Zobacz pełną wersję : ravbog - próba sił
paprotka fffaaajna, taka zaokrąglona
Konika morskiego przypomina - nie uważasz ? :)
oczywiście, trafne porównianie
oczywiście, trafne porównianie
Polecam przetłumaczenie tytułu zdjęcia :wink:
68. Niewolnictwo u kamieniczników
117237
tym razem tytuł podoba mi się bardziej od samego zdjęcia. ale fajnie wypatrzone
69. Prawie nówka, nie śmigana
117454
wg. mnie zaciśnięta dłoń na kierownicy ożywia zdjęcie. podoba mi się obróbka w bw
70. Prezentacja z gracją
117526
68 i 70 bardzo fajne. Szczególnie 70.
66 i 68 dobrze zauważone.
Myślę, że podane w klasycznej czerni-bieli z większym kontrastem wypadłyby jeszcze lepiej.
70 - genialne - ciekawe czy już zgłoszone do fotografii miesiąca?
Na zdjęciu 69. (Bieszczady?) ta dłoń wygląda równie staro i... nieżywo jak sama ciężarówka :) Poszłabym dalej w tym kierunku, niezły horror :D
Na zdjęciu 69. (Bieszczady?)
Góry Sowie, Podziemne Miasto Osówka w Gminie Głuszyca.
71. fajne, trochę rzuca się rama w lewym dolnym rogu ale ogólnie się podoba
---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post był o 13:59 ----------
W zasadzie oglądam sobie wątek i przychodzi mi do głowy jedno - świetne zdjęcia.
68-70 - super
72. Raz, dwa, trzy ... próba mikrofonu
117800
Fajne foto, ale tytuł ... super :)
Pozdrawiam.
nadajesz tytuły zdjęciom z humorem - to dobrze, milej się ogląda
73. Girlandy świtu
117838
Niestety zdjęcie jest lekko poruszone, ale mam nadzieję, że mi wybaczycie :wink:
Muszę Ci dać plusa, tylk ten system... :evil:
Podoba się. :mrgreen:
Jak musisz to trudno :wink: jakoś to zniosę :mrgreen: Miałem aparaty różnych producentów, ale teraz jest Olympus i jest super :grin:
Wyreczylem Ciebie,ale tez sam troche chcialem.
Hm... ta pajęczyna wydaje mi się nieostra. Piękny motyw ale widziałam ładniejsze wykonania ;)
Hm... ta pajęczyna wydaje mi się nieostra. Piękny motyw ale widziałam ładniejsze wykonania ;)
Zazwyczaj poruszone zdjęcia są nieostre ;-) Co do wykonania też widziałem ładniejsze, ale mam tylko takie. Może jeszcze kiedyś dane mi będzie pojechać na jskąś łąke o świcie i popróbować zrobić lepsze zdjęcie :-)
Wyreczylem Ciebie,ale tez sam troche chcialem.
Dziękuję :)
Aguś, nie zawsze musi być perfekcyjne. Czasem się po prostu podoba. Ktoś mądry powiedział, że zdjęcie gada do Ciebie :)
73. Girlandy świtu
117838
Niestety zdjęcie jest lekko poruszone, ale mam nadzieję, że mi wybaczycie :wink:
To jest bardzo dobry kadr.
Troszkę "poruszać suwaczkami" i będzie lepiej.
Pozdrawiam.
P.S.
Nie mogłem się oprzeć - przepraszam.
No wiem, że nie zawsze musi być perfekcyjnie. Ale z tymi pajęczynkami to nasi forumowicze wysoko porzeczkę postawili :) To ich wina!
To jest bardzo dobry kadr.
Troszkę "poruszać suwaczkami" i będzie lepiej.
Pozdrawiam.
P.S.
Nie mogłem się oprzeć - przepraszam.
witia - zerknij w moją stopkę :|
74. Starannie zapuszczony taras
117991
witia - zerknij w moją stopkę :|
Nie zauważyłem - przepraszam. Gdybym umiał - to bym GO usunął a tak ...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Admin powinien dać radę.
Zaraportować tego posta z prośbą o usunięci i może się uda :-D
Pozdrawiam.
Nie róbmy z tego, aż takiego dramatu. Jak już jest, niech już będzie. Don't Worry Be Happy :wink:
Brakuje mi światła na budynku, jakieś płaskie takie :roll:
Brakuje mi światła na budynku, jakieś płaskie takie :roll:
Brak światła, bo robione pod światło i wyciągane z cieni :wink: Faktycznie w takim wypadku raczej trudno uzyskać szczególną przestrzenność budynku.
Pajęczynka świetna. W ostatnim wydaje się, że helmuth ma rację z tym światłem na budynku ale kadr bardzo ładny.
76. Głowa mi pęka od tego krakania
118387
76. Głowa mi pęka od tego krakania
118387
Dobre:) Jak zwykle zresztą.
Bystrze wypatrzone....ale ptaszek raczej nie kracze/tak wynika z mimiki/
Bystrze wypatrzone....ale ptaszek raczej nie kracze/tak wynika z mimiki/
To pewnie jakiś ptak niemowa, który nigdy nie kracze :wink: Ciekawe ile z aktywności podczas dnia ptaki przeznaczają na krakanie. Mnie głowa by pękła pewnie już po dziesięciu minutach hałasowania ptaszora na jej czubku :cry:
To pewnie jakiś ptak niemowa, który nigdy nie kracze :wink: Ciekawe ile z aktywności podczas dnia ptaki przeznaczają na krakanie. Mnie głowa by pękła pewnie już po dziesięciu minutach hałasowania ptaszora na jej czubku :cry:
No jeszcze jak by Ci na głowę narobił, to pewnie mniej jak minute :wink::grin:
Masz oko do wypatrywania rożnych dziwnych scenek :)
Ciekawe ile z aktywności podczas dnia ptaki przeznaczają na krakanie.:cry:
Wiosna to tylko spiewaja.
77. Wuwuzela florystyczna
118506
bokesz zdjęcie robi :)
Bokeh jak z pocztówek pseudo-trójwymiarowych :)
Bokeh jak z pocztówek pseudo-trójwymiarowych :)
trzeba by się chwilę pogapić, może tam jest jakiś przekaz podprogowy?
78. Skok na uwięzi
118570
Wuwuzela florystyczna rewelka. Jaki obiektyw taki bokeh daje?.
Pozdrawiam.
Wuwuzela florystyczna rewelka. Jaki obiektyw taki bokeh daje?.
Pozdrawiam.
SMC PENTAX-A 1:1.7 50 mm
Dzięki za informację. Ładny obraz daje Twój obiektyw.
Dzięki za informację. Ładny obraz daje Twój obiektyw.
Już niestety nie mój :-( Jakiś czas temu sprzedałem system Pentaxa. Teraz jest Stylus 1, ale w wątku wstawiam zdjęcia z różnych aparatów. Stylus to dziesiąty aparat cyfrowy jakim fotografuję.
Dzisiaj na bogato, aż trzy zdjęcia :wink: Rzeźby ze zdjęć pokazywał już szafi51 w swoim wątku, ale ja chciałem je przedstawić nieco inaczej.
80. Przychylę Ci nieba
118686
81. Daj głos!
118685
82. Kąpiel gotowa?
118684
Zdjęcie 80bardzo mi się podoba.
79 - mbsz - świetne.
Pozdrawiam.
81-dales glos w waznej sprawie.
83. Obiecałeś, że rzucisz palenie
118845
Jak byłem mały to wróbli po osiedlu na potęgę latało. Pamiętam jak się w kałużach kąpały. Dziś wróbel to coraz rzadszy widok.
Ładne zdjęcie.
Właśnie ostatnio wracają do miast. U mnie pod klatką całe stada siedzą w krzakach ;)
80tka intryguje, Burton instalację wam w mieście jakąś instalował? :)
Wróble fajne - małe, szare i niedoceniane :)
barmichal76
27.05.14, 20:09
Głowa mnie rozbolała po 84.
To komplement miał być :)
Pozdr
pozwoliłem sobie do fotografii miesiąca zgłosić
Oba "ostatnie" kadry są świetne.
Gratuluję i pozdrawiam.
Bardzo dziękuję Wszystkim komentującym za pozytywne nastawienie do moich kadrów, a Janowi_S dodatkowo za dodanie zdjęcia do zacnego grona prac uczestników konkursu Fotografia Maja 2014r. :grin:
84. Pamięć
...absolutna. :-D
Niby nic a jednak coś. Fajne.
przestaję komentować ten wątek, to bez sensu po raz kolejny powtarzać "piękne", "świetne" etc.... no kurna żal że ja tak nie potrafię... no!
przestaję komentować ten wątek, to bez sensu po raz kolejny powtarzać "piękne", "świetne" etc.... no kurna żal że ja tak nie potrafię... no!
Przestań tak mówić/pisać bo zacznę wstawiać okrutne pasztety i wówczas dostanę odpowiednie komentarze :mrgreen: Będzie się działo
Dzisiaj trochę militarnie
87. Uśmiech na szczęście
119119
88. Sprawiedliwość sprawiedliwością, ale ...
119120
89. Po nas zostanie
119121
90. Reklama "dźwignom" handlu
119249
wczoraj miałem dużo napojów
Fajne foty "podzierasz" Kolego a po za tym po kilku wątkach i tematach widać, że masz również "wesołe jaja" ;) :)
90tka wyszła kubansko - takie skojarzenia ;) brakuje jegomościa na taborecie lukającego na okolice ; )
85 mbsz- świetne.
Pozdrawiam.
Fajne foty "podzierasz" Kolego a po za tym po kilku wątkach i tematach widać, że masz również "wesołe jaja" ;) :)
Dziękuję za dobre słowo o moich zdjęciach, a docenienie mojego trochę "zrytego" poczucia humoru przez Ciebie CzaRmaX jest szczególnie cenne, bo jak widzę z dużym powodzeniem zasilasz forum odjechanymi pomysłami i chyba nie tylko moim zdaniem jesteś w tym najlepszy :mrgreen:
90tka wyszła kubansko - takie skojarzenia ;) brakuje jegomościa na taborecie lukającego na okolice ; )
Fakt, że zdjęcie ma taki klimat jak z biednego kraju, ale zrobione zostało w Mikołajkach. To może jeszcze z mazurskich klimatów:
91. Łabędzia przystań
119325
92. Panowie, maszt do góry!
119326
93. W klatce światła
119510
94. Nostalgia
119656
Zdjęcie jeszcze z czasów analogowych. Wypatrzone w Pradze koło jakiegoś antykwariatu w okolicach Mostu Karola
Bardzo podoba mi się 92. Skosy w takich zdjęciach, to ryzykowna sprawa. Ale nie tu, tutaj pasuje:-P
93 - najładniejsze z ostatnich.
Fajne jest to 93 ale ja osobiście bym przyciemnił całą lewą stronę z murem tam gdzie wisi ten plakat czy coś tam :)
Dziękuję za komentarze.
Fajne jest to 93 ale ja osobiście bym przyciemnił całą lewą stronę z murem tam gdzie wisi ten plakat czy coś tam :)
Twoja propozycja brzmi ciekawie. W wolnej chwili spróbuje takiego zacienienia i zobaczę co z tego wyjdzie.
Dziękuję za komentarze.
Twoja propozycja brzmi ciekawie. W wolnej chwili spróbuje takiego zacienienia i zobaczę co z tego wyjdzie.
Zanim napisałem posta to najpierw sprawdziłem tak dla pewności. Co dla mnie oznacza "lepiej" wcale nie musi oznaczać, że dla kogoś innego będzie "lepiej". Każde zdjęcia to jest jakiś osobisty przekaz autora i jego własnego "widzi mi się". Nigdy nie ingeruje w wolę autora lecz czasami coś tam maznę jak ja bym to widział pod własne "widzi i misie" :)
Zanim napisałem posta to najpierw sprawdziłem tak dla pewności. Co dla mnie oznacza "lepiej" wcale nie musi oznaczać, że dla kogoś innego będzie "lepiej". Każde zdjęcia to jest jakiś osobisty przekaz autora i jego własnego "widzi mi się". Nigdy nie ingeruje w wolę autora lecz czasami coś tam maznę jak ja bym to widział pod własne "widzi i misie" :)
I właśnie dlatego prezentuje moje fotograficzne próby na forum aby poznać inne spojrzenie na nie i może dzięki temu rozszerzyć swój warsztat obróbki zdjęć :grin:
96. Zadumanie
119775
Fajnie wypatrzone:)
Znakomite. Ciekaw jestem jak wygląda dół rzeźby:-P
Znakomite. Ciekaw jestem jak wygląda dół rzeźby:-P
Jest ubogi w odzienie i przyrodzenie :mrgreen:
Świetnie wypatrzyłeś ostatnie zdjęcie. Duży plus.
Zastanawiam się jedynie czy gdyby obciąć prawą stronę nie byłby obraz wyraźniejszy. Trochę przeszkadza tam następna kamienica - ale to tylko moje gdybania. Choć wówczas łokieć figury byłby obcięty ale a zresztą może jeszcze ktoś się wypowie. pozdrawiam.
Ten w oknie też ? :mrgreen:
Też do galerii poproszę :)
Ten w oknie też ? :mrgreen:
Też do galerii poproszę :)
Nadal nie jestem przekonany do umieszczania swoich zdjęć w galerii. Może kiedyś się zdecyduję, ale to jeszcze nie jest ten moment.
96 - bardzo udanie wypatrzone :)
---------- Post dodany o 11:28 ---------- Poprzedni post był o 11:27 ----------
ps. miałem nie komentować, tego wątku, sorki, zapomniałem się :)
Zawsze można dorobić ;) :)
97. Seks za zamkniętymi drzwiami
119888
97. Seks za zamkniętymi drzwiami
Powinno tam jeszcze pisać "walić z całych sił" lub "walić do skutku" lub "proszę pukać";) :)
Powinno tam jeszcze pisać "walić z całych sił" lub "walić do skutku" lub "proszę pukać";) :)
:):grin::mrgreen:
przedostatnie - mega !!! ale jestem tego samego zdania co kolba - do ucięcia kamienica po prawej - trochę odciąga wzrok - a nie powinna ;)
ostatnie też ok
ravbog gdzie ty chodzisz?
Stal rdzwieje..seks nigdy.
Ja bym te drzwi walną*tak centralnie, a'la Bufetowa.
Co do zakamarków miejskich, to pamiętam przed laty konsternacje mnie i moich kolegów, gdy za pacholęcia, w obcym mieście, o drugiej w nocy szukaliśmy całodobowego żeby kupić cokolwiek do jedzenia (serio) i zbląkaliśmy się pod taką tabliczkę, gdzie z dziwnymi minami przez 20 min. dociekaliśmy co oznacza 'Dorota - Obciąganie guzików' - i strzałka.
ravbog gdzie ty chodzisz?
Paradoksalnie to jeżeli już mam troszkę czasu na zdjęcia to chodzę po dość popularnych trasach w mieście. A takie zdjęcia to wynik trochę innego patrzenia na świat niż większość ludzi. Zdjęcie zrobione u styku ul. Katedralnej z Placem Kościelnym we Wrocławiu. Jest to jedno z bardziej intensywnie odwiedzanych przez turystów miejsc.
https://www.google.pl/maps/@51.11463,17.043225,3a,70.2y,164.59h,83.48t/data=!3m5!1e1!3m3!1se4ZreVikL8_viS6aiCFSkw!2e0!3e5
98. Może dziś coś się trafi
120054
Ładne. :mrgreen:
To z jakiejś imprezy ?
98. Może dziś coś się trafi
Świetne :)
Ciekawe sytuacje wypatrujesz. Zastanawiam się tylko, czy bez tytułów, zdjęcia miałyby tę samą siłę przekazu :roll:
Ciekawe sytuacje wypatrujesz. Zastanawiam się tylko, czy bez tytułów, zdjęcia miałyby tę samą siłę przekazu :roll:
Myślę, że to takie wisienki na tortach:)
Dziękuje za komentarze. Te tytuły zdjęć to moja tajna broń :-D Mają wzmocnić siłę mojego na Was oddziaływania ;-)
Ładne. :mrgreen:
To z jakiejś imprezy ?
Tak to z jakiejś rycerskiej imprezy w Zamku w Leśnicy koło Wrocławia, ale jakiej nie pamiętam. Zdjęcie zrobione pięć lat temu.
A obróbka czarno-biała to taki specjalny zamysł?
Czy uznałeś że lepiej się po prostu prezentuje od kolorowej wersji?
czy bez tytułów, zdjęcia miałyby tę samą siłę przekazu :roll:
Tę samą na pewno nie, bo niejako tytuł narzuca odbiór zdjęcia.
Ja w temacie tytułowania zdjęć, to nie mam wyrobionego zdania. Ale wiem, że jak tytuły do mnie trafiają, to mi się podoba, a w tym wątku właśnie tak jest. Czekam na zdjęcia i na tytuły. Więc jakby nie patrzeć, jest to wartość dodana:wink:
A obróbka czarno-biała to taki specjalny zamysł?
Czy uznałeś że lepiej się po prostu prezentuje od kolorowej wersji?
Faktem, że postać miała wielokolorowy kubrak, ale kolory wyszły jakieś takie sine, bo to nie z Olympusa ;-), a jakoś nie miałem siły się z nimi zmagać toteż uciekłem w monochromatyczną wersję.
W temacie tytulowanie zdjec...Ostatnimi czasy dolaczylem zdjecie bez tytulu,zrobione tel kom. w poscie "zrobione tel. kom."i Szanowny koronax zapytal....-co mam na mysli.Odpowiedzialem doglebnie.I sie dowiedzialem,ze tak myslal.
Dobry tytuł do postawy kobiety.
99. Z całych sił
I co dała radę? Wygląda tak, że człowiek ma wrażenie, że zaraz oszczep wyleci jej z rąk i to w dodatku do tyłu :)
A w ogóle co to byłą za impreza. Oszczep jakiś średniowieczny z wyglądy i jakiś taki mały :)
A w ogóle co to byłą za impreza. Oszczep jakiś średniowieczny z wyglądy i jakiś taki mały :)
Wspominałem wcześniej, że jakaś w klimatach średniowiecza w Zamku w Leśnicy.
Oszczep może i mały, ale ja tam nie tylko oszczep widzę ;) , naprzykład ta "metka" na golfiku w całkiem przyjemnym miejscu sobie leży... :)
Wspominałem wcześniej, że jakaś w klimatach średniowiecza w Zamku w Leśnicy.
Nie doczytałem wcześniej ;) :)
naprzykład ta "metka" na golfiku w całkiem przyjemnym miejscu sobie leży... :)
Ja bym powiedział, że się WPIĘŁA lub przylgnęła MOCNO :)
Dobry tytuł do postawy kobiety.
A mnie wyjątkowo ten tytuł nie pasuje. Ze zdjęcia nijak mi nie wygląda żeby jakiś straszny wysiłek w ten rzut był wkładany.
MAF i właśnie to w tytule mi się podoba - sprzeczność.
No właśnie tytuł fajnie z fotką gra.
Dzisiaj mały jubileusz :wink: wstawiam do wątku 100 zdjęcie. Dlatego będzie to moje ulubione, dzięki któremu wygrałem nagrodę w konkursie "Projekt Pleneria 4.0 - Wyjazd do Strefy Zero" i miałem okazję zwiedzić Czarnobyl, opuszczone miasto Prypeć i Kijów na Ukrainie :grin:
100. Rozdarte
120932
Lubię wszelkiej maści drzwi i okienka :)
To z Prypeci, czy z samego Czarnobyla ?
To z Prypeci, czy z samego Czarnobyla ?
Z żadnego z tych miejsc. Zdjęcie zrobione na terenie Republiki Zarzecza, najpiękniejszej dzielnicy w Wilnie, ulubionego miejsca tamtejszej bohemy artystycznej. Dopiero po zgłoszeniu zdjęcia do konkursu udało mi się go wygrać i pojechać na Ukrainę, ale od zrobienia tego zdjęcia do pobytu w Zonie upłynęło jakieś 2-3 lata.
Z żadnego z tych miejsc. Zdjęcie zrobione na terenie Republiki Zarzecza, najpiękniejszej dzielnicy w Wilnie, ulubionego miejsca tamtejszej bohemy artystycznej. Dopiero po zgłoszeniu zdjęcia do konkursu udało mi się go wygrać i pojechać na Ukrainę, ale od zrobienia tego zdjęcia do pobytu w Zonie upłynęło jakieś 2-3 lata.
Podziękował :)
101. Panienka z okienka
121043
Ostatnie zdjęcie bardzo fajne. Nieźle wypatrzone.
ravbog (https://forum.olympusclub.pl/members/11260-ravbog) - czyżbyś był w Wysowej?
101. Panienka z okienka
Ale to chyba nie ta z Gdańska ;) :)
ravbog (https://forum.olympusclub.pl/members/11260-ravbog) - czyżbyś był w Wysowej?
Niestety, nie miałem możliwości być w Wysowej.
---------- Post dodany o 15:22 ---------- Poprzedni post był o 15:21 ----------
Ale to chyba nie ta z Gdańska ;) :)
Nie, ta wypatrzona we Wrocławiu podczas polowania na maszkarony :wink: ale ponieważ nie jest z tej kategorii :grin: to wstawiłem tutaj.
99. Z całych sił ...Patrzę na to zdjęcie i myślę sobie, że pani musi mieć siłę w tych dwóch paluszkach, w których trzyma dzidę :-P
103. Światło poproszę
121438
103 miodzio światło i fajnie uchwycone.
103. Światło poproszę
121438
Brawo :)
Dzięki Panowie :) To kolejny przykład, że można zrobić niezłe zdjęcie nie opuszczając domu (co zaprezentował również dzisiaj jaclas w swoim 2 wątku). To zrobione z okna mojej sypialni :wink:
103. Światło poproszę
121438
Ładnie obramowane(góra-dół).
Bardzo mi się podoba światełko na 103
Gratuluję
105. Zaległa prasówka
121817
105. Zaległa prasówka
121817
Doskonałe :D
Ostatnie świetnie wypatrzone :D
Dziękuję za pozytywny odbiór zdjęcia :grin:
Udane polowanie :grin:
Prawdziwa Gepardzica :mrgreen:
106. od Wieży do Wieży mierzeja leży :wink:
121958
106. od Wieży do Wieży mierzeja leży :wink:
No fajnie leRZy od wieRZy do wieRZy, konkretnie ta lewa wieRZa co w prawą wieŻy ;) :)
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty CzaRmaX.
Twoja fotografia p.t. "Pamięć" została wyróżniona w FM Maja 2014r. Olympusclubu.pl
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=118921&stc=1
Gratuluję! apz
Gratuluję wyróżnienia, przy okazji przeglądnąłem sobie cały wątek, masz niezłe oko do wyłapywania ciekawych obrazów, brawo.
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo. Ciesze się, że to co umieszczam w wątku nadal się podoba :wink:
---------- Post dodany o 21:09 ---------- Poprzedni post był o 21:05 ----------
Twoja fotografia p.t. "Pamięć" została wyróżniona w FM Maja 2014r. Olympusclubu.pl Gratuluję! apz
Dziękuję bardzo za wyróżnienie. Mobilizuję mnie to do dalszego "zamęczania" forum moimi fotografiami. :wink:
107. Jak nie z tego świata
122210
108. Co mi powiesz?
122312
109. Nie daję rady
122313
Kapitalne. Skąd to ?
Dzielnica Hagi - Scheweningen w Holandii. Przy nadmorskim deptaku znajdują się metalowe rzeźby przedstawiające postacie z bajek.
Planistigmat
26.06.14, 22:03
Twoja fotografia p.t. "Pamięć" została wyróżniona w FM Maja 2014r. Olympusclubu.pl
Gratulacje, fotografia naprawde fajna.
podoba mi się :) fajnie faktura została wyciągnięta a i kadrowanie całkiem zacne :)
108. Co mi powiesz?
122312
Trzeba było jeszcze zrobić makro tych na dole:)
Gratuluję wyróżnienia.
Pozdrawiam!
110. Już nóg nie czuję
122406
Ten "mały" to chce podnieść tę stopę ? :shock:
Doskonałe :)
Ten "mały" to chce podnieść tę stopę ? :shock:
Doskonałe :)
Duży to chyba Guliwer, a mały to jego strażnik. W rękach trzyma klucz do kajdan którymi duży jest uwięziony do podłoża.
111. W sumie to wesoły ze mnie gość
122550
112. Nie bij - wytłumacz
122551
111. W sumie to wesoły ze mnie gość
Nie bij - wytłumacz
No w sumie tak więc bić nie będę :). Wesołe :)
113. Na molo czy na plaży?
122701
Świetne foty. rewelacyjne są 107 i 110. W 110 przeszkadza mi jedynie śmieć czy to papier pomiędzy nogami.
Świetne foty. rewelacyjne są 107 i 110. W 110 przeszkadza mi jedynie śmieć czy to papier pomiędzy nogami.
Dziękuję :) Ten papier czy worek na 110 również mi przeszkadza, ale celowo go zostawiłem bez "stemplowania" aby pokazać, że również w Holandii ludzie niestety śmiecą :wink:
Zdjęcie 107 jest magiczne. Gratuluję :)
Ten papier czy worek na 110 również mi przeszkadza, ale celowo go zostawiłem bez "stemplowania" aby pokazać, że również w Holandii ludzie niestety śmiecą :wink:
Zła pomysła. Trzeba było to "wywalić"
Pomysła nie była zła lecz inna niż powszechnie przyjęta, a ja lubię fotografie które są trochę "pod prąd" zarówno swoje jak i innych klubowiczów :grin: Wystarczy, że życie wiodę nudne i poukładane, a przynajmniej próbuję z różnym skutkiem :wink:
114. Świeżutkie hamburgery
122999
a ten koleś co spadł z ławki to tak specjalnie czy przypadkowo zleciał?
Dostał z liścia w karczycho od tego po prawej to zleciał z ławki ;). Nawet widać, że ten po prawej jest jeszcze lekko przechylony po zamachu rączką ;)
On sie za brzuch trzyma, wiec pewnie jadl to samo co ten gosciu za lawka... chyba nie bylo zbyt swieze :)
Zdjęcie zrobione w Parku Miniatur Madurodam w Holandii. Makiety są w znacznej większości na zewnątrz, a odwiedzający raczej ich nie wandalizują :wink: Układ figurek na zdjęciu jak sądzę nie był zamierzony, a o wpływ na jego powstanie podejrzewam czas i czynniki pogodowe. Mam jeszcze kilka innych zdjęć z podobnie "zmienionymi" konfiguracjami postaci :) Postaram się je tutaj zaprezentować.
---------- Post dodany o 13:56 ---------- Poprzedni post był o 13:54 ----------
On sie za brzuch trzyma, wiec pewnie jadl to samo co ten gosciu za lawka... chyba nie bylo zbyt swieze :)
Taką miałem interpretację i nadałem odpowiadający jej tytuł zdjęciu :grin:
lisiajamka1
4.07.14, 14:30
Świetne zdjęcia z Scheweningen :)
Taką miałem interpretację i nadałem odpowiadający jej tytuł zdjęciu :grin:
Faktycznie, jakos przeoczylem:) ... ale to tylko dobrze swiadczy o zdjeciu jesli inne osoby sa w stanie z niego odczytac dokaldnie to co chciales przekazac
115. No dobra, już idę
123271
115. No dobra, już idę
Już idę albo o jeden krok za daleko :)
115. No dobra, już idę
Świetna ta łaciata ptaszyna...
No to wstawiam obiecane zdjęcia z parku miniatur Madurodam, które poza ostatnim raczej nie są zamierzonym efektem budowniczych parku
116. Poniedziałkowe zachwianie równowagi
123303
117. Dziecku więcej uwagi!
123308
118. Kierowca też się załamał
123305
119. Mam dość tych bachorów
123306
120. a na deser "czekoladka"
123307
Fajne makiety.....ojjjj jakby mi się coś takiego przydało albo umiejętność tworzenia czegoś takiego :). Wystarczyłoby jakbym jakieś ludziki umiał robić bo na prawdę jest tyle rzeczy nas otaczających, że można całe historię tworzyć z nimi i ludzikami :)
Fajne makiety.....ojjjj jakby mi się coś takiego przydało albo umiejętność tworzenia czegoś takiego :). Wystarczyłoby jakbym jakieś ludziki umiał robić bo na prawdę jest tyle rzeczy nas otaczających, że można całe historię tworzyć z nimi i ludzikami :)
A weź z Romkiem pogadaj. Ma drukarkę 3D. Wszystko może wydrukować.
A weź z Romkiem pogadaj. Ma drukarkę 3D. Wszystko może wydrukować.
Zaczniemy od gumowej lalki :D
121. Spłoszone stado
123393
makiety super.
spłoszone stado świetnie wypatrzone i pokazane. podoba się
Makiety super ale mnie najbardziej spodobała się ostatnia fota. Ładnie wypatrzone, ładny kadr.
ciesze się, że podoba się, dziękuję :)
122.Stalowe trzciny porusza wiatr
123553
123. Brama do podwodnego miasta
123554
124. jazz
123557
Stado bardzo fajne. Ostatnie też też bajer ale mój faworyt to 124 bo ja lubię takie z lekka powalone i trochę nienormalne :). Powiedz co to jest bo wygląda jak woda z czegoś spływająca płytko pod wodą a fota zza szyby :)
123 przekręciło mnie, choć nie lubię przekręcanych zdjęć, to jest ciekawe
124 ciekawią mnie te smugi w poprzek i dwa jakby wzdłużne garby, co to jest?. bardzo podobają mi się kolory, tzn. niebieski i pod nim żółty. mógłbyś napisać coś więcej o tym dżezie. co to za miejsce i jak zrobiłeś to zdjęcie. a może to coś małego z bliska??
oba zdjęcia różne (choć łączy je woda) ale oba są świetne - wg mnie
Dziękuję za dobre słowa. Cztery ostatnie zdjęcia, a i pewnie jeszcze jakieś następne, które w najbliższym czasie wstawię :wink: wykonałem w jednej lokalizacji.
Ale pozwolę sobie na rozszerzenie opisu jak znalazłem to moim zdaniem interesujące fotograficznie miejsce.
Po pierwsze to "owoc" nowo nabytej wiedzy wyszukiwania ciekawych miejsc w Google Earth, którą to wiedzę między innymi przyswoiłem sobie na świetnie prowadzonych Warsztatach Fotografii Podróżniczej z Marcinem Dobasem :grin: Bardzo dziękuję Marcinowi za pchnięcie mnie na nowe tory pozyskiwania tematów do zdjęć.
Po drugie pozazdrościłem robtorowi jego "mobilności" podczas wykorzystywania rowerka do wypadów fotograficznych. Wygrzebałem z wózkowni ostatni rower jaki pozostał w posiadaniu mojej rodziny i staram się go doprowadzić do stanu używalności :wink: i wykorzystywać na krótkodystansowe wyprawy po zdjęcia.
Ponieważ zestawienie powyższych uwarunkowań w ostatnią sobotę poskutkowało odkryciem fajnego fotograficznie miejsca wprowadziłem plan w życie.
Lokalizacja to stara śluza koło mostu Rędzińskiego we Wrocławiu. Bardzo ciekawe fotograficznie miejsce dla osób poszukujących industrialnych klimatów.
Link z Google Maps: https://www.google.pl/maps/place/Nadrzeczna/@51.155088,16.9622739,74m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x470fea5e8a0c281b:0x836cf 0d15c2ffae2
(https://www.google.pl/maps/place/Nadrzeczna/@51.155088,16.9622739,74m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x470fea5e8a0c281b:0x836cf 0d15c2ffae2)Na zdjęciu 124 są jakieś progi spiętrzające wodę w śluzie - nie wiem czy dobrze opisuję to technicznie. Wstawiam pomniejszony kadr ze zdjęcia przed moim "grzebaniem" :wink:
a te smugi w poprzek, co to?
a te smugi w poprzek, co to?
Odbicie w wodzie metalowej konstrukcji mostku, który jest widoczny w prawej górnej części zdjęcia 123.
To jeszcze panorama przedstawiająca obszar moich działań fotograficznych z ostatniej soboty :wink: klikać dla większej wersji.
123567
To już chyba ostatnie zdjęcia z sobotniego wypadu jakie pokażę
125. Trudno skupić wzrok
123674
126. Maskowanie wejścia
123675
127. Rytm
123676
128. Stare i nowe konstrukcje metalowe
123678
więc zakończyłeś w dobrym stylu.
nie będę chyba zbyt odkrywczy - 128 wymiata
lisiajamka1
8.07.14, 19:54
Jak zwykle wiele ciekawych zdjęć, a ostatnie bardzo fajne.
Po pierwsze to "owoc" nowo nabytej wiedzy wyszukiwania ciekawych miejsc w Google Earth, którą to wiedzę między innymi przyswoiłem sobie na świetnie prowadzonych Warsztatach Fotografii Podróżniczej z Marcinem Dobasem :grin: Bardzo dziękuję Marcinowi za pchnięcie mnie na nowe tory pozyskiwania tematów do zdjęć.
Podzielisz sie wiedza, czy wiedza tajemna? :)
Podzielisz sie wiedza, czy wiedza tajemna? :)
Żadna tajemnica i w kręgu znajomych już się nią dzieliłem. Marcin mówił na warsztatach, że w czasach analogowych po przyjechaniu do nowego miejsca oglądało się pocztówki bo przedstawiały one najczęściej ciekawe fotograficznie obiekty w okolicy. Potem należało sobie zaplanować odwiedzenie tych miejsc i zrobienie własnych zdjęć. Teraz jest łatwiej bo jeszcze przed wyruszeniem można w Google Earth prześledzić jakie zdjęcia są wstawione przez innych fotografów i tak sobie ułożyć zwiedzanie okolicy po przyjeździe, aby do nich pojechać i fotografować po swojemu. Tak też zrobiłem przy planowaniu wyskoku rowerem w weekend i po ustaleniu obszaru w jakim będę się przemieszczał znalazłem sporo zdjęć powyższej śluzy :grin:
Przy okazji jak to piszę uświadomiłem sobie, że nie byłem na "wyprawie" w sobotę jak napisałem tylko w niedziele rano. Sobota nie wypaliła, ale tak się zafiksowałem, że nie tylko Was, ale i siebie wprowadziłem w błąd - ot siła sugestii :mrgreen:
A jeżeli chodzi o wiele innych aspektów dotyczących fotografii które przedstawił Marcin zapraszam na jego wykłady bo naprawdę warto :grin:
Ostatnia wrzutka przyjemna, ale odbiór trochę psuje mi konwersja do czerni i bieli , która jakoś mi nie odpowiada, chociaż sama nie wiem, czemu ;)
Żadna tajemnica i w kręgu znajomych już się nią dzieliłem. Marcin mówił na warsztatach, że w czasach analogowych po przyjechaniu do nowego miejsca oglądało się pocztówki bo przedstawiały one najczęściej ciekawe fotograficznie obiekty w okolicy. Potem należało sobie zaplanować odwiedzenie tych miejsc i zrobienie własnych zdjęć. Teraz jest łatwiej bo jeszcze przed wyruszeniem można w Google Earth prześledzić jakie zdjęcia są wstawione przez innych fotografów i tak sobie ułożyć zwiedzanie okolicy po przyjeździe, aby do nich pojechać i fotografować po swojemu.
A jeżeli chodzi o wiele innych aspektów dotyczących fotografii które przedstawił Marcin zapraszam na jego wykłady bo naprawdę warto :grin:
Dzieki, trzeba bedzie sprobowac jak sie jakis wolny weekend trafi...
Na wyklad Marcina chcialem sie wybrac, ale niestety termin kompletnie mi nie pasowal :(
Ostatnia wrzutka przyjemna, ale odbiór trochę psuje mi konwersja do czerni i bieli , która jakoś mi nie odpowiada, chociaż sama nie wiem, czemu ;)
Tym razem miałem taką wizję :wink: Gdybyś miała ochotę pokombinować z kolorowymi tylko powiedz, a wstawię ORF-a wybranego zdjęcia do wątku ze stopki :)
Ani ze mnie makro fotograf, ani z mojego Stylusa 1 makro sprzęt, ale przy okazji fotografowania kwiatków pod słońce wlazło mi to to w kadr to to sfotografowałem :) To tylko tak, aby trochę "ubarwić" ten wątek po ostatnich monochromatycznych fotografiach jakie wstawiałem :wink:
129. Intruz
123694
Ani ze mnie makro fotograf, ani z mojego Stylusa 1 makro sprzęt, ale przy okazji fotografowania kwiatków pod słońce wlazło mi to to w kadr to to sfotografowałem :) To tylko tak, aby trochę "ubarwić" ten wątek po ostatnich monochromatycznych fotografiach jakie wstawiałem :wink:
129. Intruz
I od razu tak jakoś swojsko się zrobiło ;) :)
I od razu tak jakoś swojsko się zrobiło ;) :)
Się nie przyzwyczajaj, takich zdjęć to ja więcej nie mam i znowu będą jakieś moje ponure wizje wstawiane :mrgreen:
A nie trzeba było tak specjalnie obciąć 125 zaraz pod łańcuchami dla totalnego rozbiegania? Bo w chaosie jest porządek :). Za zdjęciami typu 126 zbytnio nie przepadam ale 127 i 128 całkiem fajne, grzeczne i ułagodzone ale dla mnie nadal 125 najfajniejsze, ponieważ lubię zabawy z takimi kadrami jest takie trochę dzikie i drapieżne. Pozwoliłem sobie na małe co nie co :)
123719
Pozwoliłem sobie na małe co nie co :)
Pozwalać generalnie pozwalam, ale tu absolutnie nie pozwalam :@ CzaRmaX przeczytaj mój zapis w stopce!!!
Pozwalać generalnie pozwalam, ale tu absolutnie nie pozwalam :@ CzaRmaX przeczytaj mój zapis w stopce!!!
Przepraszam :). Musisz mi wybaczyć (lub nie) ale ja nie czytam stopek więc stąd moja niewiedza.
130. Kraina Łagodności
123815
Dobre! Gdzie Ci się udało wypatrzyć taki obrazek?
Dobre! Gdzie Ci się udało wypatrzyć taki obrazek?
Innsbruck w Austrii. Miasto otoczone górskimi szczytami :wink:
Fajnie wyszła ta kraina :)
fajne to ostatnie choć zastanawiam się jak by wyszlo bardziej skontratowane...
130. Kraina Łagodności
Porarelaksu? :grin:
Świetnie.
Bardzo ładne zdjęcia a szczególnie 128.
fajne to ostatnie choć zastanawiam się jak by wyszlo bardziej skontratowane...
Z Koń Tratowane :shock::???::grin:
Na życzenie mogę wieczorem wstawić oryginalnego jpe-ga do wątku ze stopki w celu samodzielnego grzebania :wink:
nie słyszałeś o tratowaniu konia :-P
dobra zostawmy konie w spokoju
aż tak daleko idących życzeń nie ma - nie trzeba - to delikatne i tak mnie się podoba :)
tylko głośno myślałam ;)
Porarelaksu? :grin:
paralaksa..., polaraksa..., porarelaksu..:mrgreen:
pola raksa, hhmmm 123830
ale do tematu:
ciekawe jakby to zdjęcie wyglądało z lekko większym kontrastem?? wiem, wiem - nie byłoby wtedy łagodności, ale... ciekawe jakby wyglądało?:wink:
Z Koń Tratowane :shock::???::grin:
Na życzenie mogę wieczorem wstawić oryginalnego jpe-ga do wątku ze stopki w celu samodzielnego grzebania :wink:
Dawaj!
ciekawe jakby to zdjęcie wyglądało z lekko większym kontrastem?? wiem, wiem - nie byłoby wtedy łagodności, ale... ciekawe jakby wyglądało?:wink:
Dla ciekawych info w poście #480 :wink:
Dla ciekawych info w poście #480 :wink:
najpierw napisałem a potem czytałem posty i tak dziwnie wyszło. już wszystko wiem. gulasz była szybsza:grin:
no wygląda co najmniej jak byś śmiał ze mnie w każdym kolejnym słowie ;) :mrgreen:
niemniej cieszy że nie tylko mnie zastanowiły większe kontrasty
dzięki Ci abirze :mrgreen:
Bardzo dziękuję Wszystkim za pozytywny odbiór moich zdjęć i uwagi dotyczące innych wersji obróbki :)
To jeszcze z Innsbrucka lekko humorystycznie - jakość techniczna nie porywająca, ale strzelałem na szybko zanim "łania" się oddaliła :wink:
131. Miss Elegance
123831
ów Łania chyba dorabiać dziurki do paska musiała - biedactwo :)
jako że na róż ponoc mam alergię pozostanę przy dywagacjach na temat 130 czy z większym kontrastem czy bez niego :)
no wygląda co najmniej jak byś śmiał ze mnie w każdym kolejnym słowie ;) :mrgreen:
niemniej cieszy że nie tylko mnie zastanowiły większe kontrasty
dzięki Ci abirze :mrgreen:
w życiu, ale mam niskie notowania:???:
to wszystko przez tę polę raksę...
pisząc post nie wiedziałem że już jakaś fachura wspomniała o tym - promis:grin:
---------- Post dodany o 13:34 ---------- Poprzedni post był o 13:31 ----------
131. Miss Elegance
jak już jestem w wątku, to napiszę, że łania jest zapięta po ostatni guzik, żeby nie napisać dziurkę:-P
wesoły taki przerywnik, wesoły:mrgreen:
to wszystko przez tę polę raksę...
no raczej że przez nią ;) :mrgreen:
pisząc post nie wiedziałem że już jakaś fachura wspomniała o tym - promis
fachury muszą się wspierać - i czasami wyręczać - że mam wolne - pisze ;)
coś robic trzeba ;)
a wątku już nie zaśmiecam ;)
bo tu swoje 5 minut ma wstawiona przed momentem łania
Na róż też mam silną alergię, a i noszenie torebek w zgiętym łokciu kłuje moje stare oczy :mrgreen:
A poza tym panna to chyba jakiś kosmiczny mutant bo z lewego rękawa wyłazi jej druga ręka :wink:
Na róż też mam silną alergię,
No nie gadaj, serio? ;) :-P :D
No nie gadaj, serio? ;) :-P :D
Naprawdę, najbardziej lubię czarny kolor ;) :-P :D
132. Rodzina jest najważniejsza
123998
133. Malarz z naszegomiasta
124066
124066
Dużo roboty przed nim, bo wszystko w odcieniach czerni i bieli.
Szczerze? Wymiękłem :D
134. Z pewną taką nieśmiałością
124260
Widzę, że sezon na żabki na Forum :D