PDA

Zobacz pełną wersję : akumulatory i ładowarki - e-pl5

florianka
18.03.14, 17:12
Wnioskuje o usunięcie tematu

Mirek54
18.03.14, 17:21
Kupiłam e-pl5, niestety ale bez baterii. Mam ładowarke bcs-5. Oryginał bls-5 jest okrutnie droi bo ok 200zł. Oryginał bls-1 znalazłam za 50zł. Już wiem napewno że aparat na nim działa ale dioda ladowarki świeci na żółto-to znaczy że ladowarka ładuje?

Kupilem audi ale bez silnika.Znacie kogos kto wstawi mi od syrenki jakis silnik.Taki od audi jest bardzo drogi.A na tym od syrenki tez bede jechac mogl.Wiem napewno,ze kontrolki od abs ,ass ars beda sie swicic,ale moge na nie nie patrzec w czasie jazdy.

florianka
18.03.14, 17:51
Bardzo śmieszne... Pytam tylko co oznacza żółta dioda w bcs-5-czy ładowanie czy błąd

GoBo
18.03.14, 18:08
Nie kumam pytania, sprawdź za 1,2,3 godziny czy dioda zmieni kolor i czy się naładuje - nikt poza tobą tego nie sprawdzi. Powszechnie wiadomo że można mieszać ładowarkami i akumulatorami serii BLS1/5. Różnią się tylko tym że1 dobija po zakończeniu (prąd szczątkowy - czy jak to zwał, a 5 odcina zasilanie w pewnym momencie. Chodziło o jakieś bzdety BHP w Japonii.

---------- Post dodany o 17:08 ---------- Poprzedni post był o 17:00 ----------

Pytam tylko co oznacza żółta dioda w bcs-5-czy ładowanie czy błąd
Świeci na pomarańczowo - trwa ładowanie
Miga na czerwono - błąd ładowania
Naładowanie jest różne dla obu - Świeci na niebiesko (BCS1) , lub nie świeci (BCS5)

No i nie byłbym sobą gdybym nie dopisał ostatniego od siebie :wink:
NIE ŚWIECI = NIE MA PRĄDU

szafir51
18.03.14, 21:28
z tego co ostatnio czytałem to w Japonii zmieniły się jakieś przepisy dotyczące podtrzymania ładowania po naładowaniu baterii -> stąd zmiana ładowarek BCS-1 na BCS-5 i odpowiednio akumulatorów do nich. Wszyscy zgodnie piszą, że można zamiennie ładować oba akumulatory w obu ładowarkach.

Mirek jak zwykle pomocny ;)