware 0.8, więc nie istnieje jeszcze wersja ostateczna.
I to by było na tyle. Za kilka(naście?) dni jest w Turcji prezentacja aparatu dla europejskich dziennikarzy i zapewne nawet gdyby Oly chciał i tak nie upilnuje ich wszystkich.Konkretnie oglądałem w poniedziałek, 15.10. Te obydwa body, które oglądałem, chodzą na FW 0.9 a obiektywy 12-60 i 14-35 na FW 0.8. Dziennikarze będą pracować na etrójkach z firmware najprawdopodobniej jeszcze 0.9. To, o czym RE wspomniał, że obejrzy, powinno dotrzeć do 30.10. Aparat klasy Image Report Sample będzie raczej 16-18. listopada.
Pozdrawiam
Jack
późno trochę... Ale cierpliwość mam nadzieję się opłaci ;)
http://www.olympus.co.jp/en/gww/kilimanjaro/gallery.html
Nowe sample trzeba przewinac na dol strony http://www.clubsnap.org/forums/showthread.php?t=319642
Jeszcze tu coś nowego:
http://www.four-thirds.cn/forum/thread-57543-1-1.html
Jeszcze tu coś nowego:
http://www.four-thirds.cn/forum/thread-57543-1-1.html
przetłumaczone na angielski
http://www.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.four-thirds.cn%2Fforum%2Fthread-57543-1-1.html&langpair=ja%7Cen&hl=en&ie=UTF8
i druga strona - E-510 vs E-3
http://www.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.four-thirds.cn%2Fforum%2Fthread-57728-1-1.html+&langpair=ja%7Cen&hl=en&ie=UTF8
zdjęcia mają exif'y ...
Mam bardzo duza nadzieje ze sie myle....
na jednym ze zdjec w oknach (zdjecie nocne) widac przepalenia E-510 szbyciej ma wyjarane E-3 pozniej ale widac jakas rozowa poswiate ktora wyglada jak "magenta cast"....
Tak samo jest z wyjaraniami dookoła księżyca.
http://www.four-thirds.cn/forum/attachments/month_0710/20071024_95fb3ac6818676bf81a0vP1EUxn3qXdm.jpg
Oddanie kolorów wygląda fajnie, ale jak magenta cast i urywanie kanałów będzie tak samo wyglądało jak w E-510...
Stanisław Rozalski
24.10.07, 23:04
Nie bazujmy na jpeg. i to tych publikowanych w sieci, chyba .że niska kompresja - waga min 5 MB i do ściągnięcia na własny komputer.
Wtedy ściągnąć, otworzyć wspólnie ze swoim dobrym zdjęciem i porównywać.
Ale to i tak z jpeg to będzie pseudo-test, bazujmy na raw.
Nowe oficjalne sample w pełnym rozmiarze, ale z włączoną redukcją szumów:
http://www.olympus-esystem.com/dea/products/e3/sample/
Czyli bezużyteczne.... :(
Co im szkodzi wypuścić jpegi bez odszumiania?
i szkoda, że wszystkie w ISO100
Czyli bezużyteczne.... :(
Co im szkodzi wypuścić jpegi bez odszumiania?
Na pewno byłyby dużo ostrzejsze, ale miałyby taki szum jak E-410/510 z Noise Filter Off.
Wątpię, skoro sensor niby lepszy niż w E-510... może i szum będzie wyższy niż Canonie albo Nikonie, ale za to będzie widać co ten sensor potrafi.
może głupie pytanie zadaję, ale tak z praktycznego punktu widzenia...
po co się włącza redukcję szumów przy ISO 100? :|
Olympus powiedział, że dynamika matrycy E-3 jest lepsza (tylko) o 1/3 EV od E-510/410, więc wydaje mi się, że szum będzie praktycznie niewiele mniejszy niż z E-510.
Ponieważ teraz taka głupia moda. :)
Rafał Czarny
25.10.07, 10:44
Olympus powiedział, że dynamika matrycy E-3 jest lepsza (tylko) o 1/3 EV od E-510/410,
Naprawdę tak Olek oficjalnie powiedział (napisał)? Jeśli to prawda, to kicha :roll: .
Olympus powiedział, że dynamika matrycy E-3 jest lepsza (tylko) o 1/3 EV od E-510/410,
Naprawdę tak Olek oficjalnie powiedział (napisał)? Jeśli to prawda, to kicha :roll: .
Naprawdę tak powiedział. Poszukaj w moich ostatnich postach linka, to zobaczysz.
Ponieważ teraz taka głupia moda. :)
idąc tym sposobem rozumowania, można się czepiać o brak "kółka" na górze (zamiast LCD), coby sobie można "AUTO" ustawić ;)
Dar-i-jush
25.10.07, 10:48
Olympus powiedział, że dynamika matrycy E-3 jest lepsza (tylko) o 1/3 EV od E-510/410, więc wydaje mi się, że szum będzie praktycznie niewiele mniejszy niż z E-510.
W takim razie poproszę o link do tej "wypowiedzi Olympusa".
Już podawałem tego linka z tydzień temu, jak napisałem w ostatnim poście, ale proszę bardzo:
http://fourthirdsphoto.com/vbb/showthread.php?t=17933
czyli jednak nieoficjalnie.
Rafał Czarny
25.10.07, 10:55
Więc jest nadzieja, że to nieprawda...
Dar-i-jush
25.10.07, 10:55
Już podawałem tego linka z tydzień temu, jak napisałem w ostatnim poście, ale proszę bardzo:
http://fourthirdsphoto.com/vbb/showthread.php?t=17933
O, dzięki ;) Ciekawe tylko na ile to wiarygodne...
A jeśli chodzi o oficjalne sample, to nie spodziewałbym się wyższych czułości. Proszę zauważyć, że do wszystkich poprzednich modeli są tylko sample ISO100.
Oficjalnie woleli się chyba nie przyznawać, ale po tych samplach z Chin z porównania z E-510, to praktycznie nie ma różnicy, ale bez raw-ów na razie nic więcej nie można powiedzieć, chociaż jakiegoś cudu raczej nie należy oczekiwać.
sample z chin pokazały, że dynamika jest większa niż w E510, pytanie tylko na ile i czy te sample to były JPG wołane z RAW czy od razu wykonane w aparacie. Pamiętacie, że E510 plasuje się po środku z dynamiką jesli chodzi o RAW, ale już na końcu jeśli chodzi o JPG z aparatu.
Ja tam różnicy nie widzę, chyba, że pominąłem któreś sample. Jakby dynamika była chociaż taka jak w E-1 i szum mniejszy o 2EV, to byłoby naprawdę dobrze jak na tę matrycę.
paakayttaja
25.10.07, 11:08
Dzisiaj idę zmacać E-3 - może pozwolą porobić zdjęcia na swojej karcie (w sumie to nie wiem, dlaczego nie mieliby).
Zobaczymy.
Dzisiaj idę zmacać E-3 - może pozwolą porobić zdjęcia na swojej karcie (w sumie to nie wiem, dlaczego nie mieliby).
Zobaczymy.
Jak da radę ze swoją kartą, to proszę sprawdź różne ISO w trybie RAW+JPEG z Noise Filter OFF i Noise Reduction na najniższym poziomie. Byłoby fajnie zobaczyć coś konkretnego.
paakayttaja
25.10.07, 11:12
Pozyjemy - zobaczymy. Trzymajcie kciuki.
Dar-i-jush
25.10.07, 11:16
Ja tam różnicy nie widzę, chyba, że pominąłem któreś sample. Jakby dynamika była chociaż taka jak w E-1 i szum mniejszy o 2EV, to byłoby naprawdę dobrze jak na tę matrycę.
Nie wiem, czy mi wolno, ale wstawiam przykład, gdzie widać wyraźnie przewagę E-3.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.four-thirds.cn/forum/attachments/month_0710/20071024_c6af536072d3a001e0474IT6BzwIMW72.jpg)
A czy przypadkiem w cieniach lepiej nie wypada E510 na powyższych zdjęciach. Ja jakoś tak nie widzę tej 'przewagi'.
no właśnie, cienie lepeij wyszły na 510...światła na E-3...
Trzeba brać oba i hdra zmontować :mrgreen:
no właśnie, cienie lepeij wyszły na 510...światła na E-3...
Trzeba brać oba i hdra zmontować :mrgreen:
Tak właśnie. :)
licytujecie się o ułamek EV, o który przepchnięto korektę (więcej w światłach, mniej w cieniach) a tu trzeba myśleć, jak by to było porządzić w takiej chatce... sake?
sake + dżdżownice w pomidorach i przyprawach ;P
Dar-i-jush
25.10.07, 12:08
Po sake i dżdżownice mogą być ;)
Na moim monitorze niestety nie widzę przewagi E-510 w cieniach.
Po sake i dżdżownice mogą być ;)
Na moim monitorze niestety nie widzę przewagi E-510 w cieniach.
własnie...bo wszyscy psioczą na dynamikę a ona jest !!!! tylko w monitorze nie widać :mrgreen: moim też :mrgreen:
Strasznie denerwujące jest ze jak sie daje jakieś konkrety albo mówi o czymś na tym forum, to po chwili gdy wypowiedz nie jest super chwaląca dla Olymp, rozmowę sprowadza sie do absurdu.
Mowa o samplach a nie o sake, gdzie admin? Zawsze można zrobić splita i sake wrzucić do hydeparku...
Strasznie denerwujące jest ze jak sie daje jakieś konkrety albo mówi o czymś na tym forum, to po chwili gdy wypowiedz nie jest super chwaląca dla Olymp, rozmowę sprowadza sie do absurdu.
Mowa o samplach a nie o sake, gdzie admin?
Admin poszedł na sake.
eee no, wyluzujmy...jest czas na konkrety i czas na żarty...a że konkretów póki co trochę maławo...
paakayttaja
25.10.07, 12:31
Wy lepiej trzymajcie kciuki, aby Oly CZ pozwolil wsadzic karte do E-3 i cyknac pare fotek. :razz:
Wy lepiej trzymajcie kciuki, aby Oly CZ pozwolil wsadzic karte do E-3 i cyknac pare fotek. :razz:
szczerze mówiąc to przypuszczam ze watpię :)
ja trzymam, nawet u nóg :)
oczywista oczywistość
paakayttaja
25.10.07, 12:34
Dzięki - przynajmniej zawód serca będzie mniej bolał :mrgreen: ;) :razz:
oczywista oczywistość
przestańmy może żartowac bo się qbic zdenerwuje :)
To pójdzie na sake. Podobno uspokaja ;)
Dlaczego nie? ;)
Ok, koniec żartów i tak Admin to wy...wali ad /dev/null
żeby było w temacie...na pbase znalazłem galeryjkę z E-510 - sporo fot robionych we wnętrzach - ISO 800-1600 na dluższych czasach, całkiem przyjemne obrazki moim zadaniem, szkoda że trochę małe...
http://www.pbase.com/bas_photography/pad_2007&page=1
paakayttaja
25.10.07, 18:18
No i lipa z samplami wykradzionymi Olympus Team'owi. Hm, wezmę to na porównanie z E-330:
- bardzo szybki AF
- taki sam wizjer (tak mi się wydaje) ale ma niemalże 100% pokrycie
- ISO 400 i 800 - jeżeli o mnie chodzi, cymesik
- ISO 1600 już zaczyna być widoczny szum
- bajer z odchylanym LCD - nice
- stabilizacja się sprawdza, nawet poniżej 1/10s (oczywiście z podciągniętym ISO na 800)
To takie moje odczucia (przy tłumie chętnych macantów ciężko o kontemplację; jako ciekawostka - obóz białych świecił pustkami).
Ponadto, test lamp z bezprzewodową kontrolą, coś a la Olympus Roadshow (jak odeśpię nieprzespaną Pragę, to wrzucę parę fotek) - model i modelka oraz przesadnie drogi samochód ;-)
W zasadzie - chyba - wszstkie nowe szkła ZD. Przypiąłem 12-60 (SWD) i 7-14 do E-330 - kuuurde, szkoda, że nie mam tyle siana na zbyciu... Oprócz tego ZD 300, 50-200 (SWD), 14-54 i 14-35 (SWD; tych pierwszych nie dali macać).
Po wywołaniu fotek (tylko tak można było sprawdzić zrobione "sample") w formacie 15x13cm mnie osobiście oczka się rozszerzyły.
Panowie na pytania, w jakim kicie będzie sprzedawany w Czechach, nie byli w stanie udzielić żadnej odpowiedzi. O cenie - cca ok. 40.000kc (cca 6000zł) za body.
To chyba na razie tyle. Jak coś sobie przypomnę, to napiszę.
Acha - soft w tej E-3 - ver. 0.8.
Rafał Czarny
25.10.07, 18:29
Jeżu, nie strasz. Wizjer w E330 to porażka...
paakayttaja
25.10.07, 18:34
To była pierwsza rzecz, na jaką zwróciłem uwagę - ale spokojnie, jest trochę większy niż w E-330. Z tym dzikim tłumie trudno było o dokładne przyglądnięcie się. Jescze inaczej - w porównaniu z E-510 jest wyraźna różnica. Sorry za zamotany opis.
Jeżu, nie strasz. Wizjer w E330 to porażka...
Na pewno jest wiekszy, bylo juz tysiac razy! Czy Wy sie nie czytacie?
Byly juz rysunki pokazujace o ile wizjer E3 jest wiekszy od E1, wiec od E33o takze.
Buziaczki. ch.
ha ha ha, ciekawe o co chodzi z tymi samplami. Moze beda tweakowac napięcia na matrycy zeby wyciągnąć maksymalna dynamike..? Strasznie to dziwne.
Czekam dalej na RAWy :twisted: i żeby nie było ze sie czepiam, naprawdę mam nadzieje ze E-3 spowoduje ze nie będę musiał pozbywać sie szkieł które naprawdę lubie...
paakayttaja
25.10.07, 21:05
Mówię, tak mi się wydaje - nie miałem w łapach E-1 to nie mam porównania. Rano zarzucę zdjęcia aparatu. Pozdrawiam.
To była pierwsza rzecz, na jaką zwróciłem uwagę - ale spokojnie, jest trochę większy niż w E-330. Z tym dzikim tłumie trudno było o dokładne przyglądnięcie się. Jescze inaczej - w porównaniu z E-510 jest wyraźna różnica. Sorry za zamotany opis.
przeciez e-510 ma przynajmniej taki sam (jesli nie lepszy) wizjer, jak e-330. zatem jakim cudem wizjer e-3 jest tylko troche wiekszy od tego z e-300, a od e-510 jest juz duzo wiekszy?
No i lipa z samplami wykradzionymi Olympus Team'owi. Hm, wezmę to na porównanie z E-330:
- bardzo szybki AF
- ISO 400 i 800 - jeżeli o mnie chodzi, cymesik
- ISO 1600 już zaczyna być widoczny szum
- bajer z odchylanym LCD - nice
- stabilizacja się sprawdza, nawet poniżej 1/10s (oczywiście z podciągniętym ISO na 800)
To takie moje odczucia (przy tłumie chętnych macantów ciężko o kontemplację; jako ciekawostka - obóz białych świecił pustkami).
Ponadto, test lamp z bezprzewodową kontrolą, coś a la Olympus Roadshow (jak odeśpię nieprzespaną Pragę, to wrzucę parę fotek) - model i modelka oraz przesadnie drogi samochód ;-)
W zasadzie - chyba - wszstkie nowe szkła ZD. Przypiąłem 12-60 (SWD) i 7-14 do E-330 - kuuurde, szkoda, że nie mam tyle siana na zbyciu... Oprócz tego ZD 300, 50-200 (SWD), 14-54 i 14-35 (SWD; tych pierwszych nie dali macać).
Po wywołaniu fotek (tylko tak można było sprawdzić zrobione "sample") w formacie 15x13cm mnie osobiście oczka się rozszerzyły.
Panowie na pytania, w jakim kicie będzie sprzedawany w Czechach, nie byli w stanie udzielić żadnej odpowiedzi. O cenie - cca ok. 40.000kc (cca 6000zł) za body.
To chyba na razie tyle. Jak coś sobie przypomnę, to napiszę.
Acha - soft w tej E-3 - ver. 0.8.
Mam pytanie... co miałeś na myśli stwierdzając o wizjerze "ma niemalże 100% pokrycie"? Wizjer E-3 powinien zgodnie z rysunkami być znacząco większy od wizjera E-1, który jest znacząco większy od wizjera E-330. Chyba, że chlopaki z Olympusa piszą o wielkości wizjera biorąc pod uwagę również ramkę z wyświetlanymi danymi co jest wielce prawdopodobne :mrgreen:
Jeśli w E-3 dobre ISO skończy się na 800 lub pośrednim 1000 przy rozpiętości nieznacznie lepszej od tej znanej z E-510 to... ale mi nie wypada marudzić :mrgreen:
paakayttaja
26.10.07, 07:56
@ The Zoom - po prostu cholernie mały wydawał się ten wizjer. 100% pokrycia - to jest chyba to, o czym mówi się że to co widać przez wizjer jest tak samo oddane na zdjęciu (tak chyba się to pisze - bo w 330 to ja muszę focić na czuja z moim wizjerem).
EDIT: Wybaczcie jakość - nie byłem zbyt dobrze wyspany tego dnia :mrgreen:
źródło (http://daghda.eu/olyphoto/x-e3/content/bin/images/large/DP252747.jpg)
źródło (http://daghda.eu/olyphoto/x-e3/content/bin/images/large/DP252730.jpg)
źródło (http://daghda.eu/olyphoto/x-e3/content/bin/images/large/DP252739.jpg)
źródło (http://daghda.eu/olyphoto/x-e3/content/bin/images/large/DP252735.jpg)
źródło (http://daghda.eu/olyphoto/x-e3/content/bin/images/large/DP252744.jpg)
A teraz coś na pocieszenie z mojej E-330 :mrgreen:
źródło (http://daghda.eu/olyphoto/x%2De3/content/bin/images/large/DP252775.jpg)
http://www.zuikouser.com/bbs/zboard.php?id=newproduct&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&scm=off&select_arrange=headnum&desc=asc&no=816
@ The Zoom - po prostu cholernie mały wydawał się ten wizjer. 100% pokrycia - to jest chyba to, o czym mówi się że to co widać przez wizjer jest tak samo oddane na zdjęciu (tak chyba się to pisze - bo w 330 to ja muszę focić na czuja z moim wizjerem).
Tak wiem tylko użyłeś określenia "niemalże" co mnie zdziwiło.
http://www.zuikouser.com/bbs/zboard.php?id=newproduct&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&scm=off&select_arrange=headnum&desc=asc&no=816
Widziałeś c+ NEFy z D300? Co prawda nieliczne, ale... ISO 3200 będzie takie jak ISO800 z E-3. Zobaczysz. Cena D300 może okazać się niższa od E-3. W najlepszym wypadku obie konstrukcje będą oferowane w podobnej cenie. Nowe FX 14-24/2.8 i FX 24-70/2.8 jakością masakrują od pełnej dziury. Koniec dominacji ZUIKO ;)
Zostało kilka dni nadziei. Kilka osób pożegna się z e-systemem. Szkoda Olympusa, że jest uzależniony z matrycami od firm drugich. Niepokojące i niezrozumiałe co pisze daghda o wizjerze. Miało być tak pięknie. Tfu... tfu... jeszcze może być ;)
Całkiem fajne te foty. Trochę mało widać w cieniach ale może zbyt duże kontrasty panują w Kraju Wschodzącego Słońca i tak to wygląda.
Szkoda Olympusa, że jest uzależniony z matrycami od firm drugich.
A Nikon nie jest uzależniony?
paakayttaja
26.10.07, 10:45
@ The Zoom - D300 w CZ już można kupić (http://azfoto.cz/_web/nikon/nikon_d300.php) za 47.490,- kc ~ 6400zł.
Matryce w D3 i D300 są nikonowskie. Nikon na produkcji matryc się zna. Nie wnikam czy tylko je opracowuje, a SONY wykonuje czy też sam zajmuje się produkcją. Było źle i wziął się do roboty. Efekty widać...
@ The Zoom - D300 w CZ już można kupić (http://azfoto.cz/_web/nikon/nikon_d300.php) za 47.490,- kc ~ 6400zł.
Auuuuu... czyli bardzo realne, że faktycznie cena E-3 będzie równa cenie D300. No no...
Już nie. Matryce w D3 i D300 sa nikonowskie.
Auuuuu... czyli bardzo realne, że faktycznie cena E-3 będzie równa cenie D300. No no...
tak, faktycznie równa zważywszy ze E-3 ma kosztować 1599ojro to te cirka 6setek to pomijalna różnica :D
oj z00m z00m zżółkłeś mi coś ostatnio :) zbyt emocjonalnie do tego wszystkiego podchodzisz :)
Już nie. Matryce w D3 i D300 sa nikonowskie.
tak, faktycznie równa zważywszy ze E-3 ma kosztować 1599ojro to te cirka 6setek to pomijalna różnica :D
oj z00m z00m zżółkłeś mi coś ostatnio :) zbyt emocjonalnie do tego wszystkiego podchodzisz :)
Jakie 6-setek? W polskich sklepach internetowych D300 można zamówić za 6600zł, a w sklepie w którym zawsze kupuję oferowano mi go za 6300zł w przedsprzedaży :roll:
Emocjonalnie? :mrgreen: willow mi to... totalny luz. Spokojnie sobie czekam. Niedawno Rafał nawoływał do wyluzowania i robienia zdjęć nie marudzenia. Wystarczy poczytać jego ostatnie posty :mrgreen:
Jestem jedynie ciekawy co ta puszka będzie oferowała za ponad 6k?
paakayttaja
26.10.07, 11:31
Hm, z macania na targach to mogę powiedzieć, że:
- przyzwoity AF
- całkiem dobrą rozpiętość tonalną (to tak subiektywnie... nie dali wszystkiego sprawdzić)
- i te ISO, o które tu się tak czepiają...
Reszte nie wiem - za mało czasu było.
Jakie 6-setek? W polskich sklepach internetowych D300 można zamówić za 6600zł, a w sklepie w którym zawsze kupuję oferowano mi go za 6300zł w przedsprzedaży :roll:
Emocjonalnie? :mrgreen: willow mi to... totalny luz. Spokojnie sobie czekam. Niedawno Rafał nawoływał do wyluzowania i robienia zdjęć nie marudzenia. Wystarczy poczytać jego ostatnie posty :mrgreen:
E-3 będzie kosztował poniżej 6k mój nos mi to podpowiada :)
z00m no to posłuchaj Rafała ;P :) bo jakoś nie widze tego totalnego loozu u Ciebie :)
paakayttaja
26.10.07, 11:39
Odnośnie tych cen - wczoraj jeszcze gadałem z jakąś pani menager - pytałem ją o cenę. Nie zdradziła szczegółów, ale powiedziała że raczej nie będzie to pułap a la Nikon D300. Cóż, tajemniczy ten Olek... ;) :razz:
Hm, z macania na targach to mogę powiedzieć, że:
- przyzwoity AF
- całkiem dobrą rozpiętość tonalną (to tak subiektywnie... nie dali wszystkiego sprawdzić)
- i te ISO, o które tu się tak czepiają...
Reszte nie wiem - za mało czasu było.
Mój ostatni post po czym znowu zajmę się czytaniem nie pisaniem by nie wywoływać niepotrzebnych i nieprzyjemnych dyskusji (przynajmniej z moim udziałem) :mrgreen:
1. AF powinien masakrować. Przecież to Olympus zapowiedział. Przyzwoitość nie wystarczy.
2. Całkiem dobra rozpiętość :roll: Tu niczego nie obiecywano więc nie ma się czego czepiać. Będzie przeciętnie... nieznacznie lepiej jak w E-510.
3. Nie wiem co z tym ISO, ale po tych skąpych sampelkach dostępnych z E-3 i D300 można się spodziewać, że ISO800 z E-3 będzie podobne do ISO3200 z D300.
I dziwne wrażenia daghda odniosłeś co do wizjera. Miał być znacząco większy od wizjera E-1, który przecież jest oknem w porównaniu do lufcika z E-330.
Jak to co? Możliwość podpięcia obiektywów o bezkompromisowej jakości w cenie 4k-6k każdy.
paakayttaja
26.10.07, 11:45
@ The Zoom - możliwe. Mój E-330 ma mniej gumy wokół wizjera :D Nie wiem, to tylko moje dziwne wrażenie, że wcale nie jest aż tyle większy niż ten, który mam w 330. Na pewno więcej informacji się na wyświetlaczu wewn (pokazuje np. ISO, itp).
Nie wiem, se pomacają - ja tam ogromnej różnicy nie widziałem.
2. Całkiem dobra rozpiętość :roll: Tu niczego nie obiecywano więc nie ma się czego czepiać. Będzie przeciętnie... nieznacznie lepiej jak w E-510.
3. Nie wiem co z tym ISO, ale po tych skąpych sampelkach dostępnych z E-3 i D300 można się spodziewać, że ISO800 z E-3 będzie podobne do ISO3200 z D300.
Nieznacznie lepiej od E510... o 1/3 lepiej od E510... itp.itd. :| Zakładam, że E510 wypluwa dokładnie to samo co E410. W takim przypadku te 1/3EV o kant .... rozbić. W sosunku do dziadka to będzie downgrade :evil: To nie ma prawa być nieznacznie lepiej od E510, to musi być conajmniej o 1EV lepiej.
Naszczęście całe to jęczenie o "konkretach" nie ma narazie nic wspólnego z żadnymi konkretami, więc jest nadzieja :D
. o 1/3 lepiej od E510... itp.itd. :| Zakładam, że E510 wypluwa dokładnie to samo co E410. W takim przypadku te 1/3EV o kant .... rozbić
To sie zgadza, mój błąd ze kupiłem ten aparat (nie znalazlem wtedy testow DR i jak naiwniak myslalem ze bedzie O.K. ), na szczęście zona go polubiła....i na razie nie idzie na allegro... skąd ta nagroda EISA?
Pomimo ze nadzieja jest matka głupich to na razie jak nie ma sampli z E-3... ;)
Jak to co? Możliwość podpięcia obiektywów o bezkompromisowej jakości w cenie 4k-6k każdy.
O których obiektywach piszesz? Te o "bezkompromisowej" jakości oscylują w przedziale 6-and up :roll:
Wspomnisz moje słowa... w tym roku Nikon dostanie nagrody DIWA nie tylko za body D300 i D3, ale również za obiektywy. Widziałeś MTFy FX 14-24/2.8 i FX 24-70/2.8? Na PMA będą kolejne premiery. Nie chodzi o zachwyty nad Nikonem, ale widać, że wziął się do pracy. Nie mają na swojej stronce żadnego serialu z kilkunastoma epizodami tylko robią swoje. Mało gadają dużo robią.
Te o "bezkompromisowej" jakości oscylują w przedziale 6-and up
The zoom, czepiasz się ;) Ważne, że jest co podpiąć do czego. :twisted:
Ciekawe jak cena E-3 będzie spadać po teście na DPreview, jeśli się okaże, że jest kiepsko z szumami w porównaniu do 40D, nie mówiąc o D300 i dynamika będzie rzeczywiście tylko o 1/3EV większa od E-510 (jest o tym dyskusja tutaj: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=25344492). Już teraz dają gripa gratis, bo chyba zauważyli, że konkurencja nie śpi, więc czemu po prostu nie puszczą samego body w cenie podobnej do 40D lub najwyżej 100$ więcej. Jak w 2008 dalej będą trzymać się tej ceny, to życzę im powodzenia.
Ciekawe jak cena E-3 będzie spadać po teście na DPreview, jeśli się okaże, że jest kiepsko z szumami w porównaniu do 40D, nie mówiąc o D300 i dynamika będzie rzeczywiście tylko o 1/3EV większa od E-510 (jest o tym dyskusja tutaj: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=25344492). Już teraz dają gripa gratis, bo chyba zauważyli, że konkurencja nie śpi, więc czemu po prostu nie puszczą samego body w cenie podobnej do 40D lub najwyżej 100$ więcej. Jak w 2008 dalej będą trzymać się tej ceny, to życzę im powodzenia.
Olympus robi dobre puszki tylko wypuszcza je za późno. Wyobraź sobie jakby E-3 miał za konkurenta D200 i 30D. Masakrowałby konkurencję. Nie móg się ukazać chociaż rok wcześniej? Dyskusje się toczą i czuć niepokój. Mimo, że rozum podpowiada powściągliwość, po opiniach ludzi, którzy mieli styczność z E-3 należy się spodziewać przeciętnej jakości. I ciekawe są opinie naszego forumowego kolegi co wielkości wizjera.
Też jestem ciekawy jak się będzie kształtować cena E-3. Myślę, że KaarooL może mieć rację i na wiosnę E-3 będzie kosztował około 5k, a w kicie z 12-60 SWD około 7k. Kupno tej puszki na starcie nie ma sensu.
Atutem Olympusa jest pokrycie zakresu 12-200mm dwoma obiektywami świetnej jakości. Jakość obiektywów oraz mobilność takiego zestawu w połączeniu z dobrą jakością obrazu byłyby zabójcze. Ja dużo podróżuję. E-1 z 14-54 oraz 50-200 świetnie się sprawdza. To wielka zaleta. Natomiast oczekiwanie rozpiętości przynajmniej równej tej znanej z E-1 oraz dobrego ISO1600 nie jest niczym nadzwyczajnym. Poprawa tych parametrów w każdej kolejnej puszce powinna pyć priorytetem i czymś naturalnym.
paakayttaja
26.10.07, 13:38
Za The Zoom - Olympus ma bardzo dobre szkła za przystępną cenę. Jednak kiedyś zgubi go to całe tempo wypuszczania nowych modeli... Po tym, co widziałem na targach, śmiem stwierdzić, że E-3 jeszcze trochę brakuje do tych najlepszych.
Pozdrawiam.
Piotr_0602
26.10.07, 13:45
Na www.bhphoto.com w USA Nikon D300 kosztuje 1800$ a E3 1700$.
Tak więc jeśli ktoś twierdzi że E3 nie osiągnie poziomu cenowego D300 to chyba jest w błędzie, bo 100$ to żadna różnica w tym wypadku.
Kto kupi aprat firmy o znacznie gorszej pozycji na rynku, z znacznie mniejszym wsparciem niezależnych producentów, z mniejszą ilością dostępnych akcesoriów (obiektywów, lamp, gripów, itp.), który robi gorszej jakości zdjęcia jeśli różnica ceny pomiędzy lepszym i gorszym będzie niecałe 6%?
Kto? Czyżby stabilizacja w body i odchylany LCD (ale Nikon ma chyba lepszy AF w LiveView) miała zastąpić przewagę 2EV, znacznie większą dynamikę, duży wizjer (pytanie jaki będzie w E3, bo w D300 jest świetny) i całą przewagę zaplecza.
Przy tej cenie E3 nie będzie się sprzedawał...
1200$ - to jest najwyżej akceptowalna cena za body (30% mniej od D300). A co będzie jak Nikon nieco obniży cenę? D300 też jest nowością...
Tu piszą że E3 ma DR gorszy od starego Nikona D40
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&thread=25344492
który kosztuje 3 razy mniej....
Na www.bhphoto.com w USA Nikon D300 kosztuje 1800$ a E3 1700$.
Tak więc jeśli ktoś twierdzi że E3 nie osiągnie poziomu cenowego D300 to chyba jest w błędzie, bo 100$ to żadna różnica w tym wypadku.
Kto kupi aprat firmy o znacznie gorszej pozycji na rynku, z znacznie mniejszym wsparciem niezależnych producentów, z mniejszą ilością dostępnych akcesoriów (obiektywów, lamp, gripów, itp.), który robi gorszej jakości zdjęcia jeśli różnica ceny pomiędzy lepszym i gorszym będzie niecałe 6%?
Kto? Czyżby stabilizacja w body i odchylany LCD (ale Nikon ma chyba lepszy AF w LiveView) miała zastąpić przewagę 2EV, znacznie większą dynamikę, duży wizjer (pytanie jaki będzie w E3, bo w D300 jest świetny) i całą przewagę zaplecza.
Przy tej cenie E3 nie będzie się sprzedawał...
1200$ - to jest najwyżej akceptowalna cena za body (30% mniej od D300). A co będzie jak Nikon nieco obniży cenę? D300 też jest nowością...
Tu piszą że E3 ma DR gorszy od starego Nikona D40
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&thread=25344492
który kosztuje 3 razy mniej....
To są te pytania na ktore brakuje wielu odwagi by odpowiedzieć :roll: Racja jest po stronie cra3y'ego, że za dwa lata jest duża szansa na kupno E-3 w kicie za 3333zł.
Dlatego kupno E-3 na starcie to idiotyzm. Ta puszka musi być spooooro tańsza. Obiektywy konkurencja ma również dobre. Śmiem twierdzić, że nowe Nikony mogą okazać się lepsze od niejednego naszego topa.
Za The Zoom - Olympus ma bardzo dobre szkła za przystępną cenę.
To już nie jest prawdą, ale nie będę niczego udowadniał. Później muszę odpierać jakieś hordy barbarzyńców, którzy mnie atakują :mrgreen:
Żeby chociaż E-3 mógł robić foty z prędkością 5 klatek/s w trybie live view, bez żadnego opóźnienia, to by było coś, co go wyróżnia, bo tak to ten odchylany lcd ma sens raczej przy nieruchomych obiektach i praktycznie żadnej przewagi na konkurencją mimo wszystko nie daje. Jeżeli chodzi o stabilizację to każdy system jakąś ma i tutaj też ludzie nagle nie zaczną kupować E-3 z tego powodu.
paakayttaja
26.10.07, 13:55
Zoom, żyjemy w wolnym świecie - jeżeli stwierdzę "Olek be!" to pójdę tam, gdzie mi będzie lepiej ;) Dopóki nie zarabiam na fotkach, nie śnią mi się koszmary o szumach, powolnym AF (choć czasem przyznaję, że 330 ma muła, kiedy nie chciałem tego) i innych ptakovinach - nie będę narzekać.
Sprzęt ma być dla mnie a nie ja (i portfel) dla sprzętu. Owszem, kupię 14-54 i jeszcze jakieś szkło - ale chyba dla własnej satysfakcji.
Body D300 to dla mnie w tej chwili 2 miesiące jedzenia parapetu i mieszkania pod mostem. Kupię sobie, ale co dalej...?
RadioErewan
26.10.07, 13:59
Normalnie, nawet jak E3 będzie miał DR na poziomie D300 to już posprzątane. Wydaliście wyrok na podstawie plotek :-|
Pozdrawiam
paakayttaja
26.10.07, 14:09
...nawet po macaniu testowego E-3 nie wiem, czy tak będzie faktycznie (ci, co mają możliwość pobawienia się tą puszką dłużej, mogą powiedzieć więcej). Ja sobie jeszcze poczekam.
Normalnie, nawet jak E3 będzie miał DR na poziomie D300 to już posprzątane. Wydaliście wyrok na podstawie plotek :-|
Pozdrawiam
Nieprawda Radku. To tylko obawy ludzi, którzy czekają na godnego następcę E-1 od kilku lat. Olympus nie rozpieszczał i ludzie chcą teraz poczuć, że warto było czekać. Każdy chce móc napisać "a mówiłem, że będzie dobrze". Piszę to jako sympatyk Olympusa. To tylko sprzęt, ale jednak człowiek przyzwyczaja się do marki. To przyzwyczajenie jest dla każdej firmy bezcenne, a userowi daje poczucie uczestniczenia w czymś.
Ja wciąż czekam na wieści. Sprzęt sprzedałem, ale czekam. Kasa czeka, a jakość obrazu zdecyduje. To nadal może być Olympus :mrgreen: Taki zestawik E-3 z 12-60 SWD i 50-200 SWD :roll:
Kto kupi aprat firmy o znacznie gorszej pozycji na rynku, z znacznie mniejszym wsparciem niezależnych producentów, z mniejszą ilością dostępnych akcesoriów (obiektywów, lamp, gripów, itp.),
Ja kupie, bo E-1 jest praktycznie jak przedłużenie reki (E-3 na pewno stoi na tym samym poziomie)...a szkła mam wszystkie jakie potrzebuje do swojego hobby...
który robi gorszej jakości zdjęcia
Wtedy z żalem odetnę sobie ta protezę...
Piotr_0602
26.10.07, 15:08
Czyli tak, porównując E3 do konkurencji cenowej (40D tańszy, 300D nieco tylko droższy):
Cons
- E3 ma przypuszczalnie (słychać głosy, ale czekamy na potwierdzenie) gorszy DR
- E3 jest o jakieś 2EV (no, może o 1EV ale szanse coraz mniejsze) gorszy w temacie szumów
- E3 ma być może nie taki duży wizjer jak obiecywano, choć to subiektywne wrażeniej jednej osoby która go macała
- E3 nie ma atrakcyjnej ceny
- E3 kłapie lustrem w LiveView a D300 nie musi, 40D tu odstaje z AF
- z E3 nie da się przejść ze szkiełkami czy lampami na mityczny FF, a z nowymi C i N częściowo (kupując świadomie szkiełka) da się przejść, a Nikon w ogóle jest do tego przystosowany
- do C i N jest więcej akcesoriów, ect. i niezależnych producentów wspierających system
- kupując C czy N (a powoli już także Sonoltę) użytkownik nie zastanawia się, czy za 5 lat będzie miał system na poziomie konkurencji, czy może będzie bardzo odstawał i czy wydał "przyszłościowo" kasę na szkiełka czy nie
Pro
- E3 ma stablizację w body jak A700, a do Canonów i Nikonów trzeba kupić stosowny obiektyw (choć wielu twierdzi że są L-ki są tańsze od Zuiko Pro)
- E3 ma odchylany LCD którego nie ma konkurencja (choć pewnie zrobi taki w następnym modelu, w ciągu 2 lat znając Canona)
- E3 ma niezły AF, choć nie potwierdzono że lepszy od C i N
Wydaje się że do tej pory 4/3 miało opinię "szumiącego systemu" w porównaniu do konkurencji, a teraz może dorobić się opinii "szumiącego i o kiepskim DR" w porónaniu do konkurencji.
Pytanie
Jaka powinna być w takim razie cena E3?
Czy powinna być taka sama jak D300 lub niewiele mniejsza?
Czy powinna być taka sama jak 40D?
Czy powinna być może wyższa?
Czy powinna być niższa i o ile % by dla potencjalnego użytkownika argument ceny miał znaczenie?
Pro
- E3 ma stablizację w body jak A700, a do Canonów i Nikonów trzeba kupić stosowny obiektyw (choć wielu twierdzi że są L-ki są tańsze od Zuiko Pro)
- E3 ma odchylany LCD którego nie ma konkurencja (choć pewnie zrobi taki w następnym modelu, w ciągu 2 lat znając Canona)
Stabilizacja w body jest dobra jak się chce kupić jakiś konkretny obiektyw, którego nie ma akurat w wersji ze stabilizacją. Natomiast ludzie korzystający ze stabilizacji w szkłach kupują je pod swoje potrzeby i mogą myśleć tak: kupię sobie ten i ten obiektyw ze stabilizacją, bo akurat w nich jest mi to potrzebne, a reszty obiektywów i tak nie kupię, więc stabilizacja w body jest mi niepotrzebna, a do tego nie stabilizuje obrazu w wizjerze, co bardzo ułatwia kadrowanie. Odchylany lcd i tak nie pomoże w zdjęciach dynamicznych, a AF działał będzie podobnie w praktyce, do tego są tylko 3 szkła z SWD.
niektórym rzuca się na bańkę i to coraz mocniej... matryca, matryca i jeszcze raz matryca oraz procek który obrabia sygnał w jakiś tam sposób - to jest istotne. reszta będzie OKI, bo to OLEK a nie jakieś dziadostwo.
o cenę też się nie martwcie, OLKA nie stać na utopienie kolejnego modelu. piszecie bzdety o niebotycznych cenach, jakbyście nie widzieli co się stało z cenami 3-miesięcznych E-410 i E-510. wystarczy wyluzować i poczekać do wiosny.
Czyli tak, porównując E3 do konkurencji cenowej (40D tańszy, 300D nieco tylko droższy):
- z E3 nie da się przejść ze szkiełkami czy lampami na mityczny FF, a z nowymi C i N częściowo (kupując świadomie szkiełka) da się przejść, a Nikon w ogóle jest do tego przystosowany
nie ogarniasz o co chodzi w tym systemie... tu od zawsze jest FF
ależ się nakręciliście. Mam nadzieję, że w momencie kiedy dostaniecie w łapki ORFy nie będę czytał w gazetach o samobójstwach użytkowników Esytemu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tu jest fota z D300 przy ISO 1600 w pełnym rozmiarze: http://www.pbase.com/ibbo/image/87816612.
Jak dla mnie, szumy na poziomie E-3 i gorzej od 40D, więc nie jest aż tak źle z Olkiem.
[...]
Pytanie
Niezły konspekt :)
Cenę będzie weryfikował rynek. I to szybko. Z tego podsumowania (zakładając, że wszystkie ZA i PRZECIW się potwierdzą bardziej jak mniej) nasuwa mi się taki wniosek: Olympus powinien rozwijać linię amatorsko-turystyczną bo tutaj ma potencjał i pole do zagospodarowania.
Ciekawe jak możliwości E-3 będą się miały do zawartości tej prezentacji co niby wyciekła ;)
Olympus powinien rozwijać linię amatorsko-turystyczną bo tutaj ma potencjał i pole do zagospodarowania.
Raczej watpie żeby olymp miał takie aspiracje przy teoretycznie najszybszym AF.
Może poczekajcie do... wtorku?? RE pisał, że będzie miał pewnie E-3. I tutaj o rzetelne informację się nie martwię. Bo kolega z Czech jakoś mnie nie przekonał, że wie o czym pisze. Raz coś napisze -> potem zaprzeczy -> znów coś zmieni...
Już na prawdę moment...
z00m jakoś jesteś strasznie zmienny jak... Już drugi raz prawie w C albo N, a i tak zostajesz...
Aspiracje w zderzeniu z rzeczywistością mogą nigdy nie osiągnąć dojrzałości.
Najszybszy AF jest wielce przydatny w fotografii amatorsko-turystycznej:
- safari i pędzące stada dzikiej zwierzyny
- uciekające laski na plaży
- śmigające bolidy F-1
- narzeczona uprawiająca hippikę
itd itp ;)
Wiecie co , ale was pogięło ! Zrobiliście drugi wątek o jojczeniu.
RE miał rację paru już wydało wyrok. Idźcie sobie do knajpy i utopcie żale.
Aż źle się to czyta.
Źle czy dobrze, ale się czyta.
I o to chodzi ;)
Aspiracje w zderzeniu z rzeczywistością mogą nigdy nie osiągnąć dojrzałości.
Najszybszy AF jest wielce przydatny w fotografii amatorsko-turystycznej:
- safari i pędzące stada dzikiej zwierzyny
- uciekające laski na plaży
- śmigające bolidy F-1
- narzeczona uprawiająca hippikę
itd itp ;) blady na prezydenta :mrgreen:
Cons
- E3 ma przypuszczalnie (słychać głosy, ale czekamy na potwierdzenie) gorszy DR
- E3 jest o jakieś 2EV (no, może o 1EV ale szanse coraz mniejsze) gorszy w temacie szumów
- E3 ma być może nie taki duży wizjer jak obiecywano, choć to subiektywne wrażeniej jednej osoby która go macała
- E3 nie ma atrakcyjnej ceny
- E3 kłapie lustrem w LiveView a D300 nie musi, 40D tu odstaje z AF
- do C i N jest więcej akcesoriów, ect. i niezależnych producentów wspierających system
- kupując C czy N (a powoli już także Sonoltę) użytkownik nie zastanawia się, czy za 5 lat będzie miał system na poziomie konkurencji, czy może będzie bardzo odstawał i czy wydał "przyszłościowo" kasę na szkiełka czy nie
Pro
Wydaje się że do tej pory 4/3 miało opinię "szumiącego systemu" w porównaniu do konkurencji, a teraz może dorobić się opinii "szumiącego i o kiepskim DR" w porónaniu do konkurencji.
Pytanie
Czy powinna być taka sama jak D300 lub niewiele mniejsza?
Czy powinna być taka sama jak 40D?
Czy powinna być może wyższa?
Czy powinna być niższa i o ile % by dla potencjalnego użytkownika argument ceny miał znaczenie?
no stary toś pojechał po bandzie :) jedna bzdura goni drugą :) chylę czoła bo się chyba aż spociłeś podczas pisania :D
Aż źle się to czyta.
Jakbym czytal jakies jakies protokoly z domu wariatow. Jeden z Was najadl sie szaleju!!!
Miauczycie nad tym czy 6000, czy 6600, czy 5900 i dlaczego nie 6200 zl. Jak was nie stac na 6000, to na 5800 rowniez, a jak stac na 6000, to stac i na 6800.
Przeciez macie lampy i szkla i wczesniejsze korpusy na zapas i chyba nie oddacie tego za darmo, bo E3 bedzie drozsze o 3 stowki od D300.
Nic jeszcze nie wiadomo, a Wy roztaczacie wizje takie jak Kaszpirowski.
Mam nadzieje, ze pewien uzytkownik zakupi w koncu sobie system Nikona/Canona i pojdzie maltretowac uzytkownikow tamtych systemow na ich fora.
Mam ochote krzyknac Robinie 102, wroooooc!!!!! Wroc do nas! Bo w mysl starego powiedzenia. Zamienil stryjek siekierke na kijek.
Ja sie zastanawiam czy nie kupic kolejnego E1 (tak dobrze sie spisuje w plenerze) a Wy narzekacie i narzekacie nad konstrukcja zupelnie nowa. Widac, ze za bardzo nie jestescie swiadomi jakie niespodzianki niesie z soba uzywanie roznych systemow. Niespodzianki nie zawsze oczekiwane i pozadane.
Jakos dziwnie wierzycie, ze inna puszka zrobi fajne fotki, bedzie lepiej naswietlac i doswietlac i kolorki od razu beda takie jak z zurnala. Akurat! Ćwok ukisi fotke kazdym aparatem i kazdym obiektywem. Bo ćwok to ćwok. A kapujacy fotograf odwali super fotki w miare ustawialnym kompaktem. Przeciez to wiecie! Wiecie, ze takim 5050 Olympusa da sie zrobic prawie wszysko. To co narzekac na E3?
Tylko amatorzy tlukacy posty 20x na dobe moga sobie tak myslec, ze jakas niewielka wymiana sprzetu zapewni im cos gratis, super fotki za doplata np. 1000 zl do puszki. Zamiast pisac na okretke to samo, pobawcie sie puszkami, poczytajcie troche literatury, zainspirujcie sie jakimis albumami z fotografia, czy malarstwenm.
Buziaczki! Ch.
p.s. jak on sie juz wyprzedal, to niech on w koncu kupi tego Nikona i niech on przestanie pisac choc przez jeden dzien. Sa przeciez dla niego jakies pigulki na slowotok.
p.p.s.jestem przekonany, ze D300 Nikona bedzie fajna konstrukcja. Mamy czas przez zime by sie o tym przekonac i na wiosne dokonac wyboru. Ale tylko Ci ktorym ta konstrukcja bedzie potrzebna i Ci ktorych bedzie na ten zakup stac ( + szkla).
Zgadzam sie z chomskym (naprawdę). Powtarzam już od dawna, że rozmawiamy o sprzęcie, na temat którego jeszcze praktycznie nic nie wiadomo (daghda tylko macał). To bez sensu by już teraz określać, czy będzie udany, czy nie, za ile, dla kogo. Spokoju, rozsądku trochę, poczekajmy i się zobaczy. A w międzyczasie trzeba się ruszyć i porobić fotki (to tyczy się też mnie, bo ostatnio u mnie z tym kiepsko). Trochę wiary i spokoju!
Pzdr
Aż źle się to czyta.
Jakbym czytal jakies jakies protokoly z domu wariatow. Jesen z Was najadl sie szaleju!!!
Miauczycie nad tym czy 6000, czy 6600, czy 5900 i dlaczego nie 6200 zl. Jak was nie stac na 6000 to na 5800 rowniez, a jak stac na 6000, to na 6800.
Przeciez macie lampy i szkla i wczesniejsze korpusy na zapas i chyba nie oddacie tego za darmo, bo E3 bedzie drozsze o 3 stowki od D300.
Nic jeszcze nie wiadomo, a Wy roztaczacie wizje takie jak Kaszpirowski.
Mam nadzieje, ze pewien uzytkownik zakupi w koncu sobie system Nikona/Canona i pojdzie maltretowac uzytkownikow tamtych systemow.
Mam ochote krzyknac Robinie 102, wroooooc!!!!! Wroc do nas! Bo w mysl starego powiedzenia. Zamienil stryjek siekierke na kijek.
Ja sie zastanawiam czy nie kupic kolejnego E1 (tak dobrze sie spisuje w plenerze) a Wy narzekacie i narzekacie nad konstrukcja zupelnie nowa. Widac, ze za bardzo nie jestescie swiadomi jakie niespodzianki niesie z soba uzywanie roznych systemow. Niespodzianki nie zawsze oczekiwane i pozadane.
Jakos dziwnie wierzycie, ze inna puszka zrobi fajne fotki, bedzie lepiej naswietlac i doswietlac i kolorki od razu beda takie jak z zurnala. Akurat! Ćwok ukisi fotke kazdym aparatem i kazdym obiektywem. Bo ćwok to ćwok. A kapujacy fotograf odwali super fotki w miare ustawialnym kompaktem. Przeciez to wiecie! Wiecie, ze takim 5050 Olympusa da sie zrobic prawie wszysko. To co narzekac na E3?
Tylko amatorzy tlukacy posty 20x na dobe moga sobie tak myslec, ze jakas niewielka wymiana sprzetu zapewni im cos gratis, super fotki za doplata np. 1000 zl do puszki. Zamiast pisac na okretke to samo pobawcie sie puszkami, poczytajcie troche literatury, zainspirujcie sie jakimis albumami z fotografia, czy malarstwenm.
Buziaczki! Ch.
p.s. jak on sie juz wyprzedal, to niech on w koncu kupi tego Nikona i niech on przestanie pisac choc przez jeden dzien. Sa przeciez dla niego jakies pigulki na slowotok.
p.p.s.jestem przekonany, ze D300 Nikona bedzie fajna konstrukcja. Mamy czas przez zime by sie o tym przekonac i na wiosne dokonac wyboru. Ale tylko Ci ktorym ta konstrukcja bedzie potrzebna i Ci ktorych bedzie na ten zakup stac ( + szkla).
swiete slowa Chomski dzis wywolalem ostatni slub ciemny kosciol troche jasniejsza sala ale fotki naswietlone w punkt wiekszosc iso 800 i co jestem zdumiony glaciutko, piknie poprostu gdybym nie wiedzial to bym powiedzial ze te zdjecia maja max iso 400. mysle ze te 7 tys lepiej wydac na szkla np leice 25/1,4 ew sigme 30/1,4 i musowo 50-200 do plenerków
Rafał Czarny
26.10.07, 21:25
Piękna pogoda na jutro się zapowiada. Mam propozycję - wybierzmy się na spacerosy ze swoimi przestarzałymi, wolnymi, szumiącymi Olkami. A w niedzielę równie gorąca dyskusja, ale tym razem w dziale "ocena zdjęć".
ps. Ja jutro będę krążył po Krk z aparatosem. Może ktoś się wybiera po południu w okolicę Rynku?
Piękna pogoda na jutro się zapowiada. Mam propozycję - wybierzmy się na spacerosy ze swoimi przestarzałymi, wolnymi, szumiącymi Olkami. A w niedzielę równie gorąca dyskusja, ale tym razem w dziale "ocena zdjęć".
ps. Ja jutro będę krążył po Krk z aparatosem. Może ktoś się wybiera po południu w okolicę rynku?
Ja jutro jadę w okolice Pułtuska, nie w celach zdjęciowych, ale sprzęt biorę, może uda się coś ustrzelić. Na szybko jakiś czas temu luknąłem, ile bym musiał wydać na akceptowalny zestaw w Canonie (na takie absolutne minimum), czyli 40D + 17-40/4 + 70-200/4 i wyszło mi (ceny ze sklepów internetowych), że jakieś 9k... Od tamtej pory dużo mocniej kibicuję E-3 :)
PS. Czy ten zbiór "ze swoimi przestarzałymi, wolnymi, szumiącymi Olkami" zawiera w sobie też np. OM-20? Bo wiesz, nie wiem, czy to jest trendy focić takim starociem :roll:
Stanisław Rozalski
26.10.07, 21:38
Brawo chomski
ja już zacząłem sie obawiać, że tu sami fanatycy teoretycznych parametrów technicznych.
Jestem już wiekowy - 52 lata i zaczynałem przygodę z foto od rosyjskiego Feda -rocznik 46 ,śmiałem się ,że fotografa pewnie rozerwało a sprzęt w wykonaniu ppanc. ocalał i trafił w moje ręce.
Ciekawe ilu tych zacietrzewionych kolegów zrobiłooby tym udaną fotkę, AF- ręczny dalmierz, pomiar światła - tabelka naświetleń ( wie z Was ktoś o cochodzi?) lub intuicja,a potem po naswietleniu filmu: wywołanie w koreksie, uytwalanie, płukanie, suszenie tak aby nie było plam i zacieków- to było prawie misterium.
Po tych doświadczeniach praca z E-1 jest dla mnie dzisiaj jak bajka, sprzęt super ergonomiczny,przyjazny dla użytkownika i co najważniejsze niezawodny.
Poczytajcie forum z ostatnich trzech lat. Ilu uzytkowników skarżyło się na jakość sprzętu Olympusa? Śladowe jednostki!!
To o czymś świadczy. E-3 jest już z założenia lepszy od E-1 i to jest super sprawa. Czyli będzie jeszcze lepsza bajka w przygodzie z fotografią.
Powiem dosadnie: przestańcie pieprzyć o szumach i klatkach na sek.
Do roboty, róbcie zdjęcia i dyskutujmy merytorycznie.
Będą sample w raw, już będzie jakaś płaszczyzna merytorycznych dysput.
Gdy zaproponowałem w innym wątku zrobienie przez ochotnika mającego takie możliwości testów sprzętowych dla E-3 i odpowiedników konkurencji z N i C , to poza jednym kolegą , który mnie poparł, nikt nie podjął tematu.
Zachowujecie się więc jak nasi politycy. Wolicie blekot od konkretów.
Chwalmy nasz sprzęt jak nasze kobiety. Skoro z nimi jesteśmy to pod jakimś tam względem są dla nas najlepsze.
I tak samo jest z naszym sprzetem. Taka jest brutalna prawda
zdjecie zdjecia robionego dziadkiem na iso 800 odbitka co prawda mala bo tylko 10x15, pewnie powiecie co z szumem w cieniach, na szum w cieniach mam rewelacyjny sposob suwak na histogramie po lewej stronie ( ten od czerni) troszczke w prawo i po szumie, naprawde czernie nie sa potrzebne najwazniejsza jest biel sukni i innych rzeczy aby nie bylo bialej plamy, w e3 bedzie jeszcze lepiej wiec po co plakac!?!
Stanisław Rozalski
26.10.07, 21:45
Jutro ma być pogoda i żona zaplanowała mi porządki na działce, wiecie ,grabienie liści , potem ich palenie ale ja maniakalnie i tak pojadę tam z moim E-1 może trafi sie jakiś temat wart uwagi. Zresztą mając ze sobą swojego E-1 zawsze czuję sie jakoś spokojniej.
To taki odreagowywacz stresów.
jak to dobrze ze są jeszcze ludzie którym nie brakuje zdrowego rozsądu :) Nazywajcie sobie mnie olytalibem, uważamy ze Oly jest debeściak, i to nie jest mniej rozsądne niż pisanie że coś jest bee zanim to coś zdążyło zaistniec :D Co poniektórym widać się sufit na głowę ostatnio oberwał i szok po urazowy trwa :D
Rafał Czarny
26.10.07, 21:58
Czy ten zbiór "ze swoimi przestarzałymi, wolnymi, szumiącymi Olkami" zawiera w sobie też np. OM-20? Bo wiesz, nie wiem, czy to jest trendy focić takim starociem :roll:
Na OM-20 możesz wyrwać najwyżej kulawego i pryszczatego lachona. Każdy rozsądny człowiek wie, że panny takie jak ze zdjęć Willowa lecą na OM-1nMD :D .
jutro i pojutrze to chyba ostatnie dwa dni lotnej pogody - nie wiem, czy zabiore sprzęta w górę (nie w góry), ale mam zamiar wylatać sie na max, tak zeby zostalo do nastepnej - lotnej pogody.
innymi slowy, zajmijcie sie czyms przyjemnym, co macie, a polaczkową jojczliwosc zostawcie gdzies tam, niech zemrze z glodu :-)
Czy ten zbiór "ze swoimi przestarzałymi, wolnymi, szumiącymi Olkami" zawiera w sobie też np. OM-20? Bo wiesz, nie wiem, czy to jest trendy focić takim starociem :roll:
Na OM-20 możesz wyrwać najwyżej kulawego i pryszczatego lachona. Każdy rozsądny człowiek wie, że panny takie jak ze zdjęć Willowa lecą na OM-1nMD :D .
no jakie teraz dziewczyny do mnie przychodzą to głowa mała, dziś na przykład była jedna taka....palce lizać :) foty mniód malina szkoda ze wam nie będzie dane pooglądać :P
Ja dwa dni spędzę w czatowni to odpocznę od czytania tego miauczenia :D
Żesz kurczę, teraz mi mówisz :roll: I co ja teraz pocznę? Dobrze, że moja dziewczyna ma OM-2 ;)
ps. Ja jutro będę krążył po Krk z aparatosem. Może ktoś się wybiera po południu w okolicę Rynku?
Tylko pozazdroscic Chorwacji o tej porze roku. Pewnie morze jeszcze cieple?
Jutro mam zamek w Krasiczynie. Piekny, choc troche mnie juz nudzi musze przyznac.
Co do fotografii. By byla dobra, (a bedzie bez wzgledu jakim aparatem ja wykonamy) musi byc naswietlona prawie w punkt. Co wcale nie jest takie proste nawet dla czleka znajacego rzemioslo i swoj sprzet. Szczegolnie w tloku popelnic mozna bledy, a to zapomniec o korekcie, a to o wysokim iso. Nie wspomne o niechlujnym kadrowaniu.
Niestety cyfrzaki odplacaja sie natychmiast pieknym za nadobne. Zle naswietlone fotki sa trudne do wyciagniecia z RAW i w efekcie rezultat jest nienajlepszy. Niby wiadomo co i jak korygowac, ale wieksze plaszczyzny jasniejsze i ciemniejsze sporo robia zamieszania. Do tego doblyskiwanie lampa, nieodzownej w przypadku kontrastowych scen, jasnego tla, slonecznej pogody.
Daje sobie uciac pewna czesc ciala, ze dobrze naswietlona fotka z jakiegokolwiek taniego aparatu bije na leb i szyje, fotke z supermarka DSturbo diesel z doladowaniem podtlenkiem azotu.
Tymczasem tysiace ludzi siedzi przy kompach i wypisuje bzdety- rozumiem tych pracujacych przy kompach, musza odetchnac i troche sie rozerwac. Ale inni?
Caly dzien na forach, raz tu, raz tam. Kiedy uprawiacie seks? Nie wspomne o zdjeciach. ( dla mnie jakby zdjecia coraz wazniejsze).
Po ostatnim pobycie na Slowacji, zebralismy fotki z roznych aparatow i wypalili wspolna plytke dvd ze zdjeciami. Wiele bylo fajnych i to tych robionych NikonemD50/Canonem 20D/fuji5600/moim Fuji F7000/Panasonic cos tam 18/innymi kompaktami. Fakt, ze dziewuchom nie wszystko wyszlo, ale w sumie wiele fotek bylo ciekawych i technicznie niezlych. Takze tych robionych kompaktami. I o co te lamenty?
Teraz troche racunkow w stylu mojego ulubionego uzytkownika! Wycieczka na trzy dni kosztowala 320zl + troche kasy za bilety. A ile radochy. Fotografowanie bylo obok nas, a nie zamiast nas. Za taki korpus E3 jest 20 wycieczek.
A zdjecia i tak podobne do siebie.
czesc.ch.
Oby nam nowy dziadek pięknie wyrósł i oby równie dobrze radził sobie w światłach :D
źródło (http://www.escondino.enetia.pl/olyforum/nadzieja.jpg)
Oby nam nowy dziadek pięknie wyrósł i oby równie dobrze radził sobie w światłach :D
widze ze komus wkoncu udzielilo sie moje myslenie :mrgreen:
Nie dalej jak rok temu, kiedy na forum Pentax-a było wielkie oczekiwanie na "Kadyszkę" (tak się tam mówiło o niej), też było tak samo: najpierw klienci "siedzieli w pampersach" i w napięciu oczekiwali na spóźniającą się premierę, później zawzięcie dyskutowali o sprzęcie, którego nikt jeszcze nie "macał". Po fazie zachwytu zaczęło się biadolenie lub jak kto woli jojczenie. Później przyszła faza zakupu i po krótkiej euforii wymiana lub wysyłka sprzętu do serwisu w celu likwidacji problemu z FF/BF. Na dodatek nie mieli szkieł AF poza "kitowymi". To tam powstała "teoria wyższości manualnego ostrzenia nad AF". A teraz spaliła się im fabryka produkująca akumulatory do Pentax-ów. Oni to mają "pod górkę" i "pod wiatr". Stąd mój apel: Przestańcie biadolić, inni mają gorzej!
A teraz spaliła się im fabryka produkująca akumulatory do Pentax-ów.
to fabryka matsushity, wiec prawie rodzina ;).
Nie wiem czy te zdjęcia już były, zresztą na ich podstawie trudno oceniać aparat, ale popatrzeć (zamiast poczytać) można ;)
http://tinyurl.com/2j5627
Nie wiem czy te zdjęcia już były, zresztą na ich podstawie trudno oceniać aparat, ale popatrzeć (zamiast poczytać) można ;)
i tego własnie nie rozumiem, niby nie ma finalnej wersji E-3 a sampli w sieci nawalone jak grzybków po deszczu, kto czym i dlaczego? A moze to zmyłka? Może te sample to z najnowszego kompaktu Olka, tylko podpisane ze E-3 żeby z00m się wystraszył i do zółtych wyemigrował, bo tam lepszą jakość obrazu mu dadzą :)
i tego własnie nie rozumiem, niby nie ma finalnej wersji E-3 a sampli w sieci nawalone jak grzybków po deszczu, kto czym i dlaczego? A moze to zmyłka? Może te sample to z najnowszego kompaktu Olka, tylko podpisane ze E-3 żeby z00m się wystraszył i do zółtych wyemigrował, bo tam lepszą jakość obrazu mu dadzą :)
A takie te sample kiepskie? Przepala za szybko? Cienie za ciemne?
A takie te sample kiepskie? Przepala za szybko? Cienie za ciemne?
no chyba nie myślisz ze ja to oglądam :D ludzie piszą że kiepskie tak czy nie? :D
a sample to ja se sam wyprodukuję w grudniu :p :D
RadioErewan
27.10.07, 01:51
Miałem coś napisać, ale nie napiszę. Wrócę na forum za tydzień, jak już się wyprzedacie ze sprzętu.
Pa
Miałem coś napisać, ale nie napiszę. Wrócę na forum za tydzień, jak już się wyprzedacie ze sprzętu.
Pa
Jakie wyprzedacie? dziadka zostawiam se na pamiątkę :) E-3 przejmuje pałeczkę i będzie tyrał aż padnie :)
No to jak wyprzedaży sprzętu, to może ja zacznę - mam do sprzedania robota kuchennego, innymi słowy mikser i gadżety do niego (miska+kręciołki). Sprzedaję, bo nie widzę przyszłości dla tego sprzętu :P
No to jak wyprzedaży sprzętu, to może ja zacznę - mam do sprzedania robota kuchennego, innymi słowy mikser i gadżety do niego (miska+kręciołki). Sprzedaję, bo nie widzę przyszłości dla tego sprzętu :P
Ja też sprzedaję, ale przyszłość widzę w trochę innej dziedzinie fotografii niż moja.
http://allegro.pl/item261629144_olympus_zuiko_digital_ed_35_100mm_1_ 2_0.html
Rafał Czarny
27.10.07, 19:56
no chyba nie myślisz ze ja to oglądam :D
Ja też nie oglądam sampli. Ale czytam opinie innych i na tej podstawie wyrobię sobie zdanie. Jak Willow kupi E3 i napisze, że gitara, to w tym samym dniu pędzę do sklepu ;) .
ps. Dziś nici z focenie. Aura do d... Tak więc będziemy dziś biaaaaadooooolić, jaki ten E3 jest the beeee...st. :D
Od z00ma wara. Jak się nudzisz to popracuj nad plastikiem. Ponoć czasu nie masz ;-)
Rafał:
dla mnie jest dokładnie tym na co czekałem, wyłączając "urodę" i matrycę. szkoda jeszcze że prawy profil gripa jest prosty a nie skośny jak w E-1.
Rafał:
dla mnie jest dokładnie tym na co czekałem, wyłączając "urodę" i matrycę. szkoda jeszcze że prawy profil gripa jest prosty a nie skośny jak w E-1.
SAT (chyba tak to się nazywa) wyciąga z cieni (pytanie czy to działa sprzętowo czy programowo), a na dostępnych zdjęciach można zauważyć, że E-3 zdecydowanie lepiej wypada w porównaniu z E-510 w światłach i gorzej w cieniach. Może się zdarzyć, że ktoś robił bez włączonego SAT czyli po włączeniu tej opcji dostaniemy to na co wszyscy czekają.
Ok... idę zerknąć do czego RE w TV rękę przyłożył :mrgreen:
Fachowiec25
27.10.07, 20:47
Rafał:
SAT (chyba tak to się nazywa) wyciąga z cieni (pytanie czy to działa sprzętowo czy programowo), a na dostępnych zdjęciach można zauważyć, że E-3 zdecydowanie lepiej wypada w porównaniu z E-510 w światłach i gorzej w cieniach. Może się zdarzyć, że ktoś robił bez włączonego SAT czyli po włączeniu tej opcji dostaniemy to na co wszyscy czekają.
Ten SAT to nic innego jak zubozone "cień/podświetlenie" w PS - w korpusie "prawie profi" to nieporozumienie.
Rafał:
Ten SAT to nic innego jak "cień/podświetlenie" w PS - w korpusie "prawie profi" to nieporozumienie.
Gdzie masz info o tym?
Nowe sample z E-3:
http://www.dcview.com/article/newreadarticle.asp?last=/article/newreadarticle.asp&id=5705
login: yws, hasło: 123456 i trzeba kliknąć ten przycisk poniżej.
dobra ale wróćmy do wątku, widzieliście jaka fajna laska ?? jest na fotkach.
dobra ale wróćmy do wątku, widzieliście jaka fajna laska ?? jest na fotkach.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Policzył już ktoś liczbę ziaren w zaszumionej fotce z iso1600 ?
:D
co do sampli to naprawdę naprawdę naprawdę ............... ;)
moim zdaniem dają radę - nawet to iso 1600 z kieliszkami znośne :]
Janko Muzykant
28.10.07, 17:46
zdjecie zdjecia robionego dziadkiem na iso 800 odbitka co prawda mala bo tylko 10x15, pewnie powiecie co z szumem w cieniach, na szum w cieniach mam rewelacyjny sposob suwak na histogramie po lewej stronie ( ten od czerni) troszczke w prawo i po szumie, naprawde czernie nie sa potrzebne najwazniejsza jest biel sukni i innych rzeczy aby nie bylo bialej plamy, w e3 bedzie jeszcze lepiej wiec po co plakac!?!
Sorry, ale straszne rzeczy piszesz.
Właśnie po to m.in. wchodzi się w cyfrę, żeby takiego dziadostwa nie robić. Owszem, łatwo wyciąć cienie i mieć glacę na portkach pana młodego zamiast kaszy, ale obecnie jest to amatorszczyzna.
Profesjonalna fotografia ślubna = przeniesienie pełnej informacji bez walenia lampą. Takie są dzisiejsze realia, choć mało kto na razie w ten sposób pracuje.
Janko Muzykant
28.10.07, 17:50
Nie dalej jak rok temu, kiedy na forum Pentax-a było wielkie oczekiwanie na "Kadyszkę" (tak się tam mówiło o niej), też było tak samo: najpierw klienci "siedzieli w pampersach" i w napięciu oczekiwali na spóźniającą się premierę, później zawzięcie dyskutowali o sprzęcie, którego nikt jeszcze nie "macał". Po fazie zachwytu zaczęło się biadolenie lub jak kto woli jojczenie. Później przyszła faza zakupu i po krótkiej euforii wymiana lub wysyłka sprzętu do serwisu w celu likwidacji problemu z FF/BF. Na dodatek nie mieli szkieł AF poza "kitowymi". To tam powstała "teoria wyższości manualnego ostrzenia nad AF". A teraz spaliła się im fabryka produkująca akumulatory do Pentax-ów. Oni to mają "pod górkę" i "pod wiatr". Stąd mój apel: Przestańcie biadolić, inni mają gorzej!
Akurat K10 to bardzo udany model i chyba nikogo nie zaskoczył negatywnie. Problem mają tam natomiast z jasnym zoomem standardowym, którego po prostu nie ma (tokinopentax to nieporozumienie).
Janko Muzykant
28.10.07, 17:52
ps. Dziś nici z focenie. Aura do d... Tak więc będziemy dziś biaaaaadooooolić, jaki ten E3 jest the beeee...st. :D
Aura jest świetna, lenie ;)
Zresztą zobaczcie (na górze):
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/index.htm
Janko Muzykant
28.10.07, 17:56
Janko edytuj posty
Znaczy jak ma być dobrze? Bo ja chyba z zagranicy (systemowej co prawda)i nie kumam... ;)
RadioErewan
28.10.07, 17:57
Następujące po sobie wypowiedzi umieszczaj w jednym liście.
Tak by nie powstawał monolog Janka w 20 odsłonach.
Janko Muzykant
28.10.07, 18:02
Następujące po sobie wypowiedzi umieszczaj w jednym liście.
Tak by nie powstawał monolog Janka w 20 odsłonach.
A, o to chodzi, okej. Co forum, to romanum...
Profesjonalna fotografia ślubna = przeniesienie pełnej informacji bez walenia lampą
nie do końca bym się zgodził. aby zapanować nad oświetleniem i kontrastem, dobłysk w wielu momentach jest niezbędny. no, chyba że szarawe twarze są na topie.
chodzi bardziej o zminimalizowanie udziału lampy, niż całkowitą eliminację błysku. to co jest "trendy" nie zawsze wychodzi klientowi na zdrowie.
Janko Muzykant
28.10.07, 19:05
Profesjonalna fotografia ślubna = przeniesienie pełnej informacji bez walenia lampą
nie do końca bym się zgodził. aby zapanować nad oświetleniem i kontrastem, dobłysk w wielu momentach jest niezbędny. no, chyba że szarawe twarze są na topie.
Dzisiejszy sprzęt do tego przeznaczony naprawdę rzadko potrzebuje lampy do takich celów. Owszem, potrzebuje sprawnego ''szopowca'', bo niestety żaden aparat nie da zadowalających rezultatów tak trudnych scen.
chodzi bardziej o zminimalizowanie udziału lampy, niż całkowitą eliminację błysku. to co jest "trendy" nie zawsze wychodzi klientowi na zdrowie.
Nie, no oczywiście lampy nie wyrzucamy, ale nie może być ona bezpośrednim źródłem światła (czy to ''goła'', czy puszczona przez wszelkiego rodzaju dyfuzory) przede wszystkim z powodu braku naturalności takich scen (światło ''z niewiadomokąd'', zróżnicowanie doświetlenia planów, problemy niespójnego wb, błysk w oku z miejsca, w którym naturalnie nic nie świeciło). Część tych zjawisk można minimalizować, ale najlepiej jest po prostu je wyeliminować usuwając lampę z kościołów.
Aura jest świetna, lenie ;)
Zresztą zobaczcie (na górze):
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/index.htm
Pogoda była taka sobie ale dało się robić zdjęcia: 27-28.10.2007 (http://picasaweb.google.com/kacperro/2728102007)
OBYWATELGC
28.10.07, 19:38
Witam
jaki to dzisiejszy sprzęt jest do tego przeznaczony ,
tylko proszę o konkretną odpowiedz
Pozdrawiam
a co sądzicie o tym co napisał "wido" wyżej ?
Nowe sample z E-3:
http://www.dcview.com/art...cle.asp&id=5705
login: yws, hasło: 123456 i trzeba kliknąć ten przycisk poniżej.
Janko Muzykant
28.10.07, 20:15
jaki to dzisiejszy sprzęt jest do tego przeznaczony, tylko proszę o konkretną odpowiedz
Nie wiem, czy chodzi o moją wypowiedź nt. zdjęć ślubnych - Uważam, że nadają sie do takiej pracy Canony 20, 30, 40, 5D i wyższe (być może także 400D) oraz Nikon D200 i D80 i najnowsze. Najprawdopodobniej też nowe Sony.
a co sądzicie o tym co napisał "wido" wyżej ?
Nowe sample z E-3
Ja nic nie sądzę, czekam na oficjalne rawy, bo jak widać na razie to tylko spekulacje.
(Tak nawiasem mówiąc to te wszystkie przecieki robią znacznie więcej złego niż dobrego).
PS. Dobrze cytuję? :)
Na większości forumów (-rum? -rów?) samosię chronologicznie dokleja się do cytatów. Może da się tu tak włączyć?