Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chińskie początki z E-M10

Strony : 1 [2]

goroh
31.07.14, 13:30
witam,
nie wiem czy podejdzie komukolwiek, więc wrzucam się dowiedzieć...

95. Usługi- dorabianie kluczy, praca z domu;)
125457

pzdr

ziemia01
31.07.14, 13:42
witam,
nie wiem czy podejdzie komukolwiek, więc wrzucam się dowiedzieć...
95. Usługi- dorabianie kluczy, praca z domu;)pzdr
przez chwilę mi się ręce nie składały :) ale już widzę, że pani była z dzieckiem :)
słonecznik to dla klientów? i tak niebezpiecznie, że za kratami?

realnasty
1.08.14, 00:19
Mogłeś bardziej z boku celować, żeby dziecko było bardziej widoczne, a tak to trezba liczyć ręce i szukać właściciela ;)

hadan
1.08.14, 08:52
95. Usługi- dorabianie kluczy, praca z domu;)

Intrygujące. Bardzo lubię oglądać Twoje zdjęcia i czytać komentarze.

Pozdrawiam

Tadeusz Jankowski
1.08.14, 20:36
Mimo wielu pretensji, które można wysunąć pod adresem producenta fotki, uważam, że jest frapująca. Pokazuje, to co jest omijane w oficjalnych reportażach - Chiny jakby od podwórka, nieraz zgrzebne, ale komunikatywne. To jest właśnie to, brakujący składnik w wielu relacjach. Nie mam na myśli protekcjonalizmu, czy uciechy z tej zgrzebności. Wprost przeciwnie, Chiny na Twoich fotkach żyją i się starają.
Scenka niepozorna, ale mająca fabułę, opowiadająca wiele, np. wystrój zewnętrzny warsztatu oraz okno kontaktowe z prętami okratowania urozmaicającymi kompozycję zdjęcia. Dziecka nie potrzebuję widzieć w całości, wystarczy rączka sięgająca do atrapy klucza. Troszkę mi brakuje rysów twarzy pana dorabiacza kluczy.
Pzdr, TJ

goroh
2.08.14, 07:27
witam,
ziemia01- słonecznik nie wiem dla kogo, nawet go nie zauważyłem wcześniej:wink:
realnasty, nie potrafię wytłumaczyć dlaczego, ale właśnie centralnie mi bardziej 'leży'...
TJ, dzięki za zbyt miłe słowa:wink:i zgadzam się że przydałaby się twarz gościa, ale nie dało się 'wyciągnąć', do tego ma głowę w dół a oni wszyscy szatyni, więc ciemność;)

96. Nowy model torby na sprzęt foto, zastanawiam się czy nie zacząć eksportować do PL, chętni?
125610

a na poważnie to w Chinach panowie noszą swoim pannom torebki- po tym poznasz dżentelmena w Państwie Środka;)
Wspominam znajomym, i studentom, że jak wybiorą sie na zachód, to może to być oodebrane w inny sposób...
pzdr

goroh
3.08.14, 12:14
witam,

97. kolejny uliczny strzał.
125688

pzdr

lcf
3.08.14, 12:52
Fajne ujęcia, "z życia wzięte" po chińsku :).

alnico
3.08.14, 15:53
Świetny wątek, regularnie tu zaglądam :grin:

waruga
3.08.14, 16:37
Swietnie sie oglada i czyta.

banc
3.08.14, 21:47
Do poprzedniego (z kluczami). Osobiście bym wolał kadr trochę do góry. Tzn. żeby zniknął śmietnik i żeby pojawiła się w całości ta deska z lampkami.
No i dlaczego BW?

Za to 97 jest świetne.

goroh
5.08.14, 13:59
witam,
i dzięki za opinie. Może być pocztówka dziś?
Znalazłem miejsce, gdzie Microsoft robił tapetę do Win XP;)
125829

pzdr

Bodzip
5.08.14, 14:09
witam,
i dzięki za opinie. Może być pocztówka dziś?
Znalazłem miejsce, gdzie Microsoft robił tapetę do Win XP;)
125829

pzdr
Domki zajumali :(

inkoguto
5.08.14, 14:10
brak numerka przy zdjęciu, ale widoczek piękny. Zdjęcie jegomościa z torebką, świetne, komentarz wiele wyjaśnia. Tylko czy w takim razie kobiety w Chinach nie powinny kupować torebek pod kolor butów partnerów?

marcz
5.08.14, 14:24
Zdjęcie Windowsowe - bajeczne. Więcej takich!

goroh
5.08.14, 14:32
@Bodzip

Domki zajumali :sad:
ale za to są namioty koczowników- 3 białe kropki z prawej

@inkoguto,
no się zapomniało numerka- cały dzień na słońcu zrobił swoje- 98 powinno być.
Z torebkami i butami dobrze kombinujesz, tylko co jak jegomościa Chinka zmieni- wtedy ona torebki dokupić w odpowiednim kolorze musi, czy on buty...?
pzdr

---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post był o 20:28 ----------

@marcz,
ale tu grono bardziej lubi 'z życia wzięte' niż pocztówkowe.
Jestem aktualnie w ładnych okolicznościach przyrody więc może jednak sypnę trochę widoków, jakoś spróbuję pogodzić;)
pzdr

PS
miejscówka z 98(aka tapeta Windows) to Litang- zachodni Syczuan przy Tybecie. 4000mnpm robi swoje, szympans by tu fajen zdjęcie strzelił, nie obrażając szympansów!

Saboor
5.08.14, 15:02
Domki zajumali :(
Ale z Ciebie maruda, weź ze sobą stary worek i butelki coli dwieee... :-D
goroh: pocztóweczka słitaśna :-D a 97. super.

realnasty
5.08.14, 16:07
Z widoczkiem pocisnąłeś. Śliczniusi jest.

Careme
5.08.14, 19:51
Fakt. Krajobraz jak marzenie :)

robtor
5.08.14, 20:10
Świetne fotki, oglądam z ciekawością :)

goroh
6.08.14, 08:13
witam,
99.Chiński dziki zachód- coroczny festiwal koni w Litang (Syczuan)- płd-zach. tybetańskie Chiny. Zanim rozpoczęły się wyścigi dziewczynka przejęła jedno zwierzę na jakiś czas.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/08/normal_litang-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-77370)

pdzr

realnasty
6.08.14, 10:08
Boskie!

goroh
7.08.14, 14:37
witam,
'Horse festival' ciąg dalszy- 2 facjaty. Impreza masowa, w tle burdel, namioty, ludzie, konie czy samochody z każdej strony- nie szło tego ominąć. I pytanie czy tego rodzaju kadry ujdą czy lepiej sobie darować?

100.
126052

101.
126054

pzdr

Jan_S
7.08.14, 14:42
pokazujesz ludzi w ich środowisku, takie portrety reportażowe.... jeśli o mnie chodzi, to dawaj śmiało więcej

romek1967
7.08.14, 15:12
Oczywiście, rozmycie załatwia sprawę. Zapodawaj dalej

inkoguto
7.08.14, 15:49
Jak najbardziej umieszczać. Wiesz pokazujesz nam zupełnie inny świat, ja twoje zdjęcia oglądam nie tylko dla ich walorów estetycznych, ale i ciekawości odmiennej kultury, którą pokazujesz. Nadmienię, że i opisy są wielce ciekawe. Coś więcej na temat festiwalu, albo o tybetańskich Chinach będzie?

Careme
7.08.14, 16:04
Zgadzam się z przedmówcami. Tego typu fotki (100, 101) są jak najbardziej na miejscu. Ba! Może nawet etnologów to zainteresuje ;)

realnasty
7.08.14, 16:14
Twoje zdjęcia mają tak dużą wartość poznawczą, że nawet jak aspekt artystyczny lekko kuleje, i tak są warte oglądania.

luc4s
7.08.14, 18:56
Litang, jedno z moich ulubionych miejsc na Ziemi :)

goroh
8.08.14, 05:11
witam,
inkoguto:

Coś więcej na temat festiwalu, albo o tybetańskich Chinach będzie?

tak napiszę pewnie parę słów, ale raczej na blogu, tam też będzie więcej zdjęć, mniej ambitnych;)

luc4s:

Litang, jedno z moich ulubionych miejsc na Ziemi :smile:

a oto co napisał znajomy na FB:

that's fucking it!!! i loved it! one of my fav places in the world!! took some of the best pics i've ever taken...post some of yours pleaseeeeeeeee

i ja się pod obiema wersjami PL i ENG podpisuję- genialne miejsce, teraz byłem 3ci raz i nadal mi mało;)

Zdaję sobię sprawę, że czynnik 'egoztyki' pomaga w 'przemycaniu' mniej poprawnych technicznie zdjęć, ale jednak tu na forum staram się te lepsze niż gorsze dawać, a jak coś w kadrach nie styka to oczywiście chętnie o tym poczytam.
pzdr!

witia
8.08.14, 09:23
Podobają się te dwa "ostatnie" kadry.
Pozdrawiam.

goroh
12.08.14, 08:03
witam,
kolejne ludziska z 'burdelem' w tle:/
102. Za zabawkę dziewczynce służy stara kierownica samochodowa...
126473

pzdr

witia
12.08.14, 08:34
Fajne foto goroh.
Pozdrawiam.

hadan
12.08.14, 08:47
Zdaję sobię sprawę, że czynnik 'egoztyki' pomaga w 'przemycaniu' mniej poprawnych technicznie zdjęć, ale jednak tu na forum staram się te lepsze niż gorsze dawać, !

Zdjęcia mają się po prostu podobać. A skoro się podobają to są dobre.
A zdjęcie, zdjęciu nie równe - to nie jest konkurs tylko interesujący reportaż.
Mi Twoje zdjęci bardzo się podobają, jedne są lepsze inne trochę mniej ale
generalnie są interesujące i nie ma to nic wspólnego z egzotyką.

Serdecznie pozdrawiam

goroh
17.08.14, 09:43
witam,
103.Pponownie nie-chińskie Chiny. Było tybetańsko, teraz jest ujgursko-zachodnia prowincja Xinjiang, miasto Urumqi.
Cała prowincja jest głównie muzułmańska, ale Chińczycy Han również tu pomieszkują. Stolica Urumqi jest mocno chińska, trzeba się naszukać żeby ujgurskie akcenty znaleźć. M.in. przez tę dominację Hanów bywa tu niespokojnie bo etnicznie Ujgurom bliżej do Turcji niż Pekinu...
126920

pzdr

aga_piet
17.08.14, 10:10
Bardzo ciekawe. Będziesz miał więcej ujgurskich klimatów? Widziałeś jakieś ichnie wiochy lub małe miasteczka?

pers
18.08.14, 09:47
Do tej pory omijałem wątek szerokim łukiem bo... bo zmylił mnie tytuł. Gdy pierwszy raz go w bocznym panelu zobaczyłem to dokonałem pewnego skrótu myślowego - chińskie początki-E-M10 - i byłem przekonany, że to kolejny wątek sprzętowy, tym razem z tych narzekających na chińskie niedoróbki E-M10. A ponieważ wiem, że Chińczycy mają często bardziej nowoczesne fabryki niż te w Europie to nawet nie zaglądałem aby się nie denerwować :-)

Dopiero wczoraj coś mnie tknęło i zajrzałem, a tu taka niespodzianka. Super pokazujesz tamtejsze klimaty. Jestem dopiero w połowie oglądania ale na pewno dzisiaj nadrobię całe zaległości i od teraz będę zaglądał systematycznie, zwłaszcza, że Azja fascynuje mnie od wielu lat. Pozdrawiam.

goroh
18.08.14, 11:31
witam,
bufetowa:
Bardzo ciekawe. Będziesz miał więcej ujgurskich klimatów? Widziałeś jakieś ichnie wiochy lub małe miasteczka?
Nie mam za wiele czasu, lato się kończy, ale wyskoczyłem poza chińskie Urumqi i będę 'polować'. Na razie kilka fot na blogu (http://www.chiny-info.pl/chiny/urumqi%d8%a6%db%88%d8%b1%db%88%d9%85%da%86%d9%89-%d8%b4%db%95%da%be%d9%89%d8%b1%d9%89-chiny-czy-nie-chiny/):

@pers:
jest zakorzenione że made in china to popelina, ale wszystko zależy od zamawiającego a nie wykonawcy. Jeśli chcesz mieć produkt po kosztach to wiadomo że będzie to szajs, ale iphony, samsungi też tu 'skręcają'- zrobić oni umieją, kwestia co chce zleceniodawca, chodzi głównie o materiały. Oni szybko się uczą, nawet wina ponoć już niezłe robią:wink:
pzdr

goroh
20.08.14, 07:28
witam,
bufetowa, jest troche materiału z wioskowej części Xinjiangu, będzie niedługo, a na razie kolejna pocztówka;)
104.Okolica Turpan(lub Tulufan). 2ga największa depresja na świecie(podobno)- 154m.p.p.m. Nazywają Turpan 'Doliną Śmierci'- najgorętsze miejsce w kraju(podobno...). Okolica słynie też z najlepszych(podobno;)) wingron w całych Chinach...
Na zdjęciu kawałek pustyni, gdzieś 30-40km na południe od Turpan.
127276

pzdr

goroh
22.08.14, 04:16
no to może szersza wersja bardziej podejdzie...?
105.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/08/normal_Panorama_28-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-77551)

pzdr

aga_piet
22.08.14, 08:06
Mi obie podejszły ;)

waruga
22.08.14, 10:56
Nadrobilem zaleglosci w watku..:-)

realnasty
22.08.14, 10:57
Szersza dużo lepsza :)

ravbog
22.08.14, 20:40
Mi też bardziej podoba się szersza. Co oni tam tak w kółko rozjeżdżają to pustkowie? :wink:

goroh
24.08.14, 07:54
witam,
Ja też jestem za szerszą wersją;)

Co oni tam tak w kółko rozjeżdżają to pustkowie?
Obstawiam że na quadach ktoś dawał czadu...teren idealny
pzdr

goroh
28.08.14, 05:53
witam,
106.O ile w Chinach ogólnie łatwo celuje się w ludzi aparatem, to w muzułmańskiej części jednak czuć różnicę, trzeba bardziej 'uważać'.
Niżej lokalny market w Turpan.
128134

pzdr

Bodzip
28.08.14, 06:59
Fajne dziewczę - taka nie azjatycka twarz ? Obrączka na prawej ręce jak w Polsce a nie na zachodzie ?
Same zagadki :)

aga_piet
28.08.14, 08:23
Również zwróciłam uwagę na nieazjatycką urodę.

witia
28.08.14, 08:33
Fajne foto - i dziewczyna też "jakaś taka nietypowa".
Pozdrawiam.

Tadeusz Jankowski
28.08.14, 10:36
Portret kontekstowy jest przedni. Spojrzenie pani sprzedawczyni odważne, poważne, godne, postrzegające, sztafaż jak trzeba, w tle ruch jak trzeba. To jest to. Głęboko się wdzierasz w Chiny. Pomysłowo i taktownie, estetycznie i rytmicznie .
Pzdr, TJ

pers
28.08.14, 10:51
Zaległości nadrobione, zdjęcia przednie, zwłaszcza te uliczne.

goroh
30.08.14, 05:47
witam,
Bodzip:

Fajne dziewczę - taka nie azjatycka twarz ? Obrączka na prawej ręce jak w Polsce a nie na zachodzie ?

Nie do końca się zgodzę. Jest to azjatycka twarz. tyle, że nie południowo-wschodnia;) Iran czy inne Kazachstany to tez Azja, która niejedną ma twarz:wink: Z obrączką nie wiem, ona muzułmanka, nie wiem jak się oni 'noszą'. Czesto w Chinach pierscionek na 'tym' palcy nie oznacza nic, może chcą odstraszyć na dzień dobry;)

dzięki wszystkim za wizytę,
pzdr

Saboor
30.08.14, 09:45
witam,
bufetowa, jest troche materiału z wioskowej części Xinjiangu, będzie niedługo, a na razie kolejna pocztówka;)
104.Okolica Turpan(lub Tulufan). 2ga największa depresja na świecie(podobno)- 154m.p.p.m. Nazywają Turpan 'Doliną Śmierci'- najgorętsze miejsce w kraju(podobno...). Okolica słynie też z najlepszych(podobno;)) wingron w całych Chinach...
Na zdjęciu kawałek pustyni, gdzieś 30-40km na południe od Turpan.
pzdr
Świetne samo w sobie a ile z tego cudów można natworzyć!

no to może szersza wersja bardziej podejdzie...?
105.
pzdr
Jeszcze lepsze samo w sobie jako materiał już ograniczone.

witam,
106.O ile w Chinach ogólnie łatwo celuje się w ludzi aparatem, to w muzułmańskiej części jednak czuć różnicę, trzeba bardziej 'uważać'.
Niżej lokalny market w Turpan.
pzdr
Pewnie za chlebem z Europy wyjechała... :wink:

goroh
31.08.14, 08:01
witam,
107. kontynuujemy 'nie-chińskie' zachodnie Chiny. Wspominałem że stolica Xinjiangu-Urumqi jest mocno chińskie i trzeba się naszukać ujgurskich okolic. Niżej jedna z nich, mała boczna uliczka, gdzie jest ''egzotycznie'. Lokalny sklep z kuchennym asortymentem, dużo 'patyków' na szaszłyki, które w tej kuchni są jedna z podstawowych opcji w menu.
128414

pzdr

goroh
4.09.14, 11:45
witam,
108. Plac zabaw 'made in china', wiejska edycja;)
128849

pzdr

wulf
4.09.14, 12:33
U nas dzieci też lubią się bawić czym popadnie. Patyk, kamyki, wiaderko z błotem... cóż więcej trzeba?

Sawa
4.09.14, 13:19
Koloru lub kontrastu. U mnie na monitorze zdjęcie nie wygląda ciekawie - wolałbym albo kolor, albo coś więcej jeśli chodzi konwersję do CzB niż tylko odbarwienie.
Wydaje mi się, że starasz się być bardzo poprawny w balansie luminancji, niestety zdjęcie - mimo jakże ciekawego tematu - nie skupia uwagi.

Poprzednie kolorowe zdjęcia - mnie osobiście - bardziej uwodzą. Zarówno stragany, sklep czy pustynia lub łąka.
I zaglądam zawsze zobaczyć, co nowego masz do pokazania.

pozdrawiam,

goroh
7.09.14, 10:55
witam,

wulf

U nas dzieci też lubią się bawić czym popadnie. Patyk, kamyki, wiaderko z błotem... cóż więcej trzeba?
No właśnie coraz częściej trzeba do szczęścia więcej, najlepiej ipod, ipad etc.:wink:

Sawa

Koloru lub kontrastu. U mnie na monitorze zdjęcie nie wygląda ciekawie - wolałbym albo kolor, albo coś więcej jeśli chodzi konwersję do CzB niż tylko odbarwienie.Wydaje mi się, że starasz się być bardzo poprawny w balansie luminancji, niestety zdjęcie - mimo jakże ciekawego tematu - nie skupia uwagi.
Dzięki wielkie za uwagi, zanotowane. Teraz patrze na to zdjęcie i faktycznie sam bez wpatrzenia się niewiele widzę...

dziś widok,
109. Okolice granicy Syczuańsko-tybetańskiej.
129098

pzdr

Bodzip
7.09.14, 10:59
Pięknie tam :)

Karol
7.09.14, 17:56
Lubię tu zaglądać.

aga_piet
7.09.14, 18:52
Ja też lubię.
I nie jestem zwolenniczką zrzucania do wątków całej zawartości kart z aparatu, jednak mam wrażenie, ze autor przesadza w drugą stronę ;)

DzejPi
7.09.14, 19:06
Uważam ten wątek za ogromnie wartościowy nie tylko ze względu na pokazywane zdjęcia (swoją drogą b. dobre). I nie wiem czy właściwym (intencje jak najbardziej pozytywne) będzie określenie autora wątku jako specjalistę od budowania napięcia. Jak bufetowa napisała (w wolnym tłumaczeniu) "za rzadko i za mało". :wink:

szamaniec
7.09.14, 20:04
witam,
Bodzip:

Nie do końca się zgodzę. Jest to azjatycka twarz. tyle, że nie południowo-wschodnia;) Iran czy inne Kazachstany to tez Azja, która niejedną ma twarz:wink: Z obrączką nie wiem, ona muzułmanka, nie wiem jak się oni 'noszą'. Czesto w Chinach pierscionek na 'tym' palcy nie oznacza nic, może chcą odstraszyć na dzień dobry;)

dzięki wszystkim za wizytę,
pzdr

Iran i okolice to Słowiańskie twarze. Czytałem że wiele wskazuje że nasi przodkowie z nad Wisły poleźli do Iranu a później wrócili znowu nad Wisłę.

goroh
11.09.14, 08:09
witam,
bufetowa, DzejPi:
pewnie macie rację, ale lepiej w 'drugą stronę' przesadzać niż zasypać wątek gniotami. Staram się nie zaśmiecić własnego wątku...
Fajnie, że wątek się podoba, lekki niedosyt zdrowy jest;)

szamaniec:

Iran i okolice to Słowiańskie twarze. Czytałem że wiele wskazuje że nasi przodkowie z nad Wisły poleźli do Iranu a później wrócili znowu nad Wisłę.

Nie wiedziałem, ciekawe. Chodziło mi o to, że azjatycka twarz to szersze pojęcie niż południowo-wschodnia Azja, która mocno jest osadzona w świadomości wielu ludzi.

110. U mnie pogoda barowa więc i takie foto:
129383

pzdr

goroh
14.09.14, 18:06
witam,

111. Gdzieś na ulicy, gdzieś w Chinach...
129716

pzdr

Jan_S
14.09.14, 18:08
:) warto tu zaglądać :)

aga_piet
14.09.14, 18:21
Troszkę nie pasuje mi to centralne ustawienie pana. Poza tym - zarąbiste!

Saboor
14.09.14, 18:47
Troszkę nie pasuje mi to centralne ustawienie pana. Poza tym - zarąbiste!
Zobacz, że stojąc centralnie on "Tyle ma na głowie", po przekadrowaniu ta ściana już by go nie przytłaczała.

goroh
14.09.14, 18:51
Zobacz, że stojąc centralnie on "Tyle ma na głowie", po przekadrowaniu ta ściana już by go nie przytłaczała.

Ufff, myślałem że sam z tym będę;) Właśnie tego się trzymałem. Wydaje mi się, że to jeden z tych przpadków, kiedy centralny kadr ma sens i jakoś się broni...
pzdr

aga_piet
14.09.14, 18:57
Nie myślałam o przekadrowywaniu, gdyby stał trochę bardziej na lewo, też "tyle miałby na głowie" :) Gdybym ja robiła to zdjęcie... Ale nie robiłam :) Każdy ma inne wizje.

Karol
14.09.14, 19:02
Mi się kadr podoba taki jak jest.

Nie myślałam o przekadrowywaniu, gdyby stał trochę bardziej na lewo
Ciekawe czy potrafisz powiedzieć po chińsku ;-) - przepraszam pana, proszę się przesunąć o dwa kroki w lewo ;-)

aga_piet
14.09.14, 19:19
Jeśli po prawej był jeszcze zapas ogłoszeń, to bym se sama przesunęła ;)

goroh
14.09.14, 19:21
Nie myślałam o przekadrowywaniu, gdyby stał trochę bardziej na lewo,...
Tak, tylko tam już się ogłoszenia kończyły, a ja sobie ubzdurałem żeby cały kadr mieć 'oblepiony'...
Jakby obciąć na takie coś to lepiej się widzi?
112.
129717

Mi się bardziej podoba centralnie, ale za to z większą ilością ogłoszeń...

Ciekawe czy potrafisz powiedzieć po chińsku :wink: - przepraszam pana, proszę się przesunąć o dwa kroki w lewo :wink:
Teoretycznie ja mogę się przesunąć, ale tam już się ogłoszenia kończyły a chciałem mieć cały kadr w nich.
Ustawianie gościa nie wchodzi w grę- wydaje mi się, że na ulicy powinny być obrazy zastane...

Można gdybać, i bardzo dobrze bo po to m.in. wrzuca się foty pod komentarz;)

pzdr

Bodzip
14.09.14, 19:23
Gdybacie, ksdr świetny jest :)

goroh
14.09.14, 19:29
Proszę nie słuchac Bodzipa i grybac do woli!
B, fajnie że kadr się podoba, ale jak ktoś ma inne zdanie to właśnie tego chcę.
Na pochwały to mógłbym rodzicom wysyłać foty i czekać na same 'ochy' i 'achy':wink:...
pzdr i dobranoc, u mnie 1:30ammmmm

aga_piet
14.09.14, 19:33
Goroh - ależ nie trzeba było! ;) Dziękuję jednak za zaspokojenie mych fanaberii :) Tak, taki kadr bardziej mi się podoba, rozumiem jednak co Tobą kierowało. Ściana ogłoszeń jest zarąbista i szerszy kadr jest kuszący.
Zapomniałam napisać, że pan cudowanie się wpasował kolorystycznie, ale to przecież widać i beze mnie ;)

goroh
17.09.14, 04:53
witam,

113. 'Być jak Michael...'
129879

pzdr

DzejPi
17.09.14, 06:54
Z przyjemnością się zagląda "do Ciebie". Moim zdaniem kadr 112 lepszy. 113 kapitalne ujęcie sytuacyjne.

witia
17.09.14, 08:33
Od barowego - "ostatnie" wrzutki - świetne.
Pozdrawiam.

inkoguto
17.09.14, 09:19
Goroh, jak zawsze z przyjemnością zaglądam do Twojego wątku. Najbardziej zaś lubię te zdjęcia, którym towarzyszy etnograficzny opis. Mnie centralny kadr przy tych ogłoszeniach (?) pasuje.

pers
17.09.14, 18:54
Bardzo fajne te ostatnie wrzutki. Najbardziej przypadło mi do gustu zdjęcie nr 110.

goroh
18.09.14, 08:23
witam,
i dzięki za odwiedziny/uwagi/komentarze.

114. Tybetański kowboj (Syczuan).
129967

pzdr

witia
18.09.14, 08:47
Świetna fotka.
Pozdrawiam.

aga_piet
18.09.14, 11:02
Wygląda jak Indianin :) Gdybyś napisał, że foto zrobione w Boliwii, nikt by się nie skapnął :)

goroh
18.09.14, 16:26
ciekawostka:
Wysłałem kilka zdjęć na konkurs. Z ponad 700 prac do finałowej 30 'puszczono' jedną moją pracę...
Wypadałoby się cieszyć ale...ktoś uznał chyba że fota jest za ciemna(może miał rację) i postanowił 'troszkę' rozjaśnić krajobraz:
129991
(góra-plik który wysłałem/dół- plik który widnieje w finałowej 30)
Nie mam pojęcia jak tak przejarany kard mógł przejść selekcję:grin:
A może to tylko u mnie te zdjęcia się różnią?
Mam ochote poprosić aby wypieprzyli to z top30 bo trochę obciach...
pzdr

And.N
18.09.14, 17:11
...Nie mam pojęcia jak tak przejarany kard mógł przejść selekcję:grin:
A może to tylko u mnie te zdjęcia się różnią?...
Zdjęcia się różnią, fakt. To na dole jest lepsze mz. Górne jest zdecydowanie niedoświetlone. Dolne nie jest wcale przejarane:)

114. super ujecie, ale nieco jaśniej by nie zaszkodziło mz.

Karol
18.09.14, 17:16

Bardzo dobre!

ciekawostka:
Wysłałem kilka zdjęć na konkurs. Z ponad 700 prac do finałowej 30 'puszczono' jedną moją pracę...
Wypadałoby się cieszyć ale...ktoś uznał chyba że fota jest za ciemna(może miał rację) i postanowił 'troszkę' rozjaśnić krajobraz:
A może to tylko u mnie te zdjęcia się różnią?

Zdjęcia się różnią, to na dole jest jaśniejsze, w sensie technicznym chyba nie jest przepalone, chociaż w sensie estetycznym faktycznie jest troszkę za jasne, na górze znów zbyt ciemne. To zdjęcie po "obróbce" wygląda jak pociągnięte "auto levels". Swoją drogą to autor powinien decydować jak wygląda jego zdjęcie i dziwny to konkurs, gdzie nadesłane foty poddawane są edycji, chociaż w tym przypadku edycja to za duże słowo.

Saboor
18.09.14, 17:20
witam,
i dzięki za odwiedziny/uwagi/komentarze.
pzdr
Świetnie złapany, mina konia bezcenna! :mrgreen:

goroh
18.09.14, 17:31
witam,
andtor2, Karol,
pełna zgoda, że górne jest za ciemne, co do dolnego można się spierać, dla mnie za jasne.
Ale właśnie fakt, że ktoś postanowił 'pomóc' i podjaśnić dziwi i to bardzo.
Jeśli zdjęcie nie kwalifikuje się np. bo za ciemne to wypada z gry i tyle...

Saboor,
Ja patrząc na minę konia ciągle widzę ten słup od płotka co mu się na mordzie 'zainstalował'...:???:

Bufetowa,
Tybetańce z takim Boliwijczykiem czy innym Indiańcem maja trochę wspólnego aparycją, też tak to widzę.

pzdr

And.N
18.09.14, 17:52
pełna zgoda, że górne jest za ciemne, co do dolnego można się spierać, dla mnie za jasne.
Patrząc na histogram, przejarane na pewno nie jest. Wizualnie znowuż jakby niebo było troszkę ciemniejsze (w tym poprawionym) byłoby chyba lepiej. Oczywiście można się spierać:) Mając te dwa do wyboru wybieram dolne.

Ale właśnie fakt, że ktoś postanowił 'pomóc' i podjaśnić dziwi i to bardzo.
Jeśli zdjęcie nie kwalifikuje się np. bo za ciemne to wypada z gry i tyle...
Tu pełna zgoda:) mnie też to dziwi.

hadan
18.09.14, 18:44

Niezłe. Gratulacje.

Pozdrawiam

aga_piet
18.09.14, 18:52
Goroh, Ty lepiej sprawdź, czy to nadal jest Twoje zdjęcie, czy już kogoś zupełnie innego, po prostu chińska podróbka :D

goroh
19.09.14, 06:44
witam,
dostałem wyjaśnienie od organizatorów konkursu:

Wszystkie fotografie zostały znacznie pomniejszone i być może końcowy - rzeczywiście odmienny od oryginału - efekt jest rezultatem funkcji programu graficznego. Nie było naszym zamiarem ingerowanie w wygląd Pana zdjęcia.

Wszystko jasne:grin:. Uważajcie Panie i Panowie jak zmniejszacie swoje foty! Że 'efekt jest rezultatem funkcji programu graficznego' to akurat wierzę:lol:
pzdr

Bodzip
19.09.14, 09:23
To zdjęcie "poprawione" to i troszkę podostrzone jest.
Kowboj świetny :)

goroh
20.09.14, 09:23
witam,

115.
130150

pzdr

witia
20.09.14, 09:40
Fajne ujęcie, kadr - świetne foto.
Pozdrawiam.

waruga
20.09.14, 09:52
111,112 podoba mi sie :-)

kon
20.09.14, 20:28
Kto Go tam dostrzegl?

Tadeusz Jankowski
20.09.14, 20:30
Tybetański kowboj - krwista fotka, za Saboorem - mina konia bezcenna.
Pzdr, TJ

goroh
22.09.14, 17:57
witam,
i dzięki za komentarze.

116. to jeszcze jeden kowbojski motyw, jest też nasz znajomy z 114;)
130359

pzdr

DzejPi
22.09.14, 18:21
dalej, dalej!:wink:

Sawa
24.09.14, 11:16
Cześć,

Jeśli chodzi o faceta z ogłoszeniami - to 111 - centralny kadr i ta ilość ogłoszeń wokół jest moim zdaniem dużo lepsze, niż 112 cięcie po mocnym punkcie i zmniejszona otoczka. Jak dla mnie to inny przekaz - 112 to facet przy ogłoszeniach, ok, czyta, zapoznaje się, fajnie, ale 111 to facet w ogłoszeniach - przygnieciony ilością, masą - i wpisany w jej środek jako podmiot. Tak, uważam, ze 111 jest lepsze.

113 Być jak Michael fajnie podejrzane, zaś 114 Kowboj - bardzo ciekawe, wprowadza - otwiera - umysł na kolejną kulturę, zagnieżdżoną w Chinach, i obiecuje wiele jeszcze atrakcji, koloru i pędu.
Podoba mi się.
Zestawienie 116 - jak kolekcja znaczków pocztowych, ale ja ich nie zbieram.

pozdrawiam,

Jan_S
2.10.14, 18:39
maleńkie te koniki mają. Ale chyba bardzo ambitne :)

DzejPi
2.10.14, 19:38
Z niecierpliwością czekamy na cd!

kon
2.10.14, 20:02
Z niecierpliwością czekamy na cd!
Cierpliwi to my jestesmy.

luc4s
2.10.14, 22:30
Ja kcem z powrotem do Litangu! :( To miasteczko jest niezwykłe. Zrobiłem tam m.in. ten portret http://static.maxmodels.pl/photos/6/3/6/6364fb4ba9cc93275677e2df55996c88.jpg Na Twoich fotach czuć jego magię.

goroh
8.10.14, 13:32
witam,
pozdrawiam cierpliwych;)
i postaram się częściej tu działać.
117. takie tam uliczne...dla fanów motoryzacji;)
132010

pzdr

DzejPi
8.10.14, 16:20
i już!?:shock:
No cóż czekamy nadal!

ziemia01
9.10.14, 11:14
korek? w takich szpilach na skuterze ? :)

masakrer
11.10.14, 14:43
korek? w takich szpilach na skuterze ? :)

W szpilkach to normalka…..ale widze, ze tam moga sobie bez kasku jezdzic :wink:

Mirek54
11.10.14, 16:20

Moze przed chwila kupila ,fote scelila i wysla kolezance aby wkurzyc.
Pamietam jak mojej -znajomej- kupilem pierwsze szpilki.Przez tydzien nie sciagala,nawet w nocy.Mile wspominam tamten tydzien.

lokin
11.10.14, 18:51
i przez telefon rozmawiać...
raj dla samobójców
;)

goroh
14.10.14, 09:11
witam,
117 to nie korek a światła. Szpilki, kask(u brak)- kto co lubi- witamy w Azji:wink:. W miastach coś tam czasem łapią, ale to raczej okazjonalnie...ogólnie bez spinki. Chinach ratuje ich, poniekąd, to że nie jeżdzą szybko. W Tajlandii jazda 'na Buddę' to już gorzej. Wielu kierowców wychodzi z założenia że Budda i tak im zaplanował przyszłość, więc jeśli zginie 'tu i teraz' bo wkomponował się w drzewo bez kasku przy 80km/h to znaczy że tak miało być...

118. Fryzjer, po godzinach.
132635

pzdr

PS
lokin, gadać przez telefon podczas jazdy to jedno, ale oni smsy lubią też pisać:lol:

Bodzip
15.10.14, 06:59
witam,
132635

pzdr

O ja pierdziu :shock:

Jan_S
15.10.14, 08:17
Miałbyś tam co robić?

Bodzip
15.10.14, 08:23
Miałbyś tam co robić?
Mówisz o Sanepidzie ? Mandat i decyzja administracyjna o zamknięciu

witia
15.10.14, 08:41
"Na światłach" - świetne foto.
Pozdrawiam.

Dzuiko
15.10.14, 08:52
Zachęcająco te krzesła zmurszały. Nie, sanepid tam nie dotrze.

inkoguto
15.10.14, 10:33
Zdjęcie z zakładu fryzjerskiego dość przerażające. Najciekawsze to suszące się pranie na drugim planie - permanentny brak wolnej przestrzeni.

goroh
15.10.14, 11:00
witam,

Mówisz o Sanepidzie ? Mandat i decyzja administracyjna o zamknięciu

eeee spokojnie Panowie, w Azji to żadne halo:wink:

Najciekawsze to suszące się pranie na drugim planie - permanentny brak wolnej przestrzeni.
Przestrzeń się znajdzie, jeno kosztuje. Wiele takich zakładów, sklepów etc. połączonych jest z domami, gdzie mieszkają właściciele. Tu mniej się przejmują wystrojem, wyglądem etc. Jak przyjdziesz o 'złej'(obiadowej) porze to właściciela przy garach możesz zastać;) Dla zachodniej głowy trochę niepojęte akcje, ale ja lubię- mniej stresów w życiu maja. Drzemnąć się w robocie za ladą też nie problem, klient jak bedzie potrzeba obudzi:lol:
Oczywiście są też salony 'na bogato' ale to zależy od dzielnicy. Dla mnie bardziej interesujące są te bardziej....powiedzmy 'swojskie' okolice. Nowe to wygląda tak samo lub podobnie jak na zachodzie...

Dla balansu, żeby nie było że Chiny to tylko syf:
119. Windows XP cz.II
132744

pzdr

szafir51
15.10.14, 11:19
Pyszne te Twoje zdjęcia, nadrobiłem zaległości i póki co jestem syty :) Dobrze się je ogląda ale równie dobrze czyta się opisy miejsc i sytuacji. Z tego co piszesz to żyje się tam trochę podobnie jak tutaj. Odnoszę wrażenie, że ludzie tam są trochę bardziej nastawieni na być niż na mieć w stosunku do europejczyków, przynajmniej ci na Twoich zdjęciach.

pers
15.10.14, 11:19
To co nas dziwi dla nich jest normalne i dlatego świat jest taki ciekawy, tylko od czasu do czasu trzeba się wyrwać z naszego grajdołka. Zdjęcie z zakładu fryzjerskiego - rewelacja :-)

Dzuiko
15.10.14, 11:27
A przy okazji chcę Autora spytać o zwyczaje posiłkowe - czy nadal tak jest, że w dobrym tonie jest wydawanie z siebie wszelkich odgłosów w czasie jedzenia, tak by gospodarz przyjęcia wiedział, że gościom smakuje ?

odys
15.10.14, 12:11
Fajnie się ogląda, ile by nie zobaczyć relacji w różnego rodzaju magazynach, to te bezpośrednie dają jednak więcej przyjemności. Zazdraszczam klimatów i możliwości. Fryzjer ekstra, chociaż raczej bym nie skorzystał:)

DzejPi
15.10.14, 12:35
Trzymasz poziom! (i pion tez!). czekamy na następne! :grin:

wyszomir
15.10.14, 13:38
Świetny wątek, na ktory dopiero dziś trafiłem. Jestem pod wrażeniem umiejętności obserwacji wykazanej przez Autora. Zasłużony plusik poszedł:-)

koronax
15.10.14, 14:27
W tym zakładzie fryzjerskim to i czajniczek jakiś widzę. Może na herbatkę dla klienta :wink:

kon
15.10.14, 14:33
Fryzjer, po godzinach.
"U Pani Halinki" sie nie umywa..

masakrer
15.10.14, 16:36
Fryzjer pierwsza klasa. Chetnie bym zobaczyla jakas ofiare….fryzjera :mrgreen:

WoRaS
16.10.14, 08:08

Nie wiem jak w Chinach, ale w Japonii szpile i spódnica to typowy strój kobiet na większość okazji (i bardzo dobrze) :mrgreen:

119 super. Przypomina Wielką Fatrę (bardzo) albo nasze Bieszczady (troszkę).

witia
16.10.14, 08:30
witam,

eeee spokojnie Panowie, w Azji to żadne halo:wink:

Przestrzeń się znajdzie, jeno kosztuje. Wiele takich zakładów, sklepów etc. połączonych jest z domami, gdzie mieszkają właściciele. Tu mniej się przejmują wystrojem, wyglądem etc. Jak przyjdziesz o 'złej'(obiadowej) porze to właściciela przy garach możesz zastać;) Dla zachodniej głowy trochę niepojęte akcje, ale ja lubię- mniej stresów w życiu maja. Drzemnąć się w robocie za ladą też nie problem, klient jak bedzie potrzeba obudzi:lol:
Oczywiście są też salony 'na bogato' ale to zależy od dzielnicy. Dla mnie bardziej interesujące są te bardziej....powiedzmy 'swojskie' okolice. Nowe to wygląda tak samo lub podobnie jak na zachodzie...

Dla balansu, żeby nie było że Chiny to tylko syf:
119. Windows XP cz.II
132744

pzdr

Ładniutkie, oj ładniutkie :)
Pozdrawiam.

ziemia01
16.10.14, 10:15

spoko, w porównaniu do tego co widziałem u kumpla z Indii to tutaj to luksus :) bardzo się dziwiłem, że dał się tam ogolić :D

goroh
17.10.14, 05:22
witam,
dzięki za odwiedziny.

Odnoszę wrażenie, że ludzie tam są trochę bardziej nastawieni na być niż na mieć w stosunku do europejczyków, przynajmniej ci na Twoich zdjęciach.

eee lubią pieniązki jak wszędzie. Twoje odczucie może brać się z tego, że ja tu serwuje foty 'swojskie' powiedzmy- ładne wieżowce, wypasione fury i nowoczesne Chiny pojawiają się wszędzie. Ja te zwykłe, codzienne bardziej lubię. Może faktycznie bardziej akceptują stan rzeczy jeśli pieniążków nie jest za dużo, nie lubią kredytów i mniej wagi przywiązują do wystroju/wyglądu wszelakiego. Z 2 strony często można spotkać zarobionych, nieraz bardzo, ale patrząc na ich w życiu byś nie powiedział. Mentalność jest taka, że lepiej się nie wychylać bo ludzie zaczną gdybać skąd wziąłeś i pewnie nakradłeś. Oczywiście zmienia się to ale możesz spotkać milionera który prezencja wygląda jak cieć z budowy albo majster(dosłownie), nie obrażając cieciów i majstrów;)

A przy okazji chcę Autora spytać o zwyczaje posiłkowe - czy nadal tak jest, że w dobrym tonie jest wydawanie z siebie wszelkich odgłosów w czasie jedzenia, tak by gospodarz przyjęcia wiedział, że gościom smakuje ?

Wszelkich odgłosów to może nie, ale siorbać i pomlaskać to owszem. Młodzież trochę od tego chyba odchodzi, jakby zachodnie podejście do tematu powoli adoptowali, ale też zależy gdzie- wszelkie zmiany sprawniej zachodzą w wielkich miastach.

W tym zakładzie fryzjerskim to i czajniczek jakiś widzę. Może na herbatkę dla klienta.

Wrzątek to w Chinahc bardzo wazna sprawa, dworce, lotniska-obowiązkowo, zakłady wszelakiego rodzaju najczęściej też mają.

Nie wiem jak w Chinach, ale w Japonii szpile i spódnica to typowy strój kobiet na większość okazji (i bardzo dobrze)

taaaak szpile są modne, ale często widzi się panny, którym chodzenie w nich sprawia mniejsze lub większe trudności;)

spoko, w porównaniu do tego co widziałem u kumpla z Indii to tutaj to luksus.

Oj Indie to zdecydowanie większa bonanza, Chiny są czyściutkie i pieknę w tym zestawieniu!:wink:

120. Osiedlowy sklep wielobranżowy- wieczorne liczenie kasiory;)
132998

pzdr

Jan_S
17.10.14, 12:47
warto tu zaglądać :)

DzejPi
17.10.14, 13:01
warto tu zaglądać :)
Zaglądamy! Bo warto!:grin:

pers
17.10.14, 13:12
eee lubią pieniązki jak wszędzie. Twoje odczucie może brać się z tego, że ja tu serwuje foty 'swojskie' powiedzmy- ładne wieżowce, wypasione fury i nowoczesne Chiny pojawiają się wszędzie. Ja te zwykłe, codzienne bardziej lubię. Może faktycznie bardziej akceptują stan rzeczy jeśli pieniążków nie jest za dużo, nie lubią kredytów i mniej wagi przywiązują do wystroju/wyglądu wszelakiego. Z 2 strony często można spotkać zarobionych, nieraz bardzo, ale patrząc na ich w życiu byś nie powiedział. Mentalność jest taka, że lepiej się nie wychylać bo ludzie zaczną gdybać skąd wziąłeś i pewnie nakradłeś. Oczywiście zmienia się to ale możesz spotkać milionera który prezencja wygląda jak cieć z budowy albo majster(dosłownie), nie obrażając cieciów i majstrów;)

No właśnie, ja odwiedzając Azję dość często w ostatnich 15 latach odniosłem wrażenie, że pieniądze są dla nich bardzo ważne. Ba, zdecydowanie ważniejsze niż dla nas Europejczyków. Co prawda w Chinach byłem tylko raz i to tylko 8 dni i głównie w Hong Kongu, więc to nie Chiny ;-) ale Chińczyków bardzo często spotykałem w innych państwach Azjatyckich i raczej była to grupa afiszująca się mamoną. Najgorzej było w lepszych restauracjach, gdzie nieraz spotykało się rodziny, które zupełnie nie zwracały uwagę na innych. Afiszowanie się nowymi smartfonami, tabletami i innymi gadżetami było normą.

Osobny akapit to ich pociąg do hazardu - w kasynach pełno było Chińczyków grających o małe ale też o ogromne stawki. Stoły dla VIP (gra się o wyższe stawki) były okupowane głównie przez Chińczyków.

kon
17.10.14, 15:13
Facet bez koszuli-gorace pieniadze.

aga_piet
17.10.14, 19:07
ja tu serwuje foty 'swojskie' powiedzmy

I to mi się bardzo podoba. Zwłaszcza, że jeśli ktoś znajomy jedzie do Chin, to raczej ma do czynienia z klimatami wielkomiejskimi. Dzięki Ci za to :)
A ostatnie foto dobrze się wpisuje w tę "swojskość" :)

piozet
17.10.14, 19:47
132998

Piękna fota - świetnie oddaje wschód:
- biurko: "centrum biznesu", komp kasa i miejsce do produkcji żarcia z mikrofalówą i szybkowarem
- bidon z wrzątkiem w przypadku potrzeby leczenia (wrzątek to tamtejsze serum na wszystko)
- przed biurkiem "payload" do gara czyli kocie żarcie
- zasilanie prawidłowe z rozdzielaczami gdzie popadnie (no może trochę za mało tych rozdzielaczy :-)
- waga zapewnie wspólna dla chemii żarcia
- ta zółta butla na podłodze to pewnie jakiś nawóz/środek ochrony roślin (joke) tuż obok wora z karmą

P.S. Jakieś foty z lokalnego bazarku z produktami spożywczymi prosimy - tam to będzie fajnie :-D

---------- Post dodany o 19:47 ---------- Poprzedni post był o 19:46 ----------

P.S.2 A fryzjera to się czepiacie - podłoga zmyta przecież! :-D

goroh
21.10.14, 07:30
piozet:

P.S. Jakieś foty z lokalnego bazarku z produktami spożywczymi prosimy - tam to będzie fajnie
mam w niedalekich planach bazarową wrzutę na bloga, technicznie raczej bez szału więc tu nie wychylam się;)

pers:

Osobny akapit to ich pociąg do hazardu - w kasynach pełno było Chińczyków grających o małe ale też o ogromne stawki. Stoły dla VIP (gra się o wyższe stawki) były okupowane głównie przez Chińczyków.
gdzie ich tylu było? Bo jeśli Makau to jest bardzo banalne wytłumaczenie: 1.3mld ludzi i jedno małe Makau gdzie można legalnie uskuteczniać hazard. Nie wiem z czego wynika, ale fakt-jest większe parcie na kasyna niż u innych nacji...

120. Dziś kolejny widok, pewnie trochę do znudzenia. Tym razem cap lens 9mm, który zdecydowanie wart jest swojej rozsądnej ceny. Strzelam 70-80% zdjęć na powietrzu i mając światło można się bawić naleśnikiem...
A na zdjęciu 'autostrada syczuańsko-tybetańska', która jest częścią drogi G318- najdłuższa trasa w Chinach, od Szanghaju po granicę z Nepalem-5476km...
133375

pzdr

kon
21.10.14, 13:37
A kiedy bedzie pociag do Tybetu?

masakrer
21.10.14, 23:00
132998

pzdr

A kasa to tych wielkich worach zapewne :grin:

goroh
29.10.14, 17:21
witam,

kon:

A kiedy bedzie pociag do Tybetu?

W sensie kiedy będzie połączenie czy kiedy ja sie wybiorę? Pociągi do Lhasy juz od kilki lat smigają, m,in, z Pekinu czy Chengdu.
W Tybet można tylko z chińskim biurem podróży a mnie taka forma nie interesuje...wolę w płn. Indie z plecakiem samemu...

121. 'small business' c.d.
134185

pzdr

robtor
29.10.14, 18:53
:roll: fajne :) , ciekawe co to za biznes, wozi zielenine w skrzynkach :grin:

kon
29.10.14, 20:46
W Tybet można tylko z chińskim biurem podróży
A to ciekawe.
Jak najbardziej relacja ale t\Twoja odpowiedz wszystko wyjasnila.
Ponoc Chinczycy przygotowywali sie do budowy 40 lat i bylo to przedsiewziecie po wzgledem logistycznym mega skomplikowanane.

masakrer
29.10.14, 23:11
Cennik fantastyczny :???::lol::lol:

wyszomir
30.10.14, 11:08
A to aby na pewno cennik? Cyferek nie widzę - więc może to lista 'tych klientów w naszym sklepie nie obsługujemy' :-)

A odnośnie całej relacji - świetna. W znacznej części dzięki temu, że pokazuje prawdziwy kraj a nie tylko to, co ogląda przeciętny turysta jadący na jedno- lub dwutygodniową wycieczkę.
Oczywiście talent Autora do wypatrywania ciekawych sytuacji też ma ogromne znaczenie.

ziemia01
30.10.14, 13:12
121. 'small business' c.d.

gość cię namierzył, masz przegwizdane ;)
widać sporo promocji na tabliczkach :)

goroh
10.11.14, 05:02
witam,
kon:

Ponoc Chinczycy przygotowywali sie do budowy 40 lat i bylo to przedsiewziecie po wzgledem logistycznym mega skomplikowanane

Jest o tym dokument:

https://www.youtube.com/watch?v=Yo7FBo4mLgU
Jeśli dobrze pamiętam to największym problemem były spore różnice w temperatuach. które mogło powodować odkształcanie się torów, i podłoża. Do tego 7 tuneli i 675 mostów. Koniec końcow 140tys robotnikow+5lat i pociągi jeżdżą;)

ziemia01:

gość cię namierzył, masz przegwizdane :wink:
eeetam, oni z reguły wylozowani są, w porównaniu z zachodem to raj dla lubiących fotografię uliczna...

Jeszcze 2 'przedsiębiorstwa' i telemaniacy:)

122.
135022

123.
135023

barmichal76
10.11.14, 08:53
Podoba mi się, że na 122 jasno widać, który z bożków (najwyższy Towarzysz, Bóg/Bogini w ramce, TV) wygrywa ;)

Dzuiko
10.11.14, 09:04
Kiedyś mawiano: szwarc, mydło i powidło.

Karol
10.11.14, 10:13
Świetna ta seria z lokalnymi biznesami ;-)

Saboor
10.11.14, 13:27
witam,
122. 123. świetne!

kon
10.11.14, 13:39
Daleki Wsch. nie jest tak daleki.Dzieki twoin zdjeciom.

witia
10.11.14, 14:29
Fajne fotki.
Pozdrawiam.

goroh
23.11.14, 09:26
witam,
kolejne losowe uliczne foty z małego milionowego miasteczka;)

124. bazar miejski:
136185

125. bazar miejski II
136186

126. Uliczny mobilny punkt handlowy. Trycykl z naczepą. parkujemy i handlujemy;)
136187

pzdr!

Sawa
24.11.14, 15:55
Cześć goroh,

'Urywki ulicznej codziennosci' - wiele z nich mnie przyciąga, wzmaga apetyt na szerszą opowieść - jednak fakt, że dawkujesz małe dawki bardzo mi odpowiada.

pozdrawiam,

p.s. Tapety na pulpit - śliczne :P

goroh
26.11.14, 09:59
witam,
Sawa, tak wolę serwować mniej niż więcej. łatwo przesadzić i zasypać fotami i znudzić 'widza'. Inna spawa że mam trochę mniej czasu ostatnio, więc idealnie się składa;)

Dziś kadry z herbaciarni znajomych.

127.
136415

128.
136416

129.
136417

pzdr!

romek1967
26.11.14, 10:03
O tradycyjny chiński czajnik ;) taki sam jak w naszych ultramarketach :mrgreen:

Saboor
26.11.14, 11:03
O tradycyjny chiński czajnik ;) taki sam jak w naszych ultramarketach :mrgreen:
Ba w odbiciu tradycyjny chiński goroch a tego w markecie nie dostaniesz, lokalna panie atrakcja! :-D

Dzuiko
26.11.14, 11:18
A ja poproszę o zdjęcie słynnego chińskiego przysmaku
o nazwie jajo stuletnie ;)

robtor
26.11.14, 11:22
Ba w odbiciu tradycyjny chiński goroch a tego w markecie nie dostaniesz, lokalna panie atrakcja! :-D
Do tego nawet ubrany... :grin:

Jan_S
1.12.14, 11:25
126 pozwoliłem sobie do FM zgłosić

goroh
18.12.14, 09:26
witam,J
Jan_S- dzieki!
Dzisiaj jeszcze 3 obrazki z herbaciarni:

130.
137474

131.
137475

132.
137476

pzdr!

kon
18.12.14, 17:31
Ales sie zaniedbal.

goroh
20.12.14, 14:36
witam,
kon, ale że o co się rozchodzi?
Że przerwa była? wątek to nie dziennik, lepiej wrzucać mniej niż na siłę:wink:

133.
137601

pzdr

goroh
26.12.14, 11:21
witam,
Trzymajac sie nastroju;)

134.
137823

pzdr

Karol
27.12.14, 18:43
Wszystkie ostatnie foty oglądnąłem z przyjemnością.

Jan_S
29.12.14, 09:22
witam,
Trzymajac sie nastroju;)

pzdr

wszędzie te krasnale... czy ktoś jeszcze pamięta jak wygląda prawdziwy św. Mikołaj?

Saboor
29.12.14, 10:45
wszędzie te krasnale... czy ktoś jeszcze pamięta jak wygląda prawdziwy św. Mikołaj?
Ten inny niż coca-coli?

gulasz
2.01.15, 22:05
obrazki z herbaciarni przyjemne (132)

goroh
7.01.15, 06:54
wtam,
Powoli odliczam dni do urlopu, an i ikl zdjęć z weekendowego wypadu.
Jezioro Boshan, płd. Henan...

135.
138586

136. 9mm cap
138587

137.
138588

pzdr!

Bodzip
7.01.15, 07:57
Tak jakby cieplej niż u nas :-P Fajne :)

gulasz
7.01.15, 21:49
135 - echhh rozmarzyłam się :)
też chętnie bym odliczała ale póki co nie wiem kiedy następny.. więc nie wiem ile odliczać... :D
ale pojechałabym gdzieś straszliwieeee :)

goroh
26.01.15, 17:10
witam,
kolejne migawki z Chin od kuchni, czyli mniej turystycznych rejonów...
[Wuhan, Hubei, centralne Chiny]

138.
139593

139.139594
140.
139595

pzdr!

Jan_S
26.01.15, 17:29
przepraszam, wiem że zabrzmi protekcjonistycznie i może nacjonalistycznie.... i może jeszcze chinofobicznie ale
...wygląda jakby chińszczyzna ich zalała :)

waruga
26.01.15, 18:10
Skad znam takie streety...lata 90' naplyw z bylego ZSRR :-)

aga_piet
26.01.15, 20:29
A może w Chinach mają zalew taniochy z jakiegoś innego kraju? :D

Bodzip
26.01.15, 20:33
A może w Chinach mają zalew taniochy z jakiegoś innego kraju? :D
Z Polski ? :shock:

aga_piet
26.01.15, 20:54
Produkują u nas, bo jest taniej, a potem to samo eksportują do Polski jako tanie produkty/usługi z Chin - logiczne :)

pers
28.01.15, 13:32
Nadrobiłem zaległości choć nie było ich zbyt dużo, a zalogowałem się pierwszy raz w tym roku ;-) Nie bądź taki oszczędny i wrzucaj więcej z opisami jakiś ciekawostek mało u nas znanych. Pozdrawiam.

witia
28.01.15, 19:52
Podoba się ta "ostatnia" wrzutka. Pozdrawiam.

goroh
1.02.15, 05:53
witam,
pers:

Nie bądź taki oszczędny i wrzucaj więcej z opisami jakiś ciekawostek mało u nas znanych. Pozdrawiam.

Więcej pisania to ewentualnie można na blogu poczytać, tutaj jednaj foty to temat przewodni;)
Inna sprawa, że na urlopie szkoda czasu na komputery i internety, więc a razie bardzo oszczędnie- kontynuacja poprzedniej ulicznej serii.

141.
139912

142.
139913

143.
139914

pzdr!

Sawa
3.02.15, 11:46
Barwnie tam masz, ciekawe to dla mnie.
Wrzucaj, zapodawaj swoje chińskie spojrzenie.

pozdrawiam,

robtor
3.02.15, 12:12
Fajne wrzuty, dawaj dalej :) . Blog warty obejrzenia :)

waruga
3.02.15, 17:01
Chinczyk z tabletem i jego maly biznes :-)

Jan_S
3.02.15, 19:23
Blog świetny. Kto nie czytał nie się zaraz za lekture zabiera ;-)

Bodzip
3.02.15, 20:59
Blog świetny. Kto nie czytał nie się zaraz za lekture zabiera ;-)
A i plusa dać można. mam ich sporo to po co skąpić :D

goroh
6.02.15, 05:08
witam,
i przepraszam, że kiepsko odpisuje, ale w trybie urlopowym jestem:lol:
Odpoczywam od Chin...
Na razie rzeczy któych brakowało w Państwie Środka- słońce i zieleń;)

144.
140244

145.
140245

146.
140246

pzdr

PS
jeszcze takie coś 'pozakonkursowo':wink:
140248

Bodzip
6.02.15, 08:23
Dobre :D ... to ostatnie oczywiście.
A obrazki piękne :)

kamil_andrzej
6.02.15, 09:06
Mocne to ostatnie, :). Fajne klimaty pokazujesz...

Pozdrawiam

alnico
6.02.15, 09:07
Z przyjemnością obejrzałem ostatnie wrzutki :grin:

jeszcze takie coś 'pozakonkursowo':wink:

:lol:

grizz
7.02.15, 20:42
Mocne to ostatnie, :). Fajne klimaty pokazujesz...

Pozdrawiam

Nawet bardzo. I do tego ciekawie, przekrojowo.

salvadhor
7.02.15, 21:42
A jak się mówi po chińsku 'masz pan bardzo dobre okoliczności sprzyjające ekscytującym kadrom i uwiecznianiu przemijającego'?

goroh
8.02.15, 12:47
witam,
salvadhor:

A jak się mówi po chińsku 'masz pan bardzo dobre okoliczności sprzyjające ekscytującym kadrom i uwiecznianiu przemijającego'?

Moje językowe możliwości w temacie mandaryńskiego są zbyt ograniczone;)

Nadal uropowo-tajsko:
147.
140326

148.Bardzo modny gadżet w tym sezonie.
140327

pzdr!

Jan_S
8.02.15, 13:37
Pooglądałem zdjęcia, poczytałem bloga. Udanego urlopu życze!

hadan
8.02.15, 16:39
witam, kolejne migawki z Chin od kuchni, czyli mniej turystycznych rejonów...
[Wuhan, Hubei, centralne Chiny]

Dwukrotnie byłem w Wuhan, ale takich widoków nie uświadczyłem.
Wielkie dzięki. Dzięki Tobie poznaję Chiny z innej ciekawszej strony.

Serdecznie pozdrawiam.

goroh
14.02.15, 08:28
witam,

149. 'The Giant'- restauracja w/na drzewie pod Chiang Mai(płn.Tajlandia)
140702

pzdr!

Jan_S
14.02.15, 09:11
czy ceny w tej restauracji są równie wysokie jak drzewo?

inkoguto
15.02.15, 00:23
Drzewo restauracja wygląda bardzo interesująco.

goroh
6.03.15, 20:29
Jan_S ceny oczywiście wyższe, ale znośne. Warto odwiedzić bo instalacja niecodzienna.
Ja już powoli wracam z urlopu, ale wracam przez Hong Kong, a ten wczesnym rankiem prezentuje się następująco:

150. Mongkok, Hong Kong
142444

Jak się ogarnę to będzie więcej kadrów z HK
pzdr

PS
Macałem dzś EM5II, korci:???:

inkoguto
6.03.15, 20:45
Jak dla mnie wygląda wyjątkowo nieprzyjaźnie, tak nieludzko...

wyszomir
6.03.15, 21:26
Fakt, ze jakiś ten Hongkong ponury.

fazi75
6.03.15, 23:21
Zawsze zaglądam tu z przyjemnością. Świetne oko masz do chińskich opowieści:)
150. Doskonałe!

aga_piet
6.03.15, 23:28
Chyba rzadko można obejrzeć to miejsce tak opustoszałe... Niesamowite dla mnie, jak z filmu.

goroh
2.04.15, 09:29
witam,
Człowiek na niedostatku czasowym. Dziś kilka migawek z hong Kongu, państwa/miasta, w którym nie chciałbym mieszkać, ale odwiedzać bardzo chętnie;)

@inkoguto, wyszomir- HK o poranku faktycznie szary, ale jak wieczorem odpalą światła to prezentuje sie zacnie;)
151. HK MPK
144157

152. Mongkok
144158
153. Mongkok, okolica z elektroniką- cenowo bez szału...
144159

c.d.n.
pzdr

aga_piet
2.04.15, 11:12
Ostatnie bardzo mi się podoba swą konstrukcją :)

Tadeusz Jankowski
2.04.15, 11:50
Foteczki bardzo fajne. Odważny kadr ze znakiem drogowym przepoławiającym scenę, zawierającym zbieżność pasów. Ale ja nie o tym. Patrzę na ostatnie zdjęcie, na ludzi, ich ubiory, rodzaje zastanowienia na ich twarzach i wyczuwam, że H-K jest inny niż kontynentalne Chiny. Więcej luzu, fantazji, ale i pewności siebie, wewnętrznej organizacji, uporządkowania. To tylko może potwierdzić taki wędrowiec, który był tam i tu - jak goroch i który jest fotografem, nie ważne czy amatorem, ważne, że ma oko.
Pzdr, TJ

Karol
2.04.15, 15:19
Ichniejszy Times Square ;-). Bardzo fajne zdjęcia!

waruga
2.04.15, 16:37
Restauracja na/w z wiszaca kladka swietna.

Fajny klimat.

goroh
5.04.15, 15:18
witam,

Tadeusz Jankowski:

Patrzę na ostatnie zdjęcie, na ludzi, ich ubiory, rodzaje zastanowienia na ich twarzach i wyczuwam, że H-K jest inny niż kontynentalne Chiny. Więcej luzu, fantazji, ale i pewności siebie, wewnętrznej organizacji, uporządkowania.

Zdecydowanie jest różnica, a dokładniej różnice. Lata pod rządami W.Brytanii zrobiły swoje. Różnice są na tyle widoczne, że mieszkańcy HK nizbezbyt zachwyceni są z tego, że miliony Chińczyków z 'czerwonej' części kraju przyjeżdża na zakupy etc. Zbyt wiele ich dzieli...

154.
144395

155.
144396

156.
144397

spokojnych świąt!
pzdr

inkoguto
5.04.15, 20:25
153 bardzo mi pasuje. 2 tłumy na górze szyldy, na dole ludzie.

RafS
5.04.15, 21:04
mi za to 155 bardzo się podoba, czysta geometria nic więcej:)

koronax
5.04.15, 21:14
Mnie bardzo Hongkong się podoba. Dobre foty.

goroh
21.04.15, 17:28
witam,
dzięki za komentarze. Jeśli coś się nie podoba, nie pasuje, czy zrobilibyście inaczej to też można ponarzekać. Chętnie posłucham;)

157. uliczny protest przeciwko integracji HK z Chinami.
145603

158.
145604

pzdr!

hadan
21.04.15, 17:39
Zdjęcia są ciekawe i czekamy na więcej - mam nadzieję, jak odpoczniesz.

Pozdrawiam

goroh
3.05.15, 09:22
witam,
kilka majowych kadrów z dziś i zagłębie węglowe made in China;)

159.
146485

160.
146486

161.Tu poprosze o pomoc bo nie mogę się zdecydować. Które z poniższej trójcy najlepiej się prezentuje?
a)
146488
b)
146489
c)
146487

hadan
3.05.15, 10:07
witam, kilka majowych kadrów z dziś i zagłębie węglowe made in China

161.Tu poprosze o pomoc bo nie mogę się zdecydować. Które z poniższej trójcy najlepiej się prezentuje?

Dzięki za wrzutkę. Co do oceny to nie można powiedzieć jednoznacznie. Wybrałbym a i b ale ocenić które z nich
lepiej się prezentuje - bałbym się. Obydwa są dobre i przedstawiają różne wizje. Tylko Ty sam możesz dokonać
tego wyboru jeżeli musisz.

Pozdrawiam

aga_piet
6.05.15, 14:26
Niesztampowa romantyczność. Fajne miejsce :)

voovoo2
6.05.15, 18:31
Jaka malutka jest miłość tych dwojga wobec wielkiej ilości Chińczyków :-)

luzaczek82
6.05.15, 18:43
Witam.Przejrzałem cały wątek,poczułem się jak na urlopie:wink: plusik leci.

goroh
9.05.15, 16:36
witam,
dzięki za odwiedziny.
hadan:

Dzięki za wrzutkę. Co do oceny to nie można powiedzieć jednoznacznie. Wybrałbym a i b ale ocenić które z nich
lepiej się prezentuje - bałbym się. Obydwa są dobre i przedstawiają różne wizje. Tylko Ty sam możesz dokonać
tego wyboru jeżeli musisz.
Wiadomo, ile ludzi tyle opinii, ale zawsze to dobrz eposłuchać co komu bardziej podchodzi. Też c wyeliminowałem, jak wróciłem do wątku później.

162. Weselna 'widokówka', znajomi dziś zmienili stan cywilny, ale druhna nadal wolna;)
146959

pzdr

ronin75
9.05.15, 17:41
Ładna widokówka, oj ładna! :twisted:

Tadeusz Jankowski
9.05.15, 20:31
Portrecik klimatyczny, lokalny koloryt, ostre barwy, światełka, kwiatuszki, ostre światełko z kontry, postać łukiem ciała wpisuje się dobrze w kadr, model pozuje, ma rzeczowa minę, ale to też mieści się w miejscowej aurze. Modelka milczy, ale zdjęcie gada.
Pzdr, TJ

Peter76
9.05.15, 20:53
154 świetne. Fajnie wyszły odblaski na masce i szybie.

witia
10.05.15, 10:21
Podoba mi się 159. No i panna młoda - śliczności :)
Pozdrawiam.

pers
10.05.15, 10:58
Fajny wątek do zaglądania i zobaczenia trochę innego swiata. Pozdrawiam!

Właśnie czytam "Obfite piersi, pełne biodra" Mo Yana. Polecam dla miłośników chińskich klimatów. Fajne się to czyta i porównuje do naszej kultury. Na przykład u nas mówimy "tonący chwyta się brzytwy" a w tej książce jest "tonący chwyta się trzciny". Nie wiem może to wolne tłumaczenie. Pewnie autor wątku może nam to wyjaśnić.