Zobacz pełną wersję : Torba fotograficzna na codzień
Witam, ostatnio rozglądam się za torbą którą bym nosił ze sobą codziennie. Potrzebuję dwóch przegród na xz2 albo body bezlusterkowca i niewielki obiektyw, dodatkowo wystarczająco dużo miejsca żeby spokojnie się tam zmieścił tablet i 4-5 zeszytów w formacie a4. Prawie idalna wydaje się Lowepro Streamline 250 ale wydaje mi się ze będzie za mała. Macie na oku coś podobnego?
Istnieją już wątki, w których można podyskutować o torbach, plecakach itp, zajrzyj tam.
Na przykład tu: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72800
I pisze się "na co dzień".
I pisze się "na co dzień".
coś na poparcie tej tezy ?
bo nijak nie mogę się doszukać wyższości "na co dzień" nad "codziennie"?
coś na poparcie tej tezy ?
bo nijak nie mogę się doszukać wyższości "na co dzień" nad "codziennie"?
No właśnie piszemy "na co dzień" lub "codziennie", a wersja w tytule wątku jest błędną mieszanką tych dwóch.
No właśnie piszemy "na co dzień" lub "codziennie", a wersja w tytule wątku jest błędną mieszanką tych dwóch.
ok, "zaskoczyłem" :)
chyba okulista na mnie czeka ? :)
ok, "zaskoczyłem" :)
chyba okulista na mnie czeka ? :)
Ustalmy, że to poranne otępienie ;-)
Rozumiem aferę językową jaką spowodowałem w tym temacie, czy jednak możemy wrócić do tematu torby? Przejrzałem inne tematy ale nie widzę w nich rozwiązania mojego dylematu.
Ustalmy, że to poranne otępienie ;-)
wolę wersję z okulistą, niż z otępieniem :)
Rozumiem aferę językową jaką spowodowałem w tym temacie, czy jednak możemy wrócić do tematu torby? Przejrzałem inne tematy ale nie widzę w nich rozwiązania mojego dylematu.
Spróbuj zadać pytanie w odpowiednim temacie, jeśli tam nikt Ci nie pomoże, znaczy, że nie jest w stanie.
Ale co jest nie tak z tym tematem? Przecież w tym dziale istnieją wątki o wszystkim co chce się kupić, a torba jest jedną z tych rzeczy... Poza tym, dlaczego mam pisać w temacie "W czym nosicie swoje mikrusy?" skoro nie mam ani mikrusa ani pokrowca na niego. Gdy tylko zakupie takowy na pewno znajdzie się tam mój wpis.
Dzięki tobie przejrzałem cały tamten wątek. Też szukam małej torby. Przecież XZ2 ma wymiary jak PENwięc wątek jak najbardziej odpowiedni. No i jeszcze piszesz o drugim Body z małym szkłem. Mój typ na dziś to Lowepro messenger 100.
Na Twoim miejscu poszedłbym w inną stronę.
Zwykła torba typu "messenger", z przegrodą na laptopa, czy innego tableta + wkładka na aparat którą będziesz mógł swobodnie wyjąć w razie czego.
Wkładka np taka: http://www.ebay.pl/itm/251248543507?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649
albo taka http://www.crumpler.eu/index.cfm?seite=photo-sleeves&productID=7863&sprache=EN
Swoją drogą, zamiast na co dzień, możesz użyć angielskiego skrótu EDC (Every Day Carry) albo DCN (Do Codziennego Noszenia) :wink:
Podczas przeglądania różnych watków w tym temacie zatrafiłem na taki sklep
http://www.foto-net.pl/sklep/dzial_produktow,15,torby-i-plecaki.html
Chyba największe zestawienie różnych producentów, najlepiej zebrane i pokazane. Ceny też chyba zasługują na uwagę.
Witam, ostatnio rozglądam się za torbą którą bym nosił ze sobą codziennie. Potrzebuję dwóch przegród na xz2 albo body bezlusterkowca i niewielki obiektyw, [...]
Kup sobie dowolną torbę (i to raczej nie foto), która Ci się podoba i pasuje. Aparat umieść w niej w najzwyklejszym pokrowcu/wkładce, albo i bez.
tymczasowy_
12.03.14, 19:52
Kup sobie dowolną torbę (i to raczej nie foto), która Ci się podoba i pasuje. Aparat umieść w niej w najzwyklejszym pokrowcu/wkładce, albo i bez.Jak używałem LX5, to tak właśnie robiłem. LX5 nosiłem w małym pokrowcu, który z jednej strony zabezpieczał aparat w większej torbie, a dodatkowo pozwalał na noszenie aparatu bez dużej torby ( gdy ta zostawała np. w bagażniku auta). Z ZX-2 też pewnie będzie podobnie.
Niestety z m43 już tak łatwo nie ma, jakiekolwiek to by nie było body i obiektyw - no może jak używa się PEN'a i naleśnika to się da jw. Więc teraz E-P5 z obiektywem, wizjerem i zapasowym akumulatorem noszę w małej 18x14x9cm zewnętrznej torbie. Mieści mi się tam body, wizjer, akumulator, dekielek 15mm oraz 12-40mm lub w zamian niego dwie stałki 17mm1.8 i 45mm1.8.
PS
Wg. mnie, jeśli będziesz kupował uniwersalną torbę, to idź w kierunku toby jednokomorowej, bez przegródek, bo fabryczne nieusuwalne przegródki mocno utrudniają nietypowe aranżacje wnętrza.
Jak masz jedną komorę, to:
- notebooka, tablet pakujesz w pokrowiec, i całość do torby.
- aparat, obiektywy pakujesz też w tzw. wewnętrzny pokrowiec jak te z linku w poście nr 13, i całość do torby.
- inne papiery, zeszyty, notatniki ... upychasz bez pokrowca :wink:
Tak czytam i czytam ten watek i doszedlem do wniosku ,ze wazny jest kolor oczu wlaciciela aparatu aby mozna sie bylo do czegos odniesc, jak i grubosc tych zeszytow.Bo jesli to 16 kartek to moze i tornister by starczyl.
Dzięki za linki i pomysły :) chyba zdecyduje się na zwykłą torbę z wkładką.
Wkład to na wymiar można sobie uszyć (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=145376) . W sumie genialne.