PDA

Zobacz pełną wersję : [linux] Darktable - jak przetrwać z programem



salvadhor
12.03.14, 12:50
Przeglądając dział porad i tutoriali, można odnieść wrażenie, że nasza cywilizacja od kilkudzisięciu już lat produkuje konsumentów, którzy wydają się posiadać wrodzoną zdolność obsługi i użytkowania 'branżowych standardów' do obróbki zdjęć. Nic w tym zdrożnego, wszak czas to pieniadz i najlepiej się chodzi w przechodzonych butach, niemniej... Jest grupa osób która stara się iść pod prąd korporacyjnych kanonów i testuje, a nawet ma odwagę pracować na co dzień z oprogramowaniem, o którym wiele osób być może nawet nie słyszało. A jeśli nawet słyszało, to kompletnie nie potrafią odnieść się do możliwości programu, nie mówiąc o wykonaniu czynności, które jak błędnie sądzą są zarezerwowane tylko i wyłącznie dla 'branżowych standardów'.

Jednym z takich programów dla fotografów wyzwolonych jest Darktable (http://darktable.org), wolny (w sensie - bezpłatny) edytor zdjęć RAW (platforma Linux/OS X). Niektórzy być może już ten program znają a nawet dokonywali pierwszych prób obróbki. Niemniej, nawyki wrodzone pozostają, a DT jest programem odmiennym i wymaga wiedzy co i gdzie kliknąć, aby się nie orobić a efekt był satysfakcjonujący.

Dlatego też, po tym przydługim i nudnym wstępie, dla niestroniących od nabywania nowych zdolności pozwolę sobie wskazać kilka samouczków wideo, z których dowiem się różnych rzeczy.

Przede wszystkim, jak w programie używać wtyczek, masek, instancji wtyczek, konkretnego traktowania cieni, skóry, usuwania skaz i tak dalej i tak dalej. Być może komuś to pomoże, może kogoś natchnie, a wszystkich z pewnością uraduje lingistyczna strona tych samouczków, która pozwoli nam doszlifować nasz język angielski, a czasem nawet i portugalski :)


http://www.youtube.com/watch?v=no5AkmQ9ZC4


http://www.youtube.com/watch?v=JqybQL_IJ1U


http://www.youtube.com/watch?v=GVrSePtahJg


http://www.youtube.com/watch?v=xWF6Wk-JPb0


http://www.youtube.com/watch?v=zzVXK4eAM5E


http://www.youtube.com/watch?v=uZSP7ifb-Uo

Bodzip
12.03.14, 17:30
Jest nas pewnie tylko ze czterech :shock:

Jan_S
12.03.14, 18:44
A da się zmusić darktable by rawy z x-transa polubił?

GoBo
12.03.14, 19:16
salvadhor - jak zawsze genialny wpis. Twoje PPA na linuxa sa dla mnie must-be
Plus oczywiście poleciał. Dzięki.

Co do x-transa to nie wiem.

Bodzip
12.03.14, 19:18
A da się zmusić darktable by rawy z x-transa polubił?
Chyba ciężko będzie. Kiedyś prosiłem o RAW-a chyba od Ciebie albo Darka. Nie da rady. Dużo w necie piszą, że z Fujikiem to bubu będzie.

GoBo
12.03.14, 19:32
Z forum Darktable: "We have no plans of supporting any camera with an X-Trans sensor."

salvadhor
12.03.14, 19:52
Niestety, DT obsługuje tylko surówkę z matryc bayerowskich. Dlatego też nie będzie w stanie otworzyć danych z matryc FOVEON, czy wariacji bayerowskich tworzonych przez Fuji. Jakimś kompromisem jest konwersja formatu np. raf do tif (dng?) i wtedy DT nie będzie stroił fochów.

Bodzip
12.03.14, 20:00
tif to mocno naciągany kompromis. Nigdy tak cieni nie wyciągniesz jak bezpośrednio z RAW-a.
DNG już prędzej, ale konwersja to zawsze jakiś kompromis.

Jan_S
12.03.14, 23:37
Ok, a jak zrobić DNG z x-transa? Pod linuxem oczywiście. Przecieź jeśli jakikolwiek program miałby to ugryźć to i tak trzeba przejść przez demozaikowanie

salvadhor
13.03.14, 07:13
Ok, a jak zrobić DNG z x-transa? Pod linuxem oczywiście. Przecieź jeśli jakikolwiek program miałby to ugryźć to i tak trzeba przejść przez demozaikowanie

Jedyne co mi się udało zrobić z pobranym przykładowym raf'em, to przekonwertować go do tif za pomocą dcraw'a w linii komend:


dcraw -w -W nazwa_pliku.raf


Udało mi się też przekonwertować go do formatu dng za pomocą konwertera Adobe (http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=5694&fileID=5707) - niestety, odpalanego pod WINE. Pobrany exe zapisałem gdzieś na dysku, kliknąłem w niego dwa razy, otworzył się instalator (miałem już wcześniej zainstalowane WINE). Pomieszał, poinstalował się, a następnie na wybranym pliku raf rozwinąłem menu prawym przyciskiem, wybrałem 'otwórz za pomocą' - i tam wskazałem na liście Adobe Converter. Dlaczego tak, a nie od razu z programu? U mnie uruchomiony samodzielnie Adobe Converter nie potrafił zatrybić wskazywanego pliku.

W opcjach eksportu do dng wybrałem zgodność z Camera Raw 4.6 - nie sprawdzałem nowszych. Tak przygotowanego dng otwiera mi już*każdy inny program.

Bodzip
13.03.14, 07:18
Jedyne co mi się udało zrobić z pobranym przykładowym raf'em, to przekonwertować go do tif za pomocą dcraw'a w linii komend:


dcraw -w -W nazwa_pliku.raf


Udało mi się też przekonwertować go do formatu dng za pomocą konwertera Adobe (http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=5694&fileID=5707) - niestety, odpalanego pod WINE. Pobrany exe zapisałem gdzieś na dysku, kliknąłem w niego dwa razy, otworzył się instalator (miałem już wcześniej zainstalowane WINE). Pomieszał, poinstalował się, a następnie na wybranym pliku raf rozwinąłem menu prawym przyciskiem, wybrałem 'otwórz za pomocą' - i tam wskazałem na liście Adobe Converter. Dlaczego tak, a nie od razu z programu? U mnie uruchomiony samodzielnie Adobe Converter nie potrafił zatrybić wskazywanego pliku.

W opcjach eksportu do dng wybrałem zgodność z Camera Raw 4.6 - nie sprawdzałem nowszych. Tak przygotowanego dng otwiera mi już*każdy inny program.
Bo czasem się dziwne rzeczy dzieją. Spróbuj jeszcze raz tej metody, tylko rozszerzenie rawa zmień na małe litery. U mnie np, Iceweasel nie widzi plików plik.JPG; za to widzi plik.jpg

salvadhor
13.03.14, 11:20
Nawiasem mówiąc, oddzielnym projektem i programem który radzi sobie z x-trans, to Lightzone (http://lightzoneproject.org). To nic innego, jak kolejna ciekawa wywoływarka rawów - może się podobać (dużo presetów wbudowanych).

Thomasso
13.03.14, 11:49
Nawiasem mówiąc, oddzielnym projektem i programem który radzi sobie z x-trans, to Lightzone (http://lightzoneproject.org). To nic innego, jak kolejna ciekawa wywoływarka rawów - może się podobać (dużo presetów wbudowanych).

Wow! Lightzone - fajny program, bardzo lubiłem nim poznałem ACR i PSa ;-)
Ale ciekawe, bo Lightzone nie jest wspierany już, a RAWy z x-trans czyta??? Z takiego np. X-T1???


[EDIT]
O widzę, że z komercyjnego produktu, zamkniętego przeszedł w open source. Ciekawe zaiste!

T.

salvadhor
13.03.14, 11:54
Wow! Lightzone - fajny program, bardzo lubiłem nim poznałem ACR i PSa ;-)
Ale ciekawe, bo Lightzone nie jest wspierany już, a RAWy z x-trans czyta??? Z takiego np. X-T1???

[EDIT]
O widzę, że z komercyjnego produktu, zamkniętego przeszedł w open source. Ciekawe zaiste!

T.

Dokładnie, firma odpowiedzialna za Lightzone (Lightcraft) upadła, a źródła Lightzone przekazała społeczności. Teraz projekt jest opensource, aktualizowany na bieżąco (w tym odczyt najnowszych formatów raw) a przy jego rozwoju pracuje niekiedy nawet... część ekipy z byłego Lightcraft.

Jan_S
13.03.14, 11:59
testowałeś tego lightzone? warto to instalować?

Thomasso
13.03.14, 12:01
Dokładnie, firma odpowiedzialna za Lightzone (Lightcraft) upadła, a źródła Lightzone przekazała społeczności. Teraz projekt jest opensource, aktualizowany na bieżąco (w tym odczyt najnowszych formatów raw) a przy jego rozwoju pracuje niekiedy nawet... część ekipy z byłego Lightcraft.

Świetna sprawa!!! Dzięki za info. Uważałem Lightzone za super program.. spore możliwości to miało i zdecydowanie (wg. mnie) lepiej się tym było posługiwać niż np. takim Lightroomem ;-)
Superowy program dla kogoś kto nie chce wydawać kasy na PSa czy LR. Tu dostaje naprawde niezłe możliwości.

T.

Jan_S
13.03.14, 12:43
tu nawet nie chodzi o wydawanie kasy bo wielu programów nie kupisz w wersji na Linuxa. A ten Lightzone działa!!!

Bodzip
13.03.14, 13:33
Właśnie odpaliłem wersję testową Lightzone na Debianie Jessie.
Śmiga :)
Plus rep dla salvadhora :mrgreen:

andtor2
21.10.17, 10:21
Przeniosę z innego wątku dyskusję bo tu bardziej odpowiednie miejsce, zwłaszcza tytuł wątka:wink:.


Z dużym naciskiem na słowo powiedzmy, a nie klon:smile:. Mimo, że mam Darktable w PL to jest znacznie trudniejszy w obsłudze (mniej intuicyjny) od LR (po ang.). Taki przykładzik. Będąc w module |ciemnia| (odpowiednik Develop we LR), tam gdzie są suwaki do obróbki zdjęcia. Po zakończonej obróbce i uzyskaniu satysfakcjonującego rezultatu, następnym naturalnym etapem byłby zapis/eksport zdjęcia np. do JPG. I tu już pojawiają się pierwsze schody:wink: (mi się pojawiły:smile: ). "Pół godziny" szukałem gdzie trzeba kliknąć aby wyeksportować zdjęcie. Nigdy by mi nie przyszło do głowy, że trzeba wrócić do |stół podświetlany| (to ma być pewnie odpowiednik Library w LR) aby wyeksportować zdjęcie. Zupełnie nie logiczne jak dla mnie. Dlaczego jeszcze trudniejszy od LR ?, bo ma znacznie więcej suwaków, a tych potrzebnych trudno znaleźć, np. odszumienie zdjęcia (może nie ma wcale ?). W balansie bieli brak mi pipety do wskazania na zdjęciu gdzie było miejsce białe, czy szare i według tego program powinien dostosować kolorystykę (tak jest w LR). DT nie ma też możliwości lokalnej korekty (tylko wybranego fragmentu/obszaru zdjęcia) zdjęcia jak w LR. Tych różnic jest dużo więcej, więc do klona bardzo daleko, ale jak na darmowy program (największa, niekwestionowana zaleta) to ma spore możliwości i można uzyskać całkiem zadowalające rezultaty.


Po kolei:

jest. Można jak Ty pokazałeś, lub po prostu Ctrl + e
Odszumianie:
profilowe - odszumia dla konkretnego modelu aparatu (matrycy)
odszumianie (raw) - najprostsze
odszumianie (filtr bilateralny) - odszumia poszczególne kanały (czerwony, zielony, niebieski)
odszumianie (średnie nielokalne) - odszumia luminację i chrominację.
Jest możliwość obróbki fragmentu obrazu (praca na warstwach)
Balans bieli daje taką możliwość, ponadto lokalnie można regulować jasność, nasycenie i odcień
Osobno można zmieniać tonację dla jasnych i ciemnych partii.

Tyle odnośnie pytań. Jest dużo więcej ustawień i możliwości korekty - m.in. filtr połówkowy, poświata, aberracja, kadrowanie, obrót, perspektywa.
Być może kiedyś zrobię tutka, ale jak na razie zainteresowanie jest wręcz nikłe, to i robić nie ma sensu :smile:
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250), piszesz, że odszumianie jest, OK, ale w którym miejscu ? Tak dokładniej. Pomimo używania wielu różnych programów nie mogę się tu odnaleźć kompletnie. Może taka informacja przydać się też innym potencjalnym użytkownikom, tym bardziej, że Darktable pojawił się na Windows i to darmowy program. Z tutkiem dobry pomysł. Na razie w skrócie poproszę o tą lokalizację odszumiania:)

Edit. Jak dla mnie mogłoby być umiejscowione np. tu za wyostrzaniem:

195195

Bodzip
21.10.17, 10:46
Ok, proszę bardzo.
Po pierwsze i podstawowe - należy do programu dodać filtry. Dodajesz te które używasz, możesz wszystkie...

195196

Odszumianie będzie w przedostatniej zakładce

195197

195198

andtor2
21.10.17, 11:05
O widzisz, teraz mam:) Dzięki.

To następna rzecz, z tym balansem bieli. Bodzip , piszesz, że jest też taka możliwość (jak w LR) wskazania pipetą miejsce na zdjęciu gdzie jest (czy raczej powinien być) kolor biały lub szary i program automatycznie ustawi balans bieli.

W LR wygląda to tak:195202 w DxO tak : 195204

a w Darktable ?

Bodzip
21.10.17, 11:49
Ustawiasz na atomatyczny balans bieli, a potem klikasz na białym, lub robisz kwadracik (myszą). Zazwyczaj to wystarcza, algorytm jest dość dobrze dobrany.
Lub...

195206

tylko to jest trudne, sam jeszcze tej funkcji dobrze nie opanowałem.

Czasem jak masz suwak i chcesz tylko minimalną zmianę wprowadzić, najedź na suwak myszą i naciśnij ppm. Zobaczysz :)

andtor2
21.10.17, 12:16
Ustawiasz na atomatyczny balans bieli, a potem ...

To od początku, jak ustawić automatyczny balans bieli. w LR jest to proste:195207

w DT nie wiem jak ustawić auto WB:cry::195208

PS. @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) , ten punkt bieli czerni, też musiałem dodać z dodatkowych bo domyślnie go nie ma. W LR pipeta działa zawsze, nie musi być ustawione WB na Auto.

Bodzip
21.10.17, 12:34
Ustaw na punktowy (on jest automatyczny z możliwością korekcji przy kliknięciu na punkt bieli)

andtor2
21.10.17, 12:49
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) , ustawiłem ten punktowy, po tym jak to ustawiłem, na zdjęciu pojawiła się przy brzegach biała ramka. Klikając w obrębie tej ramki pojawia się (w miejscu kliknięcia) jasny punkt (ramka ginie), ale z zdjęciem nic się nie dzieje (klikałem na różne miejsca)...:cry: Co robię źle ? Intuicyjne to nie jest na pewno...

Edit.
Dobra, już doszedłem jak to się robi. Po wybraniu balansu punktowego i kliknięciu na zdjęciu (tam gdzie powinien być kolor biały czy szary) trzeba jeszcze przytrzymać palec na lewym przycisku myszy i lekko przeciągnąć, powiększając ten mały punkcik w kwadrat (bądź prostokąt, obojętne). Wówczas program dostosuje kolorystykę zdjęcia. Uff...:)

Bodzip
21.10.17, 16:08
Edit.
Dobra, już doszedłem jak to się robi. Po wybraniu balansu punktowego i kliknięciu na zdjęciu (tam gdzie powinien być kolor biały czy szary) trzeba jeszcze przytrzymać palec na lewym przycisku myszy i lekko przeciągnąć, powiększając ten mały punkcik w kwadrat (bądź prostokąt, obojętne). Wówczas program dostosuje kolorystykę zdjęcia. Uff...:)
I weź, że sam musiałem do tego dojść. Wprawdzie jest gdzieś instrukcja po angielsku (no powiedzmy że nie ma problemu) ale takich szczegółów nie podają.

andtor2
21.10.17, 17:17
I weź, że sam musiałem do tego dojść. Wprawdzie jest gdzieś instrukcja po angielsku (no powiedzmy że nie ma problemu) ale takich szczegółów nie podają.
Tak jak pisałem intuicyjność obsługi nie jest najmocniejszą stroną programu. Ta mnogość różnych ustawień także nie sprzyja początkującemu użytkownikowi, ale do wszystkiego można dojść i przywyknąć. Dobrym rozwiązaniem jest to, że jest możliwość zgrupowania w jednej zakładce Ulubionych modułów - tych z których korzystamy najczęściej.

Co do usuwania szumu jest tego w DT sporo, ale z działaniem już gorzej, zwłaszcza problem z usunięciem szumu kolorowego (chrominancji). Mimo ustawienia tego suwaka na 100% (w odszumianie średnie nie lokalne) jest niezbyt dobrze. W Lightroom jest tylko to do szumu (w DxO podobnie):
LR: 195224 DxO: 195225
Domyślnie suwak dla szumu kolorowego jest ustawiony na 25 i nie ma śladu tego szumu na zdjęciach (dla luminancji domyślnie zero)
Moim zdaniem znacznie bardziej podobny do LR jest DxO, a nie Darktable, choć nie użyłbym określenia klon. Mniejsza już z tym.
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) w wolnej chwili możesz jakąś instrukcję w temacie lokalnej korekty w DT skrobnąć. To co wspominałeś cuś o warstwach

Edit.
Miałbym jeszcze pytanie czy w Darktable jest możliwość (jak w LR) "skopiowania" ustawień obróbki i zastosowanie ich do następnego zdjęcia lub wielu zdjęć.
Drugie, czy można zapisać dane ustawienia obróbki jako preset z jakąś tam swoją nazwą aby później zastosować do zdjęcia.

grizz
21.10.17, 18:35
Andtor2 Ty patrzysz ewidentnie przez pryzmat LR a nie początkującego użytkownika...

andtor2
21.10.17, 18:59
Andtor2 Ty patrzysz ewidentnie przez pryzmat LR a nie początkującego użytkownika...
Owszem też. Moim zdaniem Darktable jest trudniejszym w obsłudze programem od LR, czy darmowej wersji DxO OpticsPro 11. W Darktable jestem początkujący:), siłą rzeczy porównuję do innych znanych mi wywołarek RAW.

FreddieChopin
22.12.17, 23:27
Miałbym jeszcze pytanie czy w Darktable jest możliwość (jak w LR) "skopiowania" ustawień obróbki i zastosowanie ich do następnego zdjęcia lub wielu zdjęć.
W panelu "history" klikasz na te 3 kółka + trójkąt w prawym dolnym rogu (po prawej od "compress history stack") - tooltip sugeruje że nazwa tego przycisku to "create a style from the current history stack". Następnie nadajesz nazwę (pierwszy wiersz) + opis (drugi wiersz) i wybierasz moduły do zapisania w tworzonym stylu. Potem w trybie "lighttable" wystarczy zaznaczyć sobie zdjęcia i 2x kliknąć na stworzonym wcześniej stylu z panelu "styles" po prawej stronie aby zaaplikować te ustawienia. Podobną operację można też zrobić właśnie w panelu "styles" - po wybraniu jakiegoś zdjęcia i kliknięciu na "create" z tego panelu pojawi się to samo okienko do tworzenia nowego stylu. Osobiście mam np. styl z modułami "lens correction" oraz "denoise" i coś takiego można w zasadzie z automatu aplikować do wszystkich zaimportowanych zdjęć.


Drugie, czy można zapisać dane ustawienia obróbki jako preset z jakąś tam swoją nazwą aby później zastosować do zdjęcia.
Dla każdego modułu osobno można zachować swoje ustawienia - np. w module "exposure" można sobie stworzyć presety typu "+1", "-1" itd. - na belce każdego modułu do tworzenia i "aplikowania" presetów służy drugi przycisk od lewej (trzy poziome kreski). Do wielu modułów domyślnie istnieją już jakieś presety, np. dla "equalizer" są presety typu "bloom", "clarity", "denoise" itd. Niemniej jednak presety odnoszą się tylko i wyłącznie do jednej instancji jednego modułu (czyli np. tylko i wyłącznie ustawienia suwaków i opcji dla modułu "exposure"). Obróbkę danego zdjęcia - kompletną lub tylko wybrane kroki - można sobie zarchiwizować jako "style" opisane w poprzednim akapicie. Jeśli chce się wypróbować kilka różnych obróbek dla zdjęcia, to chyba właściwy workflow to będzie stworzenie duplikatu zdjęcia w trybie lighttable i zrobienie dla niego innej obróbki. Duplikat oczywiście nie powiela pliku RAW, tylko dodaje nowy plik XML - robienie w takim przypadku styli mija się z celem, bo szybko byłoby ich setki (style są globalne, nie są związane ze zdjęciem, folderem, kolekcją czy czymkolwiek).

Bodzip
23.12.17, 09:07
Jedno zastrzeżenie do powyższego. W zakładce "historia" najpierw należy wybrać opcję zero - czyli "oryginał.
W przeciwnym przypadku, po zaaplikowaniu do kolejnego zdjęcia ustawień zapisanych, będziemy mieli 2x użyte 3 pierwsze presety ... ustawienia, wyostrzenie i krzywa bazowa.
To mocno wpływa na zdjęcie - sprawdź.

FreddieChopin
23.12.17, 16:06
Uwaga nietrafiona - 3 pierwsze moduły (sharpen, base curve i orientation) nie powinny w ogóle wchodzić w skład tworzonego stylu (wystarczy je odznaczyć przy jego tworzeniu), bo Darktable i tak zawsze dodaje sobie je automatycznie. Tworzenie stylu który by te 3 moduły zawierał jest mocno bezcelowe i sprawia, że ciężko będzie sobie ten styl zastosować masowo do wielu zdjęć.

Bodzip
23.12.17, 16:54
Uwaga nietrafiona - 3 pierwsze moduły (sharpen, base curve i orientation) nie powinny w ogóle wchodzić w skład tworzonego stylu (wystarczy je odznaczyć przy jego tworzeniu), bo Darktable i tak zawsze dodaje sobie je automatycznie. Tworzenie stylu który by te 3 moduły zawierał jest mocno bezcelowe i sprawia, że ciężko będzie sobie ten styl zastosować masowo do wielu zdjęć.
No właśnie, ale jak nie odznaczysz to doda.

FreddieChopin
27.12.17, 19:03
Znalazłem jeszcze inną metodę przekopiowania obróbki z jednego zdjęcia na inne (jedno lub wiele). W trybie "lighttable" wybieramy zdjęcie źródłowe z którego chcemy skopiować obróbkę. Po prawej stronie rozwijamy sobie grupę "history stack" i wybieramy "copy" - trochę to dziwne, ale akurat nie ma znaczenia co sobie zaznaczymy/odznaczymy w okienku które się pojawi, można równie dobrze zostawić zaznaczone wszystko. Następnie zaznaczamy sobie jedno lub więcej zdjęć do których tą obróbkę chcemy zastosować i w grupie "history stack" klikamy "paste" - w podobnym okienku możemy sobie zaznaczyć/odznaczyć moduły które zostaną lub nie zostaną użyte (jeśli nie mamy bardzo dziwnych potrzeb, to odznaczamy "sharpen" [bazowe], "orientation" oraz "base curve"). Przy okazji w tejże grupie można wybrać czy wklejane moduły zostaną dodane do istniejących ("mode: append") czy może je zastąpią ("mode: overwrite") - w tym ostatnim trybie jednak w zdjęciu które modyfikujemy zostaną zastąpione _wszystkie_ moduły, włącznie z "base curve", "orientation" i "sharpen".

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Ciekawostka - w Darktable 2.4.0 moduł "base curve" obsługuje automatyczną fuzję ekspozycji!

https://www.darktable.org/2016/08/compressing-dynamic-range-with-exposure-fusion/

Bodzip
27.12.17, 20:23
Ciekawostka - w Darktable 2.4.0 moduł "base curve" obsługuje automatyczną fuzję ekspozycji!

https://www.darktable.org/2016/08/compressing-dynamic-range-with-exposure-fusion/
Chyba sobie muszę skompilować. Aktualnie mam wersję 2.2.1 z repozytorium.

FreddieChopin
27.12.17, 22:36
Chyba sobie muszę skompilować. Aktualnie mam wersję 2.2.1 z repozytorium.
https://www.archlinux.org/packages/community/x86_64/darktable/ (;

197251

Bodzip
27.12.17, 23:29
https://www.archlinux.org/packages/community/x86_64/darktable/ (;

197251Ja mam Debiana

FreddieChopin
28.12.17, 00:11
Dlatego też podałem linka do dystrybucji na której problem starych paczek nie istnieje (; Oczywiście tam często istnieje problem odwrotny - można dostać rykoszetem przy okazji "bleeding-edge", no ale coś za coś (;

Bodzip
28.12.17, 08:45
Ok, ale jak sobie skompiluję z np. gita to nie będzie problemu z systemem. A lubię się bawić w kompilacje :)

grizz
28.12.17, 08:51
Ale paczki w sidzie i busterze są. Nie zadziałają?

Bodzip
28.12.17, 11:56
Ale paczki w sidzie i busterze są. Nie zadziałają?
Kompilowany lepszy, bo ustawisz flagi pod procek i grafikę.
Wersja 2.4.1 jest z sida, ale wtedy muszę zmienić libc6 i przy okazji pół systemu.

FreddieChopin
29.12.17, 13:17
I weź, że sam musiałem do tego dojść. Wprawdzie jest gdzieś instrukcja po angielsku (no powiedzmy że nie ma problemu) ale takich szczegółów nie podają.
Ej... https://www.darktable.org/usermanual/en/modules.html#basic_group




spot white balance
Select a square area in your image containing mostly grey pixels. The white balance is calculated based on the selected area.

Mariale
6.11.18, 18:43
Cześć,

Jestem tutaj nowy (na forum jak i jestem nowym użytkownikiem Darktable) i próbuję ogarnąć owy program jakim jest Darktable. Posiadam aparat Fujifilm X-T 10 i kiedy importuje zdjęcia do Darktable, zdjęcia robią się szare, ciemniejsze niż są zrobione w oryginale (nawet jak zaznaczam w historii "Original")... Na miniaturkach są zdjęcia jaśniejsze, takie jakie widziałem podczas robienia ich aparatem, następnie jak wejdę do ciemni (chyba że taki właśnie jest żart od strony twórców...) to miniaturka także robi się ciemniejsza...

Czy mieliście podobny problem? Albo czy znacie jakieś rozwiązanie? Czegoś nie ogarnąłem?