Zobacz pełną wersję : Różności moje. (Uczę się patrzeć i widzieć).
urzyszkodnik
12.04.14, 07:57
Nie wiem jak i co. Ale chęć przyszła i czasu jest chwilka, więc pomyślałem - założę wątek.
Nie wiem czy potrafie zdjęcia dodać, ale spróbuje.
Można śmiało jechać po mnie, nie zadzieram nosa do góry.
Lubię bw za co przepraszam. Zdjęcia tez zawsze niemal podpisuje. Nie zmienię tego...
Witam Wszystkich :)
---------- Post dodany o 07:57 ---------- Poprzedni post był o 07:52 ----------
Fotki tylko z epl5 tu bedą. W zasadzie wszystkie z 17mm f2,8.
http://s3.ifotos.pl/mini/imagejpg_exehwws.jpg (http://ifotos.pl/zobacz/imagejpg_exehwws.jpg/)
http://s3.ifotos.pl/mini/imagejpg_exehwwq.jpg (http://ifotos.pl/zobacz/imagejpg_exehwwq.jpg/)
http://s6.ifotos.pl/mini/imagejpg_exehwsp.jpg (http://ifotos.pl/zobacz/imagejpg_exehwsp.jpg/)
http://s6.ifotos.pl/mini/imagejpg_exehwsh.jpg (http://ifotos.pl/zobacz/imagejpg_exehwsh.jpg/)
To pierwszy Olek w moich rękach. Wybierałem w sumie kasowo nie ograniczony. Miał byc mały i dyskretny aparat. Z zuiko 17mm mam to, co potrzebuje i lubię.
Polecam szczerze to maleństwo na ulice...
Moja sugestia to wstawiaj zdjęcia bezpośrednio na forum i numeruj.
Ewentualnie z tamtej strony wybierz link: kod na forum, chociaż nie wiem czy przy próbie powiększenia zdjęcia i tak będzie przekierowywać do tego zewnętrznego serwera.
Ewentualnie z tamtej strony wybierz link: kod na forum, chociaż nie wiem czy przy próbie powiększenia zdjęcia i tak będzie przekierowywać do tego zewnętrznego serwera.
Zdecydowanie, nie wygodnie włóczyć się po obcych stronach.
barmichal76
12.04.14, 09:20
Z przedmówcami się zgadzam. Zdjęcia oprócz pierwszego z narzucającym się "halo" wokół PKiNu bardzo mi się spodobały. Obróbka mocna ale na plus.
Podpisów na zdjęciu nie lubię, zawsze krytykuję i tego nie zmienię.
Pozdr
urzyszkodnik
12.04.14, 12:02
Wybieram link na forum. Wstawić bezpośrednio nie potrafie...
Zdjęcia ulicy lubię więc pewnie będę zaglądać.
Obróbka mi nie pasuje - agresywna taka, trochę sztuczna, niekoniecznie adekwatna do motywów.
Wybieram link na forum. Wstawić bezpośrednio nie potrafie...Wstawianie zdjęć:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nJUiZfDotcA
urzyszkodnik
12.04.14, 15:32
115010
Dzienks
Sprawdzam czy potrafie...
Dzienks
Sprawdzam czy potrafie...
Super, max na dłuższy bok: 1200px i będzie miodek(i nie profesor)
urzyszkodnik
12.04.14, 15:43
115012
Ale większych nie potrafie....
Potrafisz,tylko jeszcze nie wiesz,ze potrafisz.
Wiem co pisze:idea:
1024px wystarcza, choć i większe 1200px można. Poprzednio dałeś ponad 1400px i weszło.
urzyszkodnik
12.04.14, 15:54
Potrafisz,tylko jeszcze nie wiesz,ze potrafisz.
Wiem co pisze:idea:
Dzięki za wiarę we mnie :) hehe
Witaj,
Fajne klimaty - lubie takie fotografie ogladać. Niektóre zdjęcia odważne - ciekawe czy wszyscy fotografowani byli szczęśliwi.
Co do zdjęć - obróbka sprawia ze są takie komiksowe - mnie się kojarzą (poza ostatnim) z filmem 300 Snydera. Tam gdzie jest ostre światło nie wygląda to szczęśliwie moim zdaniem. Powalczyłbym gdzieniegdzie z kadrem - kwiaciarka zasługuje moim zdaniem na wyłączność i stopy :)
urzyszkodnik
13.04.14, 22:34
Z kwiaciarką pewnie masz racje. Lecz majac na zdjecie nie wiecej niż dwie czy trzy sekundy...
A tyle czasu mam zwykle. Kadrowanie w sekundę, w tym samym czasie sprawdzenie parametrów. Kolejna sekunda i cyk.
Jesli sie spóźnie, zaczyna sie pozowanie. Tracę naturalność. A tego nie lubię...
Co do obróbki - mistrzem nie jestem. Wiem. Lubię bardzo tryb dramatyczny w jpg jako punkt wyjściowy bo bw. Tyle ze on sie nie zawsze sprawdza jak trzeba. Poznaje tego Olka dopiero.
Dzięki bardzo za opinie.
Cos wiecej ?
Bo zdjec mam troszke...lubię aparat :)
Jakiś czas temu przekonano mnie do RAWów na tym forum - obróbka wkracza na inny poziom. Myślę, że gdybyś zdjął trochę światła w niektórych zdjęciach i zmiękczył je nieco w ten sposób przed konwersją do B&W mogło by pomóc ale to kwestia indywidualnej percepcji. Wrzucaj zdjęcia - jest tu wielu specjalistów (ek) od streetu i B&W. Ja osobiście bardzo lubię zdjęcia Bufetowej.
urzyszkodnik
13.04.14, 23:45
Znam raw i czasem robię. Olka kupiłem jednak z nastawieniem od razu na jpg. To taki zastępca analoga u mnie. Na kartę wiecej wchodzi i duzo taniej. Cenie bardzo delikatność z jaka wspominałeś o raw, oraz o jego zaletach. Raw jest super. Szczególnie kolor i planowane zdjęcia. A to tutaj to na szybko wszystko robione...
Kociak tylko jako przykład, ze bw miewam tez zupełnie delikatne. (Mam taka nadzieje :))
Niestety nie z Olka focone...
urzyszkodnik
13.04.14, 23:54
A to juz jpg z epl5 i cały czas 17mm f2,8.
Zgrany na telefon. I na fonie i z fona wstawiony.
A to juz jpg z epl5 i cały czas 17mm f2,8.
Zgrany na telefon. I na fonie i z fona wstawiony.
Jak kwiat, to kolor. On ma barwą i kształtem zachwycać.
urzyszkodnik
17.04.14, 08:04
Proszeeee... W kolorkach...
urzyszkodnik
17.04.14, 08:11
Przy okazji - Wesołych Świat !
Proszeeee... W kolorkach...
Noo to inna bajka - żyje. :-)
---------- Post dodany o 08:30 ---------- Poprzedni post był o 08:29 ----------
Pierwsze, ale fajny klimacik!
urzyszkodnik
17.04.14, 08:53
Fajny bo z czarnego Olka :))) dzięki
A czarne podobno sa lepsze. Przechodzą lepsza kontrole jakości w fabryce...
:)))
Fajny bo z czarnego Olka :))) dzięki
A czarne podobno sa lepsze. Przechodzą lepsza kontrole jakości w fabryce...
:)))
Uuu rasista! Srebrny inaczej, się mówi. Powtórz!
urzyszkodnik
17.04.14, 09:17
Uuu rasista! Srebrny inaczej, się mówi. Powtórz!
No ale znajomy szwagra mówił, ze jego siostry znajomy ( czy kochanek, sam juz nie wiem) słyszał ze czarne sa lepsze...
A wiadomo ze jak szwagier cos mowi, to cos na rzeczy byc musi... :)
Z reszta my ze szwagrem w garażu to kiedys ...no dobra. Opowieść na inna okazje zostawię :)
No ale znajomy szwagra mówił, ze jego siostry znajomy ( czy kochanek, sam juz nie wiem) słyszał ze czarne sa lepsze...
A wiadomo ze jak szwagier cos mowi, to cos na rzeczy byc musi... :)
Z reszta my ze szwagrem w garażu to kiedys ...no dobra. Opowieść na inna okazje zostawię :)
:mrgreen:
barmichal76
17.04.14, 09:55
Też Wesołych :)
Pierwsze fajne. Nie przeszkadza Ci na drugim, to co obróbka zrobiła z twarzami spacerowiczów? Burzowy, dramatyczny nastrój jest ekstra, ale nie takim koszetem moim zdanem.
Pozdr
Powiem tak:
pomysł na kadry całkiem spoko :) - widzę, że lubisz podpatrywać ludzi i przedstawiać ich emocje ale ... obróbka dramatyczna i nie chodzi mi o nazwę filtru - barmichal76 zwrócił uwagę na wyprute z kontrastu i szarawe twarze, które mi też mocno przeszkadzają. Podejrzewam stałe używanie jakiegoś presetu. Zdjęcia w różnym stopniu nie trzymają pionu - niekiedy taki zabieg artystyczny można zastosować, ale nie zalecam tego jako regułę. Ponieważ uczysz się patrzeć to popatrz na treść porad jakie otrzymujesz na forum i może w kolejnych zdjęciach warto się do nich zastosować :wink:
urzyszkodnik
17.04.14, 15:45
Fajnie ze wypowiadacie sie na temat moich fotek. Spiesze wyjaśnić, ze to filtr "dramatyczny". Ma wady. Duzo wad. Ale tez maskuje wlasnie twarze na korzyść sytuacji. Nie lubię skupiać sie na detalach budowy anatomicznej. Bardziej sytuacja mnie ciekawi. Jest to powód wyboru takiej a nie innej "obróbki".
Z mojego punktu widzenia, "Krzywe" zdjęcia to efekt jak najbardziej - rownież - zamierzony. Kadrujac sytuacje mamy chwilke. Ucięte nogi np korzystając ze stalki. Nie ma czasu ani mowy o tym aby cofnąć sie te dwa kroki. Z reszta nie ma potrzeby mz. Krzywizny widze tez bez aparatu. Na zdjęciach nie przeszkadzają mi one wcale.
Biorę jednak pod uwagę fakt ze zdjęcia robi sie po to, aby ktos je zobaczył. Dlatego cenie sobie takie uwagi jak Wasze. Patrzycie i szczerze piszecie o tym, co myślicie. Dawajcie wiecej. Wszystko co nas spotyka w zyciu, kształtuje nas. Inny punkt widzenia rownież ma wpływ na kolejne decyzje. Dzięki za to.
barmichal76
17.04.14, 16:25
... Ale tez maskuje wlasnie twarze na korzyść sytuacji. Nie lubię skupiać sie na detalach budowy anatomicznej. Bardziej sytuacja mnie ciekawi. Jest to powód wyboru takiej a nie innej "obróbki"...
Nie zrozumiałem. Myślę. że na zdjęciu ze stadionem ani Ty ani nikt z oglądających nie skupiałby się na anatomicznych szczegółach twarzy. A takie wypalone plamy u mnie tylko sprawiają, że zastanawiam się czemu? Paradoksalnie, jeśli zależało Ci na tym, żeby nie był to istotny element fotografii, zastosowana obróbka spowodowała, że widz (ja) skupił się właśnie na nim.
Pozdr
Fajnie ze wypowiadacie sie na temat moich fotek. Spiesze wyjaśnić, ze to filtr "dramatyczny". Ma wady. Duzo wad. Ale tez maskuje wlasnie twarze na korzyść sytuacji. Nie lubię skupiać sie na detalach budowy anatomicznej. Bardziej sytuacja mnie ciekawi. Jest to powód wyboru takiej a nie innej "obróbki".
Mnie również kadry pasują, ale obróbka jest moim zdaniem nie do przyjęcia. Rozumiem, że masz jakieś motywy, dla których używasz tego filtra, ale sądzę, że lepiej byłoby spróbować uzyskać odpowiedni efekt w postprocesie, wtedy miałbyś większą kontrolę nad efektami.
urzyszkodnik
17.04.14, 17:05
W chwili obecnej zdjęcia laduja prosto na telefon i z niego sa wysyłane. Możliwości sa skromne. Bedzie moze lepiej gdy siądę do kompa. Ale to jeszcze pare dni sie zejdzie. Na ta chwile jest "surówka" niemal. Tak wiec teges... :)
urzyszkodnik
19.04.14, 07:36
Na dzis, na Wielka Sobotę, mam zdjecie z wczoraj. Inaczej ciut wołane, inaczej kadrowanie - bo i zdjecie inne.
Kocham polskie klimaty. Cisza i spokoj wiejskich klimatów jest piękna. Można za tym tęsknić.
Wesołych Świat !!! - kolejny raz - dla Was wszystkich :)))
Ps.
Jak poprzednio - zgrane prosto na telefon. Na telefonie wołane. Z telefonu dodane.
pzdr :)))
Na dzis, na Wielka Sobotę, mam zdjecie z wczoraj. /.../
pzdr :)))
Podoba mi się, ma wszelkie cechy, kiczowatego obrazka ludowego artysty,
sprzedawanego na jarmarku czy bazarze i .... podoba mi się.
Nie łatwo z takim tematem się zmierzyć, choćby i podświadomie.
urzyszkodnik
19.04.14, 10:09
Nie było miejsca na brak świadomości.
Niestety - zdjecie jest jak najbardziej, w pełni zaplanowane. Takie podejście epl5 do normalnego zdjęcia.
Kapliczkę znalazłem po ośmiu latach nieobecności na "swoim".
Na pewno tam wrócę. Tyle ze sprzetowo przygotowany juz nieco lepiej (d700 i 35-70 + lampki jakies albo blenda) ...moze uda sie zrealizować to, co widze na ta chwile tylko ja :) a odpustowy kicz bedzie na pewno :)
Dzięki za miłe słowa :)
Nie było miejsca na brak świadomości.
Niestety - zdjecie jest jak najbardziej, w pełni zaplanowane. Takie podejście epl5 do normalnego zdjęcia.
Kapliczkę znalazłem po ośmiu latach nieobecności na "swoim".
Na pewno tam wrócę. Tyle ze sprzetowo przygotowany juz nieco lepiej (d700 i 35-70 + lampki jakies albo blenda) ...moze uda sie zrealizować to, co widze na ta chwile tylko ja :) a odpustowy kicz bedzie na pewno :)
Dzięki za miłe słowa :)
To mam taką prośbę: pamiętasz Chełmońskiego "lecą żurawie"? Skombinuj materiał, albo wypożycz ciuch dla łebków
i w tym stylu zrób inscenizację modlitwy niebożątek.
urzyszkodnik
19.04.14, 10:31
Nie znam "lecą żurawie". Lukne zaraz na Google.
Ps.
No i cos tam znalazłem. Pomysł jest podobny. Jesli/gdy bede robił, zrobie tez na pewno olkiem. Żebym mógł zapodac tutaj. Ale to chwilke sie zejdzie. Dziecko juz mam. Jeszcze rodziców trzeba przekonać... Po świętach pewnie do tematu wrócę. Na lato pomysł kolejny...niestety analogi moje daleko zostały...a to super miejsce na bw na filmie jest. Szkoda, ale cóż.
A i tło jest super. Uwielbiam takie miejsca. I zawsze tło u mnie tak samo ważne jest jak osoba na zdjęciu. Mowie o planowanych, nie o street-cie. Pokazać nie mam co niestety z Olka. Za krótko go mam. Ale czasu troszke, i bedzie. Bo ja w sumie to paro systemowy jestem...
:)
Nie znam "lecą żurawie". Lukne zaraz na Google.
"Bociany" 1900r. często opisywane błędnie: "lecą żurawie"
---
edit:
strój ten Masz też na obrazie: "Babie lato" 1875
urzyszkodnik
19.04.14, 11:03
To ja moze " Cisza w wąwozie " rok 2012 zapodam.
Niestety (albo stety) : f301, 50mm, neopan 400.
Moze klimat nie taki sam, ale chyba za bardzo nie odbiega...
Ps.
i takich mam większość niestety...
To ja moze " Cisza w wąwozie " rok 2012 zapodam.
Niestety (albo stety) : f301, 50mm, neopan 400.
Moze klimat nie taki sam, ale chyba za bardzo nie odbiega...
Ps.
i takich mam większość niestety...
Czemu: "niestety" ?
urzyszkodnik
19.04.14, 12:12
Czemu: "niestety" ?
A nie wiem. Lubię art nude po prostu. I focic próbuje.
A nie wiem. Lubię art nude po prostu. I focic próbuje.
No to raczej powinieneś cieszyć się ze swoich prac, prawda? A i wychodzi nieźle, więc żadne "niestety". :-)
urzyszkodnik
23.08.14, 08:09
127654
Sprawdzam czy jeszcze potrafie...
urzyszkodnik
23.08.14, 08:17
1.
127655
Po chwili zabawy epl5 mogę powiedziec ze aparat był i jest cały czas ze mna.
Zapinam często na adapter N50mm F1,4G. Telekonwerter włączony i mamy niemal makro.
Ze wspomnianym juz zuiko 35f2,8 tez daje rade :) zdjęcia robic.
Wróciły do mnie pierścienie pośrednie wiec makro bedzie wiecej. Choc Motylków jakos mniej juz teraz niestety...
Polecam szczerze epl5.
Ps.
Zdjęcia zrobione w jpgu, często na auto, zgrywanie na telefon, i "robione" tylko na w/w telefonie.
Chyba zacznę numerowac... zdjęcia ... :)
urzyszkodnik
23.08.14, 08:22
Zeby nie było ze mam matryce czarno białą, to kolor dam jakis :)
2.
Zeby nie było ze mam matryce czarno białą, to kolor dam jakis :)
2.
Kliknąłeś zdjęcie w stylu klikacz i też jest fajne :-)
urzyszkodnik
23.08.14, 10:34
Kliknąłeś zdjęcie w stylu klikacz i też jest fajne :-)
Staram sie :)
Jak sie nie ma pieniędzy, trzeba miec choćby fantazje :)
Hehe
po to mam wlasnie Olka :)
3.
Hm.. wydaje się że o "fajności" fotografii makro decyduje przede wszystkim atrakcyjność żyjątka które pokazujesz, po czym szeroko pojęta jakość foty na którą składa się ilość detali, kolorystyka (często złe tło psuje ogólny odbiór) i inne takie... motyl z ostatniej wrzuty z potencjałem tyle że wyszła mozaika z nienaturalne podciągniętymi kolorami - może taki był zamiar (?) - dla mnie całość nie przekonuje.
1.
Pomysł trafiony, tylko tekst w kadrze... po prostu nadaj tytuł i będzie git.
Dokładnie. Tekst w kadrze nie pasuje - a tak to super fotka
urzyszkodnik
24.08.14, 12:15
4.
127756
Dzięki za opinie :)
bardzo lubię tą małą puszeczke i lubię sie nią bawić :)
A zdjęcia ... No cóż :) sa jakie sa :) dam wiecej i tak :P :)
A Motylków mam jeszcze pare :)
Ps.
Zdjatka sa często dziełem przypadku. Po prostu mam aparat przy sobie i cykam jesli jest okazja.
Makra wiec sa moze zaniedbane, ale sa jakie sa. Takie warunki były i chwilka czasu :)
Dzięki raz jeszcze za komenty. Bedzie miło jak bedzie ich wiecej :)
urzyszkodnik
25.08.14, 07:52
Motylka dam na poniedziałek :)
5.
Ujej, troche to zdjecie z motylkiem zmasakrowane :(
pozdro
urzyszkodnik
25.08.14, 09:03
No tak to jest, jak sie zdjęcia na fonie robi...
U mnie wyglada dobrze :)
No chyba ze mówisz o czymś innym niż kolory, kontrast, ostrość etc...
5. Lepiej ? Czy tez sieczka ?
No dla mnie to tam procz tych bialych ramek i wszedobylskich podpisow (notabene dziwna maniera) to wszystko do poprawki.
pozdro
Motylka dam na poniedziałek :)
5.
Pomijam samo zdjęcie, ale wytłumacz mi po kiego te białe pasy, napis "Olympus PEN" i "Lato na wsi"? Jak mam być szczery, to wygląda to jakbyś przekleił stronę z folderu Olympusa. Takie było zamierzenie? :shock:
urzyszkodnik
25.08.14, 09:13
Dokładnie.
Cieszę sie ze mam maleństwo w kieszeni cały czas, dlatego podpisane jest czym zrobione.
Podpisy - to juz inna bajka.
Jakis czas temu obiecałem sobie ze nie dam nic bez podpisu do netu. Dot to tez rozdzielczości. Wiem ze cieżko moze uwiezyc, ale skradziono mi jakis czas temu pewne klatki. Podpisane na szczęście było o copyright. Zupełnie inne niż te z Olka. Sprawę powolutku bede prostował. Dlatego te podpisy imienne tez sa. ( wiem, nic to nie gwarantuje, a zdjęcia wyżej pokazane raczej ukradzione nie beda:) )
7.
Dokładnie.
Cieszę sie ze mam maleństwo w kieszeni cały czas, dlatego podpisane jest czym zrobione.
Podpisy - to juz inna bajka.
Jakis czas temu obiecałem sobie ze nie dam nic bez podpisu do netu. Dot to tez rozdzielczości. Wiem ze cieżko moze uwiezyc, ale skradziono mi jakis czas temu pewne klatki.
Czołgiem!
Nad foteczkami trzeba popracować ale to drobiazg, ot: szumy, przepały czy barwy.
Co do napisów, podpisów i dopisków to usunięcie czegoś takiego to chwila(trzy momenty) nie chronią zdjęcia.
Info o cud aparacie wyczytamy z exifa i wszyscy będziemy wiedzieć, że to penem robione. :-D
urzyszkodnik
25.08.14, 10:02
Wszystko wiem :)
Ale co w tym złego ze sie cieszę ? I dam sobie ten napisik "pen" na przykład ?
A kompa pare długich tygodni nie miałem w domu. Został tylko telefon i darmowy soft. Do zabawy super :)
8.
Pzdr i dzięki za komenty :)
Został tylko telefon i darmowy soft. Do zabawy super :)Dobrze piszesz- do zabawy!
Baw się ale czy od razu musisz je pokazywać na forum?
Pokazane na forum w tej formie, są raczej antyreklamą aparatu.
urzyszkodnik
25.08.14, 16:05
Subiektywne opinie bardzo sobie cenie :)
Jesli jednak wolno, pozostanę w zachwycie :)
Nad gabarytem i gibańcem :)
I jesli ktos uważa ze inną puszka łatwiej by mi było, chętnie posłucham rad i opinii.
Póki co pozostanę w "zachwycie" nad epl5 :)
Przy okazji powiem ze bez wizjera na pierscieniach jednak cieżko sie foci. Z wizjerem znacznie łatwiej ... :)
urzyszkodnik
28.08.14, 08:58
Z innego systemu. :) pstryk z górek :)
9.
128141
Pzdr
całkiem ciekawe, podoba mi się :)
Olać system hihi.
Liczy się oko i wrażliwość :) a ta mi się podoba.
urzyszkodnik
28.08.14, 11:18
O rety, dzięki :)
Kompa mam i dyski w koncu ze sobą. Poszukam zatem z innych systemów jesli wolno tu dawać poza olkiem zrobione inne zdjęcia.
urzyszkodnik
28.08.14, 14:29
Mało mam krajobrazów. Ale czasem cykne jak gdzieś jestem.
Kolejna pstryknięta kiedys fotka poza olkiem. Nikonem chyba.
10.
Trochę za dużo "clarity" na ostatniej? Jak w HDR wygląda to niebo obok latarni (za mocno się odcina).
Ale kadr b. fajny.
urzyszkodnik
28.08.14, 15:44
A no z obróbki orzeł nie jestem :)
Peesa posiadam, ale nie uzywam w sumie. W wyjątkowych sytuacjach jakis tylko.
Tak to aperture3 tylko. No i w sumie to człowieków wole focić...
Dzięki za odwiedziny
Pzdr
11.
urzyszkodnik
28.08.14, 15:52
Kobieta też człowiek ;)
Choć podobno... Ale to chyba plotki tylko hehe :)
Kadr w 10 bardzo mi się podoba, choć obróbka faktycznie mogłaby być lepsza. Za to człowiek z 11 zdecydowanie na nie. Niekorzystna poza, uwydatniająca brzuch, do tego z dziurą powyżej linii majtek, ściągane spodnie w kiepskim guście i nieestetycznie wyglądają, szczególnie w kroku, który jest za nisko, włosy miotlaste, można było je jakoś ogarnąć przed zdjęciem.
Z innego systemu. :) pstryk z górek :)
9.:)
Fajna ta 9. Masz to w kolorze?
Urzyszkodnik, swietnie... A do Aperture dokip Nik Software i gotowe, zobaczysz jak wygodnie. ;)
urzyszkodnik
28.08.14, 19:32
Kupiłem aperture3 i ps6. Juz wystarczy...
Z reszta jest tyle darmowych ze hoho :)
Ps.
Dzięki za odwiedziny !
Ps2.
Pewnie bym miał w kolorze, ale kto wie gdzie ? :)
urzyszkodnik
28.08.14, 20:31
Dzięki bardzo za odwiedziny.
Takie cuś w kolorze wrzuce. Z d90, 50mm i pierścieni.
Powierzchnia listka :) na krzaczku :)
12.
Dzięki bardzo za odwiedziny.
Takie cuś w kolorze wrzuce. Z d90, 50mm i pierścieni.
Powierzchnia listka :) na krzaczku :)
12.
Jak chcesz, abym zaczął krzyczeć, to dalej wstawiaj teksty na fotkach!
urzyszkodnik
28.08.14, 22:08
Robiąc zdjecie, szczegolnie takie jak ta kropelka, gdzie głębia ma
Pewnie mniej niż milimetr - wstrzymujac oddech, człowiek sobie cos tam myśli.
Wlasnie tak jak na zdjęciu jest napisane, ja sobie wtedy tak pomyślałem.
I tak zostało.
Lubię makro. Wycisza i wymusza zapomnienie wszystkich codziennych spraw :)
A to miała byc pocztówka...tym razem bez literek :)
Pzdr i dzięki :)
13.
Ps6 - niepotrzebny zakup. Wystarczy Nik
A to jest nowosc dla mnie.Z tego co ja wiem to soft nika to zestaw roznych efektow do otrzymania jednym klikiem lub kilkoma suwakami.
Znajac dobrze "szopa" malego lub duzego osiagnie sie w nich takie same efekty.Krotko piszac to soft dla leniwych i nie majacych czasu na obrobke i nauke.
Nie znam z Nika nic co wywola rawa,orfa lub nefa.Chyba,ze Ty potrafisz cyfrowego negatywa wywolac softem od Nika.
(...) Nie znam z Nika nic co wywola rawa,orfa lub nefa.(...)
Był (jest) CaptureNX
A to jest nowosc dla mnie.Z tego co ja wiem to soft nika to zestaw roznych efektow do otrzymania jednym klikiem lub kilkoma suwakami.
Znajac dobrze "szopa" malego lub duzego osiagnie sie w nich takie same efekty.Krotko piszac to soft dla leniwych i nie majacych czasu na obrobke i nauke.
Nie znam z Nika nic co wywola rawa,orfa lub nefa.Chyba,ze Ty potrafisz cyfrowego negatywa wywolac softem od Nika.
Mirek jak masz Aperture i Nik to masz komplet narzedzi do postprocesingu.
Mirek jak masz Aperture i Nik to masz komplet narzedzi do postprocesingu.
Aaaa.Czyli juz sam Nik nie wystarczy-Teraz tez moge napisac,ze jak mam Ps i go znam to tez wystarczy.Wtedy nie potrzeba Nika i Apertura.
Nie do konca. Finansowo i praktycznie najlepiej wychodzi tandem: Lightroom + Nik Software lub Aperture + Nik Nik Software. Ps jest tu zbyt drogi do efektow (chyba ze namietnie pracujesz na warstwach).
Był (jest) CaptureNX
Nx byl.teraz jest nastepca NX-D.Ale on jest od Nikona a nie od Nika.Zreszta bardzo slabo notowany.
Nx byl.teraz jest nastepca NX-D.Ale on jest od Nikona a nie od Nika.Zreszta bardzo slabo notowany.
To "jest" było dla tych, którzy go jeszcze mają w postaci NX i NX2.
urzyszkodnik
29.08.14, 08:40
O qurka ale fajna dyskusja :)
Ja aperture kupiłem bo lightroom nijak mi nie pasował. Guziczki mi nie pasiły jakos...
A ps uzywam niemal sporadycznie. Ale jest bo czasami sie przydał.
Kupiłem tanio. Ze zniżka. Nie pamietam ceny ale chyba cos koło pln500.
Aperture świetnie woła rawy. Niestety nowe puszki nie sa juz obsługiwane...epl5 rownież. Tylko jpg.
A PS to zbytek laski. Ale pare razy na rok sie przydaje. Zaleta taka ze porównując go do aperture to nie trzeba Apple kupować jak ktos nie ma.
Aperture ma tez jedna wadę. Jedna tylko.
Jak tworzy biblioteki to w pewnym momencie sam sie potrafi zawiesić. Trzeba poczyscic bo nie daje rady pociągnąć. Uzywam go pewnie ze trzy lata albo i dłużej i bardzo lubię za intuicyjna obsługę.
Z nikosia tez mam płyty z softem. Niestety nawet nie instalowalem. Nie było potrzeby.
W AppleStore można znalezc na fona PSexpress. Polecam. Darmowy.
Sumując - aperture cuda potrafi zdziałać. Polecam rownież póki jest. Bo podobno Apple juz go wspierać nie bedzie. Szkoda mz.
urzyszkodnik
29.08.14, 08:50
Z epl5 dam fotkę. Jpg.
14.
Jak komu i do czego.
urzyszkodnik
29.08.14, 09:04
To jak z olkiem. Jedni mówią ze mały taki i kasy szkoda. Inni znowu ze mały taki i fajny.
Wszystko zależy od potrzeb.
Ja na ps mam potrzeby raz na ruski rok. Ale mam. Wiec jest.
A ktos inny ... ?
Nie do konca. Finansowo i praktycznie najlepiej wychodzi tandem: Lightroom + Nik Software lub Aperture + Nik Nik Software. Ps jest tu zbyt drogi do efektow (chyba ze namietnie pracujesz na warstwach).
Aaa do "efektów" no to i LR nie potrzeba. :mrgreen: Se onlineowym cośtamem zrobisz "efekty"
A ja mam ligtroom i nik software. Razem 800zl :)
urzyszkodnik
29.08.14, 09:32
Poza kasa jeszcze tzw wygoda sie liczy. Tzn czy nam pasują guziczki np. Intuicyjnosc do każdego inaczej tez gada.
Ważne zeby było legalne. I dawało rade.
A co i jak ...? To juz drugorzędna sprawa...
Ja np the co z olkiem dostałem, nie lubię i nie użyłem wiecej niż raz chyba kiedys :)
A ja mam ligtroom i nik software. Razem 800zl :)A ja mam Olympus Viewer i Gimp, czasem jeszcze używam Raw Therapee. Razem 0 (zero) zł! :-P
Kupa Hajsu... PS:mrgreen:+NiK+cośtam 900zł
A RT+NiK 90zł
Dobra, bez ściemy całość to kuupa hajsu PS+NIK+coś+coś+coś i jeszcze kilka cosiów.
Ale każdemu wg potrzeb.
A masz jakieś zdjęcia? Trudno jest dyskutować o przydatności oprogramowania nie wiedząc do czego ono konkretnie służy :).
urzyszkodnik
29.08.14, 10:18
Zdjęcia mogą byc tutaj.
Zapraszam cieplutko :) wszystkich do dyskusji jak oszczędzić kaskę na przyszlosc :)
Poszukam czegoś extra i sam pokaże pozniej co aperture3 potrafi.
Dawamy foty moi drodzy ? I ceny softu do nich ?
Fajnie bedzie :)
Zdjęcia mogą byc tutaj.
Zapraszam cieplutko :) wszystkich do dyskusji jak oszczędzić kaskę na przyszlosc :)
Poszukam czegoś extra i sam pokaże pozniej co aperture3 potrafi.
Dawamy foty moi drodzy ? I ceny softu do nich ?
Fajnie bedzie :)
Może lepiej będzie nowy wydzielony wątek? Bo się Twoich fot nie dogrzebiemy?
urzyszkodnik
29.08.14, 10:54
A te foty i tak moje nic nie warte, a inni skorzystają.
Ale jak uważacie to róbcie :) to wolny kraj i wolny internet :)
A masz jakieś zdjęcia? Trudno jest dyskutować o przydatności oprogramowania nie wiedząc do czego ono konkretnie służy :).
Mam.
Warunki: biały dzień, duże słońce plus oświetlenie studyjne dla zniwelowania cieni.
Lightroom, wstępna korekcja. Kadrowanie.
NIK Software - czerń i biel oraz ramka128206
Założyłem wątek do prac i softu o tu: Oprogramowanie z którego korzystamy przy obróbce zdjęć - przykłady (https://forum.olympusclub.pl/threads/92285-Oprogramowanie-z-którego-korzystamy-przy-obróbce-zdjęć-przykłady)
Może lepiej załóŻ :)
Dzięki! Ale wtopa.:oops:
Mam.
Warunki: biały dzień, duże słońce plus oświetlenie studyjne dla zniwelowania cieni.
Lightroom, wstępna korekcja. Kadrowanie.
NIK Software - czerń i biel oraz ramka128206
No i fajnie. Teraz zrób takie zdjęcie koleżance, zaraz się okaże, że lewe oko ciemne, zmarszczki za duże itd. Obrób to w automacie. Może "dasię", bo prawie wszystko "dasię", ale chodzi o to, żeby zrobić to dobrze i wygodnie. Każdy ma inne potrzeby.
No przeciez zrobilam i pokazalam :)
Myślałem, że to kolega... Koniec świata....
Aaaa... Zaskoczylam dopiero ;). Nie ma tematu. Inny obiekt inne suwaczki :P
urzyszkodnik
29.08.14, 16:10
Ja to mysle ze tu (post fret-a) chyba bardziej o takie np cos jak np stępel chodzi i edycje ciut bardziej wynikająca w modela.
W strone "ladnosci"...
kinket1234
29.08.14, 16:22
fajnie CI idzie =)
urzyszkodnik
30.08.14, 21:11
Mucha na sobotni wieczór :)
Z Olka :)
Pzdr
14.
Pzdr
14.
Sam powiedz czy Ci się to zdjęcie podoba ?
Pewnie tak, skoro się nim pochwalił ;)
Niemożliwe :shock:
urzyszkodnik
6.09.14, 18:01
Fotka zrobiona w lato.
Mucha se siadła na chwilke. Cyknąłem. I jest :)
Kolory mi sie podobają :)))
urzyszkodnik
6.09.14, 21:14
Dwa słowa dla tzw potomnych...na zasadzie ciekawostki...
Mam kilka m42 i adapter.
Dzis vivitar 70-210mm 1:4,5-5,6 MC macro.
Szkło stare, słabe, kontrast do bani, ostrości w sumie nie ma.
Ale zuma daje fajnego. Majac na uwadze cene i zakres, to daje rade.
A jak dodać ze znalazłem go gdzieś i cena była chyba 5 czy 7 złotych,
to spokojowo można sie pobawić podczas grzybobrania.
Po zapięciu dodatkowego telekonwertora, obraz staje sie juz zupełnie słabiutki.
Ale tak, to moze nawet byc :)
15.
urzyszkodnik
7.09.14, 09:52
Adapter i nikkor-H 1:2 50mm Nippon Kogaku.
Ten stary obiektyw nabyłem razem z nikomatt-em, futerałem oryginalnym oraz swiatlomierzem.
Tego ostatniego nie bardzo umiem używać, ale i tak choc działa, ma wartość dla mnie bardziej muzealną.
Wole sekonica jesli juz :)
Szkło bardzo fajne. Ostrość "inaczej". Typowe na analoga.
Chociaz z aparatami DSLR nikona działa dobrze i efekty sa super, to jednak skrzydełka rozwija dopiero na filmie.
Z cała pewnością warto miec. Portretowo jako tako. Fajny bokeh, zakręcony specyficznie, spowodował ze zapiąłem go tez na adapter do epl5. W makro bez pierścieni, do listków, kwiatków itp - sprawdza sie super.
Dodam ze zdjęcia robione często w trybie auto. Zawsze jpg. Kopiowanie na telefon, lekkie ewentualne poprawki kontrastu czy ostrości i wb. I tyle jesli chodzi o softowanie zdjec z Olka :)
Mam jeszcze pare szkielek zabytkowych mniej lub bardziej. Dodam w czasie późniejszym cos o nich rownież ...
15.
Tło faktycznie świetnie "odjechane". Lubię takie klimaty.
urzyszkodnik
8.09.14, 21:47
Szkło bardzo fajne, ale specyficzne na swój sposób :)
Od razu Twoje fotki mi się skojarzyły :)
urzyszkodnik
13.09.14, 16:17
Moze z tego zabytku co juz był, 70-210 takie muchomorkowe makro. Zdjęcie jak wyżej, ma raczej zachęcić do zabaw m42 niż cieszyć oko :) obiektyw z funkcja makro...
Oczywiscie z aparatu i jpg. Bo po co kupować takie maleństwa jak epl jesli nie dla prostoty obsługi.
Z balansem bieli jak widać po nóżce grzybka, aparat se nie poradził.
Ale po co to komu...
16.
urzyszkodnik
29.09.14, 18:40
Helios-44M-6
Coraz bardziej lubię ten obiektyw.
Co prawda, trzeba sie go oczywiscie nauczyć, ale wianuszek na zdjęciu namalował mz fajny.
Nawet po zapięciu przejściówki, ktora mała w sumie nie jest - tworzy z epl5 zestaw fajny i pasujący do ręki.
Co do testów typu ostrość, to ja takich po prostu nie robię i nie lubię.
Szkiełko (dla mnie) ma w sobie "to coś".
Ma, ma...
MSZ w za dużo "się dzieje" w kadrze.
urzyszkodnik
29.09.14, 19:05
Co to MSZ jest ?
A ze sie dzieje to wiadomo- jesień ...
Co to MSZ jest ?
A ze sie dzieje to wiadomo- jesień ...
Moim Skromnym Zdaniem, znaczy jego nie moim.:wink:
MSZ ... stawialbym na Moim Skromnym Zdaniem ... taka polska wersja IMHO :)
---------- Post dodany o 20:06 ---------- Poprzedni post był o 20:06 ----------
Moim Skromnym Zdaniem, znaczy jego nie moim.:wink:
Uprzedziles mnie :)
---------- Post dodany o 20:06 ---------- Poprzedni post był o 20:06 ----------
Mnie też :)
Ale dodam, że zgadzam się Petreq'iem. Chaotyczne linie powodują, że oko błądzi szukając punktu zaczepienia.
Z balansem bieli jak widać po nóżce grzybka, aparat se nie poradził.
Ale po co to komu...
16.
Aparat sobie poradzil.Pokazal tak jak widzial.Ty natomiast nie pokazales jak widziales.:-P:-P:-P
Moze tak tam tak bylo widziane Twoimi oczami???:roll:Co?130981
A grzybek fajny.
No pacz a jeszcze się wachałem między:
Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Muzeum Sztuki Zachodu :lol:
Aparat sobie poradzil.Pokazal tak jak widzial.Ty natomiast nie pokazales jak widziales.:-P:-P:-P
A grzybek fajny.
Jak zwykle Mirek trafił w sedno. Urzyszkodnik jak nie wierzysz, to zaglądnij to wątku krakowskiego - mnie tam też skorygował, co sobie bardzo cenię :)
No pacz a jeszcze się wachałem między:
Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Muzeum Sztuki Zachodu :lol:
A nie brałeś pod uwagę: Może Się Zakochałem? ;)
urzyszkodnik
30.09.14, 07:26
A grzybek fajny.
Nie bardzo rozumiem. Chociaz bym chciał...
Oczy moje bokehu nie maja przeciez. Z reszta, jakby o to chodziło, to stykło by zapiac 17mm.
Wytłumacz sie :) o sso chodzi ?
Chodzi o ogólną kolorystykę. Twoje zdjęcie jest cieplejsze. Możliwe że nieco za bardzo. W wersji Mirka nie podoba mi się za to mocny (aż taki chyba nie był) cień pod grzybem.
urzyszkodnik
30.09.14, 09:14
Kolorystyka jest taka jak na jpg. Bo to jpg z puszki. Ostrzony, kontrast i ciutke saturacja.
Wszystko robione na fonie.
Na olku robię tylko jpg. Balansu bieli w fotkach z wątku nie ruszam.
A fotki... Te co o nich gadamy...No cóż... Maja pokazać moje stare szkielka.
Tylko i az tyle :)
Przepuszczając zdjęcia przez kompa można nawet z jpg wyciągnąć sporo.
W kazdym razie moje aperture3 potrafi. :) ale Olka traktuje ciut inaczej. Nie ze źle.
Olek to taki rodzaj analoga dla mnie. Co wyjdzie to jest.
Tak czy siak dzięki za krytykę i Wasze słowa. Proszę o wiecej.
...
Oczy moje bokehu nie maja przeciez. ...
Tu się akurat bardzo mylisz :)
urzyszkodnik
30.09.14, 12:46
Nie wiem. Ale co wiem to to, ze każdy ma tylko jakaś tam nieostrosc na bokach pola widzenia.
Bokeh to ja mam, owszem :) ale muszę sie wprowadzić najpierw w stan upojenia...
A juz nawet nie pamietam jak to jest :) czasu brak na chlanie :)
Też lubię Heliosa. Czekam na kolejne zdjęcia.
urzyszkodnik
4.10.14, 07:46
Z heliosa i Olka tona ta chwilke tyle.
Odpadł mi guzik spustu migawki. Pierwszy raz cos takiego mi sie zdażyło...
Serwis bedzie.
Tylko znajdę jak i gdzie wyslac to maleństwo.
Ps.
Mam na szczęście inne zabawki :)
18.
urzyszkodnik
9.11.14, 21:16
u mnie juz jesien ku końcowi
19.
barmichal76
9.11.14, 22:06
Jakaż śliczna... winieta...
Dobry pomysł na zdjęcie, ale te rogi :(
u mnie juz jesien ku końcowi
19.
To bardziej znaczek pocztowy niźli zdjęcie. Widac też na tle przejscia tonalne
urzyszkodnik
10.11.14, 10:50
Winietka byc musi, bo wizja moja taka :) a wielkość ... szybciej sie mały obrazek ładuje po prostu.
Z reszta zgodnie z tradycja jpg z puszki na fona powędrował i z fona wyszło to co wyszło.
Raw na dysku se lezy i czeka na "lepsze czasy", które pewnie nadejdą :) niebawem...
Pzdr
to czekamy na dopracowaną wersję z lepszych czasów no i tylko się zdecyduj czy winietka czy ramka bo obie dekoracje to za dużo grzybków w barszczu. (ja jestem za winietką)
urzyszkodnik
10.11.14, 13:43
No to z czystej przekory kolejny "znaczek" :)
20.
Źdźiś taki :)
urzyszkodnik
10.11.14, 13:50
Hehe
Co ja poradzę ze dzien taki nijaki :)
Dzięki za odwiedziny !!!
urzyszkodnik
11.11.14, 18:46
Jesienna rosa.
Ze 180mm.
21.
urzyszkodnik
10.05.15, 09:58
Wypadało by po długim czasie cokolwiek zapodac...
Tak wiec malutka, wielkości wskazującego palca - jaszczurka.
Smoki sa wśród nas !!!
Acha - oczywiscie epl5 w akcji.
22.
Coś za dużo szumu jak na E-PL5 :roll:
Nie była to jakaś Motorola, bo exiftool coś mi tak sugeruje z wielkości bajta
Smoki sa wśród nas !!!
Acha - oczywiscie epl5 w akcji.
Szkoda, że jakość f a t a l n a
urzyszkodnik
10.05.15, 13:31
Jakość jest taka, jaka jest z epl5. Lepsza nie bedzie.
A wielkość - mała. Po co większe do neta ?
Szumofobem nie jestem.
Szkoda ze sie nie podoba...
Kolejne tez małe. Tez "zaszumione". Tez z epl5.
23.
Jakość jest taka, jaka jest z epl5. Lepsza nie bedzie.
Będzie, tylko trzeba znać jakiekolwiek podstawy przy obróbce zdjęć.
Kolejne tez małe. Tez "zaszumione". Tez z epl5.
nie jest zaszumione tylko przy obróbce uzyłes co najmniej dwu programów, z których jeden zmasakrowal zdjęcie kompresją (czego oczywiście można uniknąć jak się ma jakieś pojęcie)
a tak wygląda fragment zdjęcia w niewielkim powiększeniu: (to nie jest szum) celowo wyostrzyłem nieco aby było lepiej widoczne:)
147046
urzyszkodnik
10.05.15, 14:28
Spoko.
Ale po co powiększać ?
Nie mozna po prostu spojrzeć ?
Kazdy ma analizować tabelki, porównania, oraz ta cała reszte - ktora połowa posiadaczy aparatow tylko zyje ?
Epl5 to prosty aparat. Takie same sa zdjęcia. Takie po prostu.
Spróbuj patrzeć. Nie powiększaj. Nie badaj. Nie wnikaj w detale. :)
Nie podoba sie - napisz po prostu ze nie. Przeciez nic sie nie stanie...
A soft - mam soft. Dobry. Wymagany.
Te zdjęcia leca jednak na fona. Na fonie sie moge nimi pobawić wolna chwilą...
Spoko.
Ale po co powiększać ?
Nie mozna po prostu spojrzeć ?
Po to żebyś nie miał komentarzy, ze zaszumione naprzyklad. Bo nie jest zaszumione tylko zmasakrowane obróbka co widać też bez powiekszania. Chyba, ze sadzisz iz Bodzip najpierw powiększył, a potem napisał, ze zaszumione. Piszesz kolego kompletne bzdury: Jakość jest taka, jaka jest z epl5. Lepsza nie bedzie. Jakośc będzie lepsza z byle jakiego telefonu komórkowego niz to co Ty tu pokazałeś.
Kończę dyskusje bo jest bezcelowa.
Edit
...A soft - mam soft. Dobry. Wymagany. ...
Soft może być najlepszy tylko jeszcze trzeba umieć z niego korzystać, a po tych dwu ostatnich zdjeciach tego nie pokazałeś.
Chyba, ze sadzisz iz Bodzip najpierw powiększył, a potem napisał, ze zaszumione.
Masz rację - nie powiększałem.
@urzyszkodnik - napisałem w dobrej wierze. Twoja oczywiście decyzja jakie zdjęcia będziesz zamieszczał. Nie zdziw się tylko, że nikt nie będzie odwiedzał Twojego wątku i komentował Twoich zdjęć.
urzyszkodnik
10.05.15, 15:06
Zupełnie bezcelowa.
Masz zdjecie. Nie podoba sie ? Napisz - nic nie warte wypociny.
Nawet nie musisz nic udowadniać. Ot po prostu.
Jesli chcesz analizować szumy, masakrowanie softem, itd - to sie z celem mija.
Ja zdjęcia sobie robie. Podobają sie - fajnie. Nie podobają - tez fajnie.
Ani rak załamywał nie bede ani skakał z radości. Ot - je se zdjęcia robie.
Wydruk tez powiększasz ? Od tego zaczynasz ? Patrzysz czy szumiało ? Czy zapominasz o całej reszcie...?
Ja sie nie znam. Ja jestem ze wsi. Fotki na łące sobie robie. Ale takie podejście do zabawy aparatem jak Was dwóch, zupełnie mi nie odpowiada. Nic na to nie poradzę.
Ja starej daty jestem...a zdjęcia olkiem robie tylko w jpg. I tez tego nie zmienie. Do innych jak raw czy tiff mam inne zabawki.
Zupełnie bezcelowa.
Masz zdjecie. Nie podoba sie ? Napisz - nic nie warte wypociny.
Nawet nie musisz nic udowadniać. Ot po prostu.
Jesli chcesz analizować szumy, masakrowanie softem, itd - to sie z celem mija.
Ja zdjęcia sobie robie. Podobają sie - fajnie. Nie podobają - tez fajnie.
Ani rak załamywał nie bede ani skakał z radości. Ot - je se zdjęcia robie.
Wydruk tez powiększasz ? Od tego zaczynasz ? Patrzysz czy szumiało ? Czy zapominasz o całej reszcie...?
Ja sie nie znam. Ja jestem ze wsi. Fotki na łące sobie robie. Ale takie podejście do zabawy aparatem jak Was dwóch, zupełnie mi nie odpowiada. Nic na to nie poradzę.
Ja starej daty jestem...a zdjęcia olkiem robie tylko w jpg. I tez tego nie zmienie. Do innych jak raw czy tiff mam inne zabawki.
Chopie, bez urazy (tez starej daty jestem) Cie rozumiem. Nie rozumiem tylko po co pisać bzdury typu: "Jakość jest taka, jaka jest z epl5. Lepsza nie bedzie" i dalej w tym mniemaniu pozostawać.
Odnosiłem się właśnie do jakości technicznej zdjęcia, a nie do tego co przedstawia, mogę?, mogę:) A ta jakość jest tragiczna tylko z Twojej winy, a nie, że z epl5 lepszej nie będzie.
Same zdjęcia mi się podobają (lubie takie motywy jak na 23) ale właśnie ta jakość je dyskfalifikuje w moich oczach. (22 to już całkowita tragedia)
urzyszkodnik
10.05.15, 16:08
To forum. Odnosić sie trzeba nawet.
I do czasu, az ktos nie zaczyna rzucać kapciami, forum spełnia swoją role.
Wymiana opini. Zdań.
Tak wiec pisz jak wspomniałem juz chyba, cokolwiek chcesz. :)
Bede miał czas - nawiąże pewnie jakos.
Jakość epl jest jaka jest.
a jaka jest ? Widac.
Mz zupełnie (az nadto) wystarczająca do netu, zeby luknac i popisac.
Fotkę dam :)
24.
...Jakość epl jest jaka jest.
a jaka jest ? Widac....
Biorąc pod uwagę jakość (techniczną) tych ostatnich zdjęć nie wiem czy byłby ktoś chętny na zakup tego aparatu.
Fotkę dam :)
Niewielka poprawa. Wygląda na usuwanie skutków zamiast usunięcia przyczyny.
Ramka, be
urzyszkodnik
10.05.15, 18:26
Jak dostanę procent od Olka za zwiększenie sprzedaży, bede jak sugerujesz starał sie zachęcać do zakupu np epl5.
Ale na ta chwile...to mi lotto... za co ludzie kasę dadzą w sklepie :)
Ja wybierałem pomiędzy fuji i olkiem. Wypadło na olka.
Taki moj świadomy wybór.
Jak komu uchylne tv zbędne i ma kasę na nowe szkła, nie lubi sie bawić starociami - i tak epl5 do ręki nie wezmnie.
DSLR se kupi. Ale ja mam juz na szczescie :) Olek w kieszeń sie miesci i bawi mnie cały czas.
Co do jakości fotek - cały czas uważam ze tak jak jest, wystarczy spokojnie na to forum.
Wiecej nie trzeba. Poprawy tez nie miało byc. Fotka miała byc.
To dam kółeczka :) w ramce :P
25.
Jak dostanę procent od Olka za zwiększenie sprzedaży, bede jak sugerujesz starał sie zachęcać do zakupu np epl5.
Tego nie sugerowałem. Jeśli już, to zdjęcia mogłyby zachęcały do kupna, a jest raczej odwrotnie.
...Co do jakości fotek - cały czas uważam ze tak jak jest, wystarczy spokojnie na to forum...
To tylko Twoje zdanie.
urzyszkodnik
10.05.15, 19:24
Sorki, ale do jakiego kupna maja zachęcać te fotki ?
Aparatu ? A dlaczego ? To szkło odpowiada za obrazek. A matryca jaka jest kazdy wie przeciez.
Bo nie rozumiem...
26.
Sorki, ale do jakiego kupna maja zachęcać te fotki ?
Aparatu ?
Bo nie rozumiem...
Biorąc pod uwagę jakość (techniczną) tych ostatnich zdjęć nie wiem czy byłby ktoś chętny na zakup tego aparatu.
Twierdzisz wszak, że ten typ tak ma:
Jakość epl jest jaka jest.
a jaka jest ? Widac.
Ja twierdzę, że za taki wygląd zdjęć (od strony technicznej) Ty odpowiadasz.
Edit
To szkło odpowiada za obrazek.
To co pokazałem w poście #154 to oczywiście wina szkła.:wink:
urzyszkodnik
10.05.15, 21:09
Dobra. Juz sobie idę. Bo widze ze za punkt honoru postawiono sobie udowodnic, ze wasze jest wajsze.
Słuchać mi sie nie chce tych bzdur i udawanych mądrości.
Serio.
To forum jest do zabawy. No w kazdym razie tak myślałem.
Szkoda czasu słuchać o jakimś
zachęcaniu do zakupów,
o szumach,
nie szumach,
technicznych niuansach
itd.
i innych pierdołach o których piszecie.
- a które ani związku z niczym nie maja, ani do tematu nic nie wnoszą.
Zdjecie jest zdjecie. Weźcie moze aparat i poganiajcie jaszczurkę na łące, zachęcając ja dobrym słowem do współpracy.
Szkoda czasu i emocji...
Jak bede chciał dobrej jakości - na pewno w rece wezmę inny aparat. Mam pare.
A epl5 jaki jest - kazdy widzi. Ot tyle.
Dla ciekawskich dodam: robione w jpg. Kopiowane prosto na telefon. I sru na forum.
PsExpres, pixlr oraz snapseed. To programy na fona.
Czyli tak, jak 99% mz posiadaczy Olka robi na codzień.
Widzisz, to nie tak. Żadne 99% tak nie robi, to raczej Twoje pobożne życzenia. Każdy z nas stara się zrobić jak najlepsze zdjęcie i się nim pochwalić, posłuchać uwag kolegów - co dobrze, co źle. Ty uważasz że mamy oglądać co pokażesz, nawet łaskawie :mrgreen: pozwalasz wyrazić swoje zdanie.
Tylko jak człowiek raz i drugi zobaczy chłam, to więcej nie zaglądnie. Powiedz - komu wtedy będziesz zdjęcia pokazywał ? Bo ładne robisz, a technicznie to zero totalne.
I nie narzekaj na Olympusa - dobre, wręcz doskonałe zdjęcie komórką zrobisz, i spaprasz mając FF. Bo zdjęcia nie robi aparat, tylko to co człowiek ma między uszami.
Porównaj poniższe jaszczury robione jeszcze gorszymi aparatami.
EOT z mojej strony. Cóż, chciałem pomóc... nie chcesz, wolna wola.
https://www.dropbox.com/s/uu67gkc5yuzxtq6/P4295188ol.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/1i1ca7b8kyrwwa1/p8223063b.jpg?dl=0
urzyszkodnik
11.05.15, 06:11
Bodzip
Nie chce mi sie ale ...
Co ja mam porównywać ? Po co ?
W co próbujesz mnie wkręcić ? W wyścig o "złote kalesony" ?
Poczytaj co napisałeś. Tam jedno wyklucza drugie. Nie chce mi sie cytować. Bo by trzeba pisac za duzo.
Ech.
Dopiąłeś swego. Zrobiłeś śmietnik.
W imie ... no wlasnie - w imie czego ?
Odnośnie tego co napisałeś:
...Poczytaj co napisałeś. Tam jedno wyklucza drugie. Nie chce mi sie cytować.
a ja zacytuje, najpierw piszesz:
Wymiana opini. Zdań.
Tak wiec pisz jak wspomniałem juz chyba, cokolwiek chcesz. :smile:
później:
Dobra. Juz sobie idę. /.../..Słuchać mi sie nie chce tych bzdur i udawanych mądrości.
Serio.
Szkoda czasu słuchać o jakimś
zachęcaniu do zakupów,
o szumach,
nie szumach,
technicznych niuansach
itd.
i innych pierdołach o których piszecie.
Jeśli masz "problem" z przyjmowaniem krytyki (nawet gdyby była nietrafiona) to może rzeczywiście zmienić miejsce wstawiania zdjęć na takie gdzie są tylko pochwały w komentarzach (jakiś fotosik czy cuś podobnego)
Z swej strony postaram się już więcej nie pisać (czy nie śmiecić) w Twoim wątku.
Pozdrawiam.
urzyszkodnik
11.05.15, 09:37
And tor
To co piszecie to nie jest krytyka.
To jest ocena działania programów na telefonie.
Przestan juz. Mz wychodzisz po prostu na idiotę...
Chcesz krytyki pisac ? Pisz.
Napisz cos mądrego. Moze skorzystam.
Nie tlumacz mi ze nie sprzedam czegos tam, bo ja tu nie sprzedaje.
Nie pisz ze patrzeć cieżko, bo nie ma przymusu, a a moge zawsze napisać - zmień monitor. U mnie jest oki.
Chcesz oceniać programy na fona ? Oceniaj.
Ale nie mieszaj jednego z drugim.
epl5 jaki jest - kazdy widzi. Nie pasuje ?
Nie ma przymusu kupować.
Ja sie bawie na łące. I tyle.
Rozumiesz ?
Napisz ze kadr zwalony. Ze to ze tamto.
Bardzo prosze. Jak wyzej - moze skorzystam.
Tabelek i wypocin testerów w necie jest opór.
Po prostu - napisz - do **** te fotki.
Ot tyle. Bo do tego i tak sie to wszystko sprowadza.
27.
Pozycz mi tego Twojego epeela 5, mysle ze bede w stanie Cie zadziwic :)
Jesli chodzi o foty to 24 i 27 ciekawe.
p.s. Z czystej ciekawosci do jakich dslr go porownujesz, ze tak slabo wypada?
pozdro
nie chciałbym zakłócać tak fascynującego bicia głową mur kolegów bodzipa i andtor2, ale...
Dla ciekawskich dodam: robione w jpg. Kopiowane prosto na telefon. I sru na forum.
PsExpres, pixlr oraz snapseed. To programy na fona.
Czyli tak, jak 99% mz posiadaczy Olka robi na codzień.
... muszę się z tą wypowiedzią nie zgodzić. zdjęcie prosto z aparatu do telefonu i do internetu, nigdy mi się to nie zdarzyło. i chyba 99% forumowiczom też nie. zakładam, że szanujemy swoje hobby i gości w wątku
... muszę się z tą wypowiedzią nie zgodzić. zdjęcie prosto z aparatu do telefonu i do internetu, nigdy mi się to nie zdarzyło. i chyba 99% forumowiczom też nie. zakładam, że szanujemy swoje hobby i gości w wątku
Mnie telefon służy do telefonowania a nie do wysyłania zdjęć, zwłaszcza, że oprogramowanie telefonu z automatu zmniejsza zdjęcie by móc go wysłać.
I o to tu chodzi, właśnie czego nie chce zrozumieć nasz uparty kolega Urzyszkodnik... Zdjęcia, choć całkiem niezłe, a i ciekawe, są małe i stąd uwagi o "szumach" , czy "znaczkach pocztowych"
Szkoda zdrowia by się denerwować, czasem warto posłuchać kolegów, zwłaszcza jak mają rację :grin:
No to teraz mi się oberwie......:shock:
Dodam, że wysyłam telefonem ale tylko w formie MMS choćby po to by pochwalić się właśnie złowioną rybą czy też pięknym okazem prawdziwka właśnie.... zakupionym przy drodze. :wink:
Ale to już inna historia.
urzyszkodnik
12.05.15, 07:40
Tak wiec dla tych, którzy jak kolega wyzej, maja słabe telefony...i nic na nich zrobic nie moga, fotkę zapodam.
Oczywiscie jpg. Oczywiscie zgrane na telefon. Oczywiscie na fonie robione wszystko :)
Oczywiscie tez epl5 i jak zawsze jakis tam stary pleśniak, co nie trzyma nawet kontrastu :)
A ze fotka nie musi sie podobać, to ja wiem.
Ale to takie moje klimaty/zabawy.
Lubie swojego Olka !!!
Pzdr
28.
Tak wiec dla tych, którzy jak kolega wyzej, maja słabe telefony...i nic na nich zrobic nie moga, fotkę zapodam.
Oczywiscie jpg. Oczywiscie zgrane na telefon. Oczywiscie na fonie robione wszystko :)
Oczywiscie tez epl5 i jak zawsze jakis tam stary pleśniak, co nie trzyma nawet kontrastu :)
A ze fotka nie musi sie podobać, to ja wiem.
Ale to takie moje klimaty/zabawy.
Lubie swojego Olka !!!
Pzdr
28.
Hej,
ciekawe by było jakbyś teraz dla porównania włożył przez komputer to samo zdjęcie z aparatu.
Czy byłaby jakaś różnica?:roll:
Pozdrawiam
Bardzo ładne zdjęcia.
Czy bierzesz pod uwagę, że są tu osoby, które oglądają zdjęcia na ekranie komputera? Takie małe coś z telefonu po rozciągnięciu do większego rozmiaru bardzo traci na jakości. Szkoda, bo jest duży potencjał.
Faktycznie zdjęcia z potencjałem. Przy obróbce na "normalnym"sprzecie i oprogramowaniu moga tylko zyskać ale skoro tak wolisz to rób jak Ci lepiej. To Twój wątek-Twoje zasady :)
barmichal76
12.05.15, 10:52
Chyba pierwszy raz wypowiem się na tym forum na temat jakości zdjęć po wstawieniu :)
Kadry od 22 do 25 są moim zdaniem ciekawe. Na telefonie bardzo przyjemnie się je ogląda, ale na "ogromnym" monitorze 20" już gorzej. Zgodzę się z kolegami, że jakość wstawionych przez Ciebie zdjęć nie jest limitowana możliwościami E-PL5.
Poczułbym się bardzo miło gdybyś wstawił 22 i 23 nie z telefonu, tylko obrobione na komputerze. Uwierz, że mogłoby zyskać (przynajmniej w moim odbiorze).
Jeśli nie chcesz/nie masz czasu/ nie zależy Ci - również zrozumiem.
Pozdr
P.S. Jakbyś postarał się pisać z polskimi znakami (domyślam się, że na telefonie nie jest to najwygodniesze) też bym się miło poczuł.
urzyszkodnik
12.05.15, 11:03
Staram się używać polskich znaków. Czasami wychodzi jednak jak wychodzi. Nie jestem z pokolenia internetowego. Wiem ze znaki są wazne. Ale czasem... :) sorki za to :)
Wielkość zdjeć ustalam na 1024. Jakość moze i nie powala, ale to nie wystawa. To forum.
Za duze dając, utrudniamy zycie tym, ktorzy korzystają z mobilnego netu. A przeciez i tak widać...
A zdjęcia ?
No cóż. Lubie łąkę. Zawsze jednak jestem z dziecmi.
Nie mam za wiele czasu na zabawe.
Tym bardziej mnie cieszy, gdy mz uda sie złapać światełko :)
Co wazne chyba, uzywam starej optyki. M42. Bardzo lubie i cenie sobie heliosa, którego mam z zenita. Zenit padł juz niestety...
Nie lubie
Testerów, osob studiujących tabelki itd. Ja se zdjęcia robie. To co pokazuje tutaj, jest dla zabawy robione. Bo to lubie :)
Wiele razy w zyciu otaczałem sie podobnymi wariatami jak ja. Teraz zmieniłem miejsce zamieszkania, zdjęcia robie sobie juz sam. No oczywiscie każde makro z łąki, jest w obecności dzieciaków robione.
Jesli nie podoba sie, nie poradzę na to nic.
Jesli kogoś po prostu cieszy robienie zdjec - zrozumie.
Soft
Aperture3. Fotoszopka tez mam, choc nie uzywam. Na fonie za to jest szybko, moge usiąść gdzie chce, kiedy mam wolna
Żabola zapodam :) pzdr
29.
Tylko jak to wzystko sie ma do tych slow o miernocie epla cyt: "Jakość jest taka, jaka jest z epl5. Lepsza nie bedzie."
Smiem twierdzic, ze jesli identycznie obrabiac material to i z tuzow DSLR tez wyjdzie jakosciowa kupa.
pozdro
urzyszkodnik
12.05.15, 13:15
A powiedz mi nyny
Cos ty sie uczepił ?
Procent masz jakis ?
Jestes odpowiedzialny za wizerunek epl5 ?
Czy po prostu, jako statystyczny Polak, dziury w całym szukasz ?
Nie podobaja sie fotki,
napisz ze są
poniżej norm wszelakich.
I tyle. Depresji przeciez nie dostanę.
Adwersarza bowiem, w mojej osobie, w tej sprawie - nie znajdziesz. Sorki :)
Na pociechę masz motylka :)
Wiem - tez słabizna :P
30.
Nikt mi za nic nie placi, bynajmniej jeszcze ;)
Uwierz mi, ze jak cos jest nie halo to ja jako jeden z pierwszych i tych glosniejszych wieszam psy na czyms co uwazam za beeee.
Pare osob moze potwierdzic jak to drzewiej bywalo.
Ja sie po prostu ustosunkowalem do Twoich slow, bo sie kompletnie z nimi nie zgadzam. I to nie wina sprzetu, ze te Twoje foty sa koszmarne pod wzgledem jakiejkolwiek jakosci. Probowalem powiedziec, ze nieslusznie oceniles ten aparat, bo co jak co ale matruce ma niczego sobie, na pewno nie przeszkadza w robieniu dobrych jakosciowo zdjec.
I to tylko, moze az tyle. Nie nalezy upatrywac drugiego dna.
Za motylka dziekuje :)
pozdro
urzyszkodnik
12.05.15, 19:54
Prowokacyjnie takie cos zapodam :)
Ps.
Jak jest, kazdy widzi :)
31.
Niektóre zdjęcia są super, np 28 i 31. Mam wrażenie, że z tą kiepską jakością techniczną to sobie robisz z nas jaja :-)
Ja to już się nic nie odzywam nawet, mam taki słaby telefon i nic na nim zrobić nie mogę. Tak mi przykro z tego powodu, że wyjmę kartę i pod tramwaj.... :???:, Choć szkoda, taki ładny Galaxy......
urzyszkodnik
13.05.15, 10:34
Moj telefon tez przestaje juz działać. Sa qurka nowsze.
To jak z aparatem starym, po premierze nowego... :)
Wiadomo.
Dla odmiany człowieka dam. Tez jakość podła.
Ale co tam. Najwyżej znowu mi sie dostanie :)
Dla zmniejszenia bólu, dodam ze to skan. Wiec teges...
Na pewno f301,50/1.8E i neopan400.
A zdjecie z bardzo tajemniczego i zaczarowanego wąwozu pochodzi...
Pzdr :)
32.
Oczywiscie tez epl5 i jak zawsze jakis tam stary pleśniak, co nie trzyma nawet kontrastu :)Czytam Twoje wyjaśnienia i dochodzę do wniosku, że aparat to najsłabsze ogniwo w Twoim łańcuchu fotograficznym. Robi kiepskie zdjęcia i tylko przysparza krytyków. Wywal go w cholerę i rób zdjęcia smartfonem. Będziesz miał wszystko w jednym.
...dodam ze to skan. Też zrobiony smartfonem?
Zdjęcia ciekawe ale brakuje mi w nich trochę ostrości ;)
urzyszkodnik
13.05.15, 17:19
Helmut
Chyba masz racje.
Ale smartfon ostre i kontrastowe robi.
Znaczy sie dobre i ładne.
A ja tak nie lubie...
Dlatego wlasnie na łączkę z epl5 brykam.
A skan, to jakas tam maszyna fuji robila...
A tak serio - helmuth-
to gdzie Ty,jakies moje tłumaczenia wyczytałeś,
to nie wiem.
Moze mi sie literki jakies nie wyświetlają. Sam nie wiem...
No i wypada zapytac - dlaczego uważasz ze to zły aparat ?
Bo tak wlasnie napisałeś. Ze robi kiepskie zdjęcia...
O co chodzi ? Masz lepszy sprzet ? Super !!! Ja mam epl5 i tez sie cieszę :)
Ale zeby nie było - fotkę mam i dla Ciebie :)
.... z dedykacja dla helmutha :)
33.
... dlaczego uważasz ...Dlaczego uważasz, że ja będę Tobie tłumaczył, to co sam napisałeś?
PS
Nie musisz mi dedykować następnego zdjęcia.
urzyszkodnik
14.05.15, 08:35
Helmuth
Ale ja Cie lubie...dlaczego dedykacji wiecej nie chcesz ?
Jesli chcesz to nawet puszkę moge zmienic. Kupie nowego FX i wtedy. Co?
Ten stary co mam, to juz nie teges...a epl5 jakos chyba nie lubisz, mi sie zdaje...
To moze gołą babę dam w wysokiej rozdzielczości ?
Ściągniesz sobie, popatrzysz na szczegóły...? Co ?
Tak sie składa, ze mam tego od groma.
I serio - nie odpowiedziałeś na pytanie.
Natomiast napisałeś jakies nie mające odzwierciedlenia w wątku i jego treści słowa.
Moze czytaj co piszesz ? Moze wiecej otwartości ? Moze mniej schematów ?
Nie pomogę w sumie z Twoim problemem. Ja tylko urzyszkodnik jestem...
A zdjecie pozniej zapodam. Moze z wieczora a moze zdzisia jakiegos.
I zrobie to jak zawsze - z uśmiechem :)
urzyszkodnik
14.05.15, 10:19
Tym razem duuuuże :). Ze skraju lasu.
Dla posiadaczy duuuużych monitorów :)
Taki Zdziś z wczorajszego wieczoru.
Pzdr
31.
O, dziękuję, przepiękne :)
Sorki, ale ja nawet nie mam internetu w komórce, stąd to marudzenie o lepszą jakość. Wszystko oglądam w komputerze. No ale to forum fotograficzne, a nie jakiś tam Instagram ;)
urzyszkodnik
14.05.15, 11:53
A no widzisz, ...
Ja, jak pewnie wiele jeszcze osob, mam niewiele czasu i netu w sumie na fonie tylko uzywam.
Tym bardziej ze mozna juz na fonach zrobic w sumie wszystko.
Uważam tez, ze nie koniecznie od razu trzeba miec wieeeelką fotę zeby cos tam zobaczyc.
Format pocztówkowy do niedawna zaspokajał niemal 100% ludzkich, codziennych potrzeb, jakby nie było.
Ale ja sie nie znam :) ja to zdjęcia tylko sobie robie :)
Tak czy siak - miło zadowolić w koncu - pierwsza - (hurrrra) osobę na forum. :)
Troche niefortunnie, ze to kobieta (hehe). Bo jakos szczęścia do płci przeciwnej nie mam.
Ale to nie jest żaden problem. Na całe szczescie.
Polecam sie i
Pzdr
Ps. Jade wlasnie PKS. Popracować chwile. Niedaleko jest pole pięknego żółtego rzepaku chyba.
A tu qurde padać i wiać zaczelo...
ale mie wontek ominoooł..
urzyszkodnik
14.05.15, 15:16
ale mie wontek ominoooł..
to juz nas, analfabetów - jest dwóch
Hehe
Pzdr
urzyszkodnik
14.05.15, 17:54
32.
Wiosenne dzwoneczki :) z mojej łączki :)
Dla helmutha :) no obiecałem, jakby nie było...
Słoneczko - rownolegle do ziemi świeciło.
Ładne kolorki na pewno nic nie kombinowane ?
Chyba nie, chociaż mogłoby się tak wydawać ;)
urzyszkodnik
14.05.15, 18:35
A co ja moge zrobic na fonie ? Jak kombinować ?
Jest jak jest.
Z reszta...kazdy widzi - jak jest.
Źle Waszym zdaniem ? Bo mi sie nawet podoba.
No moze niby być...
Ps.
Idę połazić. Nowe jakies zrobie.
Światło dzis inne to i kolory chłodne pewnie beda.
Konwalie w lesie juz sa. I duzo ślimaków.
To, że nie rozumiesz tego co sam napisałeś i prosisz aby Ci to wytłumaczyć, już wiem.
Teraz się dowiedziałem, że nie rozumiesz tego co czytasz.
Napisałem:
Nie musisz mi dedykować następnego zdjęcia.
Nie zrozumiałeś:
32.
Wiosenne dzwoneczki :) ...
Dla helmutha ...Wiem- nikt nie jest doskonały.
Wyrażę się więc w sposób nie pozostawiający pola do interpretacji- nie dedykuj mi niczego!
A co ja moge zrobic na fonie ? Ułożyć pasjansa? :roll:
urzyszkodnik
14.05.15, 21:51
Oj, Helmuth
Nie oceniaj sie tak surowo.
Na pewno znajdziesz kogoś, kto Cie zrozumie i moze nawet pokocha.
Nie bój sie swojej inności.
Jest na świecie, na pewno, wiele osob - które Cie zrozumieją...i na pewno znajdziesz (kiedyś) jakiś przyjaciół.
Dedykacji nie chcesz, pewnie bliskości innej osoby też sie boisz.
No cóż.
W prezencie zatem - podaruje Ci fotkę z pszczółkami :)
Oczywiscie fotka z fona !!!
Wybacz, ze jakość słaba, (Ty masz pewnie wieeelki monitor)
ale lepiej nie potrafie.
33.
urzyszkodnik
17.05.15, 19:37
Dzieki za ciepłe słowo...
Dzis polazlem na łąkę. Dzieci biegały a ja postanowiłem zrobić coś innego.
Portrety robiłem chyba w każdej możliwej okolicznosci. Ale - nigdy ślimaka.
Wiec - portret ślimaka :)
Uwaga. Duze jest znowu.
34.
lisiajamka1
17.05.15, 19:48
Duże jest piękne :grin:
Fajne zdjęcia.
urzyszkodnik
17.05.15, 20:55
Dzieki :)
Ja tam lubie małe :P
A ślimak wabi sie Zdzisław. Mieszka z nami od dwóch dni.
Dzisiaj był na spacerze. Wiec teges...
urzyszkodnik
19.05.15, 13:01
Na dzis cos z moich powalonych pomyslow.
Takie tam, jedno z serii...
35.
Urzyszkodniku,
to wrzucaj więcej z tej serii, popaczym - na razie się jedynie zapowiada...
pozdrawiam,
barmichal76
21.05.15, 15:18
Ja tylko napiszę, że mi się nie podoba - chyba że tekie przepalenia mają swoje uzasadnienie.
urzyszkodnik
21.05.15, 19:54
Ja tylko napiszę, że mi się nie podoba - chyba że tekie przepalenia mają swoje uzasadnienie.
Pewnie ze maja...
Bo to ani kotlet, ani reklama, ani portret, ani glamour jakies.
To takie moje pstrykanie.
Nie jestes odosobniony w tym ze sie nie podoba. Mi to nie przeszkadza :) se robie swoje :)
Pewnie juz bym pozamykał wiele tych spraw foto, ale lata ostatnie ciężkie były i pełne zmian. Nie było po prostu czasu.
Moze w tym roku ?
A dlaczego takie nieostre? Brzydkie? Źle naświetlone ?
Bo czasami sie ma dosyc drążenia tematu i ciagłego pędu do tzw doskonałości.
Tylko dlatego.
A czy sie podoba czy nie - i tak bede sie bawił nadal.
Fajnie jest za to usłyszeć jakies zdanie ( takie jak Twoje rowniez oczywiscie) które szczerze temat potraktuje.
Tak wiec - smialo mozna po mnie jechac :) ja to normalnie traktuje. Bo jestem tu dla przyjemności.
Nie dla promocji :)
Chetnie poczytam.
A co do fotek- to te najfajniejsze mz lezą sobie i czekaja. Az wypowiem słowo - skończyłem.
Pzdr
barmichal76
21.05.15, 20:18
Są przepalone, bo są "takie Twoje" - to chyba nie bardzo rozumiem. I że w kontrze do dążenia do doskonałości? Przyznałbym rację, jeśli całą serią przekonałbyś mnie, że przepalenia mają jakąś rolę.
Chętnie poczekam, aż skończysz te najlepsze i się z nami podzielisz.
Pozdr
urzyszkodnik
21.05.15, 20:53
Nie bierz do siebie, ale mi przekonywanie potrzebne nie jest :)
Ja jestem zadowolony, a takie fotki sa dla mnie.
Takich "nieprzepalonych" jak to nazwałeś, zrobiłem i robie sporo.
Ale to co dla mnie tylko, robie sobie tak, jak mi sie podoba :)
Dzieki (przy okazji) za odwiedziny, komenty i zapraszam ciepło :)
Z dedykacją dla barmichal76, cos "nieprzepalonego - co było pod ręka...zeby pokazać ze potrafię...
36.
barmichal76
21.05.15, 21:03
Nie bierz do siebie, ale mi przekonywanie potrzebne nie jest :)
Ja jestem zadowolony, a takie fotki sa dla mnie.
Takich "nieprzepalonych" jak to nazwałeś, zrobiłem i robie sporo.
Ale to co dla mnie tylko, robie sobie tak, jak mi sie podoba :)
Dzieki (przy okazji) za odwiedziny, komenty i zapraszam ciepło :)
Z dedykacją dla barmichal76, cos "nieprzepalonego - co było pod ręka...zeby pokazać ze potrafię...
36.
Twoja decyzja. Zauważ tylko, że skoro wrzucasz tutaj, nie są to tylko zdjęcia dla Ciebie.
Pozdr
Bez urazy, ale śmieszny jesteś... Tak jakby maluch w piaskownicy robił babki takie ...niekompletne i się cieszył, że się fajnie bawi.:wink:
Zdecyduj czy się bawisz, czy nas poważnie traktujesz. Wbrew pozorom tu jest sporo poważnych facetów i niektórzy już tu przestali zaglądać.
Czy o to ci chodzi?
Aaa, żeby uprzedzić: ci poważni też mają spore poczucie humoru.
Bez urazy ...Ot- kindersztuba!
Dlaczego bez? Uraź go (urzyszkodnika). On cały czas daje wszystkim do zrozumienia gdzie ma ich i ich zdanie.
Skoro mu nie zależy na zdaniu tych, którym swoje zdjęcia pokazuje, mógłby je rozlepiać na murach albo na płotach. Tylko, że wtedy mógłby zostać ukarany za zaśmiecanie, niszczenie własności publicznej lub jeszcze za coś innego. Jakiś przepis by się znalazł.
Tu na forum, jeżeli tylko nie używa słów powszechnie uznanych za obraźliwe, może do woli pisać gdzie ma opinie innych (o zdjęciach które są tylko dla niego :shock:) oraz jaki jest jego do nich stosunek i wcale nie przejmuje się tym, czy kogoś urazi. Moderacja zadba o jego swobodę wypowiedzi. Prawa jednostki są ważniejsze niż dobro ogółu.
Niestety, pobłażanie takim jednostkom prowadzi do powolnego upadku forum.
barmichal76
22.05.15, 06:53
Panowie, dopóki to autorski wątek to chyba nic wielkiego się nie dzieje.
Bez urazy ;)
urzyszkodnik
22.05.15, 08:11
I super :)
Helmuth ponownie na dedykacje zasłużył, co uczynię, jak tylko fotkę znajde odpowiednia :)
Piekna dyskusja sie nam nawiązuje.
Tematem jest podejście nowych, takich jak ja, na forum - do uznania wyższości innych (dłużej tu obecnych) oraz ich ocen do nowych fotek.
Czy to co meczy jednego jest wystarczającym powodem, aby przestać robic cl sie lubi i w sposób w jaki sie to robi w fotografi ?
Czy brak akceptacji takiego postępowania to wynik tylko dbałości o sukces innego "kolegi" z forum ?
Czy tez po prostu - brak zrozumienia.
Przeciez kazdy moze i oby tak sie działo, świadomie dążyć do innych celów niz nasze. Nie musi sie nam to podobać co robi.
Ale szacunek do "inności" jest juz obowiązkowy. Bo to nadal przygoda z aparatem.
Ps.
A co do mojego szacunku do innych na forum, to sadze ze jest wystarczający i normalny.
Nie pokazuje tu tego, czego nie powinienem. Jesli sprzedałem (a robie to niemal zawsze) prawa do publikacji oraz podpisu, zdjec nie zamieszczam. Daje to co lubie. To co chce. To co moge.
To JEST forum dla hobbystów.
Kazdy inny, kto twierdzi inaczej, ma po prostu syndrom przerostu formy nad treścią.
Tak wiec bede robił (zapewniam Was) z nadal ogromnym szacunkiem, to co robie.
Bede sie cieszył z wpisów, chętnie pogadam o tum czy tamtym w temacie foto.
Ale niestety - z tego powodu ze ktokolwiek zrobiłby cokolwiek inaczej niz ja, nie zmienie nic z tego co robie.
Bo to co sobie robie i sie bawie, jest wyrazem zabawy. Pracę mam na codzień. I praca wlasnie, musi miec aprobatę płatnika.
Bo płatnik płaci moje rachunki...
Tu miejsce jest na zabawe :)
I tak Was lubie :)
Pzdr i miłego dzionka !!!
A ze wpis bez fotki to słabizna, dedykacje dla helmutha dam.
Odnajdź sie w tłumie ludzi :)
37.
148133
To jakaś manifestacja, czy co? :-D Sprzeciw i bunt? :-D :-D
Czemu o Autorze, mimo swego dorobku taką tandetą raczysz nasze oczęta?
Tu na forum, jeżeli tylko nie używa słów powszechnie uznanych za obraźliwe, może do woli pisać gdzie ma opinie innych (o zdjęciach które są tylko dla niego :shock:) oraz jaki jest jego do nich stosunek i wcale nie przejmuje się tym, czy kogoś urazi. Moderacja zadba o jego swobodę wypowiedzi. Prawa jednostki są ważniejsze niż dobro ogółu.
Niestety, pobłażanie takim jednostkom prowadzi do powolnego upadku forum.
A czymże tak bardzo Cię uraził kolega urzyszkodnik? Co tak złego robi? Że wrzuca zdjęcia, które się nam nie podobają i nie chce tego zmienić?
To właśnie taka postawa jak Twoja powoduje upadek Forum. Jest nas dużo i to normalne, że pojawiają się skrajnie różne podejścia do fortografii.
Wątek autorski i jeśli komuś się nie podoba, niech po prostu nie zagląda.
Wkurzają mnie te rozpikslowane zdjęcia z telefonu ale czy to znaczy, że nie może tu takich być? Wyluzuj helmuth.
urzyszkodnik
22.05.15, 09:25
Bo to, ze mam fotkę z MF, nie oznacza ze musze ja dawać w całości :)
Mała wystarczy.
Pikselowe opowieści sa na innych stronach.
Bufetowa
Dziekuje i zgadzam sie w zupełności, ze negacja inności (rowniez rozmiar zdjec)
Powoduje rozwalanie forum. Niech ludzie sie chwała fotkami. Niech sie cieszą.
Nie odbierajmy zadowolenia innym tylko dlatego ze zrobilibyśmy jakas fotkę inaczej.
Powiem wiecej.
Pogadajmy o tym z ludzmi :)
Pominąłem - przepraszam :)
Sabor
O jakim dorobku piszesz ? Podpuścić mnie chcesz ?
Zapomnij hehe :) udajemy ze nie było sprawy :)
Ale szacunek do "inności" jest juz obowiązkowy.Masz na myśli szacunek dla swoich zdjęć a co z szacunkiem dla tych, którym się nie podobają i otwarcie o tym piszą?
Helmuth ponownie na dedykacje zasłużył, co uczynię, jak tylko fotkę znajde odpowiednia :)To już nie o szacunek chodzi, to zwykłe chamstwo!
Pisałem, że nie chcę od Ciebie żadnych dedykacji. W realu, wyrazy uwielbienia, mimo wyraźnego sprzeciwu osoby uwielbianej, mogą zakończyć się sprawą w sądzie.
Myślisz, że tu można bezkarnie?
A czymże tak bardzo Cię uraził kolega urzyszkodnik? Co tak złego robi? Że wrzuca zdjęcia, które się nam nie podobają i nie chce tego zmienić?
Z awatara nie wynika byś była blondynką, więc zrozumienie zacytowanego tekstu nie powinno być dla Ciebie trudne.
Przeczytaj jeszcze raz uważnie, nie piszę tam o wrzucaniu zdjęć!
Tolerancja dla zdjęć wrzucanych na forum to jedno a tolerancja dla opinii (i ich autorów) o nich to drugie.
Przyzwolenie na brak tolerancji w tym drugim przypadku, prowadzi (w moim przekonaniu) do upadku forum.
U Ciebie również widzę brak tolerancji więc bilans się wyrównuje.
Więcej dystansu by Ci się przydało, strasznie poważnie podchodzisz do dość luźnych tekstów.
A czymże tak bardzo Cię uraził kolega urzyszkodnik?../.../... Wyluzuj helmuth.
Miałem już tu nic nie pisać ale się wtrącę i stanę po stronie helmutha. Dlaczego?... urzyszkodnik pisze:
...A co do mojego szacunku do innych na forum, to sadze ze jest wystarczający i normalny...
Helmut prosił, czy wręcz później się domagał:
...Wyrażę się więc w sposób nie pozostawiający pola do interpretacji- nie dedykuj mi niczego! ...
Po czym po raz kolejny kol. urzyszkodnik:
...A ze wpis bez fotki to słabizna, dedykacje dla helmutha dam.
Odnajdź sie w tłumie ludzi :smile:
Jeśli to jest przejaw szacunku dla innych na forum to gratuluję kol urzyszkodnikowi. Nie twierdzę, że to obraza ale po po prostu robi sobie jaja z innych i z szacunkiem (w moim rozumieniu) nie ma to nic wspólnego. Wiadć tak lubi, ma nieco "inne poczucie humoru". Nie powiem mi tez się zdarzają rożne wypowiedzi (delikatnie mówiąc) ale potrafię przyznać się do błędu, czy przeprosić.
Nadużywacie słowa "szacunek". Moim zdaniem. Jedna strona pisze frywolne posty, a druga podchodzi do nich śmiertelnie poważnie. Tu tkwi problem.
Więcej się nie wtrącam, bawcie się dobrze.
Nadużywacie słowa "szacunek". Moim zdaniem. Jedna strona pisze frywolne posty, a druga podchodzi do nich śmiertelnie poważnie. Tu tkwi problem.
/.../ Nie, nie tu.
---------- Post dodany o 12:51 ---------- Poprzedni post był o 12:50 ----------
Pominąłem - przepraszam :)
Saboor
O jakim dorobku piszesz ? Podpuścić mnie chcesz ?
Zapomnij hehe :) udajemy ze nie było sprawy :)
Skoro tak twierdzisz.:wink:
urzyszkodnik
22.05.15, 13:16
A jaka zabawa ? :)
Jedyna osoba ktora sie tu bawi to ja, olewając mądrości helmutha i straszenie mnie cudami :)
Co do helmuta - pisałem Ci juz żebyś wiecej spokoju ducha poszukał ?
Na pewno ktos kiedys Cie w koncu polubi.
Na poczatek naucz sie odpowiadać na miłe "dzien dobry" tym sam słowem...to nie boli. Serio.
Zauważyć tez pragnę, ze moze sie nie podobać cokolwiek ja tu robie. I nie musi.
Miło za to ze o tym piszecie.
Bo pogadac sobie mozna.
Poznac wzajemnie inne punkty widzenia tego samego.
Wracając jeszcze do helmuta.
Masz cos do blondynek ? Uprzedzenie jakies ?
Moze do pedalow też ?
Samotnych rodziców tez nie lubisz ? A cykliści ? Oni sa chyba winni galopującej inflacji ?
Czyż nie tak ?
Jestes partyjny czy tak sobie tylko szabelką wymachujesz ?
No bo wiesz - to brzydkie jest, co piszesz...poważnie mowie. Nazywa sie ...
W twoim przypadku nazywa sie samotnosc.
I tak zostanie do czasu, az tego nie zmienisz.
Wystarczy napisać "dzieki za dedykacje, to miłe".
Przeciez wiadomo - miłe chwile nie moga trwać wiecznie...
A co avatara bufetowej -
jakie to ciśnienie rozpiera Cie wewnętrznie, ze wnikasz w cudze avatary ?
To bardzo brzydko z Twojej strony. Tracisz wiele w oczach innych...
Koleżanki i koledzy... pax.
Ochłońcie do wieczora. Wieczorem otworzę wątek.
urzyszkodnik
23.05.15, 10:57
Mysle ze chwilowo w kazdym razie
Odeszła mi chęć na forum olympusa.
Poza TWA i paroma zagubionymi pewnie robaczkami, nikogo tu wiecej nie ma.
A mowiac wprost - czuje sie urażony
zarówno przez tych w/w starych urzytkownikow,
jak i moderację.
Było bezemnie, nic sie nie stanie jak tak nadal zostanie.
Pzdr
Tfu...
To jeśli będziesz się udzielać na jakimś innym forum to radzę ci abyś trochę się uspokoił i spuścił z tonu. Twoja wizyta na kolejnym forum może się zakończyć podobnie jeśli nie wyciągniesz jakiś wniosków z pobytu tutaj na forum i z twojego wątku .
Pozdr.
Wydaje mi się, że zamknięcie wątku spowodowało wyciszenie niepotrzebnych emocji. I niech już tak zostanie. To fajne forum, szkoda nerwów na kłótnie.
Jest wiosna:)
urzyszkodnik
23.05.15, 11:40
Kolego koronax
Jestem nie na jednym forum. Na kilku.
Tu wlazlem z ciekawosci bo kupiłem Olka do zabawy.
Jak widac, problem jest ze wszystkim co mnie dotyczy: wielkość zdjec, prześwietlenia etc
czyli problem nie dotyczy personalnie mnie, a tego co i jak robie.
Wiesz jak to sie nazywa ? Poszukaj w słowniku...
To ze sie bronię, tez jest jak widac źle postrzegane.
A to BYŁ moj wątek.
Wątek publiczny.
Jesli wchodzisz i robisz bałagan, powinieneś przeprosić.
Tyle.
Chcesz (to miłe) napisać swoje zdanie, pisz.
Pogadamy. Ja poznam twoje a ty moje zdanie.
Ale szacunek
do tej "inności" jest wymagany.
Koniecznie.
A co do wielkości, jakości plików etc zamieszczanych tu mam swoje racje.
Nie od dzis bawie sie aparatem, zarabiam nim.
Bywało juz kopiowanie, kradzieże etc. Po co mi to znowu? Pliki z łąki masz duze. Co chcesz jeszcze ? Kopie na dysk ?
W odpowiedzi dodam - wal się - jeden z drugim. To moje. Nawet jesli nie jest nic warte, nie bedzie służyć nikomu do zabaw.
Mam takie prawo ? No mam. Kropka.
Całe szczescie - większość pracy sprzedaje razem z prawami do publikacji. No taka to nisza foto, ktora robie.
Wiec niewiele pokazać moge. Ale nie mam z tym problemu. To praca jak kazda inna. Ona płaci rachunki.
A to co moje ?
To moje.
I jak ja to podam - to juz moja wyłącznie sprawa.
Powody takiego a nie innego "podania" tez nie mam obowiązku sie tłumaczyć.
I nie bede :) choc wyzej juz napisałem slow pare.
Jestem tez przeciwny piętnowaniu inności której nie rozumiemy. Tak na koniec tylko dodam...ze nie złamałem żadnego z nawet zwyczajowych praw. A wątek został zamknięty. Dlaczego ? Nie łatwiej upomnieć tych, ktoży dym robią ?
No nie. Bo...wpadli Ci, którym sie wydaje ze zjedli wszystkie rozumy. I nadymili. TWA.
...bylo bezemnie, było dobrze.
Bedzie bezemnie - bez szkody tez dla nikogo.
Ja w przeciwieństwie do wielu posiadam zarówno wiedzę jak i praktykę.
Nie musze prosić o porady.
Tak wiec, nie czuje przymusu pozostania i aktywności, dla własnego interesu.
A włazić w dupsko nikomu tez nie zamierzam...
Pzdr
Mysle ze chwilowo w kazdym razie
Odeszła mi chęć na forum olympusa.Już się nie bawisz? Szybko się zniechęcasz!
A mowiac wprost - czuje sie urażony
zarówno przez tych w/w starych urzytkownikow,
jak i moderację.To na pewno nie przeze mnie, ja jestem użytkownikem.
Pozwól, że zacytuję:
Na pewno znajdziesz kogoś, kto Cie zrozumie i moze nawet pokocha.
Nie bój sie swojej inności.
Jest na świecie, na pewno, wiele osob - które Cie zrozumieją...i na pewno znajdziesz (kiedyś) jakiś przyjaciół.
Było bezemnie, nic sie nie stanie jak tak nadal zostanie.Mam nadzieję, że nie zmienisz zdania.
urzyszkodnik
23.05.15, 12:48
Panie Moderator
W nawiązaniu do poczty jaka dostałem w której tłumaczysz swoje kroki, chciałbym zobaczyc jak reagujesz na helmutha.
Wpadł.
Szuka dymu.
No i co na to moderacja ? Gdzie to jest dyskusja ?
Mam go pogłaskać ?
czy reagować jak facet ?
Ps.
Obiadek nastawie.
Zajrzę pozniej :)
Moja opinia o dyskusji jest taka, że prowokujecie się nawzajem. Poza tym odpowiadając mi tutaj na PW, chcesz też bardzo sprowokować i mnie. Bawi Cię to.
Potrzebujesz odreagować, ale to nie tu.
Sposób prowadzenia tej dyskusji mnie nie bawi. Drogi Urzyszkodniku idziesz na konfrontacje. Zamknięcie dyskusji miało dać czas na przemyślenie tematu i ochłonięcie. Czasami bawię się w górnolotne sformułowania, ale nie tym razem. Nie chce mi się.
urzyszkodnik
23.05.15, 13:23
Hadesie drogi
Nie wiem kto dał ci taka władze, ze wiesz o tym co chciał zrobic ktos inny
odpowiadając
a raczej nawiazując
do twojej PW publicznie.
Widac ze masz cos do ukrycia.
A to nie jest dobre, majac na uwadze ze jestes moderator.
Posuwasz sie dalej.
Wypowiadasz opinie na temat innych osob. Bawisz sie w psychoanalityka publicznie narażając na szwank cudze imie.
Mi to akurat wisi co ty o mnie napiszesz. Ale robisz brzydko.
Jako osoba mająca własne zdanie we własnym wątku , liczę sie z tym ze mnie zbanujesz.
To bardzo wygodne posunięcie bedzie. Zamiast sprzątać, zamkniesz po prostu szczelnie drzwi, licząc ze smrodek zostanie w środku, jak to bywało do teraz.
Helmuth nadal bedzie wklejał zdjeciA na poziomie mojego siedmioletniego syna, a reszta TWA trzepotać bedzie z zachwytu skrzydełkami...
Nie jestem tez walczący , cokolwiek by to znaczyło.
Ale swojego bronię i bede bronić.
Powtórzę. Twoja rola jest moderacja. Tłumaczenie na tematy inne, dotyczące dokładnie "odreagowania"
Przekraczają twoje kompetencje. W sposób znaczy i rażący.
Nie posiadasz jak sadze takich uprawnień.
A czytając co i jak piszesz, wnioskuje ze rowniez takiego wykształcenia nie posiadasz.
Czy juz Twoim zdaniem w wystarczający sposób pokazałem, ze nie pozwolę sobie na w/w sytuacje ?
No chyba ze z helmuthem mieszkacie razem. No to przepraszam.
Zrozumie wówczas Twoje reakcje w inny sposób...
Na koniec prośba:
Pokaz mi gdzie zaczalem jakiekolwiek prowokacje ?
Zacytuj.
Ale nie moje odpowiedzi.
Zacytuj - gdzie - zaczalem - jak to nazwałeś - prowokacje.
Poszukaj tez znaczenia słowa - konfrontacje.
I zastosuj do tej sytuacji.
Ps.
Wątek uważam juz za zamknięty w sumie.
Dlaczego ?
Bo odważyłem sie dawać fotki w innym rozmiarze niz lubicie.
No super !!! :)
Kto następny ? :)
Ale chętnie popisze na tematy w/w.
Wątek uważam juz za zamknięty w sumie.
Amen.
Ale chętnie popisze na tematy w/w.
Może lepiej już nic nie pisz.
urzyszkodnik
23.05.15, 17:05
Amen.
Może lepiej już nic nie pisz.
Moze faktycznie ?
Wpadne za to moze do ciebie.
W wątku zamieszam. Przyczepie sie ze JA bym naświetlił inaczej.
Pozniej dodam ze MI sie rozmiary twoich zdjec nie podobaja.
Jak zaczniesz polemizować , wpadnie moderator i zamknie Twoj wątek.
Myślisz ze by zamknął ?
Bo nie chodzi o to czy wątek komuś zycie uratuje czy nie.
Chodzi o sam fakt. O niesprawiedliwość.
O przypisywanie sobie przez innych funkcji których nie posiadają.
Nie chodzi o krytykę. Cos co sie podoba Tobie, mi nie musi. I spoko.
Ale jesli bede Cie nachodził i stekać zaczne i napadać na Ciebie to ... - bedziesz zadowolona jak rozumiem ?
O to chodzi.
O moderatora sugerującego jak juz pisałem, ze jest osobą wydającą wyroki co powinnismy.
"Odreagować musisz" - co to ma oznaczać ?
Jakim prawem moderator nie majac przygotowania, sugeruje co ja mam zrobic ze swoim zyciem ?
Złamałem jakies zasady na forum ?
Poproszę linka jakie.
Z reszta juz pytałem. Cisza...
Ps.
Mi obecność na forum lotto.
Ale mam prawo tu byc. Jesli zechce.
Byc w spokoju, nie atakowany. Nie blokowany.
A najwazniejsze - traktowany na równi z innymi.
Ty także masz takie prawo. Ma je kazdy z nas.
Posłuchaj - nie pisz Im nigdy, że coś robisz przy użyciu telefonu, że zdjęcia tam obrabiasz bo Cię zjedzą :). Do mnie się już przyzwyczaili to mnie mniej jedzą i chyba nawet tolerują. Ja zlewam jakość na korzyść wizerunku.
Dobra wylałem trochę żółci na Nich, znaczy ogólnie na tego i tamtego to teraz wyleję na Ciebie ;) :)
Proszę Cię bardzo - nie pisz, że zdjęcia zmasakrowałeś przez telefon bo jakbym dokładnie napisał co ja za numery odwalałem to wielu by się bardzo na mnie obraziło. Zdjęcia mogłeś tylko zmasakrować przez to, że:
1. Masz telefon z przed 20 lat.
2. Nie wiesz jak go/oprogramowanie obsługiwać.
3. Zlewasz to jak wyjdzie.
P.S.
Najgłupszy argument, że EP-L5 robi zdjęcia jak robi ;)
urzyszkodnik
24.05.15, 07:25
1.
Telefon mam faktycznie juz niezbyt nowy :) sa juz nowsze. Ale myślałem ze taki wystarczy... :)
2.
Nie potrafie zbyt dobrze urzywać softu na fonie. I nie tylko. Tez fakt.
3.
Nie zlewam jak wyjdzie. Ale wychodzi jw... :)
A epl5 robi jak robi.
(Na cos przeciez trzeba zwalić winę)
urzyszkodnik
25.05.15, 10:51
Wiosna wróciła, wiec :
Vivitar 70-210 1:4,5-5,6 MC macro focusing zoom
wyciagnalem z szuflady.
Ciemnica straszna. Ale mozna. I makro i portret jakis cyknac.
Dzieciaki ryby łowiły, a ja motylki ganiałem...
Oczywiscie z mojego 20-letniego fona...prosto z epl5. :)
38.
...
Ja w przeciwieństwie do wielu posiadam zarówno wiedzę jak i praktykę.
Nie musze prosić o porady.
Tak wiec, nie czuje przymusu pozostania i aktywności, dla własnego interesu.
A włazić w dupsko nikomu tez nie zamierzam...
Pzdr
To jest dział dla początkujących, dla zaawansowanych jest ten dział (https://forum.olympusclub.pl/forums/23-Ocena-zdjęć)
Mod zazwyczaj przenosi sam takie wątki do działu z oceną zdjęć, jeśli autor robi postępy w robieniu zdjęć.
urzyszkodnik
28.05.15, 06:56
Droplet
Dzieki za odwiedziny. :)
Ja początkujący jestem i długo pewnie jeszcze bede.
Przy okazji klikłem na Twoj wątek. Super !!!
urzyszkodnik
30.05.15, 10:21
Sobota odwagi dodaje, wiec zapodam cos z mojej kolejnej 50-tki.
Nippon H50/2 na epl5 na f2 oczywiscie :)
Bardzo fajne szkło. Nie do wszystkiego niestety.
Ostrosc jest, ale "analogowa". Ja mam go razem ze starym filmowym korpusem, ale zapinam czasem rowniez
do syfry...
Bokeh mz zupełnie inny. Tu udało sie taki jakis "płomienny" złapać.
Tak wiec :
motylek w płomieniach :)
Ps.
Prosze juz bez uwag, ze małe, ze teges szumy itd.
Cała reszta - jechac do bólu mozna, o co z reszta prosze.
39.
urzyszkodnik
2.06.15, 12:56
Robala dam :)
40.
Jak dla mnie to robale trochę przeostrzone, choć swój urok maja. Ten bokeh na motylu taki jakiś "nerwowy", wprowadza mnie w dziwny, niespokojny stan.
urzyszkodnik
2.06.15, 18:56
Jak dla mnie to robale trochę przeostrzone, choć swój urok maja. Ten bokeh na motylu taki jakiś "nerwowy", wprowadza mnie w dziwny, niespokojny stan.
Dla mnie to sie z płomieniami kojarzy ten bokeh z tego szkła.
Ale to fajne szkło. Z nikkormatem go mam. Na Olka pasuje wiec czasami...
Niepokój to może wynikać z ukośnych, opadających linii, ale kolorystyka ładna.:)
Fajne co niektóre te obrazki :)
39 może być
40 według mnie nieostre.
urzyszkodnik
7.06.15, 13:35
Dzieki za odwiedziny i pare słów. :)
Udało mi sie namalować wczoraj takie coś.
N50/1,4G na epl5
41.