Zobacz pełną wersję : Co kupić? XZ-2, PEN E-PL1, a może coś innego?
Witam!
Co Waszym zdaniem lepiej kupić: XZ-2, PEN E-PL1, a może coś innego?
Zdjęcia robię zwykle "w ruchu" (kilkudniowe/ kilkutygodniowe wyjazdy: stopem, pociągiem, łażąc po górkach i dołkach itp.). Z tego też względu dobrze by było, żeby sprzęt nie rzucał się zbytnio w oczy i oba wymienione sprzęty raczej ten warunek spełniają.
Dotychczas cykałem fotki za pomocą Panasonica DMC-LS75, ale chciałbym mieć coś, czym będę mógł zrobić zdjęcia na wyższym poziomie i z czasem nauczyć się korzystać z bardziej zaawansowanych trybów, a nie tylko auto ;)
Zdjęcia robię w różnych sceneriach - co życie przyniesie ;) Zależy mi jednak, na dobrych zdjęciach nocnych np. panorama miasta nocą, czy zdjęcie znajomych w trakcie nocnego zwiedzania. Tego typu. Bo w ciągu dnia, to raczej większość sprzętów sobie radzi ;) Oczywiście szybki AF, się przyda, bo często trzeba się spieszyć, żeby coś "uchwycić".
Oba aparaty przypadły mi do gustu - XZ-2 z racji na gabaryty i jakość zdjęć, PEN z racji możliwości systemu micro4/3. Zakup planuję "raz na długi czas" i chciałbym być zadowolony z zakupu, dlatego pytam.
Znalazłem E-PL1 z obiektywem 14-42mm za 1000zł Do tego pewnie jeszcze obiektyw "naleśnik" (w Saturnie za ok 350zł) co razem daje 1350 zł. XZ-2 to ok 1200 zł.
Co możecie poradzić? Co wybrać? Bo mam straszny mętlik w głowie...
Za rozwianie wątpliwości serdecznie dziękuję i pozdrawiam ;)
Kup XZ-2.
Ma jaśniejszy, bardziej uniwersalny obiektyw, zestaw jest mniejszy, mniej się będzie rzucał w oczy. Ma tryby manualne, zapis plików RAW. Nie wiem, co to za naleśnik za 350 zł możesz kupić w Saturnie, nie kojarzę żadnego obiektywu m4/3 w tej cenie (tym bardziej naleśnika).
PEN z ciemnym 14-42 przy zdjęciach nocnych będzie wymagał statywu i długich czasów naświetlania, albo podniesienia czułości ISO. W XZ-2 jasny obiektyw pozwoli na użycie mniejszych czułości i jakość będzie pewnie podobna do PENa.
Kup XZ-2.
Ma jaśniejszy, bardziej uniwersalny obiektyw, zestaw jest mniejszy, mniej się będzie rzucał w oczy. Ma tryby manualne, zapis plików RAW. Nie wiem, co to za naleśnik za 350 zł możesz kupić w Saturnie, nie kojarzę żadnego obiektywu m4/3 w tej cenie (tym bardziej naleśnika).
PEN z ciemnym 14-42 przy zdjęciach nocnych będzie wymagał statywu i długich czasów naświetlania, albo podniesienia czułości ISO. W XZ-2 jasny obiektyw pozwoli na użycie mniejszych czułości i jakość będzie pewnie podobna do PENa.
Naleśnik to pewnie dekielek.
Kup XZ-2. Ostatnio w MM były poniżej 1200zł i taka cena zaczyna być standardem dla tego modelu. Taniej to raczej nie będzie :)
Podobna kwestia była poruszana w tym wątku: https://forum.olympusclub.pl/threads/88395-E-pl1-vs.-XZ1
Poczytaj, znalazło się tam kilka celnych spostrzeżeń.
Tutaj też ktoś rozważał kupno XZ-2: https://forum.olympusclub.pl/threads/86675-Olympus-XZ2-vs.-Sony-RX100-a-mo%C5%BCe-jednak-OM-D
Podobna kwestia była poruszana w tym wątku: https://forum.olympusclub.pl/threads/88395-E-pl1-vs.-XZ1
Poczytaj, znalazło się tam kilka celnych spostrzeżeń.
Tutaj też ktoś rozważał kupno XZ-2: https://forum.olympusclub.pl/threads/86675-Olympus-XZ2-vs.-Sony-RX100-a-może-jednak-OM-D
Kiedyś była zasada że zanim napisało się coś na Forum to sprawdzało się czy już takiego tematu nie poruszano... a tu taki "wysyp" wątków o kupnie XZ-2. realnasty (https://forum.olympusclub.pl/members/16400-realnasty) trafnie to dostrzegła (plusik poleciał)
dołożyłbym jeszcze ten wątek (w dziale kompaktów) https://forum.olympusclub.pl/threads/90269-Przywoity-kompakt-czyli-czy-s%C4%85-na-rynku-alternatywy-dla-XZ-2
Czytałem temat o XZ-2 w dziale kompaktów, ale dział "Co kupić " wydał mi się bardziej adekwatny do zapytania. Pozostałych wątków nie widziałem i nie czytałem, ale nadrobię zaległości.
Dziękuję za odpowiedzi i pomoc. ;)
Pozdrawiam :)
Trzeba zaraportować "wykrzyknikiem" i Iwo poskleja wątki. Ja tam się cieszę na kupca XZ-2 :)
E-PL1 ma dość powolny AF niestety.
Do zdjęć nocnych przyda się też statyw, by wyszły nieporuszone.
Do fotografii podróżniczej brałbym raczej xz-2 zwłaszcza dlatego, że nie chcesz wydać więcej. Żeby E-PL1 rozwinął skrzydła przydałyby się do niego lepsze obiektywy (ale to pewnie przez moja kolekcjonerską naturę).
Można też rozważyć EPM2. Teraz chodzi za 1299 zł z obiektywem
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/5336827
Można też rozważyć EPM2. Teraz chodzi za 1299 zł z obiektywem
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/5336827
Można trafić body epm-2 z roczną gwarancją za 600 zł ;)
Do fotografii podróżniczej brałbym raczej xz-2 zwłaszcza dlatego, że nie chcesz wydać więcej.
Nie chcę wydać więcej, bo na moim etapie to nie ma sensu. Dopiero będę się uczył prawidłowego kadrowania, ustawiania oświetlenia itp. Na razie czytam różne poradniki foto i chcę zacząć pstrykać. A sprzęt...? "Z wielką mocą wiąże się wielką odpowiedzialność". Sprzęt przyjdzie z czasem ;)
A czytając wypowiedzi ze wskazanych wątków widać, że nawet bardziej zaawansowani lubią i wybierają ten aparat. Tak więc pewnie i ja będę zadowolony.
Raz jeszcze dziękuję za pomoc :) Wysłałem już raport do moda z prośbą o połączenie tematów.
Pozdrawiam
Nie chcę wydać więcej, bo na moim etapie to nie ma sensu. Dopiero będę się uczył prawidłowego kadrowania, ustawiania oświetlenia itp. Na razie czytam różne poradniki foto i chcę zacząć pstrykać.
Pozdrawiam
Pewnie, jest to w pełni zrozumiałe podejście.
Sam zaczynałem od kompaktów.
Przy tym XZ-2 jest na tyle zaawansowany, że można się sporo nauczyć. W dodatku masz możliwość podpięcia do niego zewnętrznej lampy błyskowej, a tym samym zabawy sztucznym światłem.
Warto dokupić automatyczny dekielek i pewnie jakiś pokrowiec.
Warto dokupić automatyczny dekielek i pewnie jakiś pokrowiec.
Dzięki za radę. Dzisiaj go pewnie kupię, więc niedługo powstaną pierwsze foty ;)
I ja przymierzam się do kupna XZ-2. A raczej wymiany z XZ-1 na młodszego brata, myślałam też o kupnie taniego EPL-2 ale wtedy zostanę z ciemnym kitem, więc suma sumarum raczej XZ-2 będzie najoptymalniejszy. I tutaj mam dylemat - używam mojego Olka w podróżach, więc dla mnie jest bardzo ważne, by był poręczny i wygodny. XZ-1 spełnia te wymagania, jednak jakościowo czasem mogłoby być lepiej, stąd myśli o wymianie modelu na nowszy. Kolejna sprawa - wilgoć i woda. Obiecałam sobie, że muszę coś sprawić, by focić zdjęcia pod wodą czy generalnie na wodach (z łodzi itp) + w dżungli, gdzie wilgotność jest naprawdę wysoka.
I tutaj zastanawiam się nad obudową podwodną do XZ-2 albo GoPro. Budżet - 1000 zł. Olek zrobi lepsze zdjęcia, jednak z video nie mam takiej pewności (choć to sporadycznie raczej, filmów dłuższych nie zamierzam montować, zatem głównie na zdjęcia nastawiam się. W XZ-1 strasznie mnie denerwuje ciągła zmiana ostrości). Wariant nad którym zastanawiam się to: pozostanie przy XZ-1 i kupno GoPro (choć za 1 k to mogę zapomnieć o Black) albo wymiana na XZ-2 i dokupienie do niego obudowy podwodnej. Chyba bardziej schylam się ku drugiej opcji ale chciałabym najpierw poznać Wasze zdanie.
A moze CI sie zachce nurkowac? Obudowa droga nie jest. W zeszlym sezonie nawet kupilem blacka ale suma sumarum oddalem i zostalem z kreceniem video z XZ-2. Moze szalu nie robi ale jest zdecydowanie lepiej niz w XZ-1.
pozdroofka
Właśnie szukam sprzętu prostego m.in. do nurkowania, tak do 15-20 m, obudowa i gopro oferują takie zakresy. Żadnych dodatkowych oświetleń itp, po prostu zamierzam 'pstrykać' na partyzanta, przynajmniej na początku. XZ-2 lepiej sobie poradził z kreceniem niż GoPro skoro oddałeś? Jakościowo na YT wychodzi podobnie, może Olek ciut lepiej ale chyba kręcili z dodatkowym sprzętem, którego nie będę mieć. Z drugiej strony GoPro niby poręczniejsze i wytrzymalsze, dlatego nadal wątpliwości mam co wybrać.
To dwie rozne kamery. Mysle, ze do krecenia bedzie lepsze gopro.
Jednak XZ-2 daje rade i masz jeden sprzet do wszystkiego, do nurkowania i nad wode wolalbym nie miec wielu gadzetow, Olympus oferuje bdb system z mozliwoscia doskonalej rozbudowy za stosunkowo nieduze pieniadze, tym bardziej, ze jestes w Dzedaju, to w ogole nie ma tematu.
pozdroofka
Co do XZ-2 to ma ktoś sample video z nurkowań czy generalnie z ujęć pod wodą? Na YT jest tylko XZ-1 i jakość tych filmów jest słaba w porównaniu do GoPro 3 Black. I ile czasu na baterii wytrzyma Olek? GoPro ma słabą ale ponoć można dokupić (kolejny wydatek) i doczepić dodatkową do kamerki ale nie wiem czy to zmieści się w obudowę podwodną...
Co do baterki, to 200-300 fotek, glownie robie z blyskiem, ta liczba jest zalezna od sposobu uzywania.
Sampelek podwodny moge udostepnic w wersji surowej, pod warunkiem, ze nie bedziesz rozpowszechnial:) to juz na PW.
pozdroofka
Można trafić body epm-2 z roczną gwarancją za 600 zł ;)
podepne się do wątku, gdzie można kupić body w tej cenie, to wezmę od ręki ;)
Żadna cyferka mi sie nie zapodziała, kupiłem za 600 zł w sumie z przesyłką, sprzedaż była jednostowa, więc nie podaję gdzie kupiłem, nie wiem zresztą, czy sprzedawca by sobie życzył. W każdym razie pełny komplet z papierami i roczną gwarancją, z przebiegiem ok. 4000 zdjęć.
Jak kupowałem XZ-2 w miejskiej macalni, to E-PM2 z kitem był za 1299.
600 zł za używkę z 4 k przebiegu to IMO uczciwa i całkowicie sprawiedliwa dla obu stron cena.
Żadna cyferka mi sie nie zapodziała, kupiłem za 600 zł w sumie z przesyłką, sprzedaż była jednostowa, więc nie podaję gdzie kupiłem, nie wiem zresztą, czy sprzedawca by sobie życzył. W każdym razie pełny komplet z papierami i roczną gwarancją, z przebiegiem ok. 4000 zdjęć.
A polowales na jakims ogolnodostepnym portalu, czy kupiles od znajomego i poprostu sie pochwaliles, podppwiedz cos ;)
Znam od lat Jurka i po prostu chlop jest cierpliwy i mu sie udaje:)
Podpowiem, ze sam kupilem nowa uzywke na full pakiecie + ladowarka + 2 baterie + fajny gadzet wyszlo mnie ok 880zl.
Zeby nie bylo i tak bym kupil nawet nowego XZ-2 czy to z dzedaja czy sklepu, ten aparat wart jest kazdej wydanej na niego zlotowki
pozdroofka