Zobacz pełną wersję : E-420 Auto źle robi zdjecia
Jak w temacie, od paru dni jestem posiadaczem tego modelu, i mam pewien problem, dodatkowo zaznaczę że w fotografii jestem laikiem. Problem polega na tym ,że przy wykonywaniu zdjęć w trochę ciemniejszych miejscach, ciemnych zdjęcia wychodzą całkiem ciemne, czy to z lampą błyskową czy bez cały czas ciemne, lecz już na ustawieniach manualnych robi dobre, czy może to wina obiektywu że jest uszkodzony, czy może jakieś ustawienia a tego nie wiem, hmm
Przywróć ustawienia fabryczne.
Co do lampy błyskowej, to "poruszaj" ustawieniami (pozmieniaj siłę błysku, tryby, później wróć do optymalnych), bo taka nieruszana na ustawieniach fabrycznych lubi błyskać bardzo słabiutko. Z E-520 tak miałem (zapamiętałem to dobrze, bo od razu trzeba było robić zdjęcia, a tu zonk) i tak było zarówno zaraz po kupnie, jak i po całkowitym resecie ustawień.
Problem polega na tym ,że przy wykonywaniu zdjęć w trochę ciemniejszych miejscach, ciemnych zdjęcia wychodzą całkiem ciemne, czy to z lampą błyskową czy bez cały czas ciemne, lecz już na ustawieniach manualnych robi dobre ...Może wkleiłbyś zdjęcie zrobione w AUTO (z EXIF-em), które uważasz za ciemne i zdjęcie zrobione w tym samym miejscu (również z EXIF-em), na ustawieniach manualnych, które uważasz za dobre. Oba z lampą lub oba bez lampy.
Zobaczymy co się da powiedzieć, na podstawia EXIF-ów.