Zobacz pełną wersję : Tani korpus to filmowania - GX1?
Witajcie, szukam ostatnio taniego korpusu m43 z myślą o filmowaniu. Zależy mi na trybie 60fps, nie musi to być full hd. Przeznaczenie to oczywiście amatorskie filmiki, kategoria to sport. Jako, że GX7 jest już trochę na świecie to cena GX1 na rynku wtórnym robi się bardzo atrakcyjna. Chciałbym kupić body w cenie ok 500zł.
Chciałbym jednak wcześniej prosić posiadaczy o opinie na temat trybu filmowania w tym aparacie. Chodzi mi głównie o jakość nagrania i o występowaniu efektu jelly. W moim E-P3 z włączoną stabilizacją jest to koszmar. Po wyłączeniu stabilizacji robi się lepiej ale nie idealnie.
Drugie pytanie mam do osób, które robiły hacka Ptool'em. Czy odblokowuje on tryb manualny w filmowaniu?
Może jest jakiś inny tani korpus z dobrym trybem filmów?
Nie lepiej Panasonica GH2, albo G5?
Chyba, że wolisz formę nie lustrzanko podobną.
Nie lepiej Panasonica GH2, albo G5?
Chyba, że wolisz formę nie lustrzanko podobną.
Jasne, że wolałbym takiego GH2. Pisząc tani chodziło mi właśnie o okolice 500zł. :grin:
Racja, moja wina, myślałem, że można już taniej dostać te korpusy.
Drugie pytanie mam do osób, które robiły hacka Ptool'em. Czy odblokowuje on tryb manualny w filmowaniu?
z tego co się orientuję to póki co aparaty niewyposażone natywnie w tryb manualny wideo nie doczekały się jeszcze obsługi przez ptool. Czytałem wczoraj jakąś zapowiedź rychłej aktualizacji programu ale takie informacje na stronie VK pojawiają się co jakiś czas a rezultatów nie widać. Ja bym na to nie liczył i szukając aparatu do filmowania wybrał jednak taki, który ten tryb obsługuje.
tymczasowy_
11.04.14, 16:43
Ja przewrotnie napiszę tak, owszem ogólne możliwości filmowania niby są lepsze w puszkach Panasonic'a, ale ... ostatnio jestem pod wrażeniem stabilizacji z E-P5 (taka sama jak w OMD E-M5 i E-M1). Po prostu tak zamraża wszelkie drgania, że jestem pod nieustającym wrażeniem. Tak więc jak ktoś dużo kręci z ręki, to warto się zastanowić nad OMD E-M5 - bo to chyba najtańsza puszka z ww. wymienionych.
PS
Co do AF, to jak dla mnie można go wyeliminować używając MF i hiperfokalnej, lub po prostu ustawiając ostrość ręcznie i robić ujęcia nie wymagające jej zmiany.
PPS
Dobrze filmują NEXy - niektóre starsze puszki można nabyć za małą kasę np. owe 500zł.
Niestety NEX nie ma wbudowanej stabilizacji, więc przy filmowaniu z ręki, trzeba nabyć obiektyw ze stabilizacją.
PPPS
Żeby doradzić coś więcej, musisz powiedzieć co, gdzie i jak zamierzasz filmować.
Ja przewrotnie napiszę tak, owszem ogólne możliwości filmowania niby są lepsze w puszkach Panasonic'a, ale ... ostatnio jestem pod wrażeniem stabilizacji z E-P5 (taka sama jak w OMD E-M5 i E-M1). Po prostu tak zamraża wszelkie drgania, że jestem pod nieustającym wrażeniem. Tak więc jak ktoś dużo kręci z ręki, to warto się zastanowić nad OMD E-M5 - bo to chyba najtańsza puszka z ww. wymienionych.
Też jestem pod wrażeniem - widziałem trochę filmów przykładowych i są świetne. Ogólnie E-P5 mi się bardzo podoba.
PPS
Dobrze filmują NEXy - niektóre starsze puszki można nabyć za małą kasę np. owe 500zł.
Niestety NEX nie ma wbudowanej stabilizacji, więc przy filmowaniu z ręki, trzeba nabyć obiektyw ze stabilizacją.
Chciałbym żeby to było coś z m43 bo mam już jakąś bazę obiektywów. NEX więc odpada.
PPPS
Żeby doradzić coś więcej, musisz powiedzieć co, gdzie i jak zamierzasz filmować.
Filmować zamierzam sport, głównie jazda konna, deskorolka i motocykle. Kręci mnie zwolnione tempo dlatego koniecznie zależy mi na 60fps. Szkoda, że E-P5 i OMD tego nie mają.
O taki filmik mi się bardzo podoba np:
http://vimeo.com/68496199
:)
Darekw1967
11.04.14, 22:20
Witam !
http://swiatkamer.pl/filmowanie-montaz/78-nagrywanie-w-zwolnionym-tempie-slow-motion
Pozdrawiam
to już chyba lepsza taka:
Kamera JVC GC-PX100
ma jaśniejszy obiektyw f1.2
ceny chyba podobne .... chyba, że się mylę.
Witam !
http://swiatkamer.pl/filmowanie-montaz/78-nagrywanie-w-zwolnionym-tempie-slow-motion
Pozdrawiam
to już chyba lepsza taka:
Kamera JVC GC-PX100
ma jaśniejszy obiektyw f1.2
ceny chyba podobne .... chyba, że się mylę.
Fajna opcja tylko PX10 nie mogę nigdzie znaleźć a PX100 to ponownie nie mój budżet (500zł). :)
Nadal będę wdzięczny za jakąś opinię o GX1.
Gx1 nie mam, mam za to G3, po wgraniu hacków miały jak pamiętam b. porównywalną jakość obrazu. Oba najprawdopodobniej nie mają trybu ani manualnego ani 60fps. Co do jakości obrazu.. ujdzie, choć do surowego materiału z gh2/g6 mu brakuje 30% ostrości, szumy do iso 400 takie same, czyli ich brak
Dzięki za opinię. No właśnie nie wiem gdzie ja wyczytałem, że GX1 nagrywa w 60fps. Sprawdziłem jeszcze raz specyfikacje i sensor daje maks 30 klatek. Nic, mam nadzieję, że GH2 będzie taniał.