PDA

Zobacz pełną wersję : London calling

tikat
25.03.14, 14:50
Zapraszam do oceny i komentowania. Są to moje pierwsze zdjęcia z xz-2 i początki w "świadomej fotografii". Konstruktywna krytyka ile widziana ;)

Trzy zdjęcia wykonałem są z filtrem "dramatyczna tonacja" (chyba najfajniejszy filtr ze wszystkich zamieszczonych ;) ). Pozostałe wg ustawień ręcznych. Informację o zdjęciach wydobyłem przez InfranView.

113521

113519

113518

113516

113511

113522

helmuth
25.03.14, 15:58
Zapraszam do oceny i komentowania. No nie jest dobrze :|
14 zdjęć na raz, więc które komentować? Kilka zdań o każdym, to wyjdzie niezły artykuł ;)
Niepotrzebnie podawałeś exify. Można je odczytać samemu w przeglądarce np 1:
113528
Nie rozumiem zachwytu nad filtrem "Dramatyczna tonacja", MZ masakruje zdjęcia.
Wszystkie zdjęcia robisz na ustawieniach Auto lub Program kreatywny, czyli ty jesteś tylko od wycelowania i wciśnięcia spustu?
Zdjęcia nocne, szczególnie obiektów statycznych, lepiej robić ze statywu przy niskim ISO- mniej szumów.

Saboor
25.03.14, 16:12
No nie jest dobrze :|
14 zdjęć na raz, więc które komentować? Kilka zdań o każdym, to wyjdzie niezły artykuł ;)
Niepotrzebnie podawałeś exify. Można je odczytać samemu w przeglądarce np 1:

Wszystkie zdjęcia robisz na ustawieniach Auto lub Program kreatywny, czyli ty jesteś tylko od wycelowania i wciśnięcia spustu?
Zdjęcia nocne, szczególnie obiektów statycznych, lepiej robić ze statywu przy niskim ISO- mniej szumów.
Słusznie prawisz helmuth ja dodam, że nie tam gdzie trzeba tegoż filtra używasz spójrz:

Twoje: 113529 Moje: 113530

Ale to początek. :-)

tikat
25.03.14, 16:14
OK. Idąc za Twoją radą wywaliłem sporą część tego, co wstawiłem.

Zdjęcia robiłem własnoręcznie dobierając ustawienia - wyjątek stanowią te dwa z filtrem (nie mogłem w nich zbytnio ingerować w efekt końcowy - zgadzam się). Skąd zachwyt nad tym trybem? Bo podoba mi się efekt.
IMHO fakt, czy obróbkę zdjęcia zrobi aparat, czy autor w Photoshopie to już jedno i to samo. Bo zdjęcie i tak jest przerobione.

W tym zdjęciu nocnym dałem ISO 100, żeby uniknąć szumów. Tylko trochę ciemno mi wyszło...

apz
25.03.14, 16:15
...
...

Nie chcesz zrozumieć , jak dla mnie to jedyny z filtrów którego czasem używam, a co do statywu etc , XZ-2 to jednak kompakt, po kilku zdjęciach na krótkich czasach będzie się grzał i szumiał, mimo niezłych algorytmów odszumiających producenta...

Co do reszty uwag jestem za.

tikat
25.03.14, 16:19
Słusznie prawisz helmuth ja dodam, że nie tam gdzie trzeba tegoż filtra używasz

Faktycznie, dużo ciekawiej... Trudne początki ;)

Saboor
25.03.14, 16:27
Faktycznie, dużo ciekawiej...Dzięki :)

Trudne początki ;) Aj tam, każdy musiał kiedyś zacząć.
Ja wolę szopa bo mam prawie 100% kontroli nad obrazem i wynikiem dłubaniny, nie przeczę: wodotryski(filtry) mają
swój urok, ale za dużo za mnie robią - wolę sam.
Co do pierwszej serii: "wyluzuj" nie szukaj na siłę obiektów foto, zaczniesz je zauważać, tylko spokojnie. :-D
W pierwszej wrzucie był taki chaos, jak przed powstaniem świata.
Powodzenia na drodze foto!
Saboor

barmichal76
25.03.14, 17:01
Słusznie prawisz helmuth ja dodam, że nie tam gdzie trzeba tegoż filtra używasz spójrz:

Twoje: Moje:

Ale to początek. :-)

Piotrze, w tym "Moje" wydobyłeś owszem wzór na rzeźbie, ale "sliczną" obwódkę dorobiłeś jednocześnie. Ciut za ostro chyba?

Pozdr

Saboor
25.03.14, 17:15
Piotrze, w tym "Moje" wydobyłeś owszem wzór na rzeźbie, ale "sliczną" obwódkę dorobiłeś jednocześnie. Ciut za ostro chyba?

Pozdr
Tak Panie Michał, przestrzeliłem z dramatyzowaniem. :-)

barmichal76
25.03.14, 17:19
Tak Panie Michał, przestrzeliłem z dramatyzowaniem. :-)

I tak chyba lepiej niż w olkowym filtrze :)

Saboor
25.03.14, 18:00
I tak chyba lepiej niż w olkowym filtrze :)
Czyli jestem bardziej kumaty od aparatu, uff! To już do przodu! :-D
Generalnie o cóś takiego mi chodziło, wyciągnięty detal i deband tła:
113531

Przepraszam Autora, za śmieci w wątku.

helmuth
25.03.14, 20:17
Nie chcesz zrozumieć ...Masz rację, dlaczego miałbym chciec? Nie mam tego, nie wiem jak to się używa ale widziałem kilka efektów działania tego filtra i nie jestem zachwycony.

XZ-2 to jednak kompakt, po kilku zdjęciach na krótkich czasach będzie się grzał i szumiał, mimo niezłych algorytmów odszumiających producenta...Nie jestem pewien, czy miałeś na myśli dokładnie to, co napisałeś :roll:
Czy nie chodziło Ci o długie czasy?
Swego czasu robiłem sporo nocnych zdjęć SP550uz i nie miałem problemów. Używałem wtedy funkcji "Redukcja szumów", która (zdaje się) polega na odjęciu od obrazu, "czarnej klatki". Zdjęcie więc było pozbawione większości śmieci, "produkowanych" przez nagrzaną matrycę.

apz
25.03.14, 20:41
Masz rację, dlaczego miałbym chciec? Nie mam tego, nie wiem jak to się używa ale widziałem kilka efektów działania tego filtra i nie jestem zachwycony.
Nie jestem pewien, czy miałeś na myśli dokładnie to, co napisałeś :roll:
Czy nie chodziło Ci o długie czasy?
Swego czasu robiłem sporo nocnych zdjęć SP550uz i nie miałem problemów. Używałem wtwdy funkcji "Redukcja szumów", która (zdaje się) polega na odjęciu od obrazu, "czarnej klatki". Zdjęcie więc było pozbawione większości śmieci, "produkowanych" przez nagrzaną matrycę.

Tak chodziło mi o dłuższe czasy.

Pozbawienie śmieci to także degradacja szczegółu. Wiem XZ-ty mają fajne obiektywy, ale czasem trzeba większej głębi ostrości i koło się zamyka...

helmuth
25.03.14, 20:57
Używałem wtedy funkcji "Redukcja szumów" ...Tak naprawdę była to redukcja zakłóceń przy długich czasach.

Pozbawienie śmieci to także degradacja szczegółu.Tu się akurat nie zgodzę. Zdjęcie wykonywać można przy niskim ISP a efektem jest zdjęcie pozbawione zakłóceń, spowodowanych nagrzewaniem się matrycy. Ewentualna degradacja szczegółu to i tak mniejsze zło, niż szumy spowodowane wysokim ISO.

kuban
25.03.14, 22:08
Mam prośbę do Saboora: "....Generalnie o cóś takiego mi chodziło, wyciągnięty detal i deband tła:".
Nie wiem co to "deband tła" a zapytany o to wujek Google nic nie podpowiedział. Gdybyś mógł chociaż jednym zdaniem.....Z góry dziękuję.

helmuth
25.03.14, 22:13
Nie wiem co to "deband tła" a zapytany o to wujek Google nic nie podpowiedział.Może chodziło o debanding :roll:

Saboor
26.03.14, 11:24
Mam prośbę do Saboora: "....Generalnie o cóś takiego mi chodziło, wyciągnięty detal i deband tła:".
Nie wiem co to "deband tła" a zapytany o to wujek Google nic nie podpowiedział. Gdybyś mógł chociaż jednym zdaniem.....Z góry dziękuję.
Bardzo proszę, jak helmuth napisał: chodziło mi o, debanding.

Jan_S
26.03.14, 11:34
hmm, ale na tym pierwszym zdjęciu Drama wyszła bardzo fajnie, tylko że ten kawałek mostu psuje moim zdaniem kompozycję...