PDA

Zobacz pełną wersję : SP 550 problem z wyswietlaczem

com9
13.10.07, 01:12
witam wszystkich :)
szukalem w innych postach, ale nie znalazlem, wiec pytam:

czy ktos procz mnie ma opisany problem? :
przy duzej ilosci swiatla (np. zdjecia w plenerze przy silnym sloncu), po ustawieniu sobie przez aparat parametrow zdjecia, a przed wykonaniem samego zdjecia, wyswietlacz wyglada, jakby ktos nalozyl na niego fioletowy filtr (nie chodzi tu o sytuacje, gdy obiektyw "lapie" slonce) !!! samo zdjecie wychodzi juz normalnie, bez tego "filtra", tylko nie mozna wczesniej podpatrzec, czy ustawione parametry sa dobre. gdy nie ma duzo swiatla, wyswietlacz zachowuje sie normalnie.
w serwisie olympusa powiedzieli, ze tak MAJA WSZYSTKIE sp 550. mimo kilku godzin szukania nie udalo mi sie znalezc tych "wszystkich"...

jak na wstepie: czy ktos "ma to samo" ? pytam, bo nie wiem, czy aparat nadaje sie do reklamacji. nie chce go oddawac do serwisu (koszmarnie dlugie terminy), ale jesli tak ma tylko moj, to chyba bede musial... :(

pozdrawiam

wgerwat
13.10.07, 01:19
Co prawda mam c 8080 ale przypominam sobie taka sytlacje, na wyswietlaczu widac czerwono purpurowe przebarwienia, ale jak napisales na zdjeciu tego nie ma. Nie pamietam niestety czy dotyczy to tylko przy kadrowaniu przez wyswietlacz czy takze przez wizjer.

com9
13.10.07, 01:21
fakt - nie napisalem. problem dotyczy kadrowania i przez wyswietlacz i przez wizjer.

Mussolinka
13.10.07, 17:18
Tak samo ma każdy 500 i 510. Jest to normalne przy nadmiarze światła.

com9
13.10.07, 22:20
Tak samo ma każdy 500 i 510. Jest to normalne przy nadmiarze światła.

dzieki! :)

jest tylko jedno "ale" - nie bylo tak od poczatku, stad moje zdziwienie, gdy od jakiegos czasu zaczelo sie tak dziac zawsze :(

Mała
19.10.07, 14:27
Mam SP 550 Uz od niedawna i też ostatnio zauważyłam takie "promienie" nieco fioletowe od bardzo jasnych miejsc w kadrze. Kojarzę to z wyświetlaczem (wizjer sprawdzę).
Też się zastanawiałam co się stało, czy nie prześwietliłam matrycy (ponoć można ja nawet uszkodzić).
Teraz wiem, że ten typ tak ma :cry:

com9
19.10.07, 14:34
Mam SP 550 Uz od niedawna i też ostatnio zauważyłam takie "promienie" nieco fioletowe od bardzo jasnych miejsc w kadrze. Kojarzę to z wyświetlaczem (wizjer sprawdzę).
Też się zastanawiałam co się stało, czy nie prześwietliłam matrycy (ponoć można ja nawet uszkodzić).
Teraz wiem, że ten typ tak ma :cry:

gdyby to bylo tylko z bardzo jasnych miejsc, to nie niepokoilbym sie, ale u mnie jest np. tak, ze "robie krajobraz", nie mam slonca w kadrze (ale sloneczny dzien), a caly kadr jest fioletowawy (rowniez przez wyswietlacz) :(

Mała
19.10.07, 20:11
Sprawdziłam, niestety na razie tylko na żarówce (ale może jeszcze słoneczne dni nadejdą ;) )
Jak w kadr zaczyna wchodzić żyrandol a później żarówka to stopniowo pojawia się jasno fioletowa linia. Jest i na wyświetlaczu i w wizjerze (ale chyba tak powinno być bo do wizjera jest przekazywany obraz ten sam co na wyświetlacz). Jednak na większości kadru mam normalne kolory - im dalej od lampy tym lepiej.
Zdaje się, że takie przebarwienia miałam robiąc zdjęcia oświetlonych słońcem liści na tle jasnego nieba (słońce miałam za plecami). Było tego przebarwienia sporo, ale nie pamiętam czy cały ekran czy nie. Będę zwracać uwagę. Obawiam się jednak, że to nie podlega reklamacji bo to wada tego modelu. Może ktoś będzie miał więcej wiedzy ode mnie i to jakoś wytłumaczy.....

Pozdrawiam,
M.

Gryphoon
4.11.07, 10:08
Mam to samo w SP550. Juz sie przyzwyczailem.
Nie pamietam ale mnie sie to chyba pojawilo po aktualizacji do firmware'u 1.1.
Tu moge sie mylic wiec nie bierzcie tego za pewnik!

Pzodrowienia