PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka szybka karta SD?

Ar2
3.03.14, 23:34
Ostatnio podczas wyjmowania z aparatu moja SanDisk Extreme 30MB/s uległa awarii:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/03/DSC00042_zpsbe73221e-1.jpg
źródło (http://i261.photobucket.com/albums/ii73/Ar2rd/DSC00042_zpsbe73221e.jpg)

Jest to już 2 karta z tej serii która uległa uszkodzeniu (czemu one zawsze psują się w najgorszym momencie?!). Postanowiłem więc, że zmienię producenta. W oko wpadł mi taki oto Samsung:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/03/in_MBSPBGCCN_002_Perspective_silver_BigP-1.jpg
źródło (http://i261.photobucket.com/albums/ii73/Ar2rd/in_MB-SPBGC-CN_002_Perspective_silver_BigProductImage_zps6c3ae 552.jpg)
Parametry wyglądają całkiem dobrze, ale czy ktoś na forum używa może takiej karty i mógłby powiedzieć coś na jej temat?
A może wybrać kartę jeszcze innej firmy lub spróbować przeprosić się z SanDiskiem?

gietrzy
4.03.14, 00:17
moja SanDisk Extreme 30MB/s uległa awarii:
A może spróbować przeprosić się z SanDiskiem?

Zdecydowanie, mam kilka Sandisków - twoją padniętą używałem z GF1. Niby szybka z PM2, ale dopiero po włożeniu ExtremePro 95 MB/s PM2 zamienia się w bestię tj. extremalnie szybkie opróżnianie bufora przy 8 kl/s seriach. Dzisiaj te karty już są tańsze. Poza tym ztcp dobas pisał, że chyba jeszcze nikomu nie padła (oryginalna).
Ja polecam! Przynajmniej do czasu rozpoczęcia sprzedaży tej nowej tj. 280 MB/s :mrgreen:

Ps dzięki za ostrzeżenie.

Karol
4.03.14, 00:53
Sandiska nie polecam nikomu i już nie kupię ich karty. Co z prędkości skoro są bardzo delikatne - mają strasznie słaby, kruchy delikatny plastik. Nie wiem czy to kwestia oszczędności, planowego postarzania produktów, czy braku wyobraźni "inżynierów", w sumie bez różnicy. O problemie pękających kart pisałem, chyba również na OC. Poniżej karta po zaledwie kilkukrotnym :!: włożeniu/wyjęciu w slot Olympusa E-PL1.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/68141586/rozne/sandisk.jpg)

gietrzy
4.03.14, 01:23
Sandiska nie polecam nikomu i już nie kupię ich karty. Co z prędkości skoro są bardzo delikatne - mają strasznie słaby, kruchy delikatny plastik.

O, HD Video, mam i taką w XZ-1, dosyć często wyjmuję z aparatu do czytnika. Jesteś pewny, że to oryginał?

Ps chciałbym kupić sobie S500, fajny jest ten motor, ale zrezygnuję bo A klasa "poległa na Łosiu" :)

Karol
4.03.14, 01:31
Jesteś pewny, że to oryginał?

Kupiona w sklepie Fotozakupy.pl. Wewnątrz karteczka z (działającym) serialem do RescurePRO. Domniemywam więc, że oryginał, chociaż pytanie o możliwość reklamacji tej karty nie doczekało się odpowiedzi z owego sklepu.

gietrzy
4.03.14, 01:34
Kupiona w sklepie Fotozakupy.pl. pytanie o możliwość reklamacji tej karty nie doczekało się odpowiedzi z owego sklepu.

Dlatego ja zawsze "przepłacam" za Sandiski i kupuję albo w B&H albo w lokalnym sklepiku, gdzie wiem, że mnie facet nie oszuka.

Karol
4.03.14, 01:41
Dlatego ja zawsze "przepłacam" za Sandiski i kupuję albo w B&H albo w lokalnym sklepiku, gdzie wiem, że mnie facet nie oszuka.
Przypuszczam, że zapłaciłem drożej niż w B&H i nie sądzę, żeby karta, którą kupiłem była podróbką, jakkolwiek w Fotozakupach już nie kupię.

ahutta
4.03.14, 01:55
Ja od x lat używam kart Pretec i nie mam powodów do narzekania. Zarówno przy CF jak i SD.
Co do fotozakupów, to ja na nich akurat nie mogę nic złego powiedzieć, ale nie twierdzę, że jakieś wpadki im się nie zdarzą. Jednak jak patrzę na to zdjęcie, to śmiem wątpić, by jakikolwiek sklep uwzględnił reklamację. Każdy powie, że to uszkodzenie mechaniczne i nie podlega gwarancji.

nightelf
4.03.14, 13:11
Też miałem kiedyś problem z kartą CF SanDiska Extreme III. Oryginalna raczej, także z Rescue Pro. Tylko, że tam był problem z zapisem, a nie uszkodzeniem mechanicznym.

Karty Transcend SD Class 10 są niezłe.

wulf
4.03.14, 13:54
Przez moje ręce przewinęło się już kilka kart sd: sandisk, pretec, kingston, toshiba, goodram :cool:
Jak na razie od 10 lat działa kingston w starej nawigacji i nowa toshiba w aparacie. Wszystkie pozostałe albo się rozleciały (goodram od razu, kingston i sandisk dość szybko) albo przestały działać (pretec też szybko bo na drugi dzień po rozpakowaniu)
Z 7 czy 8 kart CF działały lub działają wszystkie.
Od kilku miesięcy mam nową toshibę 32GB w lustrzance i na razie złego słowa o trwałości powiedzieć nie mogę.

adambieg
4.03.14, 13:58
Goodrama nie polecam. Po kilku użyciach rozleciał się w podobny sposób jak Sandisk Karola. U mnie natomiast Sandiski które mam działają bez problemów.

droplet
4.03.14, 14:28
Ja rozwaliłem już dwa SanDisk-i.
Jednak teraz uważam, że winna nie jest karta tylko sposób wyciągania jej z oryginalnego pudełka. Zauważyłem, że otwieram pudełko lekko go wyginając.
Sprawcie dokładnie jak dobieracie się do karty SD.

nyny
4.03.14, 15:29
Mam/mialem kilkanascie sandiskow i odpukac zadnych problemow.
Z innymi kartami bywalo roznie.

Swoja droga to niezle zmasakrowana ta karciocha @Karola: mam wrazenie ze tam cos z gniazdem nie tak w aparacie, ze porysana jest niesamowicie.

pozdro

Karol
4.03.14, 15:44
Swoja droga to niezle zmasakrowana ta karciocha @Karola: mam wrazenie ze tam cos z gniazdem nie tak w aparacie, ze porysana jest niesamowicie.

Zdjęcie zrobione kiedyś, karta posypała się ponad rok temu i od tego czasu używam jej w takim tanim chińskim czytniku jako pendrive'a - stąd porysowania. Jak wspomniałem wyżej - tej karty użyłem nowej zaledwie kilka razy w E-PL1 i się posypała. Co do slotu w aparacie to w Penach (nie wiem jak w innych) z boku jest taki hmmm chwytaczek i to on uszkadza Sandiski - na jakimś zagranicznym forum widziałem podobny wątek, ktoś nawet analizował dlaczego tak się dzieje. Ten element sygnalizuje aparatowi, że karta jest włożona bo po uszkodzeniu takim jak u mnie aparat karty nie widzi. Można napisać, że to wina aparatu, ale te karty są tak delikatne, że chcą się rozsypać w dłoni.

Ar2
4.03.14, 20:41
Moja karta uszkodziła się dokładnie tak samo jak karta @Karola. Używana była z NEX-6, więc to nie tylko przypadłość Penów..
Co do oryginalności.. Kupiłem ją w jednym z największych w Polsce sklepów fotograficznych ale gdzieś czytałem, ze większość kart na naszym rynku to jednak podróby..
No i jest dylemat :???:

Karol
4.03.14, 22:49
@Ar2 - w Sieci gdzieś były obrazki pokazujące różnice miedzy kartami Sandiska i ich podróbkami. Moja karta oraz jej opakowanie wykazywały cechy oryginału. Prędkość zapis/odczyt była OK (z nawiązką), żadnych błędów, dobry serial do RescurePRO. Sądzę, że te karty tak po prostu mają bo pewnie mają mieć. Biznes to biznes.

strOOs
5.03.14, 20:44
Mnie pierwsze padały wszystkie tańsze (Pretec, Philips - tak, robi karty) i to w sposób taki, że rozklejała się obudowa i miałem 3 części (2 obudowy i kartę).

Sandiski trzymają się dobrze, ale po przeszło roku ostrego używania Extreme 45MB/s 16GB ukruszył się na rogu. Mniej niż tutaj na zdjęciu i działa, ale odłożony jest jako ostateczność.

Mam dużo SanDisków Extreme/Ultra i, pomimo ostrego używania, rzadko się coś dzieje. Głównie ich używam, więc rzadko mam wady w innych... Do zestawu dodać mogę 2x Sony 4GB 30MB/2 (od poprzednich targów w Lodzi) i nic im nie jest. Tak samo mam Samunga 4GB Class6, ale on jest rzadko w aparacie. Od jakichś 2 lat nic mu nie jest (1% zdjęć na nim robię).

Teraz testuję karty Panasonica 90MB/s i Lexara 400x z Amazon UK. Ciekawostką jest, że Panas włożony do G5 opróżnia bufor szybciej niż SanDisk Extreme Pro 95MB/s (i to jakieś 2x szybciej).

Jak dla mnie poniżej SanDisk/Kingston nie ma sensu, ale przy aktualnej cenie najlepiej zapomnieć w ogóle o czymś poniżej tej linii, więc: Lexar/SanDisk/Panasonic/Sony/Samsung.

nightelf
6.03.14, 16:03
GoodRam miał dobrą serię która była zbrandowaną Toshibą (białe karty SD Class 10)
Na szczęście do tej pory żadna mi się nie rozwaliła, tylko odpadła część tych jakby ząbków przy SanDisku.

szafir51
18.03.14, 00:44
czy taka karta będzie dobrym wyborem
Kingston 16GB SDHC UHS-I Ultimate Class10, odczyt do 90MB/s, zapis do 45MB/s

czy warto dołożyć do karty szybszej, np.
Kingston SDHC 16GB Class10 UHS-I U3 Card 90/80 MB/s?

Dodam tylko, że karta nie będzie przeznaczona do filmowania (przynajmniej nie na wysokim bitrate). Opłaca się kupić szybszą, odczuję gdzieś tą różnicę?

banc
18.03.14, 04:29
Mam SanDisk ExtreamPro .... 90MB/s zapisu.
Jak zapełnie cały bufor w E-M1 (dużo tego) to czuje różnicę w prędkości zapisu w porównaniu do wolniejszych kart.
W Wypadki 1-2 klatek nie ma żadnej odczuwalnej różnicy. Tak więc jeśli nie filmujesz to możesz spokojnie zaoszczędzić.

nightelf
20.03.14, 12:05
To też zależy od tego, jaki masz czytnik kart SD w komputerze.
Bo zakładam, że korzystasz z takiego.
USB 2.0 ma maksymalny odczyt na poziomie 30 - 42 MB/s (za wikipedia.pl), szybciej będzie jeśli masz czytnik na USB 3.0

strOOs
22.03.14, 17:15
USB 2.0 ma maksymalny odczyt na poziomie 30 - 42 MB/s (za wikipedia.pl), szybciej będzie jeśli masz czytnik na USB 3.0

I tak, i nie. Prędkość odczytu nie zależy od użytego w budowie złącza, a procesora włożonego w czytnik. Najtańszy czytnik na USB3.0 może być dużo wolniejszy od parametrów tego z USB 2.0 :)

A co do samej karty: ja bym kupił Sandisk/Panasonic/Lexar - Kingston (z moich doświadczeń) robi gorsze mechanicznie karty.

nightelf
22.03.14, 19:13
I tak, i nie. Prędkość odczytu nie zależy od użytego w budowie złącza, a procesora włożonego w czytnik. Najtańszy czytnik na USB3.0 może być dużo wolniejszy od parametrów tego z USB 2.0 :)

A co do samej karty: ja bym kupił Sandisk/Panasonic/Lexar - Kingston (z moich doświadczeń) robi gorsze mechanicznie karty.

Masz rację oczywiście.
Dobry jest np czytnik Kingstona na USB 3.0
Z tanich kart lubię też Transcenda i Preteca.

zosia
10.04.14, 10:59
Może to głupio zabrzmi ale... co znaczy że karta jest szybka? i co to są te classy?

Zamówiłam sobie xz2, futeralik wybrany... tylko karty brak :)
A że o kartach nie wiem nic to moje pytanie: czy skoro to kompakt to i tak wybór karty szybka/wolna nie ma znaczenia, bo te szybkie to są dla superprofesjonalistów?
Chciałabym żeby było dobrze, ale nie wiem co znaczy dobrze w tym przypadku.
Jeśli ktoś wie co powinnam kupić (oby duża była, od 8gb przynajmniej i nie za droga) to byłabym wdzięczna za radę:)

do XZ-2 pasują takie:

kompatybilność z kartami SDHC™ i SDXC™ oraz SDHC UHS-I;
kompatybilność z kartami Eye-Fi pozwala bezprzewodowo przesłać zdjęcia do komputera lub na stronę www;
kompatybilność z formatem FlashAir™ zapewnia transfer zdjęć chronionych hasłem do wybranych smartfonów i portali społecznościowych;

gietrzy
10.04.14, 11:09
Może to głupio zabrzmi ale... co znaczy że karta jest szybka? i co to są te classy?

W duuużym skrócie: kup sobie taką na jaką cię stać. Nie pakuj w to akcesorium duży kasy tylko niezbędne minimum.
Preferuj raczej pojemność a nie szybkość (dotyczy twojego XZ-2).
Obecne na rynku karty są pewnie za szybkie dla XZ-2, ale gdzieniegdzie mogą mieć sklepy stary zapas więc staraj się kupić kartę nie wolniejszą niż C10 (Class 10 / Klasa 10). Osobiście preferuję karty firmy Sandisk, ale jak kupisz Kingstona to też ci się fotki/filmiki nagrają.

Ja kupiłem do XZ-1 Sandiska 8 GB, C10; dokładnie takiego jak na fotce w poście #3 :mrgreen:

jaclas
10.04.14, 11:19
...Obecne na rynku karty są pewnie za szybkie dla XZ-2...
Domyślam się, że chodziło Ci o to, że XZ-2 nie potrzebuje aż tak szybkich, a nie że XZ-2 ich nie obsłuży, bo są za szybkie?

gietrzy
10.04.14, 11:44
Domyślam się, że chodziło Ci o to, że XZ-2 nie potrzebuje aż tak szybkich, a nie że XZ-2 ich nie obsłuży, bo są za szybkie?

Dokładnie.
Ztcp wystarczy ciągły zapis 5 MB/s.

ahutta
10.04.14, 11:52
Dokładnie.
Ztcp wystarczy ciągły zapis 5 MB/s.

Aż do wyczerpania pojemności karty ;)

W sumie to w tej chwili chyba ciężko będzie kupić kartę gorszą niż Class10, a te mają w zależności od producenta od 8 do 10 MB/s.

jaclas
10.04.14, 12:02
Aż do wyczerpania pojemności karty ;)

W sumie to w tej chwili chyba ciężko będzie kupić kartę gorszą niż Class10, a te mają w zależności od producenta od 8 do 10 MB/s.
Pamiętam jak do mojego pierwszego cyfrzaka dołączona była karta aż 16 MB :), a po jakimś czasie dokupiłem sobie 256 MB(za około 150 zł).

zosia
10.04.14, 20:49
szał :) taką też szałową pojemność miała moja pierwsza mp3...

Dzięki za rady karciane! :)

WoRaS
11.04.14, 08:15
GoodRam miał dobrą serię która była zbrandowaną Toshibą (białe karty SD Class 10)

Same Toshiby (białe!) też są niezłe, używam 8GB i 16GB w E-M5 i Pentaxie K-5 od kilku lat i nie ma żadnych problemów. Z Sandiskami Extreme 45MB/s zresztą też nie.

zosia
29.04.14, 11:38
Ach jaka wyczerpująca odpowiedź :) W końcu z wybieraniem karty było tak że jak tylko dostałam aparat i pobiegłam do sklepu i bez zastanawiania się kupiłam pierwszą najtańszą class10, żeby już mieć już coś a aparacie: wypadło na sandisca 8gb.
O tym jak się sprawuje mój luby piszę (na razie mało, bo w plenerze nie byłam) w wątku o xz-2 (ale opiniotówrcą dobrym nie będę, bo to mój pierwszy aparat nieanalogowy który posiadam faktycznie a nie pożyczam od czasu do czasu...więc porównać nie mogę dobrze)
https://forum.olympusclub.pl/threads/83862-Olympus-XZ-2

nightelf
29.04.14, 17:01
Skąd pomysł i moda na pisanie Sandisc, skoro producent nazywa się SanDisk?

GoodRam to firma Polska, ale karty nie są produkowane u nas. Amerykański Transcend jest tani i dobry. Mam sporo SanDisków i po awarii CF ich produkcji mam do nich mniejsze zaufanie.

zosia
29.04.14, 17:14
Skąd pomysł i moda na pisanie Sandisc, skoro producent nazywa się SanDisk?

z wymowy? ;)
Aż wyciągnełam z aparatu żeby zobaczyć i teraz będę pamiętać do końca życia. Choć kto wie... pasty do zębów używam codziennie a i tak nie każdej nazwę producenta pamiętam jak się zapisuje:P

luc4s
29.04.14, 17:41
Do mnie dotarł Samszajs z promocji xkoma. Wygląda ok.

apz
29.04.14, 17:57
Ach jaka wyczerpująca odpowiedź :) W końcu z wybieraniem karty było tak że jak tylko dostałam aparat i pobiegłam do sklepu i bez zastanawiania się kupiłam pierwszą najtańszą class10, żeby już mieć już coś a aparacie: wypadło na sandisca 8gb.
O tym jak się sprawuje mój luby piszę (na razie mało, bo w plenerze nie byłam) w wątku o xz-2 (ale opiniotówrcą dobrym nie będę, bo to mój pierwszy aparat nieanalogowy który posiadam faktycznie a nie pożyczam od czasu do czasu...więc porównać nie mogę dobrze)
https://forum.olympusclub.pl/threads/83862-Olympus-XZ-2

Zosieńko droga, Karta powinna być tak szybka jak szybki jest Twój aparat. Z XZ-1 jest mi obojętne , ale już z OM-D w trybie seryjnym , ma to znaczenie.

zosia
29.04.14, 18:20
:) Mój maluch wydaje mi się szybki, aż strach pomyśleć co się dzieje w takim razie w słynnym OM-D :D
Hmm... a class10 to miała być szybka, a przy filmach w niekórych trybach tnie się - aż do teraz myślałam że to aparat się nie wyrabia, a nie karta.

ziemia01
8.05.14, 10:17
nie wiem czy tu gdzieś było. Może się komuś przyda
http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_kart_sdhc_16gb_class_10_przeglad_popularnych_ modeli?page=0,14

---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:16 ----------

:) Mój maluch wydaje mi się szybki, aż strach pomyśleć co się dzieje w takim razie w słynnym OM-D :D
Hmm... a class10 to miała być szybka, a przy filmach w niekórych trybach tnie się - aż do teraz myślałam że to aparat się nie wyrabia, a nie karta.
czy chodzi o tryb diorama?

zosia
8.05.14, 10:34
filmowanie się zacina przy wszystkich trybach artystycznych... nawet przy sepii (choć akurat jak sepię się wybierze nie z menu art tylko jako tonację monochrome to już jest spoko) - ale to jednak jest sprawka aparatu a nie karty, ktoś to rozgryzł już w innym wątku :)

ziemia01
8.05.14, 10:42
filmowanie się zacina przy wszystkich trybach artystycznych... nawet przy sepii (choć akurat jak sepię się wybierze nie z menu art tylko jako tonację monochrome to już jest spoko) - ale to jednak jest sprawka aparatu a nie karty, ktoś to rozgryzł już w innym wątku :)
dokładnie tak, daje to czasem fajne efekty, ja używam tego z dioramą

gietrzy
25.02.16, 13:11
Idzie nowe

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/02/indexphpctnewsactionfileid14039-1.jpg
źródło (http://www.guru3d.com/index.php?ct=news&action=file&id=14039)
http://www.guru3d.com/news-story/sd-association-to-add-speed-class-for-8k-and-multi-file-video-recording.html

kubekwkubek
25.02.16, 14:11
Dodam tylko od siebie po ostatnich walkach z karami pamięci że największe wymagania jakie stawiają moje aparaty i kamery dla kart pamięci to sytuacje gdzie robię timelapsy. Dlaczego ?
Przykład 1
Film FHD ze strumieniem 26mb to realny zapis na kartę w tempie 3-5MB/s i karta UCS klasy 10 a nawet klasy 6 sobie poradzi.
Przykład 2
Zdjęcia do tilemlapsa robione w RAW co 1 sekundę - wielkość pliku 16MB. Ponieważ robimy co 1 sekundę minimalny transfer to 18MB/s (rezerwa lekka musi być) czyli bez karty UHS klasy 3 się nie obejdzie bo jak się bufor przy wolniejszej karcie zapcha, to mamy na filmie skok prędkości animacji.
Kuba

ciukacz
25.02.16, 18:21
http://www.cameramemoryspeed.com/olympus-e-m5-ii/sd-card-comparison/

lexar x1000 wypada dobrze cenowo i wydajnosciowo

gietrzy
2.03.16, 09:23
Test karty Lexar Pro 1800x m/sdxc 64GB
http://www.thessdreview.com/featured/lexar-professional-microsdxc-uhs-ii-64gb-review/

Gdyby ktoś wiedział, który z nowych telefonów (system nieistotny) ma czytnik zgodny z UHS-II dajcie proszę znać. Póki co ani w Samsungu ani w Sony nic nie wiedzą na ten (wsparcia dla uhs-II) temat.

szafir51
21.03.16, 22:11
czy taka karta będzie dobrym wyborem
Kingston 16GB SDHC UHS-I Ultimate Class10, odczyt do 90MB/s, zapis do 45MB/s

Padła była po 2 latach. Plastik popękał. Skleiłem superglutem, ale przestała działać. Na szczęście wszystko miałem już dawno z niej zgrane.

Teraz używam Toshiby FlashAir 8GB, ale w porównaniu do Kingstona jest strasznie wolna.

Co powiecie o tej - SanDisk Extreme SDHC Class 10 U3/UHS-I 32GB?

BootMR
22.03.16, 01:11
Padła była po 2 latach. Plastik popękał. Skleiłem superglutem, ale przestała działać. Na szczęście wszystko miałem już dawno z niej zgrane.

Teraz używam Toshiby FlashAir 8GB, ale w porównaniu do Kingstona jest strasznie wolna.

Co powiecie o tej - SanDisk Extreme SDHC Class 10 U3/UHS-I 32GB?
Mam lipny czytnik firmy Hama(USB3.0):
Zapis 16MB
Odczyt 33MB
Pod usb2.0 zapis z 2mb szybszy(sic!)
Raz jej aparat nie widział po włączeniu, ale po wyjęciu i włożeniu na razie ok.

szafir51
23.03.16, 10:26
Zakupiłem tego SanDiska Extreme U3 32MB - w lapku (USB 2.0) mam transfery - zapis 17 MB/s, odczyt 18 MB/s. Za to w aparacie sprawdza się świetnie. Zapis serii z bufora na kartę trwa ok. 3 sekund.