Zobacz pełną wersję : Wątek Faziego
Lubię te zwierzaki oglądać. Zaraz mi się gęba śmieje :mrgreen:
wrrrr, jeszcze muszę rozdać, no ileż można :roll:
Fajnie śmieją się łosie (253) :grin:
---------- Post dodany o 21:26 ---------- Poprzedni post był o 21:26 ----------
no ileż można :roll:
nie wiem, mam ten sam problem :evil:
Fajne łosie, (252) wygląda jakby miał na wszystko "wyłożone":cool:
(252) wygląda jakby miał na wszystko "wyłożone":cool:
Trafna diagnoza. W przypadku tej klepy właśnie tak jest:-P Znam kobite więc wiem co mówię :wink:
Była architektura, las, łosie, kiczyki, kolarstwo, samoloty. Samochodów jeszcze nie było. Zapraszam zatem na krótki reportażyk. STW Drift Bemowo.
254.
140060
255.
140061
256.
140062
257.
140063
258.
140064
259.
140065
260
140066
261.
140067
262.
140068
Wolę łosie, piękne zwierzaki to są, śpiące czy nie, nie nudzą mnie :grin:
samochodowa wrzuta mi się podoba, choć wolę foto przyrodnicze.Pozdrawiam
mam podobnie jak wyżej ;)
niemniej dynamika fajna
podobają się 261 257 i 255
ale zaleciało gumą... dawaj łosie :mrgreen:
btw
i tak fajna i dynamiczna wrzuta :)
Była architektura, las, łosie, kiczyki, kolarstwo, samoloty. Samochodów jeszcze nie było. Zapraszam zatem na krótki reportażyk. STW Drift Bemowo.
BArdzo fajnie się to ogląda, ciasne dynamiczne kadry, niezła robota a i 'fun' pewnie miałeś nielichy - oglądając takie atrakcje.
Nie dawaj łosi, tylko dawaj takie wrzuty jak ta ostatnia. Jest przynajmniej urozmaicenie a nie jednorodność :)
Najlepiej wyszło chyba 256 lecz szkoda braku pupy w trochę większej ilości :). 261 też jest bardzo fajne. Uważam, że cała wrzutka mogła by się obyć bez 254, 258 i 260 - te wyszły dla mnie nieciekawie :). W 254 w kadrze powinien być cały samochód z taką ilością lewej strony jak jest teraz i może jeszcze trochę więcej góry a 258 i 260 tracą przez brak ostrości. 258 byłoby zarąbistą fotą gdyby udało się uchwycić ostrość samochodu :)
Dynamiczne kadry, lubie takie.
Wrzuta z psami bardzo ładna a łosie rewelacyjne.
Wolę łosie, piękne zwierzaki to są, śpiące czy nie, nie nudzą mnie :grin:
samochodowa wrzuta mi się podoba, choć wolę foto przyrodnicze.Pozdrawiam
mam podobnie jak wyżej ;)
niemniej dynamika fajna
podobają się 261 257 i 255
ale zaleciało gumą... dawaj łosie :mrgreen:
btw
i tak fajna i dynamiczna wrzuta :)
Od czasu do czasu od przyrody dobrze jest odpocząć :wink: Bardzo lubię sporty samochodowe, ale bardziej fotografować. Nie interesuję się jednak nimi jakoś specjalnie. A imprezy tego typu do doskonała okazja na sprawdzenie się w takich okolicznościach. Tutaj dużo i szybko się dzieje. Trzeba sporo przewidzieć.
Ale jak czuć zapach gumy, to znaczy, że jako tako mi się udało :-)
BArdzo fajnie się to ogląda, ciasne dynamiczne kadry, niezła robota a i 'fun' pewnie miałeś nielichy - oglądając takie atrakcje.
Dzięki.
Tak jak wspomniałem wcześniej. Zabawa jest przednia. Dzień wydarty z życiorysu :-) Normalnie trans :-) Starałem się o akredytację, ale nie wyszło. Musiałem się rozpychać w tłumie. Ale jak się nie ma co się lubi to...:wink:
Nie dawaj łosi, tylko dawaj takie wrzuty jak ta ostatnia. Jest przynajmniej urozmaicenie a nie jednorodność :)
258 byłoby zarąbistą fotą gdyby udało się uchwycić ostrość samochodu :)
Podziękował.
Jeśli chodzi o 258, to będę bronił tej fotki. Owszem samochód jest poruszony. Ciężko przy takich czasach(choć nie było zbyt mało 1/90) utrzymać. Samochód bokiem wychodził z zakrętu i kontrował. Czyli coś leci w prawo, a drugie coś leci w lewo :-) A lubię to zdjęcie za nieporuszonego kierowcę. Dla niego głównie pokazałem to zdjęcie.
Dynamiczne kadry, lubie takie.
Rajdowo i 256.
Jak zwykle dzięki
Wrzuta z psami bardzo ładna a łosie rewelacyjne.
Fajnie, że Ci się podoba :-)
Spoko, mieszkam w mieście... kilkadziesiąt metrów od czteropasmówki, widzę ją z okna... i słyszę samochody non stop... dlatego być może nie zachwycam się fotami tego typu :) i wolę łosie...
i wolę łosie...
Ja w sumie też:grin:
Fazi, spoko nie musisz bronic tego zdjęcia - ja go bić nie zamierzam hihi ;) :). Zdaję sobie sprawę, że takie zdjęcia nie są łatwe do zrobienia bo są trudne ale mnie jako oglądającego bardziej interesuje samochód niż kierowca. Dodatkowo przyjmijmy, że jestem jakimś tam oglądaczem którego nie interesuje fotografia tak więc w tym momencie mam w poważaniu skale trudności i technikę wykonania - patrze tylko na efekt :). Ostatnio prawie nie udzielam się w galerii oprócz wstawiania fot. Ma na to wpływ kilka czynników i nie będę w nie teraz wnikał ale gdybyś tą fotę tam wstawił i przód wyglądałby tak jak kierowca to bym się przemógł i wystawił Ci maksa :)
. Ostatnio prawie nie udzielam się w galerii oprócz wstawiania fot. Ma na to wpływ kilka czynników i nie będę w nie teraz wnikał ... :)
No właśnie. Dlaczego?:-P
No właśnie. Dlaczego?:-P
Na pewno nie z powodu, że nie podobają mi się tam zdjęcia, że jestem obrażony, że czuję się ponad, że mam focha - nic tych rzeczy. Po prostu na ten moment nie widzę sensu robienia tego. A poza tym nie branie udziału w grze pt. "Ocenianie" (bo to jest swoistego rodzaju gra) daje Ci możliwość patrzenia na wszystko z trybun a nie z boiska :)
256 dla mnie byłby idealnym zdjęciem na plakat reklamujący Fast & Furious 7. Bardzo dynamiczne zdjęcia, dobra robota, a 256... szacun:)
Na pewno nie z powodu, że nie podobają mi się tam zdjęcia, że jestem obrażony, że czuję się ponad, że mam focha - nic tych rzeczy. Po prostu na ten moment nie widzę sensu robienia tego. A poza tym nie branie udziału w grze pt. "Ocenianie" (bo to jest swoistego rodzaju gra) daje Ci możliwość patrzenia na wszystko z trybun a nie z boiska :)
A innych podpuszczałeś :-P
Ale faktem jest, że przez dwa lata też nic nie wrzuciłem, a ostatnio mnie naszło. Pewnie niedługo mnie znowu odejdzie :roll:
A innych podpuszczałeś :-P
Ale faktem jest, że przez dwa lata też nic nie wrzuciłem, a ostatnio mnie naszło. Pewnie niedługo mnie znowu odejdzie :roll:
No i nie dali się podpuścić na dłuższą metę :)
Ja dzień w dzień przez dwa lata oceniałem i coś skrobałem więc teraz zrobiłem sobie przerwę - nie wiem na ile ale zrobiłem :)
Łosie mi się troche przejadły więc samochodowa wrzutka byla miłą odskocznią. Zwłaszcze ze zdjęcia świetne ze wskazaniem na 2^8
Łosie mi się troche przejadły więc samochodowa wrzutka byla miłą odskocznią. Zwłaszcze ze zdjęcia świetne ze wskazaniem na 2^8
Coś innego niż przyroda od czasu do czasu postaram się wrzucić.
Dzięki.
Tym razem kilka bokehowych malowanek.:wink:
263.
140654
264.
140655
265.
140656
266.
140657
267.
140658
Ładne, bardzo bokeh mi się podoba
:shock:
Cudne te malowanki.
Jeszcze lepsze niż Łosie czy samochody. Wyglądają bajkowo i wręcz nierealnie. Świetnie. Gratuluję!
264 i 267 są przepiękne. Gratuluje.
Bardzo ładne malowanki. Jakie szkło?
też mi ten bokeh wpadł w oko - pięknie się prezentuje :) :) :)
barmichal76
13.02.15, 09:07
Bardzo przyjemnie namalowane.
Hej,
Przyjemne w odbiorze te (https://forum.olympusclub.pl/threads/90789-W%C4%85tek-Faziego/page14?p=1168563&viewfull=1#post1168563) zdjęcia.
266 świetne, szkoda, że zabrkło ostrości na jakimś elemencie.
pozdrawiam,
Ładne, bardzo bokeh mi się podoba
Czyli bokeh naj!:-P
:shock:
Cudne te malowanki.
Jeszcze lepsze niż Łosie czy samochody. Wyglądają bajkowo i wręcz nierealnie. Świetnie. Gratuluję!
To mnie pocieszyłeś:wink: Na razie, to tylko próby. Co będzie jak dojdę do wprawy?:)
Dzięki
264 i 267 są przepiękne. Gratuluje.
też mi ten bokeh wpadł w oko - pięknie się prezentuje :) :) :)
Bardzo przyjemnie namalowane.
Bardzo się cieszę i dziękuję.
Hej,
Przyjemne w odbiorze te (https://forum.olympusclub.pl/threads/90789-Wątek-Faziego/page14?p=1168563&viewfull=1#post1168563) zdjęcia.
pozdrawiam,
Hej,
Przyjemne w odbiorze te (https://forum.olympusclub.pl/threads/90789-Wątek-Faziego/page14?p=1168563&viewfull=1#post1168563) zdjęcia.
pozdrawiam,
Ciężko jest opanować ten obiektyw, bo jest mocno niedoskonały. Trzeba się będzie go nauczyć. GO jest bardzo płytka. Brzegi nie specjalne i w ogóle spore mydło.
Dzięki za wyrażenie opinii.
A zatem dalsza część wątku leśnego. W akcji szkło MADE IN GDR.
268.
140876
269.
140877
270.
140879
271.
140880
272.
140881
273.
140882
Ponieważ obiecałem, że w wątku oprócz przyrody od czasu do czasu znajdzie się coś innego.
Kilka fotek mojej lepszej połowy. Światło chyba zbyt ostre. Nie czuję się zbyt dobrze w fotkach pseudoportretowych. Ocenę zostawiam Wam.
274.
141595
275.
141596
276.
141597
277.
141598
278.
141599
Trzy bardzo fajne wrzutki. I tak bokehowa, i ta z lasu i słomiana sesja.
Ciekawi mnie jak zrobiłeś takie kolory jak na ostatniej serii?
Ciekawi mnie jak zrobiłeś takie kolory jak na ostatniej serii?
Dzięki.
Praca na warstwach w Ps. Krosy, kontrasty, itp. Dokładnie nie wiem do końca co było robione. Raczej wszystko na "czuja"
Cześć,
Leśne przyjemne, naturalnie wyszły.
'Słomiana Wdowa' - kolorystycznie całkiem przyjemna. Kadrowo - ostatnie, chyba głównie dlatego, że najmniej ciasno.
pozdrawiam,
Leśne zdjęcia bardzo przyjemne. Ostatnia wrzuta ciekawa ma kolorystykę.
Cześć,
Leśne przyjemne, naturalnie wyszły.
'Słomiana Wdowa' - kolorystycznie całkiem przyjemna. Kadrowo - ostatnie, chyba głównie dlatego, że najmniej ciasno.
pozdrawiam,
Leśne zdjęcia bardzo przyjemne. Ostatnia wrzuta ciekawa ma kolorystykę.
Bardzo Wam dziękuję za komentarze. Fakt słomiane trochę ciasnawe. Jakoś nie pomyślałem wcześniej. Tym bardziej dzięki.
Seria "lepsza połowa" mi się podoba, fajnie Ci wyszła, kolory faktycznie ciekawe. Ostatnie z serii mi podoba się najbardziej.
Seria "lepsza połowa" mi się podoba, fajnie Ci wyszła, kolory faktycznie ciekawe. Ostatnie z serii mi podoba się najbardziej.
Dzięki.
Woltyżerka przed rekonstrukcją Bitwy pod Łominkami
279.
142072
Woltyżerka w konkursie na panoramowanie wygrałaby w cuglach :)
Woltyżerka w konkursie na panoramowanie wygrałaby w cuglach :)
Chyba w miarę wyszło:wink:
zarąbiste to ostatnie !! :)
Rewelacyjnie wyszło. Gratuluję.
Zdjęcie świetne, ale moim zdaniem to nie woltyżerka tylko dżigitówka jakaś :-)
zarąbiste to ostatnie !! :)
Rewelacyjnie wyszło. Gratuluję.
Podziękował
Zdjęcie świetne, ale moim zdaniem to nie woltyżerka tylko dżigitówka jakaś :-)
Ja się nie znam :-P
Woltyzerka swietna.
Dzięki.
Tym razem zapraszam na relację z inscenizacji Bitwy Pod Łomiankami.
Do tej pory jakoś nie darzyłem tego typu widowisk zbytnią sympatią, być może dlatego, że byłem pierwszy raz.
21 września w Łomiankach odbyła się rekonstrukcja Bitwy pod Łomiankami 1939. Był atak Luftwaffe na ludność cywilną, byli Ułani Jazłowieccy, były czołgi i tankietki. Było też działko Bofors, które mimo niewielkim rozmiarom siało postrach wśród niemieckiego pancerza.
280.
143287
281.
143288
282.
143290
283.
143295
284.
143299
285.
143301
286.
143303
287.
143306
288.
143308
289.
143309
zapraszam.
282 i 287 są świetne. gratuluje.
wiele zdjęć z takich inscenizacji tu było. ta relacja jest z grupy ciekawych
na 287 coś tam wybuchło:shock: jak u dżejmsa błąda:mrgreen:
ojej jakie fajne foty...
mnie bardzo przekonały 287, 288, 289 i 286 ale chyba bym ucięła ciut trawy z dołu..
285 szkoda mi trochę że ciut więcej nie jest ostre bo by było ekstra choć i tak fajne..
287 - jak z szeregowca ryana :)
282 i 287 są świetne. gratuluje.
Fajnie, że fotki się podobają
wiele zdjęć z takich inscenizacji tu było. ta relacja jest z grupy ciekawych
na 287 coś tam wybuchło:shock: jak u dżejmsa błąda:mrgreen:
Oj walnęło mocno. I gorąco się zrobiło:)
285 szkoda mi trochę że ciut więcej nie jest ostre bo by było ekstra choć i tak fajne..
Ciężko było coś więcej z tego wyciągnąć. I to moja wina, bo decyzja o panoramowaniu powstała 5 sekund przed:)
287 - jak z szeregowca ryana :)
Dziękuję, to duży komplement:)
lisiajamka1
21.03.15, 18:21
Mnie też się podobają, ciekawie pokazana inscenizacja.
barmichal76
21.03.15, 20:18
Udała ci się relacja.
Pozdr
Mnie też się podobają, ciekawie pokazana inscenizacja.
Udała ci się relacja.
Pozdr
Dzięki.
Natenczas powrót do natury. Wczesna wiosna suszki itp.:wink:
290.
143773
291.
143774
292.
143775
293.
143776
(...)
Tym razem zapraszam na relację z inscenizacji Bitwy Pod Łomiankami.
Do tej pory jakoś nie darzyłem tego typu widowisk zbytnią sympatią, być może dlatego, że byłem pierwszy raz.
21 września w Łomiankach odbyła się rekonstrukcja Bitwy pod Łomiankami 1939. Był atak Luftwaffe na ludność cywilną, byli Ułani Jazłowieccy, były czołgi i tankietki. Było też działko Bofors, które mimo niewielkim rozmiarom siało postrach wśród niemieckiego pancerza.
zapraszam.
Świetne! Naprawdę udane zdjęcia, i ciekawa relacja. Brawo!
(...)
Natenczas powrót do natury. Wczesna wiosna suszki itp.:wink:
Cudnie namalowane, na dłużej się zatrzymałem przy każdym.
Szczere okaski.
pozdrawiam,
Rekonstrukcja "Bitwy pod Lomiankami 1939" swietna.
robert1088
28.03.15, 00:17
Łomianki bardzo na tak :)
barmichal76
28.03.15, 02:03
Kurczę, natenczas teżci się udał.
lisiajamka1
28.03.15, 08:41
Powróciłeś do natury i proszę jakie piękne efekty :)
Brawo, cudne malowanki :)
przepięknie namalowane 293 jak jakiś pastelowy witraż wyszedł...
nie potrafię wskazać faworyta każdy intryguje czym innym i jednakowo mocno :)
bardzo się podoba
Relacja z bitwy na piateczkę: świetna. Malowanki przecudne. Ten bokeh to chyba z jakiegoś ruskiego szkła, moze to Rubinar?
Bardzo Wszystkim dziękuję za oceny. Cieszę się, że się Wam fotki podobają:)
Ten bokeh to chyba z jakiegoś ruskiego szkła, moze to Rubinar?
Meyer-optik. Diplan.
Bardzo Wszystkim dziękuję za oceny. Cieszę się, że się Wam fotki podobają:)
Meyer-optik. Diplan.
Właśnie chciałem zapytać. Dzięki :)
Tym razem zapraszam na jesienny Kampinoski poranek.
294.
144238
295.
144239
296.
144240
297.
144241
Zapraszam.
Zazdroszczę porannego focenia... ;)
295. najbardziej mi się podoba.
I mnie poranne się podobają......... A mówią , że wschód (zachód) słońca kiczowaty jest. Tu dowód, że każdy temat można przedstawić pięknie i interesująco.
Ech, żeby mi się tak chciało doopę ruszyć wcześnie rano...:roll:
Tym razem zapraszam na jesienny Kampinoski poranek.
294.
295.
296.
297.
Zapraszam.
Świetne kolorki :) , 297 najlepszy moim zdaniem :)
lisiajamka1
3.04.15, 16:42
Kampinoskiego poranka ostatnia odsłona najpiękniejsza :)
Przepiękne malownicze zdjęcia na przedostatniej wrzucie. Ładny bokeh. Jakim obiektywem robiłeś i jak nie tajemnica na jakiej przesłonie pracowałeś?
Ostatnia wrzuta też niczego sobie.
Ładny poranek, ja postawię na ostatnią fotę :grin:
Zazdroszczę porannego focenia... ;)
Wystarczy wcześniej wstać :-P
I mnie poranne się podobają......... A mówią , że wschód (zachód) słońca kiczowaty jest. Tu dowód, że każdy temat można przedstawić pięknie i interesująco.
Kampinoski Park Narodowy mimo że w nim sporo unikatowej flory nie wyróżnia się szczególnie. Nizinne położenie w centrum Polski sprawia, że nie jest to szczególnie łatwe miejsce do fotografowania. Jak to w lesie. Albo przypadkiem trafi się na szczególne warunki, albo wstaje się bardzo rano i jest spore prawdopodobieństwo, że się na nie trafi. Czyli jak na każdej łące i lesie :wink:
Dzięki!
Świetne kolorki :) , 297 najlepszy moim zdaniem :)
Podziękował oczywiście.
Kampinoskiego poranka ostatnia odsłona najpiękniejsza :)
Fajnie, że się podoba. Dzięki.
Przepiękne malownicze zdjęcia na przedostatniej wrzucie. Ładny bokeh. Jakim obiektywem robiłeś i jak nie tajemnica na jakiej przesłonie pracowałeś?
Obiektyw to stary NRDowski Diplan 85 2.8. Przysłona to nie tajemnica, bo posiada on tylko jedną-2.8 :grin:
Dziękuję
Ładny poranek, ja postawię na ostatnią fotę :grin:
Też jest moim faworytem. THX:)
Jestem pod wrażeniem, rekonstrukcja bitwy przepięknie pokazana.
...Natenczas powrót do natury. Wczesna wiosna suszki itp.:wink:
A te... jak malowane, coś pięknego.
Gratulacje
Wystarczy wcześniej wstać :-P
Łatwo powiedzieć... :mrgreen:
Łatwo powiedzieć... :mrgreen:
Jakby nie patrzeć zawsze możesz się nie kłaść ;-)
oczywiście piękne widoki
Ładne kolorki i światełko. Do mnie ostatnie najbardziej przemawia. Pozazdrościć kampinoskich klimatów.
Fajna seria, zatęskniłem za mglistymi porankami... Ten Kampinos coraz bardziej kusi...
Bardzo się cieszę, że nie wstawałem na marne o 4 rano :wink: I bardzo dziękuję za odwiedziny.
Łyska
298.
145171
299.
145173
300.
145174
301.
145175
lisiajamka1
17.04.15, 08:54
Świetne łyski :)
bardzo fajne łyski, szczególnie że nie są za mocno czarne
leżałeś w błocie czy pływałeś??
Zacne zdjęcia :)
Świetne łyski :)
Dzięki.
bardzo fajne łyski, szczególnie że nie są za mocno czarne
leżałeś w błocie czy pływałeś??
Dzięki. Leżenie w błocku. Podobno błotko dobre na zdrowie jest, ja niestety nie mogę tego powiedzieć, bo mnie nie źle po tym pogięło :-P
Leżenie w błocku. Podobno błotko dobre na zdrowie jest, ja niestety nie mogę tego powiedzieć, bo mnie nie źle po tym pogięło :-P
Może ktoś Ci życzył by Cię pogięło... I dlatego.... :roll:
Ptaszki super oczywiście.
Dzięki.
Trochę powieje zimą...
302.
145799
303.
145800
304.
145801
305.
145802
Faktycznie, zimno :D
304 daj do galerii.
Sesja z łyskami - świetna, 298 - doskonałe. Pozdrawiam
lisiajamka1
26.04.15, 17:59
Ładne zimowe zdjęcia w ciepłym światełku :)
Bardzo dziękuję odwiedzającym.
Chyba dawno nie prezentowałem łosi. Fotki przedstawiają zabawy bliźniaków(dwa samce). Nauka przed wejsciem w dorosłe życie .
306.
146306
307.
146307
308.
146308
309.
146309
Fajnie wyglądają te łośki :)
Zimowe bardzo przyjemne.
Micha mi się śmieje kiedy patrzę na te osiów ;) kadry. Gratuluję, świetne!
Fajne osie, mają takie głupawe miny. :mrgreen:
Kurcze, muszę rozdać, a seria rewelacyjna :D
304 przepiękne a łosie bezkonkurencyjne. Gratuluje.
Sympatyczna zima,łosie też bardzo fajne
Kapitalna wrzutka :grin:, muszę rozdać :roll:
lisiajamka1
1.05.15, 21:04
Ja nie mogę :grin: bratanki super!
Łyski oczywiście bardzo ładne, niby gatunek łatwy do fotografowania, ale czarno-białe upierzenie już nie tak łatwo pokazać na fotografii, Tobie ta ciemniejsza strona wyszła doskonale.
Ostatnie kadry łosiowe doskonałe, zwłaszcza dwa środkowe 307. i 308. BRAWO!
Pozdrawiam
Łosie pięknie dziękują i obiecują, że jeszcze zapozują :grin:
Nazbierało się trochę irenek :-)
310. Nieporęt/Zalew zegrzyński.
149326
311. Most kolejowy nad Kanałem Żerańskim
149327
312. Rezerwat Ławice Kiełpińskie
149328
313. Rezerwat Ławice Kiełpińskie
149329
zapraszam
Mówisz irenki... no to jak dla mnie naj-irenka to 311 i 312. :mrgreen:
311 przepiękne. Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś E aparatu i przerobienie jak widzę takie zdjęcia.
Nie lubię irenek, ale most mi się podoba :)
trochę pooglądałem Twoje zdjęcia i bardzo mi się podobają :) łosie, pejzaże, Irenki i malowanki bokehowe. będę zaglądał. pozdr
Mówisz irenki... :mrgreen:
Piękne. :mrgreen:
Nie lubię irenek, ale most mi się podoba :)
Kiedyś do IReneuszy się przekonacie. Do tego trzeba dorosnąć :mrgreen: Ale jest jeden, który nie lub , ale niektóre się podobają :wink:
311 przepiękne. Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś E aparatu i przerobienie jak widzę takie zdjęcia.
To się nie zastanawiaj, bo zabawa jest ekstra. Nie wszystkim się ta technika podoba, to jak z wszystkim:wink:. Część się jeszcze broni, a reszta udaje :wink::-P
Ja posiadam kompakta olka przerobionego i w pełni mi wystarcza. Mały uniwersalny i dający niezły obrazek. Jak chcesz to dam Ci na PW namiar na człowieka który je przerabia. Za grosze można mieć fajny sprzęt do zabawy z IR .
trochę pooglądałem Twoje zdjęcia i bardzo mi się podobają :) łosie, pejzaże, Irenki i malowanki bokehowe. będę zaglądał. pozdr
A dziękuję bardzo :) Ja też do Ciebie zaglądam:) Cieszę się, że wątek jest odwiedzany i coś się podoba.
Dzięki bardzo wszystkim za odwiedziny
pozdrawiam.
Dlaczego by się miało nie podobać. Robisz piękne i dopracowane zdjęcia. I warto, bardzo warto tu zaglądać :)
A co do irenek - Kasia Klikaczka też takie robi, i Saboorzasty i apz ... ale jakoś, no nie bardzo mi się widzą. Może jak piszesz trzeba dorosnąć :roll:
Dlaczego by się miało nie podobać. Robisz piękne i dopracowane zdjęcia. I warto, bardzo warto tu zaglądać :)
Miło słyszeć takie słowa. Dzięki:oops:
A co do irenek - Kasia Klikaczka też takie robi, i Saboorzasty i apz ... ale jakoś, no nie bardzo mi się widzą. Może jak piszesz trzeba dorosnąć :roll:
Tak wiem. Jest tu parę osób które uprawiają tą fotografię. Dlatego wrzucam tu irenki. Może się ktoś kiedyś przekona? Przecież samo użycie filtra IR nie czyni ze zdjęcia dobrego.
Na tą chwilę mam zajawke na IR :wink: Jeszcze Was pomęczę hihi :-)
Lodki na zalewie w "zimowym klimacie" wyszlo super. A ciekawe wyniki mogly by wyjsc z porownania takiego kadru IR z takim samym robionym w zimie ciekawe ktory kadr by byl fajniejszy
Aby wątek w mech nie obrósł :-P
314. Kacza sielanka :-)
151998
315. Poranny wypasik
152002
316. Mazowiecka zima :-)
152005
317. Wiosenny zachodzik
152007
U nas pełnia lata a u Ciebie zima? ;) :mrgreen:
315. Nieoczywiste, zwiewne....
Ładna wrzuta. Rozumiem, że lato będzie u Ciebie zimą.
lisiajamka1
9.07.15, 11:56
Aby wątek w mech nie obrósł :-P
314. Kacza sielanka :-)
151998
315. Poranny wypasik
152002
316. Mazowiecka zima :-)
152005
317. Wiosenny zachodzik
152007
Co najwyżej subtelną mgiełką otoczony i lekko śniegiem przyprószony - fajne :)
U nas pełnia lata a u Ciebie zima? ;) :mrgreen:
Wtedy większe zaskoczenie jest:wink:
317
sie podoba :)
315. Nieoczywiste, zwiewne....
Cieszy, że Wam się podoba :-)
Ładna wrzuta. Rozumiem, że lato będzie u Ciebie zimą.
Z tym latem-zimą może być różnie, bo czasu ostatnio na zdjęcia bardzo mało i urlopu w tym roku raczej nie będzie. Praktycznie większość wolnych chwil przeznaczam na fotki. Zobaczy się jak to będzie. Lato jeszcze trwa:)
Co najwyżej subtelną mgiełką otoczony i lekko śniegiem przyprószony - fajne :)
O jak pięknie:) I pięknie dziękuję :)
318.
154427
319.
154428
320.
154429
319 IMO najlepsze - choć nie wiem czy ciut więcej dolu bym nie chciała :)
319 IMO najlepsze - choć nie wiem czy ciut więcej dolu bym nie chciała :)
Sorki, że nie podziękowałem, co niniejszym czynię.
Dzięki:)
Nie tak dawno skończyły się żniwa.
Trzy typowe Mazowieckie fotki:)
321.
156482
322.
156483
323.
156484
Super, szczególnie 322Jestem tego samego zdania :)
Jestem tego samego zdania :)
Ja także :)
Super, szczególnie 322
Ja także :)
Jestem tego samego zdania :)
Miło. Dzięki! :-)
Świetna seria. Chciałem napisać, że boćki rządzą, ale nie. Ta betoniarka do zboża jest lepsza. Jest całkiem fajna. Jest dobra. Jest super i ma rewelacyjne światło :mrgreen:
Jest super i ma rewelacyjne światło :mrgreen:
Nie sposób się nie zgodzić :-P
Nic nie poradzę na to, że bardzo lubię IRenki.
324.Most w Kazuniu.
156926
325. POLIN
156928
326. Golf Cup.
156929
327. Maurzyce pierwszy spawany most w Europie
156930
Nic na to nie poradzę, że ich NIE lubię :roll:
Oba mosty wspaniałe :mrgreen:
ja też nie przepadam - ale pierwsze dwa zdjęcia cudowne !!!!
choć nie wiem czy 325 bym ciaśniej bokami nie machnęła - ale i tak się podoba :)
lisiajamka1
13.09.15, 09:42
A ja mam żonę Irenkę i już przepadłem :grin: Za innymi Irenkami specjalnie się nie oglądam, choć Irenki w Twoim wydaniu są naprawdę smakowite :grin:
Nic nie poradzę na to, że bardzo lubię IRenki.
Ciekawe co na to Twoja żona? ;)
324. mz naj.
Też sie mi podobają i IR-enki i mostowe 324. w podczerwieni...
ja też nie przepadam - ale pierwsze dwa zdjęcia cudowne !!!!
choć nie wiem czy 325 bym ciaśniej bokami nie machnęła - ale i tak się podoba :)
A ja mam żonę Irenkę i już przepadłem :grin: Za innymi Irenkami specjalnie się nie oglądam, choć Irenki w Twoim wydaniu są naprawdę smakowite :grin:
Ciekawe co na to Twoja żona? ;)
324. mz naj.
Też sie mi podobają i IR-enki i mostowe 324. w podczerwieni...
O kurczaczek zapomniałem Wam podziękować za odwiedziny i komentarze :-)
Co niniejszym czynię i mam nadzieję, że nie pogniewacie iż robię to hurtem :-P
A zatem bardzo dziękuję :-)
Tym razem kilka kadrów Warszawsko-mostowo-wiślanych :-)
328.
157649
329.
157650
330.
157651
331.
157652
332.
157653
lisiajamka1
25.09.15, 21:46
Moje typy to 329 i 330 :)
330 - piękny klasyk, na dodatek cudowne światło :)
wszystkie są świetne, 330 faktycznie najlepsze
Cała wrzutka dobra - trzy pierwsze najbardziej mi się podobają.
Ja też za 330, ale cała wrzutka fajna :grin:
Na razie jestem na początku wątku i podziwiam. Ogólnie nie cierpię betonu,szkła i metalu (szło tylko do łamania światła w swoich eksperymentach ;) ), architekturę tylko toleruję ale w takich fajnych fotach to ją nawet lubię :)
Na razie jestem na początku wątku i podziwiam.
Bardzo mi miło, że oglądasz:) Skoro już zostałem wywołany do tablicy, to wypada coś wrzucić. Paczkę fotek jesiennych wrzucę wiosną, a skoro teraz jesień, to kilka pstryków wiosennych:wink: Jak ktoś lubi takie malowanki to mu się spodoba :-)
W końcu do wiosny bliżej niż dalej. Tak dla przypomnienia jak wyglądają kwiatki :-P
333.
161797
334.
161798
335.
161799
336.
161800
337.
161801
luzaczek82
15.11.15, 17:33
Fajne te ostatnie malowanki
Bardzo mi miło, że oglądasz:) Skoro już zostałem wywołany do tablicy, to wypada coś wrzucić. Paczkę fotek jesiennych wrzucę wiosną, a skoro teraz jesień, to kilka pstryków wiosennych:wink: Jak ktoś lubi takie malowanki to mu się spodoba :-)
W końcu do wiosny bliżej niż dalej. Tak dla przypomnienia jak wyglądają kwiatki :-P[QUOTE]
no kurdelebele.... założę się, że ta wrzutka, specjalnie pode mnie ku mej ucz wielkich przyjemności bo przeca nikt tak malowanek nie lubi jak ja :mrgreen:
drugie i tulipany najbardziej mnie wzięły, ale wszystkie są bańkowo-odlotowe. Powiedz no w tajemnicy jakim szkłem to żeś uczynił Waćpan?
[QUOTE=fazi75;1228664]
Powiedz no w tajemnicy jakim szkłem to żeś uczynił Waćpan?
To jest rzutnikowe szkło. Diplan 60/2.8 Made In GDR z fabryki w Goerlitz. Konstrukcja w większości plastikowa z wyłączeniem szkła :wink:
no to *****....tu miała być inna nazwa pośladków ale ktoś zobaczył w niej gwiazdy :mrgreen:
nawet nazwy nie zapamiętam a co dopiero poszukać gdzieś takiego cuda :-P
Będę se mazać sama na inne sposoby ;)
no to *****....tu miała być inna nazwa pośladków ale ktoś zobaczył w niej gwiazdy :mrgreen:
nawet nazwy nie zapamiętam a co dopiero poszukać gdzieś takiego cuda :-P
Będę se mazać sama na inne sposoby ;)
To może prościej.
Kupiłem stary niemiecki rzutnik do slajdów za 30 PLN z przesyłką. Ów obiektyw znajdował się w tym rzutniku :mrgreen:. Rzutnik poszedł do zsypu, a obiektyw został :-) Trochę go przysposobiłem i czasem robię przy jego użyciu fotki :-)
ja pierdziu.... aleś Ty wszechstronnie uzdolniony. Chyba skupie wszystkie rzutniki z okolicy jak znajdę. a czy jakiś mikroskop się nada jakby zabrakło rzutników? i jak trza to ustrojstwo przysposobić?
P.S. bo ja wiem jak przysposobić sobie śmieci, szkiełka i świecidełka.... ale na technice to ja się nie znam. Co najwyżej na majsterkowaniu i fajnych zabawkach makity, ale to chyba szkła nie ma i fot nie dało się tym zrobić ;)
ja pierdziu.... aleś Ty wszechstronnie uzdolniony. Chyba skupie wszystkie rzutniki z okolicy jak znajdę. a czy jakiś mikroskop się nada jakby zabrakło rzutników? i jak trza to ustrojstwo przysposobić?
Nie ma dwóch identycznych diamentów (czyt. rzutników) i nie ma uniwersalnej drogi na ich przysposobienie:grin:
Nie ma dwóch identycznych diamentów (czyt. rzutników) i nie ma uniwersalnej drogi na ich przysposobienie:grin:
z postu na post dokładasz mi problemu i mnie zniechęcasz, ale ja już chyba wiem czemu :-P Ty po prostu nie chcesz żebym eis dorobiła diamenciku i pozostała przy swoich szkłach.... butelkowych :wink::mrgreen:
z postu na post dokładasz mi problemu i mnie zniechęcasz Nieprawda!:) Trudno doradzić w temacie gdzie samemu miało się problem. Pierwszą rzeczą jest znalezienie odpowiedniego dawcy. Zwykle jest tak, że jak sobie coś "umyślisz" to nie możesz tego kupić. Potem jest tego pełno:) Rzecz jest jednak warta uwagi, bo środków płatniczych nie potrzeba wiele, a efekty są zadowalające-oczywiście dla miłośników malowanek:-P
Nieprawda!:) Trudno doradzić w temacie gdzie samemu miało się problem. Pierwszą rzeczą jest znalezienie odpowiedniego dawcy. Zwykle jest tak, że jak sobie coś "umyślisz" to nie możesz tego kupić. Potem jest tego pełno:) Rzecz jest jednak warta uwagi, bo środków płatniczych nie potrzeba wiele, a efekty są zadowalające-oczywiście dla miłośników malowanek:-P
co do miłośników malowanek nie ma żadnych wątpliwości. czuję się ich prezesem ;)
a z resztą się prześpię i wmówię sobie, że wcale sobie niczego nie umyśliłam.... może uda mi się oszukać los? :lol:
fazi75- możesz napisać kilka słów, jak zamontowałeś te szkiełka? chodzi mi o Diaplana. mechanizm ślimakowy prosto do mocowania czy przez adapter jakiś? i czy wszystkie szkła z tego rodzaju rzutników np. Diaplan, Pentacon podejdą pod ten sam ślimak? interesuje mnie jeszcze odległość +/- od lustra. pozdr
Ta ładniejsza część jesieni w tym roku bezpowrotnie odeszła. Więc tak dla przypomnienia jak momentami wyglądała podsyłam parę kadrów:-)
338.
162629
339.
162630
340.
162631
341.
162632
342.
162640
lisiajamka1
29.11.15, 18:38
Pięknie utrwalasz te ładniejsze fragmenty jesieni :)
340 spodobało mi się najbardziej.
Środkowe i ostatnie najfajniejsze dla mnie :)
o tak . 340 jest w klimacie takim jaki lubię :) pozdr
Dzięki, dzięki. Fajnie, że coś się podoba :-)
Jak dla mnie za bardzo "bajkowe", rozpłynięte... Alle ostatnie z serii bardzo mi się podoba, została w nim zachowana równowaga.
Z ostatniej serii 340. superowe.
Pozdrawiam
miękkość zdjęć bardzo mi się podoba
338, 340,341,342 są śliczne
...a jego numer to 340. :)
Jak dla mnie za bardzo "bajkowe", rozpłynięte... Alle ostatnie z serii bardzo mi się podoba, została w nim zachowana równowaga.
Dzięki za wizytę. Muszę przyznać, że tej jesieni wykombinowałem sobie właśnie tą miękkość. Może to chwilowe, a może jakiś znak rozpoznawczy się z tego zrobi :-)
...a jego numer to 340. :smile:
Z ostatniej serii 340. superowe.
Pozdrawiam
Ech...to 340:-) Miał być klimat i chyba jest :-) Ciesze się :-)
miękkość zdjęć bardzo mi się podoba
338, 340,341,342 są śliczne
Fajowo, że tak myślisz. Bardzo dziękuję.
Ponieważ jestem na fali :-P pozwolę sobie wrzucić jeszcze jedno foto.
Wierzby płaczące zawsze mi się podobały. Na Mazowszu trochę ich jest, aale wbrew pozorom nie jest łatwo wypatrzeć fajnie fotograficznie miejsce. Te odkryłem niedawno blisko Żelazowej Woli.
343.
162928
Re-we-la-cja! Perfekcyjna konwersja na cz-b, no cudo!
świetnie, prawdziwie wiejski klimat :)
diabelsko magiczne te wierzby!
Ostatnie wierzby świetne! "Miekkości" mi się nie podobają, sztuczne moim zdaniem za bardzo :)
Re-we-la-cja! Perfekcyjna konwersja na cz-b, no cudo!
świetnie, prawdziwie wiejski klimat :)
diabelsko magiczne te wierzby!
Ostatnie wierzby świetne! "Miekkości" mi się nie podobają, sztuczne moim zdaniem za bardzo :)
Fajnie! Bardzo dziękuję za komentarze. Te pozytywne zawsze są miłe :-)
344. Przedszkole :-)
163170
Piękne ostanie wrzuty. Gratuluje.
Cześć,
343 ciekawe, fajne tło pod zdjęcia, fajna konwersja - mała uwaga - są to wierzby, choć nie płaczące.
344 - przedszkole - super, jako okładka do jakieś książki, bardzo mi się podoba.
pozdrawiam,
Piękne ostanie wrzuty. Gratuluje.
Dziękuję.
Cześć,
343 ciekawe, fajne tło pod zdjęcia, fajna konwersja - mała uwaga - są to wierzby, choć nie płaczące.
pozdrawiam,
Cześć :-)
Jakoś wszystkie wierzby kojarzą mi się z płaczącymi :-D Nie wiem czemu :-)
Dzięki za odwiedziny wątku.
Pozdrawiam
345.
164064
Ok.... czytałam komentarz w galerii więc skoro już tam zajęłam stanowisko to powiem dlaczego jestem na nie.
Nie traktuj tego jak krytykanctwa, bo daleka jestem od tego, ale też nie potrafię mówić czegoś co jest nieprawdą, mimo, że ta uczciwość i szczerość zwykle ma swoje przykre konsekwencje, ale taka moja natura. Albo szczerze, albo wcale....
Pierwsza rzecz to pytanie, co tak naprawdę chciałeś pokazać?
jak odpowiesz to powiem o całej reszcie, która mi się nasunęła jak oglądałam, ale być może jest coś czego nie zauważyłam, a zauważyłeś Ty
ostatnie do mnie także wcale nie gada..
ale za to przedostatnie przedszkole nr 344 podoba się przeokropnie - bardzo dobra fota
Hej. Bardzo dziękuję za odzew :-)
Ok.... czytałam komentarz w galerii więc skoro już tam zajęłam stanowisko to powiem dlaczego jestem na nie.
Nie traktuj tego jak krytykanctwa, bo daleka jestem od tego, ale też nie potrafię mówić czegoś co jest nieprawdą, mimo, że ta uczciwość i szczerość zwykle ma swoje przykre konsekwencje, ale taka moja natura. Albo szczerze, albo wcale....
Pierwsza rzecz to pytanie, co tak naprawdę chciałeś pokazać?
jak odpowiesz to powiem o całej reszcie, która mi się nasunęła jak oglądałam, ale być może jest coś czego nie zauważyłam, a zauważyłeś Ty
I właśnie chodzi o Waszą opinię. Mnie nie sposób "bronić" tego zdjęcia.
Cieszą mnie bardzo szczere rzeczowe opinie. Napisz proszę co Ci się nasunęło :-)
ostatnie do mnie także wcale nie gada..
ale za to przedostatnie przedszkole nr 344 podoba się przeokropnie - bardzo dobra fota
Przedszkole to się większości podoba. Napisz co nie podoba Ci się w czerwcu :-P
Skoro tak to ok.... napiszę co nieco ;)
Ta fotka z założenia miała chyba pokazać wszystko, cały urok czerwcowego wieczoru, a w efekcie nie pokazuje prawie nic.
1. pokazałes prawie wszystko jak równorzedne elementy, jednocześnie tym wszystkim, rozmywając znaczenie każdego z nich. W kadrze jest jeden wielki bałagan, nie wiadomo na czym skupić wzrok. Nieostre badyle z pierwszego planu, które w chaotyczny sposób zakłócają kompozycję plus nieostry ostatni plan, na którym jest słońce i horyzont, a w miarę ostry środkowy plan z elementami, które tu nie mają wieksęego znaczenia, bo sama czerwień kilku maków, żeby robiła odpowiednie wrażenie i skupiała na sobie uwagę, musi być odpowiednio zaakcentowana, a tu nie jest. To trochę tak, jakby Cię wysłali na zakupy po coś ekstra fajnego i w jednym sklepie wrzucili wszystko razem do głębokiego wiaderka i powiedzieli szukaj se pan czego chcesz, może znajdziesz? a w drugim pokazaliby Ci to samo ale odpowiednio eksponując, może nie każdą rzecz oddzielnie, ale chociażby grupowo.
Zawsze trzeba wziąc poprawkę, że to co zachwyca, kiedy się ogląda na żywo, nie będzie tak samo odbierane na płaskim obrazku. W rzeczywistości działa wiele różnych elementów na odbiór jakiegoś widoku, między innymi zapach, temperatura, nastawienie z danej chwili, emocje i okoliczności. to wszystko sprawia, że ten sam widoczek codziennie i u każdego może budzić różne emocje i albo zachwycać, albo wkurzać.
Na tym Twoim zdjęciu nawet gdyby człek chciał się skupić choćby tylko na klimacie ciepłego wieczoru to nie można, bo wszystkie drobiazgi w takim wielkim bałaganie rozpraszają i drażnią, a nie podkreslają klimat.
Dużo maków już sfotografowałam bo maki to moje ulubione kwiaty, ale powiem Ci, że z doświadczenia wiem, iż maki pomimo swojego niepodwarzalnego wdzięku i uroku są jednymi z najtrudniejszych do sfotografowania kwiatów. To właśnie widać na Twoim zdjęciu. Nie wystarczy, że one tam są, nie wystarczy, że jest słońce.... to wszystko za mało żeby zrobić obrazek, który chce sie oglądać.
W takim wypadku, trzeba wybrać co jest najważniejsze i na czym skupić ostrość i co zaakcentować i w jakim otoczeniu to pokazać żeby nie straciło na ważności, a resztę nalezy pominąć. Mimo, że nie pokaże się wszystkiego, to pokazując coś dobrze, pokaże się najwięcej.
To tak chyba na tyle i na szybko ;)
Raz w życiu wracając z Niemiec spotkałam na trasie pole, które w połowie było kwitnące makami. Widok cudowny.... nie było za bardzo bezpiecznego miejsca żeby się zatrzymać wiec wyskoczyłam zostawiajac auto na awaryjnych na poboczu i szybko kliknęłam parę fot bez możliwości dokładnego spojrzenia i wybrania kadru....
mam te foty i ciągle jak na nie patrzę to jestem tak cholernie zawiedziona, że nie ma na nich tego co ja tam widziałam....
Maki sa bardzo wymagajace i rosną w trudnych warunkach, a połączenie maków z ostrym słońcem to taki śmiszny kontrast, że żeby ani jedno ani drugie nic nie straciło, trzeba by dla każdego z nich sotoswać inne parametry.
osty w chaosie z innymi zielskami natomiat nie są już zadną atrakcją....
Przedszkole to się większości podoba. Napisz co nie podoba Ci się w czerwcu :-P
szczerze - nic mi się w nim nie podoba :mrgreen:
to zdjęcie dla mnie mogło by wygrać konkurs jaki swego czasu ogłaszała Bufetowa - na gniota gniotów - sorry pytałeś - a takie moje zdanie ;)
ostrość nie wiem gdzie tu jest, totalny bałagan, słońce to jedna wielka plama z halo dookoła - przynajmniej u mnie tak to wygląda
maki - fajny element, ale totalnie niewybijający się ponad chabazie wszem i wobec panujące na tym kadrze
na domiar złego krzywe słupy w tle ;)
to wszystko - dodam tylko że nie czytałam postu jarmany więc nie wiem czy cokolwiek co napisałam się powtarza czy też nie :)
jarmana. Bardzo dziękuję za tak wnikliwą analizę, choć twierdzę, że może za bardzo, bo zdjęcie nie jest takiej warte.
szczerze - nic mi się w nim nie podoba https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gif
Jak to... maki Ci się nie podobają? To jakaś dziwna jesteś :-P
jarmana. Bardzo dziękuję za tak wnikliwą analizę, choć twierdzę, że może za bardzo, bo zdjęcie nie jest takiej warte.
no to jak za dużo to mogę jeszcze usunąć co wskażesz póki czas edycji na to pozwala :grin:
Zgadzam się z Gulaszem co do obu ostatnich fot :)
Cieszę się, że wpadacie...
Trochę leśnie, trochę strasznie :-)
346.
164472
347.
164473
348.
164474
349.
164475
346. 347.348. 349.
Faktycznie, mroczne te kadry, mnie podoba się ostatni choć strasznie "włochaty" kadr 349
---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post był o 21:52 ----------
346. 347.348. 349.
Faktycznie, mroczne te kadry, mnie podoba się ostatni choć strasznie "włochaty" kadr 349
Choć i zajec i duszek fajnie pomyślany.
no... 348 jest zaj.... te. przypomniał mi się mój ulubieniec z "Alicji z krainy czarów" :D pozdr
Trochę leśnie, trochę strasznie :-)To, że bardzo nie doświetliłeś/ściemniłeś zdjęcia robione w jasny dzień, nie uczyniło ich strasznymi :-P
Najstraszniejsze jest 349, choć tu akurat MZ można by jeszcze przyciemnić. Trochę za dużo szczegółów.
Na 347 przeszkadza mi nieostrość pierwszego planu. Wygląda jakoś sztucznie.
PS
Zastanawiam się, w kontekście dyskusji w moim wątku, nad pewną (MZ) niekonsekwencją. U mnie byś rozjaśniał cienie, podczas gdy u Ciebie są one dość ciemne. :roll:
To, że bardzo nie doświetliłeś/ściemniłeś zdjęcia robione w jasny dzień, nie uczyniło ich strasznymi
I na podstawie exif doszedłeś do wniosku, że zdjęcia nie są tak straszne jak być powinny?https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_biggrin.gif
Na ostatnim zdjęciu wschodzi księżyc dlatego pewnie najbardziej Ci się podoba https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_razz.gif
Na 347 przeszkadza mi nieostrość pierwszego planu. Wygląda jakoś sztucznie.
Cóż...może i sztucznie wygląda, ale ta nieostrość jest zupełnie z natury szkła którego użyłem. Obiektyw zdemontowany z rzutnika robi takie jajkahttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif
PS
Zastanawiam się, w kontekście dyskusji w moim wątku, nad pewną (MZ) niekonsekwencją. U mnie byś rozjaśniał cienie, podczas gdy u Ciebie są one dość ciemne. :roll:
Moim zdaniem, to nie jest niekonsekwencja tylko coś co nazywa się pomysł na zdjęcia :-) Ja wymyśliłem sobie jaką atmosferę chcę do nich wprowadzić, a Ty uparłeś się na odwzorowanie rzeczywistości. Rzeczywistości która po lekkim "podbiciu" IMHO nabrała blasku.
Ps. Po tym jak pokazałeś te pierwsze szczecińskie fotki, totalnie zaszumione z ręki , zupełnie nie przemyślane kadrowanie pomyśałem sobie , że poszedłeś strasznie na łatwiznę. Totalną łatwiznę. Teraz myślę, że nie wiem czego bronisz, bo chyba nie tamtych zdjęć?
Cóż...może i sztucznie wygląda, ale ta nieostrość jest zupełnie z natury szkła którego użyłem. Obiektyw zdemontowany z rzutnika robi takie jajka:smile:
Moim zdaniem, to nie jest niekonsekwencja tylko coś co nazywa się pomysł na zdjęcia :-) Ja wymyśliłem sobie jaką atmosferę chcę do nich wprowadzić, a Ty uparłeś się na odwzorowanie rzeczywistości. Rzeczywistości która po lekkim "podbiciu" IMHO nabrała blasku.
Co do tych jajek, to skoro jesteś takim zwolennikiem naprawiania wszystkiego w programach bo dają wszelakie możliwości, to czemu nie naprawiłeś i tłumaczysz się jajkami? :-P
a co do pomysłu na fotkę i braku pomysłu to chyba jestem w lekkim szoku....
Czy Ty naprawdę uważasz, że pomysł jest tylko wtedy kiedy ktoś celowo przyciemni czy rozjaśni jakieś partie w programie. To nazywasz pomysłem na fotkę?
A nie bierzesz pod uwagę, że podobne efekty można uzyskać nie korzystając z programów?
Albo czemu uważasz ze Helmuth "UPARŁ SIĘ NA ODWZOROWANIE RZECZYWISTOŚCI"
Przecież jego pomysł na zdjęcie nie polegał na obróbce, ale na uzyskaniu klimatu i pokazaniu nocy jak nocy. Uzyskanie konkretnego klimatu bez stosowania sztuczek programowych jest takim samym pomysłem jak przeróbka rzeczywistości....
To co ludzie próbują uzyskać w programach można w wielu przypadkach spróbować uzyskać bez ich użycia, tylko niestety wymaga to większej kreatywności i sporo problemów stwarza, ale nie umniejsza to wartości uzyskanych efektów, ba.... sadzę nawet, że może je czasami podwyższać ;)
Czy Ty naprawdę uważasz, że pomysł jest tylko wtedy kiedy ktoś celowo przyciemni czy rozjaśni jakieś partie w programie. To nazywasz pomysłem na fotkę?
A nie bierzesz pod uwagę, że podobne efekty można uzyskać nie korzystając z programów?
Pomysł powstaje w głowie w czasie wciśnięcia spustu. Pomysł ten jest ściśle związany z obróbką komputerową. Czy uważasz, że to już nie jest pomysł?
wojtek1234
31.12.15, 00:25
Ponoć cel uświęca środki ale czy tyczy się to fotografii ? I znów wracam do pytania gdzie kończy się fotografia a w zasadzie o jej definicję ... :). Różne szkoły... Dyskusjom końca nie będzie. Ale, ale pomysł w czasie wciśnięcia spustu ? Według mnie ciut za późno ;)
Pomysł powstaje w głowie w czasie wciśnięcia spustu. Pomysł ten jest ściśle związany z obróbką komputerową. Czy uważasz, że to już nie jest pomysł?
zgadzam się, że pomysł powstaje w głowie, niekoniecznie w czasie wciskania spustu migawki, wielokrotnie dużo wcześniej, a czasami bardzo dużo wcześniej jeśli wymaga to odpowiednich przygotowań i absolutnie nie zgadzam się że "Pomysł ten jest ściśle związany z obróbką komputerową"!!!
Pomysł to jest na osiągniecie efektu zamierzonego i nie musi zakładać żadnej ingerencji programowej o ile efekt zamierzony został uzyskany bez problemu. Jeśli efekt nieco odbiega od zamierzonego wtedy można się posiłkować czym się da, programem też ;)
Ja wymyśliłem sobie jaką atmosferę chcę do nich wprowadzić, a Ty uparłeś się na odwzorowanie rzeczywistości.Dlaczego uważasz, że wprowadzenie głębokich cieni do zdjęć jest lepsze od pokazania rzeczywistych cieni?
Rzeczywistości która po lekkim "podbiciu" IMHO nabrała blasku.Jeśli mówisz o moich nocnych, to rzeczywiście nabrały blasku. Od przepalonych latarni.
Teraz myślę, że nie wiem czego bronisz, bo chyba nie tamtych zdjęć?Może nie zauważyłeś ale ja tylko staram się wyjaśnić mój punkt widzenia.
PS.
Wróćmy jednak do zasady, że o moich zdjęciach będziemy mówić w moim wątku.
absolutnie nie zgadzam się że "Pomysł ten jest ściśle związany z obróbką komputerową"!!!
Pomysł to jest na osiągniecie efektu zamierzonego i nie musi zakładać żadnej ingerencji programowej o ile efekt zamierzony został uzyskany bez problemu. Jeśli efekt nieco odbiega od zamierzonego wtedy można się posiłkować czym się da, programem też ;)
To Ty tak myślisz. Jak pozna się możliwości programów i efekty jakie można uzyskać, efekty które wcześniej się stosowało. Coś co wiesz jak zadziała, to dlaczego o tym nie myśleć? Bo to obciach, bo komputer i obróbka to be...?
Ale, ale pomysł w czasie wciśnięcia spustu ? Według mnie ciut za późno :wink:
347. tak powstało. Dosłownie w milisekundzie. Kampinoski Park Narodowy. Miejsce zwane "duchnom drogą". Od wielu lat obserwuje się tu dziwne niewyjaśnione anomalie.
Jak zobaczyłem w oddali postać wiedziałem jak będzie wyglądać finalnie zdjęcie.
To Ty tak myślisz. Jak pozna się możliwości programów i efekty jakie można uzyskać, efekty które wcześniej się stosowało. Coś co wiesz jak zadziała, to dlaczego o tym nie myśleć? Bo to obciach, bo komputer i obróbka to be...?
Masz straszne klapki z tego co czytam....
To nie Helmuth a Ty jesteś uparty i dostrzegasz jedno rozwiązanie na wszystko, czyli tylko i wyłącznie swoje podejście. Nie sposób nawet z Tobą dyskutować rzeczowo bo wszystko przerabiasz na swoją modłę, nawet interpretujesz w ten sposób komentarze, udzielając za kogoś odpowiedzi.
Rób jak uważasz, mnie więcej nic do tego...
Ja już swoje zdanie wypowiedziałam.
347. tak powstało. Dosłownie w milisekundzie. Kampinoski Park Narodowy. Miejsce zwane "duchnom drogą". Od wielu lat obserwuje się tu dziwne niewyjaśnione anomalie.
Jak zobaczyłem w oddali postać wiedziałem jak będzie wyglądać finalnie zdjęcie.
Jeśli uważasz, że skoro zrobiłeś jedno (może nawet kilkanaście) zdjęcie podejmując decyzję w milisekundzie i stworzyłeś zasadę obowiązującą to chyba jesteś strasznym pyszałkiem, bo nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć.
Zarzucałeś komuś, że nie chce się uczyć tylko dlatego, że nie rozjaśnia w obrzydliwy sposób fotek :-P, ale udowodniłeś tym co piszesz, że to Ty raczej nie masz ochoty się niczego uczyć. Uznałeś że musi być przerobione na "trendy sposób" (czytaj po Twojemu) i dopiero wtedy widać pomysł i kunszt....Hmmm....:roll:
Dla mnie to tylko tanie efekciarstwo :mrgreen:
wojtek1234
31.12.15, 00:51
Rozumiem, że w "najwsamprzód" zauważyłeś postać. I tu występują między fotografującymi różnice. Jedni tak inni inaczej. Ja z reguły wcześniej wiem czego oczekuję od kadru. Dla mnie fotografia jest przede wszystkim produktem finalnym a nie surowcem ... Ale w tych czasach nowe definicje, nowe spojrzenia itd. itp. Dobrej nocy ;)
Dlaczego uważasz, że wprowadzenie głębokich cieni do zdjęć jest lepsze od pokazania rzeczywistych cieni?
Ja wcale tak nie uważam. Myślę po prostu aby adekwatnie do pomysłu użyć wszelkich środków które pomogą zadziałać z wyobraźnią. I na to nie ma gotowego pomysłu.
Jak sam zaobserwowałeś jednym się podoba innym nie.
Jeśli mówisz o moich nocnych, to rzeczywiście nabrały blasku. Od przepalonych latarni.
Może nie zauważyłeś ale ja tylko staram się wyjaśnić mój punkt widzenia.
Czy zawsze musimy dążyć do idealnego histogramu? Czy przepalone światła latarni aż tak rażą? Moim zdaniem nie. Napisałem też, że można jeszcze nad zdjęciami popracować, bo jaśniejsza wersja doskonała nie jest.
Tak wiem. Jest to Twój punkt widzenia :-) Tylko odnosi się on do Twoich zdjęć :-P Tak samo jak mój do moich...żeby nie było :-P
---------- Post dodany o 23:57 ---------- Poprzedni post był o 23:54 ----------
Dla mnie to tylko tanie efekciarstwo :mrgreen:
Czyli ta ostatnia wrzutka Ci się nie podoba?
Jak zobaczyłem w oddali postać wiedziałem jak będzie wyglądać finalnie zdjęcie.Akurat to zdjęcie wydaje mi się najsłabsze z tych "strasznych".
Naprawdę tak je zobaczyłeś? Z tymi przepałami na pierwszym planie?
Myślę po prostu aby adekwatnie do pomysłu użyć wszelkich środków które pomogą zadziałać z wyobraźnią.Naturalnie, mówisz o środkach, które pobudzą Twoją.
Akurat to zdjęcie wydaje mi się najsłabsze z tych "strasznych".
Naprawdę tak je zobaczyłeś? Z tymi przepałami na pierwszym planie?
To już jest zwykła złośliwość :-) Na zdjęciu nie ma najmniejszego przepału, a jaśniejsze elementy stanowią kontrapunkty. Światło ma "grać" ma robić robotę. Ma świecić tam gdzie powinno :-)
---------- Post dodany o 23:57 ---------- Poprzedni post był o 23:54 ----------
Czyli ta ostatnia wrzutka Ci się nie podoba?
:lol: Ty naprawdę chcesz znać moja opinię, czy chcesz się jeszcze ze mną podroczyć?
Przecież wiesz, że ja nie kadzę a poza tym nie uznajesz mojego punktu widzenia to na pewno masz ochotę poczytać co myślę? :mrgreen:
:lol: Ty naprawdę chcesz znać moja opinię, czy chcesz się jeszcze ze mną podroczyć?
Przecież wiesz, że ja nie kadzę a poza tym nie uznajesz mojego punktu widzenia to na pewno masz ochotę poczytać co myślę? :mrgreen:
Znam Twój punkt widzenia i naprawdę chcę usłyszeć co myślisz.
Znam Twój punkt widzenia i naprawdę chcę usłyszeć co myślisz.
Hmmm....
no skoro twierdzisz, ze znasz mój punkt widzenia i chcesz to zakładam, że wiesz na co się decydujesz i że bez względu na to, co napiszę to nie wpłynie to na bezsenność Twoich nocy ;) Takiego obciążenia bowiem moje sumienie mogłoby nie znieść :lol:
Ostatnia wrzuta szczerze mówiąc na kolana mnie nie zwaliła niestety i nawet nic mnie w sercu nie ścisnęło...
Jedyne co mi się podoba to sam zając, ale nie dlatego, że jest tak podany, tylko dlatego, że udało Ci się go upolować i że w ogóle zapozował...
Trochę fociłam stwory i doceniam takie łupy.
reszta zdjęć jest jakby powielaniem jednego pomysłu, który akurat mi się opatrzył. W samym Twoim wątku ludzi na dróżce z wymazianym tłem jest już wystarczająco sporo. Kiedy patrzę pierwszy raz jest git, kiedy drugi, tez dobrze, przy trzecim, już tak bez entuzjazmu a potem to już nie robią na mnie wrażenia no chyba, żeby byłoby to radykalnie inne ujęcie, albo totalna zmiana koloru czy światła.... w każdym razie coś odmiennego, a w tych tego nie widzę. W pierwszych jeszcze dużą rolę odgrywał kolor, był inny klimat, w tych jest tak równo.
Wierzby natomiast chyba miały być straszne, a ze straszeniem nie mają nic wspólnego. Są po prostu ciemne i tyle. I chociaż foty w kompozycji czy paru innych detalach można uznać za poprawne to mnie by bardziej się podobało gdyby były inne, a niekoniecznie poprawne. Gdyby chociaż miały jakiś niestworzony czy konkretny klimat, a one po prostu są poprawne....
Niestety to taka nie do końca moja bajka, ale z pewnością zyskają wielu, a nawet więcej niż wielu zwolenników jeśli nie klasyfikują się do rodzaju moich bajek więc chyba spać możesz spokojnie :lol:
Liczę na inne wrzutki, z innym pomysłem, motywem, tematem, światłem etc.... Na pewno jeszcze wiele mi się spodoba :)
reszta zdjęć jest jakby powielaniem jednego pomysłu, który akurat mi się opatrzył. W samym Twoim wątku ludzi na dróżce z wymazianym tłem jest już wystarczająco sporo. Kiedy patrzę pierwszy raz jest git, kiedy drugi, tez dobrze, przy trzecim, już tak bez entuzjazmu a potem to już nie robią na mnie wrażenia no chyba, żeby byłoby to radykalnie inne ujęcie, albo totalna zmiana koloru czy światła.... w każdym razie coś odmiennego, a w tych tego nie widzę.
Tobie sie opatrzyło to co wyżej innym łosie, jeszcze innym jeszcze coś innego. Cóż chyba czas na emeryturę, bo jak zdjęcia są nudne, to trzeba nabrać do nich dystansu. Za dużo i za często pewnie wrzucam zdjęcia:wink:
Tobie sie opatrzyło to co wyżej innym łosie, jeszcze innym jeszcze coś innego. Cóż chyba czas na emeryturę, bo jak zdjęcia są nudne, to trzeba nabrać do nich dystansu. Za dużo i za często pewnie wrzucam zdjęcia:wink:
Hmm.... szczerze mówiąc nie wierzę, że mówisz poważnie, ani że wziąłeś sobie do serca moje słowa, ale to raczej dobrze :grin:
Gdybym ja brała sobie do serca wszystko co mówią to już dawno musiałabym sprzedać aparaty. Mało kto toleruję moje zdjęcia, a robię i jestem przekonana, że Ty tez nie odpuścisz. Ja po prostu nie lubię monotonii i dlatego pewnie odbieram tak jak odbieram oraz ciągle robię coś innego i szukam innego. Jak rozpracuję jedno i pojmę co i jak to już mnie nie bawi i szukam nowego. Lubię tak, ale mało kto tez tak lubi więc raczej mojego zdania nie musisz brać do siebie. ;)
jak widać reszta sądzi inaczej :)
P.S.
łosie, makro, góry ze wszystkich stron też mi się opatrzyły, ale i tak zerkam od czasu do czasu. Moje foty też mi się opatrzyły dlatego kupiłam inne szkiełko, żeby mieć odmianę ...:-P
Dzisiaj już się nie sprzeczajcie bo to ostatni dzień roku :grin:
Pozdrawiam
Dzisiaj już się nie sprzeczajcie bo to ostatni dzień roku :grin:
Pozdrawiam
oj tam oj tam.... zaraz jakieś tam sprzeczania...:roll:
Kto się czubi ten się lubi ponoć, więc trza tradycję podtrzymywać ;)
A w związku z tym ostatnim dniem.... (oby tylko tego Roku ;) ) to i ja pozdrawiam i życzę Wam fajnej zabawy, niewielkich konsekwencji po, i dużo dobrego w Nowym Roku :)
W godzinach porannych w Warszawie można było zaobserwować fajne słoneczne halo. Z tego co się orientuję, to dość rzadkie bo ze słońcami pobocznymi i górnym łukiem stycznym. Poniżej to co udało mi się zarejestrować. Oba zdjęcia to wynik panoramy z aparatu165578
165579
ciekawe zjawisko, dzięki za uwiecznienie :)
Ciekawe "halo", nie widziałem takiego :)
świetne - gratuluję obserwacji i zdjęć - to drugie podoba się bardziej - choć ciut szkoda obciętego kabla z góry (ale tylko trochę) bo zjawisko jest mega fajne
Piękne zjawisko zaobserwowałeś, brawo!
czasem słyszę w słuchawce "halo". teraz wiem jak to coś wygląda. jest dość duże:mrgreen:
czy ten okrąg widać też "gołym" okiem?
czy ten okrąg widać też "gołym" okiem?
Jak najbardziej. Inaczej bym tego nie zauważył :-) Zdjęcia wyglądają mniej więcej tak jak widziało moje oko :-) Przyfarciło mi się.
Świetnie wypatrzone i sfotografowane, szczególnie na drugim zdjęciu :) gratulacje
Jak najbardziej. Inaczej bym tego nie zauważył :-) Zdjęcia wyglądają mniej więcej tak jak widziało moje oko :-) Przyfarciło mi się.
Rzeczywiście fart. Pokazywali kiedyś na NG takie samo zjawisko daleko na północy, i dziewucha się mocno bała, że koniec świata :mrgreen:
początkowo skojarzyło mi się z górskim Widmem Brockenu :)
ale jednak zupełnie inaczej to wygląda
a co do przyfarcenia - jak nie chodziłbyś i nie cykał fot to by się nie przyfarciło ;)
pomyśl jakbyś sobie pluł w brodę jak byś aparatu przy sobie nie miał ;)
---------- Post dodany o 11:06 ---------- Poprzedni post był o 11:06 ----------
BTW - długo to zjawisko trwało ??
Świetnie wypatrzone i sfotografowane, szczególnie na drugim zdjęciu :) gratulacje
Trudno było nie wypatrzeć :-) Najpierw byłem z jednej strony mostu, a potem jeszcze sobie wymyśliłem żeby zrobić fotkę z Wisłą na dole. Kierowcy tak się dzięki mnie zainteresowali, że mało stłuczki nie było :wink:
Rzeczywiście fart. Pokazywali kiedyś na NG takie samo zjawisko daleko na północy, i dziewucha się mocno bała, że koniec świata :mrgreen:
To musisz fotkę pokazać i wyjaśnić, że końca świata wczoraj nie było :-D
a co do przyfarcenia - jak nie chodziłbyś i nie cykał fot to by się nie przyfarciło ;)
pomyśl jakbyś sobie pluł w brodę jak byś aparatu przy sobie nie miał ;)
---------- Post dodany o 11:06 ---------- Poprzedni post był o 11:06 ----------
BTW - długo to zjawisko trwało ??
Aparat to ja mam do siebie przyspawany :-P Padło na zrobienie panoram, bo chciałem to pokazać w szerszym aspekcie. Udało się jak udało. Widać miejsca jak aparat jpegi poskładał :-)
Zjawisko obserwowałem około 40 minut przy czym nie wiem o której się zaczęło. Później zniknęło i znów na jakiś czas się pojawiło. Wczoraj dziwna pogoda była w Warszawie. Niby słonecznie, ale przechodziły szarugi z takiego drobniutkiego śniegu bądź lodu, który pewnie wywołał to halo.
Ostatnie zdjęcie bardzo ładne.
Przyfarciło mi się.Dobrze, że miałeś czym zdjęcie zrobić :)
Dobrze, że miałeś czym zdjęcie zrobić :)
To akurat normalka, bo bez aparatu nie wychodzę z domu :-P
Wiem. Niektórzy w moim wątku dość mają łosi. Niestety mam dla nich złą wiadomość :wink:
350.
165993
351.
165994
352.
165996
353.
165997
Oś to jest ktoś. :mrgreen:
Fajne. :mrgreen:
...Wiem. Niektórzy w moim wątku dość mają łosi. Niestety mam dla nich złą wiadomość :wink:
Łosi nigdy dość! Jak tylko coś ustrzelisz chętnie obejrzę:).
Z ostatniej serii najbardziej mi podchodzi ten przyczajony za sosną 352. i badylarz z ostatniego kadru, brawo.
Mnie się podoba para. Pozostałe tez fajne :-)
Łosi nigdy dość! Jak tylko coś ustrzelisz chętnie obejrzę:).
Z ostatniej serii najbardziej mi podchodzi ten przyczajony za sosną 352. i badylarz z ostatniego kadru, brawo.
tak jest - Osi nigdy dość :)
mnie z kolei chyba te dwa chuchające na mrozie - widać od razu że zimno było ;)
zaraz potem 352
a ten na 351 tak się zakamuflowal że na początku go nie widziałam ;)
Piękne łosie. Chciałbym takiego spotkać. Gratuluje.
Ja tam na łosie w każdej ilości nigdy nie będę nadawał. Szkoda, ale nie miałem jeszcze przyjemności spotkać na dziko, bo w hodowli to tak.
tak jest - Osi nigdy dość :)
i ja tak uważam :)
luzaczek82
24.01.16, 16:31
Fajne łosie :grin:
lisiajamka1
24.01.16, 21:15
Ciekawie zapozowały łosie, fajne zdjęcia :)
Fajne to nawet, pierwsze chyba najbardziej mi przypadło swoją mrocznością do gustu, zaś ale i kolejne na chwilę zatrzymują.
Mocne czernie w takiej tematyce wcale nie są niepopularne, można spotkać autorów, którzy specjalizują się w tego rodzaju fotografii pejzażowej, odchodząc we własną 'czarniawą' interpretację.
pozdrawiam,
Łosie bardzo dziękują za miły przyjęcie ich fotek :-)
Fajne to nawet, pierwsze chyba najbardziej mi przypadło swoją mrocznością do gustu, zaś ale i kolejne na chwilę zatrzymują.
Mocne czernie w takiej tematyce wcale nie są niepopularne, można spotkać autorów, którzy specjalizują się w tego rodzaju fotografii pejzażowej, odchodząc we własną 'czarniawą' interpretację.
pozdrawiam,
Bardzo mnie cieszy Twój odbiór tych fotek :-)
Kilka fotek z poprzedniej jeszcze zimnej soboty. Wiem czarno-białe się dla niektórych nie liczą :-P
354.
166369
355.
166370
356.
166371
357.
166372
358.
166373
357. podoba mi się bardzo.
354 i 357 jak Witek pisze - "mi się" :mrgreen:
Joł, joł :-) Dzięki za wizyty i komenty:grin:
359. Warszawa Płudy-Świdermajer.
168237
360.
168238
361.
168239
362.
168240
Ta chałupa z 359 jest prawie identyczna z taką ze Świeradowa Zdroju. Podobna - u mnie w Izbach :)
I ta chałupa najbardziej mi się podoba, naprawdę :)
Ta chałupa z 359 ...jest willą letniskową o wielkiej wartości historycznej. Ale taka tam chałupa.
Joł, joł :-) (...)
Hey Ya Ho!
Bywaj tu częściej i wrzucaj więcej! :)
Ta chałupa z 359 jest prawie identyczna z taką ze Świeradowa Zdroju. Podobna - u mnie w Izbach :)
Mnie sie tez podoba.
359 fajny
360 i 362 tak jakby znajomo wyglądają :mrgreen:
Widocznie takich lub podobnych chałup postawiono wtedy więcej w miejscach o podobnych funkcjach użytkowych.... Szkoda, że tak kiepsko wygląda.
Witaj Fazi75,
poprzednio zimowe ciekawe, lubię taki kontrast, złapałeś dobre światło.
362 juz wydaje mi się widziałem ?? - fajne. Fazy lotu też.
Miło, że zaglądacie. Dzięki za komentarze.
Sezon wiosenno letni:razz: rozpocznę kilkoma IRenkami. Zdaje się, że tutejsze forum nawet je lubi?:wink:
Arkadia. 363.
177742
364.
177743
365.
177744
366.
177745
Bardzo fajne. Strasznie mi się podoba ta ostatnia wrzutka.
A najbardziej to chyba ostatnie zdjęcie. :mrgreen:
IRenki bardzo smakowite. :)
366. wg mnie najlepsza.
Fajne nawet te irentki, takie nie irenkowate, mroczne. Ale i temat Arkadii odgrywa tu zdecydowaną rolę.
Bardzo fajne. Strasznie mi się podoba ta ostatnia wrzutka.
A najbardziej to chyba ostatnie zdjęcie. :mrgreen:
IRenki bardzo smakowite. :)
366. wg mnie najlepsza.
Arkadia...:grin:
Fajne nawet te irentki, takie nie irenkowate, mroczne. Ale i temat Arkadii odgrywa tu zdecydowaną rolę.
Dzięki Panowie
Arkadia, to wymarzone miejsce na irenki, tylko jest dość ciemno i trzeba trafić na warunki. Kto był to wie. Jak ponownie patrzę na te zdjęcia, to wiem, że brakuje mi szerszego kąta pod IR. I raczej zrezygnował bym z tych kiepskich ramek :-)
367.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/5012635/most-polnocny-panorama/rozmiar/4)
Fajna panorama. Rowerzysta podziwiający zachód świetnie tu pasuje.