PDA

Zobacz pełną wersję : Torba fotograficzna na codzień

sconner
11.03.14, 23:49
Witam, ostatnio rozglądam się za torbą którą bym nosił ze sobą codziennie. Potrzebuję dwóch przegród na xz2 albo body bezlusterkowca i niewielki obiektyw, dodatkowo wystarczająco dużo miejsca żeby spokojnie się tam zmieścił tablet i 4-5 zeszytów w formacie a4. Prawie idalna wydaje się Lowepro Streamline 250 ale wydaje mi się ze będzie za mała. Macie na oku coś podobnego?

realnasty
12.03.14, 00:17
Istnieją już wątki, w których można podyskutować o torbach, plecakach itp, zajrzyj tam.
Na przykład tu: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72800
I pisze się "na co dzień".

viruuss
12.03.14, 09:33
I pisze się "na co dzień".

coś na poparcie tej tezy ?
bo nijak nie mogę się doszukać wyższości "na co dzień" nad "codziennie"?

GoBo
12.03.14, 09:43
Nagłówek Panie.

realnasty
12.03.14, 11:04
coś na poparcie tej tezy ?
bo nijak nie mogę się doszukać wyższości "na co dzień" nad "codziennie"?

No właśnie piszemy "na co dzień" lub "codziennie", a wersja w tytule wątku jest błędną mieszanką tych dwóch.

viruuss
12.03.14, 13:39
No właśnie piszemy "na co dzień" lub "codziennie", a wersja w tytule wątku jest błędną mieszanką tych dwóch.

ok, "zaskoczyłem" :)
chyba okulista na mnie czeka ? :)

realnasty
12.03.14, 13:49
ok, "zaskoczyłem" :)
chyba okulista na mnie czeka ? :)

Ustalmy, że to poranne otępienie ;-)

sconner
12.03.14, 15:19
Rozumiem aferę językową jaką spowodowałem w tym temacie, czy jednak możemy wrócić do tematu torby? Przejrzałem inne tematy ale nie widzę w nich rozwiązania mojego dylematu.

viruuss
12.03.14, 16:41
Ustalmy, że to poranne otępienie ;-)

wolę wersję z okulistą, niż z otępieniem :)

realnasty
12.03.14, 16:51
Rozumiem aferę językową jaką spowodowałem w tym temacie, czy jednak możemy wrócić do tematu torby? Przejrzałem inne tematy ale nie widzę w nich rozwiązania mojego dylematu.

Spróbuj zadać pytanie w odpowiednim temacie, jeśli tam nikt Ci nie pomoże, znaczy, że nie jest w stanie.

sconner
12.03.14, 17:03
Ale co jest nie tak z tym tematem? Przecież w tym dziale istnieją wątki o wszystkim co chce się kupić, a torba jest jedną z tych rzeczy... Poza tym, dlaczego mam pisać w temacie "W czym nosicie swoje mikrusy?" skoro nie mam ani mikrusa ani pokrowca na niego. Gdy tylko zakupie takowy na pewno znajdzie się tam mój wpis.

GoBo
12.03.14, 17:09
Dzięki tobie przejrzałem cały tamten wątek. Też szukam małej torby. Przecież XZ2 ma wymiary jak PENwięc wątek jak najbardziej odpowiedni. No i jeszcze piszesz o drugim Body z małym szkłem. Mój typ na dziś to Lowepro messenger 100.

nightelf
12.03.14, 17:14
Na Twoim miejscu poszedłbym w inną stronę.
Zwykła torba typu "messenger", z przegrodą na laptopa, czy innego tableta + wkładka na aparat którą będziesz mógł swobodnie wyjąć w razie czego.
Wkładka np taka: http://www.ebay.pl/itm/251248543507?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649
albo taka http://www.crumpler.eu/index.cfm?seite=photo-sleeves&productID=7863&sprache=EN

Swoją drogą, zamiast na co dzień, możesz użyć angielskiego skrótu EDC (Every Day Carry) albo DCN (Do Codziennego Noszenia) :wink:

GoBo
12.03.14, 18:42
Podczas przeglądania różnych watków w tym temacie zatrafiłem na taki sklep
http://www.foto-net.pl/sklep/dzial_produktow,15,torby-i-plecaki.html
Chyba największe zestawienie różnych producentów, najlepiej zebrane i pokazane. Ceny też chyba zasługują na uwagę.

grizz
12.03.14, 19:22
Witam, ostatnio rozglądam się za torbą którą bym nosił ze sobą codziennie. Potrzebuję dwóch przegród na xz2 albo body bezlusterkowca i niewielki obiektyw, [...]

Kup sobie dowolną torbę (i to raczej nie foto), która Ci się podoba i pasuje. Aparat umieść w niej w najzwyklejszym pokrowcu/wkładce, albo i bez.

tymczasowy_
12.03.14, 19:52
Kup sobie dowolną torbę (i to raczej nie foto), która Ci się podoba i pasuje. Aparat umieść w niej w najzwyklejszym pokrowcu/wkładce, albo i bez.Jak używałem LX5, to tak właśnie robiłem. LX5 nosiłem w małym pokrowcu, który z jednej strony zabezpieczał aparat w większej torbie, a dodatkowo pozwalał na noszenie aparatu bez dużej torby ( gdy ta zostawała np. w bagażniku auta). Z ZX-2 też pewnie będzie podobnie.

Niestety z m43 już tak łatwo nie ma, jakiekolwiek to by nie było body i obiektyw - no może jak używa się PEN'a i naleśnika to się da jw. Więc teraz E-P5 z obiektywem, wizjerem i zapasowym akumulatorem noszę w małej 18x14x9cm zewnętrznej torbie. Mieści mi się tam body, wizjer, akumulator, dekielek 15mm oraz 12-40mm lub w zamian niego dwie stałki 17mm1.8 i 45mm1.8.

PS
Wg. mnie, jeśli będziesz kupował uniwersalną torbę, to idź w kierunku toby jednokomorowej, bez przegródek, bo fabryczne nieusuwalne przegródki mocno utrudniają nietypowe aranżacje wnętrza.

Jak masz jedną komorę, to:
- notebooka, tablet pakujesz w pokrowiec, i całość do torby.
- aparat, obiektywy pakujesz też w tzw. wewnętrzny pokrowiec jak te z linku w poście nr 13, i całość do torby.
- inne papiery, zeszyty, notatniki ... upychasz bez pokrowca :wink:

Mirek54
12.03.14, 19:58
Tak czytam i czytam ten watek i doszedlem do wniosku ,ze wazny jest kolor oczu wlaciciela aparatu aby mozna sie bylo do czegos odniesc, jak i grubosc tych zeszytow.Bo jesli to 16 kartek to moze i tornister by starczyl.

sconner
13.03.14, 20:45
Dzięki za linki i pomysły :) chyba zdecyduje się na zwykłą torbę z wkładką.

GoBo
14.03.14, 15:36
Wkład to na wymiar można sobie uszyć (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=145376) . W sumie genialne.