Zobacz pełną wersję : [DR5000] Olympus OM-D E-M1 - wielkie moce małego Aleksandra
Przygotowaliśmy kolejny film, tym razem dość obszernie mówimy o zawodowej pracy Olympusem E-M1, z perspektywy Nikonów D700 i D800.
Zapraszam na seans :)
http://www.youtube.com/watch?v=4L2A-yMsFGY&hd=1
Chętnie posłucham skarg, uwag, wniosków i komentarzy - wciąż uczymy się blogowania i każda opinia jest dla nas na wagę złota!
2:29 do 2:43 - jakim aparatem to było kręcone?
Pierwsze wrażenie póki co: śmieszne te gestykulowanie dłońmi. Przypomina mi bagno na ulicy Wu.
Brawo! Kupuję ;-)
Materiał bardzo dobry. Pomimo 20 minut oglądnąłem z ciekawością. Prowadzący ma to coś, patrzy się z przyjemnością, nie irytuje jak w większości podobnych produkcji. Są fajne plenery, jest poczucie humoru, a przede wszystkim dużo dobrze podanych informacji o cechach aparatów bez luster. Sporo fotografujących ciągle patrzy na te aparaty jak wykastrowane z czegoś, nie dostrzegając zalet bezlusterkowców. Film mógłby być i zresztą jest świetną reklamą m4.3 - w sensie materiału zachęcającego do kupna i w żadnym razie nie jest to zarzut.
Jak już miałbym pomarudzić. Określenie "bezlustrowce" trochę mnie razi. Abstrahując od tego czy jest poprawne czy nie, przyjęło się raczej mówić (przy niemałym udziale tego Forum ;-)) "bezlusterkowce" - to też niezbyt szczęśliwe, ale jakoś mniej kole w uszy. Wydaje mi się, że zbyt pesymistycznie określono ekran - idealny to on nie jest, ale bezużyteczny na pewno nie. Z kolei określenie migawki jako super cichej - hmmm - jest ciszej niż klepanie lustra, ale IMHO w cichym pomieszczeniu nie ma mowy o całkowicie dyskretnym fotografowaniu. Ładnie i syntetycznie przedstawiono zalety bezlusterkowców, do pełni szczęścia wspomniałbym o wykrywaniu twarzy i źrenic w pracy AF, podświetleniu przepaleń jako alternatywy dla klasycznego histogramu w wizjerze, czy możliwości "focus peakingu" z manualnymi szkłami.
Reasumując - bardzo mi się podobało!
Świetny "film".
Podziękowania i pozdrowienia.
Mnie też podoba się materiał.
Cierpię z powodu braku tethering-u w studio i mam pytanie.
Jakie wady ma w studio podgląd zdjęcia i sterowanie w aplikacji OIS na iPad-dzie retina?
Zajebiaszcze !!
Najbardziej mi si podoba fragment o tłumaczeniu na forach :) Mam nadzieję że nie na optyczne ;) :D
Nistety argument jakości zdjęć przemawia głównie dla tych co zdjęcia robią. Ci co analizują wykresy jakoś nie bardzo czują co znaczy lepsza jakośc zdjęcia... ;)
Fajny materiał. Może rzeczywiście za dużo machania rękoma ( tak na przyszłość ) ale widzę to dopiero po tym jak gietrzy napisał :)
---------- Post dodany o 18:33 ---------- Poprzedni post był o 18:32 ----------
Cierpię z powodu braku tethering-u w studio
Ja lobbuje od pewnego czasu, żeby to nasze cierpienie doszło do Hamburga a potem gdzieś dalej bo brak współpracy z LR na kablu to nieporozumienie
A drugie nieporozumienie to brak współpracy przez Wifirifi z aplikacjami na komputery stacjonarne. Bo nawet gdybym miał korzystać z Olympus Share na PC to bym se mógł obejrzeć zdjęcie na jakowymś Eizo..
Bardzo dziękuję za ten materiał.... Pozdrawiam.
Dzięki za komentarze. Tak oględnie odniosę się do 3 kwestii:
- o ostrości będzie jeszcze film - pracujemy Voigtlanderem f/0.95 (peaking), pokażemy jak to dokładnie się różni - trochę celowo zostawiłem ten temat na później :)
- czy da się pracować poprzez iPada - no działa to bardzo sprawnie, ale wciskasz spust na tablecie, więc sprawdzi się chyba tylko i wyłącznie gdy aparat stoi na statywie, np. przy produktach w studiu
- Marcinie, Hamburg Hamburgiem, czekamy karty EyeFi, więc może rozwiążemy tę sprawę po polsku, nieco młotkiem :) Byłoby cudownie, bo mamy dokładnie ten sam ból dotyczący Eizo :|
Trochę się napracowaliśmy, ale jak widać warto było. Wielkie dzięki!
Jak rozwiązujecie kwestię błyskania w plenerze, przy czasach pon. 1/250 s? Do Olka chyba nie ma wyzwalaczy przenoszących TTL?
Poniżej 1/320, bo tak może jeszcze E-M1 :)
Nie rozglądałem się nawet za TTLowymi, ale też nie mamy z tym problemu, bo nie błyskamy szybciej i działają wszystkie te systemy, które mamy. Na strobistyczne wnioski musimy jeszcze poczekać, bo nie wyrobiliśmy sobie takiej "betonowej" opinii, mnie mieliśmy jeszcze okazji. To kwestia pierwszych portretów ślubnych :)
Jak rozwiązujecie kwestię błyskania w plenerze, przy czasach pon. 1/250 s? Do Olka chyba nie ma wyzwalaczy przenoszących TTL?
Do E-30 stosuje filtr neutralny szary jak jest za dużo światła i tyle.
T.
ten biegnący wielbłąd :mrgreen:
Do E-30 stosuje filtr neutralny szary jak jest za dużo światła i tyle.
T.
Ja się boję tego, że jak zejdę z czasem pow. 1/250 (mam em5 i wkrótce em10) to z mZD75 już łatwo zdjęcie poruszyć. Jaki filtr neutralny używasz? Ile ND?
No tak, oczywiście słabo zakumałem zagadnienie :) My również używamy filtrów, sesja studyjna powstała przy użyciu Hoyi NDx8.
Mamy film na tę okazję :)
http://www.youtube.com/watch?v=j1QWnXr7HOc
Bardzo mi się podobało, niezwykle przyjemnie spędzone 20 minut! Trochę nad gestykulacją trzeba popracować, ale poza tym nie można nic zarzucić. Mój luby, od niepamiętnych czasów marzący o 5D, po obejrzeniu stwierdził, że już nie chce pełnej klatki, mam mu kupić bezlusterkowca :D Faktycznie, określenie "bezlustrowce" jakoś dziwnie brzmi, nie spotkałam się z nim wcześniej.
No tak, oczywiście słabo zakumałem zagadnienie :) My również używamy filtrów, sesja studyjna powstała przy użyciu Hoyi NDx8.
Mamy film na tę okazję :)
Czyli ND8 jest najbardziej uniwersalna w plenerze, chcąc doświetlać.
Używacie oryginalnych osłon Olka do 75, czy chińczyków? A może jeszcze inne wynalazki?
Pewnie będą wam teraz wszędzie mówić,że Olympus was sponsoruje i dał wam pewnie jakieś obiektywy za darmo byście tylko nagrali takie wideo o nich :D,bądź co bądź zasłużyliście na coś takiego,żadna reklama myślę nie może się równać z opiniami takich utalentowanych i świetnych fotografów jak wy! :)
Ja się boję tego, że jak zejdę z czasem pow. 1/250 (mam em5 i wkrótce em10) to z mZD75 już łatwo zdjęcie poruszyć. Jaki filtr neutralny używasz? Ile ND?
Nie mam na tę okazję filmu, ale używam filtru Hoya HMC NDx8.
Co do czasów.. myślę, że spokojnie możesz zejść do 1/100 bez poruszenia.
Ja na 50mm robiłem czasami 1/50 i było nieporuszone. Kwestia wprawy. Zawsze masz jeszcze stabilizacje - po coś ona w końcu jest.
T.
Z wielkim zainteresowaniem obejrzałem. Jestem pod wrażeniem profesjonalizmu. I treść w pełni przysłoniła mi gestykulację. Niech będzie z "gestykulacją" i nadal na najwyższym poziomie w zakresie tematycznym.
Przygotowaliśmy kolejny film, tym razem dość obszernie mówimy o zawodowej pracy Olympusem E-M1, z perspektywy Nikonów D700 i D800.
Chętnie posłucham skarg, uwag, wniosków i komentarzy - wciąż uczymy się blogowania i każda opinia jest dla nas na wagę złota!
Bardzo przyjemnie się ogląda, dzięki dobremu scenariuszowi, treść zostaje w umyśle widza.
Mogę śmiało napisać, że przypomina to szkołę radiowców: płynny przekaz, żadnych "wypełniaczy" typu ee.., aa.. hmm.. etc.
Cieszę się mając Cię w grupie "Tester".
Farensbach
17.04.14, 08:41
Też obejrzałem z zainteresowaniem. Gestykulacja mi nie przeszkadzała, wyszło przez to bardziej naturalnie :-)
Zwykle nie oglądam tzw videoblogów , zdecydowanie wolę czytać i oglądać zdjęcia.
Ale ten obejrzałem bez znudzenia- a te śliczne dziewczyny to dodatkowy smaczek.
Niestety, prawie nikt poza tym forum nie uwierzy, ż enie jest to reklamówka zrobiona 'z inspiracji" firmy Olympus.
Jestem fotoamatorem hobbystą -i żaden z moich dotychczasowych aparatów nie dawał mi tyle radochy w czasie fotografowania, co E-M1.
Super materiał, treść i wykon.
Z ciekawośći zobaczyłem kilka innych waszych materiałów na YT i ... szacun .
Jedyne co mi przeszkadza w materiale o E-M1 to to, że patrzy się z takiego wysoka na prezentera.
To pewnie zamierzony efekt, ale osobiście mi to przeszkadza w odbiorze powiedzmy "bardziej niż trochę".
No pięknie. Przekonałeś mnie do omd, myślałem o PENach, E-M1 dla mnie za dogi i dla amatora jak ja niepotrzebny, ale wyszedł E-M10 i go kupię na pewno. Dzięki, Przekonałeś mnie. Masz u mnie plusa.
tymczasowy_
17.04.14, 12:28
No pięknie. Przekonałeś mnie do omd, myślałem o PENach, E-M1 dla mnie za dogi i dla amatora jak ja niepotrzebny, ale wyszedł E-M10 i go kupię na pewno. Dzięki, Przekonałeś mnie. Masz u mnie plusa.Weź pod uwagę jedno, co prawda jest to moje subiektywne odczucie, stabilizacja w E-P5, OMD E-M5/M1 jest zdecydowanie bardziej wydajna niż w pozostałych body. Skoro podoba Ci się OMD to zastanów się nad E-M5.
Miałem przez czas jakiś E-P5 i E-M2 (stabilizacja taka jak w E-M10) - to naprawdę inna bajka w kwestii stabilizacji.
Weź pod uwagę jedno, co prawda jest to moje subiektywne odczucie, stabilizacja w E-P5, OMD E-M5/M1 jest zdecydowanie bardziej wydajna niż w pozostałych body. Skoro podoba Ci się OMD to zastanów się nad E-M5.
Miałem przez czas jakiś E-P5 i E-M2 (stabilizacja taka jak w E-M10) - to naprawdę inna bajka w kwestii stabilizacji.
Dziękuję za informację. Nie chodzi mi tak bardzo o stabilizację. Mój siedmioletni E-420 nie ma jej wcale, zresztą przez cąła moja prygodę z fotografia obywałem się bez. Mam w kompakcie i nie powiem - przydaje się. Tu chodzi o to ze E-M10 bardzo mi się podoba.
Stabilizacja w E-M10 jest INNA niż w E-P5 i E-M2
A ktoś juz miał w ręku E-M2?? Cos przegapiłem????????????
A ktoś juz miał w ręku E-M2?? Cos przegapiłem????????????
No tymczasowy_ już miał, na razie wiadomo, że będzie w nim stabilizacja z E-M10. :wink:
Wybacz tymczasowy_, że znowu się czepiam pominięcia literki (bo pewnie chodziło ci o E-PM2). Tak to niefortunnie napisałeś, że można to zrozumieć tak, że E-P5, E-PM2 i E-M10 mają taką samą stabilizację.
Co do nagrania to mi również się podobało. Nie zdawałem sobie sprawy np. z tej różnicy w rozdzielczościach matryc. Łatwiej będzie teraz sobie wytłumaczyć wysoką cenę obiektywów m4/3. :)
Ojtam ojtam,
Rozumiem że chodziło o E-PM2 (ja zrobiłem copy-paste)
Dzięki wszystkim za komentarze! Nasza pycha i próżność ma dziś odpust :)
Szczerze powiedziawszy, w 2013 roku Olympus był dla nas producentem zabawek z małą matrycą. Coś jak Samsung, tylko w oparciu o nieco lepszą markę, z historią. W tym roku okazało się, że w naszej torbie Olympus rozpycha się pomiędzy Canonem i Nikonem. To duży skok :)
A jeśli inni nie uwierzą, to ich strata. Mam nadzieję, że nadchodzący sezon ślubny pokaże, że obstawiliśmy dobrego konia. Na razie bardzo wstępnie, ale zapowiada się, że zdjęcia z D800 będą nie do odróżnienia od tych z E-M1 - zwłaszcza w kolorach, plastyce i głębi ostrości :)
tymczasowy_
17.04.14, 16:09
A jeśli inni nie uwierzą, to ich strata. Mam nadzieję, że nadchodzący sezon ślubny pokaże, że obstawiliśmy dobrego konia. Na razie bardzo wstępnie, ale zapowiada się, że zdjęcia z D800 będą nie do odróżnienia od tych z E-M1 - zwłaszcza w kolorach, plastyce i głębi ostrości* :)A to odkrycie Ameryki ... Ja to wiedziałem, już 10 lat temu, przy okazji użytkowania korpusu Olympus E-1 :wink:
*Odbitka A4
PS
sten, generalnie rozumujesz w bardzo prawidłowy sposób, jeśli aparat się podoba, to i fotki z niego też będą się podobać. Ja osobiście wybrałem PEN'a E-P5 bo bardzo mi się podoba jego wygląd ... zdjęcia z niego, ma się rozumieć, też mi się bardzo podobają. A mogłem przecież kupić OMD E-5 ... ale nie podobał mi się tak bardzo.
ale zapowiada się, że zdjęcia z D800 będą nie do odróżnienia od tych z E-M1 - zwłaszcza w kolorach, plastyce i głębi ostrości :)
Możesz być tego pewien, do formatu A 4.
Fantastyczny jest Twój filmik. Gratulacje i dzięki. Wiedzy nigdy za dużo.
Jest możliwość podglądu, tylko trzeba przerobić kabelek. Ten temat był
już opisywany na forum. Poszukam i w poniedziałek podam linka.
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 18:53 ---------- Poprzedni post był o 18:27 ----------
Znalazłem linka, może się Tobie przyda. Pozdrawiam
http://radom.ws/index.php?n=Foto.OlyPlug
(http://radom.ws/index.php?n=Foto.OlyPlug)
Z obiektywem 12-40 tez byly przeprowadzane testy?
Obejrzałem do końca. Jak dla mnie za mało konkretu a całość pachnie sponsorowanym video.
Mało konkretu: jeśli stawiamy takie tezy jak w #32 to przydałoby się to poprzeć jedno-obok-drugiego porównaniami.
Pachnie sponsorowanym video: czy zamierzacie kupić PL 42,5mm f/1.2 POIS lub chociaż 35-100X f/2.8POIS czy czekacie na 40-150/2.8?
Jedno wiem na pewno - nie nudziłem się, ale z drugiej strony jak widzę takie filmiki (patrz post 2) to mam wielki żal do Oly, że nic z tym - we flagowcu - nie robi a jedno podbicie przepływności do powiedzmy 40 megabitów i tak by nie zjadło GH4, GH3 czy Alfideł wszelkiej maści a wiele wad obrazu przestałoby istnieć.
Ps Wciąż rozważam M1, ale Oly nie daje sobie najmniejszej szansy.
Pps Jakiego alkoholu używacie do czyszczenia filtru VarioND Heliopan?
Rafale, też w tym sezonie mam zamiar przesiąść się w ślubach z D700 na EM-1 :)
Dzięki, za przeświety film.
Masz gadane Stary ;)
Rafale, też w tym sezonie mam zamiar przesiąść się w ślubach z D700 na EM-1 :)
Niech Ci lekko będzie!
Obejrzałem do końca. Jak dla mnie za mało konkretu a całość pachnie sponsorowanym video.
Mało konkretu: jeśli stawiamy takie tezy jak w #32 to przydałoby się to poprzeć jedno-obok-drugiego porównaniami.
Nie ma problemu. Wskaż jedno zdjęcie wykonane Olympusem: http://dr5000.com/ola-i-slawek-reportaz-slubny/
Pachnie sponsorowanym video: czy zamierzacie kupić PL 42,5mm f/1.2 POIS lub chociaż 35-100X f/2.8POIS czy czekacie na 40-150/2.8?
Panasonic będzie w maju, tuż przed pierwszym reportażem ślubnym. Dwa pozostałe - jak niby taka głębia miałaby skleić się z kadrami z D800?
Choć z drugiej strony, wystarczy wejść na nasz instagram i szybko skumasz, że jednak najdroższy nasz obiektyw w m4/3 to nie jest Zuiko...
Jeśli pachnie Ci to sponsorowanym to wskaż opinię, za którą mógłbym mi Olympus zapłacić - że AF jest szybki, że aparat jest mały, że to dobry wizjer, czy może że wyświetlacz jest mega słaby i nie da się pstrykać zdjęć na Eizo? Wskaż mi jedną "nieprawdę", która powiedziałem, bo zostałem opłacony. Jeśli Ci pachnie, to masz jakiś powód. Czy to kwestia obywatelstwa? :)
Jedno wiem na pewno - nie nudziłem się, ale z drugiej strony jak widzę takie filmiki (patrz post 2) to mam wielki żal do Oly, że nic z tym - we flagowcu - nie robi a jedno podbicie przepływności do powiedzmy 40 megabitów i tak by nie zjadło GH4, GH3 czy Alfideł wszelkiej maści a wiele wad obrazu przestałoby istnieć.
To nie jest z Olympusa, to dwa kadry z małej kamery JVC z zoomem x500000000 :) E-M1 ma mniej problemów z kręceniem wideo niż Nikon D800. E-M1 robi nam całego bloga. Kadry pod białą ścianą, oraz pierwszy z gór są z E-M1.
Pps Jakiego alkoholu używacie do czyszczenia filtru VarioND Heliopan?
Raz umyli go nam w serwisie i od tamtej pory nie zbrudziliśmy :) Poważnie.
Dobry materiał, obejrzałem z zainteresowaniem.
Niech Ci lekko będzie!
Dziękuję.
Nie ma problemu. Wskaż jedno zdjęcie wykonane Olympusem: http://dr5000.com/ola-i-slawek-reportaz-slubny/
Ja, po co?
W link wyżej kliknąłem, dla mnie (jeśli was to interesuje) zdjęcia Ok, tylko OK. Kolory widywałem lepsze u ślubnych a 1 mikron GO już za mną, wystarczy, że w low light muszę się z tym użerać.
Panasonic będzie w maju, tuż przed pierwszym reportażem ślubnym.
Nie chcę uprzedzać tematu, ale daj znać proszę, tu na forum co i jak.
Dwa pozostałe - jak niby taka głębia miałaby skleić się z kadrami z D800?
Nie wiem, trzeba by podpytać Fatmana.
Choć z drugiej strony, wystarczy wejść na nasz instagram i szybko skumasz, że jednak najdroższy nasz obiektyw w m4/3 to nie jest Zuiko...
Dla mnie te wszystkie nasze klasy to... bardzo lubię lekki skrypt z BreezeBrowsera, mi to wystarczy.
Jeśli pachnie Ci to sponsorowanym to wskaż opinię, za którą mógłbym mi Olympus zapłacić - że AF jest szybki, że aparat jest mały, że to dobry wizjer, czy może że wyświetlacz jest mega słaby i nie da się pstrykać zdjęć na Eizo? Wskaż mi jedną "nieprawdę", która powiedziałem, bo zostałem opłacony.
Nie ma nic złego w artykułach sponsorowanych (patrz filmiki Janko dla Samyanga) tylko na początku i na końcu zazwyczaj jest "lista płac". Bardzo lubię np. Oly czytanki na optycznych.
Jeśli Ci pachnie, to masz jakiś powód.
Absolutnie nie, prosiłeś o opinie, teraz wiem, że ode mnie drugi raz takowej nie dostaniesz bo odnoszę wrażenie, że poczułeś się mocno urażony?
Czy to kwestia obywatelstwa? :)
Yyy? Nie wiem o czym piszesz.
To nie jest z Olympusa, to dwa kadry z małej kamery JVC z zoomem x500000000 :)
Dzięki.
E-M1 ma mniej problemów z kręceniem wideo niż Nikon D800. E-M1 robi nam całego bloga. Kadry pod białą ścianą, oraz pierwszy z gór są z E-M1.
Tak też mówi Janko i ja mu wierzę, ale jednocześnie nie widzę tej ostrości?, spokoju? co na filmikach GH2 po hacku tylko lekką mgiełkę, taki delikatny blurek. Sam w swoim PM2 ani razu tego nie spróbowałem coś więcej podziałać w temacie wideo.
Raz umyli go nam w serwisie i od tamtej pory nie zbrudziliśmy :) Poważnie.
Dzięki, podpytam w B&H o odpowiedni specyfik, sprzedali mi filtry to teraz niech mi jeszcze czyścik wcisną. Filtr raczej drogi i trochę szkoda go przejechać "czystą" wódką.
Świetny materiał. Zestawienie dwóch pasji nie wróży dobrze mojej kieszeni:)
Stwierdzenie " Olympus zabłysnął i przestał produkować lustrzanki" odgrzewa moje pretensje do Firmy, traktuję to jako wydymanie mnie i moich obiektywów.
Jakoś nie potrafię im tego zapomnieć. Tylko M1 po latach i kosmicznej dla amatora cenie próbuje zatrzeć to wrażenie ale niesmak pozostał :)
Ponieważ nie mam w ręku OMD - czytam jedynie o możliwościach, jesteś bardzo przekonujący, szczególnie w pięknym obrazku. Moje pytanie dotyczy af - możliwe że w studiu i do zwykłego streeta jest bdb, Nyny wykazał że w trybie "ciągłym" tak pięknie nie jest. Ciekaw jestem Waszej opinii.
Podlinkowałeś reportaż ślubny- jak prawdziwy Japończyk: Kosi Mazaki!
Trochę na szybko, trochę chaotycznie proszę o więcej, proszę o jeszcze.
Właśnie chciałem ten film puścić tutaj, ale widzę, że przespałem moment. Genialnie nagrane, materiał z jajem i tylko takie recenzje bym chciał oglądać.
Ja: zapowiada się, że zdjęcia z D800 będą nie do odróżnienia od tych z E-M1 - zwłaszcza w kolorach, plastyce i głębi ostrości
Gietrzy: jeśli stawiamy takie tezy (…) to przydałoby się to poprzeć jedno-obok-drugiego porównaniami.
Ja: Nie ma problemu. Wskaż jedno zdjęcie wykonane Olympusem: (link)
Gietrzy: Ja, po co? (…) zdjęcia Ok, tylko OK. Kolory widywałem lepsze u ślubnych
:D
Dziękuję dobre słowo! Myslę, że to nie koniec opowieści o OM-D, bo przed nami jasne jak słońce Voigtlander i Panasonic. Ale na to potrzebujemy pierwszych reportaży i zdjęć przykładowych. Nie możemy się doczekać ;)
"...Nie możemy się doczekać :wink:"
My również :grin:
Ja: zapowiada się, że zdjęcia z D800 będą nie do odróżnienia od tych z E-M1 - zwłaszcza w kolorach, plastyce i głębi ostrości
Gietrzy: jeśli stawiamy takie tezy (…) to przydałoby się to poprzeć jedno-obok-drugiego porównaniami.
Ja: Nie ma problemu. Wskaż jedno zdjęcie wykonane Olympusem: (link)
Gietrzy: Ja, po co? (…) zdjęcia Ok, tylko OK. Kolory widywałem lepsze u ślubnych
Pierwsze ja u góry to bardzo, bardzo odważna teza, szczególnie w plastyce (Voitek nie ma tego czegoś w tle co ma m45 czy m75); tylko te imho mogą powalczyć z plastyką droższych szkieł pod D800E, których troszeczkę więcej i którym łatwiej (o plastykę).
Swoją drogą aż dziwne, że nyny jeszcze nic nie napisał ;)
Drugie ja u góry: po co mi wskazywać lub nie na te fotki? Coś komuś muszę udowadniać? Fotki innych bywały lepsze "w skórze" i kadry mniej monotonnie ślubne. Porównania jakie chciałbym teraz widzieć na blogach to powłoki i ich praca pod Słońce. Kto był w NYC w lipcu wie o czym piszę :mrgreen: W tej sprawie nic się nie ruszyło w mikro a szkoda. Nowa Lajka 15/1.7 nadal robi (pierwsze fotki przykładowe dostępne w sieci) pod Słońce kuku jak wcześniej 20/1.7, 45/1.8 czy inne a są już szkła tańsze, których powłoki pod Słońce po prostu wymiatają :jaw dropper:
przed nami jasne jak słońce Voigtlander i Panasonic. Ale na to potrzebujemy pierwszych reportaży i zdjęć przykładowych. Nie możemy się doczekać ;)
Dajcie znać jak wizjer M1 współpracuje z Voitkami, szczególnie w dzień, szczególnie z założonym ND Vario. Chyba na optycznych czytałem słowa ojca redaktora, który pisał, że w GH4 niby ten sam wizjer a jakby lepszy od tego w M1. Co miał na myśli?
szczególnie z założonym ND Vario.
Co Ty ciągle z tym Heliopanem (3 posty, 3 wzmianki) - sponsorują Cię? :mrgreen:
Ja odpadam. Dyskusja ma sens kiedy obie strony argumentują, a Ty sam napisałeś, że nie musisz nic udowadniać.
Ja odpadam.
Wzajemnie, spokojnych i zdrowych.
O&o.
Pierwsze ja u góry to bardzo, bardzo odważna teza, szczególnie w plastyce (Voitek nie ma tego czegoś w tle co ma m45 czy m75); tylko te imho mogą powalczyć z plastyką droższych szkieł pod D800E, których troszeczkę więcej i którym łatwiej (o plastykę).
Swoją drogą aż dziwne, że nyny jeszcze nic nie napisał ;)
Nie podpuszczaj, obejzalem, poczytalem, istwierdzilem, ze ilez mozna, stary sie robie i pasuje...
Zreszta na razie mam dosyc spore problemy natury rodzinnej, i nie mam zbytnio czasu na dluzsze debaty, zwlaszcza ze kotlety to odlegla dla mnie dziedzina foto. Nie wnikam tez zbytnio co tam sie aktualnie dzieje, i co obecnie jest na topie przy jej uprawianiu.
Kazdy ma prawo do swojej opini i tyle, ja poddalbym pod szersza dyskusje conajmniej dwie kwestie z tej zajawki, ale jak pisalem wyzej, luzuje ostatnio :)
pozdro
.....
Kazdy ma prawo do swojej opini i tyle, ja poddalbym pod szersza dyskusje conajmniej dwie kwestie z tej zajawki, ale jak pisalem wyzej, luzuje ostatnio :)
pozdro
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty nyny.
Bardzo dobrze się Ciebie słucha.
Po drugie - ręce w ogóle mi nie przeszkadzają w odbiorze, jeśli to naturalne to po co to zmieniać na siłę.
Czekam na kolejne produkcje.
Świetny materiał ale wcale nie jestem tym zaskoczony, bo widziałem już wcześniej wasze video. Fajnie Wam to wychodzi i naprawdę jest ciekawe. A, że pracowałeś rękami w ogóle się nie przejmuj, bo dzięki temu było naturalnie i prawdziwie. Pozdrawiam.
Bardzo dobry materiał - ale to wszyscy wiedzą. W fotografii studyjnej na prawdę nasze Olki (z epoki E-M5 i dalej) spokojnie dają radę. Nawet e-pm2 z takim szkłem jak używane przez nich 75/1.8 da efekty niczym nie ustepujący body aps-c i ff - o ile wiemy jak z tego korzystać.
Dziękuję.
To za co podziękowałeś Rafał napisał do mnie :mrgreen: