PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia dżemika

dżemik
10.10.07, 20:32
witam
-świeżo po nabyciu e-500 -chciałbym przedstawić swoje zdjęcia na jakie mnie stać i poddać je waszej krytyce

zacznę od zdjęcia z jeszcze starego kieszonkowego nikona

Peniek242
10.10.07, 20:45
Falstart, zacznij od Olympusa.

Oleryk
10.10.07, 20:51
To akurat nie ma znaczenia.
Gorzej, ze świat się wali na lewo a dzieciak ma dużą glowę ;)
Dobrze, że umorusana buźka i figlarna poza ratują zdjęcie :)

Rafał Czarny
10.10.07, 20:54
Buzia dzieciaka za ciemna, światło za ostre. Mogłeś dopalić lampką, pewnie by pomogło.

Diabels
11.10.07, 13:12
Faktycznie, lepiej jak pokażesz nam zdjęcia z Olympusa, które bardzo chętnie ocenimy :twisted:

dżemik
11.10.07, 16:49
Faktycznie, lepiej jak pokażesz nam zdjęcia z Olympusa, które bardzo chętnie ocenimy :twisted:

zdjęcie bez żadnej finezji -jestem w trakcie poznawania nowej maszyny -obiecuje że więcej bebików nie będę pokazywał

Oleryk
11.10.07, 20:19
Lepiej.
Nadal jednak próbujesz zrobić dobry portret w pełnym słońcu.
Jeśli nie chcesz delikatnie doświetlić cieni lampą, to posadź dzieciaka przy jakiejś białej ścianie tak, żeby odbijało się w niej światło słoneczne.

dżemik
11.10.07, 21:17
Lepiej.
Nadal jednak próbujesz zrobić dobry portret w pełnym słońcu.
Jeśli nie chcesz delikatnie doświetlić cieni lampą, to posadź dzieciaka przy jakiejś białej ścianie tak, żeby odbijało się w niej światło słoneczne.

do tej pory właśnie wydawało mi się że cały widz polega na tej grze światła i cienia

Oleryk
11.10.07, 21:24
Bo polega.
Ale w pełnym slońcu, przy dobrym naświetleniu ciemnej strony twarzy koszulka jest miejscami całkiem wypalona.
Poza tym portret, zwłaszcza dziecka, lepiej wygląda w miękkim oświetleniu.

dżemik
17.10.07, 12:33
to wracając do tematu portretów -czy to o to chodzi?

dżemik
17.10.07, 12:36
czy o to?

kowal73
17.10.07, 12:56
nie! na szybko wejdź na topik Ediego i podpatrz na czym to polega. Kup (pożycz książkę o fotografii postaci) - warto postudiować

dżemik
17.10.07, 20:31
nie! na szybko wejdź na topik Ediego i podpatrz na czym to polega. Kup (pożycz książkę o fotografii postaci) - warto postudiować

...no coś zaczynam "łapać" tylko na fotach Ediego nie ma grama cienia -wszystkie zdjęcia są w rozproszonym świetle (o ile dobrze mi się zdaje), natomiast zdjęcia które robię w pełnym słońcu i dopalę lampą wychodzą jakieś płaskie i mdłe aczkolwiek... -coś za coś
Odnośnie zdjęć Rafała Czarnego (też studiowałem jego zdjęcia) -wygląda na to że robi generalne zdjęcia w pochmurne dni a jeżeli chodzi o moje gusta to nadzwyczaj podobają mi się kolory w pełnym świetle słonecznym (słońce-plażą, słońce-góry)

kowal73
18.10.07, 13:45
i trafiasz w sedno. Modela sadzasz pod mostem lub w zacienionym miejscu i masz dużo lepsze warunki do portretu niż przy pełnym słońcu. Poczytaj o zdjęciach portretowych parę tajników warto poznać - mogą okazać się pomocne. Na początek polecam Szkoła Fotografowania NATIONAL GEOGRAPHIC przystępna z obrazkami dla najmotrzych :) zakres informacji od portretów do krajobrazów. Następnie jakieś bardziej wyszukana pozycja dla poprawy warsztatu.