Zobacz pełną wersję : Witam i od razu pytam :)
Witam serdecznie!
Trafiłem na to forum bo stoję przed ciężką decyzją, czyli standardowe: co kupić ? :)
Mianowicie, napaliłem się na OMD-EM10, ponieważ kiedyś miałem lustrzankę canona bodajże 400D, byłem z niej zadowolony, chociaż jestem amatorem, ale jakość zdjęć była dla mnie satysfakcjonująca, nawet przy 100% powiększeniu.
Jednak na wyjazdach pojawił się odwieczny problem dźwigania tego aparatu z obiektywem, dlatego ją sprzedałem i kupiłem SONY TX-100. Totalny kompakt, mały ale co do jakości zdjęć mam trochę większe oczekiwania.
Dlatego teraz szukam idealnego aparatu dla mnie, wiem że takich nie ma i są plusy i minusy ale wpadł mi w oko GX7, później OMD-EM5, a później zobaczyłem, że jest nowsza, trochę okrojona wersja tego aparatu czyli OMD-EM10.
Do wczoraj byłem pewny zakupu, ale zacząłem wertować internet szukając informacji o konkurentach, no i wyłonił się Sony A6000, który parametrami przewyższa OMD-EM10, ale to Sony...
Ok, bo się rozpisałem, a nie zadałem pytania :)
Jestem prawie zdecydowany na EM10 ale z obiektywem M.ZUIKO DIGITAL 45mm f/1.8.
Dlaczego z tym, bo jest jasny i jest stały i ma dobre opinie.
Z tego co wyczytałem, to dobry obiektyw, zarówno do portretów ale nie tylko.
Chciałbym się Was poradzić czy to dobry wybór, czy w dobrą stronę podążam oraz czy w Olympus EM10 da się ustawić tak aby pokrętło było sterowaniem przysłoną ?
W sony a6000, którym się wczoraj przez godzinę w sklepie bawiłem, to wymaga małej gimnastyki niestety.
Będę wdzięczny za podpowiedzi :)
Tak, E-M10 można ustawić tak, by jedno z pokręteł sterujących służyło do zmiany przysłony. Skoro masz do wyboru 2 body, które pewnie możliwościami znacznie przewyższają Twoje umiejętności i oczekiwania, to popatrz co będziesz dalej potrzebował do aparatów ze zmienną optyką. Zmiennej optyki. Zobacz jakie ogniskowe by Cię interesowały, ile kosztują obiektywy o tych ogniskowych, jakie są ich parametry, ceny itp.
Najlepiej jeszcze weź oba aparaty do łapki w jakimś MM czy FJ i wybierz ten, którym Ci się lepiej robi zdjęcia.
Jestem prawie zdecydowany na EM10 ale z obiektywem M.ZUIKO DIGITAL 45mm f/1.8.
Dlaczego z tym, bo jest jasny i jest stały i ma dobre opinie.
Z tego co wyczytałem, to dobry obiektyw, zarówno do portretów ale nie tylko.
Chciałbym się Was poradzić czy to dobry wybór, czy w dobrą stronę podążam oraz czy w Olympus EM10 da się ustawić tak aby pokrętło było sterowaniem przysłoną ?
Wybór świetny, 45/1.8 to ma być jedyne szkiełko czy dodatek do kita?
Jasne, że pokrętłem możesz przymykać przysłonę, pokrętła masz dwa, a możliwości personalizacji aparatu imponujące.
OMD-EM5, a później zobaczyłem, że jest nowsza, trochę okrojona wersja tego aparatu czyli OMD-EM10.
Czy ja wiem, żeby zaraz okrojona? Uszczelki - to chyba najbardziej widoczny brak. Weź z "kitem" plus te 45 mm i będzie naprawdę zacny set. Na początek:wink:.
Panowie, dziękuję za podpowiedzi.
Co do macania w sklepie, to w dużych sklepach obu aparatów nie ma.
Jeżeli chodzi o wybór obiektywów to z tego co czytam, to micro 4/3 bije na głowę Sony, jeżeli chodzi o ilość obiektywów.
Jeżeli chodzi o 45 / 1.8 to ma być to nie jedyne, ale pierwsze szkło.
Z kita chcę zrezygnować :)
Niechaj najlepszą rekomendacją dla mobilności i lekkości em10, będzie fakt, że wsadzam go do małego plecaczka mieszczącego (teoretycznie) jedynie butelkę pojemności 0,5 l. i robię wycieczkę biegową na ok 15 km. I to to ma jeszcze wizjerek wbudowany... Lustro leży w szafie zapomniane w tym momencie.
A który KIT oprócz tej stałki polecacie? Bo jest ich kilka :)
14-42 EZ (to jest ten najnowszy)
ale jest ten : 14-42 IIR
Odnośnie uniwersalności 45mm i polecania przez Ciebie 25 i 17 - możesz wyjaśnić czemu tak uważasz ?
45tka jest cokolwiek mało uniwersalna... tak, dobrze ją jest mieć w swoim arsenale, bo jakościowo niezła a i cena przystępna, ale rzadko się z niej korzysta...
może lepiej się za 25tką albo 17stką rozejrzeć?
na kita też się nie ma co obrażać, zazwyczaj aparat z kitem nie wychodzi wiele drożej niż bez, a w razie czego zawsze można odsprzedać.
Dobrze go mieć, przynajmniej na początek, tym bardziej, że kupiony razem z aparatem wychodzi dość tanio. Potem przy odsprzedaży raczej nie stracisz.
45tka jest cokolwiek mało uniwersalna... tak, dobrze ją jest mieć w swoim arsenale, bo jakościowo niezła a i cena przystępna, ale rzadko się z niej korzysta...
oj korzystam, korzystam ile wlezie. Ostatnio chyba najwięcej, 20/1.7 często zostaje w kieszeni.
Spodziewałem się, że co użytkownik to inne zdanie :)
To ja może spróbuję podsumować kwestię obiektywów: Olek daje Ci świetny wybór dobrych, jasnych stałek w przyzwoitych cenach. Te najbardziej popularne to 17, 20, 25 i 45. Jak widzisz, szerszych jest więcej, bo pokrywają one najczęściej używane zakresy (50mm i 35mm to tzw. standard i szeroki standard, jeszcze z czasów analogowych), 45 jest sporo węższa (ekwiwalent 90mm), co mocno ogranicza jej użyteczność np. we wnętrzach. Co do kita, to zgodzę się z kolegami - nawet jeśli masz już doświadczenie w fotografii, nie zaszkodzi go kupić - cena korpusu jest wtedy wyższa o około 300-400 zł, a za tyle chodzą te obiektywy na Allegro, także wychodzisz na zero w razie odsprzedaży. Mówię oczywiście o wersji IIR, wariant EZ to naleśnik z elektrycznym zoomem, sporo droższy.
Jeśli chcesz zdecydować się na stałkę, może sprawdź, w jakim zakresie ogniskowych masz wykonane dotąd zdjęcia, to może pomóc w dokonaniu wyboru. Ja osobiście polecam Panasonica 20/1.7 - odkąd go kupiłam, nie schodzi z aparatu, jest bardzo mały (naleśnik) i daje świetną jakość zdjęć.
Dziękuję za podsumowanie.
Mówisz o tym obiektywie? http://www.ceneo.pl/6385228
---------- Post dodany o 11:20 ---------- Poprzedni post był o 11:13 ----------
Powiem szczerze, że zasugerowałem się tym wpisem: http://www.bestmirrorlesscamerareviews.com/2013/07/03/the-best-micro-four-thirds-lenses-for-your-olympus-or-panasonic/
Wiem że to 2013 rok, ale oglądam zdjęcia z 45mm i to jest to co mi się bardzo podoba :)
12/2.0, 20/1.7, 25/1.4, 25/1.8, 45/1.8, 75/1.8 - nie da się "źle" wybrać stałki w m43. Jedynym i największym problemem jest to, że nie można mieć ich wszystkich (a raczej nie ma to większego sensu).
45/1.8 jako jedyny obiektyw ma zbyt wąski kąt widzenia, wg mnie to doskonały drugi obiektyw. Jako pierwszy wybrałbym albo kita, albo coś z 17/1.8 , 20/1.7, 25/1.8 w zależności od preferowanego kąta. 17mm to odpowiednik szerokiego kąta dla małego obrazka, 25mm to standardowa 50-tka. 20/1.7 jest ciekawy, bo jeżeli chodzi o kąt widzenia to wypada dokładnie pomiędzy nimi.
Weź kit + 45/1.8, potem na podstawie najczęściej używanej ogniskowej z kita dobierzesz sobie szerszą stałkę :)
Fajnie trafiłeś bo od czasu do czasu mZD45 pojawia się na giełdzie forumowej w super pieniążkach. Polecam, również osłon/kę.
I bardzo dobrze.
Podsumowując, zdecyduję się na body z kitem, porobię zdjęcia i wtedy stwierdzę czego potrzebuję i czego mi brakuje :)
Nie ma co się porywać od razu na konkretny obiektyw, a kolekcjonować n sztuk też w moim przypadku bez sensu.
---------- Post dodany o 11:51 ---------- Poprzedni post był o 11:51 ----------
Osłonkę ? CO masz na myśli ?
tymczasowy_
23.04.14, 11:55
Panowie, dziękuję za podpowiedzi.
Co do macania w sklepie, to w dużych sklepach obu aparatów nie ma.
Jeżeli chodzi o wybór obiektywów to z tego co czytam, to micro 4/3 bije na głowę Sony, jeżeli chodzi o ilość obiektywów.
Z kita chcę zrezygnować :)Bije, nie bije ... wszystko zależy co potrzebujesz.
Kita zawsze kupisz, a wszystkie kity, jak koty w nocy są czarne, taki kity są podobne.
Co do stałek, to tyłek NEXowi ratuje trójca z Sigmy: 19mm/2.8, 30mm/2.8 i 60mm/2.8 - doskonałe obiektywy, i co najważniejsze - bardzo tanie obiektywy - max 600-700 zł za nowy, a starsze wersje 19 i 30mm można było kupić za 400zł (teraz nie wiem, bo przestałem się interesować). Różnica w GO nie wyjdzie duża, bo ze względu na matryce wynosi ona około 0,7eV natomiast f=2.8 vs. f=1.8 to różnica około 1,33eV.
PS
Jak dla mnie, te 3 Sigmy spokojnie zastępują kita ... A teraz zadanie domowe, kup w systemie m43 podobne zakresowo stałki, w porównywalnej cenie (tak od 1500zł do 2100zł - za wszystkie trzy).
Osłonkę ? CO masz na myśli ?
Osłonę p. słoneczną. Jest mała i bardzo pomaga na słońcu.
Ps Na twoim miejscu obok 45 kupiłbym 17/1.8, w testach tyły a zdjęcia super a zakres przy tych dwóch maleństwach nie głupi.
Dziękuję za podsumowanie.
Mówisz o tym obiektywie? http://www.ceneo.pl/6385228
Tak, tym.
Podsumowując, zdecyduję się na body z kitem, porobię zdjęcia i wtedy stwierdzę czego potrzebuję i czego mi brakuje :)
Nie ma co się porywać od razu na konkretny obiektyw, a kolekcjonować n sztuk też w moim przypadku bez sensu.
I słusznie.
Spodziewałem się, że co użytkownik to inne zdanie :)
To nie patrz na innych tylko zrób sobie wykres ze starych zdjeć na zakres ogniskowych jakie używałeś.
Dla windowsa: wrzucasz wszystkie foty do jednego foldera (pomocna funkcja ctrl+B w TotalCmd)
exiferem wyciągasz z Exifa dane o ogniskowej i zapisujesz je w formacie excella,
a potem standardowo wykresik
---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post był o 17:36 ----------
dla linuxa
for i in *.JPG; do exiv2 -q -Pvn $i G FocalLength G / | awk '{ print $(2) }'; done S
Czy ja wiem, żeby zaraz okrojona? Uszczelki - to chyba najbardziej widoczny brak. Weź z "kitem" plus te 45 mm i będzie naprawdę zacny set. Na początek:wink:.
Może mój przypadek jest niszowy, ale w/g mnie istotnym okrojeniem EM10 jest brak portu akcesoriów. Dla mnie możliwosć korzystania z podczepionego wizjera VF-4 (głównie dlatego, że odchylany, poza tym o lepszej rozdzielczości niż wbudowany w EM10) jest cechą bardzo ważną, powodującą, że wykreśliłem EM10 ze swojej listy potencjalnych zakupów. Oczywiście mam świadomość, że wszystko jest kwestią indywidualnych preferencji i wielu osobom ten port akcesoriów nie będzie w ogóle do niczego potrzebny.