Zobacz pełną wersję : E-500 problem
Witam
mam maly problem z moja e-500 tka. Dziś po właczeniu aparatu, obiekty 14-45 nie ustawia dobrze ostrości. tzn. ostrzenie jest ok pod warunkiem bardzo dobrego oświetlenia, w momencie kiedy jest gorsze ( szro w pokoju) obiekty traci ostrość. Sytuacja jest taka sam jak zwieksze odległość fotografowanego obiektu.
Miał może ktoś podobny przypadek?
otwórz lampę
włącza spawarkę podczas ostrzenia ?
włacza. juz na trybie auto sprawdzalem i tak samo robi.
wlasnie nie wiem co jest grane.
Syd Barrett
13.10.07, 20:54
może przedostał się jakiś paproch do wewnątrz. Weź gruszkę i podmuchaj, na pewno nie zaszkodzi. (przy okazji niezła frajda) :-)
nie pomaga, poza tym na bliskiej odleglosci ostrzy ok, i jak oswietlenie jest mocne to tez jest ok ( o ile w miare blisko).
Hm i tylko z tym obiektywem?
niestery nie. 17.5-45 to samo robi.
wiec to nie kwestia obiektywu co body. pytanie co jest powodem?
Moze zresetowanie ustawien pomoze.Wgranie na nowo softu
reset ustawien, nic nie dal. a wgrac soft na nowo to nizbyt wiem jak:(
reset ustawien, nic nie dal. a wgrac soft na nowo to nizbyt wiem jak:(
Moze TAK (http://www.olympus.co.uk/consumer/dslr_E-500_Firmware_Updates.htm)
dog_master
13.10.07, 22:17
Moze to cos podobnego do problemu mojej kolezanki?
https://forum.olympusclub.pl/topics9/e500-14-45-nie-dziala-af-vt11195.htm
Nagle AF przestal dzialac, wina byla w body, pewnie cos z lustrem AF - naprawili w serwisie.
Mysle, ze warto "przedmuchac" gruszka, bo to nie zaszkodzi, a jezeli nie pomoze - serwis...
piszesz, że warunki oświetleniowe nie są dobre, czy podczas używania spawarki ustawia dobrze ?
spróbuj wyczyścić styki w body, no i słoiku w moim to pomogło.
gdy warunki oswitleniowe nie sa dobre AF ustawia ostrosc zle. zdjecia wychodzą rozmazane. gdy jest mocne swiatlo w pomieszczeniu, af ustawia dobrze, ale pod warunkiem, ze odleglosc jest wieksza niz 1,5 m ( w przypadku obiektywow 17-145 oraz 14-45 - na tych sprawdzalem)
EDIT: Jest juz ok. Aktualizacja Firmware do 1.2 pomogła:)
Temat mozna zamknąć:) Dziękuje wszytskim za okazany pomocny post:)